2019-09-30 1261 views
終於食到TWG的伯爵茶主題的下午茶,而且去完澳洲,是時候跟茶腳一聚TWG的伯爵茶有不同的口味,我很期待今次的TEASET下午茶以「伯爵茶」入饌,窩夫配伯爵茶忌廉及伯爵茶蜜糖很脆口而且不算太甜;西班牙香腸配意大利芝士,芝味濃厚;玄米茶煙燻油甘魚撻配青瓜櫻桃蕃茄,非常清新,但我一般;烤香菇釀焦糖洋蔥鵪鶉蛋及玄米茶,其實我很怕食洋蔥,不過我覺得食落唔差,微甜;焗意大利火腿玉米蛋糕配花果山茗茶香醋汁,最惹味肉香甜點我們選了英式伯爵茶焦糖朱古力慕斯蛋糕,酸酸甜甜唔錯,還有兩粒馬卡龍,茶友覺得無鬆餅落肚唔夠飽,加了$60 兩件鬆餅,唔錯。朋友試了煙燻伯爵茶,我試了朱古力伯爵茶,啖啖茶香,TABLE FOR TWO $788,包括自選的頂級訂製系列的伯爵茶(原價$268)及自選一盒純棉手工茶包伯爵茶(原價$168),是貨裝SIZE,不是試飲裝,所以算抵食。供應期:20/9/2019-15/11/2019

TWG的伯爵茶有不同的口味,我很期待今次的TEASET

供應期:20/9/2019-15/11/2019

2019-09-26 1256 views
九龍塘又一城開新店也跟好姊妹一起試試,裝飾非常吸引有格調,像個藝術展覧廳!我們點了午市套餐,首先點麵包那個牛油很美味,脆脆香口味道好。我們點了三set一起分享。西班牙黑毛豬咸香嫰滑juicy,配菜及薯蓉也非常好味。香烤西班牙八爪魚及北海道帶子味道好,兒爪魚軟硬適中,配上豌豆蓉份㚈美味,那片黑蒜薄脆好味又好看。手工菠菜意大利麵內有三文魚、蜆肉、蝦及魷魚,味道及賣相也高分。店員服務好有禮,座位寬敞舒適,甜品是任選一款手工茶風蛋糕,有多個選擇!

西班牙黑毛豬咸香嫰滑juicy,配菜及薯蓉也非常好味。

2019-07-15
2019-09-12 1237 views
早兩個星期,食完中午飯,本來諗緊求其搵間咖啡店坐下,見到佢呢間野難得唔需要排隊,而且裝修非常有英國特色,唔需要排隊,但其實佢係一間星加坡專係飲茶嘅地方淨係打開個餐牌,都有差唔多200種茶可以選擇,花多眼亂,我朋友問佢邊種係冇咖啡因,佢介紹咗非洲茶俾我哋,佢有10幾種非洲茶可以選擇,然後我好想食佢啲蛋糕,就選擇左佢兩款招牌蛋糕同埋鬆餅,佢有個住家製嘅將佢點啲鬆餅好好味,如果三個女仔去食,可以叫兩款不同嘅茶再加三款不同嘅蛋糕,大家分享試一試也不錯
  • 鬆餅
  • 非洲茶
2019-08-31 1197 views
依間野成日見到,但永遠都係經過冇入去食,終於開左間係又一城,可以隨時隨地都食到😍茶味清幽,香味十足。見沖茶師用熱泡再沖入冰杯,之後再加冰❤️心機之作我飲吾到莓味,只飲到藥水味,第一啖超級藥水味,反而到後尾慢慢飲真D,藥水味消失還可以接受,但整體吾係我杯茶🤣牛油上面加左日本撈飯果D紫菜碎,第一次咁食,我覺得好好食,麵包面硬,但入面都鬆軟,我鍾意明顯食到面包入面既果仁粒我仲問店員拎多碟牛油添有南瓜蓉,夠滑,湯唔算好杰其中一樣令我好深刻嘅湯我覺得牛肉湯實在太清,唔適合我依啲重口味嘅人飲,少許嘅牛肉味,飲完後唔會有想飲多次嘅感覺軟硬適中,有少少辣,亦都食到蟹味,最緊要係上碟時隻碟仲係熱夠香夠味,吾會好難咬開,冇騒味,鴨胸都好嫩,沾埋汁一齊食,酸酸地,好配合印象記得好似伯爵茶味蛋糕,帶有幽香茶味,嫌茶味不夠香濃,甜度都適中依件好似係朱古力烏龍茶蛋糕,質感香滑,而茶味好淡,朱古力既濃味蓋住茶既味道,朱古力味濃,我仲食到朱古力嘅苦澀味😆大愛總共叫咗兩個餐,主菜我覺得幾好食,甜品下次要食多幾件先,茶放面我都係鍾意飲返平時酒樓飲既中國茶多D😂我會返嚟再試吓其他嘢食
Geisha   Blossom  Tea    Iced

Eternal  Summer    Tea  Iced

餐包

我仲問店員拎多碟牛油添

南瓜湯

有南瓜蓉,夠滑,湯唔算好杰
其中一樣令我好深刻嘅湯
牛肉清湯

帶子意粉

軟硬適中,有少少辣,亦都食到蟹味,最緊要係上碟時隻碟仲係熱
Roasted  Duck  Breast

2019-08-19
Roasted  Duck  Breast
2019-08-23 1153 views
好耐都無同老公行下商場🛍、拍下拖👫,謝謝 Deluxe 送出 Tea WG 又一城全新沙龍及精品店餐飲HK$1,000.- 禮券🍽頂級茗茶名牌 Tea WG終於在九龍又一城開設全新沙龍及精品店,讓客人選購逾800款 Tea WG 獨家調配茶,及享用多元的茗茶及融合茶香的精緻美食。Great services and desserts should be highlighted 🍮 .....

沙律

Chocolate  mousse

Grapefruit  mouuse

Angus  beef
2019-08-19
$450 (Dinner)
Voucher
沙律
Chocolate  mousse
Grapefruit  mouuse
Angus  beef
2019-08-20 990 views
本來以為嚟間餐廳只係裝修靚,食物會貴得嚟普通,最後有驚喜。order 咗3 courses dinner。Salad 賣相不錯,用料新鮮Main courses order 咗個海鮮: 用上龍蝦、魚同蜆肉,海鮮最緊要係夠新鮮 10分鮮甜,好味。而另一個係海蝦墨魚汁risotto, risotto 唔會太晏,亦都唔會太膩。配上茶,可惜refill 時,waiter 表示裏面並沒有茶包,所以加嘅都只係水。Desserts order 咗個signature dessert, raspberry custard 係我嘅至愛
本來以為嚟間餐廳只係裝修靚,食物會貴得嚟普通,最後有驚喜。

order 咗3 courses dinner。

Salad 賣相不錯,用料新鮮

10分鮮甜,好味。

2019-07-18
$400 (Dinner)
2019-08-19 954 views
TWG最出名的是他們的茶品,今天終於有機會可以試一下。我們今天來了在又一城新開的分店吃晚餐,點了兩個晚餐套餐,$328一個套餐(如需加甜品,便是$348)。先來了一客麵包配牛油,他們的牛油很特別,上面放了紫菜和玄米,這個配搭很新鮮,出奇地好味,麵包也很軟熟。頭盤我們點了雞肉凱撒沙律,而主菜則分別點了一盒帶子蟹肉扁意粉和鱸魚配蜆,味道和賣相也不錯,餐廳也毫不吝嗇地給了我們頗多的蟹肉呢! 而茶飲方面,他們有很多選擇,但由於是夜晚的關係,我們分別點了沒有咖啡因的檸檬南非紅茶,和洛神花南非紅茶,一個味道清新,另一個味道清甜,而且茶很細滑,果然名不虛傳。
2019-08-10 948 views
和朋友本想吃早餐,但時間過左就點午餐。食物我覺得可以,但要讚佢地自己溝既茶葉,真的很香。朋友和我點了黃金玫瑰花茶。很好👍🏻值得讚既係佢既餐前包同茶葉牛油,真係好想無限添。如果你鐘意茶,我推佢地既下午茶
千層麵
2019-07-28
$200 (Lunch)
千層麵
2019-07-24 1368 views
有時候食物好吃,但沒有環境的配襯總覺得失色不少這裏算是做到了 叫了兩客set, 一個是黑毛豬一個是海鮮, 首先上了麵包同湯, 牛肝菌忌廉湯佩普洱泡沫,湯造型特別 入口充滿牛肝菌味但普洱不會搶到他的味道, 黑毛豬肉質很幼嫩, 沒有平時豬扒 鞋口, 沒有overcooked 另外他配搭的醬料也很特別 八爪魚帶子擺盤很精美,看見令人胃口大開, 不捨得食他呢 ,當然味道是不錯的 最後我們上埋甜品, 這裏的甜品也是另一個驚喜, 食完便很滿足了
有時候食物好吃,但沒有環境的配襯總覺得失色不少

這裏算是做到了
2019-07-20 1248 views
又一城開左tea WG 方便左好多地點比中環同圓方都更好而且聽聞新開張所以dinner set 好抵食就過黎一試星期五晚上都唔爆,不過我地都提早bk 好位坐甜品櫃隔離,入面冷氣都幾勁。。我地四個女仔越食越凍因為我地四個都唔算大食,所以叫左兩個main course +tea, 兩個full set...最後係有食剩添架。。。茶都有幾百種,真係花多眼亂,所以唯有叩侍應推介有桃味既茶,即刻可以講到仲背埋個編號,真係好厲害餐包食完可以添既~~~包夠暖,外脆內軟,好好食,同埋唔會好似outback 既黑糖包甘偏甜平時食包係唔落牛油,但見個牛油加左好似日本d 飯素甘,幾特別就試下兩者配合得超好~~可惜要留肚食前菜同主食。。如果唔係實會食多個前菜係沙律菜配雞胸,雞胸好入味,口感唔會好鞋好硬,依個雞胸真係好好食菜就略嫌唔夠新鮮,唔算甜, 蕃茄好味夠酸甜龍蝦三文魚配獅城早餐茶汁見到用茶煮既汁就決定試下,依個係要額外加$80 架~~一上菜,第一時間試左個汁。。。點知。。都係龍蝦汁既味。。無茶味海鮮中規中矩。。個人覺得熟左少少之後試埋朋友既意大利飯~~墨汁好濃,意大利飯唔會硬個人唔食鴨胸,所以比相大家睇參
又一城開左tea WG 方便左好多

地點比中環同圓方都更好

而且聽聞新開張所以dinner set 好抵食

就過黎一試

星期五晚上都唔爆,不過我地都提早bk 好位

甜品櫃隔離,入面冷氣都幾勁。。我地四個女仔越食越凍

兩者配合得超好~~
可惜要留肚食前菜同主食。。如果唔係實會食多個

前菜

菜就略嫌唔夠新鮮,唔算甜, 蕃茄好味夠酸甜

海鮮雜燴

龍蝦三文魚配獅城早餐茶汁

見到用茶煮既汁就決定試下,依個係要額外加$80 架~~

海鮮中規中矩。。個人覺得熟左少少

墨汁意大利飯

之後試埋朋友既意大利飯~~墨汁好濃,意大利飯唔會硬

鴨胸

個人唔食鴨胸,所以比相大家睇參考下,三個主菜,依個份量最小

甜品架

我地去左甜品櫃揀甜品侍應好主動話幫我地介紹,最後揀左依三款

會以甜品架型式上~~但其實一拎走個甜品,佢都會即刻收走個架,唔會阻位,打卡一流

士多啤梨撻

士多啤梨撻甜酸度唔錯,但撻底太硬。。

洛神花荔枝蛋糕

洛神花荔枝mousse~~~隻味好清新,唔會好甜,夏天食夠match

最頂層既車厘子外型,因為張相出左問題無左

外層係黑朱古力脆皮,入面係朱古力mousse, 最入面係酸莓~~~出面苦,入面甜,裡面酸~~三種層次好夾~

單點都係$48~~會搞到我想之後黎外賣

蝴蝶夫人

蝴蝶夫人茶,桃味淡淡地

成餐飯感覺都好舒服,但係真係好凍,服務環境都好正,但係原價真係貴左d

2019-07-19
$400 (Dinner)
前菜
海鮮雜燴
墨汁意大利飯
鴨胸
甜品架
洛神花荔枝蛋糕
2019-07-18 659 views
愛茶人士一定大愛本身我好喜歡飲茶,由中茶到西都是我杯茶,今次這間店在九龍塘商場新開不久,愛茶人士一定認識這店,主打接近800款不同配搭西茶味道店面華麗有特色,裡面售賣各種茶葉,主要以紅茶及綠茶等做個底,再加入各種花或水果等去混合出千變萬化味道,另外仲有茶具及甜點給客人選擇由於新開會有個期間限定Lunch Set去到7月尾,今次就試下這個午餐坐下來先上White sky tea,由白茶葉與依蘭花兩種混合而成,淡淡花香特別怡人的味道接下來這個麵包簡直要大愛推介,麵包夠熱辣辣又軟硬適中,重點係佢個香滑紫菜玄米牛油,仲加入香脆粒粒增加口感餐湯係牛肝菌忌廉湯,清香濃郁牛肝菌味道,而上層泡沫係用普洱打成的,果然做到以茶入饌主菜可3選1,我揀咗香烤西班牙八爪魚和北海道帶子,伴邊有龍蝦濃湯去配海鮮增加鮮味,而底下仲有清甜青豆蓉㗎,八爪魚煙韌帶彈牙,帶子就鮮甜仲有煎香味道最後甜品係莓果芝士蛋糕,本身濃濃芝士味濃又帶甜,但酸咪咪嘅莓果醬令甜度中和,所以酸甜味度剛好,結尾仲有再配杯花香果茶就最好不過另外的雪葩及馬卡龍都係呢到熱賣點甜,試過真係返唔到轉頭。
愛茶人士一定大愛

另外的雪葩及馬卡龍都係呢到熱賣點甜,試過真係返唔到轉頭。
2019-07-09
$250 (Lunch)
2019-07-17 532 views
是日經過九龍塘,和大學友人來了個短聚,在新開的Tea WG沙龍及精品店食個午餐。這家新店延續品牌一向精緻的裝修風格,全店以深棕色硬木和黃色大理石為主,配合不同區域擺放的茶具和茶葉,充滿時代感又有貴氣,不愧為貴婦茶室。      因為新開幕,九龍塘店更特別推出了一款期間限定的lunch set menu,定價並不貴,分別在$208~$258 之間,我們當然不能錯過。   餐茶先來。我選的Geisha Blossom Tea簡直是我的大愛!清柔的綠茶和芬芳的果香合二為一,那種透心涼的開胃,入口清新香甜帶微酸,完全驅走了午間殘留的點點慵懶之意。友人配的是Tea WG的經典Silver Moon Tea,有莓果的香甜和香草的芳香。     餐包的亮點是跟包的牛油,牛油的軟滑、紫菜的咸香配上茶葉脆米,令餐包變得不平凡。   牛肝菌蘑菇湯上的泡沫由普洱打成,帶淡淡普洱香,湯則帶濃郁的菌香,一淡一濃的配搭使餐湯帶來豐富的味覺層次。    伊比利亞黑毛豬鞍擺碟精美,一旁的蕃茄醬以新加坡breakfast tea調製,並以微辣的沙樂美腸作點綴。豬鞍肥美肉厚,入口帶油香。

友人的西班牙八爪魚配北海道帆立貝新鮮,啖啖肉,拌上了墨魚汁脆片和車厘茄,令顏色更豐富。佐以檸檬木紅茶濃湯和墊底的青豆蓉是個創新的配搭,感覺清新又帶來飽肚感。

Signature 甜品Cream Brulee,香脆的焦糖下是質地幼滑的燉蛋,中間有一層酸甜的紅莓,酸酸甜甜,中和了燉蛋的甜味,再喝一口香氣滿溢的茶,多麼令人滿足!!

能於優美高雅而彌漫茶香的環境,享受貼心周到的服務,寫意地品嚐著午餐,吃一口甜品,呷一口馥郁的香茶,這午餐著實令人感受到貴婦般的情調。

Type of Meal
Lunch
Tasting Event
  • Cream Brulee,
  • 西班牙八爪魚北海道帆立貝,
  • 伊比利亞黑毛豬鞍,
  • 牛油,
  • Geisha Blossom Tea,
  • Silver Moon Tea
2019-07-17 429 views
之前經常經過圓方分店,最近佢地擴充至九龍塘又一城分店,所以趁住開業無耐就同朋友去一嚐。今次去食7月嘅午餐menu,可以有唔同組合嘅選擇,只食主菜加茶、前菜主食加茶及full set均可。特色係每一個course都有茶嘅元素,啱晒一眾茶迷包括我!朋友告知一定要試佢地嘅餐包,除咗因為係佢地自家製之外配搭嘅牛油都一絕!牛油面頭有玄米,塗後食落脆脆嘅口感好特別,玄米亦好香!好新鮮嘅食法超級impress我~而餐包都唔馬虎,有核桃及提子乾增加口感同提味,而提子乾嘅甜味同牛油又來得好夾!不少得茶嘅配搭,佢地嘅紅茶同白茶都無茶因,咁就咩時間都啱飲啦~特別鐘意佢地嘅南非紅茶同埋牛奶烏龍茶。餐湯係牛肝菌忌廉湯,聽落名都無乜特別但其實加咗茶嘅元素~好似面頭嘅係普洱嘅泡沫,食落有淡淡普洱香氣,襯著茶味自然湯嘅質感係比較順口而非平時食到濃郁creamy嘅厚身湯!但反而感覺呢種恰到好處~主食有3款選擇,分別係黑毛豬、八爪魚配帶子、菠菜意大利麵。好肉嘅我當然揀咗黑毛豬,配搭白腰豆蓉、脆嘅salami同埋甜椒,側邊仲係融入咗Singapore breakfast tea嘅蕃茄醬。黑毛豬厚身帶粉嫩,食落仲富肉汁,應是

牛油面頭有玄米,塗後食落脆脆嘅口感好特別,玄米亦好香!

餐湯係牛肝菌忌廉湯,聽落名都無乜特別但其實加咗茶嘅元素~

主食有3款選擇,分別係黑毛豬、八爪魚配帶子、菠菜意大利麵。
好肉嘅我當然揀咗黑毛豬,配搭白腰豆蓉、脆嘅salami同埋甜椒,側邊仲係融入咗Singapore breakfast tea嘅蕃茄醬。黑毛豬厚身帶粉嫩,食落仲富肉汁,應是慢煮嘅功勞。平時主食配嘅都係薯蓉但呢度選擇採用白腰豆蓉感覺無咁大負擔,輕怡一點~而點綴嘅salami都好加分,帶丁點辣勁同咸香好過癮!蕃茄醬都好開胃~

朋友點嘅八爪魚配帶子都好吸引,底層係青豆蓉更是有驚喜!
最後唔少得甜品環節,朋友介紹咗一款皇牌蛋糕,概念就好似係有曲奇餅皮嘅焦糖燉蛋
中間仲有層莓醬中和膩感。
好喜歡焦糖面脆脆嘅口感,甜度適中,中間燉蛋亦好軟滑,令人回味!

最後仲試左佢地嘅馬卡龍,整體甜度可以接受,仲覺得比其他品牌出品無咁甜,價錢只係$15,用嚟送禮CP高呢!

特別喜歡黑色焦糖味,甜而不膩呢!
2019-07-16 702 views
中茶我經常去飲但論到西茶我還是近兩三年才接觸!而Tea WG是我最喜歡的品牌尤期是店家的銀月綠茶Silver Moon更是我Favorite,這天更到Tea WG Salon & Boutique九龍塘新分店一嚐其獨家兼間限定的全新套餐。 門面跟其它分店好像差不多高貴!但內裡則有著點點細節格調更顯華麗典雅的味道! 以一幅人手繪畫的粉紅絲質花牆紙,配華麗的古董法式壁燈帶出珍貴堂皇的法式風情。 甫坐下便有一杯以Eternal Summer Tea的酸香醒神冷泡茶,芬芳的南非紅茶點綴著甜美的玫瑰香氣,帶有漿果的酸香味道餘韻悠長,絕對能比媲熱茶的香味。 接下來美男茶藝師更會預備一系列靚茶給我們品嚐,好期待在Silver Moon以外的新驚喜。 接著是以白茶葉和依蘭花兩種最高貴成分組合而成的White Sky Tea白色天空茶,花香滿滿絕對是令人神往的味道。 這一刻侍應亦送上熹熱騰騰的麵包,和我掛念香脆兼軟滑的紫菜玄米牛油,有了它我近半年也未試過餐前KO了一整個麵包啊! 接著便是為慶祝又一城分店的全新套餐內的牛肝菌蘑菇濃湯上場,面層泡沫
中茶我經常去飲但論到西茶我還是近兩三年才接觸!而Tea WG是我最喜歡的品牌尤期是店家的銀月綠茶Silver Moon更是我Favorite,這更到Tea WG Salon & Boutique九龍塘新分店一嚐其獨家兼間限定的全新套餐。

接著便是為慶祝又一城分店的全新套餐內的牛肝菌蘑菇濃湯上場,面層泡沫由PU-Erh Prestige Tea御用普洱打成,足料濃郁的牛肝菌蘑菇濃湯添上羽翼令層次更高!

這刻茶藝師為我們送上Geisha Blossom Tea蝴蝶夫人茶迎接主菜,高度精緻優雅的混合綠茶配清爽成熟的水果,芬芳的香氣緩緩地在杯子透出!

作為海鮮粉絲的我的主菜選上了Grilled Spanish Octopus and Hokkaido Scallop香烤八爪魚配北海道帆立貝,煙韌富咬口的烤八爪魚鮮味口感兼備,那日本的帆立貝更是柔軟加香口,伴以清甜的青豆蓉滋味無限喔!

好友選了我最想點又怕肥的Tea WG Iberico Pork Rack伊比利亞黑毛豬鞍,上檯前已切好件而且賣相很不俗非常貼心,黐了好友一口黑毛豬入口肉香滿滿,那以Singapore Breakfast Tea新加坡早餐茶調配的番茄醬吃更加酸香可口!

另一份是House made Fresh Egg Spinach Spaghetti手工菠菜意大利蛋麵,自家製的菠菜意大利蛋麵口感幼滑香氣清新,配襯新鮮海產和Singapore Breakfast Tea新加坡早餐番茄醬更相得益彰。

吃過主菜後便有1837Black Tea是店家著名的招牌茶,具一種獨特來自百慕達三角的水果和鮮花的香氣,還有陣陣的漿果、茴香和焦糖的餘味最合配甜點品嚐。

甜點我們得到的是芝士蛋糕內裡夾雜酸香迷人的莓果,吃下口感香滑細緻又不會帶膩感好吸引!

但我們還未肯收口再點來馬卡龍和茶味雪糕作飯後甜點!我品嚐了帶向日葵香氣的紅茶Grend Wedding Tea配熱情果和椰子夾心,酸香味道十分迷人而且只售$15/件所以決定帶點回家給車爸爸嘆!!

茶味雪糕從來是我的菜跟好友一人點一口味開心分享!我選了清香的Lemon Bush Tea$38/球、$68/兩球、$88/三球,味道絕對經得起我的考驗嘻嘻!

九龍塘新店期間限定套餐收費由$208/位起至$258/位,將於午餐時段12:00-15:00供應,只供應至7月31日有興趣的朋友快去品嚐喔!
Type of Meal
Lunch
2019-07-01 924 views
超美味的午餐,環境幽雅,茶香味濃,食品水平高,服務一流,還因為客人多而需要調換我們的座位便贈送甜品,簡直超過酒店級的服務,超贊!以後想起優質的餐廳,必定會想到九龍塘的Tea WG。