Restaurant: Teppanyaki Kaika
Terms & Details:
2024-02-11 44 views
食飯要揀環境定食物質素?why not both!去左The One上面嘅海賀,邊食鐵板燒、邊睇尖沙咀夜景。因為想坐得舒服啲,就冇選擇坐吧枱,而揀左四人枱,感覺方便啲傾計。✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰$3032/2ppl ✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦海賀二人套餐 $2480[無花果蟹肉沙律 ]— 意想不到係啲蟹肉係勁鮮!碎既蟹肉都食到好濃既蟹味![三文魚籽拌海雲醋]爽甜帶少少酸,開胃[磯煮鮑魚]肉質彈牙,非常鮮甜,配上鮑魚肝汁令味道更濃厚[鵝肝 配黑蒜汁]外層脆,內裡質感好柔軟,配黑蒜汁解油膩,令整體質感更濃厚,可以選擇配多士,但我更鍾意原汁原味[大蝦]蝦肉厚,配上大廚精心調配既醬汁(蝦膏、蟹膏、大量蔬菜、洋蔥),有種忌廉奶香既感覺,鮮甜[A4宮崎牛]油脂味比較濃,牛味較淡,近乎入口即溶[黑松露和牛/櫻花蝦炒飯]漬物,味噌湯[甜品]綠茶忌廉芝士蛋糕[咖啡或茶 ]—✦單點Cocktail [Oriental Pearl] $138Gin, Grapefr

💰$3032/2ppl

✦海賀二人套餐 $2480
[三文魚籽拌海雲醋]爽甜帶少少酸,開胃
[磯煮鮑魚]肉質彈牙,非常鮮甜,配上鮑魚肝汁令味道更濃厚
[A4宮崎牛]油脂味比較濃,牛味較淡,近乎入口即溶
[黑松露和牛/櫻花蝦炒飯]漬物,味噌湯
甜品]綠茶忌廉芝士蛋糕
[咖啡或茶 ]

✦單點Cocktail
[Oriental Pearl] $138

[」Sorrento」 Limited Edition ]$138
Prosecco, St.Germain, Kumquat & Homemade Honey Lemon Juice
上面塊檸檬茶係自家有機種植😳原來佢地係露台位自己種左好多植物、推動環保

2024-02-09 49 views
維港靚景嘅《鐵板燒海賀》,今日老公帶左我黎位於The One 19樓靚餐廳食鐵板燒,餐廳可以揀坐吧枱或者坐窗邊欣賞維港靚景,我哋揀咗坐吧枱,我中意食鐵板燒一邊望住師傅喺前邊砰砰棒棒鐵板煮一邊期待美食🍴,店員由沙律到主菜以致Cocktail好有禮貌同笑容地介紹每一道菜式😊,今日有潮師傅為我地煮出色嘅菜式,視覺味覺聽覺都有一番享受,而且餐廳所有醬汁都係廚師自家調劑,佢哋用嘅香草大部份都係自家種架🥢無花果蟹肉沙律呢個沙律絕對有誠意,上面舖左滿滿嘅新鮮蟹肉,而入面有唔同嘅沙律菜,仲有無花果,無花果嘅甜味與蟹肉嘅鮮味好夾,沙律醬汁恰到好處,既帶有一點甜味又有淡淡嘅酸爽🥢三文魚籽伴海雲醋三文魚籽嘅豐富口感同海雲醋嘅清新酸爽令人好開胃,更加中意嘅係海雲嘅爽脆口感🥢磯煮鮑魚鮑魚保持左鮮嫩之餘仲有鮑魚嘅鮮味,配上大根,大根清甜仲煮得好入味而且唔會有渣,伴碟仲有廚師特別調製嘅紫菜蠔汁,微微嘅鹹香帶住蠔嘅鮮味🥢鵝肝鵝肝味道濃郁,師傅鐵板燒完令到鵝肝口感外脆內𥚃滑順,伴碟有廚師特別調製嘅黑蒜醬,黑蒜醬有蒜香之餘仲帶黎獨特嘅甜味🥢A4宮崎牛A4宮崎牛和牛肉質細嫩,咬落嫩軟,仲有油脂中散發住濃郁嘅牛味,配以廚師自

🥢無花果蟹肉沙律

🥢三文魚籽伴海雲醋

🥢磯煮鮑魚

🥢鵝肝

🥢A4宮崎牛
A4宮崎牛和牛肉質細嫩,咬落嫩軟,仲有油脂中散發住濃郁嘅牛味,配以廚師自家調制嘅黑松露汁,黑松露嘅香氣濃郁,帶有一絲地道的木香,仲有餐廳自家嘅炸蒜片

🥢炒飯
炒飯有(黑松露和牛/櫻花蝦 )可以揀,我哋每人揀咗一款,炒飯的米粒粒粒分明,口感鬆軟卻不失Q彈,黑松露和牛切成細粒保持肉質鮮嫩,配合黑松露的香氣更加有層次感。櫻花蝦小巧精緻但充滿了濃郁嘅咸香鮮味

🍨甜品
有2款選擇,有南瓜紅豆沙,綠茶cheese cake
南瓜紅豆沙滑順唔膩口,紅豆煮得啱啱好,軟而唔崩爛保留住啲紅豆嘅口感,而且仲有起沙架
綠茶cheese cake上層係綠茶cream下層係芝士蛋糕,綠茶cream濃而不膩,芝士質地細緻滑順帶出濃濃嘅奶香

🍸Sorrento" Limited Edition..
呢杯Cocktail我覺得極之好飲,啱晒我鍾意飲酸酸地清新嘅Cocktail ,Prosecco嘅氣泡清新,令整杯酒有一層輕盈嘅感覺。而St. Germain嘅花香帶出一種雅致嘅口感。Kumquat嘅微酸加入啲層次,令酒更加豐富。最特別嘅係自家製嘅Honey Lemon Juice,帶嚟淡淡嘅蜜糖香同檸檬酸度,上面有塊檸檬葉係佢哋自家種架,而且品種罕有,呢塊檸檬葉令到成杯Cocktail更加出色

🍸Roku Gin (Sakura Floral)
本身已經好中意Roku Gin隻味道,帶出一陣櫻花淡淡嘅花香,增添左日本傳統元素。而Juniper Berry嘅香氣融合其中,帶黎一層複雜而細緻嘅口感,加埋Mediterranean Tonic,令整杯酒有啲微微嘅苦味同涼爽感,平衡咗Roku Gin嘅花香
慶祝生日🎂或紀念日🎉搵餐廳嘅話,當然要搵間食物有質素,有景,先有vibes啦!😏今次就同小妹去左The One嘅「鐵板燒海賀」~我地預早book左靠窗座位,咁就可以飽覽維港醉人海景,用餐體驗無懈可擊!😎如果唔洗睇景,都可以坐吧檯,可以欣賞師傅為你即席烹調~☺️我地叫左個二人套餐($2480/2位),有8個course。因為「鐵板燒海賀」和「Harlan’s」係姐妹店,所以都可以order到「Harlan’s」嘅cocktail!🍸The Oriental Pearl($138)‼️推薦‼以東方之珠命名的雞尾酒,以Gin作基酒,加上西柚及檸檬🍋,味道清新,加上面頭用蛋白打成的泡沫,飲落香滑refreshing~🥂The “HK”($138)雖有係sake base,不過味道有啲似Prosecco…🤔🦀蟹肉無花果沙律沙律菜和無花果,加上一絲絲嘅新鮮蟹肉,鮮甜開胃🤤~🐟三文魚籽伴海雲醋海雲入口滑溜,有點爽口,連醋一起吃下口感清涼,酸醋汁酸得開胃,加上晶瑩剔透嘅三文魚籽,味道更鮮香。💕磯煮鮑魚‼️推薦‼原隻新鮮鮑魚,口感細嫩彈牙,配上煮至清甜軟腍嘅日本大根,蘸上紫菜蠔汁,味道👅更鮮味!鵝肝‼️推薦‼兩
慶祝生日🎂或紀念日🎉搵餐廳嘅話,
當然要搵間食物有質素,有景,先有vibes啦!😏
今次就同小妹去左The One嘅「鐵板燒海賀」~

如果唔洗睇景,都可以坐吧檯,可以欣賞師傅為你即席烹調~☺️

因為「鐵板燒海賀」和「Harlan’s」係姐妹店,

以東方之珠命名的雞尾酒,以Gin作基酒,
加上西柚及檸檬🍋,味道清新,
加上面頭用蛋白打成的泡沫,飲落香滑refreshing~
The Oriental Pearl

🥂The “HK”($138)
The “HK”

🦀蟹肉無花果沙律
沙律菜和無花果,加上一絲絲嘅新鮮蟹肉,鮮甜開胃🤤~
蟹肉無花果沙律

🐟三文魚籽伴海雲醋
加上晶瑩剔透嘅三文魚籽,味道更鮮香。

💕磯煮鮑魚‼️推薦‼
原隻新鮮鮑魚,口感細嫩彈牙,
配上煮至清甜軟腍嘅日本大根,
蘸上紫菜蠔汁,味道👅更鮮味!

鵝肝‼️推薦‼
兩邊煎至金黃色,配上旁邊嘅脆多士一齊食,
唔洗蘸醬汁都已經好味🤤

🦐大蝦
都幾新鮮,口感爽口彈牙
配上🦀蟹羔醬一齊食,味道更提鮮!
大蝦

肉類可以二揀一~分別有A4宮崎牛或愛媛縣產鷄肉。
🥩A4宮崎牛‼️推薦‼
和牛肉質柔軟細膩,油脂均勻分佈,
咬下去滿滿肉汁,油脂香散佈整個口腔,肉香味美~☺️
可以蘸上旁邊嘅松露醬,或夾上蒜片一齊食,味道會更有層次~😏

🍚炒飯
炒飯飯粒炒至乾身,粒粒分明,沒有半點油膩感
兩種味道都唔錯~
黑松露和牛炒飯散發淡淡牛肉和菇菌香~
黑松露和牛炒飯

櫻花蝦味口感則比較突出,
個人比較喜歡櫻花蝦~☺️
櫻花蝦炒飯

🍨甜品可以揀 抹茶芝士蛋糕 或 南瓜紅豆沙
🎃南瓜紅豆沙
紅豆沙添加了南瓜,更有口感~
南瓜紅豆沙
咖啡或茶
咖啡或茶
Celebration
Anniversary
The Oriental Pearl
黑松露和牛炒飯
櫻花蝦炒飯
今次小編去左位於the one 19樓對住海景食鐵板燒餐廳 ·海賀,原來佢地中午時段的套餐款色好多種類同埋可以簡吧枱對住廚師烹調或者可以揀對住海景位坐,周圍環境都好舒服🥰我地選擇左午市鐵板龍蝦二人套餐,呢個餐每人有十款菜式,包括沙律、前菜、刺身三點、南非鮑魚、西澳龍蝦、美國牛柳、炒飯(和牛/樱花蝦)、味噌、渍物、甜品、咖啡/茶⭐沙律 沙律好新鮮,給人一種清爽的感覺,而且份量適中,可以開胃。⭐蒸蛋好濃好滑既蒸蛋,蛋味香濃,而且仲有蝦肉係入邊,增添左鮮味。⭐刺身三點刺身三點有新鮮三文魚、油甘魚、帶子,樣都好新鮮厚切,口感豐富,質量高,好鮮甜。⭐南非鲍魚鮑魚新鮮程度令人滿意,口感嫩滑,配搭紫菜醬汁一齊食,味道清新,增添左風味。⭐西澳龍蝦龍蝦好大隻好厚肉,肉質彈牙,口感豐富,重點係味道超好食,煮得恰到好處。⭐美國牛柳牛肉煮得剛剛好,既保持左它的口感和嫩度,仲散發蕉香,充滿著濃郁的肉汁,配套炸蒜片一齊食,好香濃。⭐炒飯(和牛/樱花蝦)抄飯粒粒分明,抄得好香,特別係和牛抄飯,濃郁既蛋味之餘仲有和牛的油香充滿在飯粒,每一口都令人滿意。櫻花蝦抄飯同樣出色。⭐味噌、渍物食完抄飯可以飲D味噌湯解膩,再食D

⭐沙律

沙律好新鮮,給人一種清爽的感覺,而且份量適中,可以開胃。

⭐蒸蛋

好濃好滑既蒸蛋,蛋味香濃,而且仲有蝦肉係入邊,增添左鮮味。

刺身三點

⭐南非鲍魚

⭐西澳龍蝦

⭐美國牛柳

⭐炒飯(和牛/樱花蝦)

⭐味噌、渍物

食完抄飯可以飲D味噌湯解膩,再食D漬物。

⭐抹茶芝士蛋糕

蛋糕的質地綿密,芝士的香氣濃郁。每一口都滿滿的幸福感。
  • 美國牛柳
  • 龍蝦
  • 鮑魚
  • 黑松露和牛炒飯
2024-02-06 64 views
鐵板燒海賀🦞之前食過呢間日本鐵板燒,對呢間餐廳印象好好,無論係食物質素、服務態度 定係餐廳景觀,呢度都可以10分滿分!今次係星期六晏晝過嚟食,揀咗佢哋Menu最貴嘅套餐,鐵板龍蝦二人套餐 🦞 $1380,其實兩個人除翻開都只係$700左右就有交易,同平時大家食一個平價Omakase差唔多~呢個套餐總共有10一款食物,包括沙律🥗、前菜、刺身三點🍣、南非鮑魚、西澳龍蝦🦞、美國牛柳🥩、炒飯(和牛🐮/櫻花蝦🦐)、味噌湯🥣、漬物、甜品🍨、咖啡/茶☕️,就算係平時食開大大碟碟頭飯嘅都肯定夠飽!(我自己就食到美國牛柳就已經唔係好食得落🙈🙈)咁多款食物入面我最鍾意嘅包括有西澳龍蝦🦞、南非鮑魚、同埋美國牛柳🥩!西澳龍蝦每人半隻非常大隻,佢哋用返龍蝦嘅蝦膏去做醬汁,所以非常香濃好味,肉質爽口彈牙啖啖肉,超正!至於南非鮑魚口感就冇其他鮑魚咁韌,配上特別嘅醬汁特別惹味,個人認為呢個都係嚟到呢度一定要食嘅菜式!
鐵板燒海賀🦞

2024-02-05 65 views
The One呢間鐵板燒海賀位於19樓可以俯瞰靚靚維港海景餐廳環境整潔光猛 服務態度同食品都一流雖然呢度可以望到海景 但係食鐵板燒我都係比較鍾意坐喺吧檯 一邊食一邊望住師傅燒嘢食 係視覺同味覺嘅雙重享受Oriental Pearl $138賣相好吸引 用咗Gin做底 再加上柚子同檸檬酸酸甜甜咁 面頭嘅泡沫好順滑 酒味唔濃郁好啱女仔飲Sorrento Limited Edition $138用咗Prosecco做底 配搭蜜糖檸檬 飲落好香甜海賀二人套餐Kaika Special Set for Two People $2480無花果蟹肉沙律面頭有滿滿嘅蟹肉碎 仲有好新鮮嘅無花果 再加上沙律菜好清新三文魚籽伴海雲醋三文魚子配上滑溜嘅海雲 酸醋汁酸酸地好開胃磯煮鮑魚鮑魚煮得好軟腍 咬落彈牙鮮嫩 配上鮑魚肝醬味道更香濃 鮑魚底部仲配有香甜嘅日本大根鵝肝鵝肝非常厚肉 一邊燒一邊聞到好香嘅鵝肝味 外層煎到好焦脆 油脂好豐富入口即溶配上黑蒜醬同多士另外仲有蜜柑同水蜜桃伴碟減輕油膩感大蝦大蝦好新鮮彈牙 大大隻好厚肉肉質緊實 配搭脆多士同蟹膏醬蟹膏醬味道較淡唔會搶咗蝦嘅鮮味A4宮崎牛 or 愛媛縣產雞肉

The One呢間鐵板燒海賀位於19樓

蟹膏醬味道較淡唔會搶咗蝦嘅鮮味

A4宮崎牛 or 愛媛縣產雞肉

宮崎牛揀咗Medium 燒得啱啱好

肉質細緻鮮美好juice 油花適中唔會好重油膩感

雞髀肉大大隻 煎完嘅雞肉都仲係非常嫩滑 外皮得好香脆 配上黑松露醬

另外伴碟嘅炸蒜片都好出色 蒜味好香濃

甜品方面揀咗抹茶芝士餅 面頭嘅cream抹茶味好香濃
芝士餅唔會太膩啱啱好

熱檸茶
飲品方面揀咗熱檸茶

呢度嘅熱檸茶好有儀式感 分別有一壺熱茶 一碟檸檬同埋一盆糖俾我哋DIY 好有趣
2024-02-03 70 views
今晚同奶奶去食晚飯,奶奶一向喜歡食好野,情願貴精不貴多!門口嘅獎狀就知無論食物,環境,服務都一定有保證👍🏻嘩,好大嘅落地玻璃可以飽覽維港,但我地更歡喜坐係吧枱,可以近距離欣賞廚師的表演。🤭前黎兩個開胃前菜,蟹肉好鮮甜,三文魚籽夠甘香磯煮鮑魚🥰 估唔到配上蘿蔔咁清甜,有淡淡日式麵豉醬味。鵝肝😍堅正👍🏻👍🏻👍🏻入口即溶,小小的一口就讓人感覺好似食緊一隻燒鵝咁甘香。A4宮崎牛一定要食🤤外皮脆內裏嫩,完全鎖住肉汁,好高境界。櫻花蝦炒飯好有風味日式紅豆湯飲落好舒服,非常完滿。以後紀念日飯局又多個選擇了🤩
今晚同奶奶去食晚飯,奶奶一向喜歡食好野,情願貴精不貴多!

門口嘅獎狀就知無論食物,環境,服務都一定有保證👍🏻

前黎兩個開胃前菜,蟹肉好鮮甜,三文魚籽夠甘香

磯煮鮑魚🥰 估唔到配上蘿蔔咁清甜,有淡淡日式麵豉醬味。

A4宮崎牛一定要食🤤外皮脆內裏嫩,完全鎖住肉汁,好高境界。

櫻花蝦炒飯好有風味

日式紅豆湯飲落好舒服,非常完滿。

以後紀念日飯局又多個選擇了🤩
  • 鵝肝
好耐冇食鐵板燒, 揀左呢間曾獲米芝蓮指南推介嘅餐廳試一試😋今次冇坐鐵板前面, 反而坐左普通枱, 因為呢間係THE ONE 19樓嘅餐廳擁有無敵海景! 呢個港島維港夜景真係幾吸引, 由中環望到東區走廊🌉【無花果蟹肉沙律】睇得出係原隻蟹腳拆出嚟, 有鮮甜蟹味🦀無花果真係未試過, 原來配住沙律菜食又幾夾喎!【三文魚籽伴海雲醋】今餐學到新嘢, 上網查先知海雲係日本人食開嘅藻類, 口感係淋身啲嘅蒟蒻, 加左三文魚籽點綴, 好清新!【磯煮鮑魚】一件漬鮑魚、一件漬白蘿蔔, 配個鮑魚肝醬🍽️鮑魚唔韌但入味, 蘿蔔先好食, 冇青味冇根, 入味淋身多汁👍🏻【鵝肝】鵝肝都幾大塊, 配兩塊多士, 黑松露醬味少少濃, 但餐廳又好貼心, 配上柑同煮過嘅梨, 中和返🤏🏻【大蝦】一隻蝦煎完有兩大舊肉, 配上蝦膏醬兩塊多士~蝦爽甜, 特登試左舊唔點汁咁食! 個蝦膏醬加重左個蝦味, 用埋黎點多士食一流!!!【A4宮崎牛】Order 個餐時會問定幾成熟, 我地要左medium well✋🏻和牛塊有6/ 7塊, 跟左一堆脆炸蒜片同伴碟有黑蒜醬, 成餐飯所有菜式都好出色, 呢一道和牛當然唔例外!【櫻花蝦炒飯】事關食左道和牛, 就

【無花果蟹肉沙律】

【三文魚籽伴海雲醋】

【磯煮鮑魚】

【鵝肝】

【大蝦】

【A4宮崎牛】

【櫻花蝦炒飯】
事關食左道和牛, 就叫個櫻花蝦炒飯, 無叫和牛炒飯🙌🏻炒飯有滿滿櫻花蝦, 飯炒得乾身而且好香, 仲配碗麵豉湯, 滿足!!

再黎就係甜品👉🏻紅豆南瓜湯同抹茶芝士蛋糕各一, 仲有咖啡茶一人一杯, 好少可見鐵板燒會有埋飲品🫢但又幾貼心喎! 果晚天氣凍, 叫左杯熱朱古力, 好飲! 而且飲完個人暖晒好舒服🤭

海賀二人套餐 HK$2,480 加一🫶🏻

小總結, 鐵板燒都大概係依啲價錢, 但海賀嘅食材質素絕對對得住個價錢, 仲有維港景, 抵!

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
鐵板燒海賀 @kaika_hk
📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #鐵板燒海賀 #尖沙咀美食 #鐵板燒 #日本料理 #約會餐廳
2024-02-02 75 views
- 尖沙咀|鐵板燒海賀 -「海賀二人套餐」▪️無花果蟹肉沙律🦀🥗有好多蟹肉喺面,好足料,好鮮味▪️三文魚籽伴海雲醋海雲好滑溜,食落酸酸哋,幾開胃,配埋三文魚籽,口感更有層次▪️磯煮鮑魚鮑魚煮得好易咬開,但又唔會太過軟腍,保留口感。另外下面仲有大根,好清甜,冇渣▪️鵝肝煎到外面少少焦,好香口,配上多士一齊食,可以減少油膩感▪️大蝦🦐蝦身肉質爽口彈牙,蝦頭味道香濃▪️A4宮崎牛🐮一入口充滿油脂感,肉汁爆晒出嚟,肉味濃厚。伴碟有炸蒜片,好香脆▪️黑松露和牛炒飯🐮🍚▪️櫻花蝦炒飯🦐🍚▪️味噌湯🥣、漬物炒飯可以揀黑松露和牛,或者櫻花蝦。黑松露香氣突出,配埋和牛好香濃,而櫻花蝦味道冇咁濃郁,但脆脆哋,口感豐富,各有特色。另外仲有味噌湯,同埋漬物,唔錯▪️南瓜紅豆湯🎃🫘▪️抹茶芝士蛋糕🍵🧀南瓜紅豆湯熱熱哋,好暖胃,啱晒冬天,而芝士蛋糕就好順滑▪️Honey Moon (Guava, Honey🍯, Pineapple Juice🍍)▪️Shirley Temple (Grenadine, Lime🍋, Soda Water)兩杯飲品都幾有特色,飲落好fresh鐵板燒海賀📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
- 尖沙咀|鐵板燒海賀 -

「海賀二人套餐」
海賀二人套餐

▪️無花果蟹肉沙律🦀🥗
有好多蟹肉喺面,好足料,好鮮味

▪️三文魚籽伴海雲醋
海雲好滑溜,食落酸酸哋,幾開胃,配埋三文魚籽,口感更有層次
無花果蟹肉沙律、三文魚籽伴海雲醋

▪️磯煮鮑魚

▪️鵝肝
煎到外面少少焦,好香口,配上多士一齊食,可以減少油膩感
磯煮鮑魚、鵝肝

▪️大蝦🦐
蝦身肉質爽口彈牙,蝦頭味道香濃

▪️A4宮崎牛🐮

▪️黑松露和牛炒飯🐮🍚
▪️櫻花蝦炒飯🦐🍚
▪️味噌湯🥣、漬物
黑松露和牛炒飯、櫻花蝦炒飯
味噌湯、漬物

▪️南瓜紅豆湯🎃🫘
▪️抹茶芝士蛋糕🍵🧀
南瓜紅豆湯熱熱哋,好暖胃,啱晒冬天,而芝士蛋糕就好順滑
南瓜紅豆湯、抹茶芝士蛋糕

兩杯飲品都幾有特色,飲落好fresh
Honey Moon、Shirley Temple

鐵板燒海賀
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
❤️今次黎到尖沙咀既海景鐵板燒😋景色一流,食物高質🤤環境光猛而且感覺都高級企理🫶🏻有唔同既套餐選擇,食材亦好高質😻👍呢度既侍應服務態度都唔錯😌成餐飯食得舒適開心🥰🦀無花果蟹肉沙律新鮮無花果配上一梳梳既蟹肉,無花果香甜開胃,底層既沙律菜係甜甜酸酸既沙律醋下 蟹肉既鮮味更加提升🐟三文魚籽伴海雲醋新鮮飽滿既三文魚籽 入口魚香味四溢,配上由海藻醃製而成既海雲,味道清新同魚籽一齊食非常夾🍴磯煮鮑魚原隻鮑魚煮成,下面伴有一件厚切蘿蔔,鮑魚爽口嫩滑,香濃既昆布醬汁滲入整隻鮑魚,蘿蔔軟淋入口即融,伴碟邊有香濃既鮑魚肝醬 ,沾埋一齊食更香口🥢鵝肝厚切鵝肝兩面煎香,油香十足,入口非常嫩滑,配上香蒜醬汁夾上多士,超級香口好味🦐大蝦大蝦肉質爽口彈牙,配上蝦膏醬加上小多士一齊食,簡單鮮味🐂A4 宮崎牛和牛表面香酥,內裡嫩滑,肉味香濃,油脂分佈平均,蒜片乾脆香口,增加整體口感層次🌸櫻花蝦炒飯櫻花蝦鋪滿炒飯表面,每一口都有櫻花蝦香味,炒飯乾身,米飯粒粒分明🐮黑松露和牛炒飯香濃既黑松露味已經四散,每一口都有和牛粒,略帶油香,咸香十足🍹Refreshing Lychee由荔枝、薄荷葉製成既梳打,滿滿薄荷葉,味道清香,荔枝

🦀無花果蟹肉沙律

🐟三文魚籽伴海雲醋

🍴磯煮鮑魚

🥢鵝肝

🦐大蝦
大蝦肉質爽口彈牙,配上蝦膏醬加上小多士一齊食,簡單鮮味

🐂A4 宮崎牛

🌸櫻花蝦炒飯

🐮黑松露和牛炒飯

🍹Refreshing Lychee
由荔枝、薄荷葉製成既梳打,滿滿薄荷葉,味道清香,荔枝味香甜濃郁

🍸Shirley Temple
由石榴汁、青檸製成既梳打,酸酸甜甜,清新開胃

🤤尾聲仲有咖啡或茶隨餐可選☕️而且甜品可撰綠茶芝士蛋糕🍰或南瓜紅豆沙🫘味道都唔錯唔會太甜,非常滿足飽住走🤰🏻😽
  • 鮑魚
2024-01-31 28 views
慶祝我哋嘅相識紀念日❤️男朋友專登揀咗一間非常高級同精緻嘅鐵板餐餐廳🍴無論係餐廳裝修、服務態度以及食物品質都相當出色😍而且對住個維多利亞景海景,忍唔住要記錄落嚟🤭我哋聽完服務員仔細嘅介紹,就揀咗兩杯酒精飲品同海賀二人套餐😊呢兩杯飲品分別係:Oriental PearlGin, Grapefruit, Lemon & Egg White竟然有濃濃嘅奶香味,而且甘甜香醇👍🏻"Sorrento" Limited EditionProsecco, St. Germain, Kumquat & Homemade Honey Lemon Juice大愛,檸檬味道非常鮮明出眾,且帶鮮甜☺️黎到鐵板餐啦🤩🤩🤩🤩無花果蟹肉沙律:蟹肉係鋪滿全碟,啖啖都係蟹肉,成個沙律完全係食蟹嘅鮮甜味😋三文魚籽伴海雲醋:特別的前菜,咸鮮味十足又開胃😎磯煮鮑魚:原隻鮑魚好彈牙,底層鋪香甜大根,再配埋鮑魚肝醬,非常好味!鵝肝:香脆但入面則保持嫩滑,而且一咬入口就釋放濃濃嘅香味,配埋香脆多士一齊食,口感更豐富😉香煎大蝦🍤:好香好惹味,蝦肉勁彈牙,個蝦醬又將個味道提升至更高層次😍A4宮崎牛:超高水準!拍得住日本出名食黃牛嘅餐廳!師傅

呢兩杯飲品分別係:

Oriental Pearl
竟然有濃濃嘅奶香味,而且甘甜香醇👍🏻

"Sorrento" Limited Edition
大愛,檸檬味道非常鮮明出眾,且帶鮮甜☺️

黎到鐵板餐啦🤩🤩🤩🤩

三文魚籽伴海雲醋:特別的前菜,咸鮮味十足又開胃😎

A4宮崎牛:超高水準!拍得住日本出名食黃牛嘅餐廳!師傅煎得外皮勁香脆,入邊又好Juicy,佢哋仲提供咗一個沙律菜,配埋和牛一齊食,解離之餘味道仲好夾😍然後佢哋自己炸嘅蒜片都好吸引☺️

樱花蝦炒飯.漬物.味噌湯:估唔到個櫻花蝦炒飯都幾有驚喜,鹹鮮味十足!而且勁足料,好正!

甜品:南瓜紅豆湯同綠茶芝士餅都相當有質素😍

呢間餐廳真係好適合所有慶祝活動,無論生日、周年紀念、升職同任何開心事🤩🤩🤩絕對絕對有下次❤️
2024-01-29
  • 鵝肝
<鐵板燒海賀> 📍尖沙咀🔸令人垂涎欲滴嘅Medium rare A4和肉 🤤🤤🤤 🔸尖沙咀海景鐵板燒 🍾 大時大節慶祝好去處朋友仔生日特意帶佢去Book mark以久嘅<海賀> 賀壽 💛💛💛 生日快樂喔~ 祝你食極唔肥、龍年好運行到尾!!!是日Menu係 $2,480一共8個item的海陸二人餐單,其中就以大蝦 & A4和牛最為出色 🤤🤤🤤<前菜>無花果蟹肉沙律、三文魚籽伴海雲醋,以清新開胃嘅前菜為主調 🍋 海雲醋酸咪咪十分醒胃。<主菜>磯煮鮑魚 — 鮑魚係磯煮的過程中,依然保持鮮嫩的口感,食落厚肉 💓💓💓 鐵板燒鵝肝 — 準備中嘅香氣飄過嚟,已經令我倆流晒口水 🤤🤤🤤 鵝肝質地柔軟、口感濃郁、豐富 💕 每一啖都充滿了奢華和滋味。鐵板燒大蝦 — 大蝦鮮嫩Q彈,口感令人滿足。大廚特別處理過嘅蝦頭,海鮮味極重、食落口感卜卜脆!!!最後連蝦頭都食埋,認真好野!A4宮崎牛 — ✨✨✨表現出色,出類拔萃✨✨✨ 和牛肉質鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻,如同相片一般晶瑩效果 🤩 宮崎牛肉質獨特嘅口感和濃郁的風味,用鐵板處理,簡直一絕!!!入口脂
<鐵板燒海賀> 📍尖沙咀
🔸令人垂涎欲滴嘅Medium rare A4和肉 🤤🤤🤤
🔸尖沙咀海景鐵板燒 🍾 大時大節慶祝好去處

<前菜>

<主菜>

A4宮崎牛 — ✨✨✨表現出色,出類拔萃✨✨✨ 和牛肉質鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻,如同相片一般晶瑩效果 🤩 宮崎牛肉質獨特嘅口感和濃郁的風味,用鐵板處理,簡直一絕!!!入口脂肪逐漸溶化,釋放出牛脂芳香,令人垂涎欲滴!!!

<配菜 及 甜品>
櫻花蝦炒飯 — 炒飯粒粒分明 🧡🧡🧡 櫻花蝦咬落脆口,口感特別。

最後仲有甜品同餐茶,不過去到最尾已經飽飽,有啲食唔落 🤣🤣🤣 餐廳位於The One高層 🌃 完全飽覽維港海景,格局清幽,岩晒朋友傾計或二人慶祝 🥂

• A4宮崎和牛
2024-01-30 20 views
鐵板燒間唔時會食,去過唔小而依間就唔係大路既金碧輝煌感覺而係有種淡淡既優雅感但重點系餐廳位置高層可以遠眺維港海景所以當晚無坐系吧枱旁坐系玻璃窗位,欣賞住夜景正餐前點左兩杯cocktail 開下胃依度酒類原來相當之多可以話應有盡有,而且質素都十分高之後就開始餐點,今晚叫左二人餐份量出奇地好多,食到好飽前菜系-無花果蟹肉沙律 同-三文魚子伴海雲醋都系酸酸甜甜好開胃之後系超讚既-磯燒鮑魚同配左大根,都好入味又鮮甜跟住到-鵝肝 煎得外脆內軟再到勁彈牙既-大蝦然後系主菜-A4宮崎和牛油脂爆哂系口,五成岩岩好,勁好味主食系-黑松露和牛同-櫻花蝦 炒飯食埋好滿足最後甜品-南瓜紅豆沙 好正

鐵板燒間唔時會食,去過唔小
而依間就唔係大路既金碧輝煌感覺
而係有種淡淡既優雅感
但重點系餐廳位置高層
可以遠眺維港海景
所以當晚無坐系吧枱旁
坐系玻璃窗位,欣賞住夜景

正餐前點左兩杯cocktail 開下胃
依度酒類原來相當之多
可以話應有盡有,而且質素都十分高

之後就開始餐點,今晚叫左二人餐
份量出奇地好多,食到好飽
前菜系-無花果蟹肉沙律 同
-三文魚子伴海雲醋
都系酸酸甜甜好開胃
之後系超讚既-磯燒鮑魚
同配左大根,都好入味又鮮甜
跟住到-鵝肝 煎得外脆內軟
再到勁彈牙既-大蝦
然後系主菜
-A4宮崎和牛
油脂爆哂系口,五成岩岩好,勁好味
主食系-黑松露和牛同-櫻花蝦 炒飯
食埋好滿足
最後甜品-南瓜紅豆沙 好正
  • 磯燒鮑魚
🌟海賀鐵板燒🌟周年紀念想食得好啲,朋友介紹咗呢間日式鐵板燒🔥環境好靚,店員仲安排坐喺窗邊,飽覽維港景色💕🌃🌸海賀二人套餐🌸無花果蟹肉沙律🦀沙律菜好新鮮,佢嘅沙律醋酸度到適中,無花果亦都好甜,蟹肉份量好多!三文魚籽伴海雲醋第一次食海雲,呈條狀,食落去有少少似食粉絲,但係佢嘅口感同粉絲完全唔同,係有少少爽嘅感覺🤤🤤好好食磯燒鮑魚鮑魚煮到好淋😽仲好入味鮑魚下面放咗大根,佢同鮑魚嘅味道有啲似關東煮,甜甜地🥰鵝肝鵝肝好大塊,外層煎到微脆,食落去入口即溶,仲充滿咗鵝油🤩❤️❤️❤️黑醋汁微酸帶甜,同鵝肝超夾!旁邊仲有兩塊多士俾你送鵝肝,多士仲有啲香草味🌿食完鵝肝有時會覺得好油膩,佢旁邊仲放咗兩款小水果去除油膩感!大蝦(配蝦膏醬)大蝦好新鮮,食落啲肉好實淨,師傅仲要將啲蝦切好曬,我地唔洗用手去食,用叉了開就得👍A4宮崎牛(配黑松露醬)牛肉我地叫咗五成熟,牛嘅油脂開始滲出嚟,咬落去滿口都係肉汁同油花,超級好食🤤黑松露醬好夾!黑松露和牛炒飯、櫻花蝦炒飯兩個飯都炒得好出色,每粒飯都好分明😆甜品我哋叫咗一個熱,一個凍嘅甜品。熱嘅係南瓜紅豆湯,紅豆湯味道適中唔會過甜👍凍嘅係芝士蛋糕,上面有啲綠茶嘅cream,芝士蛋
🌟海賀鐵板燒🌟

🌸海賀二人套餐🌸
無花果蟹肉沙律🦀

磯燒鮑魚
鮑魚煮到好淋😽仲好入味
鮑魚下面放咗大根,佢同鮑魚嘅味道有啲似關東煮,甜甜地🥰

鵝肝
旁邊仲有兩塊多士俾你送鵝肝,多士仲有啲香草味🌿

大蝦(配蝦膏醬)

A4宮崎牛(配黑松露醬)

黑松露和牛炒飯、櫻花蝦炒飯
兩個飯都炒得好出色,每粒飯都好分明😆

甜品
我哋叫咗一個熱,一個凍嘅甜品
熱嘅係南瓜紅豆湯,紅豆湯味道適中唔會過甜👍
凍嘅係芝士蛋糕,上面有啲綠茶嘅cream,芝士蛋糕實淨😽芝士味濃

Sorrento Limited Edition
呢款cocktail 加咗Homemade Honey lemon juice,飲落甜甜地,輕量嘅酸,女士應該都會好中意😻🫶

The Hk
呢款cocktail 加咗sake,酒精味有啲出,但酒精濃度唔高,女士都適合👐🏻

喺呢度食嘢會發現啲店員好敏銳,佢會留意到你食嘢食到差唔多就會準備下一道菜,成個過程你等嘅時間唔會超過5分鐘,整個用餐過程都好舒服☺️☺️☺️☺️
2024-01-30 38 views
海賀二人餐$2480The Hk $138 飲落甜甜地有玫瑰香 。 易入口 。 飲落完全唔似飲緊酒Oriental Pearl $138 。佢個味應該就係whisky shower嚟嘅 。 只係個名唔同啫。🥗無花果蟹肉沙律。三文魚子配海雲醋。沖繩特產海雲入口好爽好滑既。味道酸酸鹹鹹。磯煮鮑魚配鮑魚干汁。食既時候鮑魚白蘿蔔一齊切黎食。個白蘿蔔索曬啲湯汁好淋好入味。🪿薄切鵝肝配黑蒜汁。食完旁邊有兩個白桃同蜜柑解膩。🦐大蝦配蟹膏醬。蒜片A4宮崎和牛配黑松露醬。我覺得佢個牛唔落鹽煮會好啲。而家咁樣配埋個醬會鹹得制。🐮個牛因為肥瘦均勻所以咬落去入口即溶。黑松露和牛炒飯•漬物•味噌湯。個炒飯粒粒分味囉唔會過油囉。佢個甜品。一個係南瓜紅豆沙。煲咗好耐起哂沙好正呀🥰。另一個係抹茶cheesecake。店內環境佢個餐牌
海賀二人餐$2480

🥗無花果蟹肉沙律。

🪿薄切鵝肝配黑蒜汁。食完旁邊有兩個白桃同蜜柑解膩。

🦐大蝦配蟹膏醬。

黑松露和牛炒飯•漬物•味噌湯。個炒飯粒粒分味囉唔會過油囉。

店內環境

佢個餐牌