天氣麻麻的晚上, 我們來到正斗粥麵專家的ifc分店吃晚餐. 來這裡, 有一個好處, 就是商場地方夠大, 可以讓小晴晴四處走動呢. 就算外面風大雨大, 在室內也沒有大問題.流汁叉燒包 $38小晴晴最愛吃包包, 當然要點一客流汁叉燒包給她吃. 熱辣辣而鬆軟的包包, 莫說是小晴晴, 我們大人也很喜歡吃呢.上湯翠綠浸油菜 $58CEO就一定要吃菜蔬, 老人家, 沒有辦法, 哈哈. 這次選來客菜心, 只是簡單的加上湯, 沒有炒, 沒有蒜蓉, 其實吃菜, 還是這樣子最健康.咖哩粉絲大蝦煲 $198主菜方面, 咖哩粉絲大蝦煲是別的分店沒有供應的. 是香口的菜式, 特別是那咖哩汁是很惹味, 辣勁十足, 粉絲索滿了咖哩的味道, 教人愛不惜手. 當然, 大蝦亦是新鮮的貨色, 也不能錯過.揚州炒飯 $108乾炒牛河吃得多, 這晚轉轉口味, 吃揚州炒飯, 原來水準也不錯, 不會太濕, 幾又火氣, 值得一試.滋潤湘蓮紅豆沙 $36糖水方面, 好像很久沒有吃紅豆沙了, 這晚芝麻糊賣光, 那就吃吃滋潤湘蓮紅豆沙吧, 最愛那甜美的紅豆, 天氣轉變得那麼快, 滋潤一下, 也好.南北杏清燉雪梨 $52說到滋潤, 南北杏清
流汁叉燒包 $38
上湯翠綠浸油菜 $58
咖哩粉絲大蝦煲 $198
揚州炒飯 $108
滋潤湘蓮紅豆沙 $36
南北杏清燉雪梨 $52
說到滋潤, 南北杏清燉雪梨當然也是很好的選擇, 清甜的雪梨, 很討好.
正斗粥麵專家, 整體還是很有水準的店子, 無論是粥, 麵, 牛河, 點心, 糖水等等, 也令人滿意的.
最近,早肥先生跟KsMeow都很忙,晚餐也要快快的吃,好讓爭取更多時間回家繼續工作;身在中環ifc,粉麵類正合我意,貪其上菜快選擇多,不會太傷腦筋,吃飽飽才有工作的力氣。「鮮蝦腐皮卷」腐皮卷炸得香酥不膩,內里的蝦肉肉質爽彈,口感豐富;金黃的「蛋煎蝦米腸粉」以厚厚又柔軟的煎蛋蓋著每條滑嫩的腸粉,稍加醬油,已感美好。「黃金流沙包」軟綿綿的包包,內藏豐富而起沙的蛋黃濃漿,甜度亦不算高,令人吃得開懷。「爽脆鮮豬潤湯麵」豬潤又爽又脆,果真菜如其名,且沒有討人厭的怪味,可見處理得宜;配搭爽彈無鹼水味的幼麵同吃,稱心美味。感謝欣賞 KsMeow 小分享!
Type of Meal
Dinner
2016-03-22 405 views
在IFC,要搵個地方食餐飯,絕對不便宜,除非你食老麥。筆者偶爾都會食麥記,不過在國金食,感覺又好像怪怪的。正斗大概是相對較便宜的了,而且款式不少,吃粉麵吃點心,甚或是食小菜,也可以。我疾惡如仇,若沒吃干牛河的話,必定是吃豬潤麵了,夠晒邪惡。麵條彈牙,豬潤爽脆,是穩陣之選。跟朋友分了半個流沙包,搣開,果真夠流,視覺效果理想,亦香,包身軟熟,蠻好。上次在圓方分店,見有人吃蛋煎蝦米腸,己心郁郁想食,今次有機會了。正斗的腸粉,總有保証,加埋煎蛋,又幾得意,混埋醬汁,比想像中好。很愛吃酸酸甜甜的東西,咕嚕乜咕嚕物,好開胃。這次來咕嘈蝦球吧,爽脆,我梗係連青椒都食埋。最緊要,可樂是枝裝的。
在IFC,要搵個地方食餐飯,絕對不便宜,除非你食老麥。
筆者偶爾都會食麥記,不過在國金食,感覺又好像怪怪的。
最緊要,可樂是枝裝的。
2016-03-22 343 views
說到米芝蓮必比登推介的長勝將軍, 必定要數到正斗粥麵專家的ifc分店. 由米芝蓮開榜至今, 此店是唯一能夠連續八年入圍必比登推介的餐廳. 這天晚上, 又來到這裡吃晚餐. 店子依舊相當旺場, 有不少客人在搭乘機場快線前, 先在這裡進餐, 才趕搭夜機.流汁叉燒包 $38: 8.5分, 先來客叉燒包吧, 小晴晴的all time favorite. 包身鬆軟, 叉燒份量不少, 呈流汁, 蠻討好的.上湯翠綠浸油菜 $58: 8分, 我當然要吃點菜蔬, 上湯翠綠浸油菜, 上湯帶點清甜, 菜心很鮮嫩, 一客份量也不少, 好!咖哩粉絲大蝦煲 $198: 8.5分, 正斗有不少分店, 但這客咖哩粉絲大蝦煲是ifc分店當店限定的, 又好, 就來一客試試吧. 打開煲蓋, 熱辣辣, 內裡有六隻大蝦, 肉質爽口, 帶點微辣, 幾醒胃的. 粉絲大大的吸收了咖哩的味道, 更是惹味之選.揚州炒飯 $108: 8分, 澱粉質方面, 這次不吃名物乾炒牛河, 改為點選一客揚州炒飯, 炒得乾身, 有鑊氣, 飯粒分明, 也有水準.滋潤湘蓮紅豆沙 $36: 8分, 本來想吃芝麻糊, 怎知道賣光了, 唯有來一碗滋潤湘蓮紅豆沙,
滋潤湘蓮紅豆沙 $36: 8分, 本來想吃芝麻糊, 怎知道賣光了, 唯有來一碗滋潤湘蓮紅豆沙, 入口真的幾滋潤, 紅豆很甜美, 只是湘蓮份量比較少, 下得一點會更好.
南北杏清燉雪梨 $52: 8.5分, 至於南北杏清燉雪梨, 味道清甜, 雪梨燉得相當稔身, 是健康之選.
正斗粥麵專家的ifc分店, 唯一能夠連續八年入圍必比登推介的餐廳, 很適合大家趕搭夜機前先來吃頓晚餐, 特別推介當店限定的咖哩粉絲大蝦煲, 相當惹味呢.
2016-03-21 531 views
又快要出發去台北了!下午在百年換好錢後,雨還是下個不停,真想念陽光的歌... 反正點心癮起,索性約開完會的好友在這裡晚餐。正斗在IFC三樓算不顯眼的位置,但人氣卻非常強勁;當然啦,在高貴地段、高貴場內,有著襯得起商場的貴氣靚裝,價錢卻沒有貴上很多,絕對是抵食之選啦。還好我們來得早,遲一點分分要等位呢。首先一來就點了 晶瑩鮮蝦餃 ($40),成品飽滿、蝦肉爽甜,澄皮也做得薄身多摺,不過這次稍為腍身,可能蒸得久了點。還有每次來必吃的 黃金流沙包 ($38),一籠三隻的包身軟熟,中間異常流心,必須非常小心撕開才行!同行老友是食肉獸,也來一份 炆豬手 ($108) 吧!菜式可選大或小,這份小的也有4件之多,肥瘦均勻多富膠質、炆得軟腍挺美味,連同健康的芥蘭上檯,我們可是不客氣吃到一乾二淨。來到這裡,怎說也要來碗粉麵,就選 豬膶湯麵 ($65) 吧。豬膶我沒吃多少,但那湯鮮甜清徹,麵條爽滑彈牙又沒多少梘水味,單是吃麵已經滿足。其實還心思思想飲糖水,不過最後還是決定下樓吃雪糕。那一家?慢慢猜囉~
炆豬手
豬膶湯麵
2016-03-21
炆豬手
豬膶湯麵
2016-03-21 476 views
依家個社會好紛亂,好多嘢都糾纏不清,是夜嚟到「正斗」嘆茶,唔喺搞咩龍門陣,純粹嘆一盅兩件,同朋友傾吓偈。平常飲茶食點心都喺晌早市或午市多,夜晚嚟食點心就比較少,感覺其實真喺有啲唔同!不過,唔好糾纏於日頭嚟,定家夜晚嚟嘆茶好,最緊要喺啲嘢食好!中環店真喺好耐無嚟過,附近寫字樓多,下面又喺機鐵站,所以,印象上經常見佢塞滿客,午市就更加唔使講啦,就算晚市,門口一樣擠滿人等位。始終位處IFC,室內環境自然唔失禮,裝修雅致,服務亦都好到位,侍應都禮貌周周,就算枱上備有壺茶,佢哋都不時主動為你斟茶添水。題外話,茶位收番$6個,另加一服務費。餐紙墊上仲有介紹雲吞麵嘅故事,有好多歷史嘢,其實都幾有趣味,唔喺單單一張餐紙墊啊!今期講到明嘆一盅兩件,焦點就放晌點心一頁。不過,之前都知佢啲酥炸鯪魚球正,所以,依個又喺好想試嘅食物之一。酥炸蜆蚧鯪魚球 $68人少少就當然叫份細啦(6粒),粒粒好似乒乓波大細,炸得均勻,以個「雀巢」盛住,擺樣都寧舍多份心思。鯪魚球一定要趁熱食,熱辣辣放入口,外脆內軟,再咬落去好彈牙,睇到打得好細緻,而鯪魚味突出,慢慢滲出果皮香味,沾一點蜆蚧,更鹹鮮惹味。晶瑩鮮蝦餃 $40尺寸比較
酥炸蜆蚧鯪魚球 $68

晶瑩鮮蝦餃 $40

尺寸比較細粒,但做得晶瑩,透出蝦肉色,可見餃皮做得有幾薄。食落的確有水準,啖啖蝦肉,鮮味十足,而且,蝦肉爽口,餃皮又唔黏牙。
晶瑩鮮蝦餃
晶瑩鮮蝦餃
翡翠菜苗餃 $35

因為加入菜苗,色澤帶碧綠,賣相更好睇。餃內除菜苗,亦混有蝦肉,所以,味道唔會太寡、太單一,有啲蝦多菜苗少,有啲則菜苗多蝦少,小弟較鍾意後者,否則食蝦餃都得啦。此外,亦鍾意佢唔會將菜苗刴到太蓉,欠缺口感,依家就啱啱好,清爽有菜味,又有蝦嘅鮮甜味
黃金流沙包 $38

叉燒餐包、叉燒包以外,最心水嘅包類應該包括埋流沙包,同樣,又喺要趁熬熱辣辣食,否則流心效果大打折扣。包身好軟熟,內裡嘅鹹蛋黃流沙非常有蛋香。(題外話,餐牌中個英文譯名我就唔評論,反正小弟英文都喺半桶水,不過,除非包內嘅流沙多到食飽你
,否則,應該都喺叫流沙「包」啱啲
。)
紅豆桂花糕 $30

紅豆糕食過,桂花糕亦都食過,兩者夾埋就未食過,其實會喺點?大概都預計到,只喺貪得意都叫一客嚟試試。個樣似紅豆糕,但就滲雜咗桂花晌入面,整體個味道又唔錯,紅豆好清甜,桂花好清香,個糕嘅質感帶少少爽,確喺幾好食
紅豆桂花糕
紅豆桂花糕
食嘢就喺咁,好食嘅就懶理鬼得佢日頭定夜晚食,「夜媽媽」都可以食個早餐啦
。希望社會唔使再有咁多糾纏,政通人和,國泰民安就好咯
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2015-09-07 1636 views
星期六冇咩野做,出去中環搵老婆食LUNCH,順便之後去APPLE STORE睇埋部新電腦。諗唔到有咩特別野想食,就不如試下國金正斗。嚟到門口已經有人排緊隊,等咗10分鐘就已經可以入座!細蓉,正斗必食之選,韭黃香味撲鼻,麵底冇咩鹼水味,湯頭如果大地魚味再濃 D 就 PERFECT 喇!呢度嘅蝦餃明顯比出面嘅細隻D,但係真係做到皮薄餡靚。乾炒牛河,條條色澤分明,唔會黏埋一齊,非常美味。唯一缺點就係佢哋辣椒醬唔係用余均益。咕嚕蝦球 , 酸甜汁調教得好好,蝦好新鮮爽口。
呢度嘅蝦餃明顯比出面嘅細隻D,但係真係做到皮薄餡靚。
咕嚕蝦球 , 酸甜汁調教得好好,蝦好新鮮爽口。
2015-09-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • 乾炒牛河
2015-07-23 1632 views
OT食咩好呢!?? 想食粥, 就正斗啦叫左3料粥 ($78) , 點左皮蛋、豬潤同豬肚 (本身想叫魚片唔係豬肚, 未收線想更正已經話入左單, 無得改 ) 粥好足料, 仲有食剩左, 但價錢好貴, $78略有不值碗粥都幾大碗, 亦都好足料, 豬肚豬潤各3片, 皮蛋應該係半隻第一口食粥好綿都又好似無米粥, 味精味重左少少, 食到最後碗粥已經好"水"皮蛋, 好透 唔係好咸, 好味食豬潤好怕有異味, 好彩係幾好味爽口, 味道沒有很重, 可以接受!豬肚, 好怕個豬肚色已經變黑, 亦好彩都好爽口芝麻糊($36)比到驚喜我!!!平時去酒樓, 相若價錢既芝麻糊都係粉開, 而且好稀但正斗芝麻糊一粒粒黑芝麻磨粉既口感 (影出黎真係一粒粒粉磨!), 亦都好"結"甜品黎講, 芝麻糊甜度正常
OT食咩好呢!?? 想食粥, 就正斗啦

叫左3料粥 ($78) , 點左皮蛋、豬潤同豬肚

粥好足料, 仲有食剩左, 但價錢好貴, $78略有不值

皮蛋, 好透 唔係好咸, 好味
食豬潤好怕有異味, 好彩係幾好味
爽口, 味道沒有很重, 可以接受!
豬肚, 好怕個豬肚色已經變黑,
亦好彩都好爽口
芝麻糊($36)比到驚喜我!!!

平時去酒樓, 相若價錢既芝麻糊都係粉開, 而且好稀

甜品黎講, 芝麻糊甜度正常

2015-07-22
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 芝麻糊
2014-12-20 2516 views
同幾個vistors 係中環睇完摩天輪, 又唔太餓~我地約左拎一個朋友食飯~ 朋友見我地都係想試野食, 而唔係真係餓~就介紹左呢間,去到又咁岩有位wo~~叫左visitor 係香港一定要係既蝦餃~再加左幾左幾樣野黎shareoh wow! 個蝦餃細細粒, 但個皮好chewy! 蝦好新鮮~好爽口鮮蝦雲吞麵: 又係蝦~ 因為visitor 聽講香港既wonton好出名~ 所以黎左碗每人一粒, 冇"簡水"味, 同樣好爽, d 幼麵好彈牙~ 真心好食! 如果唔係太飽 真係想自己食哂佢~鮮蝦芝士炸春卷: 見佢感覺好fusion 所以我想試..oh well..炸得好脆~但係冇想像中咁cheesey原蜜味叉燒腸粉: 我好少食腸粉, 只係夾左少少as politeness~ 佢既叉燒, 雖則切左絲, 但仍然充分肉同蜜汁味, 都幾驚喜流沙包: 比較 "水", 但可以接受~最好笑, 係食完之後先知佢地米之蓮一星! 真係唔錯~ 不過of coz比一般茶樓貴少少~ 但再有visitor我都會冇佢地黎, 因為水準好好, 侍應既服務都唔錯!

流沙包: 比較 "水", 但可以接受~

$60 (Dinner)
  • 鮮蝦雲吞麵
2014-07-20 2905 views
聽正斗大名好耐,一直揾唔到機會試,今次係IFC終於食到,叫左個三拼粥,四式腸粉皇,粥就名不虛傳,三拼豬潤,生腸,皮蛋,粥好綿,豬潤同生腸都夠大件,口感好,四式腸粉就差啲啦,腸粉太厚,同埋米漿水太多,得蝦腸同叉燒可以,雞同豬肉唔得,服務差係最大問題個個waiter都忙到死,碟腸粉上得超慢,叫距去check態度差到鬼咁,食完啲碗碟又唔收唉
2014-07-20
$150 (Lunch)
  • 豬潤粥
2014-06-30 2916 views
朋友們個個都食埋野先出黎…一個人黎到中環揾食…想揾間唔好咁貴又唔駛排隊嘅真係好難…黎到正斗附近…間間都人頭湧湧…想揀間經濟d嘅就只有正斗…一個人都足足等左半個鐘呢…叫左個南乳豬手撈…味道一般~反正只係想填飽個肚…所以都無咩所謂…但唔會有下次…連埋加1價值$77…但其實同我出面任何麵檔嘅南乳豬手撈都無分別…點解要俾多差唔多一倍嘅$$去食呢…仲要等咁耐位…除左味道一般之外…佢地嘅服務態度都真係有待改善…我明白太多人問野真係會令做野嘅人燥底…但話晒我都係一個顧客…點解俾錢食餐飯仲要受返氣呢…

2014-06-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$77 (Lunch)
2014-05-09 2203 views
中環中午用餐人頭湧湧,習以為常,大批中外客人乖乖拿取號碼等待位置,令我氣憤是有一些客戶,可能是經常光顧,在門口向負責帶位的女侍打個眼色,笑笑口,便給帶領進入,在我等待的時間內,有約七批食客如此入內,門外等位的客人看在眼內,轉身離去,我最終發火才停止,相信我以後都不會再於膳食時間到這店
2014-05-09
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$115 (Lunch)
2014-03-02 2583 views
內臟這回事,愛它的人會趨之若鶩,不愛吃的朋友就大唱「小生怕怕」,我自己就百無禁忌,間唔中吃一次,過過口癮也是件蠻爽的事!「白汋腰膶」$100䝎腰帶爽,沒有那股令人卻步的怪味,䝎膶剛熟起沙,用來點辣椒豉油就是最正斗的吃法。若有杯啤酒就更完美!「滑蛋蝦仁炒河」$128若果白汋內臓是男人的浪漫,這溫柔的炒河可算是女人的浪漫吧!炒得滑溜分明的河粉,淋上滑蛋獻汁,亮晶晶,蝦仁大粒爽彈,就像一位美少女塗上閃亮的妝抹,亮麗啊。「晶瑩鮮蝦餃」$36吃蝦餃的神髓是一定不可以太大粒,要一啖一隻連皮連餡吃才能嚐到箇中滋味。蝦肉帶筍粒,皮薄,嗜辣的朋友可以加點附上的「余均益」辣醬同吃呢。「香軟馬拉盞」$28迷你版的馬拉糕,香甜軟熟,氣孔蠻多,是個很輕盈的飯後甜點。誰說「正斗」只有粥麵?!

「白汋腰膶」$100
「滑蛋蝦仁炒河」$128
「晶瑩鮮蝦餃」$36
「香軟馬拉盞」$28
迷你版的馬拉糕,香甜軟熟,氣孔蠻多,是個很輕盈的飯後甜點。
誰說「正斗」只有粥麵?!
2014-01-21
  • 香軟馬拉盞
  • 白汋腰膶
2014-01-03 2043 views
今天去正斗叫了一個肉片飯待應來了肉線飯。肉線好像不是豬肉,好像鱼蛋線或雞線。我吃了兩口覺得很怪,整体水準很差,那個飯不可吃,我放下$114便走,待應還再笑真可怕''
Other Info. : no
2014-01-03
$114 (Dinner)
Dining Offer
Others
  • no
2013-04-06 1824 views
正斗麵食中環店(德輔道中IFC)部長挑釁長者食客 – 2013年4月1日上午11時40分朋友自美國回港,約他在ifc正斗麵食一聚。十一時半低達,客人不多,卡位全部有人。我選了一張中間檯。不久前面卡座有人離去,中間檯一對男女得到侍應幫助順理成章移到空卡位。同一時間朋友到達,他進店時旁邊卡位食客剛離座,我示意他取那卡座,亦攜帶茶杯,移到該卡位。但朋友告訴我侍應說部長不準。跟著部長從遠方高聲「分咐」我們「如果要卡位,請出門口等!」我和朋友異口同聲回應無人在門外輪候,我已坐落5分鐘,還要再出門口輪候? 為了息事寧人,朋友建議略進少食便算。正要落單時,那部長行過來告訴我們可以換位毋需出門外輪侯。我們既是短暫逗留,決定不轉;那部長竟爆出:「那你即是玩野!」。我們馬上離去,因為很難想像會吃到甚麼「東西」。我不明白為甚麼「部長」要從老遠高聲訓示,使我們在顧客面前丟臉?為何一分鐘內又認為毋需排隊?最合理推算是他接到「特別」食客將於數分鐘到達,要預留卡位的電話。事實是我們想要的卡座數分鐘後有人匆匆趕到,當時還有不少中間檯空着。他們坐下後有另一卡座人客離去,部長便「網開一面」免我們出外排隊,我們不接受則被認

同一時間朋友到達,他進店時旁邊卡位食客剛離座,我示意他取那卡座,亦攜帶茶杯,移到該卡位。但朋友告訴我侍應部長不準。跟著部長從遠方高聲「分咐」我們「如果要卡位,請出門口等!」

為了息事寧人,朋友建議略進少食便算。

最合理推算是他接到「特別」食客將於數分鐘到達,要預留卡位的電話。事實是我們想要的卡座數分鐘後有人匆匆趕到,當時還有不少中間檯空着。他們坐下後有另一卡座人客離去,部長便「網開一面」免我們出外排隊,我們不接受則被認定是「玩野」。

面對書面查詢,店主未能作出合理解釋,只說會發警告信予部長及要他口頭道歉。
2013-04-01