2013-08-18 79 views
這家甜品店的裝潢挺有「甜蜜」的感覺, 營造出「甜牙牙」的氣氛。然而, 店內有較多大枱,兩三個人去吃的話,人多時段會出現一張枱搭兩三夥人的情況,較為擠迫。店內的水是用迷你小杯盛的,感覺挺可愛。叫了朱古力窩夫雪糕層層壘(兩人份)$85,賣相十分吸引。味道也不錯,有濃郁的朱古力味。然而,看到層層壘的中間有夾著雪糕,表面亦有朱古力醬,原本預期咬下去會有juicy的感覺。可是,真正吃下去窩夫卻挺乾的。不過,把窩夫與上面的雪糕混著一起吃,感覺好了很多。順道一提,把雪糕與窩夫混合吃,有點像心太軟的感覺呢!也許這就是這道甜品的吃法,然而如果能把雪糕和窩夫更完美地結合,相信食客會被第一口窩夫impress,不會輸在第一口。至於雪糕的味道,個人認為不過不失,就是普通的雪糕味道,有點欠缺驚喜。男友則認為抺茶雪糕的抺茶味不夠濃郁,其味道與雲呢拿雪糕沒大分別。份量方面,我們當日先吃了頓十分飽的晚飯,逛了一會兒再吃甜品,差點吃不完這層層疊。在正常情況下,我想這是剛好適合給兩人吃的。

店內的水是用迷你小杯盛的,感覺挺可愛。

朱古力窩夫雪糕層層疊
Other Info. : 看來這家店的主打是窩夫,但想下次去試一下心太軟(看餐牌光是心太軟也有幾種款式)
2013-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42.5 (Dinner)
2013-08-15 43 views
慶祝朋友生日, 在山林道吃完日本菜後, 總覺得欠缺了什麼, 所以就散步出了尖沙咀中心地帶, 找甜品吃, 因為之前同屋企人聚會都試過這一間甜品店-甜牙牙!! 印象都不錯, 所以今次帶友人試一下。 一行3人的甜品包括:

一行3人的甜品包括:
薑汁梳孚里
宇治金時綿花冰
窩夫
2013-08-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
薑汁梳孚里
窩夫
2013-08-14 40 views
和朋友食完生日飯, 就直落食埋甜品先返去! 每次行過呢間甜牙牙, 都勁多人在門口排隊, 心想係咪真係咁好食呢?! 見時間尚早, 唔洗等位就入去試下!老實說,店內環境雖光猛整潔, 但坐位很迫,很多時要膊頭貼膊頭坐, 而且需要搭枱, 如跟朋友來傾計就不會選這店, 因店內已經很嘈雜了。要讚一讚店員, 雖然客人聚多,但都很有禮貌接待。3個人order了兩客甜品, 朱古力窩夫層層疊 和 紅豆抹茶木糠布甸, order時, 侍應都問我地幾多位, 好似怕我地食唔晒! 結果一來到, 真係嚇左一跳, 份量很大!!! 朱古力窩夫層層疊, 有3塊窩夫, 中間夾住cream和少量士多啤梨, 配上3款不同味道的雪糕, vanilla, 朱古力, 抹茶, 窩夫很厚實, 微溫, 可惜不是脆脆的。這個份量絕對夠3-4人食, 但我們貪心, 想試多d口味!!!另一款紅豆抹茶木糠布甸, 對它有點不公平, 因為胃口已經比朱古力窩夫填滿了, 食這個時有點勉強, 不過布甸很滑, 抹茶味很香, 本來有少少苦澀的抹茶味, 配上甜甜的紅豆是絕配, 但都是抵不住太full了~ 唯有下次再給它機會, 試真點味道!!!
和朋友食完生日飯, 就直落食埋甜品先返去!
見時間尚早, 唔洗等位就入去試下!

要讚一讚店員, 雖然客人聚多,但都很有禮貌接待。

朱古力窩夫層層疊
紅豆抹茶木糠布甸
2013-07-10
$50 (Last Night Supper)
朱古力窩夫層層疊
  最近多煩惱,所以心情一直不太好,而每當心情不好,甜食對我而言就是最好的安慰。在我生活中,甜品佔很重要比重,也為我的生活添上甜美感覺,所以於這方面我還蠻挑的。早前壓力爆煲,也吃厭了家附近的甜品店,便拉了我家男人,到了尖沙咀的甜牙牙去吃過痛快。 這天我們大約晚上8時來到,店裡已坐滿人,還好剛好有位子空出不用等。 佈置很好,環境也算乾淨,但店面面積較小,桌與桌之間的空間也不足,感覺很迫。甜牙牙的Menu 上的甜品款式、種類很多,新式和傳統的甜品都有。但女生嘛,有時也會先吃點熱的暖肚,而且傳統甜品更見真章,所以就先選了簡單的傳統甜品。   離開見到那麼多人排隊,真慶幸我們早來了。

銀杏腐竹薏米糖水 HKD23
流心芒果粒粒布甸 HKD40

流心芒果粒粒布甸 HKD40
Classic 心太軟 (軟心朱古力蛋糕) HKD 46
Classic 心太軟

離開見到那麼多人排隊,真慶幸我們早來了。
2013-07-11
$9 (Dinner)
Classic 心太軟 (軟心朱古力蛋糕) HKD 46
Classic 心太軟
2013-08-06 8 views
有次和媽咪行尖沙咀,行到累之下,偶然下見到一間新開的甜品鋪,食完之後覺得好好食,之後好多時食完飯就同朋友去食。雖然鋪頭唔係好大,但係睇得出是落足心思,decoration 好靚!呢個係我的最愛,試過唔要CREAM,但係口感始終不夠有CREAM既來得好味! 綠茶雪糕+好多紅豆+木糠 + CREAM + 碎碎 真是一絕!所以呢個係我每次一定點的。而綠茶+雪糕都不錯,只欠未夠喉,如果可以大杯啲就更好
,之後好多時食完飯就同朋友去食。

所以呢個係我每次一定點的。
而綠茶+雪糕都不錯,只欠未夠喉,如果可以大杯啲就更好
2013-08-01
2013-08-05 35 views
又一驚喜甜品鋪- 甜牙牙一打開個MENU 真係嘩一聲 未食見到D圖都已經流晒口水價錢方面都可以接受 唔算太貴 最重要呢度賣既唔係一般普通港式甜品 呢度既都係比較特別及有心意的今次點左四個下午茶餐(包特飲),有八,九個選擇,價錢好抵由二十幾蚊到三十幾蚊。主打既都係唔同味道雪糕加生果襯窩夫/PANCAKE。 唔駛講只睇價錢 有個地方坐下涼下冷氣都已經爽啦~另外, 呢三個甜品係上次晚飯後O係旺角甜牙牙食O既, 今次都一次過POST埋上黎啦推介呢個抹茶木糠布甸, 個樣靚不特止,抹茶加埋紅豆一齊食係估唔到咁甲!!! 仲要份量都唔細架芒果刨冰, 一般.......無咩特別呢個等左足足半個鐘, 不過都值得既......估唔到呢個寫住係二人份量, 點知黎到我地覺得個份量係大到有四人份量.....真係好大! 雪糕有三個唔同味道,四層朱古力窩夫, 窩夫中間有大量士多啤梨。 食完呢個真係好滿足, 好飽

又一驚喜甜品鋪- 甜牙牙
一打開個MENU 真係嘩一聲 未食見到D圖都已經流晒口水

芒果刨冰, 一般.......無咩特別
Other Info. : 好少甜品店有水免費供應比客人, 呢度一坐低店員會自動送上一小杯水 "值得一讚"
2013-08-02
很久以前,在甜牙牙還未“發迹”的時候與友人造訪過一次,那時也只有旺角的唯一一家門店吧,當時就就被店內較明亮年輕,甜品擺盤較付心思的特點略有印象,但之後也偶有聽聞一些負面新聞(關於挑戰“巨無霸”窩夫),這次正巧飲食博主好友邀請前去試食“發迹”后“紅的發青發紫發黑”的尖沙咀加拿芬道店,滿心期待加興奮!店面比旺角的大多了,但依然是爆棚,裡裡外外熙熙攘攘的,門口還有不斷前來充斥人龍的人流,果然是好生意!店內的佈置略帶可愛、略帶簡約、略帶時尚,以淺色調為主配以奶白色的光線和多彩的餐具,給人帶來雀躍的心境。入口處的小角落有個餅柜,裏面擺設幾款pancake大如漢堡般,特別誘人!精美誘人的甜品造型也是甜牙牙的制勝法寶之一!果然名不虛傳~士多卑利pancake巨型pancake撐滿整個白晃晃的方形餐碟,伴以新鮮士多卑利,頂上是忌廉花和杏仁片,簡單卻能在瞬間讓人O嗮嘴!pancake煎的軟軟的,帶著熱氣與濕氣,看得到點點氣孔。切開發現中間夾著不少東東,有蜜糖醬,有奶醬,厚厚的覆蓋著一層,這樣一個三四個女生來share也足夠。蜜糖的香氣被pancake的熱度催化出來,甜蜜蜜的醬汁配上奶醬,被濕軟的panc
士多卑利pancake
巨型pancake撐滿整個白晃晃的方形餐碟,伴以新鮮士多卑利,頂上是忌廉花和杏仁片,簡單卻能在瞬間讓人O嗮嘴!pancake煎的軟軟的,帶著熱氣與濕氣,看得到點點氣孔。切開發現中間夾著不少東東,有蜜糖醬,有奶醬,厚厚的覆蓋著一層,這樣一個三四個女生來share也足夠。蜜糖的香氣被pancake的熱度催化出來,甜蜜蜜的醬汁配上奶醬,被濕軟的pancake牢牢鎖住,每一口都是鬆軟中帶有慢慢流出來的甜蜜。
朱古力二人世界
二人世界的浪漫當然少不了朱古力的點綴,這一個特別心太軟更融合榛子熱朱古力醬,新鮮水果粒,雲呢拿雪糕球,棉花糖和朱古力曲奇脆球,很是豐富。鮮果和棉花糖可以用來點榛子醬(個人猜想是Nutella榛子醬),厚實滿足的榛子朱古力醬剛好能被鮮果較稀的水分和清新酸味中和。不過我們三個甜食女子當然是放棄水果直接用叉子挖著榛子醬來吃啦~ 太罪惡了!切開心太軟的一刻總是那麼歡欣雀躍,看著濃濃的泛著光亮的朱古力醬從旗開得的缺口處流淌而出,也總是讓人分外滿足。外圈的朱古力蛋糕稍稍有些厚,但不妨礙其溫熱鬆軟的口感,裏面的朱古力醬是剛好的稠度,配上黑朱古力的醇香與甜味,即使三人世界也甜蜜啦~
公司窩夫三文治配香蕉脆脆 Sundae車
這一味實在重量級,以亮橙色的玩具小車做容器,千里迢迢端過來的的一刻(因為人太多,我們三人坐在店門口的加座位置)引來不少回頭率!四大塊三角形的窩夫餅分別是原味、朱古力夾心、焦糖和朱古力可可,綠茶、雲呢拿和朱古力雪糕球在我們開動時已經融化的七七八八(前兩個甜品也都是大分量,加之每次先要喂飽相機,來不及啊~),香蕉脆脆披著蜜糖戰衣,在點綴上一朵雪雪白的忌廉花,撒上些五彩糖粒,整個appearance可謂是“巨型糖衣炮彈”!
雪糕球的用料屬一般,其中較有特色要屬朱古力,不但朱古力味較醇,還有粒粒朱古力,與坊間稍稍有些不同。四塊窩夫餅絕對是重量級,先來朱古力夾心,脆口的窩夫屬於較軟較實的做法,硬度較低,裏面夾著好似cheese般質地的朱古力醬,吃起來有種吃“媽咪雞蛋仔-朱古力味”的感覺,且朱古力味較濃,一點不覺得甜膩,喜歡。原味和焦糖味區別不算大,唯獨焦糖的窩夫餅上粘著些裹著芝麻粒的脆餅,甜度也較原味大些。朱古力可可比起朱古力夾心可謂大不同,不以朱古力香甜為主,反倒重點突出可可的甘醇,好似略帶苦味的可可配上溫熱的窩夫餅散髮出來的香氣,兩者相輔相成。

綜合來說,第二次造訪甜牙牙依然給我留下不錯的印象,縱觀餐牌,會覺得這家新式甜品店的定價不算平,但若是吃過一次便知道,將分量元素考慮進去,這個價錢也很是公道;另外我依然要重複一句,甜品好吃與否與用料貴賤固然重要,但甜品店是否花心思去點綴和設計每一道甜品的擺盤,呈現方式以及對應餐牌上的甜品名設計等等都至關重要,這一點甜牙牙做的也算不錯了。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
  • 朱古力二人世界
第一次接觸甜牙牙是去旺角分店,當時吃的是心太軟,價錢中等,但端上來的甜品總是擺放得很有heart,讓人未食已經流口水,這大概是我對甜牙牙的最大印象!早兩次食心太軟都幾滿意架,最緊要朱古力味夠濃就perfect!今次食,依然有模有樣,但味道真係有少少失望!朱古力岩漿的味道就好似細細個成日食的金幣朱古力咁,甜得黎有少少假!點會咁架?個蛋糕位明明做得好好味,但入面的朱古力味道太古怪啦~希望下次再食會回復水準!講真,凍又好、熱又好,只要係真綠茶,我都勁愛!但綠茶的副產品喇喎.....其實真係一般,但佢有我最愛的紅豆襯托,又不妨一試XD呢個紅豆綠茶木糠布丁批($38)有驚喜!雖然綠茶雪糕唔夠濃味,木糠布丁又比較淡口,但紅豆超清甜!完全可以balance返整個口味。不過兩個人食就有少少膩,3-4個人剛好!呢份蕉糖脆蕉(加芝麻脆脆伴雪糕)($39)同樣是驚喜之作!尤其係果片芝麻脆脆,好似花生糖,甜甜地好好味~即使放久了不夠脆都依然美味!食一啖脆脆,再食一啖雪糕,兩種截然不同的口感令我味蕾好滿足!芭娜娜提拉米蘇pancake(內置芭娜娜及tiramisu芝士) - $49顧名思義,就係香蕉為主打的甜品
第一次接觸甜牙牙是去旺角分店,當時吃的是心太軟,
這大概是我對甜牙牙的最大印象!
今次食,依然有模有樣,但味道真係有少少失望!
希望下次再食會回復水準!
講真,凍又好、熱又好,只要係真綠茶,我都勁愛!
呢個紅豆綠茶木糠布丁批($38)有驚喜!
不過兩個人食就有少少膩,3-4個人剛好!
呢份蕉糖脆蕉(加芝麻脆脆伴雪糕)($39)同樣是驚喜之作!
顧名思義,就係香蕉為主打的甜品~
我其實不太喜歡吃香蕉,幸好有愛蕉如命的好友幫我食,我就負責食pancake 和 cream XD
pancake 非常鬆軟好吃,原本吃得多應該相當膩的 tiramisu,因為混合了香蕉的清甜味,
反而比想像中吃多了一點!不過稍嫌太多cream,有點喧賓奪主的感覺!
這款士多啤梨朱古力脆脆chocolate waffle (佐自家製士多啤梨醬) - $50
首先,我們所見,全場有一半食客都有order的!淨係造型已經滿分,所以好快已經on list,
但其實最失望係佢!
首先,明明聞到呢片waffle有好香濃的朱古力味,但食落係完全冇味架......
我要用雪糕去佐先覺得夠味.....同時間我聽到坐隔離的情侶邊吃邊小聲說「點解會咁多人叫架.....」
原本waffle係配埋「自家製士多啤梨醬」,但果小樽醬完全唔夠,而且同樣偏淡,要慳住食好無癮。
既然塊waffle係淡口的話,果醬應該要比較濃,先可以balance 到味覺,先會覺得好食。
塊waffle口感好好,夠脆又唔會太硬,但食到後期愈來愈覺得味同嚼蠟.....
如果可以調較返味道,我相信一定會encore再encore。
冰火焦糖燉蛋($39),論外表真係拍得住酒店式甜品,靚到嘩嘩聲!
上層厚cream 下層燉蛋,兩層食落都好滑,口感一流,如果燉蛋可以硬身返少少會更有層次;
味道亦都不過不失,但甜鬥甜,眼闊肚窄,食到一半已經覺得滯,結果最後要放棄上層cream只吃燉蛋!
講真尖沙咀分店無論是裝潢定係店面都設計得好漂亮,
原本可以打造成韓風咖啡廳般的甜品店,但客人面對再美的店面也沒法欣賞,因為真是太擠迫了!
甜品無非都是想三五知己聚埋一齊傾下計,或者係情侶甜甜蜜蜜share甜品食,
但為了多做生意而將每張檯都overload,實在不是個明智的做法。
6人檯坐夠8人,如果一人order一份甜品連檯都唔夠空間放,
陌生人腳貼腳咁坐,你眼望我眼,檯與檯之間太迫,每次有人行過都要左閃右避,
同身邊人傾計連小小的私隱都沒有,服務員因為忙,笑容完全欠奉,這樣根本就失去食甜品的意義了。
敢問有誰想以快餐形式去嚐甜?
有創意的甜品是甜牙牙的金漆招牌,但如果不能提供一個合適的場所給客人,
再好吃的食物也留不住食客的心,希望將來有機會再次光顧的時候,會看到一所既恬靜又自在的甜品店。

2013-07-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tasting Event
鍾意食甜品的我又出動啦~ 早前約咗朋友去尖沙咀行街. 行街前, 先食少少嘢. 今次我地去咗甜牙牙.甜牙牙有別於一般的甜品店. 除了甜品外, 仲有全日早餐, 麵餐, 下午茶餐供應.由於我未食嘢, 我就揀咗個『下雨天』全日早餐來食, 好襯近期的天氣.當中最吸引我是煎蛋竹炭多士. 平日真係好少可食竹炭多士, 這個我覺得幾特別, 仲有其他配料包括茄汁豆菠蘿和兩款香腸.這個餐都算幾好食, 只是竹炭多士略為燶咗少少, 有部份多士有少許燒焦的味道, 個太陽賣相也差一點, 隻太陽蛋不是全在多士中心, 而是流了出來.個餐配有每日特飲一杯, 今日是青檸薏米水. 對於鍾意食濃味的我, 這個稍為淡味, 我只飲到青檸味.之後, 同朋友一齊食一個甜品. 佢地有各式各樣的甜品, 真係眼光撩亂.由於朋友不是特別愛食甜品. 所以就點了香橘配Valrohna朱古力碎 Pancake.點解我地會點Pancake呢~ 因為這裡的Pancake是用日本低筋麵粉配合有機蜜糖做成, 而且是即叫即整, 所以要一試.Pancake好鬆軟, 厚度唔會太薄. Pancake面上有橙和cream. 這個cream真係好香好滑.而切開Panc
『下雨天』全日早餐
『下雨天』全日早餐
青檸薏米水
香橘配Valrohna朱古力碎 Pancake
點解我地會點Pancake呢~ 因為這裡的Pancake是用日本低筋麵粉配合有機蜜糖做成, 而且是即叫即整, 所以要一試.Pancake好鬆軟, 厚度唔會太薄. Pancake面上有橙和cream. 這個cream真係好香好滑.而切開Pancake, 內裡也有不少橙肉, 也流出奶油. 奶油唔會過甜, 加上橙肉酸酸甜甜, 唔會太膩, 啱晒依加食, 連朋友也覺得唔錯, 最愛佢即叫即整, 夠新鮮, 若蛋味再濃一點更好.
香橘配Valrohna朱古力碎 Pancake
$50 (Lunch)
Others
2013-07-29 63 views
係La TASCA食完晚飯因為個到太嘈傾唔到計就轉戰甜牙牙續下場係門口等左十五分鐘到就有位嚕行上樓梯,香噴噴既窩夫味已經撲向我個鼻真係好香奶油味既然佢咁香我地就叫窩夫啦!不過因為頭先食得有d飽我地三個人淨係叫左一個窩夫同一個綠茶甜點(忘記名)等左大約十零分鐘,綠茶甜點先到甜點以一高身杯作器具綠茶雪糕奶味重(我還是喜愛甘苦味的綠茶)雪糕上鋪了少許綠茶粉雪糕底是些類似仙草的黑色果凍配奶昔(?)感覺上,這個較遜色,不論味道還是賣相若果可以拿走底下的膠盆會較好吧?味道上,則感覺如外間的甜品點沒什分別不值這個價錢窩夫隨後到本以為窩夫是熱呼呼的,但原來是室溫窩夫被切成三角形,以層層疊形式作表達另外,配上一球雪糕,再加杏仁碎和生果作伴雖然窩夫外表是朱古力色,但味道不突出是室溫關係把味道大大降低?還是窩夫材料只重色不重味?其實黎依到都唔係為甜品,只係為有個位比我地吹下水傾下計是晚我地三個就係甜牙牙打打鬧鬧咁笑下食下渡過左啦希望下次再聚唔係再大半年後啦!
係La TASCA食完晚飯
因為個到太嘈傾唔到計就轉戰甜牙牙續下場

係門口等左十五分鐘到就有位嚕
行上樓梯,香噴噴既窩夫味已經撲向我個鼻
真係好香奶油味

既然佢咁香我地就叫窩夫啦!
不過因為頭先食得有d飽
我地三個人淨係叫左一個窩夫同一個綠茶甜點(忘記名)
等左大約十零分鐘,綠茶甜點先到
甜點以一高身杯作器具
雪糕底是些類似仙草的黑色果凍配奶昔(?)

感覺上,這個較遜色,不論味道還是賣相
若果可以拿走底下的膠盆會較好吧?
味道上,則感覺如外間的甜品點沒什分別
不值這個價錢
朱古力窩夫
窩夫隨後到
本以為窩夫是熱呼呼的,但原來是室溫
窩夫被切成三角形,以層層疊形式作表達
另外,配上一球雪糕,再加杏仁碎和生果作伴

雖然窩夫外表是朱古力色,但味道不突出
是室溫關係把味道大大降低?
還是窩夫材料只重色不重味?

其實黎依到都唔係為甜品,只係為有個位比我地吹下水傾下計

是晚我地三個就係甜牙牙打打鬧鬧咁笑下食下渡過左啦
希望下次再聚唔係再大半年後啦!
2013-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
1K
我是一個不折不扣甜品控,總是覺得晚餐要配上甜品才算幸福圓滿最近我便到了位於尖沙咀的甜牙牙分店品嚐甜點其實早在一年前,我也曾經去過旺角分店嚐過木糠布丁,味道不錯,當日也給我留下一個良好印象。木色系的裝修帶點溫暖的家庭感覺。不過由於店內很多人客,需要搭枱,坐位編排未免是過於擠擁吧...餐單上也有很多不同的甜品選擇。最後決定點選這兩款甜點:士多啤梨流心布丁 ($55)完熟Classic 心太軟 ($46)可是可能客人太多,服務員大多很忙亂,把我的士多啤梨流心布丁落錯order了,變成了楊枝甘露流心布丁現場所見,兩枱鄰桌也出現了落錯單的問題...之後更正過後終於上枱了單看賣相便已覺得十分精緻,粉紅色的造型甜美可愛,而且士多啤梨鮮果份量也不少。切開中間流出士多啤梨醬,不過可能士多啤梨不當造,味道也真的十分酸澀,布丁質感軟滑,不過個人認為味道略為清淡,士多啤梨味不夠濃郁。然後就是我到每間甜品店都必點的甜品 - 心太軟,賣相同樣吸引切開後,澎湃地湧出朱古力醬,朱古力味道濃而帶苦,不會過於甜膩,只是表皮可能焗得過久,口感略為乾硬了一點,而伴碟的士多啤梨依然酸澀得很...這次重臨甜牙牙感到有點水準不穩,
我是一個不折不扣甜品控,
總是覺得晚餐要配上甜品才算幸福圓滿
最近我便到了位於尖沙咀的甜牙牙分店品嚐甜點
其實早在一年前,
我也曾經去過旺角分店嚐過木糠布丁,
味道不錯,
當日也給我留下一個良好印象。
木色系的裝修帶點溫暖的家庭感覺。
不過由於店內很多人客,
需要搭枱,
坐位編排未免是過於擠擁吧...
餐單上也有很多不同的甜品選擇。
最後決定點選這兩款甜點:
士多啤梨流心布丁 ($55)
完熟Classic 心太軟 ($46)
可是可能客人太多,
服務員大多很忙亂,
把我的士多啤梨流心布丁落錯order了,
變成了楊枝甘露流心布丁
現場所見,
兩枱鄰桌也出現了落錯單的問題...
之後更正過後終於上枱了
單看賣相便已覺得十分精緻,
粉紅色的造型甜美可愛,
而且士多啤梨鮮果份量也不少。
切開中間流出士多啤梨醬,
不過可能士多啤梨不當造,
味道也真的十分酸澀,
布丁質感軟滑,
不過個人認為味道略為清淡,
士多啤梨味不夠濃郁。
然後就是我到每間甜品店都必點的甜品 - 心太軟,
賣相同樣吸引
切開後,澎湃地湧出朱古力醬,
朱古力味道濃而帶苦,
不會過於甜膩,
只是表皮可能焗得過久,
口感略為乾硬了一點,
而伴碟的士多啤梨依然酸澀得很...
這次重臨甜牙牙感到有點水準不穩,
似乎和我一年前的回憶有落差...
希望他們可以繼續努力改進吧!

Other Info. : +試食由甜牙牙所提供+
2013-07-13
$50 (Tea)
2013-07-27 2 views
甜牙牙的名字聽了很久,但就是沒有機會來這邊吃吃,這天晚餐後,就隨了Elaine獲店方給她的一張$200,我們仨就來了這邊二度開餐,吃甜品。縱然是平日晚餐後的時間,還是要輪侯約10分鐘的。場內一如預料般,滿是年青人呢,很有活力吧。其實翻甜牙牙的餐牌是一件很開心的事--甜品的款式確是很強,非常多,就是很難有一間甜品店能跟它匹敵吧,而且每一個款式其實也很吸引,是會有點選擇困難症的,最後選了心太軟,窩夫和班㦸。三個女生,三款甜品, 其實也不太好對付吧。朱古力二人世界:這個是朱古力醬跟朱古力心太軟的協奏曲,還配有水果。心太軟是沒有令人失望的一切便見流心之效。朱古力的味道也見濃郁,據知用的好像是 valrhona的朱古力,難怪。如蛋糕的部分再薄身一點會更理想。相關信朱古力醬就是Nutella吧,也愛吃,水果和nutella的配搭在甜品店也 是不常吃到吧。士多啤梨pancake: 這個是三款甜品中我最喜歡的,賣相上是很吸引的,兩層的班㦸中夾着鮮忌廉,上面鋪滿了鮮草莓,吃的時候正是微温,窩夫的楓蜜味很香,最為突出,而加了忌廉的窩夫是有更滑,但中間的忌廉都已是融化的蛟狀態,要不賣相跟質感會更佳吧。公司窩
公司窩夫三文治配香蕉脆脆Sundae車:論賣相,這是最強的,幸福的窩夫注滿在這一列車,容器就是一架玩具車, 很趣緻, 除了窩夫外, 還有冰淇淋和水果。窩夫有好幾種口味,味道也不錯, 假如麵粉質感再細緻一點的話會更好吧,但單看賣相其實真的已很滿足。
這裏的甜品味道上不一定是最強, 但論款式和貌相,確是極強。
消費:$0

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2013-07-26 20 views
我愛甜品@甜牙牙現在 標籤: 甜牙牙我愛甜品,一星期最少光顧甜品店三次!星期一,Monday Blue,為了減壓食甜品!星期五,TGIF,為了happy Friday食甜品!星期日,family day,一家老少gathering食甜品!甜品,已經是我生活一部份。大大小小的甜品店都見識過。但今次的小店,有一些很特別的感覺。[甜牙牙]~像tea house,佈置優雅。甜牙牙的裝飾都十分細緻,要細心欣賞。[甜牙牙]的信念:Life is shortLIVE your dreamAnd SHARE your passionWhen you eatAPPRECIATE every last bite打開 menu一看,款式實在太多了~而且甜牙牙的甜品實在好靚,選擇困難症又來了~!好想食哂佢地呀!身為GREEN TEA LOVER的我。當然要試一下這個宇治金時雪花冰($52)綠茶雪花冰,比坊間一般的甜品店好味,又好睇!可惜綠茶味不夠澀,北海道3.6奶凍好滑,紅豆香甜有口感。綠茶味雪糕好正呀~~特別有置身OSAKA的感到覺喔!但SIZE真係mini 到呢 >.< 同隻spoon 差
我愛甜品@甜牙牙
現在 標籤: 甜牙牙
我愛甜品,一星期最少光顧甜品店三次!
星期一,Monday Blue,為了減壓食甜品
星期五,TGIF,為了happy Friday食甜品
甜品,已經是我生活一部份。
大大小小的甜品店都見識過。
但今次的小店,有一些很特別的感覺。
[甜牙牙]~像tea house,佈置優雅。
甜牙牙的裝飾都十分細緻,要細心欣賞。
[甜牙牙]的信念:
Life is short
LIVE your dream
And SHARE your passion
When you eat
APPRECIATE every last bite
打開 menu一看,款式實在太多了~
而且甜牙牙的甜品實在好靚,選擇困難症又來了~!
好想食哂佢地呀!身為GREEN TEA LOVER的我。
當然要試一下這個宇治金時雪花冰($52)
綠茶雪花冰,比坊間一般的甜品店好味,又好睇!
可惜綠茶味不夠澀,北海道3.6奶凍好滑,紅豆香甜有口感。
綠茶味雪糕好正呀~~特別有置身OSAKA的感到覺喔!
但SIZE真係mini 到呢 >.< 同隻spoon 差不多。
份量不夠我男人食呀,要追加一個manago 雪糕波。
我們之後order了賣相好靚的栗子窩夫 ($46),
即叫即做的窩夫大約等了20分鐘。
栗子蓉很多,味道好香,份量OK,是不錯的選擇。
但我覺得honey不夠多,窩夫不夠脆,溫度不夠熱。
朱古力味雪糕竟然7.30pm 已經sold out,
生意太好吧!
整體甜品賣相吸引,創新又夠特別。
坐得舒服,三五知己食得好開心。
甜牙牙分店
旺角廣華街3號百利達廣場地下4號舖
尖沙咀加拿分道46號地下
葵芳興芳路223號新都會廣場地下167號鋪
2013-07-15
$50 (Dinner)
Tasting Event
  • 宇治金時雪花冰($52)
2013-07-26 3 views
甜品...可以話係我的最愛, 基本上正餐食到好飽, 但食甜品依然可以食得落。不過, 有D甜品係非常飽肚, 建議唔好食正餐, 直接食甜品就夠啦。講緊係咩甜品咁飽 ??? 就係窩夫、pancake類甜品囉。今次再一次黎到位於尖沙咀既「甜牙牙」, 係啊...我唔係第一次黎架啦, 之前黎過一次係食窩夫,不過呢...上次感覺唔係太好, 因為d窩夫令我有點失望。我覺得整得好既窩夫, 最緊要熱, 有香濃牛油味帶出麵粉既香, 入口唔可以好乾,要面層少脆, 裡面鬆軟, 咁先為之好味。由於我知道自己唔中意食呢到既窩夫, 所以揀左比較特別D既甜品試試,「阿拉斯加火焰雪山」$68, 話明係火焰, 一定有少少酒精點下火, 再淋上面啦 !我係單睇外表喺MENU入面揀既, 因為佢外表算係吸引嘛 (笑)店員同我地講, 製作需時, 可能要等20分鐘, 我當然冇問題啦, 只要落單時講明就OK了,不過, 我地等左10分鐘就見到真身啦, 賣相同MENU的一樣, 冇走樣, 整得好靚啊 !店員喺我地面前示範點火, 見佢點左幾次都唔著火都替佢擔心, 好彩最後都成功了。好啦...睇我切餅儀式啦 XDDD面層白雪雪既係蛋白加糖打成的,
面層白雪雪既係蛋白加糖打成的, 入口都未算太甜, 可以接受的甜度, menu上見到係用橙酒點火成火焰,但我又食唔出有橙味噃, 不過都唔係咩重點黎既。中間有d 咩呢...就係cream、生果、雪糕, 仲有少少窩夫添喎, 不過今次既窩夫比上次好d,因為有大量cream、雪糕令佢軟身左, 所以入口時唔會好乾。整體黎講, 呢個火焰雪山我覺得唔錯, 有蛋白花、cream、雪糕既軟滑, 又有窩夫既咬口,加埋新鮮生果同朱古力醬點綴, 成個甜品都好豐富, 最重要係佢冇落太多酒, 否則一定大打折扣。
另一款係「芭娜娜提拉米蘇pancake」$49, 呢個真係抵食夾大件啊, 好後悔食飽飯先去甜牙牙,因為食兩個咁有份量既甜品真係會勁勁勁飽架。呢個pancake我地都係等左15分鐘左右, 一上檯, 嘩, 好似好好味咁喎,只睇入表就好掂啦, 唔知食落又係畸既呢, 哈哈。
切開一睇, 共有兩塊pancake夾住一片片既香蕉, 同埋香蕉蓉, 仲有marscarpone cheese,umm...好香好軟, 老實講, pancake比窩夫好食好多, 絕對唔覺得佢乾, 而且有兩種不同既香蕉喺入面,增加左口感, 加埋cheese, 簡直係...BRAVO...好味, 不過呢個pancake我建議4個人食好d,因為可以有空間再試其他甜品吖嘛, 呢晚我地兩個女仔食, 好勉強都食唔哂 xddd
拿拿拿...又一眼闊肚窄實証啦, 兩個人叫兩個咁有份量既甜品仲唔夠, 仲要叫多個xdddd「法式焦糖燉蛋」$32, 以呢個價錢黎講算大size啦, 我自己平時食唔中意太多糖,今次一下子唔記得叫少糖, 就真係好甜啦, 雖然焦糖好香, 不過太多會好漏啊 !第一啖入口好香蛋味奶味, 做得好滑, 質地就好似林左少少, 不過都ok既,中意食cream brulee既朋友可以試試喔 ^^
當晚我地大約8:30去到, 人客未算多, 所以唔洗等位, 如果過左9:00去, 就可能要排隊等位啦。店員會提供清水俾客人, 這點值得一讚既, 如果店員唔記得俾, 你直接問佢攞就可以了。講真, 如果香港既雪糕店、甜品店都肯做多少少, 送上一杯清水俾客人就好啦。

2013-07-18
$60 (Dinner)
2013-07-23 19 views
這是上周的夜宵給胃口打過底 一行三人又來到甜牙牙Home Feel為主調 白色的簡歐風 讓夜晚的店鋪眼前一亮本來只想含蓄的點一兩款但是店內的氣息實在太…..難讓人平靜看隔壁一桌Baked Alaska Castle 阿拉斯加火焰雪山$68戰火熊熊 燒起了我們的甜蜜慾望立刻迫不及待的下單!公司窩夫三文治Club waffles sandwich $85滿載的豪車登場 全場嘩然閃光燈不停的哢嚓哢嚓曲奇和抹茶雪糕也招架不住熱情抱在一起 笑到溶開了妝後座的窩夫小子張揚的吹著口哨摟著芭娜娜(Banana)小姐旋風般的 呼嘯而過Strawberry Pancake 士多啤梨班戟 $42用特製生鐵鍋煎製Pancake邊緣脆香 金黃色澤分佈均勻中間有Mascarpone相夾 還有啖啖果肉熱烘烘的餅身 溶開涼涼的忌廉入口蓬蓬 鬆軟的層次感每一口都想大叫好~滿~足~Chocolate Set for 2朱古力二人世界 $66外層是85%濃度的Valrhona可哥層內裏裏55%的可哥流心漿雙重的濃情 帶來Bitter Sweet的迷人口感嗨~這份不是苦的 不怕苦的 不會苦的黑巧滋味想不想來一口?後記:夜宵時
這是上周的夜宵
給胃口打過底 一行三人又來到甜牙牙
本來只想含蓄的點一兩款
但是店內的氣息實在太…..難讓人平靜
看隔壁一桌
戰火熊熊 燒起了我們的甜蜜慾望
立刻迫不及待的下單!
滿載的豪車登場 全場嘩然
用特製生鐵鍋煎製
Pancake邊緣脆香 金黃色澤分佈均勻
中間有Mascarpone相夾 還有啖啖果肉
熱烘烘的餅身 溶開涼涼的忌廉入口蓬蓬 鬆軟的層次感
每一口都想大叫好~滿~足~
外層是85%濃度的Valrhona可哥層
想不想來一口?
後記:
夜宵時段 多是兩/三人分享一份甜品
而當晚 在已經吃過正餐的情況下
我們三人三份….
掃蕩完畢 已經想扶著墻出門口…..
2013-07-10
  • 公司窩夫三文治Club waffles sandwich,Strawberry Pancake 士多啤梨班戟 $42