2017-08-22 162 views
I was meeting a client for lunch at Causeway Bay and he decided to bring me to his Chinese style western restaurant. Tai Pai Tong Hong Kong was located at Causeway Bay, walking distance from Hysan. They do offered lunch set and they changed their menu set from time to time. The price ranged from $98 to $168, consisting of soup and bread, main course and coffee or tea. We can top up for additional salad, dessert or seafood platter etc. They even offered old school drink that were being sold in th

They do offered lunch set and they changed their menu set from time to time. The price ranged from $98 to $168, consisting of soup and bread, main course and coffee or tea. We can top up for additional salad, dessert or seafood platter etc. They even offered old school drink that were being sold in those cha chan teng too.

Crushed ice with red bean and chocolate - As a chocolate lover, i will definitely try on this nostalgic drink. There were some whipped cream on the top to make the drink smoother and silkier. Red bean was slightly hard and the chocolate taste was strong and smooth.

Papaya and shrimp salad - There were papaya cubes and few pieces of prawns in it. The salad dressing was sweet and the salad was crunchy. Prawns were prawn and juicy too.

Soup of the day - Soup of the day was pumpkin soup with beef cubes in it. The soup was considered watery but pumpkin taste was strong. Garlic bread has strong garlic taste, soft and crispy as well.

Roasted Bellota Iberico - The staff recommended me to go for 70% cooked in order to taste it better. This pork is red meat and unlike typical pork, it is full of flavor. The delectable pork will sizzle and crisp on the outside, with a juicy pink center.  Side dishes was purple yam, which was cooked till soft and meaty.
2017-08-21 151 views
炎炎夏曰,到哪儿都是人山人海的,好不熱鬧的香港啊!👍😁😁我們找了間在銅鑼灣那旺中帶靜小街內的西餐廳,叫"西餐大排檔",看那店名,我還以爲是像街頭上的大排檔嘀!😜噢!原來是在渣甸中心7樓的餐館呀!當一岀梯門,就看那五顏六色霓虹燈的大招牌 一一"西餐大排檔"字樣的,很是耀眼奪目的👍店員們有禮的招呼著客人們的!😁吞拿魚沙律 $99圓沙律,青翠欲滴,新鮮甜美的,我特喜愛吃那火箭菜的啦!👍😁😁Grilled Pluma $229圓如此夠重量級的燒西班牙黑毛豬肉眼盖,別看牠肉是那樣地厚厚的啊!其實,當咬在口中,那肉貭真的肉貭也夠嫩滑兼帶夠汁的啊!飽嘗那西班牙黑毛豬肉眼盖扒啊!😜肉醬蘑菇意粉$89圓此蘑菇意粉,跟外面的煮法都是差不離的,酸甜也開胃的呀!配上了太陽蛋混淆在內,也感那意粉滑滑的啊!👏Prawn Toast虾多士,香脆香口的呀!那老虎虾也夠大大隻的呀!👍炸得己足香口極為香香的呀!👏Pineapple Sorbet菠蘿雪葩甜品,酸酸帶點甜的,不感油膩,醒胃非凡的啊!👍
炎炎夏曰,到哪儿都是人山人海的,好不熱鬧的香港啊!👍😁😁
吞拿魚沙律 $99圓
沙律,青翠欲滴,新鮮甜美的,我特喜愛吃那火箭菜的啦!👍😁😁

Grilled Pluma $229圓

肉醬蘑菇意粉$89圓

Prawn Toast

Pineapple Sorbet
菠蘿雪葩甜品,酸酸帶點甜的,不感油膩,醒胃非凡的啊!👍
今晚同好友相聚,朋友想試新野,我見早前去過尖沙咀既Chef Stage de Eddy Chu, 就想試埋同一個老闆開而位於銅鑼灣既「西餐大排檔」啦,由地鐵站行過黎都係幾分鐘,非常方便。餐廳門口既招牌用左霓虹燈光,具有懷舊感覺,裡面既裝修簡單,帶俾客人舒適既感覺。放工後七點左右到餐廳,好彩仲未要等位,坐低後我地先叫飲品,分別叫左爆珠紅豆冰同埋Margarita (瑪嘉烈特 )。爆珠紅豆冰係一般中式紅豆冰裡加入帶乳酸味既爆珠,不論口感同味道都好特別,真係好欣賞大廚既創意。Margarita 係以橙汁,檸檬汁同tequila 溝成, 賣相精緻,入口酸酸甜甜,酒味都唔重,都算開胃。小食我地叫左冬蔭公蝦多士同黑毛豬熱脆包。黑毛豬熱脆包:烘得外脆內軟既麵包內加入黑毛豬,再配埋加左wasabi 既醬汁,感覺相當刺激。黑毛豬選用西班牙橡果黑毛豬肋條肉,入口富肉汁,香濃馥郁。最值得一讚既係廚師已幫我地切成三少份,方便我地進食。配菜方面有新鮮而且清甜菠蘿肉,可以中和返多油既蝦多士同埋熱脆包。冬蔭公蝦多士: 有別於其他地方食到既迷你蝦多士,呢到既蝦多士真係超級巨型,係麵包上面加入蝦之後沾上炸粉炸成既蝦多士

小食我地叫左冬蔭公蝦多士同黑毛豬熱脆包。

黑毛豬熱脆包:

冬蔭公蝦多士:
有別於其他地方食到既迷你蝦多士,呢到既蝦多士真係超級巨型,係麵包上面加入蝦之後沾上炸粉炸成既蝦多士,上檯時熱辣辣,入口外酥內軟,啖啖都會食到蝦肉,好彈牙,沾埋帶有少少冬蔭公味既醬汁,感覺非常新奇。係食完油膩既蝦多士食埋伴碟既沙律,真係份外清新。

海鮮肉骨茶:
平時唔多喜歡肉骨茶既我,覺得佢好大陣藥材味,呢到既「海鮮肉骨茶」同出面飲到既好唔同,真係相當有驚喜,食材有魚,蝦同埋鮑魚,用料非常豐富,呢個Fusion組合都係第一次試, 海鮮肉質既鮮味加埋輕輕既藥材味,入口好清甜。

黑松露蘑菇湯:
蘑菇打碎後加入黑松露煲成既湯,香氣撲鼻,味道相當濃郁,入口時食到細細粒既蘑菇碎,非常咬口。

燒西班牙黑毛豬肉眼蓋:
黑毛豬一客兩件,賣相有點兒似牛扒,肉質呈粉紅色,表面燒到微脆, 厚身得黎又唔會好肥,入口時肉質鮮嫩而且好淋,仲有豐富既肉汁,可見火喉控制得岩岩好,唔會燒到好乾。伴碟既有蕃薯蓉、燒蕃茄、蘆筍、菠蘿同埋basil,蕃薯蓉黎做伴碟真係唔多見,食落甜甜地,都幾特別,配埋菠蘿,口感更加爽口清甜。

蝦肉醬蘑菇意粉:
鍾意食意粉但唔食牛肉既我,呢個意粉真係適合我,因為佢既肉醬係用蝦整成既。
蝦肉整成肉醬之後加埋蕃茄醬同埋爽口既蝦,入口酸酸地,好開胃。意粉唔會太腍,韌度適中,爽口彈牙,好好味。

原隻菠蘿雪葩:
用原隻菠蘿黎做器皿既雪葩,賣相精緻,菠蘿味酸酸甜甜,質地細軟,口感又似雪榚又似沙冰,好好食,呢味低卡低脂既甜品,食多少少都唔怕啦。

呢度既菜式非常新穎,食物有水準,環境亦都相當舒適,真係一個幾適合約會既地方。
  • 原隻菠蘿雪葩
  • 蝦肉醬蘑菇意粉
2017-08-16 770 views
今日有突如其來嘅day off,於是我就即興咁約咗朋友去銅鑼灣行街順便食好嘢!因為朋友之前都試過食呢間西餐大排檔所以今次就帶我去食,地點就好方便一出地鐵站行5分鐘到就到啦!一坐低鹽源就提供左個lunch set嘅餐牌俾我地,我好不猶豫咁就叫咗個燒美國牛肉眼,順勢塑膠配埋沙律甜品同埋海鮮拼盤!落完單之後第一樣你嘅嘢就係海鮮拼盤啊,佢哋擺得好精緻,入邊有生蠔鮑魚日本帶子鮮蝦同鮮蜆,全部食落去都凍冰冰好甜,加埋佢哋嘅醬汁簡直係perfect match!我個人本身就好鍾意食沙律,佢哋三個上邊有三文魚之外仲有幾粒益力多味嘅爆爆珠,感覺好新奇又好食!易啲沙律菜一樣係好鮮甜即使冇額外嘅醬汁都好感受到沙律嘅美味!呢個lunch食都陪埋餐湯同埋蒜蓉包,蒜蓉包就發出好大嘅香氣,而且佢個餐湯入邊就有蘿蔔顯肉仲有好多其他唔同健康既菜,再加埋蒜蓉包好膽之外真係好好食呀!之後黎到我最期待嘅肉眼扒啦,我叫左三成熟,快扒真係好大好足料啊,而且特別嘅地方唔係在於佢嘅大細,而係一般嘅出邊其他餐廳嘅肉眼扒都係會配普通薯仔,而呢間餐廳就唔同,佢選擇咗用新鮮嘅紫薯來代替薯蓉,總括來講真係塊扒又juicy薯蓉又健康又有新意呀!

我自己本身都係一個甜品控,一開始佢哋都冇寫明今日係會係咩甜品,但竟然會係我最鍾意食嘅焦糖燉蛋,食落去蛋味好足,而且糖有冇過多但依然有燒焦咗嘅感覺,總括來講呢個真係好好嘅餐廳,係咪好細心環境闊落同埋最鍾意啲嘢食好食呀!
Type of Meal
Lunch
2017-08-15 146 views
seafood platter $58一位 ???個個都以爲看錯唔係下嘛?原來係真ga~~~$58 海鮮拼盤有生蠔有鮑魚wor仲有日本帶子刺身帶子配蜜糖麵豉汁呢個醬好特別啊,帶少少甜味食落好清新香草醬配海鮮超好食特別係配生蠔d生蠔超鮮甜啊!平時我係唔鍾意食蠔架好怕d腥味不過呢度啲生蠔真係好新鮮特別好食我第一次覺得蠔係好味真係估唔到我係可以食到蠔而唔會反胃南非鮑魚肉質非常之唔錯味道好入味snack platter $98 (forTwo)大蝦多士哇第一次食咁大隻蝦整gei蝦多士真係好驚喜係成隻蝦上wor提供冬陰公醬可以搽來食個醬好得好惹味唔會太辣salad上面果d爆珠好好食估唔到係荔枝味甜甜地食落好清新感覺好驚喜呢個包好似豬仔包嗰d包咁樣好脆好好食黑松露年糕個汁好香啖啖黑松露年糕食落煙煙un un非常之好味嘩呢份牛脷非常之厚肉啊Curry Chicken$58黃色果d一粒粒原來係菠蘿來估唔到同curry好夾酸酸地好開胃雞肉超嫩滑配上香脆法包真係無得頂
seafood platter $58一位 ???
個個都以爲看錯

唔係下嘛?原來係真ga~~~

$58 海鮮拼盤
有生蠔
有鮑魚wor

仲有日本帶子刺身

帶子配蜜糖麵豉汁
呢個醬好特別啊,帶少少甜味
食落好清新

香草醬配海鮮超好食
特別係配生蠔

d生蠔超鮮甜啊!

平時我係唔鍾意食蠔架

好怕d腥味

不過呢度啲生蠔真係好新鮮

特別好食

我第一次覺得蠔係好味

真係估唔到我係可以食到蠔而唔會反胃
南非鮑魚肉質非常之唔錯

味道好入味
snack platter $98 (forTwo)

大蝦多士

• 海鮮拼盤
  • 松露煮日本年糕
  • 懷舊勁秋大蝦多士
2017-08-14 118 views
2人餐888元。普通set dinner都平均300多400元.......太誇張!!!而且只屬普通餐牌菜式。蝦意粉,凍嘅......餐巾有陣殺蟲水味。完全中伏。怪不得全場得4檯客。完全唔明點解會咁多好評。唯一是侍應有禮貌,唔錯!勤快又會中途換碟。水係暖嘅,仲熱過碟意粉
蝦意粉,凍嘅......餐巾有陣殺蟲水味。
完全中伏。

怪不得全場得4檯客。完全唔明點解會咁多好評。

2017-08-14 101 views
約了教師朋友銅鑼灣西餐大排檔喜愛的排檔茶水壺懷古有時候要輕鬆軟化放下捱世界的另一面口生活他就是捱出病要通血管我仍活力無限吃很多牛享受精彩美食他只好吃魚這個新菜色竟然有一個上湯全條浸沙巴龍躉大喜過望⋯⋯自己太幸運👍🍀也想帶給老友好野條魚實在大很出人意表的清新湯清魚滑少少蝦仁口味低調而高檔我只試吃邊沿粘骨部分他倒是對胃口隨餐附的南瓜濃湯有鮮蟹肉再一次意外熱辣啦的湯和蒜蓉牛油烘包鮮製我的即磨咖啡渴得出神很快清晒一個鬆弛久違的陽光午餐我甘心請客因為他們的陽台和古董茶啡壺以及經歷病患後的一樣重新做人的態度😷🤧🤣😊💪
約了教師朋友

以及
經歷病患後的
一樣重新做人的態度😷🤧🤣😊💪
2017-08-14
$178 (Lunch)
  • 牛腩羅宋湯
  • 香燒牛肉眼
  • 正宗西班牙黑毛豬
  • 咖啡
  • 上湯浸原條龍躉
  • 蟹肉南瓜濃湯
2017-08-09 110 views
又是每月一餐的時候,這次在銅記食飯,上網見到一間叫西餐廳大排檔,又是西餐又是大排檔,好奇之下一於去試下呀。 MENU,原來有不少中西合壁的fusion菜。 我們4人,各不同的紅豆冰,有爆珠紅豆冰、阿華田紅豆冰、好立克紅豆冰及朱古力紅豆冰。 爆珠紅豆冰,$38。 紅豆冰內,有紅豆之餘,又有乳酸味的爆珠,口感同味道都不俗。 艾迪乳鴿,$99,乳鴿唔算好多肉,味道正常水準。 冬陰公蝦多士,$99,賣也十分吸引,多士上是原隻蝦 ,入口香脆不太油膩,不過蝦肉不夠爽口,伴上特式的冬蔭功醬,味道不俗呀。 法式明爐鱈魚柳配鮑魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆湯,$269,十分豐富的海鮮,湯底鮮味,鱈魚柳肉質嫩滑,味道不俗呀。 燒西班牙黑毛豬肉眼蓋,$229,口感軟嫩,肉味香濃,感覺好似牛扒,幾好味呀,有菠蘿作伴,清甜味道。 正宗西班牙橡果級黑毛豬煎蛋飯,$99,黑毛豬好惹味呀。 菜式新穎,食物有水準,不過份量偏少,價格有平有貴。

MENU,原來有不少中西合壁的fusion菜。

爆珠紅豆冰,$38。

紅豆冰內,有紅豆之餘,又有乳酸味的爆珠,口感同味道都不俗。

艾迪乳鴿,$99,乳鴿唔算好多肉,味道正常水準。

正宗西班牙橡果級黑毛豬煎蛋飯,$99,黑毛豬好惹味呀。

菜式新穎,食物有水準,不過份量偏少,價格有平有貴。
2017-08-06 191 views
朋友打拳後相約吃午飯,是日他帶我到樓上的西餐大排檔!午餐選擇有八款,配有甜品及飲品。另可加錢要海鮮拼盤!煙三文魚沙律配柑橘子汁 - 煙三文魚賣相挺光澤,食落富有微微油甘香,質感滑身紋理亦頗清晰!旁邊沙律菜清脆翠綠,配上甜甜的橘子汁挺開胃的。原條鮮沙巴龍躉 - 看落挺大條!肉質鮮嫩細滑,表面焦香入味!點上醬汁肉質更見可口!旁邊附有軟綿綿的薯蓉及油香味十足的蕃茄作配菜,食完更見飽肚。砵酒雜菜燴美國牛面頰肉 - 醬汁濃香滿瀉,質感不稠不稀!👏🏻牛面頰肉份量絕不欺少,肉質不帶韌,食落細嫩滑溜!旁邊附有薄切紅蘿蔔及薯蓉,甜甜稔稔,味道不錯!檸檬茶(凍)-味道不死甜,酸度拿捏得不錯,炎熱的天氣下一杯凍飲確實令心情𣊬間變得清涼。
朋友打拳後相約吃午飯,是日他帶我到樓上的西餐大排檔!

午餐選擇有八款,配有甜品及飲品。另可加錢要海鮮拼盤!

旁邊沙律菜清脆翠綠,配上甜甜的橘子汁挺開胃的。

原條鮮沙巴龍躉 - 看落挺大條!
肉質鮮嫩細滑,表面焦香入味!
點上醬汁肉質更見可口!

旁邊附有薄切紅蘿蔔及薯蓉,甜甜稔稔,味道不錯!

$173 (Lunch)
2017-08-02 238 views
滿心歡喜,好期待咁坐車去食餐西餐。話哂同老公結婚紀念日。本人都唔係高要求,但上到去見到個環境,細到呢,都已經冇乜好感以為咁多好評野食就實無得輸啦,點知,員工service好求奇,冇乜招呼,自己食自己。坐左成半粒鐘先有杯野飲下,野食黎得好慢,吹左好幾次都係如是。。影響哂心情。野食黎到,真係無野講,普通到不得了。。價錢不算平不算貴,可接受。不過個湯要成$68,仲要好咸,無新鮮感,個意粉$99用料唔新鮮,自己煮都好食過佢,price mark得有d怪都算,味道認真麻麻。環境同service差都算,野食都差,俾食評同相呃哂。大把普通西餐廳好食過佢好失望。

好失望。
睇見咁多好評,今晚一試,只可以講一句伏已中。嘢食貴夾唔掂唔在講,仲要等好耐,一路食都您度諗點解咁多好評,啱啱細心睇,真係篇篇都唔尋常咁讚好,講到好似唔食會走寶,再睇中間夾雜啲劣評,每次有人申訴中伏都會有一個叫晉峰嘅人出嚟留言幫大排擋發聲護航,加上以呢間餐廳嘅規模,有乜可能一日會有幾篇食評,仲要篇篇都有讚冇彈丫,睇完咁多篇老作食評,你就一定會睇得出啲段落字詞有幾雷同,有幾巧合。總之唔想中伏嘅話,都係避之則吉。
2017-07-27 2676 views
今晚同好友慶祝生日,想找一間有特色的餐廳,朋友介紹我來這間"西餐大排檔",一聽名字已有fusion feel, 究竟是西餐還是大排檔呢?甫進餐廳已被音樂所吸引,全是我喜愛的舊中文流行曲,首首耳熟能詳,百聽不厭。內裡裝修簡約,當然比大排檔豪華舒適呢!先來杯 Cocktail "Nothing" $48,酒味不重,酸酸甜甜頗醒胃。蝦多士 ~ 金黃色的外層炸得酥脆,內裡蝦肉仍鮮味爽嫩,配上特色多士醬,份外滋味!海鮮肉骨茶 ~ 很喜歡這個Fusion湯,尤其是原隻鮑魚夠鮮夠稔,還有蝦及魚,材料跟一般肉骨茶完全不同,但又能保留一些原味,風味獨特!松露蘑菇湯 ~ 這個湯名字雖然普通,但入口滿是香香的松露及蘑菇茸,夠creamy!蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦 ~ 第一次吃蝦肉醬 意粉,感覺新鮮!燒西班牙黑毛豬肉 ~ 7成熟的黑毛豬肉火候控制得剛剛好,肉汁豐腴而芳香入味!咖哩蟹肉配熱脆包~香脆包配上惹味咖哩蟹肉,鬆化香口, 滋味滿分!最後餐廳還為我好朋友送上祝福, 開心愉快地度過了這一晚!!

蝦多士

松露蘑菇湯

蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦

燒西班牙黑毛豬肉

咖哩蟹肉配熱脆包

最後餐廳還為我好朋友送上祝福, 開心愉快地度過了這一晚!!

2017-07-26
  • 燒黑毛豬腿
  • 蘑菇湯
  • 咖哩蟹肉包
2017-07-21 292 views
適逢臨近生日,跟友人飯聚,她選取了這家好評如潮的西餐廳,位置座落於銅鑼灣渣甸中心。對於西餐大排擋這個名字感到很疑惑,西餐又怎可能會是大排擋呢?到底是什麼胡盧賣什麼藥呢,滿心好奇的來到這𥚃。這裡門口的招牌用上霓虹光管來制造懷舊感,而牆上印上了昔日的香港,再加上八,九十年代盛行的瓷磚作牆壁的裝飾,感覺滿有情懷的。大排擋名字的由來可能是因為這裡的西餐是一種富有香港特色的西餐料理。餐廳內圍裝修從簡,配上皮制的椅子,中間設有茶水吧位置,而桌上的紅色餐巾加上金色印字為簡樸中帶來一點奢華。 菜式方面有懷舊的菜式如蝦多士,華都夫沙律,蛋沙律等,這些菜式都是昔日傳統的西餐美食,在六、七十年代,很多本地西餐廳也有供應。除了經典菜式外,也不乏其他的菜式呢,一應俱全~ 乳酪蝦仔蛋沙律$99 簡簡單單的蛋沙律,賣相原來可以甘吸引,除了沙律蛋外,旁邊有新鮮爽脆既沙律菜,番茄仔作配撘Creamy的蛋沙律吃得我們津津樂道,而最過癮的是還配有爆爆珠在內,清淡的茘枝味加上沙津一同吃,味道出奇地夾,而且食落有多種唔同的口感層次, 整體配搭得唔錯。 艾迪乳鴿$99 乳鴿是這𥚃的招牌菜式之一,由於乳鴿肉質比較綿密,往往也很難入

乳酪蝦仔蛋沙律$99

艾迪乳鴿$99
乳鴿是這𥚃的招牌菜式之一,由於乳鴿肉質比較綿密,往往也很難入味,不過這裡卻醃得意外地入味,肉裡滲透著很香的鹵水味。
外皮炸得金黃透澤,潤澤的外皮下鴿肉炸得剛剛熟透,入口富有豐富油脂香,吃起來更是肉嫩多汁,而且非常滑溜。

焗法國連殼食田螺$99
連殼食的田螺實情是用上脆麵包來代替螺殼,把田螺拆肉再放入麵包內,工序繁多,但吃上來一啖一口非常方便。
而塗滿香草的田螺肉香濃軟滑加上香脆麵包殼同吃,麵包吸收了螺肉的精華,乾淨衞生之餘又好吃。

黑松露蘑菇湯$68
雖然質地比一般的磨菇湯來得要稀,但勝在而且沒有厚重的麵粉茨汁感。而且內裡有粒粒蘑菇有咬口,有口感之餘更可以咀嚼到蘑菇的鮮味。
黑松露味道亦夠濃郁,再與橄欖油拌勻來喝,喝起來味道也廷濃郁的。

海鮮肉骨茶$89
呢個海鮮肉骨茶相當有驚喜,用料可謂超級豐富,可說是一個超級豪華版的肉骨茶,材料竟然有鮑魚、海爐魚、還有大蝦等,絕不欺場!
而且湯底充滿肉香及海鮮味,湯頭非常鮮甜,鮮甜中卻不失濃郁的藥材,味道偏向濃厚。
鮑魚更吸收了湯汁的味道,入味之餘亦夠軟腍,還帶半點煙韌的趙口,非常鮮味,魚肉鮮甜嫰滑,肉質其滑無比,更沒有半點腥味。

燒牛脷$129
又一個令筆者覺得很驚喜的菜式,厚切的牛脷仿似一磚磚的磚頭推疊在碟中,記得之前在日本一家很有名吃牛脷的餐廳吃,也沒有這裡厚。
不過重點是厚之餘,竟然還可以煮得甘軟淋,牛脷應該是要經炆煮後再輕輕燒過才會有這個口感~
牛脷沒有了韌度,輕輕一切已經可以化在口中,加上芥辣沙拉醬同食,味道和口感都是一流。

燒西班牙黑毛豬肉眼蓋$229
半肥瘦的肉眼扒看起來有點像牛扒的感覺,不會像一般豬扒乾爭爭,肉質看起來很不錯,而且更有一寸之厚
脹卜卜的外表感覺很juicy,吃起來真的很嫩滑多汁。可能是黑毛豬的關係,肉味特別香濃,肉質特別鬆軟嫩滑,不是一般梳打粉可以做到的質地,而且份量是超級的多,足足有2塊
還配有甜甜的紫薯,女生們真的要加把勁才可以吃得完
甜甜酸酸的菠蘿可以有助醒醒胃,(起初還誤以為是薯仔)吃膩了再吃一塊菠蘿便可再接再來
這裡的每一道菜也很有質素,吃得出廚師從選材到烹調方面也很用心,而且份量也很充裕,今次因為是慶生的關係所以點得特別的多,想吃的都點了下來,份量其實是夠三個人吃的,減肥還是生日後才算吧!
2017-07-13
$450 (Dinner)
  • 燒牛脷配蜜糖芥辣
  • 海鮮肉骨茶
2017-07-21 518 views
下班與女友相约在铜鑼灣晚飯,我當然主動搶先提出開飯地點喇~西餐大排檔~食物質素高是我信心之選!今晚我們選了以下 :一、肉骨茶 $ 89二、磨菇湯 $ 68三、原隻虎蝦多士 $ 994、 燒牛舌 $ 129五、烤毛豬肉 $ 229七、桃雪葩、菠蘿雪葩 $ 69 $79BaK Kut Teh肉骨茶一出 場,令我驚喜不以,本人從未試過肉骨茶是這樣配搭的,濃濃的藥材味道很香!配以鮑魚,蝦和一片魚肉 ,蝦肉爽口鮑魚有嚼頭 ,魚肉鮮滑。Mushroom Soup蘑菇湯~粗碎菇粒有香滑口感!吃到蘑菇天然味!Prawn Toast原隻虎蝦多士與下層的法包一起炸至金黄色,香脆可口!配以自家調製的冬蔭功醬汁簡直绝配!而伴碟的沙律菜也很新鲜,菜上面更有粒粒分子玻玻珠,咬破散發出水果香味!Grilled pluma這黑毛豬第二次吃了,依然沒令我失望, 入口肉質嫩滑, 面層燒得焦香, 切開很juice!不可不讚碟旁的菠蘿粒,一口肉一口菠蘿去除油膩感,非常凊新!燒牛舌一份有四件長條形,件件肥大肉厚,入口甘香肥美鬆軟!牛舌沾上旁邊的Wasabi mayonnaise醬汁令牛舌推上更高層次!peach Sor
今晚我們選了以下 :
五、烤毛豬肉 $ 229
七、桃雪葩、菠蘿雪葩 $ 69 $79

BaK Kut Teh

Mushroom Soup
蘑菇湯~粗碎菇粒有香滑口感!吃到蘑菇天然味!

Prawn Toast

Grilled pluma

不可不讚碟旁的菠蘿粒,一口肉一口菠蘿去除油膩感,非常凊新!

燒牛舌
一份有四件長條形,件件肥大肉厚,入口甘香肥美鬆軟!

牛舌沾上旁邊的Wasabi mayonnaise
醬汁令牛舌推上更高層次!

peach Sorbet & Pineapple Sorbet
最後用這两道甜品作總结……
由第一道菜至甜品都是精心製作,吃得很稱心滿意,朋友也稱大滿足,西餐大排擋~是一間有心的餐廳,值得推介!

貫徹了……以廚會友有的精神 !

2017-07-10
$470 (Dinner)
  • 海鮮拼盤
  • 黑松露蘑菇湯
2017-07-20 231 views
今日放工約左友人食飯,問佢想食乜,佢就話要試吓間「西餐大排檔」!咁究竟係食「西餐」定食「大排檔」呀!餐廳位於銅鑼灣嘅渣甸中心7/F!一出𨋢門已經覺得餐廳霸氣十足!牆上嘅壁畫為餐廳增添幾分懷舊感。餐廳座位數量唔太多,但環境舒適,燈光柔和,空間都好足夠。霸氣紅色餐巾紙非常搶眼!坐得一陣之後,侍應為我地遞上餐牌,最後我哋嗌左三個前菜兩個湯同兩個主食!先嚟黑毛豬脆包!熱辣辣脆卜卜嘅麵包夾住沾有蜜糖芥茉醬嘅黑毛豬,非常開胃!再嚟黑松露煮日本年糕。汁醬嘅味道有d似黑松露忌廉湯,質感偏稀;日本年糕口感非常煙韌,兩者味道好配合!之後就係焗法國連殻食田螺。所謂嘅「殻」口感有d似雪糕筒,脆卜卜;田螺味道不過不失。呢個海鮮肉骨茶係我全晚覺得最好味嘅!肉骨茶散發住啖啖藥材味,入口甘甜,並附上一隻大鮑魚,鮮味!之後就係友人嘅黑松露蘑菇湯。蘑菇湯的蘑菇超多,湯的中間放咗一匙黑松露,非常香。之後就輪到主食:烤牛脷!牛脷的口感有軟有實,有少少騷味;配菜方面我較為欣賞露筍同蕃茄,非常fresh !之後就係美國安格斯牛扒(7成熟)。安格斯牛扒牛味超濃,肉質鬆化!粉紅色的牛扒,真的好好吃!
!餐廳位於銅鑼灣嘅渣甸中心7/F!
餐廳座位數量唔太多,但環境舒適,燈光柔和,空間都好足夠。

黑毛豬熱脆包
松露煮日本年糕
日本年糕口感非常煙韌,兩者味道好配合!
焗法國連殻食田螺
黑松露蘑菇湯
燒牛脷
美國肉眼扒
粉紅色的牛扒,真的好好吃!
2017-07-18
$441 (Dinner)
黑毛豬熱脆包
松露煮日本年糕