2015-02-16 1234 views
雖然沒 Dazzling Cafe 的多士盒新鮮好吃,但這裡也不差,至少比茶木和咖啡弄好吃,但若可以新鮮烘製會好好多,因為多士條又冷又硬,是夠脆和香。 這裡是甜牙牙的高級版,但定價沒有太過份,份量也很足,三個人分兩個是足夠有餘的!不好抹茶的曉晴也大愛這抹茶口味的,因為份量十足,紅豆是自家製的,雖然甜了點但紅豆有咬口兼連衣,感覺非常好!圍着那Movenpick抹茶雪糕的忌廉是自家製栗子厚重牛油忌廉,非常香,多士條,紅豆,忌廉加凍冰冰的雪糕真的很幸福!相對上栗子口味真的比較單調呢,但誠意十足,栗子全是真材實料,一點都沒省,非常有誠意,真實十足無添加的純栗子蓉,內裡配上Movenpick雲尼拿雪糕,多士條下都是自家製極重牛油味忌廉,非常香滑可口呢,配上新鮮榛子和杏仁粒,口感十足,就是多士條冷掉和忌廉不夠冷,美中不足。可能我們是將近Last Order去的,所以多士條都冷冰冰的,忌廉也暖了點,但味道依然勝過茶木,如果多士條可以新鮮烘製,忌廉可以冰着,碟子也得雪冰冰的,做到冰火交融感就一流了~甜牙牙家還是多士盒好吃呢~重點是全自家製,配上Movenpick是不能輸了!特別一提,那邊的水是熱的,用

宇治抹茶多士盒

很香脆可口,但太冷太硬了

栗子口味多士盒

特別一提,那邊的水是熱的,用來去膩感很不錯,謝謝侍應姐姐把一整壺水給我喝呢~裝修也很有feel,是空氣不太流通,服務也很好呢!!一定會來喔~~

曉晴吃完也有罪疚感了,現在徒步走回山頂的宿舍去~Keep Fit的姊妹也要多做運動喔!加油!!
2015-02-15
$50 (Last Night Supper)
宇治抹茶多士盒
栗子口味多士盒
2015-02-15 992 views
今日去左又一城想搵間café坐低食個tea,見到戲院門口開左間Sweet-o-logy就好奇睇吓咁。佢佔地面積唔大,但白色主色加少少聖誕燈嘅英國廚窗風就令人一望就覺得佢好cute好精緻。咁我同朋友睇一睇個餐牌就入左去。當日我地大約5點入去,冇侍應企門口嫁,我地行左入去先有人帶位,入面就大約10張枱仔,出面好似仲有3張。叫得枱「仔」就因為真係好細張,枱之間距離又窄,好似就快同隔離連成一體咁真係唔多舒服。不過唔緊要,野食先係重點嘛。張餐牌就真係幾靚幾elegant嘅,內頁仲有張牛油紙令成件事即刻royal左,好符合餐廳個種simple but elegant嘅style。不過有少少odd就係個background music,點解會係播宮崎駿嘅playlist嫁?!喱種裝修我以為佢係播啲jazz or classical,播啲咁cute嘅music唔多match啵!環境固然重要,不過都要叫野食。我地2個綠茶控就叫左2個綠茶嘅甜品啦,一個叫宇治綠茶杏仁waffle($68),一個係宇治綠茶toast($78),個全名我唔太記得喇。不過叫完野食侍應先話限坐90分鐘,咁遲講就有少少唔太好,不過好
咁我同朋友睇一睇個餐牌就入左去。
不過唔緊要,野食先係重點嘛。
環境固然重要,不過都要叫野食。
不過叫完野食侍應先話限坐90分鐘,咁遲講就有少少唔太好,不過好彩我地都唔預坐半日。
咁等左大概5分鐘,waffle就到喇。個賣相好可愛。唔係一般方形個種,係花花形,好吸引。
不過食落口係okay失望。
首先,成舊野個口感就真係好單一。
我會expect個waffle係外脆內鬆軟/軟糯、帶住微溫咁上枱,而唔係好似一舊擺左幾個鐘嘅過期雞蛋仔咁,始終都成$68,其實係唔多值。
其次,宇治綠茶waffle個綠茶雪糕其實都係好重點。喱個價錢我會expect有一球haagan-daz級數嘅雪糕(當然用haagan-daz就冇可能,不過至少係香滑味濃嘅)。一食落口個下就出事喇,點解唔係雪糕質感,而似係綿冰,唔係話唔好食,因為佢個味都好重綠茶味,不個如果係軟滑嘅雪糕球就更好啦。
佢個冰質其實有第二個問題,就係溶得好快。佢又唔俾匙羹我地,用义食雪糕真係好低能呀,喱一點就有啲唔太貼心喇~
宇治綠茶嘅一大配角就係紅豆。不過通常餐廳都用罐頭個種浸過糖漿嘅紅豆,所以係有品質保證好難出事。反面杏仁就係畫蛇添足,同成個甜品唔多夾呀!如果想加強個口感層次,又或者想令個畫面係豐富,cheapcheap地咁加啲脆米咪算囉,效果可能更好添。
其實佢提供左一兜仔糖漿。咩味?完完全全係M記熱香餅糖漿嘅味,溝綠茶雪糕係怪到一個點,建議大家ignore佢唔好落。
食完喱個收左食碟toast就黎喇。Timing可以話係啱啱好。我地share野食。張枱其實就真係只係啱啱好放一碟野食,同2隻細碟,多一碟就會冇位。
個toast嘅賣相幾靚,前面啲cream有少少拉花都算係誠意之作,後面就有啲芝麻餅,幾可愛。
咁個toast就有3塊疊左3層,每層又分左3舊有啲似層層疊咁排。咁既然雪糕嘅texture唔係我地鐘意嘅,就唯有直接等佢溶當sauce啦。個toast就明顯有啲蜜糖味,甜甜地幾唔錯。個texture就…我就冇食過太多toast,但dazzling café嘅外超脆內軟質感我係超鍾意。喱個就…有少少韌身,外面係微脆,但係只係茶餐廳伴碟多士嘅貨色,唔多吸引。
係切開toast放入口食嘅時候,就發現餐廳有個設計問題,就係張枱又搖,雲石枱面又滑,hold唔住隻碟,搞到砌野好辛苦,唉,食tea食到有啲燥,如果佢再砌細舊啲就好lu~
個toast就平平無奇,點前面啲cream又冇乜味,所以食多幾舊就開始有啲悶。
整體黎講,個café環境幾靚,啲野都大份嘅,細食嘅女仔share一份應該啱啱好,但質素好一般,埋單$180,所以性價都係算比較低,有啲失望,而且唔坐得耐,下次未必再黎lu。

2015-02-13 880 views
對於sweet ó logy嘅印象,就係希臘風格嘅藍白裝潢。正正位於又一城溜冰場旁邊,窗邊放眼望去彷如置身雪景。餐廳menu十分之精美,每本都好似artwork咁,相片同排版都好靚,所有食物嘅圖片都好吸引。點左一個set $88頭盤、沙律、小食、主菜擺埋一碟,印象分大打折扣。而且賣相欠佳,同menu入面圖反差太太太遠。頭盤 baguette法包塗上香甜嘅apricot jam (中文應該係杏醬,一種果醬),好清新,而且較少餐廳會提供apricot jam,👍!雜菜沙律配上柚子汁,味道不錯,但汁醬份量少,令成個沙律食起上黎較乾。香辣雞翼完全無辣味,味道淡到幾乎食唔到咩味,仲好乾添。👎。鮮菌脆巴馬火腿拌闊麵食落好creamy,但白汁味道亦過淡。炸過嘅巴馬火腿食落似煙肉,完全無左Parma ham濃烈嘅煙薫味道。講起巴馬火腿,不得不提意大利羅馬一間餐廳ParmaRoma嘅Parma ham,風乾24個月,肉質結實,濃烈嘅䶢香,配上香脆baguette同醃小洋蔥,真係世界級享受。Parmaroma Address: Via del Pozzo delle Cornacchie 36, 0018

Menu

點左一個set $88

頭盤 baguette

雜菜沙律

香辣雞翼
完全無辣味,味道淡到幾乎食唔到咩味,仲好乾添。👎。

鮮菌脆巴馬火腿拌闊麵

Parmaroma Address: Via del Pozzo delle Cornacchie 36, 00186 Roma, Italy

嗚離題了。

套餐嘅咖啡都係普普通通,無咖啡豆香味,似用粉沖。
Coffee

另外點左甜品
strawberry flower waffle $75
窩夫賣焗得唔香脆,好重麵粉味。toppings嘅cream應該係用甜忌廉打出黎,非常膩。雪糕係選用movenpick strawberry ice cream,果香味濃就一定啦!旁邊仲有好多士多啤梨粒,酸酸甜甜,感覺無咁滯。

Strawberry flower waffle

總括而言,呢間餐廳真係食環境食裝修,食物味道真係有待改善。
2015-02-03 1409 views
好久沒來又一城了,今天來的時候發現了一件新店,而且排隊的人少過simplylife,所以決定來試一下雖然排隊等位的人少,不過都要等3個字差不多才有可以入座,但等位的時候已經知道大概點什麽了,所以一坐低,就order了美式早餐和tiramisu honey toast它家的甜品選擇明顯多過主菜,所以喜歡甜品的人會更喜歡這裡。但是由於店面小,廚房應該比較小的緣故,所以等american breakfast都等了差不多3個字,但剛剛好吃完american breakfast,honey toast才做好,所以會比較新鮮,而且每張臺都很小,感覺只可以擺下一盤食物就美歐其它位置了,真的坐的比較逼由於這個賣相非常好,所以已經忘了等候的時間了,開始盡情享受甜品了。不確定他家的雪糕是不是movenpick的,可是味道很好,很滑很有tiramisu的雪糕味,下面的spongefinger也很好,不會被上面的雪糕球浸軟,還是很鬆脆,又有咖啡的味道。下面的三層honey toast是有每層3條honey toast組成的,所以吃起來好像在玩插積木一樣,儘量不要它倒落來,個人認為這個甜品的料很足,不過因為我沒

由於這個賣相非常好,所以已經忘了等候的時間了,開始盡情享受甜品了。不確定他家的雪糕是不是movenpick的,可是味道很好,很滑很有tiramisu的雪糕味,下面的spongefinger也很好,不會被上面的雪糕球浸軟,還是很鬆脆,又有咖啡的味道。下面的三層honey toast是有每層3條honey toast組成的,所以吃起來好像在玩插積木一樣,儘量不要它倒落來,個人認為這個甜品的料很足,不過因為我沒試過其它家的honey toast,比較不出它和dazzling cafe的到底有什麽區別,下次還會再來試更多的甜品
Other Info. : 主要可能是廚房也比較小的緣故,所以就算坐低,都要等很長時間先有的吃
2015-02-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-01-30 1398 views
晚飯後跟朋友亂逛, 偶爾經過此店, 朋友立刻被店的外表別引, 雙眼發光說要吃吃看!帶著半飽的肚子進去, 時間已是2150, 店家告知last call為2200, 於是便隨便點了1客吐司跟窩夫, 之後才發現份量好多....等了一回, 第1個甜品便到了!賣相真的滿分!但可能快到關店時間, 店員忘了給我們小碟, 但沒關係啦, 甜品好吃就好了~~窩夫可自由選擇配料, 因時間太趕沒有拍下meun, 但選擇也有5, 6款的~雖然私沒有吃過很多家有名的窩夫, 但發覺窩夫的味道不太香, 應該是蛋漿問題, 也沒有鬆軟感。還好生果很大方的給了很多, 但最能挽回分數的是cream, 很滑很很有奶香!!而附送的蜜糖只是味道一般。雪糕是MOVENPICK的。到第2個甜品, 來朱古力吐司, 好像是招牌甜品。這時店員看見我們沒有小碟, 便補回給我們了, 哈哈。忘了價錢, 好像是$6x如果是平時一定不會點吐司, 因為覺得只是白麵包, 十元八塊便可買到。幸好朋友幫私點了, 這個真的好吃!!麵包熱熱的, 每口都有蜜糖的甜香, 厚度適中, 沒有雪糕跟其他配料也很好吃!!因時間問題, 2道甜品未吃完便要結帳了。下次再去想吃

因時間問題, 2道甜品未吃完便要結帳了。下次再去想吃Tiramisu配吐司!
2015-01-29
$80 (Dinner)
2015-01-22 1298 views
愛吃甜品的人,又有新的聚腳點-就是這間位於九龍塘又一城的Sweet'O'logy原本去大圍食久違的乳鴿,但去到九龍塘轉車先發現時間太晚可能趕不及午市時段,於是轉去又一城搵食. 行經溜冰場,發現這間外型討好的新餐廳 -Sweet'O'logy。餐廳半開放式,以白色為主色,而且用上特別的星星型吊燈,好法國Cafe feel 而且elegant中有點 girly。雖然外型討好,但餐廳地方不太大,枱之間距離不太多。沒有留位,只可以在門口排隊等位,而且用餐時間只有90分鐘,因此如果想慢慢歎就不太合適。侍應送上3本MENU:Drink list, Dessert & Deli。以為Sweet'O'logy只有甜品,原來都有All Day Set及午餐選擇。不過都係甜品最吸引,甜品款式豐富,有窩夫、木糠布甸、心太軟及中式糖水等,賣相精緻悅目。好難決擇~不過這裹的甜品價錢不太便宜,午餐都是$88,但一個小小的木糠布甸都要$60。。。真係唔太合比例。反而這裹的午餐價錢$88但有麵包、沙律、前菜、主菜及飲品,價錢比較合理。除左主菜有3款選擇外,連麵包及前菜都可以選擇實在難得。午餐都放在一個圓盤子送上, 賣

除左主菜有3款選擇外,連麵包及前菜都可以選擇實在難得。
午餐都放在一個圓盤子送上, 賣相整齊又吸引
主菜:柚子芥未牛油果蝦牛角包
牛角包賣相好吸引,4隻大大蝦加上下面的牛油果及桃,好有口感。味道雖不太突出,但食完覺得好健康!
麵包:法包
雖然上面放了Alomond, 但唔覺好味左. 如果個包暖小小就好.
前菜:意大利陳醋牛油炒蘑菇
炒得好味
老公點了這個餐。。。
主菜:巴馬火腿忌廉汁拌闊麵
火腿都多,加上芝士,都幾吸引。麵硬度剛好,吸了忌廉汁好味。但因主菜前菜麵包全部一次到,所以食完其它個麵都放涼了。
麵包:小麥包
暖暖的,麵包鬆軟,不錯。比法包好!
前菜:瑞士汁雞槌
雞槌細細條,易入口。好入味,味道不錯!下面放左炒蘑菇~好味!
餐飲只有有咖啡或茶。
這裡的DRINK MENU頗為吸引,可惜不能加錢upgrade。
老公的熱檸茶只有黃糖,以為搞錯,問侍應要白糖,但竟然只有黃糖沒有白糖。。。真奇怪
Tiramisu木糠布丁$60
賣相吸引,面上放了瑞士Movenpick Tiramisu味雪糕球及甜甜的餠,另外分配平圴的十層都好吸引。食落入口即溶、毫不黏口,而且非常滑溜!味道不太甜,ok!
直覺甜品侍應應該笑容滿面,好SWEET 好WARM的感覺。這裹的侍應樣子四正又年青,可是每個員工都沒有笑容好COOL. 下單時,好冷淡。。。同甜品店完全唔MATCH.
2015-01-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2015-01-21 1233 views
看完電影繼續和小秘在又一城尋覓晚飯歸宿,最終決定嘗試新開不久的這家。地處滑冰場旁邊,人流很多且可以望到場內活動,整體裝修以白色為主,配合白色裝飾,很是優雅。想吃的套餐賣晒,於是order兩份甜品,意外發現很好吃。原味木槺布丁中規中矩,口感細膩,味道淡淡甜里帶著奶油的香味。最意外是土司xx, 麵包切條方便食用,麵包本身已經是甜甜的,表面又有一層糖漿糖粒,加上經過煎炸處理的脆脆口感,非常贊!配合大顆士多啤梨果粒以及雪糕,酸酸甜甜味道混合超級棒,脆脆麵包配軟軟雪糕口感也是很好,分量十足三層麵包吃到飽!

2015-01-18
$60 (Dinner)
2015-01-18 1542 views
薯又丟下Pさま和萌妹子們去試新東西了~今次咱們來到水舞間商場~ 不... 是又一城溜冰場旁邊新開的 Sweet-o-logySweet-o-logy 是知名甜品店「甜牙牙」的新 Line據說這是升級版?店舖裝修不錯, 全店白色的調性簡單的裝修加上適當的裝飾點綴好有大小姐去英式下午茶的感覺不過一進場就被告知只能吃90 分鐘雖然明白商場店舖人多但總有點小失望明明座位還沒full...一打看 Menu, 一如意料有 All day breakfast, 有西式餐點跟甜品等等還有... 港式早餐? 還是配辛辣麵? 差點以為自己來了茶餐廳...也許有得擇才能滿足任性的大小姐的需求, 但是在這個情調下咬著午餐肉辛辣麵是怎樣蔪新的體驗?OKOK, 薯肚餓來個正常的西式午餐就可以了桌面的面積不大, 一張桌子同時擺四個午餐有點擠, 大概這裡是主打甜品所以午餐soso, 對不起薯又進錯時間點了...說回食物吧! 沙律新鮮配上西柚汁很惹味, 小圓包配上面的種籽咬感不錯!闊麵的白汁濃度剛好配合~ 討厭白汁的人也不用怕吃到一地汁~至於港式的瑞士雞翼~ 很貼心的己經開邊, 所以大小姐們不用刀就能吃哦~至於不在鏡頭

薯又丟下Pさま和萌妹子們去試新東西了~
據說這是升級版?

店舖裝修不錯, 全店白色的調性
簡單的裝修加上適當的裝飾點綴
好有大小姐去英式下午茶的感覺

不過一進場就被告知只能吃90 分鐘

雖然明白商場店舖人多但總有點小失望
明明座位還沒full...

OKOK, 薯肚餓來個正常的西式午餐就可以了
沙律小圓包配白汁火腿闊麵併瑞士雞翼

闊麵的白汁濃度剛好配合~ 討厭白汁的人也不用怕吃到一地汁~
至於不在鏡頭內的炒磨菇和橙汁豬扒也不錯, 全都是切成小件上桌很方便食用

正當大家都很滿意來到餐飲環節...

妹子:「唔該要一杯Earl Grey 丫?」
侍應:「Err? 我們沒有這個只有檸茶檸水咖啡」
妹子:「(超尷尬) 咁要熱檸茶好了...」

但後來送上來的茶就是twinning 的 Earl Grey...
這是甚麼一回事? 這些基本的基本也不知道?
OKOK... 這不是tearoom 也不要要求太多了

而且食具方面清潔真的有侍加強, 尤其是這店是白色主題更加明顯...
至少上茶時薯己經在杯上看得出他們用甚麼洗杯子, 是綠色的百潔布吧? (天使笑)
四隻杯中了兩隻... 為了避免破壞氣氛薯立即抹走當不到
不過有些東西是抹不走的...
金色茶匙前端己變成銀色, 匙的部分更加是掉漆了
這店才開不到半年, 為甚麼折舊那麼快...
是不是大小姐們吃甜品時太用力咬匙了麼?
2015-01-12
2015-01-11 1212 views
難得想和my boy在我們久違了的又一城吃午飯,本來一心過來吃cafe habitu,但見到對面開了一間新的餐廳,還有my boy最愛的all day breakfast,見到只是2、3個人排隊,所以就過來排一排,怎知道一排,就20分鐘了。重點的是..... 多次看到有人離開,店員也不急著清枱,彷彿告訴我,這裡的生意,真的與他們一點關係也沒有。好不容易才坐下,這裡的環境真的很優美,到處都是優雅的擺設和掛畫。每一張枱的距離也適中,座位也相當舒適,圓圓的椅背,正適合庸懶的上午和下午茶來打發時間。而且靠窗而坐還可看到少許的溜冰景色和人流~ 這裡的menu有3種顏色,分別是drink menu、deli menu and dessert menu,我今次來是定意填飽肚子,所以除了deli menu外,其餘的就拍個目錄給大家看吧~ 這裡的deli menu內,可算是有各種的all day breakfast,選擇算是比較多,想吃benedict egg的也有,吃個港式的all day breakfast這裡也有,真是神奇呢! 這個drink menu 內大部份也是咖啡和一些熱飲,也有提供汽水和果
而且靠窗而坐還可看到少許的溜冰景色和人流~
這個drink menu 內大部份也是咖啡和一些熱飲,也有提供汽水和果汁~
而dessert menu 女孩看了真的很難不停一個來吃,但我制止了自己,特別是看到最尾的中式糖水,真的覺得這裡有點不中不英。
雲石的枱面和銀色的餐具都給人一種高雅的感覺~ 只是......和這裡的食物卻有點格格不入....
食物終於來到了,這客all day breakfast 賣相還是可以的,雞蛋說是北海道3.6牛奶妙蛋,不過是絕不能與澳牛相比,蛋味和奶味也不太濃,還要份量小小的。其他煙肉、薯角、香腸等,都乾巴巴的,不過份量還可以,我喜歡這裡的焗豆,茄汁不太稀。
而另一客的港式全日早餐,其實配搭也頗有特式,午餐肉配炒蘑菇,還真新鮮。午餐肉有兩塊,肉質不鬆散,結實得令我想起韓國的午餐肉。蘑菇很甜,炒起來還有陣陣像牛油香的味道,至於煎蛋,賣相就有點差了,侍應也沒問我煎蛋還是炒,來了的時候這賣相還真讓我吃驚,蛋味不濃也罷,乾得像煎了後放了很久才給客人一樣,讓人有點失望。
我不知為何港式全日早餐能配搭辛辣麵,老實說,是福麵也說得過去,出前一丁也可以,但辛辣麵如何看也是韓式吧?
這客辛辣麵還是可以,假如把它煮得太淋的話,我可能真的會給負評,因為辛辣麵真的很難煮得不好吃啊!
餐茶我叫了熱檸茶,Lemon還算新鮮,配上茶也帶出新鮮的檸香,可是....侍應卻忘了給我糖.....
侍應在我要求下遞給了我一個美麗的白色小瓶,一打開是黃糖,我真的嚇得臉色發白,我喝的是檸茶呢!!!! 你給我咖啡用的黃糖是用來作什麼呢? 這裡的服務生真的太嫩了吧?
總括而言,其實如果不是侍應太生手,其實食物還可以的︳只是我略嫌這裡實在有點像茶餐廳,明明是做高檔甜品和all day breakfast,卻突然有辛辣麵來客串一下,這一來實在令我有點confuse,在吃辛辣麵的食客旁,吃高雅的甜品是什麼模樣呢?
2014-11-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
因溜冰公主學溜冰,又要在又一城搵食,今次試新嘢,幫襯在冰場隔鄰的新開餐廳 - Sweet'ology.不知是否太新的關係,菜式選擇不多,但味道和份量都算ok幾好,孖寶各自點了一客英式和美式 All-day breakfast, 其實我一向唔會好理英式定美式,總之好食就得,亦冇乜心機慢慢研究menu對每款菜式的描述,今次兩款擺哂喺面前,唔,家姐仔和細佬仔,邊份係英式、邊份係美式?家姐仔的:細佬仔的:英式定美式,問你識唔識,邊款最得戚?哈哈! 好爛的順口溜!其實兩份各自都有我喜歡和不喜歡的東西,先講家姐仔嗰碟,我本身不太好煙肉,覺得好鹹好肥,同pancake一起吃,又ok喎,感覺冇咁油膩,不過件pancake好厚,厚到我有種俾人用一團粉"質"飽咗嘅感覺。細佬仔那碟我本身唔鍾意太陽蛋,卻有我很喜歡吃的茄汁焗豆,但整碟食落冇家姐仔嗰碟咁豐富(家姐仔仲有炒磨菇㖭);而兩碟都有足夠嘅沙律菜和potato wedges,味道不錯,所以俾我哋掃清,最後只有那兩件厚如棉胎的粉餅未能ko。整體而言,兩個all-day breakfast均up to standard,期待營運上了軌道後有多點選擇,下次再幫

家姐仔的:
細佬仔的:
英式定美式,問你識唔識,邊款最得戚?哈哈! 好爛的順口溜!

整體而言,兩個all-day breakfast均up to standard,期待營運上了軌道後有多點選擇,下次再幫襯,揀英式定美式好呢?!

2014-12-02
$90 (Lunch)
2015-01-03 1875 views
Walked past this place and found that they did all day breakfasts. Being an expat, I'm always craving a good breakfast. But was sorely let down. Don't let the pictures fool you, they look pretty, like all professionaly taken ones can. It's like looking at kim kardashian's fake as hell bum shot that has been photoshopped within an inch of its life.The food was crap, and actually a little bit on the cold side. The eggs looked sunny but we're cooked through underneath the lie of a orange yolk, and

The food was crap, and actually a little bit on the cold side. The eggs looked sunny but we're cooked through underneath the lie of a orange yolk, and burnt on the underside. The sausages looked boiled and not fried at all. And who puts a salad on a fry up?

We also ordered a portion of mushrooms on the side but they came out when we were nearly finished and were falsely advertised. We asked the waitress what kind of mushrooms they were and she said button mushrooms. Nope we got Chinese mushrooms which were rubbery. They also weren't sautéed, but sort of boiled and barely cooked, even got a mouthful of sweetness in them.....

Basically I feel like I wasted not only money, but time and the opportunity to eat something that is actually food.

Oh yeah, and the cutlery was dirty!

Never ever going to come again!
2015-01-02 1239 views
看到openrice既食評,知道有這一間位於九龍塘的新甜品店進駐,而且有多款抹茶甜品,喜歡綠茶的我當然不想錯過。今天是2015年的第一天,決定拜訪下!小店在溜兵場隔離,已經有人在排隊,店子裝潢以白色為主,簡潔和給人舒服的感覺……等待的時間很快過了,被安排坐在梳化位置,檯與檯之間很密,想與朋友有個寧靜的環境下談天說地的話,這不是你的好選擇……店內很焗促,看了餐牌,點了抹茶牛奶,宇治抹茶燉蛋(好似係),另外附上一小壺綠茶的,再點了雜苺窩夫,本來我想揀綠茶味的窩夫,但是見到其他食評說有少許失望,令我轉投原味……耐心地等待奉上甜品,但是越坐越眼訓,好像沒有開冷氣,冇咩氧氣咁……這時候,抹茶牛奶黎到,用了白色的杯子盛載,外表高雅!味道又如何?只可以說這杯並未達到我的目標,不是不好,只是奶味太多,太淡;宇治抹茶燉蛋用了綠色的器皿,可是……有的是外表,我覺得蛋的質地不結實,過甜,幸好,旁邊有一壺綠茶解甜…………窩夫等了很長的時間……終於黎到!都頗多苺,士多啤梨,紅苺,藍苺,一大堆cream和一球加了苺醬的雪糕。略嫌窩夫不夠熱……但是都香既,熱的會加分!加油!
2015-01-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2014-12-29 1085 views
這天來九龍塘找資料與友人一同到又一城午膳選擇了位於戲院旁的Sweetology餐廳的布置十分女性化天藍色外牆配白色椅子加上白馬頭的牆燈和天鵝擺設營造出簡約優雅的氣氛甜品在二時後才供應一心來嘗甜品的我倆只好先點一份SET LUNCH來SHARESET LUNCH定價$88, 包括香橙沙律, 面包(二選一), 前菜(三/四選一), 主菜(三選一), 另有咖啡或茶這裡的DRINK MENU頗為吸引, 有水果茶, GREEN TEA LATTE等等,可惜不能加錢把餐飲升級至DRINK MENU的飲品, 唯有下次再嚐我們選了法式小圓包, 炒蘑菇, 巴馬火腿忌廉闊麵, 和熱奶茶熱奶茶先上, 餐廳選用TWINNINGS茶包, 我倆一開始沒有為意, 一倒出來發現茶色和茶味均太淡, 加上沒有加熱的淡奶, 一整杯都只有奶味, 而且熱度不足, 實在不太滿意來到食物部分, 原來由沙律到主菜都是擺放在同一個圓盤子上, 賣相頗為吸引, 但與餐飲有着熱度不足的問題, 建議沙律可改配餐湯, 而在整盤食物端上桌前應在廚房內暖着, 免得味道大打折扣終於等到兩點鐘, 可以叫甜品了這次選了我們最愛的抹茶窩夫可惜上菜時發現窩夫
這天來九龍塘找資料
與友人一同到又一城午膳
選擇了位於戲院旁的Sweetology
餐廳的布置十分女性化
天藍色外牆配白色椅子
加上白馬頭的牆燈和天鵝擺設
營造出簡約優雅的氣氛
甜品在二時後才供應

終於等到兩點鐘, 可以叫甜品

這次選了我們最愛的抹茶窩夫
可惜上菜時發現窩夫面淋上了紅豆忌廉和蜜紅豆
友人是不吃紅豆的, 而我只吃紅豆蓉, 更不喜歡抹茶和紅豆的配搭
窩夫本身是鬆脆的, 伴碟的杏仁碎亦十分香脆, 但作為賣點的MOVENPICK雪糕卻有點失色, 與在其他店子吃的MOVENPICK有點距離

建議餐牌上列明甜品的配料/附上照片,方便不同口味的顧客選擇最合他們心意的甜品

ENCORE機率:
2014-12-29
$91.5 (Lunch)
2014-12-28 1203 views
今日係平安夜,同老公o係尖沙咀食完晚飯本身諗住去睇燈飾,但實在係太多人la,為食ge我就提議去Festival Walk 呢間新開ge dessert cafe. 黎到已經10:15pm, 仲有好多人, 好彩等左5-10分鐘就有位, 小店怖置得幾令,有歐陸小店feel, 只係桌子之間有d迫. 打開餐牌,見到好多款甜品都好attractive! 但價錢偏貴仲要加一, 因為食完晚飯有d飽,所以叫左2款無咁滯ge再加一杯野飲.先黎ge係水果茶, 幾濃水果咪, 但有d人工味feel, 不過老公話好飲.玫瑰木糠布丁, 外形好令, 食落有淡淡玫瑰香味, 值得推介!綠茶焦糖燉蛋, 呢個真係好有驚喜, 原來會配一壺熱ge綠茶! 好special 係有誠意之作. 焦糖燉蛋味道良好,綠茶味濃, 但texture太希,唔夠企身,有進步空間!不過造型加哂分!!

水果茶
玫瑰木糠布丁
綠茶焦糖燉蛋
2014-12-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2014-12-23 1120 views
同友人經過見到這間餐廳不算多人,而且間店的裝飾又幾令,所以就入左去食!首先叫左個All Day Breakfast 同埋一個小食試下先呢個All day breakfast 唔算貴,好似八十幾蚊,大大份,重有個牛角包,但因為未整好要後上,所以無影到。D野食都算ok,個沙律幾清新,但個炒蛋真係要話下佢!呢個炒蛋係我呢世人食過最難食的炒蛋!我自己本身都鐘意食蛋,見佢份蛋都都大份,點知一食,個蛋裡面唔知混左D咩,好實,而且完全無味,連蛋本身的蛋香都無。其實我唔介意你份蛋細D,但唔該唔好混成蛋漿扮大份!香腸煙肉卷,味道ok,煙肉不太鹹。最後叫了個甜品--抹茶窩夫都係得個樣,一見到個甜品,就滿心期待,因為我同友人都是抹茶控。雖然它的外表係綠色,但我地一食,一致都完全食唔出一點抹茶味!太失望了!而且窩夫也不夠香...其實我本來見到個menu重有好多甜品好似好好味,但經過今次之後,或者我會等一段長時間先再黎試下吧!

British All day breakfast
香腸煙肉卷
香腸煙肉卷,味道ok,煙肉不太鹹。

最後叫了個甜品--抹茶窩夫
抹茶窩夫