Restaurant: Teppanyaki Kaika
Terms & Details:
2024-03-27 313 views
今日出左Bonus慶祝下,去食餐好正既鐵板燒御膳,係The One既鐵板燒海賀,望住個廚師邊燒邊食特別正我地叫左個鐵板龍蝦二人套餐有沙律、前菜、刺身三點、南非鮑魚、西澳龍蝦、美國牛柳、和牛炒飯、味增湯、漬物、甜品及咖啡或茶南非鮑魚非常新鮮,出黎既時候仲係郁緊,同埋好大隻,師傅控制個火侯好好,鮑魚非常爽口彈牙,個膽都好好食好濃郁西澳龍蝦鮮味十足、好有咬口燒特好香,配埋個龍蝦醬汁十分出色牛柳腍身有牛味,燒完即刻食熱辣辣,超級juicy仲叫左兩杯特色CocktailSorrento同埋Roku Gin令到成餐飯更加滿足

我地叫左個鐵板龍蝦二人套餐

西澳龍蝦鮮味十足、好有咬口燒特好香,配埋個龍蝦醬汁十分出色

牛柳腍身有牛味,燒完即刻食熱辣辣,超級juicy

仲叫左兩杯特色Cocktail
Sorrento同埋Roku Gin
令到成餐飯更加滿足
2024-03-26 288 views
你到尖沙咀搵到呢間喺The One嘅鐵板燒,入到去環境好靚裝修日式,仲有維港海景,感覺好高級🥰,坐低咗睇返Menu,見到佢有個二人餐唔錯,就點。個餐有沙律前菜,沙律,醬汁醋醒神開胃。刺身,日本直送,三文魚🍣肥美,帶子刺身爽口。鐵板燒南非鮑魚,成隻手掌咁大,鮑魚爽口彈牙,值得推介。另外西澳龍蝦我好鮮味,燒得啱啱好。美國牛柳厚身,點七成熟,估唔到咁嫩口👍🏻最後個和牛炒飯都好出色,啲飯搞到一粒粒,味道唔錯。佢哋晏晝有Cocktail,點咗個THE “HK” sake tonic water同埋Four Pillars Shiraz Gin,用香檳杯chill 下😋

睇住維港食鐵板燒真係第一次!!!開心食鐵板燒 咁唔開心呢?更加要食鐵板燒 氹翻自己開心!!!!海賀二人套餐$2480無花果蟹肉沙律🦀面頭大量蟹肉 彈牙得嚟帶點鹹鮮新鮮沙律菜配埋柚子汁 好清新🥗🌟🌟三文魚籽伴水雲醋店員話係嚟自沖繩縣嘅水雲臺 醃製海藻類 好有美容養顏功效 食落質感好爽口配埋酸酸鹹鹹嘅汁 零舍開胃😆磯煮鮑魚口感腍身 好鮮甜 特別一提墊底嘅日本大根 超甜夠哂入味😋鵝肝超肥美 滲晒啲油脂出嚟 超香😍就咁食又得 配埋多士同黑蒜食又得側邊仲有桃同蜜柑解膩😋😋🌟🌟大蝦🍤好大隻 質地結實彈牙唔係坐喺鐵板前都聞到勁香蝦膏味🤤我用多士沾哂成個蝦膏醬落肚🤤🌟🌟🌟A4宮崎牛真係入口即融㗎!! 油脂極度豐富!!! 牛味夠晒濃郁!! 一啖牛一啖蒜片!! 就係咁啦!!想再重口味啲沾埋黑松露醬🥰推爆佢!黑松露和牛炒飯/櫻花蝦炒飯見到炒飯就知道嚟到尾聲😌食個炒飯就知道呢間鐵板燒水準點樣炒到乾身 粒粒分明甜品方面有焙茶奶凍同抹茶mousse芝士蛋糕Refreshing Lychee $108 梳打水加薄荷加荔枝嘅組合略嫌太甜 冇咗個refreshing🤣Oriental Pearl $138淡淡嘅Gin加
睇住維港食鐵板燒真係第一次!!!
開心食鐵板燒 咁唔開心呢?
更加要食鐵板燒 氹翻自己開心!!!!

海賀二人套餐$2480

🌟🌟大蝦🍤好大隻 質地結實彈牙
唔係坐喺鐵板前都聞到勁香蝦膏味🤤
我用多士沾哂成個蝦膏醬落肚🤤

🌟🌟🌟A4宮崎牛
真係入口即融㗎!! 油脂極度豐富!!! 牛味夠晒濃郁!!
一啖牛一啖蒜片!! 就係咁啦!!
想再重口味啲沾埋黑松露醬🥰推爆佢!

黑松露和牛炒飯/櫻花蝦炒飯

淡淡嘅Gin加上橙味 香甜 容易入口❤️

📍鐵板燒海賀
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2024-03-23 300 views
高質維港海景鐵板燒餐廳環境舒服適,可以選擇坐bar檯睇師傅即場烹調或者坐係海景位,無論邊個位置都好chill、好舒服。鐵板龍蝦二人套餐$1380沙律、前菜、刺身三點、南非鮑魚、西澳龍蝦、美國牛柳、炒飯(和牛/櫻花蝦)、味噌、漬物、甜品、咖啡/茶沙律、前菜、茶碗蒸茶碗蒸蛋味濃郁,口感順滑,入面仲有鮮蝦,非常彈牙,口感十足。刺身係三文魚、帶子、油甘魚用料非常新鮮,彈牙。南非鮑魚有紫菜醬汁拌碟,鮑魚大大隻,非常吸引。鮑魚入口彈牙,口感Q彈,不會太韌。點上紫菜醬汁,會更鮮味。西澳龍蝦龍蝦肉用龍蝦膏過,香味十足,非常惹味。龍蝦肉肉質彈牙,非常鮮味。美國牛柳配黑松露醬美國牛柳肉味香濃,不會太油膩,炒飯(櫻花蝦)炒飯非常夠鑊氣,飯粒 粒粒分明,每一啖炒飯都有櫻花蝦既香味。甜品有三款選擇分別係培茶奶凍、綠茶芝士蛋糕、紅豆南瓜湯。我地就揀左培茶奶凍同綠茶芝士蛋糕。培茶奶凍口感柔滑,奶味濃郁。綠茶芝士蛋糕非常creamy,綠茶味十足,十分美味!Fruit berry punch$108味道清甜,仲有士多啤梨同藍莓配襯,好適合打卡。Lemon Lime Bitters$108味道清新,有檸檬既清香,可以消濟

高質維港海景鐵板燒

鐵板龍蝦二人套餐$1380

沙律、前菜、茶碗蒸
刺身係三文魚、帶子、油甘魚
用料非常新鮮,彈牙。

南非鮑魚
有紫菜醬汁拌碟,鮑魚大大隻,非常吸引。
鮑魚入口彈牙,口感Q彈,不會太韌。
點上紫菜醬汁,會更鮮味。

西澳龍蝦
龍蝦肉用龍蝦膏過,香味十足,非常惹味。
龍蝦肉肉質彈牙,非常鮮味。

美國牛柳配黑松露醬
美國牛柳肉味香濃,不會太油膩,

炒飯(櫻花蝦)

甜品有三款選擇分別係培茶奶凍、綠茶芝士蛋糕、紅豆南瓜湯。
我地就揀左培茶奶凍同綠茶芝士蛋糕。
培茶奶凍
口感柔滑,奶味濃郁。

綠茶芝士蛋糕
非常creamy,綠茶味十足,十分美味!

Fruit berry punch$108
味道清甜,仲有士多啤梨同藍莓配襯,好適合打卡。

Lemon Lime Bitters$108
味道清新,有檸檬既清香,可以消濟解膩。仲有橙乾做配襯,一樣好適合打卡。

鐵板燒海賀 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2024-03-09
$900 (Lunch)
2024-03-23 180 views
老公知道我鍾意食鐵板燒,就特登帶咗我去The one 試海賀,店員仲特登為我哋安排咗一個比較靜嘅角落位,可以睇住海景食飯,真係好浪漫無花果蟹肉沙律:無花果本身嘅味道唔濃,所以更加能夠突出蟹肉嘅鮮甜三文魚籽伴海雲醋:由於落咗醋呢款就比較酸,配上三文魚子喺口中爆開嘅口感,都係幾特別嘅體驗磯煮鮑魚:隔離嘅醬汁係用鮑魚肝煮成,將鮑魚肉再點汁就會有好濃郁嘅鮑魚味道鵝肝:隔離嘅醬酸酸甜甜,肥美嘅鵝肝亦都係絕配,加上鬆脆嘅多士,令人回味大蝦:廚師將蝦頭都煎得好脆,就可以連埋蝦腦一齊食,肉質非常爽彈A4宮崎牛:用嘅係和牛,所以肉質上乘,但係更令人驚喜嘅係旁邊嘅黑松露汁,只係有種淡淡嘅黑松露味,而且偏甜,同黃牛非常夾炒飯:兩種炒飯口味都試咗,牛肉嘅就比較惹味,櫻花蝦嗰款就比較脆口飲品:除咗一般餐茶之外,我哋仲特登試咗特飲,Oriental Pearl比較清新,有檸檬嘅清香,Fruit Berry Punch就有多種雜莓嘅味道,層次豐富

慶祝首選· 靚景靚食材之鐵板燒🥩· 趁3.14可以同另一半慶祝簡左間超多好評既鐵板燒🥲海賀二人套餐- 無花果蟹肉沙律醬汁酸酸甜甜超fresh勁夾- 三文魚籽配海雲醋三文魚籽好鮮甜,沖繩海藻夠清爽- 前菜岩岩好😍- 磯煮鮑魚慢煮鮑魚 鮮嫩多汁 肉質較淋😚配埋日本大根 香甜可口加埋海鮮醬 味道再升華- 鵝肝鵝肝油香十足 濃味不騷 配上多士天衣無縫- 大蝦彈牙爽口 配上蟹膏醬鮮甜程度爆棚!- A4官崎牛分別嗌左3&5成熟 粉嫩牛肉 油香同牛味相當濃郁 但唔會過分油膩 點埋黑松露汁👍🏻👍🏻👍🏻-(黑松露和牛/櫻花蝦)炒飯櫻花蝦炒飯更優勝櫻花蝦增加炒飯口感 炒飯夠乾身 大推Mocktail!!!! 超清新 用左唔同莓果整成😍唔覺加左過蟹糖漿 酸酸甜甜 同鐵板燒好夾👍🏻
慶祝首選· 靚景靚食材之鐵板燒🥩·
趁3.14可以同另一半慶祝
簡左間超多好評既鐵板燒🥲

海賀二人套餐
- 無花果蟹肉沙律
醬汁酸酸甜甜超fresh勁夾
- 三文魚籽配海雲醋
三文魚籽好鮮甜,沖繩海藻夠清爽
- 前菜岩岩好😍
-(黑松露和牛/櫻花蝦)炒飯
櫻花蝦炒飯更優勝
櫻花蝦增加炒飯口感
炒飯夠乾身

二訪嚟到揀個窗口位落地玻璃同尖咀夜景盡收眼簾相比料理桌前邊欣賞火光熊熊位置明顯shutle得多靜靜哋又靚靚哋哋,幾好!要輕輕一推 #磯煮鮑魚鮑魚汁煮配日本大根軟稔稔冇令我胃痛簡直係要拍爆手掌A4宮崎牛& 大蝦太正十一道菜都細細份巧精緻𝘒𝘢𝘪𝘬𝘢 𝘚𝘦𝘵•𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘍𝘪𝘨 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 •𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘰𝘻𝘶𝘬𝘶 •𝘚𝘰𝘶𝘴 𝘝𝘪𝘥𝘦 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 •𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴 •𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 •𝘈4 𝘔𝘪𝘺𝘢𝘻𝘢𝘬𝘪 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 •𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘙𝘪𝘤•𝘚𝘢𝘬𝘶𝘳𝘢 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘙𝘪𝘤𝘦•𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘴•𝘔𝘪𝘴𝘰
二訪嚟到揀個窗口位

落地玻璃同尖咀夜景盡收眼簾

相比料理桌前邊欣賞火光熊熊

位置明顯shutle得多

靜靜哋又靚靚哋哋,幾好!

要輕輕一推 #磯煮鮑魚

•𝘚𝘢𝘬𝘶𝘳𝘢 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘙𝘪𝘤𝘦
•𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘴
•𝘔𝘪𝘴𝘰
2024-03-22 249 views
工作壓力大既時候要食好西放鬆一下,我同朋友揀左一間坐擁海景嘅鐵板燒餐廳,坐係鐵板燒位一路欣賞住師傅功架,展開咗我哋嘅味蕾之旅。今次點左海賀二人套餐(HKD2480),共7道菜+甜品、咖啡/茶。無花果蟹肉沙律蟹肉質地細嫩,無花果嘅甜美與蟹肉嘅鮮味互相襯托,口感清新。三文魚籽伴海雲醋三文魚籽鹹香味十足,海雲入口順滑,醋汁酸酸地,令人胃口大開。磯煮飽魚 磯煮方式令飽魚保持原始鮮味,肉質極為細膩,可以加埋清甜嘅日本大根一齊食,濃郁嘅鮑魚肝醬為整道菜增添奢華感。鵝肝煎至表面微焦,油脂香濃郁,入口即化,配搭多士一齊食中和油脂感,黑蒜醬微妙嘅獨特風味將鵝肝嘅味道提升到另一個層次。大蝦外層烤得恰到好處,內裡則保持著彈牙同鮮嫩,配上香濃嘅蟹膏汁,將呢道菜提升到另一個水平。A4宮崎牛大理石紋理均勻,鐵板上烹調令肉質變得柔軟而多汁,配上黑松露醬,帶有一種奢華嘅深邃香氣,夾埋蒜片一齊食,質相得益彰,增添一份獨特嘅口感。黑松露和牛/樱花蝦炒飯炒飯粒粒分明,和牛嘅鮮嫩與黑松露嘅濃郁香味在口中完美融合,櫻花蝦本身嘅鹹香與炒飯嘅香氣相結合,兩款炒飯展現出各自嘅風味。甜品焙茶奶凍質地細膩綿滑,作為飯後甜品非常滿足。Ro

無花果蟹肉沙律
蟹肉質地細嫩,無花果嘅甜美與蟹肉嘅鮮味互相襯托,口感清新。

三文魚籽伴海雲醋

黑松露和牛/樱花蝦炒飯

甜品
焙茶奶凍質地細膩綿滑,作為飯後甜品非常滿足。

Roku Gin/ Hendricks Gin
我同朋友分別叫左2杯Gin cocktail,Roku Gin入面杜松子嘅微妙辛香,創造出一種獨特嘅風味;Hendricks Gin 帶有黃瓜香氣,清新而優雅。
  • 磯煮鮑魚
2024-03-21 69 views
係The one,呢間餐廳可以飽覽維港嘅景色,景觀好開陽,有吧枱同餐枱嘅選擇無花果蟹肉沙律🥗食到一疏疏嘅蟹肉,無花果超級甜,感覺清新三文魚子伴海雲醋💚超級酸岩哂我嘅口味,食左勁開胃磯煮鮑魚🐚好大隻,炆到好軟腍又嫩,切嘅時候已感覺到鮑魚充滿彈性,夠晒入味,再加埋海苔仲可以突出鮑魚嘅鮮味,蘿蔔大根超級鮮甜鵝肝🦆鵝肝煎封得好靚,有輕微嘅焦脆口感,最特別係香濃黑蒜醬,令味道更有層次大蝦🦐爽滑彈牙,個蝦膏醬點麵包,令菜式更加圓滿A4宮崎牛🐮一定要揀,係厚切有一定厚度,再切粒,的的骰骰方便一啖入口,A4油花豐富,輕輕一咬已經感受到肉汁同油份係口腔爆發佐敦佐敦,香氣四溢Or 雞肉🐔雞皮香脆,肉質嫩滑黑松露和牛炒飯🍚黑松露香氣十足,超級惹味Or 櫻花蝦炒飯🍚櫻花蝦大大隻,散發着海鮮嘅鹹香味噌湯🥣中規中矩甜品抹茶芝士蛋糕🍰紅豆湯🫘有熱嘅甜品,唔錯可以有多一個選擇咖啡高質意式咖啡,深度烘焙The HK🥂($138)用Sake做Base 嘅cocktail,帶有rosemary味道Monkey 47 Gin🐵($148)Gin and Tonic,好清爽,同鐵板燒超級夾

無花果蟹肉沙律🥗
食到一疏疏嘅蟹肉,無花果超級甜,感覺清新

三文魚子伴海雲醋💚
超級酸岩哂我嘅口味,食左勁開胃

磯煮鮑魚🐚

鵝肝🦆

大蝦🦐
爽滑彈牙,個蝦膏醬點麵包,令菜式更加圓滿

A4宮崎牛🐮

Or
雞肉🐔
雞皮香脆,肉質嫩滑

黑松露和牛炒飯🍚
黑松露香氣十足,超級惹味

Or

櫻花蝦炒飯🍚
櫻花蝦大大隻,散發着海鮮嘅鹹香

味噌湯🥣
中規中矩

抹茶芝士蛋糕🍰

紅豆湯🫘
有熱嘅甜品,唔錯可以有多一個選擇

咖啡
高質意式咖啡,深度烘焙

The HK🥂($138)

Monkey 47 Gin🐵($148)
Gin and Tonic,好清爽,同鐵板燒超級夾

2024-03-21 117 views
有間鐵板燒好正,今日老公生日同佢去慶祝下先,餐廳環境十分讚,飽覽180度飽覽維港兩岸醉人景色😎海賀二人前💥鐵板燒套餐大約有10度精緻的菜式無花果蟹肉沙律酸🥗沙律菜好新鮮,蟹肉都幾多,味道鮮甜三文魚籽伴海雲醋👅三文魚籽口感順滑,少少海雲醋和三文魚籽,好開胃鵝肝🉐鵝肝煎得外脆內軟,鵝肝同多士中間有少少秘製水果醬,配上多士能解一解鵝肝的膩大蝦配蟹膏醬🍤大蝦肉質鮮嫩,有少少牛油點綴,肉質緊實,仲有絶配的蟹膏醬,好滿意呢到菜色美國牛柳😍一啖一口好方便,牛味夠香之餘,仲有脆口嘅蒜片同西洋菜磯煮鮑魚😋日本蘿蔔,好清甜,配上主角鮑魚鮮甜爽口,味道好夾,有種清新既感炒飯(和牛)☺️一碗係和牛,炒到粒粒分明,和牛份量多,每啖都食到和牛芝士餅配抹茶慕絲🍰抹茶慕絲有香濃抹茶,再加埋玄米脆脆同芝士蛋糕,好滿足呢到除了視覺和味覺的享受外,服務員每上一道菜,都會講解菜色同味道,真係相當貼心🤗

海賀二人前💥
鐵板燒套餐大約有10度精緻的菜式

無花果蟹肉沙律酸🥗
沙律菜好新鮮,蟹肉都幾多,味道鮮甜

三文魚籽伴海雲醋👅
三文魚籽口感順滑,少少海雲醋和三文魚籽,好開胃

鵝肝🉐

大蝦配蟹膏醬🍤

美國牛柳😍
一啖一口好方便,牛味夠香之餘,仲有脆口嘅蒜片同西洋菜

磯煮鮑魚😋

炒飯(和牛)☺️
一碗係和牛,炒到粒粒分明,和牛份量多,每啖都食到和牛

芝士餅配抹茶慕絲🍰
抹茶慕絲有香濃抹茶,再加埋玄米脆脆同芝士蛋糕,好滿足

2024-03-19 80 views
尖沙咀基本上樓商場嘅食肆通常一般都會有海景位置,跟住呢間除咗係全海景位置之外完全感受到香港嘅五光十色!仲要係日本鐵板燒發板!海賀二人鐵板燒發板套餐🍱無花果蟹肉沙律🥗無花果清香味甜蟹肉清新、再加上蟹肉完全冇蟹殼、食得放心,又安心沙律好開胃!三文魚子拌海雲醋本身已經好鍾意食三文魚子、再配合海雲醋成個味道層次更加出眾、好新鮮味道好獨特!鮑魚肝醬拼磯煮鮑魚利用咗鮑魚肝醬、做配搭煮鮑魚除咗香濃之外,仲有醃到軟腍腍嘅蘿蔔,食落去除咗開胃絕對係一道美食!鮑魚肝醬好香好滋味!鵝肝牛油🧈多士大大塊鵝肝,超級滿足、在配上牛油煎更加香!而多士亦都係牛油煎過!好香好好食、鵝肝超滿足Juicy!再配上黑蒜醬更加好食中間配搭水果食完冇好滯既感覺!鐵板燒蝦膏大蝦拼蟹醬蝦膏大蝦肉鮮肥美、蔡配上蟹膏醬層次完全唔同咗,更加多咗一份鮮香感!大蝦嘅蝦肉好彈牙亦都好新鮮!A4宮崎和牛(三成熟及五成熟)去到食宮崎和牛一定唔可以錯過本身已經好鍾意食和牛,一次過感受晒三成熟同五成熟嘅感覺!個人建議食五成熟、除咗油脂分泌適中之外,肉質仲非常鮮嫩!煎到香香脆脆!黑松露和牛炒飯、漬物、味漬湯☄️黑松露本身已經係一個無敵嘅食物、再配上炒飯漬物

海賀二人鐵板燒發板套餐🍱

無花果蟹肉沙律🥗

三文魚子拌海雲醋

鮑魚肝醬拼磯煮鮑魚

鵝肝牛油🧈多士

鐵板燒蝦膏大蝦拼蟹醬

A4宮崎和牛(三成熟及五成熟)

黑松露和牛炒飯、漬物、味漬湯☄️
黑松露本身已經係一個無敵嘅食物、再配上炒飯漬物、除咗更加開胃之外,食物層次仲好特別!

甜品🍮
日本奶凍及紅豆南瓜湯
甜品好有驚喜、紅豆🫘同南瓜原來可不好夾、唔會過甜又好香、南瓜又養生!奶凍質感好滑、食落去甜度岩岩好👌🏻

海賀鐵板燒
尖沙咀彌敦道100號The One19樓
2024-03-17 89 views
🍊 餐廳名稱:鐵板燒海賀 (尖沙咀)🐝 味道:9/10環境:9/10整體分數:9/10💰人均:$1000+———————————————————已經好幾年無食過鐵板燒,適逢朋友仔生日,就搵左間可以飽覽維港夜色嘅鐵板燒餐廳黎食。環境相當不錯,我地坐係吧枱前望住師傅逐樣食物整好放係面前,成個體驗好開心,值得一提係師傅會細心地留意客人用餐進度,食到一道菜先會開始煮另一道,非常貼心。海賀二人套餐 💰2480無花果蟹肉沙律蟹肉偏札實口感,沙律菜配以黑醋,清爽口感幾開胃。三文魚籽伴海雲醋大大三文魚籽,海雲口感幾特別,但整體好好食。磯煮鮑魚慢煮大隻南非鮑魚,口感爽口鮮味不足。不過底下嘅大根實屬滄海遺珠,非常入味且淋身,點埋個醬三樣加埋一齊食可以話係天衣無縫。鵝肝香煎鵝肝再配以多士,上到碟啲鵝油已到忍唔住跑出黎。小編平時都幾抗拒肝類品,但見到煎得咁香都想試一口,鵝味濃味而不騷,連埋附上嘅生果配多士一齊食,即刻對鵝肝改左觀。大蝦爽口彈牙,連蝦頭都食埋。A4宮崎牛order左三成熟,食落去牛油香滿口都係。油脂分布平均得黎就算食多都唔會膩。愛媛縣產雞肉真係未食過咁嫩滑嘅雞,雞皮煎到脆身而肉質keep到jui
🍊 餐廳名稱:鐵板燒海賀 (尖沙咀)🐝

味道:9/10
環境:9/10
整體分數:9/10

💰人均:$1000+
———————————————————

海賀二人套餐 💰2480

無花果蟹肉沙律
蟹肉偏札實口感,沙律菜配以黑醋,清爽口感幾開胃。

三文魚籽伴海雲醋
大大三文魚籽,海雲口感幾特別,但整體好好食。

磯煮鮑魚

大蝦
爽口彈牙,連蝦頭都食埋。

愛媛縣產雞肉
真係未食過咁嫩滑嘅雞,雞皮煎到脆身而肉質keep到juicy,好出色。

(黑松露和牛/櫻花蝦)炒飯
2款炒飯都各有千秋,黑松露和牛炒飯味到濃烈到係好多似食緊原個黑松露咁。

甜品
一冷一熱,任君選擇。

🗺️ 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
🔍#FlavorforToday尖沙咀
🚆 尖沙咀站B出口
2024-03-17 77 views
呢到景觀好靚,座位闊落舒適,又可以近距離欣賞師傅席前烹調😚係約會嘅好去處!✨無花果蟹肉沙律蟹肉同新鮮嘅沙律菜,無花果好清甜,配上和風汁酸酸地增添風味✨三文魚籽伴海雲醋海雲醋我都係第一次試🤔海蜇好爽口,酸酸地,配上新鮮嘅三文魚子,好開胃🤤店員話海雲菜有豐富嘅維他命E,對女士皮膚好好🧖🏻‍♀️✨ 磯煮鮑魚擺盤太精緻了吧🥹磯燒鮑魚新鮮爽口,配上海苔醬增添了風味,大根味道十分清甜✨鵝肝鵝肝細膩滑嫩,香氣醇厚,鵝肝油脂滲透晒喺多士上🤤配上黑蒜醬、日本蜜柑、水蜜桃🍑中和咗佢嘅膩感💯✨大蝦蝦頭燒到好香,蝦肉口感彈牙細嫩🍤 配上蝦膏醬🦐同多士,搭配相得益彰✨A4宮崎牛和牛本身有微微調味,餐廳高明之處在於選用A4和牛,A4和牛嘅油脂、牛香同黑松露相輔相成又互不掩蓋,如果用A5嘅話可能油膩感過重✨黑松露和牛炒飯炒飯粒粒分明,和牛油脂很好,配上黑松露香氣逼人✨味噌湯 漬物✨甜品甜品有抹茶芝士蛋糕同紅豆南瓜湯😚甜而不膩✨咖啡☕️飲番杯咖啡解解膩😌好滿足整體食物水準不錯,特別係鵝肝,令人回味無窮☺️

✨無花果蟹肉沙律
蟹肉同新鮮嘅沙律菜,無花果好清甜,配上和風汁酸酸地增添風味

✨三文魚籽伴海雲醋

✨ 磯煮鮑魚

✨鵝肝

✨大蝦

✨A4宮崎牛

✨黑松露和牛炒飯
炒飯粒粒分明,和牛油脂很好,配上黑松露香氣逼人

✨味噌湯 漬物
甜品有抹茶芝士蛋糕同紅豆南瓜湯😚甜而不膩
✨咖啡☕️
飲番杯咖啡解解膩😌好滿足

整體食物水準不錯,特別係鵝肝,令人回味無窮☺️
為朋友預祝生日,我為好姊妹尋找了既可以一面欣賞維港景色,又可以同時享用新鮮美味既高質鐵板燒🥰非The one 19樓《鐵板燒海賀》莫屬啦!!我哋揀選咗 共8道菜的《海賀二人套餐》$2480 🍀無花果蟹肉沙律有大量新鮮蟹肉,再配上清甜既無花果,爽甜新鮮蔬菜、酸酸哋既沙律醋😋 醒胃既開胃前菜🍀三文魚籽伴海雲醋呢個都係相當開胃嘅前菜,清涼感十足味道酸甜既海雲(海藻)好爽滑,配埋三文魚籽微微鹹鮮味,相當美味喔😋🍀磯煮鮑魚賣相好精緻🥰用鮮甜無渣白蘿蔔襯托新鮮鮑魚鮑魚炆煮到軟腍中帶點彈牙👍🏻恰到好處,而且好鮮味,好喜歡用鮑魚肝醬陪襯,勁濃郁鮑魚味道超級正呀❤️🍀鵝肝師傅將鵝肝燒到表面有金黃微焦,內裡入口即溶粉嫩油脂香🤤配以黑蒜汁,將鵝肝放上細細既脆多士再加上蜜柑、蘋果同吃,消除油膩感之餘又豐富口感🍀大蝦蝦頭有好多膏味道甘甜😋大大隻蝦肉爽彈,將蝦肉放多士上,再配埋味道香濃嘅蝦膏醬同吃真係好滋味🥰🍀A4宮崎牛5成熟既宮崎牛,口感順滑軟綿綿,有牛脂香入口溶化😍配牛既炸大蒜片都好好食,脆卜卜甜甜哋,配有我最喜歡既黑松露醬,so good🍀愛媛縣產雞肉愛媛縣既雞果然係好嫩滑喎🥰雞皮微焦香,雞肉保持到肉汁,沾松
我哋揀選咗

🍀鵝肝
🍀大蝦
🍀A4宮崎牛
🍀愛媛縣產雞肉
愛媛縣既雞果然係好嫩滑喎🥰雞皮微焦香,雞肉保持到肉汁,沾松露醬同吃,好好食吖😋
🍀黑松露和牛炒飯
師傅炒得飯粒粒分明🤤黑松露與和牛結合,香噴噴,每一啖都滋味無窮吖❤️
🍀櫻花蝦炒飯
顏色橙橙紅紅咁好靚吖😍櫻花蝦份量又多又大隻,食落陣陣蝦鮮香氣!!
兩款炒飯都咁好食,真係各有特色
🍀漬物/ 味噌湯
🍀甜品
我同朋友每人揀咗一款分甘同味
《紅豆湯》我好喜歡🥰唔算太甜,而且有粒粒南瓜肉
《抹茶芝士蛋糕》
芝士味香濃,質感順滑,蛋糕面上既綠茶忌廉有好香嘅綠茶味道👍🏻
  • A4宮崎牛
  • 鵝肝
  • 櫻花蝦炒飯
2024-03-15 47 views
擁有無敵醉人維港夜景🌃,同時可以係鐵板餐桌前,邊看廚師流暢自如的烹調技術,邊歎熱辣辣的新鮮出爐鐵板燒美食,這間是位於尖沙咀The One《鐵板燒海賀》~✪ 海賀二人套餐($2480)✧無花果蟹肉沙律新鮮無花果配蟹肉,清新鮮甜,而味道和口感也相當好~✧三文魚籽伴海雲醋海雲入口滑溜爽脆,加上三文魚籽,有著獨特嘅鹹鮮味~✧磯煮鮑魚鮑魚鮮嫩彈牙,賣相出衆,有濃郁的湯汁裹住鮑魚,伴上鵝肝醬好有風味~✧鵝肝煎香了的鵝肝細膩滑潤,加上多士和蘋果片與鵝肝同吃,正好中和了它的膩~✧大蝦蝦肉爽彈鮮味,蝦膏甘甜滋味~✧ A4宮崎牛口入即溶,肉質非常柔軟細膩,齒頰留香~✧黑松露和牛炒飯炒飯香噴噴,飯粒粒分明,配上黑松露特殊的香味,也有和牛細嫩嘅口感,好滋味~✧味噌湯·甜品✧ Fruit Berry Punch ($108)多款莓類溝製成,飲落清爽醒神,酸香開胃~✧ Refreshing Lychee ($108)荔枝味十足,香甜又refreshing,配上薄荷清新的香味,容易入口~

✪ 海賀二人套餐($2480)
✧無花果蟹肉沙律
新鮮無花果配蟹肉,清新鮮甜,而味道和口感也相當好~

✧三文魚籽伴海雲醋
海雲入口滑溜爽脆,加上三文魚籽,有著獨特嘅鹹鮮味~

✧磯煮鮑魚

✧鵝肝

✧大蝦
蝦肉爽彈鮮味,蝦膏甘甜滋味~

✧ A4宮崎牛
口入即溶,肉質非常柔軟細膩,齒頰留香~

✧黑松露和牛炒飯

✧味噌湯·甜品

✧ Fruit Berry Punch ($108)
多款莓類溝製成,飲落清爽醒神,酸香開胃~

✧ Refreshing Lychee ($108)