2023-08-23 662 views
曾經的米之蓮推介,錯過了可能最好的相逢時機,懷著期待的心情,帶著淡淡的失望而歸。 老火湯(一壺)$228,當天是豬肚湯,湯還是濃郁的,味道中上。鮮山葵海蜇頭 $98,微辣,味道可以。金沙鮮魷 $168,外面的金沙不算太脆,內裡的魷魚不算太鮮味,要用點力氣咬。勾魂叉(燒)$188/5件,樣子比味道好,只可以說一般般。茶燻雞(半隻)  $248/半隻,淡淡的味道,幾乎吃不出來燻過的效果,沒有新鮮雞的香味。脆皮黑鬃(燒)鵝$268/半隻,半隻鵝幾乎比一隻雞/鴨大,有驚喜,可惜味道不香,皮不脆,肉不嫩。 功夫八寶鴨(一隻)$680/隻,要預訂。裡面有八種食物填料:糯米、蓮子、栗子等,鴨子一般,鴨肉不香嫩,裡面的填料是全晚味道最好吃的八寶飯了。薄荷羊仔肉 $168,羊肉是一片片的,分量不多,味道太沒有羊味了。魚湯浸腐皮勝瓜 $148,腐皮軟軟的還可以,魚湯不夠鮮濃,勝瓜是新鮮的。脆皮牛奶白兔糖(6件) $128,脆皮裡面的牛奶呈半硬糕狀,牛奶不香濃,隨碟附送的大白兔奶糖比脆皮牛奶好吃。 送甜湯:腐竹蛋花薏米糖水,不是太甜,火候剛剛好,有糖水店水準,好喝。 茶介每位$28,另加一服務費。生日蛋糕免

鮮山葵海蜇頭 $98,微辣,味道可以。

勾魂叉(燒)$188/5件,樣子比味道好,只可以說一般般。

功夫八寶鴨(一隻)$680/隻,要預訂。

茶介每位$28,另加一服務費。
生日蛋糕免切餅費,很好。

當晚遇到了兩位服務員,一位是曾經的米之蓮質素,可能她太忙了,沒有太多的耐性,我懷著戰戰兢兢的心情點菜,生怕得罪了美人。接著的由另外一位服務員負責,態度友善,登時感覺輕鬆了不少。

這只是我們第一次與大圍小館的晚飯邂逅,感覺不是味道。晚飯應該不會主動出擊了,日後有機會,是可以試試午飯的。
老火湯(一壺)腐竹白果生熟薏米豬肚湯

鮮山葵海蜇頭

金沙鮮魷

勾魂叉(燒)

茶燻雞(半隻)

脆皮黑鬃(燒)鵝(半隻)

功夫八寶鴨(一隻)

薄荷羊仔肉

魚湯浸腐皮勝瓜

脆皮牛奶白兔糖(6件)

腐竹蛋花薏米糖水
2023-07-27
$396 (Dinner)
Celebration
Birthday
功夫八寶鴨(一隻)
腐竹蛋花薏米糖水
  • 功夫八寶鴨
2023-08-15 651 views
晚飯時段分6點同8點,基本上一定要訂位🫡主打懷舊小菜,價錢真心幾貴⋯不過勝在菜式夠特別,有好多連鎖酒樓冇嘅款式,味道都有一定水準🥢大時大節帶長輩嚟慶祝一流!下次會想試吓佢嘅午市點心,可惜午市冇得訂位🫢◎薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 ($288)◎大圍小豬 半隻 ($598)◎農舍貴妃雞 ($248)◎大良炒鮮奶 ($168)◎脆皮炸白兔牛奶糖 ($138)、味道 😋:🔸🔸🔸🔸CP值 💸:🔸🔸🔸環境🌸:🔸🔸🔸🔸
晚飯時段分6點同8點,基本上一定要訂位🫡

下次會想試吓佢嘅午市點心,可惜午市冇得訂位🫢

◎薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 ($288)

◎大圍小豬 半隻 ($598)

◎農舍貴妃雞 ($248)

◎大良炒鮮奶 ($168)

◎脆皮炸白兔牛奶糖 ($138)

味道 😋:🔸🔸🔸🔸
CP值 💸:🔸🔸🔸
環境🌸:🔸🔸🔸🔸
2023-08-13 556 views
一直想黎食呢間終於BOOK到位啦🥢•勾魂叉見差不多台台都必點既一碟一上碟 5舊肥美賣相好吸睛既叉燒終於黎啦🧡店員先會塗上佢地特製既陳皮醬係叉燒既表面再用火槍燒到面至微焦就可以享用食前要將叉燒沾滿米通 有米有米👏🏻一食落叉燒既肉質勁林 完全唔膩直接食到點哂頭 必食💯•爆辣九龍吊片見到咁多辣椒咁架勢 魷魚食炒得好有鑊氣同辣椒味 唔錯•翠塘豆腐其實即係蝦同菇蒸蛋蛋整得好滑 又簡簡單單唔膩✅•京蔥爆牛仔肉成碟滿滿既京蔥 加埋嫩滑既牛肉都係一樣好入味 鍾意京蔥既呢個都要食•三馫籠仔蒸飯用蝦米同咸魚仔鋪面飯粒粒分明夠乾爽 唔錯幾欣賞•蘿蔔糕炒蟹蟹超級多肉 個蟹鉗啲肉勁肥美加埋炒埋既蘿蔔糕 配埋佢地秘製辣椒油正呀🧡•明爐脆皮燒鵝呢個都係 必 點 !燒鵝皮脆 而且啖啖肉都好滑好食過好幾間出名既燒鵝💯•馬蹄爽糖水最後有埋第二個胃既糖水環節馬蹄爽好爽脆 甜水甜度剛好食埋糖水真係完美💯

一直想黎食呢間終於BOOK到位啦🥢

蟹超級多肉 個蟹鉗啲肉勁肥美
加埋炒埋既蘿蔔糕 配埋佢地秘製辣椒油
正呀🧡

•明爐脆皮燒鵝
呢個都係 必 點 !
燒鵝皮脆 而且啖啖肉都好滑
好食過好幾間出名既燒鵝💯

•馬蹄爽糖水
最後有埋第二個胃既糖水環節
馬蹄爽好爽脆 甜水甜度剛好
食埋糖水真係完美💯

大圍小館在2022年獲得《香港澳門米芝蓮指南 2022》必比登推介,有見及此難得朋友回港,就提前了三個星期預約試一試~-🎈勾魂叉(五件) $188這間最吸引的莫過於招牌菜式「勾魂叉」😳基本上每枱都必點的!一上枱足足有五大塊超厚切的叉燒,份量十足!店員會一邊介紹,一邊塗上店舖獨家的陳皮南乳百花蜜醬,然後再輕輕用火槍燒一燒,令到叉燒吃起上來更焦香!而餐廳用上至尊梅頭,肉質挺軟稔,但肥肉相對真的比較多,有大半塊都是肥膏🥹另外它的陳皮醬個人不是太喜歡(?)🤔還是喜歡傳統醬汁味多一點~整個味道是頗特別的,配上脆米一起吃更有口感,只是不太合個人口味而言🫣-🎈金銀蒜粉絲蒸紐西蘭蟶子皇 $78/隻看見其他枱叫了蟶子皇,賣相挺不錯,於是就每人追加了一隻金銀蒜粉絲蒸紐西蘭蟶子皇!用上金銀蒜粉絲作配搭,蒜味十足真的挺好🤗但略嫌有點兒蒸得過熟,不是太爽口彈牙!-🎈啫啫生菜煲 $138超有鑊氣很惹味!-🎈薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 $288有點期待但就正常發揮吧~飯粒炒得乾身,粒粒分明的,蟹膏有滲入到炒飯裡,挺好吃但有點兒淡味~至於蟹肉新鮮🦀份量都多的!-💬總括而言,整體水準還好,不過沒有其他人評價得這麼高,可能真的期

🎈勾魂叉(五件) $188

🎈金銀蒜粉絲蒸紐西蘭蟶子皇 $78/隻
金銀蒜粉絲蒸紐西蘭蟶子皇

🎈啫啫生菜煲 $138
啫啫生菜煲

超有鑊氣很惹味!
🎈薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 $288
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯

💬總括而言,整體水準還好,不過沒有其他人評價得這麼高,可能真的期望值太高所以有少許失望!話雖如此但仍想試一試它們家的午市點心系列😆看到有沙翁、流沙包、懷舊雞窩、流心煎糯米雞、宮廷荷花酥等,都是比較傳統有特色的點心~
🔸大圍小館
📍大圍積福街92號地舖
2023-04-27
啫啫生菜煲
2023-08-08 635 views
一早已經聽聞呢間米之連餐廳今次慶祝爸爸生日一家人過黎飲茶試下見啲人話好難打電話我又好好彩打左幾次就有人聽BOOK到呢度環境幾舒服,不過服務態度真係一般侍應上餐俾人感覺好似發脾氣咁,有啲粗魯整體食物都不錯,但未至於超級好味😚😚😚🩷第一叉呢碟第一叉只係得五件,仲好大舊個人覺得比較偏肥由於佢非常厚切,所以我覺得佢唔係好似叉燒係用左整叉燒方法嘅一舊豬肉不過味道唔錯,有少少燶邊😌😌😌🩷流心煎糯米雞煎左嗁糯米雞口感幾得意,外脆內軟仲有隻流心蛋喺上面,味道正常發揮😊😊😊🩷眼淚奶皇包奶皇包黎到熱辣辣,一咬開啲奶皇真係流晒出黎味道又唔會太甜,有好香奶皇味呢個值得推介🤤🤤🤤🩷混醬蒸排骨飯好似煲仔飯咁好大碗,放耐左會有啲飯焦而混醬排骨味道有啲普通,有少少似媽媽煮嘅排骨🤭🤭🤭🩷胡椒爽肚胡椒味唔會太辣,爽肚好入味又非常易入口呢個都係推介推介呀🤩🤩🤩🩷韭黃鮮蝦腸鮮蝦大大粒,正確發揮😙😙😙🩷蒜蓉蝦春卷春卷好大條,個皮仲好脆不過餡料唔算好多😆😆😆🩷鮮筍蝦餃鮮蝦都爽同大粒不過蝦餃皮厚左少少😉😉😉🩷欖仁馬拉糕普普通通嘅馬拉糕味道唔係好突出😁😁😁🩷芝麻卷芝麻味都幾濃幾滑😇😇😇🩷沙翁呢個我想食好耐架啦,佢真係好大舊要多啲人先
一早已經聽聞呢間米之連餐廳
今次慶祝爸爸生日一家人過黎飲茶試下
見啲人話好難打電話
我又好好彩打左幾次就有人聽BOOK到
呢度環境幾舒服,不過服務態度真係一般
侍應上餐俾人感覺好似發脾氣咁,有啲粗魯
整體食物都不錯,但未至於超級好味😚😚😚

🩷第一叉
呢碟第一叉只係得五件,仲好大舊
個人覺得比較偏肥
由於佢非常厚切,所以我覺得佢唔係好似叉燒
係用左整叉燒方法嘅一舊豬肉
不過味道唔錯,有少少燶邊😌😌😌

🩷流心煎糯米雞
煎左嗁糯米雞口感幾得意,外脆內軟
仲有隻流心蛋喺上面,味道正常發揮😊😊😊

🩷眼淚奶皇包
奶皇包黎到熱辣辣,一咬開啲奶皇真係流晒出黎
味道又唔會太甜,有好香奶皇味
呢個值得推介🤤🤤🤤

🩷混醬蒸排骨飯
好似煲仔飯咁好大碗,放耐左會有啲飯焦
而混醬排骨味道有啲普通,有少少似媽媽煮嘅排骨🤭🤭🤭

🩷胡椒爽肚
胡椒味唔會太辣,爽肚好入味又非常易入口
呢個都係推介推介呀🤩🤩🤩

🩷韭黃鮮蝦腸
鮮蝦大大粒,正確發揮😙😙😙

🩷蒜蓉蝦春卷
春卷好大條,個皮仲好脆
不過餡料唔算好多😆😆😆

味道唔係好突出😁😁😁

🩷芝麻卷
芝麻味都幾濃幾滑😇😇😇

🩷沙翁
呢個我想食好耐架啦,佢真係好大舊
要多啲人先食得晒,如果唔係會好漏
佢個質感同普通沙翁唔同
外面脆脆,入面軟綿綿濕濕地有啲層次
味道就唔會太甜,有好香嘅蛋味
不過自己都係喜歡大澳個沙翁多啲😛😛😛
📍地址: 大圍積福街92號地舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿👀賣相👀:4/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段: Dinner 18:00 ↞ ✦✧ 呢間「大圍小館」榮獲《香港澳門米芝蓮指南 2022》必比登推介,分別大圍同元朗都有分店,而且呢間中菜餐廳出咗名好難訂位,只有電話訂座,雖然喺咁但係個電話係長期唔通;而晚市分咗兩個時段,所以如果食六點嘅話基本上你八點要還枱,而大圍呢間分店環境普通,門外面嘅裝飾用咗一串串嘅紅色燈籠,打造中菜傳統味道,但喺入面環境狹窄,坐得唔太舒服。✧✦ 總結而言,食物質素中上,招牌叉燒的確係好食,其他菜式係普普通通。—————————————————————🔥🥓❝勾魂叉(5件) (只限晚市)❞ $188☞ 呢碟叉燒喺招牌菜,而且打電話訂枱嘅時候要定咗先,佢用咗梅頭肉,加上麥芽糖烤製,所以佢嘅肉肥瘦均勻,而且每一舊都係後設,而佢上枱嘅時候,會搽埋15年嘅新會陳皮整嘅陳皮南乳百花蜜醬,加上即場用火槍燒一燒,會有烤焦嘅效果,食落會好軟腍,加埋外表有香脆嘅感覺,又唔會好膩,食嘅時間加埋佢嘅脆米,令到口感更加豐富有層次,而且香氣都好夠,仲有少
📍地址: 大圍積福街92號地舖

✿😋味道😋:3/5
✿🏙️環境🏙️:3/5
✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5
✿👀賣相👀:4/5
✿💰價位💰:3/5

↠⏰時段: Dinner 18:00 ↞

🔥🥓❝勾魂叉(5件) (只限晚市)❞ $188

☞ 呢碟叉燒喺招牌菜,而且打電話訂枱嘅時候要定咗先,佢用咗梅頭肉,加上麥芽糖烤製,所以佢嘅肉肥瘦均勻,而且每一舊都係後設,而佢上枱嘅時候,會搽埋15年嘅新會陳皮整嘅陳皮南乳百花蜜醬,加上即場用火槍燒一燒,會有烤焦嘅效果,食落會好軟腍,加埋外表有香脆嘅感覺,又唔會好膩,食嘅時間加埋佢嘅脆米,令到口感更加豐富有層次,而且香氣都好夠,仲有少少溶化嘅感覺。

🔥🍤🥦❝ 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花 ❞ $188

☞ 呢碟西蘭花配埋大隻爽口彈牙嘅蝦球,食落有少少鹹香味,不過聞落腐乳味就唔算好濃,而佢地用咗本港嘅一間百年腐乳品牌「廖孖記」整成嘅一道菜式,呢個腐乳醬加埋牛奶等等調配醬汁,混合蝦球一齊炒,不過我覺味道偏淡,食落腐乳味都唔算好出。
香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花

🍯🥩❝ 蜜薯牛柳粒 ❞ $238

☞ 呢碟牛柳粒相對地普通,薯角加咗蜜糖🍯,牛柳粒加咗黑椒汁,食落不過不失,不過性價比低。

蜜薯牛柳粒

🟫🥩❝ 意大利黑醋肉排 ❞ $208

☞ 呢個黑醋肉排,用咗意大利摩德納6年陳釀香醋加以調製,配合新鮮豬腩排煮成,但食落唔會比醋味搶咗本身嘅肉味,而且口感都軟淋。

⛲️⚪️❝ 翠塘豆腐 ❞ $188

☞ 呢個翠塘豆腐喺70年代左右嘅懷舊菜式,依家酒樓嘅餐牌都好小有,佢蒸蛋白食落口感幼滑,而份量都唔小。

翠塘豆腐

🧆🦑❝ 椒鹽鮮魷 ❞ $168

☞ 椒鹽鮮魷嚟講,都喺不過不失,外皮金黃色,魷魚都算滑溜鮮嫩,火喉控制得還好。
椒鹽鮮魷

$320 (Dinner)
翠塘豆腐
2023-08-02 629 views
到大圍剪髮,因利乘便到大圍小館飲茶吃點心。糯米雞出場時頂上有一顆橙紅的生蛋黃,未上枱阿姐便二話不說用剪刀分成4份,破壞了廚師為點心造型的一番心意。糯米雞像是炸而不是煎,外皮香脆,內裏的糯米飯卻仍是軟軟的,有少量肉饀和一隻優質的花菇,蘸蛋黃汁同吃十分美味。牛肉餡鬆軟多汁,蘸喼汁趁熱吃最佳。花菇和吊片製作而成的鴛鴦燒賣香味濃郁,花菇燒賣數月前吃過,作一點小改變大概為老顧客添點新鮮感。三蝦是蝦膠、蝦籽及蝦皮。薄薄的蝦膠層層釀在腐皮之中形成一塊小磚頭,每層蝦膠均灑上蝦籽,創意是有的,可我不懂得欣賞,感覺是功夫太多反令蝦膠失去鮮味,那濃稠的醬汁十分黏口。魚雲沒有太多花巧的製作,材料新鮮,一點魚腥味也沒有,川芎白芷的味道很濃郁,連墊底的豆腐也吸滿了食材的味道。魚雲不撐肚,如果想多試這裏的出品也很合適。法邊豆很新鮮,入口鬆化,炒法惹味,只是稍鹹。很別緻的點心,店家鄭重介紹是乾隆最愛,做法繁複,荷花瓣沒油膩感,荷花芯是冬瓜蓉帶淡淡的香味,整個點心帶微溫,甜度剛好。奶皇包的蛋黃及牛油香味十足,包子鬆軟,包與奶黃饀的比例合適。
到大圍剪髮,因利乘便到大圍小館飲茶吃點心。
流心煎糯米雞

薑蔥牛肉餃

牛肉餡鬆軟多汁,蘸喼汁趁熱吃最佳。
傳統切肉鴛鴦燒賣(兩粒)

三蝦腐皮夾

川芎白芷蒸魚雲

豬油渣豆豉炒法邊豆

法邊豆很新鮮,入口鬆化,炒法惹味,只是稍鹹。
宮廷荷花酥

眼淚奶皇包

2023-07-27
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
流心煎糯米雞
薑蔥牛肉餃
傳統切肉鴛鴦燒賣(兩粒)
川芎白芷蒸魚雲
豬油渣豆豉炒法邊豆
宮廷荷花酥
眼淚奶皇包
  • 傳統切肉鴛鴦燒賣(2粒)
2023-07-31 535 views
有部分餸菜要早幾日前訂,令我對佢嘅嘢食有好大期望,食完餐飯發覺味道唔錯唔會偏咸,不過無想像中咁好食🤔所以我覺得性價比唔係太高薑米蒜香籠仔蒸蟹飯-味道ok,飯有蟹同薑蒜味炒聖子-好食,海鮮夠新鮮勾魂叉-普通,叉燒唔夠肥,食落有啲硬-食之前有個姐姐會用火槍燒一燒,仲會講一大堆咒語,佢好細聲講,只係聽到話有米,咩搵多啲之類😂蜂巢炸芋角-炸得好脆😂但都係普通荔蓉香酥鴨(懷舊失傳菜)-如果你好似我咁唔係太食芋頭,呢碟餸唔會令你對芋頭改觀😂成個口感好粉

薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
-味道ok,飯有蟹同薑蒜味

炒聖子
-好食,海鮮夠新鮮

勾魂叉
-普通,叉燒唔夠肥,食落有啲硬

蜂巢炸芋角
-炸得好脆😂但都係普通

荔蓉香酥鴨(懷舊失傳菜)
2023-07-26 506 views
走進位於大圍嘅小館,睇到潔白嘅桌布同用心擺設嘅餐具,一切都好整齊,讓我感到放心。為咗消除我個個肚餓,先試咗佢哋嘅招牌菜「勾魂叉」。呢道菜果然唔係吹水,肉質鮮嫩多汁,再加上特調嘅醬汁,真係令人垂涎三尺。入口之後,香辣嘅滋味攻佔晒我嘅味蕾,令我唔知不覺忘卻咗疲倦,只剩返對美食嘅熱愛。接著上嚟嘅係琵琶鵝,一切切嘗一口,鵝肉嘅香氣彌漫開嚟,再加上微微嘅甜味,真係令人歎為觀止。肉質鮮嫩,每一口都令人欲罷不能。呢道菜唔止味道出色,擺盤亦都精美,令我一食難忘。然後,嚐埋薑米蒜香籠仔蒸蟹。融合咗薑、米、蒜嘅香氣,蒸蟹嘅原汁原味完全保留,令呢道菜更加美味。蟹肉鮮甜,蒸得剛剛好,再加上薑蒜嘅香氣,彷彿令我感受到大自然嘅慷慨。坐喺我身邊嘅係摯愛嘅家人,佢哋嘅笑容同陪伴令呢餐更加開心。我地一齊分享著各自嘅感受,大家嘅心情都變得愉悅無比。

2023-07-21
2023-07-22 779 views
今天本來想去新嘅 大圍 圍方 湊熱鬧 但係人太多 未能進入 ,就立即想起 想試試 門口掛起 紅紅燈籠 嘅大圍小館 經常好多人排隊,但係今日非常好彩 唔使排隊 因為有幾圍枱 “射波” 哈哈選擇的食物:蝦餃,鴛鴦燒賣,薑蔥牛肉餃,沙嗲金錢肚,三色腸。再加 普洱茶。食物的賣相:非常吸引,既傳統 又新穎 ,非常喜歡鴛鴦燒賣嘅賣相香氣:因為冷氣唔夠大,自己比較熱,未能刺激嗅覺。但水滾茶香 來到補償 哈哈味道:非常有口感 尤其是薑蔥牛肉餃 10分有驚喜 傳統牛肉球不一樣 薄皮 嫩滑 最喜歡 牛肉配蔥的味覺 比傳統嘅 牛肉配陳皮 更出色食後感:都幾滿足 飽肚 但略嫌口腔 殘留油膩的感覺餐廳環境:都幾舒服 我同老婆兩個竟然坐一張八人枱 10分驚喜 因為該店不設搭枱 但冷氣不足,有啲遺憾侍應服務:10分理想 員工10分有禮貌 都有賓至如歸嘅感覺

食後感:都幾滿足 飽肚 但略嫌口腔 殘留油膩的感覺
侍應服務:10分理想 員工10分有禮貌 都有賓至如歸嘅感覺
2023-07-22
$308 (Lunch)
2023-07-21 563 views
大圍小館喺香港有兩間舖頭,出晒名多人排隊 ,成個餐廳環境座位闊落,雖然唔係啲咩好靚嘅裝修,但係勝在四正,餐廳仲要上年攞咗米芝蓮推介勾魂叉 $188一上碟嘅時候我哋都嚇親,因為真係超大嚿叉燒😋😂佢係厚切,仲要喺你面前搽多層陳皮南乳百花蜜醬,用火槍再燒多次,食落去肥瘦適中,好軟熟,而且咬落仲有啖啖焦香嘅味道,有埋米通伴碟,所以咬落去脆口茶薰雞半隻 $248 🐔 佢嘅茶葉味☕️好重,所以散發出陣陣嘅燻烤味道,個雞肉食落去勁細嫩然後個茶嘅味道喺個舌尖上徘徊,諗返起都回味🥹🥹 雞油炒菜心 $128薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 $368飯底用咗金鳳米,用咗薑米、蛋白同埋蟹膏炒完再蒸,成個炒飯食落去都幾乾爽同埋金黃色,不過略嫌蟹膏味道唔夠突出🦀 炸牛奶 🥛 $128🖤黑白配⚪️成日覺得呢味餸係好難整得好好味,因為要炸得恰到好處同埋個奶味如果唔啱就會好怪,但係呢度真係整得好好食😋咬落去薄脆甜甜地仲要冇騷味,每一啖都有濃濃嘅奶香味道 👏

勾魂叉 $188

茶薰雞半隻 $248 🐔

雞油炒菜心 $128

薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 $368

炸牛奶 🥛 $128
2023-07-15 587 views
位於大圍區嘅米芝蓮茶樓大圍小館✨唔係想食就有得食,記得預時間攞飛等位😂環境乾淨闊落好坐,店員服務態度都好好好啱同屋企人長輩👵🏼嚟食記得order叉燒‼️勾魂叉係招牌菜,非常受歡迎有啖啖蜜糖香味,肉質又口感嫩滑,肥瘦適中係香港食過數一數二好食嘅叉燒🫶🏻👏🏻另外一道值得一試嘅係奶黃包🤤唔同時期佢個bell上面有唔同字眼,夠曬特別外皮軟熟,內餡係順滑又夠味嘅奶黃餡奶香濃郁,甜度又適中,正正子🥹
位於大圍區嘅米芝蓮茶樓大圍小館✨
唔係想食就有得食,記得預時間攞飛等位😂
環境乾淨闊落好坐,店員服務態度都好好
好啱同屋企人長輩👵🏼嚟食

記得order叉燒‼️勾魂叉係招牌菜,非常受歡迎
有啖啖蜜糖香味,肉質又口感嫩滑,肥瘦適中
係香港食過數一數二好食嘅叉燒🫶🏻👏🏻

另外一道值得一試嘅係奶黃包🤤
唔同時期佢個bell上面有唔同字眼,夠曬特別
外皮軟熟,內餡係順滑又夠味嘅奶黃餡
奶香濃郁,甜度又適中,正正子🥹
2023-07-11 722 views
終於食到😍大圍呢間分店真係要早啲book定我地因為book星期六既關係所以都等咗一個月先有位。(上次食元朗個間分店反而唔洗等😆)佢分咗兩段時間,每段時間兩個鐘。我哋book咗6:00pm嗰日我哋大概早咗10分鐘到見到門口一路有啲Walk in問個姨姨有冇位但大部份都失望而回,真係好彩我哋有book咗先黎,原本真係有諗住直接踩過嚟。😂嗰日我哋有五個大人兩個小朋友。總共叫咗一個湯,六個小菜,一個炒飯。🥣杏汁白肺湯呢個湯落足料,飲落唔會好似似外面嘅味精湯。🐷勾魂叉放咗上枱之後,姨姨會掃上15年嘅陳皮醬料,然後再用火槍將叉燒燒到微微焦香,個姨姨一路燒一路話(你睇下!要燒濃啲先夠好食)上次喺元朗分店都有食過呢個菜式有咗上次元朗分店既經驗今次特登帶定把鉸剪😆因為叉燒太大舊,有鉸剪容易分配。一大舊半肥瘦嘅叉燒配埋陳皮醬汁,食落真係食唔到肥漏嘅感覺,一定要配埋佢嘅米通一齊食,好夾👍🏻🐄蜜汁薯仔牛柳粒我因為唔食牛肉嘅關係所以淨係食佢既薯仔🥔佢個薯仔炸得好好加埋個蜜糖黑椒汁,都唔會淋哂雖然我唔食牛肉但都覺得配菜都好好味👍🏻🍼大良炒鮮奶呢個炒鮮奶係陰差陽錯下叫咗原本係想叫炸鮮奶不過好彩食落都唔錯,面頭嗰啲係
終於食到😍
大圍呢間分店真係要早啲book定
我地因為book星期六既關係
所以都等咗一個月先有位。
(上次食元朗個間分店反而唔洗等😆)
佢分咗兩段時間,每段時間兩個鐘。
我哋book咗6:00pm
嗰日我哋大概早咗10分鐘到
見到門口一路有啲Walk in問個姨姨有冇位
嗰日我哋有五個大人兩個小朋友。
總共叫咗一個湯,六個小菜,一個炒飯。

🥣杏汁白肺湯
呢個湯落足料,飲落唔會好似似外面嘅味精湯。

🐷勾魂叉

放咗上枱之後,姨姨會掃上15年嘅陳皮醬
上次喺元朗分店都有食過呢個菜式
有咗上次元朗分店既經驗
今次特登帶定把鉸剪😆
因為叉燒太大舊,有鉸剪容易分配。

🐄蜜汁薯仔牛柳粒

我因為唔食牛肉嘅關係所以淨係食佢既薯仔🥔
佢個薯仔炸得好好
加埋個蜜糖黑椒汁,都唔會淋哂
雖然我唔食牛肉但都覺得配菜都好好味👍🏻

🍼大良炒鮮奶

呢個炒鮮奶係陰差陽錯下叫咗
原本係想叫炸鮮奶
不過好彩食落都唔錯,面頭嗰啲係松子仁
成碟炒鮮奶食到底都冇一滴水,個底仲有蝦仁同啲脆卜卜撈埋一齊。

🦐砂煲蝦頭膏炒飯

呢個炒飯一上碟嘅時候我哋都問個蝦頭呢?
一碟普通既炒飯,又食唔到蝦膏味
雖然炒到粒粒分明,但我覺得有少少乾

🐄鹹魚三鮮牛骨髓煲

我本身唔太食牛,但都食左少少
第一次食個感覺唔知點解有啲似食緊蠔肉
但我只係食咗一啖仔,覺得有啲鹹。

🥬翠塘豆腐

呢個豆腐正到好似BB塊面咁滑
送飯好得!

🍋柚蜜鹹檸骨

呢個鹹檸骨食落去酸酸甜甜,而且炸得岩岩好
完全食唔到粉漿,但又好脆!

食完飯之後姨姨仲送咗每人一碗嘅足料腐竹白果糖水,呢個好好味,唔太甜,平時唔食得太甜嘅老人家都食咗一碗👍🏻
姨姨仲送左每枱一份既糖蔥餅
唔知係咪因為星期六所以先有呢?

總括而言呢間都係推介嘅👍🏻👍🏻
有機會都會再過黎食😍

提提有泊車嘅朋友,餐廳係有代客泊車服務🤣好過亂泊俾人抄😆

2023-07-09
  • 勾魂叉
2023-07-08 478 views
「勾魂叉燒」的店面不大,但總是人潮不斷。進入餐廳,首先映入眼簾的是一個展示櫃,櫃內擺滿了各式各樣的燒味美食。店內的座位不多,大多數客人都是外帶。「勾魂叉燒」的招牌菜就是他們的叉燒。我嘗試了他們的叉燒腩肉和叉燒燒肉。叉燒腩肉的肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來濃郁的豬肉香味。叉燒燒肉則是外皮烤得酥脆,內裡的豬肉鮮甜多汁。他們的叉燒肉經過獨特的調味和燒烤技巧,口感十分出色,令人難以忘懷。此外,他們還提供其他燒味美食,如燒鴨和燒乳豬等,每一樣都非常美味。除了叉燒,「勾魂叉燒」還提供各種中式烹飪菜餚。我品嚐了他們的炒飯和蒜蓉蒸扇貝。炒飯的米粒飽滿,香氣四溢,配料豐富,非常下飯。蒜蓉蒸扇貝的扇貝鮮嫩,蒜蓉醬汁香濃,非常美味。他們的菜餚做工精細,味道獨特,絕對是一個值得一試的選擇。「勾魂叉燒」的價格相對便宜,量也非常足夠。

「勾魂叉燒」的價格相對便宜,量也非常足夠。
2023-05-15
Lunch
💪🏻 琵琶鵝 ($880)(需提早預訂)琵琶鵝同普通燒鵝唔同,會將切開一半,再秘製醬汁去醃同吊乾,之後先再拎去燒,外觀就似一個琵琶,所以非常花功夫,心機小菜。燒鵝燒得個皮非常脆身,而且鵝嘅肥膏都好厚,鵝油味香濃🤤 即使減肥都要試一舊連皮🤣 而且肉質都燒得啱啱好,肉質嫩滑多汁😋 佢個酸梅醬都偏酸,所以可以中和番燒鵝嘅油膩。但食得太多都會覺得濟。💪🏻 腐乳流心蝦丸($218)呢個蝦丸比較特別,用腐乳醬做餡,腐乳味同蝦丸都好夾,唔會覺得奇怪,腐乳味香😝 不過腐乳醬偏稀,個人認為如果杰身少少就可同蝦丸一齊食得更好。💪🏻 意大利黑醋肉排($208)意大利黑醋好香,酸味突出,所以食落甜甜酸酸好開胃😋 肉排唔多骨,啖啖肉,而且冇特登炸脆外面,唔會食到粉漿。💪🏻 大良炒鮮奶($168)呢個小菜有少少失望,炒鮮奶冇奶味,調味都唔足夠,偏淡,感覺似食賽螃蟹,唔推薦!💪🏻 勾魂叉($188)呢個勾魂叉特別之處,係會係食之前再用陳皮南乳百花蜜醬搽係叉燒面,之後再用火槍燒燶佢,呢個過程打卡一流🤣 呢個蜜醬聲稱用15年陳皮製成,食落有淡嘅陳皮香味,但如果點太多都會偏咸。叉燒剛燒完就即刻食,帶有少少焦香,非常香口,

💪🏻 琵琶鵝 ($880)(需提早預訂)

💪🏻 腐乳流心蝦丸($218)

💪🏻 意大利黑醋肉排($208)

💪🏻 大良炒鮮奶($168)

💪🏻 勾魂叉($188)
呢個勾魂叉特別之處,係會係食之前再用陳皮南乳百花蜜醬搽係叉燒面,之後再用火槍燒燶佢,呢個過程打卡一流🤣 呢個蜜醬聲稱用15年陳皮製成,食落有淡嘅陳皮香味,但如果點太多都會偏咸。叉燒剛燒完就即刻食,帶有少少焦香,非常香口,而且叉燒用靚梅頭製成,每舊非常厚肉,食落超級腍,肥瘦均勻,肉汁豐富🤤 勁想再encore嘅一個叉燒🥹

侍應都建議可以連埋白色脆米一齊食,但食落冇太大分別。

💪🏻 蘿蔔糕炒蟹($418)
蟹唔算多肉,但有蟹嘅鮮味😋 蘿蔔糕應該係餐廳自家製,好足料,而且炸到外皮脆身,再同蟹一齊炒,粒粒均衡,唔會炒到爛晒,微脆嘅外皮食落口感豐富,撈埋炒蟹嘅醬汁夠晒鮮味。

💪🏻 啫啫芥蘭煲($138)
啫啫煲係用蝦醬去整,上枱時已經超香蝦醬味😍 芥蘭配蝦醬嘅咸鮮味係好夾,唔會先太大咸,而芥蘭都煮得夠淋,炒得好有鑊氣!

💪🏻 炸瑤柱絲蛋白炒飯($188)
滿滿嘅瑤柱絲,而且炸到脆卜卜,非常香口,配埋蛋白飯一齊食口感豐富! 唔洗餸撈飯都可以食晒一大碗😋

整體黎講,呢間中菜係幾高,由其燒味/傳統菜式做得幾出色😋 所以都適合一家人過時過節黎食都可以。不過部分菜式嘅價錢都偏貴嘅。

味道:8/10
性價比:4/10