2021-11-20 237 views
好耐無去鯉景灣蘇豪東開飯,今晚想食日本菜,呢頭無乜日本餐廳,所以就揀咗一間叫「鮨玥」既日本餐廳試下。我同朋友仔都鍾意食蠔,所以第一樣叫既就係🥢特大 北海道 厚岸蠔(150g/隻)@($78) - 肉質肥美,口感Creamy,金屬味和海水味不重, 有獨特的甜味,並散發濃濃蠔香🥢本鮪寿司盛 ($265) - 這個壽司盛合包含了三款不同吞拿魚壽司,分別是赤身、中拖羅和大拖羅,赤身雖口感較厚實; 中拖羅魚油豐富而不膩,肉質細膩; 大拖羅入口即融,我最喜歡的是大拖羅壽司🥢薄燒牛舌 ($88) - 每塊薄切牛舌經煎烤後,味道焦香脆嫩,有嚼勁🥢生燒白鱔 ($98) - 白鱔燒得魚皮脆卜卜,而鱔肉金黃色🥢角切海鮮丼 ($130) - 色切海鮮丼上有厚切三文魚,油甘魚,鮮蝦,蟹籽,蛋,魚生好新鮮🥢石狩丼 ($130) - 石狩丼主要是三文魚和我最愛的三文魚子🥢炸軟殼蟹 ($75) - 軟殼蟹炸得酥脆,而且好juicy🥢三得和 生啤 ($78) - 啤酒氣泡绵密,有淡淡的蜂蜜味價格💰:$1,122 ($1,020 + 服務費$102)

我同朋友仔都鍾意食蠔,所以第一樣叫既就係

三得和 生啤

價格💰:$1,122 ($1,020 + 服務費$102)
三得和 生啤
因妹妹幫我慶祝生日,又知我喜愛食日本料理,所以就來到鮨玥食晚飯。.店地方好舒適,裝潢具有日式風,好似置身於日本中。. .放工當然chill一chill飲杯啤酒啤一啤,非常RELAX。 .點少得點小食來送酒【唐揚日本池魚苗】$68 炸到金黃色的池魚苗,入口勁香又鬆脆到爆,單吃或者沾點沙律醬,都是好好吃,是佐酒不錯小食呢! .【特大北海道厚岸蠔】$78 x 2見賣相相當吸引, 特大北海道厚岸蠔肉質creamy,鮮味滑溜帶淡淡海水味及礦物味,配有秘汁及酸辣蘿蔔蓉,更特出蠔鮮味。..【本鮪壽司盛】 $265有大拖羅、中拖羅及赤身, 可以一次嗜到三款不同層次滋味。特別大拖羅好好味,肉質肥美油潤軟滑,入口溶化,充滿魚脂香呢! ..【簿燒牛舌】 $88薄薄牛舌什入口有嚼勁彈性口感,已灑上黑椒粒,好惹味。..【生燒白鱔】  $98這白鱔燒得好有魚香,表面有焦香味逼人,入口香脆,灑上檸檬汁,分外鮮味。..【鹽燒三文魚腩邊】  $38三文魚位於肥美的魚腩位置,肉質嫩滑彈性,並有魚油脂香, 簡單鹽燒也十分滋味。..【日本花魚一夜干】  $115這日本花魚外魚皮脆,而肉嫩滑彈牙新鮮帶淡淡鹹香,簡直回味無窮,另
因妹妹幫我慶祝生日,又知我喜愛食日本料理,
所以就來到鮨玥食晚飯。
店地方好舒適,裝潢具有日式風,
好似置身於日本中。

點少得點小食來送酒
【唐揚日本池魚苗】$68
 炸到金黃色的池魚苗,入口勁香又鬆脆到爆,
單吃或者沾點沙律醬,都是好好吃,是佐酒不錯小食呢!
【特大北海道厚岸蠔】$78 x 2
見賣相相當吸引, 特大北海道厚岸蠔肉質creamy,
鮮味滑溜帶淡淡海水味及礦物味,
配有秘汁及酸辣蘿蔔蓉,更特出蠔鮮味。
【本鮪壽司盛】 $265
有大拖羅、中拖羅及赤身,
可以一次嗜到三款不同層次滋味。
特別大拖羅好好味,肉質肥美油潤軟滑,
入口溶化,充滿魚脂香呢!
【簿燒牛舌】 $88
薄薄牛舌什入口有嚼勁彈性口感,
已灑上黑椒粒,好惹味。
生燒白鱔  $98
這白鱔燒得好有魚香,表面有焦香味逼人,
入口香脆,灑上檸檬汁,分外鮮味。
【鹽燒三文魚腩邊】  $38
三文魚位於肥美的魚腩位置,
肉質嫩滑彈性,並有魚油脂香,
簡單鹽燒也十分滋味。
日本花魚一夜干  $115
這日本花魚外魚皮脆,而肉嫩滑彈牙新鮮帶淡淡鹹香,
簡直回味無窮,另沾可秘酸汁更添味道。
鹽燒油甘魚頭$60
這油甘魚頭大大隻有多肉,燒得剛剛好,
入口脆脆的,而魚鮫的肉質肥美滑嫩好夠味。
Celebration
Birthday
2021-11-16 196 views
今晚朋友帶我去了西灣河海旁,一間隱世高級日本料理店「鮨玥」食晚飯,我們叫咗:1️⃣ 本鮪寿司盛 $265🍣 一次過可以食到不同部位嘅藍鰭吞拿魚,包括🥢 本鮪赤身(拖羅) 油脂量少,肉質結實,有咬口🥢 中本鮪赤身(中拖羅) 油分適中,魚味濃郁🥢 大本鮪赤身(大拖羅) 油脂相當多,入口即溶2️⃣ 北海道 厚岸蠔 (2 x $78) $156🦪 厚岸蠔 肥美鮮甜3️⃣ 生燒白鱔 $98🔥 燒白鱔 烤得好出色,皮脆肉嫩又彈牙,好味道4️⃣ 薄燒牛舌 $88👅 牛舌 都烤得不錯5️⃣ 炸軟殼蟹 $75🦀 炸軟殼蟹 味道OK6️⃣ 色切海鮮丼 $1307️⃣ 石狩丼 $130🍱 丼飯 (色切海鮮丼、石狩丼) 賣相吸引,用料新鮮,份量又足,兩款都幾好食8️⃣ 三得和 生啤 $78價格💰:$1,122 ($1,020 + 服務費$102)
我們叫咗:

1️⃣ 本鮪寿司盛 $265
🍣 一次過可以食到不同部位嘅藍鰭吞拿魚,包括
🥢 本鮪赤身(拖羅) 油脂量少,肉質結實,有咬口
🥢 中本鮪赤身(中拖羅) 油分適中,魚味濃郁
🥢 大本鮪赤身(大拖羅) 油脂相當多,入口即溶

2️⃣ 北海道 厚岸蠔 (2 x $78) $156
🦪 厚岸蠔 肥美鮮甜
北海道 厚岸蠔 (2 x $78)

3️⃣ 生燒白鱔 $98
🔥 燒白鱔 烤得好出色,皮脆肉嫩又彈牙,好味道

4️⃣ 薄燒牛舌 $88

7️⃣ 石狩丼 $130
色切海鮮丼

8️⃣ 三得和 生啤 $78
三得和 生啤

價格💰:$1,122 ($1,020 + 服務費$102)
2021-11-08 198 views
就算係平日,只要工作壓力大,都想好好慰勞自己。今日就去咗西灣河海邊食日本嘢。朋友一呢就叫咗兩杯生啤減減壓~我哋叫咗蘋果汁,都好適合配海鮮。首先叫嘅有特大北海道厚岸蠔,果然真係有咁上下分量,有半隻手掌咁大,而且好好肉地,唔需要調味都鹹鹹地,重海水味。然後係本鮪壽司盛,有三款唔同嘅吞拿魚,本鮪赤身吞拿魚肉質結實,中本鮪魚腩則脂肪分佈均勻,留到最後食嘅大本鮪魚腩油脂感濃厚,入口即溶,絕對係高享受。之後叫咗熱食日本花魚一夜干,言下之意,就係用鹽水浸泡、一夜風乾嘅方法醃製,唔需要點豉油都已經好入味,花魚燒得啱啱好,外脆內滑,雖然調味已經恰到好處,但係餐廳都另外準備咗碟味道偏淡嘅醬油帶出更多風味。然後嚟嘅係生燒白鱔,燒得非常之有技巧,魚皮非常之脆,同時白鱔嘅肉亦都keep到好彈牙。主食方面,我哋就叫咗海三色丼同角切海鮮丼。三文魚好新鮮,而且三文魚味突出,油甘魚就夠肥美。角切海鮮丼用料同三色當差唔多,但係別有口感,牌招牌係玉子燒嚟,食落少少甜。
生啤

朋友一呢就叫咗兩杯生啤減減壓~
蘋果汁

我哋叫咗蘋果汁,都好適合配海鮮。

本鮪壽司盛

本鮪壽司盛
日本花魚一夜干
海三色丼
2021-11-01 194 views
今晚去咗西灣河海邊餐廳鮨玥⛩,一坐低就嚟兩杯冰凍三得利神泡生啤🍻。我哋一人一個丼,分別係海三色丼同角切海鮮丼🍱。材料豐富,厚切三文魚同油甘魚刺身,仲有鮮蝦刺身同各種角切海鮮,賣相非常吸引🍙。另外再叫一客本鮪壽司盛,有本鮪赤身,中本、大本鮪魚腩,油脂豐厚、口感綿密,順序食,一口比一口肥美🍣。今晚好幸福,再叫咗兩隻特大北海道厚岸蠔🦪,150g一隻咖,一啖都食唔晒!等等,好似未有熟食喎。🎏再嚟煎得非常金黃香脆嘅日本花魚一夜干,油花分布均勻,散發濃郁的魚油香氣,連魚骨都食得🍤;生燒白鱔,魚皮香脆,魚肉煙韌嫩滑 🍢。大滿足呀!🈵
2021-10-30 184 views
今天旁晚同老婆行西湾河淘旁,打算食西餐饮啤酒做晚餐但最后进了这间鮨玥。首先点了烧白鳝($98/2串):鱼皮烧得香脆,鱼肉厚身弹牙,好正。😍另外叫了池鱼苗($68):鱼苗炸得香口,加上厨师浇了些味粉在上面更加惹味。😋😋刺身就叫了鰝鲹鱼薄片($198):好有鲜鱼味,鱼肉爽口,连同带酸味的酱汁一起吃,好开胃。点了两只特大北海道厚岸蠓($78/只):真是大大只,蚝味鲜甜,好满足。💯我们各叫了一碗刺身丼,我叫了市场刺身丼($178) : 牡丹虾🦐,带子鲜甜高贵。三文鱼,吞拿鱼和三文鱼鱼籽都是我钟意的。原来日本三得利啤酒($78/杯)都好浓啤酒味,绝对不逊于有牌子的啤酒,好饮。🍺🍺

• 市場剌生丼
  • 生烧白鱔
  • 三得利生啤
  • 特大北海道厚岸蠔
2021-10-29 110 views
同女友人來到西灣河食日本野,一直唔知海濱依邊有咁多餐廳。餐廳座位舒適,唔怕坐得擠迫,整齊清潔,感覺休閑。本鮪壽司盛$265一睇就知好新鮮,一次過可以試晒唔同質感層次嘅吞拿魚壽司,睇色澤已經令人心動。赤身、中拖羅大拖羅,三款入邊我最喜歡大拖羅嘅油脂感。特大北海道厚岸蠔 $156特大嘅北海道蠔,肥大飽滿,一啖放入口超級滿足,海水味重。唐揚日本池魚苗 $68第一次食,又幾特別,一啖一口,脆卜卜。油份唔會過多,用嚟送我哋嘅生啤,一流。明太子雞翼$60雞翼燒得好靚,明太子釀雞翼超飽滿,帶有少少辛辣味。西京平目魚$85西京燒甜甜地,油份極高嘅平目魚。魚外皮燒得焦香,魚肉滑脫脫。生薑燒安格斯牛肉丼$130安格斯牛肉味濃,醬汁甜甜地,佢嘅米飯亦都好軟熟,粒粒米飽滿。

本鮪壽司盛$265

特大北海道厚岸蠔 $156
特大嘅北海道蠔,肥大飽滿,一啖放入口超級滿足,海水味重。

唐揚日本池魚苗 $68

明太子雞翼$60
雞翼燒得好靚,明太子釀雞翼超飽滿,帶有少少辛辣味。

西京平目魚$85

生薑燒安格斯牛肉丼$130
2021-10-18
  • 本鮪壽司盛
2021-10-26 95 views
鮨玥今晚放工好想行吓蘇豪區,就在這裏找到間美味的日式餐廳。餐廳不算大,氣氛都幾好,食完野還可以到海邊走走,舒服!三得利生啤味略甜,泡沫濃郁,喜歡💕唐楊日本🇯🇵池魚苗吃過不停,炸醬薄,但係足以令到整魚苗變成脆卜卜,好好味,下酒一流。池魚王刺身師傅切得厚薄適中,魚片色澤亮麗,吃起來爽脆、味道濃郁。生燒白鱔外皮燒得略硬,但咬起來很香,食落魚骨脆,肉質鬆軟,入味😋特大北海道厚岸蠔真係好大隻,鮮美,好回味啊!北海丼唯一嘅缺點:太多飯。海鮮🦞好新鮮,還有我最喜歡的大蝦,帶子,而且份量好足夠,喜歡。
鮨玥

三得利生啤
味略甜,泡沫濃郁,喜歡💕

唐楊日本🇯🇵池魚苗

池魚王刺身
師傅切得厚薄適中,魚片色澤亮麗,吃起來爽脆、味道濃郁。

生燒白鱔
外皮燒得略硬,但咬起來很香,食落魚骨脆,肉質鬆軟,入味😋

特大北海道厚岸蠔
真係好大隻,鮮美,好回味啊!

北海丼
2021-10-25 122 views
和風癮發作,又是時候鑽洞尋隙,找一找各區地道之隱世和食。這一次咱們來到港島西灣河區,在鯉景灣對出的海濱,地下排列著許多的西餐廳,其佈置大部份均是中門大開,以半開放式的姿態,迎接對外汪洋的維港景緻。而這樣的擺列亦歡迎主人可帶著竉物一起用餐,最適合一帶眾多的狗主狗牢。不過西餐可以選用開放式,中菜和風卻鮮有這樣的佈置。來到西灣河的「鮨玥」,餐廳採用一貫密封式的設計,窗櫥的下半部均是迷糊了的磨砂玻璃,為靠窗而座的食客保留私隱。大門則為封閉的楓木材質,要侍開門闖入才告得知就裡。餐廳佔地不多,雖然時間尚早,但店裡亦已疏疏落落的坐了數檯食客。看看餐牌,其食物的選擇立即奪取了小的之芳心。這非為大眾連鎖式的和風,卻是專賣新鮮食材,富有特色的小店。本鮪吞拿魚讓人食指大動,更重要的是她們有另類的偏門作品。小的吃過鱈魚白子後回味不已,深深地愛上了這人間滋味。「鮨玥」則有河豚白子,聽來更見別緻有趣。待得朋友到達,咱們便急不及待地點餐。日本真蠔空運抵港,在和風店咱們經常吃到真蠔,但小的從來沒有深究。這雙「鮨玥」的出品雖然體積比較細少,但入口卻是鮮味十足。大概是因為大廚對食材甚有信心,故而摒棄了一貫放上香葱辣蘿蔔蓉

待得朋友到達,咱們便急不及待地點餐。

日本真蠔空運抵港,在和風店咱們經常吃到真蠔,但小的從來沒有深究。這雙「鮨玥」的出品雖然體積比較細少,但入口卻是鮮味十足。大概是因為大廚對食材甚有信心,故而摒棄了一貫放上香葱辣蘿蔔蓉的做法,純粹地和以日本酸汁,讓珍蠔的鮮味能極至地呈現。

刺身拼盤一客九款,三文魚、吞拿魚、油甘魚乃屬必然之選,較另類的則有白身鯛魚、墨魚及鮑魚仔醬油漬,至於貴價食材要數帆立貝、牡丹蝦與拖羅。雖然出品沒有小的至愛之海膽及三文魚籽,但拖羅與牡丹蝦亦足夠令小的滿意。刺身整體亦非常新鮮,莫以為街巷小店便不能提供優質貨色,這一帶的日本居民甚多,要成功留著客戶,食材質素絕不可欺場。

是故咱們吃到中途,「鮨玥」已然滿座,甚至能成功翻檯。在這個被譽為蘇豪東的區域,經營餐廳其實好看不好吃。與中環的蘇豪區不同,熱潮過後西灣河海濱鮮有許多的區外客。至於鯉景灣的老區民大部份都屬小康家庭,傭人天天在家燒菜弄飯,外出用餐其實未必常有。於是在夜間晚市時段,許多餐廳都是水靜蛾飛,途經放狗的人仕幾乎多過於店內用餐的食客。然而何解這一列餐館竟能在逆市堅守?大概是這兒的租金因應市況而給調低了。在晚上悠閒地逛逛海濱,經過燈飾煊麗的餐廳,感覺其實挺舒爽的。

刺身過後輪到壽司出場,由於昔才的拼盤沒有海膽,於是小的特意在壽司裡填補。除此以外還點了活赤貝壽司、火炙北海道帆立貝與及左口魚群邊。壽司是餸多飯少的品種,最合小的脾胃,而且上面的刺身魚全部都非常新鮮。海膽是甘甜的優質出品,帶子與赤貝亦是鮮味無窮,左口魚群邊魚脂豐富,適食一定要食群邊!

本鮪祭奉送的一盤本鮪盛滋味無窮,由於是免費,咱們吃得特別過癮。

河豚白子沒有鱈魚白子般粘脂膠潤,卻是一趟不錯的新嚐試。

甜品還叫了一客菠蘿與青心蘋果雪葩,入口清甜新香,為是日晚餐劃上完美句號。
2021-10-25 90 views
難得今天放假, 特地到了西灣河蘇豪東的海傍欣賞一下沿路風景, 放鬆一下心情, 晚上便在附近找餐廳吃飯, 於是便來了這間日式居酒屋鮨玥。幸好一早已訂了位, 看見全餐廳滿座, 如果要walk in也不知道要等多久。Suntory 生啤放鬆心情當然飲一杯冰凍的啤油, 這款生啤入口麥味特出, 蘊於口腔有淡淡蜂蜜味, 苦味稍重, 酒汁厚實, 前中後三段都有適當的呈現, 後段有著微微的甜與細細的澀味, 啤酒花味的清雅而不落俗套, 酸味適中, 泡沫細緻濃密, 甜味稍高。本鮪壽司盛看見餐牌, 首先點了這份本鮪壽司盛, 因為有6件壽司, 全部都是我最愛的吞拿魚, 而且大拖羅, 中拖羅及赤身各有2件, 跟朋友2個人吃剛剛好。大拖羅顏色比中拖羅更淺色, 脂肪相當多, 脂肪分佈好像雪花般, 富天然魚油脂的甘香, 入口即溶。中拖羅顏色粉紅, 脂肪比例較高, 魚香持而恰到好處的魚油脂, 非常甘香。加拿大海膽(100g)加拿大這款海膽顏色鮮澤, 海膽肉厚肥美, 新鮮甘甜, 夾著香脆的紫菜和香軟的壽司飯來吃, 可以提昇口感, 而且可以減去膩感。六點刺身盛6款精選時令刺身, 有甘海老, 八爪魚, 三文魚, 油甘魚, 本

Suntory 生啤

本鮪壽司

加拿大海膽(100g)

六點刺身
6款精選時令刺身, 有甘海老, 八爪魚, 三文魚, 油甘魚, 本鮪赤身, 及時令豐州鮮魚。甘海老份量十足, 鮮甜美味, 咬落爽滑。油甘魚色澤紋路分布均勻, 肉厚肥嫩, 魚肉細緻甘甜, 滑嫩多膠質。三文魚肥美鮮甜, 營養價值高, 含有豐富的奧米加三。

蒲燒鰻魚丼
吃過這碗蒲燒鰻魚丼, 真令人想起在日本吃的味道, 醬油的濃度恰到好處, 鰻魚經過蒲燒後, 魚肉仍保持到鮮嫩的魚汁, 不會太乾, 而且鰻魚皮燒得香脆可口。
2021-10-21 104 views
天氣開始轉涼,去海邊吹吹風甚為寫意。呢間位於蘇豪東既日本料理店,食物品質都唔錯。🔸北海道厚岸蠔 肥大飽滿,食落鮮味中帶有少少鹹鹹的海水味。🔸本鮪壽司盛 一份6件有齊赤身、中拖羅、大拖羅,可以一次過試晒3款唔同級別的拖羅。大拖羅當然好味重油脂,但赤身竟然比想像中軟滑好食,而且無筋。不過壽司醋飯醋味較重。🔸生薑燒安格斯牛肉丼 安格斯牛肉牛味比較濃,生薑燒味道帶點甜味,洋蔥煮到軟軟的非常好食。🔸蒲燒鰻魚丼蒲燒鰻魚係切片的但滿厚身的。醬汁是比較偏甜,我就鍾意無咁甜的。🔸唐揚日本池魚苗池魚食得多,但池魚苗真係第一次見同食,感覺幾得意。細細條炸得脆可口,送酒一流。🔸明太子雞翼中間釀滿明太子加上無骨,方便又好味。🔸西京平目魚西京燒味道甜甜的,魚皮燒得香焦,魚肉好嫩滑而且夠油脂。🔸啤酒點可以少左杯冰涼的啤酒整體食物唔錯,食完仲可以去吹下海風。

🔸北海道厚岸蠔
肥大飽滿,食落鮮味中帶有少少鹹鹹的海水味。

🔸本鮪壽司盛

🔸生薑燒安格斯牛肉丼

🔸蒲燒鰻魚丼

🔸唐揚日本池魚苗

🔸明太子雞翼
中間釀滿明太子加上無骨,方便又好味。

🔸西京平目魚
西京燒味道甜甜的,魚皮燒得香焦,魚肉好嫩滑而且夠油脂。

🔸啤酒
點可以少左杯冰涼的啤酒

整體食物唔錯,食完仲可以去吹下海風。
2021-10-18 120 views
|真鯛薄切| $198魚肉爽口、好新鮮清甜,一啲都唔腥~真鯛魚肉油脂唔多,係食佢嘅清甜鮮味~|加拿大海膽| $298好厚肉好creamy🥰唔會有怪味或瘀黑,超級新鮮,擺落口久久唔想吞下~回味那濃郁海膽鮮甜美味~~|唐揚日本池魚苗|$68酥炸池魚仔,好香脆鬆化,每條都食得唔使吐骨~|唐揚嫩雞|$48做到外脆內軟,保持到雞肉鮮嫩多汁~|吉列廣島蠔|$65好熱辣辣,又脆口,裡面仲係啖啖嫩滑蠔肉架|西京平目魚|$85煎得香口,皮保留到少少脆,但裡面魚肉好嫩滑、都有油香~|鹽燒油甘魚頭|$60無腥味,食到魚肉同魚鮫,慢慢品嘗啤酒、別有一番滋味~|生燒白鱔|$98厚肉、生燒肉質果然不同,外皮脆脆地,仍然滿有魚肉汁~
|真鯛薄切| $198
魚肉爽口、好新鮮清甜,一啲都唔腥~
真鯛魚肉油脂唔多,係食佢嘅清甜鮮味~

|加拿大海膽| $298
好厚肉好creamy🥰唔會有怪味或瘀黑,
超級新鮮,擺落口久久唔想吞下~
回味那濃郁海膽鮮甜美味~~

|唐揚日本池魚苗|$68
酥炸池魚仔,好香脆鬆化,
每條都食得唔使吐骨~

|唐揚嫩雞|$48
做到外脆內軟,保持到雞肉鮮嫩多汁~

|吉列廣島蠔|$65
好熱辣辣,又脆口,
裡面仲係啖啖嫩滑蠔肉架

|西京平目魚|$85
煎得香口,皮保留到少少脆,
但裡面魚肉好嫩滑、都有油香~

|鹽燒油甘魚頭|$60
無腥味,食到魚肉同魚鮫,
慢慢品嘗啤酒、別有一番滋味~

|生燒白鱔|$98
厚肉、生燒肉質果然不同,
外皮脆脆地,仍然滿有魚肉汁~
  • 加拿大海膽
2021-10-17 99 views
星期日晚去食都唔full, 人少少幾靜好舒服,幾有格調。佢哋有熟嘢食提供,啱哂一家大小同唔食生野嘅人同埋牛烏冬仲有炸豬排都幾有驚喜家人話魚生飯都好食總括嚟講係一個好舒服嘅地方,地方唔大,侍應會成日裝茶
同埋牛烏冬仲有炸豬排都幾有驚喜
家人話魚生飯都好食
總括嚟講係一個好舒服嘅地方,地方唔大,侍應會成日裝茶

2021-10-14 126 views
朋友介紹咗去鯉景灣下邊食日本菜,之前幫襯過另一間都幾貴,呢間好似裝修簡潔D。坐低見到佢個餐牌上都幾多壽司同埋刺身,好多產地直送,應該水準唔錯,同埋見到佢有著名用日本米。坐低叫咗隻杯生啤係三得利嘅生啤,入口冰凍,而家仲係買一送一。見佢咁多魚生,所以叫咗個本鮪壽司盛,有赤身,中及大拖羅,魚肉真係幾新鮮,其實自己最鍾意嘅係醬油赤身,不過原味嘅都OK,大拖羅有油份,魚味豐富,入口難得無根位,油份充足。之後嗌左個海膽,雖然只係加拿大出產,不過味道都唔錯,差唔多有一版嘅份量,配埋少少青瓜絲紫菜及飯團,有海水味得來又有回甘味,最緊要份量夠多,非常大滿足。之後嗌咗北海道厚岸生蠔,入口冰凍,非常之creamy,味道清甜,金屬味唔會過重。生薑燒安格斯牛肉丼,上枱牛肉份量好豐富,個牛肉汁非常之惹味,有少少生薑同埋洋蔥配合,味道濃郁,配埋底嘅柔軟有米香氣的日本米,非常好食。另外再叫咗個蒲燒鰻魚丼,上枱擺盤好漂亮有個染咗色嘅蓮藕片及玉子燒,鰻魚肉正常,個汁非常之濃郁,不過感覺有啲過甜,配埋個飯就啱啱好。價錢幾合理,魚生做得夠出色的日本餐廳!
價錢幾合理,魚生做得夠出色的日本餐廳!
2021-10-14 109 views
一個禮拜打兩次風,人都癲想念故鄉嘅食物,第一次幫襯响屋企附近一間叫鮨玥嘅日本餐廳。主打刺身丼物即刻嚟杯三得利啤酒,因為有買一送一再嚟就食個本鮪壽司盛,有齊赤身中拖羅同大拖羅,一次過滿足哂三個願望北海道厚岸蠔,鮮甜,海水味適中,餘韻悠長最期待就係成板加拿大海膽,俾你自己包壽司,好食又好玩生薑燒安格斯牛肉丼,牛肉軟滑牛味濃,洋蔥最好食蒲燒鰻魚丼,熱辣辣整出嚟,鰻魚厚身,醬汁鹹甜適中,食完大滿足食完飯再响海旁散吓步,吹下海風,心情開朗返哂🥰
一個禮拜打兩次風,人都癲

即刻嚟杯三得利啤酒,因為有買一送一

北海道厚岸蠔,鮮甜,海水味適中,餘韻悠長

最期待就係成板加拿大海膽,俾你自己包壽司,好食又好玩

生薑燒安格斯牛肉丼,牛肉軟滑牛味濃,洋蔥最好食

食完飯再响海旁散吓步,吹下海風,心情開朗返哂🥰