2024-03-11 76 views
今次去咗由東京銀座日藉師傅主理嘅「三原」食割烹鐵板燒👨🏻‍🍳.日式沙律🥗新鮮車厘茄🍅粟米同蔬菜🌽🥬配上自家製芒果汁🥭清新開胃💦.蟹肉蟹籽茶碗蒸🍳高湯蒸蛋,口感滑嫩😙加入蟹肉及蟹籽🦀增添鮮味😬.北海道帶子配越式春卷皮🐚將春卷皮切成細絲🔪再包住煎香咗嘅帶子😉營造成吉列效果😝帶子厚肉鮮甜,外酥脆內軟嫰😗搭配翠玉瓜🥒三文魚籽🧡以及用雞蛋、洋蔥、清酒調製成嘅他他汁🍶層次豐富💯.銀鱈魚🐟魚皮煎得十分香脆😆魚肉嫩滑,搭配茄子🍆紫菜醬汁同豉油醬汁😋好味道.A4宮崎和牛壽喜燒牛肉捲🥩牛肉口感軟嫩🤤肉味香濃,鹹甜入味👍🏻蘸上生蛋汁食更滑溜🥚洋蔥🧅蘑菇🍄‍🟫同蔬菜平衡一下和牛嘅油脂😌.大蒜和牛炒飯🍚炒飯粒粒分明又乾身🔥帶少少和牛油脂香🐄簡單加上雞蛋、蔥花、蘿蔔🥕已經好好味😛.赤味噌湯🥣.日本漬物🥢.自製紅豆雪糕🍨採用3.6牛乳🥛同時保留紅豆顆粒感🫘奶味香濃亦唔會太甜☺️
赤味噌湯🥣
日本漬物🥢
新年約了朋友 一齊食鐵板燒🍖,一走進餐廳,彷如好像去到日本的高級餐廳一樣,餐廳請來由東京銀座來的日藉廚師主理,這裡環境氣氛一流另外設有2間房間,提供不同餐飲,🍣Omakase及日式酒吧🥃今次試了鐵板燒午餐,以這裡的環境及服務質素🌟午餐價格CP值高,Lunch Set $480 前菜蔬菜沙律🥗配自家製芒果汁,開胃清新再來是北寄貝茶碗蒸,蛋非常滑溜🥚前菜✨北海道帶子配越式春卷皮,帶子厚肉非常軟嫰,賣相精緻,外脆內嫩嘅組合主菜的銀鱈魚🐟非常滑又啖啖肉,配有蔬菜,配上牛油汁配搭,好吃😋魚皮煎得好香脆,讚👍🏻A4宮崎牛薄燒🐮牛肉味好香濃✨配蛋汁一齊令牛肉緊嫩滑,牛肉味香濃,配菜也好吃😋和牛粒炒飯,🍚用蔥蒜及自家製醬汁快炒,乾身好味,再來碗麵豉湯暖暖胃當然要吃甜品🍮Tiramisu配九洲士多啤梨醬🍓好好味吖😍

今次試了鐵板燒午餐,以這裡的環境及服務質素
🌟午餐價格CP值高,Lunch Set $480

前菜蔬菜沙律🥗配自家製芒果汁,開胃清新
再來是北寄貝茶碗蒸,蛋非常滑溜🥚

當然要吃甜品🍮Tiramisu配九洲士多啤梨醬🍓
好好味吖😍
2024-02-26 128 views
今次同朋友一齊食鐵板燒,餐廳除咗環境氣氛一流,還有另外2間房間供不同餐款(omakase、酒吧)鐵板燒由靚仔日本人烹調,好nice而且笑得好心甜🤭Lunch Set $480前菜:蔬菜沙律配自家製芒果汁,蔬菜新鮮粟米香甜,加入芒果汁開胃又好清新。汁物:蟹籽蟹肉茶碗蒸,蛋滑溜,亦有蟹肉香味。進肴:北海道帶子配越式春卷皮,帶子很厚肉,外層包住一絲絲越式春卷皮,外脆內嫩嘅組合👍🏻十分特別!追肴:銀鱈魚肉非常滑,魚皮分開煎,口感很香脆✨配菜有紫菜及茄子,再點一點牛油汁配搭十分好😋主菜:A4宮崎牛薄燒牛肉味好香濃,加入蛋汁一齊食好滿足😍菇及洋蔥都煮得好好味🤤御飯:和牛粒炒飯,簡單地用薑蔥蒜及自家製醬汁已經炒得好好味,每粒飯都夠乾身又入味。止腕:赤麵豉湯水菓子:焦糖Tiramisu配九洲士多啤梨🍓外表精緻,味道不會太甜,很想吃多一杯😛
鐵板燒由靚仔日本人烹調,好nice而且笑得好心甜🤭

Lunch Set $480

汁物:蟹籽蟹肉茶碗蒸,蛋滑溜,亦有蟹肉香味。

主菜:A4宮崎牛薄燒
牛肉味好香濃,加入蛋汁一齊食好滿足😍菇及洋蔥都煮得好好味🤤

止腕:赤麵豉湯

2024-02-24 247 views
經熟人介紹,選擇呢間餐廳嚟同女朋友慶祝生日。食物質素及大部份員工都好好,生日歌同甜品個part讓我哋覺得好驚喜和開心,Ko San師傅及其他當日嘅員工都服務得到位及友善。唯獨是男經理Frankie讓我感覺體驗欠佳。係煮和牛前Ko San師傅事先有介紹和牛品種。之後經理展示出一張標示著和牛信息嘅牌,可能我唔識睇,同一張紙上邊分別寫嘅都係來自宮崎嘅和牛,我哋點嘅係宮崎和熊本各一份。當刻我以為自己落錯咗單,所以我係唔確定嘅情況下向經理諮詢,經理語氣強硬介紹一份係A4一份係A5及油脂分布各方面,並無清楚說明左邊同右邊分別是什麼。我唔確定所以問邊款係熊本,佢貌似好唔耐煩咁重複咗兩次「左邊囉 左邊囉」,(真係想問聲經理係咪係茶記定碼頭做過🤔?)。本身想出聲講,但係今日係女朋友生日,避免搞到不愉快。成個用餐過程我哋都係唔該前唔該後,唔明身為高級餐廳嘅經理解答問題點解都可以呢種態度,如果我知嘅話我就唔會問你啦。事後反映過該事情後店員提到另一位女經理會親自打電話反映此事,俾咗時間又話好忙,之後講經理WhatsApp再同我聯絡約時間,到頭來並無任何後續!想講呢間餐廳啲經理真係世一👍🏻一粒老鼠屎攪和成煲粥。
經熟人介紹,選擇呢間餐廳嚟同女朋友慶祝生日。

一粒老鼠屎攪和成煲粥。各位光臨此餐廳嘅時候就淨係食就ok啦記住唔好問咁多嘢呀😉
2024-02-20
$750 (Lunch)
Celebration
Birthday
餐廳裝修結合古典及現代元素,有氣派有特色。餐廳經理招呼周到,每上一道菜都為客人詳細講解。呢間餐廳特別之處,因為有兩間餐廳同一集團,所以可以叫Cocktail飲。Appetizer:🥗自家制芒果醬汁+沙律,酸酸甜甜嘅開胃菜。Soup:🦀蟹肉蟹籽茶碗蒸,香滑鮮甜,蟹籽粒粒脆。Entree:用牛油煎香脆春捲皮+北海道帶子,加上牛油果、洋蔥、蛋嘅醬,面頭鋪上一層魚籽,口感層次豐富,帶子鮮甜。Seafood:🐟季節限定- 銀雪魚,配新鮮紫菜汁(味道咸咸地)、牛油汁。Main:🐖西班牙伊比利豬,擁有如同大理石紋般的油花,裡頭蘊藏橡樹果實的芳香。搭配生薑汁、生洋蔥、Wasabi、鹽、胡椒。Rice:生蒜煙肉洋蔥炒蛋飯Miso Soup:紅味噌湯,呈紅褐色,鹽分較高、偏咸,豆香濃。Pickles:日本泡菜(漬物)Dessert:🍨士多啤梨焦糖Gelato💰$480/person

Soup:🦀蟹肉蟹籽茶碗蒸,香滑鮮甜,蟹籽粒粒脆。

Rice:生蒜煙肉洋蔥炒蛋飯

Pickles:日本泡菜(漬物)

Dessert:🍨士多啤梨焦糖Gelato

💰$480/person
2024-02-19
Type of Meal
Lunch
銅鑼灣日本宮廷鐵板燒|三原餐廳以日本宮廷風裝潢🇯🇵師傅全部係日本人午市鐵板燒套餐$480一位有9款食物😳以呢個價錢對比😎性價比高喔!🥢沙律配芒果汁🥢蟹肉蟹籽茶碗蒸🥢刺身🥢越式春卷皮切絲🥢甘鯛魚🥢和牛薄切🥢炒飯🥢湯🥢焦糖味雪糕當中最愛越式春卷皮切絲,包裹住北海道帶子,他他醬、香煎翠玉瓜,入口香脆內嫩,正!😍而甘鯛魚,肉質嫩滑,配牛油蒜汁或紫菜,格外惹味!😙和牛薄切,加壽喜燒汁、原個日本蛋黃,好食到不得了!😋最後嘅焦糖味雪糕,加入3.6牛乳自家製喔!😌三原 📍銅鑼灣開平道1號Cubus3樓C號舖
銅鑼灣日本宮廷鐵板燒|三原

餐廳以日本宮廷風裝潢🇯🇵師傅全部係日本人
午市鐵板燒套餐$480一位有9款食物😳
以呢個價錢對比😎性價比高喔!

🥢沙律配芒果汁
🥢和牛薄切
🥢炒飯
🥢湯
🥢焦糖味雪糕

而甘鯛魚,肉質嫩滑,配牛油蒜汁或紫菜,格外惹味!😙
和牛薄切,加壽喜燒汁、原個日本蛋黃,好食到不得了!😋
最後嘅焦糖味雪糕,加入3.6牛乳自家製喔!😌

三原
📍銅鑼灣開平道1號Cubus3樓C號舖
前身係將軍澳既三原鐵板燒,上年年尾進駐銀座式商廈Cubus,由長方打橫既坐法半圓形圍住師傅坐,更加可以欣賞師傅烹飪過程👨🏻‍🍳 lunch set highlight有北海道帶子(配翠玉瓜,奈良漬他他,三文魚籽),口感豐富有層次;🐟金鯛魚料理(有肉地,同個紫菜汁配搭幾新鮮);🥩A4宮崎和牛(薄燒,配上生蛋汁壽喜燒式食); 🍨雲呢拿雪糕(3.6牛乳使用,濃厚,全自家製)!!同層除左Goten三原仲有Omakase同cocktail bar,地點就腳算幾多選擇,下次唔想同人迫可以試下間陰世bar🥃_KAPPO TEPPANYAKI LUNCH SET - $480up三原Teppanyaki Mihara Goten 銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓

_

三原Teppanyaki Mihara Goten
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓
2024-01-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$500 (Lunch)
  • 北海道帶子
2024-01-27 128 views
三原鐵板燒銅鑼灣新店由日藉師傅三原先生主理,裝修氣派,全吧枱形式可以令到大家都欣賞到師傅嘅手勢!Special Highlight✨·鐵板燒北海道帶子 🍮 以春卷皮切絲包裹住北海道帶子去煎,有做吉烈嘅效果,配搭埋翠玉瓜同埋粒粒蟹籽,層次口感豐富·銀鱈魚 🐟銀鱈魚肉質鮮嫩,啖啖肉,而魚皮煎到脆卜卜,配上紫菜牛油汁又幾夾 ·宮崎和牛薄燒🥩和牛肉質嫩滑,入口油香四溢,以壽喜燒嘅方法去整真係最好食📍三原 Teppanyaki Mihara Goten銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖
三原鐵板燒銅鑼灣新店

Special Highlight✨
·宮崎和牛薄燒🥩
和牛肉質嫩滑,入口油香四溢,以壽喜燒嘅方法去整真係最好食

📍三原 Teppanyaki Mihara Goten
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖
2024-01-20
2024-01-27 103 views
店舖裝修非常有日式宮廷風格,好特別好美觀👍🏻店員們都非常有禮,同我地有講有笑,仲好用心講解😊佢哋嘅鐵板師傅全部都係日本人黎,好幽默好好傾,佢哋都好用心煮每一款菜式俾我哋食👍🏻前菜 -季節のサラダ🥗沙律加佢地自家製芒果汁好清新既感覺☺️汁物 - 本日のビシソワーズ🦀蟹肉蟹籽茶碗蒸,好濃蟹味,食落非常鮮味,好喜歡💕進肴 - 北海道産ホタテ貝柱のカツレツ奈良道タルタルソース🐚上面有三文魚子,北海道帶子好大好厚肉包住越式春卷皮加奈良漬一齊整成半吉列嘅感覺,好特別,食落好有新意😋追肴 - 本日の魚料理🐟鐵板銀鱈魚煎得非煎香口滑溜,分開左魚皮另外煎,食落非常香脆,配新鮮紫菜底同茄子一齊食,吸晒魚汁既香味好好味🤤主菜 - A4宮崎牛サーロイン薄焼🥩本身都好喜歡食鐵板,今次仲係食宮崎牛薄燒好鬼正,又濃牛香味🤤底部再去咗菠菜洋蔥同京蔥,吸晒牛肉既香味好正🤤御飯 - ガーリックライス用和牛粒加(自家制醬汁薑同蒜)去炒飯,特別香特別惹味😋止碗 - 赤出汁赤麵豉湯,比平時較濃味😚香物 - 漬物牛蒡同日式酸菜配飯一齊食好味😋水菓子 - 自家製ジェラート🍨甜品雪糕都係自家製,今次係焦糖雪糕😋

前菜 -季節のサラダ🥗
沙律加佢地自家製芒果汁好清新既感覺☺️

汁物 - 本日のビシソワーズ🦀
蟹肉蟹籽茶碗蒸,好濃蟹味,食落非常鮮味,好喜歡💕

追肴 - 本日の魚料理🐟

主菜 - A4宮崎牛サーロイン薄焼🥩

御飯 - ガーリックライス
用和牛粒加(自家制醬汁薑同蒜)去炒飯,特別香特別惹味😋

止碗 - 赤出汁
赤麵豉湯,比平時較濃味😚

香物 - 漬物
牛蒡同日式酸菜配飯一齊食好味😋

水菓子 - 自家製ジェラート🍨
甜品雪糕都係自家製,今次係焦糖雪糕😋

2024-01-26 96 views
同朋友慶祝想食鐵板燒!所以就去左 #三原 我記得呢一間餐廳係有三個不同嘅區域!之前試過壽司,所以今日就嚟試吓鐵板燒啦❤️午餐嘅鐵板燒套餐非常抵食!前菜💜沙律配芒果汁💜蟹肉蟹籽茶碗蒸💟越式春卷皮切絲配上北海道帶子,他他醬、翠玉瓜!味道好脆口!爽口絕配!💜甘鯛魚牛油蒜汁、紫菜!鮮甜口味!再配上獨特嘅紫菜口感確係豐富。🙏🏻A4和牛薄切洋蔥、京蔥、水菜絲、菇壽喜燒汁, 另配蛋汁!牛肉嘅口感入口即溶,再配上美味嘅蛋汁夠晒creamy!💜鹿兒島和牛漢堡加上蘿蔔蓉,令到漢堡扒唔會太鹹!漢堡扒亦都非常大塊!分量十足。💜自家製焦糖味雪糕加左3.6牛乳

前菜
💜沙律配芒果汁
💜蟹肉蟹籽茶碗蒸

💟越式春卷皮切絲配上北海道帶子,他他醬、翠玉瓜!
味道好脆口!爽口絕配!

💜甘鯛魚
牛油蒜汁、紫菜!鮮甜口味!再配上獨特嘅紫菜口感確係豐富。

🙏🏻A4和牛薄切
洋蔥、京蔥、水菜絲、菇
壽喜燒汁, 另配蛋汁!
牛肉嘅口感入口即溶,再配上美味嘅蛋汁夠晒creamy!

💜鹿兒島和牛漢堡

💜自家製焦糖味雪糕
加左3.6牛乳
2024-01-25 46 views
朋友推薦嘅鐵板燒餐廳KAPPO鐵板燒午餐套餐 $480Appetizer 季節沙拉沙拉使用當季新鮮的時令蔬菜,搭配豐富的沙拉醬汁,清爽而美味。Soup 蟹肉蟹籽茶碗蒸結合了蟹肉和蟹籽蒸製而成,味道鮮美濃郁。Entree帶子配奈良漬Tartar、魚子、翠肉瓜。新鮮的帶子和奈良漬塔塔,再搭配魚子和翠肉瓜,口感豐富,外觀精緻。Seafood 金目鯛魚將金目鯛魚經過煎烤至金黃色,保持了魚肉的鮮嫩口感,並搭配茄子和紫菜汁,為整道菜品增添了豐富的口味層次。Main A4宮崎和牛厚燒 +$100高級的A4宮崎和牛,以其極致的嫩滑口感而聞名。這種牛肉的質地柔軟,搭配厚燒的方式烹調,能夠保持肉質的鮮嫩。Rice: 蒜蓉炒飯以蒜蓉為調味料,為米飯增添了濃郁的香氣和獨特的風味。麵豉湯和漬物Dessert : 雲呢拿雪糕使用了高品質3.6牛奶和自家製香草製成,香甜而軟滑。
朋友推薦嘅鐵板燒餐廳

KAPPO鐵板燒午餐套餐 $480

Appetizer 季節沙拉

Soup 蟹肉蟹籽茶碗蒸
結合了蟹肉和蟹籽蒸製而成,味道鮮美濃郁。

Seafood 金目鯛魚

Main A4宮崎和牛厚燒 +$100

Rice: 蒜蓉炒飯
以蒜蓉為調味料,為米飯增添了濃郁的香氣和獨特的風味。

麵豉湯和漬物

Dessert : 雲呢拿雪糕
使用了高品質3.6牛奶和自家製香草製成,香甜而軟滑。

聽朋友介紹銅鑼灣三原,地點近利園,裝修仲好靚💗原來由將軍澳搬咗過海,賣點全店都由日本師傅主理,今次serve我哋嘅師傅嚟自日本銀座。鍾意日本師傅,因為匠人精神,一定將食物研究到極致。賣相靚靚外,一定係最俾心機。Lunch menu幾相宜,分$480同$780,相差一道龍蝦或鮑魚。揀咗個480試下,都好有驚喜!值得一讚,每個位仲有手寫name tag,好貼心亦有溫度。💬前菜|季節のサラダ沙律前菜用咗新鮮芒果汁做醬,醒一醒個胃。💬汁物Soup蟹籽蟹肉茶碗蒸茶碗蒸個底非常嫩滑,亦都唔會太鹹,on top有大量蟹肉!好鮮甜,亦好有咬口。💬進肴Entrée|北海道産ホタテ貝柱のカツレツ奈良漬タルタルソース旁邊嘅店員非常好,每一道菜都會簡單咁介紹吓,師傅唔識中文都唔太大問題。超有心機,將春卷皮切成絲咁幼細,包住日本嘅帶子煎香,top係奈良漬配上少少蛋黃醬配少少三文魚子,整道菜有唔同嘅層次,喺出邊係未食過嘅。💬追行Seafood|本日の魚料理銀鱈魚魚皮脆卜卜!旁邊有自制嘅紫菜汁,鹹鹹香香咁帶出佢個鮮味!💬主来Main|和牛漢堡 和牛薄燒和牛薄燒,油脂唔算太重,好軟淋,加上壽喜燒汁同蛋黃。另外朋友揀咗

💬前菜|季節のサラダ
沙律前菜用咗新鮮芒果汁做醬,醒一醒個胃。

💬汁物Soup
蟹籽蟹肉茶碗蒸

💬追行Seafood|本日の魚料理

💬主来Main|和牛漢堡 和牛薄燒
和牛薄燒,油脂唔算太重,好軟淋,加上壽喜燒汁同蛋黃。另外朋友揀咗漢堡,漢堡好香牛味,唔太乾身,口感好full好rich。

💬御飯Rice Garlic Rice
💬止腕Miso Soup 赤出汁
💬香物Pickles
蛋炒飯好乾身好香,配返個熱辣辣赤味噌湯🥳全餐都好好。

💬水菓子Dessert|Homemade Gelato
餐廳自制嘅gelato,係焦糖味,好smooth好香,而餐廳用嘅用具都好靚,令到整件事都加分!

另外除咗鐵板,仲有sushi同酒吧!想坐下傾下,記得早少少book位!
2024-01-24 40 views
朋友仔生日,想揀間靚靚餐廳食個lunch,可以傾下偈又食下嘢,一定揀Omakase ,揀咗銅鑼灣三原,地點近利園,裝修仲好靚💗全店都係日本師傅主理,今次呢位師傅嚟自日本銀座☺️Lunch menu有兩個,分別係$480同$780,後者會多一道龍蝦或鮑魚。今日唔算太餓,揀咗個480試下,都好有驚喜!🔸前菜|季節のサラダ簡單嘅沙律前菜,用咗新鮮芒果汁做醬汁!小清新得嚟好開胃🔸汁物Soup蟹籽蟹肉茶碗蒸天氣有少少轉涼,第二道菜就食熱嘢,茶碗蒸個蛋非常嫩滑亦都唔會太鹹,食得出滿滿嘅蟹肉味道,鮮味十足。🔸進肴Entrée|北海道産ホタテ貝柱のカツレツ奈良漬タルタルソース師傅雖然係日本人,唔識中文,但係旁邊嘅店員非常好,每一道菜都會介紹。呢度菜超有心機,首先將春卷皮切成絲,包住日本嘅帶子煎香,top係奈良漬配上少少蛋黃他他,另外仲有少少三文魚子,層次分明,口感非常好。🔸追行Seafood|本日の魚料理銀鱈魚,師傅將魚簡單煎香,魚皮脆卜卜!最特別嘅係佢旁邊嘅紫菜汁,鹹鹹香香得來同個魚好夾。🔸主来Main|A4宮崎和牛サーロイン薄焼き揀咗和牛薄燒,油脂唔算好肥,加上壽喜燒汁。再加上蛋黃,整件事好好👍🏻好

🔸前菜|季節のサラダ
簡單嘅沙律前菜,用咗新鮮芒果汁做醬汁!小清新得嚟好開胃

🔸汁物Soup
蟹籽蟹肉茶碗蒸

🔸追行Seafood|本日の魚料理

🔸主来Main|A4宮崎和牛サーロイン薄焼き
揀咗和牛薄燒,油脂唔算好肥,加上壽喜燒汁。再加上蛋黃,整件事好好👍🏻好夾。

🔸御飯Rice Garlic Rice
🔸止腕Miso Soup 赤出汁
🔸香物Pickles
食到炒飯已經開始好飽了,簡單嘅蛋炒飯,粒粒分明!好乾身好香,師傅又好巧妙配返個赤味噌湯,平衡兩者。

🔸水菓子Dessert|Homemade Gelato
最後加埋餐廳自制嘅gelato,今日係焦糖味,味道好濃厚又唔會死甜,質感好好!最好用好好味嘅雪糕作結,全餐lunch都好完美!!
2024-01-23 68 views
♨️♨️♨️三原♨️♨️♨️餐廳由日藉師傅主理🇯🇵廚師風趣幽默,用短短喺香港一年都唔夠嘅時間學到嘅廣東話,同我哋好有趣咁傾偈😆😆食得好輕鬆開心❤️《三原》有鐵板燒、omakase 及日式酒吧今次我哋食嘅鐵板燒係由令食材製作,性價比好高❣️割烹鐵板燒 ~$480位~日式蔬菜沙津🌱呢個沙律特別之處係配上自家製芒果汁酸甜又開胃~蟹肉蟹籽茶碗蒸🌱茶碗蒸滑嫩非常,加上蟹籽增加口感~北海道帶子🌱越南春卷皮切成幼絲,再包住帶子煎香到半吉列口感,配奈良漬他他,口感層次感鮮甜豐富😋~銀鱈魚🌱魚皮煎到非常香脆,肉質嫩滑,配紫菜醬突顯鮮味~A4宮崎和牛薄燒夢🌱和牛薄燒,雪花均勻,入口軟嫩,油脂感非常豐富~和牛炒飯🌱~赤麵豉湯,漬物🌱~自家製焦糖雪糕🌱
♨️♨️♨️三原♨️♨️♨️

《三原》有鐵板燒、omakase 及日式酒吧
今次我哋食嘅鐵板燒係由令食材製作,性價比好高
❣️割烹鐵板燒 ~$480位

~日式蔬菜沙津🌱
呢個沙律特別之處係配上自家製芒果汁酸甜又開胃

~蟹肉蟹籽茶碗蒸🌱
茶碗蒸滑嫩非常,加上蟹籽增加口感

~北海道帶子🌱

~銀鱈魚🌱
魚皮煎到非常香脆,肉質嫩滑,配紫菜醬突顯鮮味

~A4宮崎和牛薄燒夢🌱
和牛薄燒,雪花均勻,入口軟嫩,油脂感非常豐富

~和牛炒飯🌱
~赤麵豉湯,漬物🌱
~自家製焦糖雪糕🌱

• 割烹鐵板燒 ~$480位
2024-01-22 56 views
Cubus真係有好多臥虎藏龍嘅高檔餐廳,呢日就嚟到三原嘆返個午市鐵板燒🔥原本係將軍澳開業,之後進軍銅鑼灣,所有師傅都係日籍師傅。呢日大顯身手嘅師傅正正就係來自東京銀座一間米芝連鐵板燒餐廳🌟雖然師傅來頭咁猛,但午市套餐價錢出奇地相宜🤑$480就可以食到好豐富嘅一餐,若然叫$780套餐仲有龍蝦食。每道菜都食得出師傅運用不同食材味道及口感嘅巧妙配搭,性價比幾高👍🏻👍🏻季節沙律清爽嘅沙律加上自家製芒果醬🥭酸酸甜甜開胃。蟹肉蟹籽茶碗蒸茶碗蒸好滑😗😗加上蟹肉同蟹籽🦀增添海鮮鮮味。北海道帶子好特別嘅食法,將越式春卷皮切成絲,煎得香脆,包住北海道帶子。帶子大隻厚肉,中間好嫩滑,加上三文魚子好鮮味😋😋面頭仲有蛋及洋蔥做成嘅奈良漬,令口感味道更豐富🥰銀鱈魚銀鱈魚勁大件勁厚身,煎得啱啱好👏🏻夾起上嚟唔會散,但一放入口即化開,魚肉嫩滑到不得了☺️加上紫菜牛油汁、自家製紫菜以及茄子,鹹香惹味😋A4宮崎和牛薄燒肉類可以選擇豚肉、鹿兒島和牛或宮崎和牛。平時食鐵板燒嘅和牛薄燒通常係包住蔥蒜,今次師傅搞搞新意思😆做成sukiyaki壽喜燒style,煎熟後沾上蛋汁同吃。蛋漿包覆住具油脂香、好軟滑但唔膩嘅牛肉,滿足嘅味道😛

季節沙律
清爽嘅沙律加上自家製芒果醬🥭酸酸甜甜開胃。

蟹肉蟹籽茶碗蒸
茶碗蒸好滑😗😗加上蟹肉同蟹籽🦀增添海鮮鮮味。

北海道帶子

銀鱈魚

A4宮崎和牛薄燒
肉類可以選擇豚肉、鹿兒島和牛或宮崎和牛。平時食鐵板燒嘅和牛薄燒通常係包住蔥蒜,今次師傅搞搞新意思😆做成sukiyaki壽喜燒style,煎熟後沾上蛋汁同吃。蛋漿包覆住具油脂香、好軟滑但唔膩嘅牛肉,滿足嘅味道😛😛本身落咗燒汁,就咁食調味略重,要配菠菜、洋蔥同菇一齊食就剛剛好。

炒飯、赤麵豉湯、漬物
師傅做嘅香蒜和牛炒飯同坊間有少少唔同,飯粒都係粒粒分明,但口感相對鬆軟軟熟😗本身將和牛粒慢慢煎到逼晒油份出嚟,加入炒飯到,好邪惡😈😈

自家製Gelato
自家製紅豆雪糕🍨完全唔甜,好香紅豆味,為午餐做咗一個好結尾😚😚

人均消費:$520
推介指數(10分為滿分):8分
2024-01-22
$520 (Lunch)