2024-07-07 81 views
南昌開咗一間新酒店同埋商場,入面開咗第十一間Terrance in seaside嘅分店,一定係景色最Chill嘅分店,入到去已經忍唔住驚嘆!我由黃昏時間坐到入夜,大玻璃對出嘅無敵海景,真係好靚🤩🤩嘢食方面選擇唔係好多,但係賣相精緻擺盤打卡able,味道亦都非常不錯。粒粒魚子與三文魚蛋黃醬飯卷非常推薦啊!我本身都好鍾意食韓式飯卷,呢一隻配搭新穎得來又輕盈,食完一舊又一嚿,都唔會覺得好滯好膩,係一流嘅輕食燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯黑毛豬味道好好,肉質細膩,亦都有豬肉嘅鮮甜味,配上紫蘇飯,即時覺得自己去咗濟州島啊飲品亦都係呢間舖頭嘅賣點,叫咗兩杯特飲,包括濟州柑橘乳酸,同埋芒果沙冰,都係非常緻,成個生果擺上杯上面,好有誠意啊最尾就以芒果窩夫作結,窩夫砌得好靚,而且蛋味濃郁,做到外脆內軟,係非常高質嘅窩夫!

粒粒魚子與三文魚蛋黃醬飯卷

燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯

愛店又開咗新分店起SOHO WEST (長沙灣), 到時又多個地方食好西雖然呢個地方都比較新, 成個商場暫時只得佢同另一間食肆 (還發展當中)早前7.1連放3天假期, 當然想發掘D新地方去遊覽下還以為新地方唔太多客, 點知坐坐下都Full house呢個近門嘅位置就較私隱同靜一點另一邊就採光度非常好, 也適合人多的位置新店空間感都幾大, 唔錯, 冷氣都好足夠, 啱哂熱辣辣嘅炎夏餐廳還有室外位置, 適合比有寵物人仕望出去真係對住海架, 見到咁嘅天氣, 真係好寫意, 心情都開朗, 食都食得開心D叫咗2份主菜, 1個甜品: 燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯粒粒魚籽三文魚蛋黃醬飯卷芒芒夏日芒果窩夫呢度signature 燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯, 我地之前都食過, 今次再encore對男友嚟講有肉有飯先叫正餐喎加上是有味飯, 唔係白飯, 係更加吸引嘅雖然橙紅色嘅飯, 但辣度幾乎是bb辣, 所以是人人能接受到的好鐘意佢地嘅擺盤presentation, 唔好睇d飯壓到扁哂, 其實份量都唔少飯卷都是我們一致認同好味的, 一共8件, 又唔油膩入面就像太卷咁, 有青瓜, 醃過嘅小黃瓜, 蛋等而面頭就加了滿滿嘅
早前7.1連放3天假期, 當然想發掘D新地方去遊覽下
還以為新地方唔太多客, 點知坐坐下都Full house
呢個近門嘅位置就較私隱同靜一點
另一邊就採光度非常好, 也適合人多的位置
餐廳還有室外位置, 適合比有寵物人仕
叫咗2份主菜, 1個甜品:

對男友嚟講有肉有飯先叫正餐喎
加上是有味飯, 唔係白飯, 係更加吸引嘅
飯卷都是我們一致認同好味的, 一共8件, 又唔油膩
粒粒魚籽三文魚蛋黃醬飯卷
入面就像太卷咁, 有青瓜, 醃過嘅小黃瓜, 蛋等
而面頭就加了滿滿嘅三文魚蛋黃醬和大粒魚籽, 飯卷實淨不鬆散, 食落又唔dry
呢碟好啱同朋友開心share, 又唔會食到好污糟
見佢menu加咗芒果系列, 呢個季節亦係當造, 應該會好甜美
甜品緊係首選窩夫啦, 好香蛋味, 又夠厚, 中間仲加了很滑嘅忌廉和芒果片,
而碟邊嘅芒果汁係新鮮芒果汁嚟架, 超正!
我再配埋芒果沙冰真係好涼透心, 沙冰入面我仲飲到d果肉果皮, 好清新
為配合政府環保, 用的是紙飲管, 飲到一半就變軟變形, 飲得很不爽, 但我知這不是餐廳的問題
2024-06-29
$250 (Lunch)
2024-07-07 499 views
🇰🇷位於南昌站五分鐘路程嘅新商場Soho West,原來已經有餐廳開左張啦~今日去長沙灣海濱長廊行下,見到呢間韓國cafe Terrace in seaside裝備好雅緻,決定一試~.🐽燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯黑毛豬肉好香,五層肉分明,肥膩度剛好~第一次食紫蘇飯,香而不膩,飯量亦都好足,好夾share食~.🍙粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷必試呢個韓式飯卷,裡面有爽甜嘅醃蘿蔔、蛋卷,配埋表面嘅魚籽同三文魚碎,再加埋啖啖嘅蛋黃醬,非常清新~.🥭人生迷芒的芒果沙冰好清甜的芒果沙冰,仲有大大塊芒果肉食,雙重享受~.🍊濟洲柑橘乳酪必試特色飲品~乳酪好清爽唔係死甜個種,配埋淡淡柑橘肉香,又係打卡一流~.🥭🧇芒芒夏日芒果窩夫影相打卡之餘,真係要讚下呢個窩夫,打完卡影哂相都仲係好脆身~甜品黎講,份量都係好出色,有成四塊窩夫,食到好滿足呢~

🐽燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯
🍙粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷
🥭人生迷芒的芒果沙冰
好清甜的芒果沙冰,仲有大大塊芒果肉食,雙重享受~

🍊濟洲柑橘乳酪
🥭🧇芒芒夏日芒果窩夫
2024-06-30
2024-07-06 167 views
今次黎到南昌站新開嘅商場SOHO West,間餐廳喺海邊隔離,海景好靚,有梳化位,卡位,餐廳設計大部分枱都會望到海景,我哋大概六點半到食到夜晚睇埋日落,所有景色都一眼無遺,睇住個靚景食嘢真係好好feel 🥰燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯黑毛豬煮得好正,好似慢煮咁淋,醬油味剛好,份量都好多,個紫蘇飯炒得好香,一啲都唔乾淨,賣相好靚,好整潔和工整粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷魚子同三文魚飯卷,三文魚已經和蛋黃醬溝埋一齊,裏面有一啲韓國嘅飯卷餡料,配埋一齊食好滋味,飯卷包得好整齊,唔會好鬆散芒芒夏日芒果窩夫甜品我哋點了芒果窩夫,窩夫整得好好,熱嘅同埋脆口,窩夫麵粉夠多口感好好,每層都有芒果同cream,好豐富好滿足人生迷芒的芒果沙冰 & 濟州柑橘乳酪芒果沙冰係有一半芒果成個上, 沙冰芒果味重,冰凍凍好啱夏天飲柑橘乳酪係成個橙放喺杯嘢飲上面好有特色,乳酪酸酸甜甜,好開胃

人生迷芒的芒果沙冰 & 濟州柑橘乳酪

2024-07-06 108 views
前陣子經過南昌站附近的海旁,才發現這裡多了一棟新的Soho West🏙️裏面的大部分商戶都是還沒裝修好的,只有一樓的Terrace in Seaside 和另一間冰室😀於是我們便直接走向Terrace in SeasideCafe正對著海邊,對面是昂船洲,也能望到對岸港島區的景色,室外位置有簷篷遮擋,就算在正午的陽光下☀️室內窗邊的位置也不會曬到 🍴燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯($138)質素依舊,這家的飯泡菜味更為突出,更有韓式的感覺 🍴粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷($108)三文魚籽的鮮甜與混入了蛋黃醬的熟三文魚鬆,加上飯卷內爽脆的紅蘿蔔絲、酸黃瓜及玉子,有種家常的味道 🥭芒芒夏日芒果窩夫($108)新鮮芒果與芒果醬的清甜,加上香甜的窩夫,又一必點推介 🍹人生迷芒的芒果沙冰($68)超清爽香甜的夏日特飲!還有半顆芒果肉在上面 🍹濟州柑橘乳酪($68)每次必點的招牌乳酪特飲

🍴燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯($138)
質素依舊,這家的飯泡菜味更為突出,更有韓式的感覺

🍴粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷($108)

🥭芒芒夏日芒果窩夫($108)

新鮮芒果與芒果醬的清甜,加上香甜的窩夫,又一必點推介

🍹人生迷芒的芒果沙冰($68)
超清爽香甜的夏日特飲!還有半顆芒果肉在上面

🍹濟州柑橘乳酪($68)
每次必點的招牌乳酪特飲
$270 (Lunch)
  • 燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯
  • 粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷
  • 芒芒夏日芒果窩夫
  • 人生迷芒的芒果沙冰
  • 濟州柑橘乳酪
2024-07-05 106 views
對住長沙灣海濱公園,落地玻璃望住無敵大海景,甚至有户外位置可以坐,真係好嘆!👉🏻芒芒夏日芒果窩夫 $108超巨型,打卡一流!共四件窩夫,咬口酥脆,入口軟綿,粒粒鮮芒果配cream,真係好配合!👉🏻人生迷芒的芒果沙冰 $68成三分一件芒果,界好哂粒粒,香氣十足!沙冰綿密,冰涼舒服!👉🏻燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯 $138豬肉肥而不膩,共八件,紫蘇拌飯夠惹味!仲有一件柑橘同沙律菜伴碟!👉🏻粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯巻 $108共九件,好精緻,飯團上面鋪滿三文魚蛋黃醬,滑嫩,仲有粒粒飽滿魚籽,口感豐富!👉🏻濟洲柑橘乳酪 $68奶香同柑橘嘅酸甜完美融合,乳酪好滑,夏天飲一流!連夜景都特別寧靜舒適!

👉🏻芒芒夏日芒果窩夫 $108

👉🏻人生迷芒的芒果沙冰 $68
成三分一件芒果,界好哂粒粒,香氣十足!沙冰綿密,冰涼舒服!

👉🏻燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯 $138

👉🏻粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯巻 $108

👉🏻濟洲柑橘乳酪 $68
奶香同柑橘嘅酸甜完美融合,乳酪好滑,夏天飲一流!

連夜景都特別寧靜舒適!
2024-07-04 74 views
位於深水埗SOHO West的「Terrace in seaside 」,係一間海邊嘅餐廳,我同朋友喺呢度享受咗一頓美味嘅晚餐。我哋叫咗燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯,啲豬肉鮮嫩多汁,配埋紫蘇嘅香味,好好味令人回味不已。另外,粒粒魚籽同三文魚蛋黃醬飯卷都好精緻,味道口感都好豐富,令人難忘。至於甜品,芒芒夏日芒果窩夫,外脆內軟嘅waffles 同新鮮嘅芒果,加埋好味既輕身的忌廉,絕對係夏天嘅最佳選擇。飲品叫左杯人生迷芒嘅芒果沙冰,好清涼 果肉鮮甜冰沙解暑,仲試咗濟州柑橘乳酪,清新嘅乳酪帶嚟一種舒爽嘅感覺,整體而言,「바다 앞 테라스」嘅食物質量高,服務體貼,環境優美,係一個值得推薦嘅餐廳。我哋度過咗一個開心嘅夜晚,期待下次再嚟試吓其他嘅美食。

今日去左 #南昌 新開嘅#sohowest 見到 @terrace.in.seaside 😍 咁就即刻入去😋 店內裝潢好舒服 仲可以望住個海景慢慢嘆☺️粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷夏天成個凍嘅飯卷真係好清涼呢~ 飯卷上面有粒粒魚籽與三文魚,感覺清新又消滯😚燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯清晰見到脂肪層既肉 肥瘦相間😍 必點之選由於長時間慢煮地烹調 肉質細嫩連脂肪都好柔軟😍Terrace in seaside (深水埗)📍深水埗荔盈街10號Soho West 1樓101號鋪
今日去左 #南昌 新開嘅#sohowest

清晰見到脂肪層既肉 肥瘦相間😍 必點之選
由於長時間慢煮地烹調 肉質細嫩連脂肪都好柔軟😍

Terrace in seaside (深水埗)
📍深水埗荔盈街10號Soho West 1樓101號鋪
2024-07-03 64 views
燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯黑毛豬一層肥一層瘦,所以口感好好👍🏻飯用左韓國辣醬去炒,非常之惹味👍🏻👍🏻👍🏻粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷個醬好好味呀⋯⋯加左魚籽卜卜聲,一啖一口好鬼正。芒芒夏日芒果窩夫好多芒果肉🤩忌廉超滑,窩夫好脆口整得好正,加左芒果醬就好有夏日風。人生迷芒的芒果沙冰🥭半個芒果肉超級甜,沙冰夏日飲就好解渴,正正正。濟州柑橘乳酪🍊整個橙放上面☝️乳酪加橙何其的夾,好好好飲。

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷
個醬好好味呀⋯⋯加左魚籽卜卜聲,一啖一口好鬼正。

人生迷芒的芒果沙冰🥭
半個芒果肉超級甜,沙冰夏日飲就好解渴,正正正。

濟州柑橘乳酪🍊
整個橙放上面☝️乳酪加橙何其的夾,好好好飲。
Type of Meal
Dinner
2024-07-02 65 views
今日就同朋友去咗位於SoHo West 既Terrace in seaside , 餐廳可以望到270度嘅海景, 有戶外嘅位置, 環境好舒適粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷飯卷餡料好足, 配搭好清新燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯黑毛豬口感好Q彈, 仲有啖啖炭燒香味,米飯用咗泡菜同埋韓式辣醬調味, 幾香口芒芒夏日芒果窩夫窩夫外脆內軟, 面頭嘅忌廉好輕盈, 配搭芒果粒好香甜, 同埋芒果醬,配搭豐富飲品系列都好有夏日透心涼嘅感覺人生迷芒的芒果沙冰超大舊芒果放喺沙冰面頭, 口感幼滑, 啱晒打卡濟州柑橘乳酪原隻柑橘加埋乳酪, 酸酸甜甜清新開胃

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷
飯卷餡料好足, 配搭好清新

燒醬油黑毛豬白切紫蘇拌飯
黑毛豬口感好Q彈, 仲有啖啖炭燒香味,
米飯用咗泡菜同埋韓式辣醬調味, 幾香口

飲品系列都好有夏日透心涼嘅感覺
人生迷芒的芒果沙冰
超大舊芒果放喺沙冰面頭, 口感幼滑, 啱晒打卡

濟州柑橘乳酪
原隻柑橘加埋乳酪, 酸酸甜甜清新開胃
2024-07-02 100 views
又一間“Terrace in seaside”開幕喇,今次冇花冇假真係喺seaside吖,大大的玻璃窗望住出邊無敵海景,好鬼嘆。如果天氣唔係太熱,可以坐outdoor仲正。 呢間餐廳的飲品和甜品不嬲係賣點,首先嗌咗個 “濟州柑橘乳酪”,大大個嘅濟州柑喺面,打卡一流,唔係好捨得飲,咁就慢慢嘆吧; 朋友就點咗杯沙冰,有個得意個名就叫做“人生迷芒的芒果沙冰”,冰涼爽透的芒果沙冰,材料十足,有大半個芒伴“杯“,超級滿足。愛來填肚嘅“粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷”和"燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯"亦好吸引,味道,材料都打破咗我對韓食以往的印象,大家都食得津津有味;仲有一個重頭戲甜品係“芒芒夏日芒果窩夫”,窩夫堆到一座山咁高,芒果有切片,有切成粒狀,還有士多啤梨同藍莓伴碟,非常之高分的甜品吖。

2024-06-30 170 views
Terrace in seaside喺南昌Soho West開咗新店,環境仲好好,有海景落地大玻璃,放假同老公嚟咗打卡食好野,勁chill😌燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $138之前見到人打卡已經覺得好吸引,果然冇令我失望,燒醬油黑毛豬白切肉層層分明,但係肥嘅部份完全唔會膩,肉嘅部份入味而且嫩嫩,仲有充滿膠原蛋白嘅QQ豬皮添。飯嘅部份一樣正,撈咗少少辣醬嘅紫蘇飯好惹味,令人一啖接一啖咁食,停唔到。粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 $108呢個飯卷好精緻,上面有三文魚子同埋三文魚沙律,飯卷中間都有好多料,有牛蒡、青瓜、蛋、醃蘿蔔等等,材料豐富,味道清新,好啱咁熱嘅天氣食。芒芒夏日芒果窩夫 $108呢個又係打卡一流,賣相好澎湃,厚厚嘅窩夫加上瀑布嘅鮮奶忌廉,中間仲要夾住好多芒果肉,真係邪惡。窩夫新鮮整起仲係熱嘅,加上又滑嘅鮮奶忌廉同埋酸甜酸甜嘅芒果果醬同埋果肉,一啲都唔會膩,好好食。濟州柑橘乳酪$68呢杯signature飲品一定要試吓啦,乳酪加上濟州柑橘果肉好清新。人生迷芒的芒果沙冰 $68呢杯都好靚,又係相機影先,芒果沙冰香甜,仲有半個芒果肉添,有得飲有得食。

燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $138

粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷 $108

芒芒夏日芒果窩夫 $108

濟州柑橘乳酪$68

人生迷芒的芒果沙冰 $68
Type of Meal
Lunch
2024-06-27 164 views
最近多左去Yoho west, 一來近南昌站,二來商場新,三來望到維港海境好chill 🫶🏻🍴燒醬油黑毛豬🐽白切肉紫蘇飯:黑毛豬咬落Q彈,配埋炭烤同醬油,好似食緊東坡肉,仲有炭燒香味,非常惹味👍🏻!🍴粒粒魚籽與三文魚蛋黃醬飯卷:三文魚醬好開胃,粒粒三文魚籽更是鮮味😋,不過可能被蛋黃醬味蓋過。🧇夏日芒果窩夫:窩夫好似剛出爐的牛油蛋糕,香脆又牛油香🤤!Toppings清甜芒果🥭,同芒果醬。🍋青檸柚子蜜:青檸🍋‍🟩香味好出,因為加了大量青檸🍊濟洲柑橘乳酪:柑橘清新,乳酪有奶香又醒胃,樣子可愛。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

🍋青檸柚子蜜:青檸🍋‍🟩香味好出,因為加了大量青檸

🍊濟洲柑橘乳酪:柑橘清新,乳酪有奶香又醒胃,樣子可愛。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅