2019-07-04 958 views
今日行深水埗途經見到有間小店 仲要係我最鍾意食嘅丼同埋咖哩 二話不說同朋友即刻入去試下先叫兩杯嘢飲開開胃 第一杯係草莓鮮果乳酸($25) 酸酸甜甜飲到草莓嘅核 加上乳酸嘅甜甜 感覺好開胃  第二杯係抹茶豆腐飲 ($18)抹茶味好濃 豆腐好似豆腐花錦既質地 用吸管好容易飲到 估唔到兩者味道錦合襯另外叫咗兩樣小食 第一樣係炸薯條明太子蛋黃醬($26)薯條炸到好乾身唔會好油膩 用上粗薯條 配上粒粒分明嘅明太子 就好似點緊沙律醬咁鹹鹹香香 食到上癮 佢份量都好大份 兩個人都夠曬仲有三味芝士燒玉子($36) 包括黑松露 明太子 紫菜三種味道比曬你 其中黑松露第一口完全搶曬focus 黑松露喺個口到供返出嚟 又唔會遮蓋玉子嘅甜味 燒得剛剛好非常之厚身 食洛好實在最後兩樣主食 燒咖哩芝士牛油烤雞飯($58) 表層芝士佔飯嘅一半 咖哩用上日本甜咖哩 送上肉嫩皮脆嘅雞 配上一口口飯 可以食上幾碗 最後係滑蛋豬扒丼($58) 佢喺飯入面加咗洋蔥 洋蔥好新鮮 配上好滑冇overcooked 既蛋 真係好正 豬扒唔會好乾 飯嘅份量亦都好足夠兩個人食 紫菜洋蔥豬扒蛋 缺一不可整體飯店環境寬敞 位與位空間有夠

另外叫咗兩樣小食 第一樣係炸薯條明太子蛋黃醬($26)

仲有三味芝士燒玉子($36) 包括黑松露 明太子 紫菜

最後兩樣主食 燒咖哩芝士牛油烤雞飯($58)

最後係滑蛋豬扒丼($58)
佢喺飯入面加咗洋蔥
紫菜洋蔥豬扒蛋 缺一不可

整體飯店環境寬敞 位與位空間有夠多
員工好快手 一舉手就有回應 出單上菜都好快 飲品用上塑膠方便外賣 最後仲有q r code點單
環保之選❤️
2019-07-03
$100 (Dinner)
  • 三味芝士燒玉子($36)
2019-07-03 25 views
收左工同同事去食個晚飯 吹下水 入到去真係名副其實 好有茶屋嘅感覺 夠光猛 坐位舒適 傾計一流飢餓嘅我們 叫左2個飯同3個小食 我叫左豬軟骨野菜咖喱飯 吾會油 而且骨都煮得脆脆地 有咬口 比得亦都吾少 好夠送飯 正小食叫左碟經典嘅金菇肥牛卷 估吾到會有驚喜 平日食嘅一係塊牛冇味 一係就食得出係醃左嘅 感覺有啲怪 今次呢種食得出冇醃 但好均勻咁洒左海鹽先再燒 所以好惹味 又有點清新 另外要讚嘅係炸薯條配明太子蛋黃醬 新鮮炸出黎 熱辣辣 脆卜卜 點一點好凍嘅汁 少少甜 有啲奶油味 係幾正喎最後係木魚花胡麻凍豆腐 佢係成磚上嘅 個樣有霸氣😎 同平日食嘅有個細微但重要嘅吾同 就係佢雪到好冰凍😍 由於佢本來係冷盤 所以我都expect佢要夠凍先好食 今次終於食到啦 yeah

2019-06-18
$125 (Dinner)
2019-07-01 13 views
最近經過深水埗見到間新開餐廳,門面光亮企理,吸引左我同朋友入去[天下茶屋]。 餐廳內裡不算大,但間隔闊落,感覺好舒服,好似去左日本既小店~溫泉蛋鹽燒豚肉丼 $65賣相好吸引有最愛既溫泉蛋,豚肉有六大塊,唔會因為定價而減少份量豚肉燒過好香口、充滿肉汁,半肥瘦都唔會太油膩口感軟腍易咬。火炙帆立貝湯烏冬 $64湯底仲有四款可以揀,烏冬湯/ 咖哩湯/ 黑松露忌廉湯/ 明太子忌廉湯 我地揀左黑松露湯,味道不算太濃,配上偏軟身既烏冬剛剛好,唔怕太膩!三味芝士燒玉子 $36三件分別係原味、明太子、黑松露,玉子燒得香滑不會太燶,反而醬料味道淡淡的沒特別紅豆小丸抹茶、奇異果鮮果茶 值得一讚既係,店員應要求幫我地走冰整體來說,餐廳不收加一定價合理,環境都好舒服,適合路過深水埗時來坐坐飲杯野、食個飯!

溫泉蛋鹽燒豚肉丼 $65

賣相好吸引
有最愛既溫泉蛋,豚肉有六大塊,唔會因為定價而減少份量

豚肉燒過好香口、充滿肉汁,半肥瘦都唔會太油膩
口感軟腍易咬。

火炙帆立貝湯烏冬 $64

湯底仲有四款可以揀,
烏冬湯/ 咖哩湯/ 黑松露忌廉湯/ 明太子忌廉湯

三味芝士燒玉子 $36

紅豆小丸抹茶、奇異果鮮果茶
值得一讚既係,店員應要求幫我地走冰

Dinner
  • 溫泉蛋鹽燒豚肉丼
2019-07-01 54 views
點了溫泉蛋鹽燒豚肉丼同昭燒雞扒丼飲品為海鹽奶蓋烏龍茶同香桃鮮果乳酸1. 燒雞扒味道正常,但肉質鬆散無口感。皮同肉分離2. 燒豚肉肉質很老很乾,似一早燒好攤放一段時期等客人點就上盤。所謂嘅海鹽燒係燒肉起上層,海鹽灑起飯同肉之間。而且珍珠飯係涼且生硬,並不是上層涼咗,而係中間都涼!杯海鹽奶蓋烏龍茶,茶淡無味,似溝咗唔少水……香桃鮮果乳酸只係正常香桃味精加落乳酸度,很難飲。唯一嘅好係員工態度好,環境坐得舒服如果以咁嘅價格,去食吉野家仲好
點了溫泉蛋鹽燒豚肉丼同昭燒雞扒丼
飲品為海鹽奶蓋烏龍茶同香桃鮮果乳酸
1. 燒雞扒味道正常,但肉質鬆散無口感。皮同肉分離
杯海鹽奶蓋烏龍茶,茶淡無味,似溝咗唔少水……
香桃鮮果乳酸只係正常香桃味精加落乳酸度,很難飲。
唯一嘅好係員工態度好,環境坐得舒服
如果以咁嘅價格,去食吉野家仲好
2019-07-01 26 views
陪男朋友去深水埗行街買電腦,點知無啦啦落好大雨!唯有搵間鋪頭醫吓肚,順便等雨停啦!點知竟然咁都俾我哋搵到啲正嘢食!嘢食主打日式,睇落都幾吸引!而且價錢唔算貴,平均50幾蚊就有個餐!店舖裝修係日式小清新風格!叫咗個牛油雜菌帆立貝$38,炒得好香,唔會過分油膩,帆立貝分量多,性價比高!大盛牛丼$65牛肉同飯分量多!醬汁好味,撈飯好正!鹽燒海老咖喱湯烏冬$64,烏冬超級彈牙,湯底味濃!飲品選擇多,口味偏向台式,我地分別叫咗奇異果鮮果乳酸同小丸烏龍奶茶!白色珍珠好彈牙

店舖裝修係日式小清新風格!

大盛牛丼$65
牛肉同飯分量多!醬汁好味,撈飯好正!

鹽燒海老咖喱湯烏冬$64,烏冬超級彈牙,湯底味濃!

白色珍珠好彈牙
2019-06-30 20 views
今日去高登買野,咁橫掂出到黎,緊係睇下有咩好食,原來福榮街都好多小店,我最鍾意支持小店,見到有間日式裝修既茶屋,幾乾淨,咁就試下估唔到店面細細,都有唔少選擇,又有焗咖喱飯,有湯烏冬,仲有4款湯底(烏冬湯,咖喱湯,黑松露忌廉湯,明太子忌廉湯)我就點左(燒咖喱芝士唐揚雞飯),d雞炸得好脆,粉漿唔會好厚,芝士&咖喱鋪到滿滿,好滿足黑松露忌廉湯火炙豚肉烏冬,個忌廉湯好濃,燒豚肉好多塊,食極都有,個忌廉湯最後清晒仲有個3色玉子燒,個玉子入面好多汁,好滑,可以一次過試3款不同口味炸薯條配明太子醬,係我最鍾意既粗薯條,配明太子醬好夾最後叫左杯(沖繩海鹽奶蓋抹茶),清一清個口腔,very gd真心希望多d依d小店,有不同既特色帶自己風格小店,餐廳。。。繼續做落去

炸薯條配明太子醬,係我最鍾意既粗薯條,配明太子醬好夾

2019-06-30
$100 (Dinner)
2019-06-30 42 views
🔎天下茶屋 #90sfoodieshare_深水埗📍深水埗福榮街118號地舖 #食在深水埗-🔹野菜薯餅雜菜咖哩飯 $48柚子焙茶 凍飲+$2薯餅有兩塊 好好味 好香口 薯仔整得好淋好滑 炸粉唔會好厚 雜菜係有d紅蘿蔔秋葵咖哩可以揀甘口至5辛 我就揀左中間嘅3辛咖哩幾香 3辛都有d辣 我個人就覺得岩岩好🔹香烤原隻大啡菇雜菜咖哩飯 $52大啡菇都幾juicy 雖然同樣有d雜菜 不過感覺就略為try左d同埋唔太抵食 如果菇再加多樣野就會好d題外話係呢間雖然新開 但去過兩次都見到有好多落錯單/出錯餐的問題 而且第二次去嘅時候岩岩食完個飯 野都未飲完就趕我地走 如果你人多排哂隊我飲快d讓位都唔係問題 但出面無人排隊 其實咁樣好影響食客
🔎天下茶屋 #90sfoodieshare_深水埗
咖哩幾香 3辛都有d辣 我個人就覺得岩岩好

🔹香烤原隻大啡菇雜菜咖哩飯 $52
同埋唔太抵食 如果菇再加多樣野就會好d

2019-06-30 32 views
這日下午,走到位於長沙灣政府合署的旅遊衛生中心,為下個月出發的旅程做好準備。見過醫生、打過針,然後吃一個early dinner。 天氣太熱了,無法掃街,還是找間餐廳入座吧。路過裝修新淨光猛的>>>天下茶屋<<<,正值下午茶時段,堂食八折,當然要把握時機。 當刻還是吃lunch set的時間,選擇挺多。 主餐以外,還可以選配飲品及小食。 如果時間稍晚的話,可享用dinner set。 主餐吃了一客吉列豬扒湯烏冬(HKD66)。湯底是黑松露忌廉湯,以為加上黑松露,會把湯底變為黑色嗎?就是沒有喲。奶白色的湯底和烏冬混為一體,伴隨著的是黑松露香味,有夠吸引。 吉列豬扒沒有放在湯烏冬上,而是分碟上菜,香脆口感得以妥善保留。吉列豬扒火侯控制得恰到好處,外邊非常鬆脆,但豬扒仍夠多汁、彈牙,肉汁沒有因油炸而被抽乾水份,而且豬扒亦算厚切,可說啖啖肉。 追加一客小食牛油雜菌帆立貝(加HKD26)。帆立貝煎得香口,加入柴魚片和紫菜,口感變得更豐富。 飲品是凍抹茶奶綠(加HKD2),額外加了HKD8的沖繩海鹽奶蓋。沖繩海鹽奶蓋香濃,咸味蠻突出,

當刻還是吃lunch set的時間,選擇挺多。

主餐以外,還可以選配飲品及小食。

如果時間稍晚的話,可享用dinner set。

飲品是凍抹茶奶綠(加HKD2),額外加了HKD8的沖繩海鹽奶蓋。沖繩海鹽奶蓋香濃,咸味蠻突出,與抹茶清香相映成趣。可是,未知是否缺了一支飲管,奶蓋與抹茶好像沒法混和,飲到最後,奶蓋和抹茶還是兩層互不相干的模樣,結果剩下一大層奶蓋在杯底,我只好打開了杯蓋用餐匙刮取杯內奶蓋喲。大概餐廳響應環保而不提供塑膠飲管?然而環保以外,大概還需要找個辦法,讓食客有更佳的用餐經驗噢。

八折過後,盛惠HKD82。
2019-06-26
$82 (Dinner)
2019-06-29 31 views
前幾日去開深水埗,見呢間餐廳好似裝修得幾有日本feel,就決定同朋友入去試一試啦黑松露忌廉湯帆立貝湯烏冬呢個烏冬一上枱已經好香黑松露味,食落湯米都算濃郁,而且帆立貝都整得好香,烏冬軟硬度適中,正🙈🙈溫泉蛋鹽燒豚肉丼呢碗丼飯一上枱已經令我地朋友好有驚喜,豚肉分量超多,食極都仲有七味燒雞腎呢碟小食好惹味,微辣但就炒得好香,令人食極唔停口香桃鮮果茶呢杯果茶一飲就知好新鮮,係好天然既蜜桃味,飲得出好落足料🙈🙈

黑松露忌廉湯帆立貝湯烏冬

溫泉蛋鹽燒豚肉丼

七味燒雞腎
呢碟小食好惹味,微辣但就炒得好香,令人食極唔停口

香桃鮮果茶
2019-06-28 421 views
深水埗出名嘢食種類選擇多😎😎價錢又相對比較平😍😍😍直頭係人間美食天堂😍😍今日同男朋友去咗深水埗買嘢,就喺度食埋晏,行過見到呢間幾新淨,只係開咗冇幾耐,感覺有幾日式嘅餐廳,就入咗去試吓啦😎😎果然不出我所料,真係好平😂😂😂由於我哋都好肚餓嘅關係,所以我哋叫咗三個小食,一杯嘢飲同埋各人叫咗一個主食😎😎😎主食方面我就叫咗醬油燒豬軟骨湯烏冬,佢最特別嘅地方就係可以另選湯底😯😯而我就揀咗明太子忌廉作為湯底😍😍😍感覺好新鮮😋😋個忌廉湯底配埋烏冬食感覺好好😋😋湯底好重芝士味👍🏻👍🏻鍾意食芝士嘅朋友千祈唔好可以錯過👍🏻👍🏻醬油燒豬軟骨好入味,煮得好琳,唔會好硬👍🏻係值得一試嘅👍🏻👍🏻男朋友就叫左溫泉蛋鹽燒豚肉丼🙆🏻豚肉嘅份量真係多到有啲嚇親我😯😯每一塊都好明顯有細心咁燒過,所以就好香口😋配合埋溫泉蛋呢個飯👍🏻👍🏻可以話係perfect~😍👍🏻煎餃子就普普通通啦,唔算好突出,都剪得幾好睇嘅😏😏叫咗個牛油雜菌凡立貝🙆🏻唔好以為一定係姑多過凡立貝,呢一次凡立貝嘅數量最少有六粒!而且每粒凡立貝食落都冇雪藏味😋😋😋配合雜菌,用牛油炒,夠獲氣之餘又好嘢味😋😋😋最後呢個三味芝士玉子燒,賣相睇落普普通通,但食落真係不得

感覺有幾日式嘅餐廳,就入咗去試吓啦😎😎

煎餃子就普普通通啦,唔算好突出,都剪得幾好睇嘅😏😏

最後呢個三味芝士玉子燒,賣相睇落普普通通,但食落真係不得了😍😍😍上面配有唔同嘅醬汁,一咬落去裏面係有芝士留心😍😍😍唔會係煮到熟曬嘅蛋,而係好滑嘅玉子♥️♥️♥️呢個真係十分之有驚喜!大家一定要試吓!

最後嘢飲方面叫咗一杯抹茶豆腐飲😋😋其實冇乜大特別,只不過我見坊間比較少用豆腐花做底嘅飲品,所以就叫試吓味道😂😂係唔錯嘅👍🏻我今次叫嘅係半糖,個人覺得味道啱啱好😋唔鍾意太甜嘅朋友記得叫佢減糖!
兩個人食咗咁多野,埋單都只不過係$250🤑🤑認真抵食!🤑🤑
2019-06-21
$120 (Tea)
2019-06-27 665 views
深水埗係平民美食天堂如果諗吾到食咩黎深水埗行個ROUND,必會搵到一間岩心水.最近,福榮街就開左間日式清新小店主打日式咖哩飯,烏冬同丼當然亦有小食較為特別嘅係飲品方面吾係常見日本梳打,汽水類而係台式飲品如鮮果茶,沙冰,乳酸等等.🔸燒咖哩芝士唐揚雞球飯 ($58)模式有啲似焗飯白飯上淋左一層日式咖喱再放上大量芝士焗至表層微焦芝士味好香濃仲有三隻炸至金黃色嘅脆雞球,外脆內軟.🔸滑蛋豬扒丼 ($58)呢個丼飯份量都幾大吉列豬扒唉落好香脆,厚身又實肉我仲額外追加左溫泉蛋 $9由於係用左日本蛋,所以蛋味濃郁仲有木魚花同醃黃蘿蔔,口感豐富.🔸牛油雜菌帆立貝 ($38)帆立貝上面鋪鋪左雜菌同木魚花入口有好香嘅牛油味.🔸煎餃子 ($26)日式煎餃,皮薄餡靚,入口香脆.🔸沖繩海鹽奶蓋烏龍茶 ($26)奶蓋估烏龍茶約有三份之一飲落奶味濃又帶點鹹香.🔸草莓鮮果沙冰 ($32)以鮮草莓所打成嘅沙冰甜甜酸酸好開胃沙冰入口順滑,夏天飲一流

深水埗係平民美食天堂
如果諗吾到食咩
黎深水埗行個ROUND,必會搵到一間岩心水

最近,福榮街就開左間日式清新小店
主打日式咖哩飯,烏冬同丼
當然亦有小食
較為特別嘅係
飲品方面吾係常見日本梳打,汽水類
而係台式飲品
如鮮果茶,沙冰,乳酸等等

🔸燒咖哩芝士唐揚雞球飯 ($58)
模式有啲似焗飯
白飯上淋左一層日式咖喱
再放上大量芝士
焗至表層微焦
芝士味好香濃
仲有三隻炸至金黃色嘅脆雞球,外脆內軟

🔸滑蛋豬扒丼 ($58)
呢個丼飯份量都幾大
吉列豬扒唉落好香脆,厚身又實肉
我仲額外追加左溫泉蛋 $9
由於係用左日本蛋,所以蛋味濃郁
仲有木魚花同醃黃蘿蔔,口感豐富

🔸牛油雜菌帆立貝 ($38)
帆立貝上面鋪鋪左雜菌同木魚花
入口有好香嘅牛油味

🔸煎餃子 ($26)
日式煎餃,皮薄餡靚,入口香脆

🔸沖繩海鹽奶蓋烏龍茶 ($26)
奶蓋估烏龍茶約有三份之一
飲落奶味濃又帶點鹹香

🔸草莓鮮果沙冰 ($32)
以鮮草莓所打成嘅沙冰
甜甜酸酸好開胃
沙冰入口順滑,夏天飲一流

2019-06-25
Dinner
2019-06-27 38 views
地點極之近深水埗地鐵站, 方便! 深水埗一般都係茶餐廳為主,好像這些日式咖哩飯或烏冬 店舖比較少, 一定要試一試。餐廳內共有16款麵或飯食, 其中14款均配有熱飲,冷飲加兩元。 低至48元一個飯。點了火炙豚肉咖哩飯追加溫泉蛋,咖哩飯的咖哩,味道偏甜不算辣,店舖內有七味粉及另外一款醃製的配菜可增加咖哩辣度。 我試過加入咖哩之後,果然更辣,而且味道配合。 還好我叫了小飯,因為豚肉的份量實在是挺多的, 可以說是足料了。還點了鹽燒蝦湯烏冬選了黑松露忌廉湯底, 居然有三隻蝦, 而且所有蝦都去了蝦腸。 湯底不錯,配烏冬及鹽燒蝦效果都好味道。本人推介咖哩配乳酸飲品, 純粹是個人喜好。 那個柚子烏龍茶,有柚子味,亦有茶味,茶低偏甘,一甜一甘加起來,比我想像中有趣。一邊坐一邊吃還發現一個自閉位,二人情侶剛好,我坐的是一張大長方枱,對面還可以坐人感覺好像重回大學食飯一樣。

早排同同事去食lunch,去左一間公司附近新開嘅日式餐廳。呢間餐廳主打食烏冬、咖哩飯同日式蓋飯,烏冬更可以自由配搭唔同嘅湯底~我同同事就order左豚肉溫泉蛋蓋飯同咖哩湯底燒蝦烏冬~蓋飯嘅豚肉切得好薄身,所以食落唔會太韌,醬汁甜甜地幾惹味,加埋溫泉蛋、紫菜同木魚碎一齊食味道更香!烏冬嘅味道都相當唔錯,咖哩湯底帶微辣,偏甜,唔會太濃稠,食落唔會好膩;蝦肉爽甜,燒得幾香;烏冬煙韌有咬口!其實除左咖哩湯底,仲有明太子、黑松露同普通和風清湯,任君選擇~呢間餐廳嘅食物質素唔錯,而且價錢都幾大眾化,所以系食lunch嘅好地方~!

2019-06-12
Lunch
2019-06-25 30 views
今日約了一位朋友,佢去了台灣讀藝術,我留港,由於佢係藝術界人士,要約見面真係好難好好好難啊!難得終於約成,我地都想搵一間環境簡潔,可以坐低既地方見面,一邊食飯。早幾日經過深水埗,見到呢間環境簡潔,於是同朋友講我地黎呢間見面餐廳以木色為主。餐牌就係一張點心紙,前後都有,前面有日式拉面,井,咖哩,後面有小食,飲品。我至愛豬軟骨鳥冬,豬軟骨有一種炭燒味道,好香,軟骨亦好軟口,鳥冬彈口,爽口!三味芝士燒玉子黑松露最出味!咖哩芝士牛油烤雞飯,芝士在最上層,融入咖哩之中,烤雞的牛油味好突出,搞埋一齊食好好食!餃子肉汁鎖在皮之中,juicy 奇異果鮮果茶,我飲出係鳥龍茶配上奇異果,好fresh!沖繩海鹽奶蓋鳥龍茶,海鹽令奶蓋味有咸咸地既感覺

餐廳以木色為主。

鳥冬彈口,爽口!
三味芝士燒玉子
黑松露最出味!
餃子肉汁鎖在皮之中,juicy
奇異果鮮果茶,我飲出係鳥龍茶配上奇異果,好fresh!
沖繩海鹽奶蓋鳥龍茶,海鹽令奶蓋味有咸咸地既感覺

2019-06-24
$120 (Dinner)
  • 餃子
2019-06-25 47 views
行完街噤岩經過附近見有好多食肆😆都五知食咩好😩就俾我見到有好多人排隊出於好奇所以決定一試🤣不過排咗大約10分鐘就可以入座👍日式裝修乾淨清新坐得環境幾舒服😃食物種類款式多☺️有我最愛既牛丼😋海鮮雜錦湯烏冬🌟有4種湯底選擇,我揀咗明太子忌廉湯,味道濃郁但不膩,海蝦新鮮大隻,帆立貝有驚喜爽口彈牙好食😋大盛牛丼🌟牛肉非常出色👍牛肉份量多味道剛好不會死鹹,加上紫菜一口白飯一齊食超好食😋牛油雜菌帆立貝🌟因為真係太好食所以另外再叫小食🤣沖繩海鹽奶蓋烏龍茶🌟烏龍茶茶味比較清加上奶蓋我覺得很不錯👍香桃鮮果乳酸🌟甜甜酸酸好清新😋好適合夏天解暑☀️

食物種類款式多☺️有我最愛既牛丼😋
海鮮雜錦湯烏冬

海鮮雜錦湯烏冬🌟
大盛牛丼

大盛牛丼🌟
牛肉非常出色👍牛肉份量多味道剛好不會死鹹,
加上紫菜一口白飯一齊食超好食😋
牛油雜菌帆立貝