2024-07-18 297 views
作為街坊嘅我知道屋企附近間Soho West 酒店開咗幾間餐廳,當然要一一去試吓啦!今次就先試呢間韓式Cafe 《Terrace in Seaside》, 去到就見到每個店員頭頂都戴住頂柑橘畫家帽非常之可愛,感覺好親切呀!🍊🍊🍊我哋揀咗個可以望到海嘅位置坐低,再點咗幾樣受歡迎嘅嘢食…🤤🤤🤤🌟人生迷芒的芒果沙冰呢期當造嘅時令生果一定就係芒果啦!所以就點咗呢杯芒果沙冰,飲落清甜又冰涼解渴,上面仲有半個芒果肉添!超正呀!🥰🥰🥰🌟濟州柑橘乳酪呢杯絕對係呢間店嘅人氣特飲,我見每一張枱都會點一杯的!咁佢嘅賣相又真係幾可愛嘅,用上原隻嘅柑橘放喺杯頂,而且飲落酸酸甜甜,非常之啱夏天飲!推薦呀!🍊🍊🍊🌟燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯燒醬油黑毛豬白切肉不油也不膩,紫蘇飯又好香,兩者都非常之夾😋😋😋🌟粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷我個人幾鍾意呢一個飯卷,脆卜卜嘅魚籽加上Creamy嘅三文魚蛋黃醬嘅組合,正正就係我鍾意嘅口味😍😍😍🌟芒芒夏日芒果窩夫最後嚟一個芒果窩夫甜品,窩夫外脆內軟,芒果肉鮮甜,絕對令今晚呢餐畫上完美嘅句號😝😝😝最正係大概六點幾嚟呢度食晚餐可以見晒日與夜唔同嘅景色,望住個海同咁靚嘅景食嘢都幾Chill

🌟人生迷芒的芒果沙冰

🌟濟州柑橘乳酪

🌟燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯

🌟粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷

🌟芒芒夏日芒果窩夫

最正係大概六點幾嚟呢度食晚餐可以見晒日與夜唔同嘅景色,望住個海同咁靚嘅景食嘢都幾Chill 㗎!❤️❤️❤️

2024-07-16 324 views
呢間餐廳之前已經有食過,最近佢哋係南昌SOHO WEST開咗分店,特別在呢個價位就可以望住個無敵海景食飯!不過我哋當日去到靠窗位置已經full曬,下次要早啲去😆▫️人生迷芒的芒果沙冰 ($68)夏天最啱飲沙冰,即時透心涼,酸酸甜甜好解渴🤤上面仲放咗半個芒果,賣相超靚🥰▫️濟州柑橘乳酪 ($68)幾乎係每台必點!造型可愛打卡一流,柑橘配上乳酪夠曬fresh,仲飲到啖啖果肉添🍊▫️粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 ($108)擺盤精緻,同一般嘅紫菜飯卷唔同,上面放咗三文魚魚子同蛋黃醬,味道更有層次。▫️燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯 ($138)飯加入芝麻、紫蘇同韓式辣醬一齊炒,少少辣好惹味。豬肉肥瘦相間,唔乾身食落仲有啖啖炭燒香味🤓▫️芒芒夏日芒果窩夫 ($108)窩夫夾住芒果肉同幼滑嘅忌廉,旁邊再放上芒果醬🥭窩夫唔係實淨鬆脆嘅質地,好厚身咬落鬆軟,蛋味香濃😍望落有好多cream仲以為會好漏,但係忌廉唔會好甜,食落一啲都唔膩,本身好飽但係食下食下都食曬🤣

▫️人生迷芒的芒果沙冰 ($68)

▫️濟州柑橘乳酪 ($68)

▫️粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 ($108)

▫️燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯 ($138)

▫️芒芒夏日芒果窩夫 ($108)
2024-07-15 341 views
朋友同我極力介紹近南昌站新開既SOHO West, 新開左一間主打韓國文青既Terrace in seaside, 個環境同食飯都好唔錯, 我都記得之係係又一城食過呢間, 係的確唔錯, 所以我同朋友就約左日收工去食SOHO West的確係好近南昌站, B出口過去都唔洗五分鐘, 呢間Terrace in seaside係新開, 所以環境新淨舒服, 而且對住個無敵大海景食飯, 真心冇得輸燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯-$138燒醬油而加上少少既大醬味道去煮飯, 加埋紫蘇葉點綴,飯粒粒分明,融合一起超享受, 而肥瘦相間嘅黑毛豬肉鮮嫩彈牙, D個係好高級既享受粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷-$108係傳統既韓式紫菜包飯上面, 鋪滿了粒粒魚籽與絕配嘅三文魚蛋黃, 口感豐富細緻,而且仲有提鮮既作用芒果夏日芒果窩夫-$108芒果控必食!係暖呼呼同好香蛋香味嘅窩夫配上夏日新鮮多汁嘅芒果,酸甜適中,每一口都仲能感受到芒果果肉嘅爆漿,幸福感爆表!濟州柑橘乳酪-$68D杯特飲連埋個濟州島既整個柑橘上枱, 實在太吸晴,濟州柑橘皮薄肉厚, 配上綿密順滑嘅乳酪,清新酸甜完美融合,一口接一口,連渣都唔想浪費,太美味啦!人生迷

燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯-$138

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷-$108

芒果夏日芒果窩夫-$108

濟州柑橘乳酪-$68

人生迷芒的芒果沙冰-$68
酷夏必飲!新鮮多汁嘅芒果,配合細緻綿密的沙冰質感,清爽解渴之餘,仲帶住一絲芒果香甜,超解暑又療癒心靈,而且仲有半個芒果去做裝飾, 又好睇又好食

總結D個係SOHO WEST既Terrace in seaside, 淨係睇住個無敵大海景食飯已經係超級減壓, 而加上服務食物都係水準以上之作, 我估我會迷上D度, 耐唔中就會過黎再CHILL下!
2024-07-03
2024-07-15 887 views
西九龍SOHO WEST商務中心喺深水埗一個商住項目,落地大玻璃採光一流,成座大廈暫時仲係好多吉舖,但Terrace in seaside已經率先進駐,隔離有間冰室,想食好啲去Cafe非Terrace莫屬,本舍住戶消費仲免費送飲品一杯食物方面同其他分店大同小異,只係望住碼頭大海景食嘢特別心曠神怡🫶🏻燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯有少少香辣,紫蘇味都幾突出,加上醬油豬腩肉好入味,肥肥地夠晒林,再配塊橙肉好清新粒粒魚籽與三文魚蛋黄醬飯卷呢個幾特別真係夏天必選,飯卷上有一大堆三文魚蛋黃醬,再鋪上大大粒新鮮魚子,好似食緊沙律咁最愛芒果嘅我哋揀咗Menu上夏日限定芒芒夏日芒果窩夫同人生迷芒的芒果沙冰。窩夫有四塊好厚身脆卜卜,疊高影相打卡好靚,上面有好又滑嘅忌廉同新鮮芒果肉,再加上碟上芒果醬真係芒果迷必食芒果沙冰唔會太多雪,感覺似飲緊冰凍芒果汁,亦有半隻原個芒果好香甜。另外當然唔少得佢哋招牌濟州柑橘乳酪,之前開新分店派街坊都有拎過,今次嚟幫襯當然要再飲,乳酪味好香❤️🙌🏻

2024-07-15 920 views
見附近開咗間餐廳,近近地就試下佢。由於天氣好好,所以可以遠望中環嘅景色,冷氣又十分充足,成間舖頭嘅環境都十分舒適。星期六下午都不用等位,侍應服務十分積極和有禮貌,嘢食未到嘅時候整體感覺良好。我哋一行三人叫咗Seaside Bruch、三文魚飯卷、菠菜芝士千層麵、芒果窩夫,另外叫咗三杯嘢飲,包括芒果沙冰、濟州柑橘乳酪、凍咖啡 嘢食大大份,整體味道不錯。Seaside Brunch嘅窩夫充滿驚喜,因為夾了煙肉,鹹鹹地幾特別。只是芒果窩夫太多cream當朋友們一致認為可以再嚟食過嘅時候,隔籬枱的紋身"女老闆"開始大罵兩位員工,坐在顧客旁邊,毫無欣賞員工的付出。與此同時,我的窩夫漏單,等了30分鐘後才製作。對"女老闆"的管理感到驚訝,同時令原本週末想放鬆的我們感受到那份上班的壓力,令我們不想再回來。

$200 (Tea)
2024-07-14 412 views
最近去韓風cafe天花板Terrace in seaside深水埗舖食嘢 佢嘅戶內window seats同戶外位 有好靚嘅seaview 望住個海飲嘢 都幾爽🥹-🥭芒果沙冰沙冰透心涼🥶滿口芒果汁 綿冰融化之後味道又冇乜變淡喎 熟芒果肉甜入心脾🤗🍹濟州柑橘乳酪柑橘🍊係濟州島必吃食物之一 汁多香甜少渣少核 柑皮好好聞 yoghurt drink酸酸甜甜冇氣泡 味道屬於light and refreshing -🍙粒粒魚籽三文魚蛋黃醬飯卷魚籽鹹鮮有爆趣 一條飯卷切起有咁多嚿 非常飽肚-🍖燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯黑毛豬肥瘦相間 豬皮軟嫩Q彈 油潤甘香 拌飯加入紫蘇 可以減低飽滯感-🧇芒芒夏日芒果窩夫即製窩夫重重疊 外脆內軟有蛋香 忌廉滑溜 喺度食嘢 一定要預留甜品胃😜-📍 Terrace in seaside (深水埗)深水埗荔盈街10號Soho West 1樓101號鋪

🥭芒果沙冰

🍹濟州柑橘乳酪

🍙粒粒魚籽三文魚蛋黃醬飯卷
魚籽鹹鮮有爆趣 一條飯卷切起有咁多嚿 非常飽肚

🍖燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯

🧇芒芒夏日芒果窩夫

📍 Terrace in seaside (深水埗)
深水埗荔盈街10號Soho West 1樓101號鋪

. 📍#Terrace in seaside (SOHO West)老公🐷帶咗我去呢個長沙灣新地標,正在發展中的SOHO WEST,原來係近海邊,仲有有個小碼頭,感覺有啲似荃灣西海之戀,揀咗呢間韓式柑橘主題嘅餐廳,特別鍾意有室外嘅位置,對住個海好chill,由於今日太熱,所以揀咗室內同被安排窗邊位,呢間餐廳以橙色為主調,四周都係柑橘擺設,每個小細節啲都好靚,聽講食物質素都唔錯㗎🧡🍊燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $138黑毛豬肥瘦比例剛剛好,韓國豬肉食落一啲都唔濟,配呢個韓式紫蘇飯好好食,帶點芝麻油香同辣味,幾惹味!🍊粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 $108呢個飯卷出奇地好食,大大粒魚子再加三文魚蛋黃,好fresh,食完一嚿想再食一嚿,估唔到比吞拿魚更好食。🍊芒芒夏日芒果窩夫 $108即叫即整嘅窩夫需要時間等,結果係我鍾意食嘅窩夫,外脆內軟,配酸酸甜甜嘅芒果醬,仲有大量打得好滑嘅cream,一啲都唔吝嗇,整體唔會話超級甜,而且仲有四件大大份添!🍊濟州柑橘乳酪 $68新鮮炸出金橘果汁再加乳酪,好清新,而且冇另外添加糖嘅感覺,飲完好舒服。🍊人生迷芒的芒果沙冰 $68酸酸甜甜嘅芒果沙冰,夏天飲份外冰涼

🍊燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $138

🍊粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 $108

🍊芒芒夏日芒果窩夫 $108

🍊濟州柑橘乳酪 $68

🍊人生迷芒的芒果沙冰 $68
酸酸甜甜嘅芒果沙冰,夏天飲份外冰涼。

**另收加一服務費**

——————————————-
📍 Terrace in seaside (SOHO West)
🏠 長沙灣荔盈街10號SOHO West 1樓101號舖

#hkfoodstep
#hkfoodstep長沙灣
#hkfoodstep韓式
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
#長沙灣美食
2024-07-11 412 views
SOHO West可以俯瞰長沙灣海濱長廊😍,落地玻璃將海景一覽無遺,日落美景🌊更能映入眼簾,將來商場店舖全面必定會係一個最新打卡熱點🤩📸!Terrace in seaside有先見之名已率先進駐👍🏻,餐廳以橘子🍊為主題,可以望到無敵大海景之餘,仲有室外位置俾你慢慢打卡🫰🏻~·♡ 粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 HKD$108估唔到用三文魚蛋黃醬做飯卷係咁好食🤤,飯卷入面仲加咗紅蘿蔔絲、蛋絲,面頭仲鋪咗粒粒魚籽🤩,食落好清新。·♡ 燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯 HKD$138黑毛豬白切肉🐖肉質軟q唔韌;而紫蘇拌飯加入咗泡菜一齊拌勻,微微辣辣幾惹味😚,少少油但感覺唔膩,成碟份量都幾多,兩個人食啱啱好。·♡ 芒芒夏日芒果窩夫 HKD$108很喜歡店家自家製的waffle🧇,係軟綿綿嘅口感😚,有四大件幾哂滿足!窩夫層層夾雜大量cream同切粒芒果肉🥭,上面仲淋埋芒果醬汁,酸酸甜甜好summer feel⛱️!·♡ 人生迷芒的芒果沙冰 HKD$68呢度嘅特飲真係好igable📸!! 將半邊芒果切開放喺杯邊作裝飾,芒果仲要已先切粒🥭,方便食用好貼心呢😙~ 沙冰飲落好清爽好fresh,亦唔會好甜,消暑
♡ 粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 HKD$108

面頭仲鋪咗粒粒魚籽🤩,食落好清新。
♡ 燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯 HKD$138

成碟份量都幾多,兩個人食啱啱好。
♡ 芒芒夏日芒果窩夫 HKD$108

♡ 人生迷芒的芒果沙冰 HKD$68

呢度嘅特飲真係好igable📸!! 將半邊芒果切開放喺杯邊作裝飾,芒果仲要已先切粒🥭,方便食用好貼心呢😙~ 沙冰飲落好清爽好fresh,亦唔會好甜,消暑解渴。
♡ 濟州柑橘乳酪 HKD$68

每次嚟都要飲返杯,杯面有原隻大柑橘🍊,柑橘乳酪酸酸甜甜,仲帶有粒粒柑橘果肉😋,而原隻大柑橘仲可以搣開嚟食添~
📍Terrace in seaside
深水埗荔盈街10號SOHO West 1樓101號舖
2024-07-05
Type of Meal
Dinner
2024-07-11 142 views
Soho West 呢到開左間韓式餐廳,之前已經食過佢其他分店,印象都係幾好食。今次呢間仲要有落地玻璃望住海景食飯,好chill!燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯見到接近枱枱客都會叫呢個! 醬油黑毛豬完全冇豬羶味,食落好入味,而且好易咬,肉質軟淋,仲有豬皮位,食完骨膠原滿滿既感覺。拌飯有淡淡既紫蘇味,仲有少少辣味,都幾好食。粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷呢款有驚喜,飯卷入面好多料,有蛋,青瓜,醃羅白等等,面頭上既三文魚蛋黃醬比得好多,加埋滿瀉既三文魚籽,口感好豐富。芒芒夏日芒果窩夫呢個甜品都係好高質,窩夫上枱時仲有外脆內軟,芒芒好足料,窩夫之間既夾層都有cream同埋芒果片,所以係啖啖都有芒果味。而且佢個汁唔會整到太甜。飲品叫左芒果沙冰同埋濟州柑橘乳酪,2款都好清新,好冰涼,岩曬夏天飲之餘仲好岩打卡。

燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷

芒芒夏日芒果窩夫

2024-07-11 261 views
Terrace in seaside 最近開咗喺南昌站呢一邊,作為Cafe迷嘅我,梗係去睇吓有咩好食啦我首先叫燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯,個飯有少少辣就好似泡菜咁樣,然後豬肉都好軟腍,幾好食。我仲叫左個粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷,魚子會喺口腔入邊爆出嚟嘅感覺真係好正。另外嚟到Cafe梗係唔少得食返一個窩夫啦今次嘅甜品係芒芒夏日芒果窩夫,佢嘅芒果好甜,底下仲充滿咗芒果汁。飲品方面,除咗佢哋招牌嘅濟州柑橘乳酪,佢地人生迷芒的芒果沙冰都好正。會有勁大塊芒果擺喺面頭,超級豐富。

2024-07-09 682 views
見到屋企對面新開咗呢間餐廳,記得之前喺海運都想試,星期日夜晚終於有時間試到可能餐廳新開的關係,其實有好大改善嘅空間首先,我同媽媽嚟食,打算叫一個主食,一個甜品,兩杯飲品,因為我哋想食完主食先至上甜品,所以落單嘅時候,甜品備註咗叫起。落完單之後,有侍應過來通知我們,甜品雖然寫咗叫起,因為系統問題,其實佢哋會一齊做的,所以如果下次想甜品後上的話,要分開落單,我們同意咗,冇問題的。不過,之後問題來了,我們的主食,大約在下單後半小時才到,我們以為甜品要做時間比較長,大約下單1小時還未到,發覺唔對路🧐去問問職員係咪漏咗單,先至發覺,原來廚房見到叫起,真係要叫佢先起🤣咁之前侍應講嘅嘢又係點樣?😅😅😅第二個問題,我哋叫咗兩杯飲品,第一杯係紫薯牛奶,賣相幾好,我都試飲咗一啖,正正常常。第二杯飲品係芒果沙冰,影相效果一流,不過芒果味道比較淡,飲落去又冇乜甜味🫠主食我哋叫咗燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯,個賣相的確係幾好,不過啲飯得少少辣味,冇乜鹹味,我懷疑廚房冇落鹽🤣🤣🤣黑毛豬都算幾好食😋最後甜品,揀咗芒果窩夫,又係賣相一流,呢個甜品係成晚最好食,窩夫幾有蛋香味,忌廉又唔會太漏,雖然芒果唔係太甜,但係芒果醬做

可能餐廳新開的關係,其實有好大改善嘅空間

第二個問題,我哋叫咗兩杯飲品,第一杯係紫薯牛奶,賣相幾好,我都試飲咗一啖,正正常常。第二杯飲品係芒果沙冰,影相效果一流,不過芒果味道比較淡,飲落去又冇乜甜味🫠主食我哋叫咗燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯,個賣相的確係幾好,不過啲飯得少少辣味,冇乜鹹味,我懷疑廚房冇落鹽🤣🤣🤣黑毛豬都算幾好食😋最後甜品,揀咗芒果窩夫,又係賣相一流,呢個甜品係成晚最好食,窩夫幾有蛋香味,忌廉又唔會太漏,雖然芒果唔係太甜,但係芒果醬做咗增添味蕾嘅效果,所以成晚唯一令到我滿意嘅就係呢個甜品🥹

第三個問題,呢間餐廳,原來晚上八點關門😅點解會咁早關門?🤣🤣🤣

坦白講,暫時我都應該唔會再食呢一間,或者其他分店,雖然侍應嘅服務態度係幾好,不過以味道,落單系統處理,出菜速度,不太令人接受🤦🏻‍♀️

2024-07-07
Type of Meal
Dinner
2024-07-09 273 views
難得的長假期,同老公去chill吓,慢活的過一個休閒下午。帶咗老公嚟南昌SOHO West嘅新分店,呢間分店有無敵大海景,環境優美,好度假風,適合打卡。粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷好靚的飯卷,擺盤超精緻,手機食先。豐富餡料嘅韓式飯卷上面放滿咗蛋黃醬三文魚蓉,上面再加上三文魚子,口感非常豐富,裏面嘅餡料好爽口,但黃醬三文魚蓉好Creamy,再加上新鮮嘅三文魚子,鮮味鹹香。燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯超惹味嘅韓式拌飯,應該由啲韭菜同埋韓式泡菜辣醬拌製而成,豬腩片用醬油燒,好香,肉質軟腍,肥而不膩。人生迷芒的芒果沙冰好靚嘅特飲,充滿夏日色彩,差唔多半個芒果放在上邊就裝飾,好有特色。沙冰以芒果同柚子打成,味道清新,微甜,好好飲。濟州柑橘乳酪呢杯係必叫嘅特飲,好靚,打卡一流。乳酪加上柑橘真係好好飲,健康又好飲。飲完飲品之後,上面個柑橘唔止係一個裝飾,仲可以搣開嚟食,入面果肉好多汁,夏天食一流。芒芒夏日芒果窩夫 一客窩夫係呢間餐廳出名的甜品,今日我哋嗌嘅係芒果口味,賣相超吸引。窩夫層層疊起來,中間夾住鮮奶油及芒果片,醬汁更有芒果汁加上鮮果。窩夫外脆內軟,充滿牛油香氣,夾住將雲朵般輕盈的鮮奶油及芒果再蘸上

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷

燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯

人生迷芒的芒果沙冰

濟州柑橘乳酪

芒芒夏日芒果窩夫 一客
窩夫係呢間餐廳出名的甜品,今日我哋嗌嘅係芒果口味,賣相超吸引。窩夫層層疊起來,中間夾住鮮奶油及芒果片,醬汁更有芒果汁加上鮮果。窩夫外脆內軟,充滿牛油香氣,夾住將雲朵般輕盈的鮮奶油及芒果再蘸上芒果汁一齊吃,非常滿足。

2024-07-08 177 views
朋友新居入伙,大家一致咁揀咗附近呢間咖啡店食嘢。餐廳位置方便,喺南昌站行幾分鐘就到。當日天氣好好,餐廳位於海邊,落地大玻璃窗將美麗景色盡收眼底,成個氛圍都好悠閒,好似去咗旅行咁。食物方面,人生迷茫的芒果沙冰用上半個芒果做裝飾,賣相吸引,消暑一流。芒果沙冰應該仲加入咗柚子肉,層次感得以提升。濟州柑橘乳酪呢杯招牌飲品每次必點。乳酪質感滑溜,配上濟州柑橘汁同果肉,清新開胃。粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷,飯卷上面鋪咗三文魚蛋黃醬,食落唔會好似一般咁乾身。醬料係靈魂,鮮美且濃郁,加埋魚籽,大家都覺得好有驚喜。燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯,黑毛豬肉質嫩滑,炆得入味。韓式拌飯配上紫蘇嘅香氣,再加少少柑橘汁,食落微辣,非常惹味。芒芒夏日芒果窩夫,窩夫外脆內軟,蛋香味足。我會形容佢好似蛋糕嘅窩夫。配上綿滑厚實嘅忌廉同芒果醬,甜而不膩,又係一道唔會令人失望嘅甜品。呢間Terrace in Seaside擁有180度嘅大海景色,喺香港真係好少見。餐廳環境非常舒服,令人唔想走。而且食物水準幾高,特別是甜品。下次一定會再嚟。

閒,好似去咗旅行咁。

食物方面,人生迷茫的芒果沙冰用上半個芒果

濟州柑橘乳酪呢杯招牌飲品每次必點。乳酪質

感滑溜,配上濟州柑橘汁同果肉,清新開胃。

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷,飯卷上面鋪咗

三文魚蛋黃醬,食落唔會好似一般咁乾身。醬

料係靈魂,鮮美且濃郁,加埋魚籽,大家都覺得好有驚喜。

燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯,黑毛豬肉質嫩

滑,炆得入味。韓式拌飯配上紫蘇嘅香氣,再

加少少柑橘汁,食落微辣,非常惹味。

芒芒夏日芒果窩夫,窩夫外脆內軟,蛋香味

足。我會形容佢好似蛋糕嘅窩夫。配上綿滑厚

實嘅忌廉同芒果醬,甜而不膩,又係一道唔會令人失望嘅甜品

令人唔想走。而且食物水準幾高,特別是甜品。下次一定會再嚟。
2024-07-08 145 views
人氣柑橘主題cafe以木系風格嘅裝修,環境好靚。由大門進入餐廳俾落地大玻璃吸引住,透光到十足,仲可以望住海景享受美食。燒醬油,黑毛豬白切肉紫蘇飯首先呢個燒豬腩肉真係好好食,燒得啱啱好,juicy 得嚟唔會太油,油脂感恰到好處,飯嘅煮法就似西式燉飯,但係食落就係韓式醬油嘅口味,所以幾得意,而且味道係更加有醬油嘅鮮味。粒粒魚子與三文魚蛋黃醬飯卷韓式包飯嘅新潮食法,多左魚子嘅鮮味同埋蛋黃醬增加層次,唔會好似淨食飯卷咁寡。芒芒夏日芒果窩夫選用夠甜嘅芒果,窩夫每件都夠哂鬆軟,食落味道亦都夠哂蛋香同牛油香,配嘅忌廉亦都夠企身同埋口感好滑。招牌飲品濟州柑橘乳酪造型十分特別,除左有好味嘅柑橘乳酪之外,仲有完整一個柑橘係杯飲品上面,十分可愛。而且係真嘅可以剝皮食,有心思得嚟又實際。人生迷芒的芒果沙冰芒果沙冰夠哂綿滑,甜度適中得嚟又得著重芒果平身嘅香甜,夏天咁熱一飲真係透心涼。

燒醬油,黑毛豬白切肉紫蘇飯

粒粒魚子與三文魚蛋黃醬飯卷

芒芒夏日芒果窩夫

招牌飲品
濟州柑橘乳酪

人生迷芒的芒果沙冰
放假去了朋友南昌維港匯新居作客,傍晚時分去了樓下新開嘅Terrace in Seaside食飯,之前都去過其他分店,但今次餐廳真係喺Seaside🌊,店內亦有室外位置,店外店內亦可以一邊食一邊望住個海😍🥢燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯🍚 $138黑毛豬🐷肉質軟腍,紫蘇飯食落辣辣地,味道好惹味🥢粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷🍙 $108飯卷埋相一流而味道也不錯,飯卷上面舖滿三文魚蛋黃醬,加上粒粒魚籽增加了口感😋🍴芒芒厦日芒果窩夫🧇 $108窩夫厚身而好香脆,面層和夾層除咗好幼滑嘅忌廉仲有都有好多芒果肉🥭好清甜,再加上芒果味toppings 🥤濟州柑橘乳酪 $68乳酪酸酸甜甜很開胃,還有一大個柑橘🍊打卡一流🥤人生迷芒的芒果沙冰 $68芒果沙冰好醒胃,還有開了一半的芒果🥭打卡裝飾一流之餘,芒果肉好鮮甜

🥢燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯🍚 $138
黑毛豬🐷肉質軟腍,紫蘇飯食落辣辣地,味道好惹味

🥢粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷🍙 $108

🍴芒芒厦日芒果窩夫🧇 $108

🥤濟州柑橘乳酪 $68
乳酪酸酸甜甜很開胃,還有一大個柑橘🍊打卡一流

🥤人生迷芒的芒果沙冰 $68