Restaurant: Tao Heung (Scenery Court)
Info:

2019-01-27 548 views
以前無9點後任食火鍋都唔黎,因為覺得有少少唔值,不過自從佢有左9點後自助火鍋,我就成為左佢地既常客,因為佢既野食都仲keep到以前唔係任食既水準!所以我覺得絕對值得推薦!
2019-01-06 659 views
稻香分店都幾多,不過家人都比較喜歡呢一間,貪佢夠方便。但始終喺沙田區大型百貨隔離,預左要多啲時間等位,特別係星期日個下午茶時段。今次見到有下午茶就等到2:30,有一張點心紙有半價,但款式都唔太吸引,只是叫左個$9 煎魚肉茄子,唔算太油,煎得啱啱好,茄子仲係幾juicy 。蝦餃雖然正價,不過咁多餡都抵,真是幾多爽口彈牙嘅鮮蝦。係個皮易爛左啲,同厚左些少。至於3式腸粉真係一般,得6小舊,餡分別係牛肉,蝦同叉燒。腸粉皮多同厚,啲料又少。我寧願淨叫一味腸粉。

2018-12-28 566 views
新城巿廣場部份地方正在大裝修,食肆選擇少了,於是走到蔚景園的酒樓午飯。嘩!很多位,不用等,而且有些點心做優惠,選了4個點心。點心紙上有"即磨熱咖啡",半價$9,中式酒樓飲熱咖啡!﹖舊曆年將近,樓面阿姐們也必定遂一來sell 年糕,茶客也要逐一應對。不用等太久,點心就送到!"鮮蝦炸雲吞",好味,炸得香脆,外形似一朶玫瑰花。三大隻只是$12.8,好抵!"銀絲滑雞卷",單看它的名字,不知它是什麼,其實做法和味道類似鮮竹卷,只是包著的饀料是碎肉。味道清爽,沒有鮮竹卷的膩口!"咸肉粽",size較平常的細小小,味道不錯,咸疍黃我放棄無吃!"水東芥菜",很淋,很甜!也忘記了影相也!埋單$86,兩個人share,很抵食!最重要是座位舒服,寬敞,而且侍應服務okay!

鮮蝦炸雲吞 $ 12.8
"鮮蝦炸雲吞",好味,炸得香脆,外形似一朶玫瑰花。
三大隻只是$12.8,好抵!
銀絲滑雞卷 $13.8
冬葉咸肉粽 $14.8
"水東芥菜",很淋,很甜!也忘記了影相也!
$43 (Lunch)
鮮蝦炸雲吞 $ 12.8
2018-12-18 473 views
今晚七時許來到稻香吃晚飯。可能因為今天是星期一,所以顧客不多。我們二人坐下便翻閲餐牌。本想叫一個蒸石班和乳鴿的套餐,可惜已售清。最後,我們決定叫「節日暖窩心」的推廣菜式。$98的柚子珍寶蝦球先上枱,蝦球頗大隻,但可惜包著蝦球的粉槳太厚和濕,一點也不脆,反而在碟底的粟米片還是脆的。但無論如何,柚子汁甜甜酸酸,味道不錯。$88京式片皮脆皮豬隨即而來,我們叫的BB豬是半只,配有特色醬料如蔴醬、芥辣醬和甜醬。除了青瓜和京蔥外,還有酸甜山楂條,非常醒胃,亦能解了燒豬的肥膩,絕對是好配答。將以上豬件、配料和醬汁用暖的麼麼皮包著來吃別有一番風味。可惜的是脆皮豬不是每片都是脆的!

2018-12-17
$120 (Dinner)
2018-12-05 420 views
今日朝早起身就同屋企人去飲茶,已經好耐冇同屋企人飲茶啦!就去咗屋企附近嘅稻香,不用五分鐘時間就有位,叫咗有腸粉,蝦餃,燒賣牛柏葉同埋鳳爪等等,有幾樣嘢都有半價優惠,而且我哋食咗咁多,埋單都系百幾蚊,食完就去街啦!
2018-11-28
$75 (Breakfast)
2018-11-09 467 views
坐咗2個鐘,一片混亂,一塌糊塗!!!落咗2次單!入咗單嘅一碟都唔嚟,無落單嘅就上哂枱,不知所謂!垃圾大集團。稻香真係不知所謂。以後一定唔會再嚟,同出面火鍋一樣價,質素差,服務態度差得離譜!食火鍋係食齋食飽嘅!唔係食肉食丸。真係垃圾集團。飲品櫃咩都無!!前菜叫咗一碟都唔嚟,落咗17樣嘢,嚟3樣。仲要3樣都唔係我叫嘅食物請問落單意義係咩?咁多生意興隆應該係你地公司執到啦開門賺錢服務態度差到貼地!大集團又如何?無質素無效率
坐咗2個鐘,一片混亂,一塌糊塗!!!

請問落單意義係咩?
咁多生意興隆應該係你地公司執到啦
開門賺錢服務態度差到貼地!大集團又如何?無質素無效率
2018-07-08 1724 views
這天是放假的日子,我和家人到處逛街,到了晚飯的時間,我們去到沙田吃中菜晚餐再逛街,我們經過這間餐廳看到店內的顧客也延多,證明食物的質素有一定的保證,食物的定價也延合理,店內環境十分寬敞和清潔衛生,便決定入去試一試火紅堂剪風沙bb豬乳豬皮脆肉嫩,證明在燒乳豬的時間掌握得延好,份量延多,配上豬醬,十分美味消署瓜環雲吞雞軟綿綿和富有水份的瓜,新鮮爽口的鮮蝦雲吞,香稔軟嫩的雞,非常消暑美極黑椒牛柳粒軟彈煙韌的牛柳粒,質素延高,爽彈鮮美的薯仔粒,份量足夠多,價錢合理花膠珍菌燒豆腐爽彈鮮美的花膠,新鮮和彈牙的珍菌,軟綿綿的豆腐金銀蛋浸翡翠黏口的雞蛋和咸蛋,新鮮和爽口微彈的菜苗,份量非常多鮮果京都骨鮮甜的菠蘿,質素很高,很新鮮和香稔軟嫩的京都骨的味道酸酸甜甜,令人十分開胃整體來說,食物的用料延新鮮,食物的質素高,食物的份量延多,食物都是即叫即製的,所以食物的温度足夠熱,因此我認為價錢相對合理,店員有禮貌,但唯一美中不足,係當需要店員來招呼時,都需要等一段時間,因為餐廳內的員工太少,餐廳內的客人很多,工時長和工作辛苦,都是飲食業最難解決的問題,最後我還是認為下次在考慮吃晚餐可以考慮這間餐廳,也是不錯的

美極黑椒牛柳粒

花膠珍菌燒豆腐
爽彈鮮美的花膠,新鮮和彈牙的珍菌,軟綿綿的豆腐

金銀蛋浸翡翠
黏口的雞蛋和咸蛋,新鮮和爽口微彈的菜苗,份量非常多

鮮果京都骨

整體來說,食物的用料延新鮮,食物的質素高,食物的份量延多,食物都是即叫即製的,所以食物的温度足夠熱,因此我認為價錢相對合理,店員有禮貌,但唯一美中不足,係當需要店員來招呼時,都需要等一段時間,因為餐廳內的員工太少,餐廳內的客人很多,工時長和工作辛苦,都是飲食業最難解決的問題,最後我還是認為下次在考慮吃晚餐可以考慮這間餐廳,也是不錯的選擇

2018-07-02
Dinner
2018-06-29 799 views
3點幾入座諗住同屋企人食下下午茶,不過真係揀錯,服務真係好‘’一流‘’,賣曬都可以入單仲話無得取消叫我地改其他,之後食物一啲嚟到就係凍嘅,有啲蒸得太耐一夾起就爛,味道很普通,我有帶小朋友去,唔想小朋友踩污糟啲櫈就除咗對鞋放係一二邊,點知佢地收野果時倒曬啲汁入去,兩隻都有🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️仲一面鬼叫你地放係到嘅眼神🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️真係唔洗有下次😩😩再加上越食越熱好似無冷氣咁
2018-06-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
同朋友一早訂左枱打邊爐,唔知係因為星期五晚定因為多人提早食父親節飯?今晚明顯特別多人,8點半門外仍聚集大批人等位!入座時已發生一點小混亂,到入座後第一時間寫紙交單點野食!肉類丸類大部份食物都要剔單order,飲品、菜、菇、支竹、響鈴等就自行出去夾~交完紙我地就出去夾野,食完一輪菜同菇但都未有其他丸類肉類到,追了幾次都無人得閒理,因為肚餓,又再出去夾下菇同菜,連裝菜既碟都無曬,要攞返之前果隻先有得用!結果食齋都食到8成飽但都重未有其他野食黎我地好體諒人手唔夠又爆場,但我地已經坐低接近一個鐘於是搵個高級d既黎搞,佢即時係廚房拎d牛同蝦出黎比我地食住先,話再同我地跟返張單,不久野食就黎到,不過都唔係好跟order到,似求其執d出黎頂住先。今次係最差既一次打邊爐經歷,無下次!

我地好體諒人手唔夠又爆場,但我地已經坐低接近一個鐘

今次係最差既一次打邊爐經歷,無下次!

2018-06-08
Dinner
2018-01-23 1810 views
依家講起打邊爐,好多時都會揀任食既因為怕呢一種唔係任食既會食唔飽同唔抵食但食左稻香之後真係會改觀3個人一齊食叫左個海鮮拼盤,加一碟牛,同一個蔬菜拼盤海鮮拼盤可以話係十分之足料,海鮮都非常新鮮有蝦有蟹有魚有貝,下面仲有好多菜上左呢個海鮮拼盤之後先發現原來唔洗叫蔬菜拼盤都可以因為真係好多菜而且係海鮮夠新鮮!夠新鮮!夠新鮮!最重要係碟牛好好食,真係好好食任食果D完全冇得比埋單每人都係百五蚊左右而且係食到好飽更重要既係食物質素實在好過任食既太多又印證左我既一句說話「唔好食既野,價錢再低都係貴; 好食既野,價錢再高都係平」
依家講起打邊爐,好多時都會揀任食既
因為怕呢一種唔係任食既會食唔飽同唔抵食
但食左稻香之後真係會改觀

3個人一齊食
叫左個海鮮拼盤,加一碟牛,同一個蔬菜拼盤

海鮮拼盤

海鮮拼盤可以話係十分之足料,海鮮都非常新鮮

有蝦有蟹有魚有貝,下面仲有好多菜
上左呢個海鮮拼盤之後先發現原來唔洗叫蔬菜拼盤都可以
因為真係好多菜
而且係海鮮夠新鮮!夠新鮮!夠新鮮!
最重要係碟牛好好食,真係好好食
任食果D完全冇得比

埋單每人都係百五蚊左右
而且係食到好飽
更重要既係食物質素實在好過任食既太多

又印證左我既一句說話
「唔好食既野,價錢再低都係貴; 好食既野,價錢再高都係平」
2017-07-07
海鮮拼盤
2017-12-28 1391 views
今日放假,去嘆吓下午菜。平日都好多人等位,不過個場夠大,等一陣就入晒。下午茶都幾多款揀。【紅燒乳鴿$20】上枱都溫熱,皮都燒得幾脆,肉嫩滑。【鴛鴦雙潮$16】大大粒蝦餃同潮州粉果。兩樣都厚皮,不過蝦都算大隻爽彈,而粉果餡料都幾多。【白玉瑤柱湯包$11.8】餡料有三碎,肉碎、菇碎同蟹柳碎,再加少量瑤柱。皮厚餡料唔多。【吉列鳳尾蝦$12.8】蝦片難得仲係脆,不過鳳尾蝦係冰凍,好似雪櫃攞出嚟架,會唔會係特色嚟? 但係炸嘢我都係想食熱囉。【香檸凍軟糕$9.8】味啖似檸檬番梘味,麻麻地。

下午茶都幾多款揀。

【紅燒乳鴿$20】上枱都溫熱,皮都燒得幾脆,肉嫩滑。

【香檸凍軟糕$9.8】味啖似檸檬番梘味,麻麻地。
Tea