Hiring
Salary negotiable
16 days ago
Restaurant: TamJai SamGor (Hang Lung Mansion)
Info:

久不久就要吃吃譚仔三哥,我是喜歡他的湯,因為很久以前吃第一次的時候,是覺得比起其他店的湯底更有獨特的風味。可是很多次,湯的水準不太穩定。不過基於相信我會再嚐得到當初的味道,還是會隔一段時間就來。譚仔三哥的配菜選擇其實真的很普通,墨丸是可以。炸醬也不是我的菜,點是因為想要多點肉。點了竹笙,又不用功夫煮的。所以重點真的還是湯。今天的湯,三哥酸辣,有酸香刺激,有三小辣的微辣配合。可是那種獨特的味道真的沒有了,可以我說不出是什麼。

2019-04-29 392 views
閒日lunch黎食,估唔到都坐滿人。我叫咗碗雞肉十小辣同埋凍檸茶,嘢飲就好快到,但係嘢食都等咗大概20分鐘先上。佢嘅雞肉份量唔算多,不過米線就好多,好似食極都食唔曬咁。另外嗌咗碗腩肉魚片頭三小辣,腩肉幾香,魚片好彈牙。店員都幾有禮貌,環境舒適,總括來講,呢一間分店都唔錯。
2019-04-25 243 views
這天星期六,大概1點左右到這家譚仔三哥吃米線。因為跟另外一個朋友都喜歡吃譚仔米線,而這家三哥又有我挺喜歡的胡辣湯底,就毫不猶豫的上去了。可能星期六,人不多,直接入座。 當時全場大概也剛剛好一半滿。 我叫的是 雞肉胡辣小辣 少米線(餐單上好像沒寫可以少米線,不過是可以的,還可以減一塊的)朋友叫了 雞肉清湯米線。加了一份大土匪雞翼。胡辣很香,不過一開始的時候有點嗆喉,要吃小口一點。 雞肉也挺多的,不過有部分連在一起了,吃起來有點不方便。土匪雞翼外皮不算脆,不過勝在夠味,肉夠嫩
這天星期六,大概1點左右到這家譚仔三哥吃米線。

朋友叫了 雞肉清湯米線。加了一份大土匪雞翼。

土匪雞翼外皮不算脆,不過勝在夠味,肉夠嫩
2019-03-17 278 views
譚仔三哥 @ 旺角見到IG好多post三哥有新菜『燒茄子』…我又去試下先😛😛點左炸醬墨丸三哥酸辣…土匪雞翼…燒茄子同凍蘋果醋…三哥既米線質感係比譚仔煙韌…墨丸就麻麻地(譚仔都係)…土匪雞翼就譚仔好味D...至於燒茄子…點解我隻咁鬼細既…同IG post見到差幾個碼喎(XS同XL既分別😑😑)…不過味道個人覺得唔錯同幾惹味😋😋…茄子燒得夠時間…爛哂(出面好多都未燒夠時間就俾你…👎)…不過…如果蒜蓉唔好磨到咁細就仲好🙂……唯一咁細兜要$19就貴dd...
譚仔三哥 @ 旺角
見到IG好多post三哥有新菜『燒茄子』…我又去試下先😛😛
炸醬墨丸三哥酸辣米線
2019-01-29 414 views
譚仔就食得多,但係食到我要寫食評都真係未試過,因為呢間譚仔係我一食就覺得好似特別好食首先講佢嘅蒜泥白肉,蒜味充分融入腩肉之中,有豬肉味並且唔鞋口然後講下我好耐冇食嘅清湯米線,今次叫雞肉,佢啲雞肉有別其他分店食到嘅,冇咁碎同埋大塊啲,並且彈牙啲,最想講嘅就係佢嘅腐皮,呢間鋪頭嘅腐皮做得特別好食,煮得又軟又滑,咬幾下就溶晒,真係好值得一讚,以後出旺角諗唔到食乜都食佢

2018-07-03 1029 views
今日上司同我黎到旺角開會,因為我哋都趕時間,所以就搵左三哥去食午餐!我依然都係叫返我嘅例牌,腩肉,雞肉墨丸米線糊辣小辣!在要多個大土匪,皮蛋。佢覺得好好食,叫我下次再嚟三哥嘅時候一定要預埋佢!
,叫我下次再嚟三哥嘅時候一定要預埋佢!
2018-07-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2018-06-01 677 views
呢個就係譚仔三哥的過橋米缐,份量都算幾大碗。足夠我同老公兩份食。佢都話好飽肚好滿足。個蕃茄湯底我地叫左5小辣剛剛好,我覺得酸酸辣辣今都幾好食。加上米線又滑餸既份量都比單叫既一碗碗既份量多好多。所以兩個人食真係剛剛好的。土匪雞翼:佢真係焗過唒先至拎出來,所以都內熱外暖既效果。D阿姐都幾惡,呢一區既區長真係要留意下喇!

土匪雞翼:佢真係焗過唒先至拎出來,所以都內熱外暖既效果。

D阿姐都幾惡,呢一區既區長真係要留意下喇!
2018-05-20 315 views
每次唔知食咩好既時候,都會去譚仔三哥。雖然午餐時間繁忙,但只要肯等一等一定有位。好味既米線等一等又有乜所謂。過橋米線可以一次過滿足曬欣女所有食慾。好似自己打邊爐咁,咩野食都有。鍾意食三哥既麻辣湯底。相比譚仔,三哥既麻辣唔係純粹辣,而係有陣香味。所以有口既刺激,亦有嗅覺既享受。米線都係,三哥口感爽口啲。炸醬每次留到最後先食,好香唔會油,味道獨特。一碗過橋米線麻辣湯底,食完有少少汗流出黎,個感覺好好。希望開多啲三哥,去到邊都可以食。
每次唔知食咩好既時候,都會去譚仔三哥。
一碗過橋米線麻辣湯底,食完有少少汗流出黎,個感覺好好。
希望開多啲三哥,去到邊都可以食。
2018-03-26 387 views
態度差到,唔想做生意咁,好似好想我走。叫5人位,帶我地去張坐了2個人的細圓枱。點坐?阿姐竟然話,人地都就走啦,最多企喺度等下。不知所謂。衛生又差,味道又唔好。咁唔想做就唔好做啦。真係做衰三哥個名,真心覺得應該整頓下風氣。其他分店好好多。
2018-03-26
2017-12-20 600 views
自譚仔開業以黎一路有食開三哥和譚仔,兩間譚仔各有特色。座落恒隆大廈的譚仔三哥,是原亞皆老街店搬過來,是離家最近的譚仔三哥米線,裡面的員工都是亞皆老街店的呀姐,新店見到熟悉既面孔真係分外親切。一直以來都鐘情於三哥的腩肉 和 腐皮,今次叫了腐皮腩肉三哥酸辣10小辣加凍奶茶。值得一提的是三哥的腐皮保持到腐皮原有堅韌的質感以及豆腐香,不像譚仔的腐皮般煮到爛嗮。酸辣10小對不想吃太辣而又想有辣味和拉香的人是十分適合既選擇,酸辣湯中既酸味十分開胃,10小酸辣配合凍奶茶的甜滑,真係一絕。整體黎講對於食了8年三哥的我十分滿意,唯一可以挑剔的是男洗手間沒有設置洗手液,希望未來會添置。

腐皮腩肉三哥酸辣十小辣 + 凍奶茶小冰

2017-12-20
$44 (Dinner)
腐皮腩肉三哥酸辣十小辣 + 凍奶茶小冰
  • 三哥酸辣10小 + 凍奶茶
平時同朋友選擇吃什麼作晚餐,必有人提出"不如去食三哥啦"。位於旺角西洋菜街的一間譚仔三哥米線,我想定必有人認識及惠顧這間分店。一如既往晚市等候時間大概5分鐘,沒有想像中那麼長時間。座位比較狹窄,我們剛剛好4人可以坐靠近窗口的位置。聽聞三哥比譚仔米線的小食種類比較少,一打開餐牌先發現原來譚仔三哥近這數星期推出不同新嘅小食,例如豬耳,雲耳,豬脷,手柏青瓜 (重口味/中口味 )和意式醋香雲耳(輕口味)。我們點了豬耳和尖椒皮蛋,譚仔三哥的豬耳是一條的形狀與酒樓平時點的豬耳形狀一樣,口感沒有那麼爽口,味道比較一般。譚仔小食的豬耳來比較,形狀為扁身比較爽口。譚仔三哥的醬汁與譚仔比較沒有太大分別,不會太辣。而尖椒皮蛋和舊日的一樣,沒有太大落差,比較不易會散開。米線方面還是點了三哥出名的胡辣湯底有咸有辣,如果有客人還是覺得湯底比較辣可以點乍醬來中和,因為我覺得乍醬味道偏向甜又不會有辣味,可以中和湯底的辣味朋友點了墨丸,雞肉和魚腐清湯米線。魚腐在譚仔和三哥是有所不同的,譚仔的魚腐屬於扁身及比較淋身,而三哥的魚腐是屬厚身及會比較滲入湯底的味道。
平時同朋友選擇吃什麼作晚餐,必有人提出"不如去食三哥啦"。

而尖椒皮蛋和舊日的一樣,沒有太大落差,比較不易會散開。

豬耳(重口味)

尖椒皮蛋

朋友點了墨丸,雞肉和魚腐清湯米線。

墨丸雞肉魚腐 清湯米線
乍醬胡辣米線
尖椒皮蛋
墨丸雞肉魚腐 清湯米線
乍醬胡辣米線
2017-07-12 618 views
譚仔三哥已是其門如市, 但我好少食, 因覺得味道ㄧ般而且偏咸。我平時下午食飯多, 食得有D厭, 今日想食其他, 剛巧經過譚仔三哥, 就買咗碗雞肉, 豆卜加我從未食過既湯底 - 煳辣(另加$1)。湯㡳好重胡椒味少少辣, D米缐配合這個湯底幾好味, 而且豆卜吸收咗D湯底, 好夠味, 雞肉就ㄧ般, 份量都幾多, 食完超飽

2017-07-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$37 (Lunch)
2017-07-07 360 views
係唔知食乜嘅情況下,譚仔係一候非常好嘅選擇。好想食蒜泥白肉,朋友又好,肯一齊食,佢嘅建議唔好叫細份,唔夠食。一上碟,即刻食。我一直以為係有啲辣,原來無嘅,好強嘅蒜味,食落都接受到,肉都ok。米線正常,都係有我最愛嘅魚片頭,墨丸,同樣十小辣。正呀!見到枱上有張溫馨提示,叫人唔好放手機係枱上,似乎大家都習慣左放係枱上,係嘅,濕左就唔好啦。
係唔知食乜嘅情況下,譚仔係一候非常好嘅選擇。

2017-06-03 224 views
終於等到屋企附近有間三哥,即興搵左個frd去食!佢11點收工,我地10點幾到,仲叫得切!好耐無食譚仔三哥,十小辣,我最愛!呢種辣,呢種味道,又煮得夠林!好滿足!緊係要寫食評支持下

緊係要寫食評支持下
2017-03-25 464 views
平時都唔食開“三哥”呢間,因為覺得麻麻,今日行經家樂坊見新舖開張,所以入去再試吓,點知都係一樣咁失敗,又中伏。我叫了酸菜墨丸米線,煳麻湯低加凍檸茶走甜。等了12分鐘,米線先送上,一望就知大鑊,成碗嘢嘅顏色咁似拖完泥地啲水,加埋腐皮似…… 深泥黃色,極度嘔心。味道似咖哩溝水,又唔辣,只得一啲咖哩香料味,仲之唔好食。啲餸仲衰,酸菜切到勁薄勁幼,無咬口,又浸到無哂味,墨丸又細粒。杯凍檸茶,唉…淡過貓尿,啲冰又溶哂。仲有,侍應反應及服務都非常有問題,我隔離枱叫一碗米線加飲品,重覆咗三次,最後嚟咗杯無檸檬嘅涷檸茶,我都忍唔住笑咗出嚟。另外又有人漏order, 真係差差差。以後見到“三哥”都唔會再幫襯。

。杯凍檸茶,唉…淡過貓尿,啲冰又溶哂

。另外又有人漏order, 真係差差差

以後見到“三哥”都唔會再幫襯
2017-03-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)