今次去嘅泰菜係荃灣愉景新城,一向主打發掘荃灣區美食嘅我一於去試試二人晚餐價錢都相宜,其中最特別一定係每日$1精選優惠~~ 星期一至日都有C9仔推介 星期一 $1明爐魚/星期四$1小食拼盤就最抵喇~有興趣mark低喇!!星期六 $1 象啤大支裝平時唔多飲啤嘅我都點左支泰式奶茶 $22開頭上菜望落覺得會淡味,原來錯怪左佢添秘制海南雞半隻仲$98雞肉嫩滑,皮薄唔會好肥幾有驚喜!泰式炒蝦金邊粉$78 份量都幾多,調味酸甜適中、粉條有Q度 炭燒豬頸肉 $82 豬頸肉爽彈唔乾,沾豬頸肉指定泰式辣汁更好味!香茅豬扒 $42 講明有原塊,調味跟的醬汁都同豬頸肉類近,豬頸肉以外嘅選項,相對都幾經濟泰式千層糕$34有6件甘多,煙韌QQ有好香斑蘭椰汁味足夠3人份量,埋單$400有找真係仲抵過好多泰國商場餐廳🍴
今次去嘅泰菜係荃灣愉景新城,
一向主打發掘荃灣區美食嘅我一於去試試

二人晚餐價錢都相宜,其中最特別一定係每日$1精選優惠~~

星期一至日都有
有興趣mark低喇!!

星期六 $1
象啤大支裝
平時唔多飲啤嘅我都點左支

泰式奶茶
開頭上菜望落覺得會淡味,原來錯怪左佢添

秘制海南雞
半隻仲$98

雞肉嫩滑,皮薄唔會好肥
幾有驚喜!

泰式炒蝦金邊粉

份量都幾多,調味酸甜適中、粉條有Q度

炭燒豬頸肉
豬頸肉爽彈唔乾,沾豬頸肉指定泰式辣汁更好味!

香茅豬扒

泰式千層糕
有6件甘多,煙韌QQ有好香斑蘭椰汁味

足夠3人份量,埋單$400有找
真係仲抵過好多泰國商場餐廳🍴
2023-02-04
$190 (Dinner)
  • 海南雞
【 荃灣質素不俗的泰菜🇹🇭 $1 炭燒豬頸肉🐷】.每日有不同的$1優惠!最正係星期四的拉盤、星期五的炭燒豬頸肉條件只要散叫兩份主餐牌菜式就可以合理要求啦.泰式生蝦刺身 $98六件生蝦厚身肥美~配醬汁入味帶辣👍🏻開胃!RN 仲話夠彈牙幾好喎.炭燒豬頸肉 $1 (特價)呢個簡直係無敵呀份量多不在話下件件都好juicy!又有油香又有炭香.泰式明爐烏頭 $168熱騰騰呈上原條烏頭魚酸辣都好突出~魚有細骨不過唔多要食得小心喔粉絲索哂啲鮮味好正 .原個菠蘿海鮮炒飯 $98正喎!有魷魚、蝦海鮮配料大大舊菠蘿炒飯其實唔易做得好因為酸甜味要恰到好處精華來源就係提子乾和菠蘿粒其他用料仲好大方豐富~有腰果和勁多肉鬆
【 荃灣質素不俗的泰菜🇹🇭 $1 炭燒豬頸肉🐷】
每日有不同的$1優惠!
最正係星期四的拉盤、星期五的炭燒豬頸肉
條件只要散叫兩份主餐牌菜式就可以
合理要求啦
泰式生蝦刺身 $98
六件生蝦厚身肥美~
配醬汁入味帶辣👍🏻開胃!
RN 仲話夠彈牙幾好喎
炭燒豬頸肉 $1 (特價)
呢個簡直係無敵呀
酸辣都好突出~魚有細骨不過唔多
要食得小心喔
粉絲索哂啲鮮味好正
原個菠蘿海鮮炒飯 $98
正喎!有魷魚、蝦海鮮配料大大舊
菠蘿炒飯其實唔易做得好
因為酸甜味要恰到好處
精華來源就係提子乾和菠蘿粒
其他用料仲好大方豐富~有腰果和勁多肉鬆
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 泰式明爐烏頭
  • 炭燒豬頸肉
2023-02-09 164 views
荃灣超抵食二人泰國菜二人餐 $2581️⃣冬陰公湯香噴噴冬陰公,一窩上枱仲有爐仔加熱,濃郁嘅味道保持住溫度,加上勁多配料(蝦都六七隻),每一啖都飲到精華所在!2️⃣咖喱炒軟殼螌大大碟軟殼蟹,份量一流性價比不錯,咖喱味道都夠香帶有少少甜口感,軟殼蟹都啖啖肉,配搭都不錯!3️⃣泰式蒜蓉包(4塊)金黃香脆嘅蒜蓉包,口感爽脆夠味,撈埋咖喱簡直一流!4️⃣泰式炒雜菜清清地嘅炒雜菜,種類都幾包羅萬有,加咗蒜蓉炒都幾入味!追加串燒三串(豬/牛/雞)$40串燒火喉唔錯,雞豬牛都啖啖肉好惹味,加埋醬汁剛剛好!芒果糯米飯 $60重點必食芒果糯米飯,差不多原件芒果,香甜夠新鮮,加埋糯米飯甜品真係冇得輸!🏷️重有每日精選$1優惠,日日唔同菜式加一服務費Thai 2.0 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
荃灣超抵食二人泰國菜

二人餐 $258
1️⃣冬陰公湯
2️⃣咖喱炒軟殼螌
3️⃣泰式蒜蓉包(4塊)
金黃香脆嘅蒜蓉包,口感爽脆夠味,撈埋咖喱簡直一流!
4️⃣泰式炒雜菜
清清地嘅炒雜菜,種類都幾包羅萬有,加咗蒜蓉炒都幾入味!

追加
串燒三串(豬/牛/雞)$40
串燒火喉唔錯,雞豬牛都啖啖肉好惹味,加埋醬汁剛剛好!

芒果糯米飯 $60

🏷️重有每日精選$1優惠,日日唔同菜式

加一服務費

Thai 2.0 (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
2023-02-07 128 views
Thai 2.0 佈滿綠色植物點綴, 充滿 泰國色彩, 好小清新的感覺, 坐在舒適長卡位內,寫意地嘆經典泰式美食, 讓人津津回味, 價錢相當親民, 吸引不少街坊粉絲支持。海南雞喇沙/ 午餐 $58肥美去骨的海南雞,配上黃油雞皮, 彈牙緊緻, 雞肉嫩滑, 跟配的喇沙, 金黃濃稠的湯底,散發著陣陣的椰香及奶香, 配上煙煙靭靭米線, 格外滋味,不消一會, 給我通通吃光了。泰式香茅豬扒煎蛋飯/午餐 $60大塊切件香茅豬扒, 剛剛煎起,熱燙又香口,淡淡香茅香氣, 配上金 黃煎蛋, 拌飯一流。泰式蠔餅 $128熱燙燙的蠔仔煎蛋, 份量十足 ,表面煎至金黃香脆, 雞蛋不但滑溜, 還充滿誘人蛋香,蠔仔肥美 鮮香, 再沾上泰式酸辣醬汁, 令蠔肉鮮味提升, 特別喜歡墊底的牙菜,爽脆美味。泰式鳳爪 /追加 $28泰式鳳爪, 爽彈無骨, 入口酸酸辣辣 , 開胃過癮。炸蝦餅追加/兩件 $32 即叫即製的炸蝦餅,炸到金香酥脆, 鮮味彈牙,沾上泰國式酸辣醬, 滋美得令人停不了口。香茅雞翼兩隻/追加 $12雞翼外脆內軟,熱燙香口,淡淡香茅香氣。千層糕兩件/追加 $12煙煙韌韌的千層糕口,配上濃稠的椰漿,香甜誘人。椰汁

海南雞喇沙/ 午餐 $58

泰式香茅豬扒煎蛋飯/午餐 $60

泰式蠔餅 $128

泰式鳳爪 /追加 $28
泰式鳳爪, 爽彈無骨, 入口酸酸辣辣 , 開胃過癮。

炸蝦餅追加/兩件 $32

香茅雞翼兩隻/追加 $12
雞翼外脆內軟,熱燙香口,淡淡香茅香氣。

千層糕兩件/追加 $12
煙煙韌韌的千層糕口,配上濃稠的椰漿,香甜誘人。

椰汁西米糕三件/ 追加 $18
口感Q彈的西米糕, 盛載在自家製班蘭葉造成盒子裏面, 每一 口濃郁椰奶香氣, 香甜吸引,不愧是 人氣泰式甜品

泰式龍眼茶
龍眼茶, 冰爽蜜甜, 還有啖啖的龍眼肉 , 口感豐富。

餐廳:Thai 2.0 (荃灣)地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖最近被荃灣愉景新城2樓呢間喺角落頭位置嘅Thai 2.0 吸引咗過去😍,原因喺佢哋做緊星期一至日晚市6點後嘅加$1精選優惠,只需要叫主餐牌入面嘅2款食物(飲品、小食、甜品除外)就可以加$1換購唔同泰式美食,例如明爐烏頭、生蝦刺身、泰式拼盤、泰式燒豬頸肉等👏Thai 2.0顧名思義喺希望將泰國菜升級,呢間泰式餐廳開咗3年,除咗有正宗泰國大廚炮製各式各樣泰國原味道嘅美食之外,仲喺泰菜當中融入咗西式、港式等元素,創造咗一款又一款fusion泰國菜🇹🇭,加上早前新年推出嘅泰式盆菜同埋出面好少見嘅泰式一人火鍋,吸引咗唔少鍾意泰式美食嘅人同附近街坊幫襯👍✝️泰式木瓜沙律 $68由泰國大廚自己打製嘅酸辣汁,辣香比我平時食開嘅更勝一籌🌶,當中仲有陣陣魚露香,青木瓜爽口開胃,仲有花生🥜、車厘茄、豆角等配菜,豐富咗沙律嘅口感同顏色✝️泰式生蝦刺身 $98生蝦刺身一碟有8隻🦐,配上辣椒同生蒜辟腥,加上秘製獨特嘅酸辣醬,放入口一咬辣得過癮🔥,蝦腸被清除乾淨,肉質都算新鮮,另外仲有地道泰國苦瓜俾你品嚐一番✝️Thai 2.0秘製海
餐廳:Thai 2.0 (荃灣)
地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖

✝️泰式木瓜沙律 $68
由泰國大廚自己打製嘅酸辣汁,辣香比我平時食開嘅更勝一籌🌶,

✝️泰式生蝦刺身 $98

✝️Thai 2.0秘製海南雞(半隻) $98
呢個海南雞醬汁同樣喺師傅秘製,食海南雞其實重點都喺食呢個醬汁😎,
海南雞雞肉肥美,雞皮同雞油都幾多,食多兩舊會有少少肥膩感覺,偶有一兩舊色帶有瘀血色,不過雞肉整體鮮嫩,雞肉鮮味十足🐓

✝️泰式飛天炒芥蘭 $70
所謂嘅飛天炒菜,其實喺講緊泰國芭堤雅唔少大排檔嘅師傅都會喺街頭用大火猛炒菜,之後將菜拋到高高而吸引食客幫襯😋。
呢度食落同樣惹味,芥蘭新鮮嫩綠,爽口多汁,雖然鑊氣唔算好勁但勝在夠香夠大碟🤓

✝️泰式明爐烏頭 $1
我星期一去有嘅優惠喺$1加購原價$168嘅泰式明爐烏頭,餐廳選用咗元朗烏頭,出名嫩滑而且魚味香濃🐟,
接近一斤大小嘅烏頭就最為好食,唔會有腥味,配以各款泰式香料例如薑絲、草菇、肉碎、粉絲,相當足料,加上酸酸甜甜嘅湯底,放喺明爐上面一邊食一邊烹煮,凍凍哋嘅天氣食確實一流,最重要係$1就有得食🤑,相信冇人會錯過
2023-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2023-02-04 94 views
📍呢間係荃灣愉景新城嘅泰國餐廳🍴環境寬躺💯坐得舒服☺️而且佢哋仲有好多唔同嘅菜式俾你揀👍好抵食添💰🍴二人餐 $258🥥椰汁雞湯🌈好喜歡泰國菜嘅香料味🤤但係好多時泰國菜都係🈶️好多都係香辣嘅🌶若果你同我一樣都係食🤔辣我哋就一定食唔到冬蔭功嚕😅但係我地都可以試吓呢個泰式椰子雞湯呀👍佢同冬蔭功最大嘅分別係佢加左大量椰奶🥥口味即刻唔會辣❌仲有南薑同檸檬葉嘅香味添🤤椰奶嘅甜❤濃郁又開胃🥳超正呀😍🐠泰式明爐烏頭 +$70🌈我哋係超級鍾意食魚嘅🐟所以就+$70 order咗份喇❤泰式明爐烏頭熱辣辣原條魚上枱🔥有肉又有湯🤤味道酸酸微辣口感😍好惹味呢🥳🥳🍍菠蘿海鮮炒飯🌈呢個菠蘿海鮮夠晒傳統味道😍好足料👍好鍾意食菠蘿炒飯裏面嘅肉鬆同埋提子乾🍇真係好好食呀🥳🥬泰式炒雜菜🌈泰式炒雜菜蒜茸味超出😍雜菜炒得夠鑊氣🔥而且爽口翠綠添🥬唔錯🥳🥳☕️泰式奶茶 $19/杯🌈奶茶精嘅我❤最近發覺泰式奶茶都唔錯播👍呢杯正宗濃醇香嘅泰式奶茶🔥甜感十足又帶有絲絲嘅煉乳香氣😍正呀🥳🥳

🍴二人餐 $258

🥥椰汁雞湯

🐠泰式明爐烏頭 +$70

🍍菠蘿海鮮炒飯

🥬泰式炒雜菜

☕️泰式奶茶 $19/杯

• 泰式明爐烏頭
2023-02-03 111 views
約左細妹去荃灣買野,順便食埋lunch今次食嘅呢間就係位於荃灣既一間泰國餐廳Lunch好抵食,跟一杯熱飲,仲有小食追加優惠( ´ ▽ ` )ノ-冬陰公湯扎肉米線 $59💰冬陰功湯幾好飲,加咗米線都唔會話溝淡左扎肉幾彈牙,幾香嘅胡椒粉味-馳名喇沙湯豬頸肉米線 $59💰豬頸肉比較厚,浸喺湯入邊冇晒煎烤既味喇沙湯底椰香味好重,有冬陰功湯做對比,呢個有啲失色🤪-泰式鳳爪 +$28💰泰式汁好夠味,唔會好淡-炸蝦餅 +$32💰食到蝦肉好彈牙,炸得好香脆-凍泰式奶茶 +$3💰叫左少甜,冇澀味幾重奶味-熱泰式奶茶
約左細妹去荃灣買野,順便食埋lunch
今次食嘅呢間就係位於荃灣既一間泰國餐廳

-冬陰公湯扎肉米線 $59💰
冬陰功湯幾好飲,加咗米線都唔會話溝淡左
扎肉幾彈牙,幾香嘅胡椒粉味

-馳名喇沙湯豬頸肉米線 $59💰
豬頸肉比較厚,浸喺湯入邊冇晒煎烤既味
喇沙湯底椰香味好重,有冬陰功湯做對比,呢個有啲失色🤪
-泰式鳳爪 +$28💰
泰式汁好夠味,唔會好淡
-炸蝦餅 +$32💰
食到蝦肉好彈牙,炸得好香脆
-凍泰式奶茶 +$3💰
叫左少甜,冇澀味幾重奶味
-熱泰式奶茶

Thai 2.0 (荃灣)❤️🤍💙😍😍荃灣愉景新城 = 購物+美食天堂🎊今次來到Thai 2.0🇹🇭🫶沒有失望,午飯時間人流旺!💯Lunch Set連港式飯麵都有,亦非常抵食🤑[炭燒豬頸肉🐽 $82](8/10)肥美的豬頸肉🐖很香炭燒味🔥🥳配辣汁更惹味![冬陰公湯🌶️ $88](9/10)少少辣🌶️😍多多酸 🇹🇭 正宗泰國味道!用火爐在底🔥,保持溫度😋很多原隻蝦🦐、不同種類的菇🍄🍄[泰式柚子鮮蝦沙律🦐🥗 $76](7/10)超多柚子🫶多汁清爽偏甜的沙律[菠蘿海鮮炒飯🍍🦐🍚 $70](9/10)Lunch Set價錢較便宜🥰熱辣辣🔥炒飯超足料🥳大量肉鬆、腰果在碟旁😍😍超多菠蘿🍍!酸酸甜甜很多海鮮🦐🫶[泰式青檸梳打🍋🍹+ $12](7/10)偏酸,解膩💚🤍[千層糕💚 +$6](7/10)煙韌!偏甜😆[椰汁沙冰🥥🍧 $32](8/10)🤍椰子香🤍沙冰口感剛剛好🎊#荃灣foodhealsme#新界foodhealsme#星馬泰foodhealsme 回頭率:✅✅✅✅推介:冬陰公湯🌶️、菠蘿海鮮炒飯🍍🦐🍚📍Thai 2.0 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號鋪

Thai 2.0 (荃灣)❤️🤍💙

😍😍荃灣愉景新城 = 購物+美食天堂🎊

[炭燒豬頸肉🐽 $82](8/10)
肥美的豬頸肉🐖
很香炭燒味🔥🥳
配辣汁更惹味!

[冬陰公湯🌶️ $88](9/10)
少少辣🌶️😍多多酸 🇹🇭 正宗泰國味道!
用火爐在底🔥,保持溫度😋
很多原隻蝦🦐、不同種類的菇🍄🍄

[泰式柚子鮮蝦沙律🦐🥗 $76](7/10)
超多柚子🫶多汁清爽
偏甜的沙律

[菠蘿海鮮炒飯🍍🦐🍚 $70](9/10)
Lunch Set價錢較便宜🥰
熱辣辣🔥炒飯超足料🥳
大量肉鬆、腰果在碟旁😍😍
超多菠蘿🍍!酸酸甜甜
很多海鮮🦐🫶

[泰式青檸梳打🍋🍹+ $12](7/10)
偏酸,解膩💚🤍

[千層糕💚 +$6](7/10)
煙韌!
偏甜😆

[椰汁沙冰🥥🍧 $32](8/10)
🤍椰子香🤍
沙冰口感剛剛好🎊

#荃灣foodhealsme
#新界foodhealsme

#星馬泰foodhealsme

回頭率:✅✅✅✅
推介:冬陰公湯🌶️、菠蘿海鮮炒飯🍍🦐🍚

📍Thai 2.0 (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號鋪
炭燒豬頸肉🐽
椰汁沙冰
  • 菠蘿海鮮炒飯
2023-02-01 60 views
滋味抵食泰國菜Thai2.0 (愉景新城)~~~~~~~~~~~~~~~今晚來到位於荃灣愉景新城的滋味泰國菜Thai2.0, 裝修主要以平民為主, 主打抵食泰國菜, 今次泰國菜整體味道出色~~小編order了青咖哩雞($78),泰式薄餅($28),  泰式烤牛肉($138)(新出),Thai2.0 炒米粉($78),泰式奶茶($22), 芒果糯米飯($60)~~ 特別推介泰式炒牛肉,肉質鮮嫩,配上泰式辣醬,酸酸辣辣,值得一試~ 另外Thai2.0炒米粉內含有臘腸,雞肉, 炒蛋,蔥等,非常夠鑊氣, 非常惹味~~
滋味抵食泰國菜

Thai2.0 (愉景新城)

~~~~~~~~~~~~~~~

2023-01-31 875 views
Thai 2.0💚S3 Thai 2.0 秘制海南雞(半隻) $98S14 泰式椒鹽蝦 $138S10 泰式鐵板蠔餅 $1282003-泰式飛天炒通菜 $701004-泰式柚子鮮蝦沙律 $764003-白飯x4 $13x44005-泰式拼盤 (牛肉) +$18001-芒果沙冰 $368005-菠蘿沙冰 $328011-泰式龍眼茶(熱)x2 $19x2另收+1服務費人均消費: $147.2 (5人) -S3 Thai 2.0 秘制海南雞(半隻)🐓雞夠晒滑😝配油飯嘅話應該好正隻雞偏細隻下次嘅話 嗌成隻個配菜醃蘿蔔嗰啲酸酸尾尾 開胃🤤·S14 泰式椒鹽蝦🦐因為太飽 所以我地打包咗🤣·S10 泰式鐵板蠔餅🦪嗰蛋偏厚身🍳有啲似炒蛋 味道偏甜啲蠔嘅份量都偏多👻但蛋味蓋過蠔嘅味道🥺鹹啲會好味啲·2003-泰式飛天炒通菜🥬好食🤤面頭鋪滿蒜 好香🧄唔會話炒到好乾/有渣·1004-泰式柚子鮮蝦沙律🥗啲柚子同蝦都好新鮮🤩柚子特登搣成一嚿嚿 方便食除咗有柚子同鮮蝦仲有洋蔥 炸蒜片 腰果 車厘茄 蔥🧅細粒洋蔥整成一嚿嚿🔪都比較生 所以有啲啲辣 增加開胃嘅感覺🥵全部嘢都一嚿嚿 一粒粒再加上有淋嘅 都有硬嘅口感好豐
Thai 2.0💚

員工好好🥰
周不時會關心食客 睇吓覺得夠唔夠味
同食客傾偈 同埋睇吓會唔會坐得唔舒服
另外 晚餐時段🌃
一個禮拜唔同嘅日子 有唔同嘅$1優惠!
所以可以留意返menu 真係好抵🤩
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-01-19
2023-01-31 64 views
2023-01-30一蚊超值泰菜🇹🇭同朋友去咗荃灣搵食😁愉景新城有間叫Thai 2.0😋泰國大廚主理餐廳👨🏻‍🍳用超值價錢食到多款泰菜🇹🇭餐廳每日有一蚊優惠叫不同菜式🤗店員安排我哋坐卡位😀咖哩軟殼蟹,152蚊碟💰軟殼蟹夠入味,咖喱醬汁勁香濃椰香味,咖哩軟殼蟹採用主廚特調醬汁,搭配酥炸過後的軟殼蟹,配埋薄餅獨特風味😊泰式鐵板蠔餅,128蚊份💰泰式蠔餅用咗鐵板上枱,熱辣辣內裏煙韌,有大大粒蠔仔,軟淋淋,非常香口,加上鮮甜醬汁,份量好多😀豬肉碎生菜包,76蚊碟💰香濃惹味肉碎,加上各式香料調味,配上生菜口感豐富又香辣,非常開胃惹味嘅頭盤🤗泰式薄餅,28蚊份💰薄餅金黃色,配搭香濃咖哩汁,好惹味☺️泰式飛天炒通菜,1蚊碟💰天炒通菜炒得好入味,超嫩通菜配香氣撲鼻配料炒得鑊氣十足,問咗店員,要點咗主牌兩項主食,就可以用1蚊價錢,點當日嘅優惠菜式💰😁整體環境餐廳好闊落🤗經理嘅服務超好,好投入服務每枱客😀食物份量多,好抵食,經過 @thai2.0 可以試吓😀#Thai 2.0#咖哩軟殼蟹#泰式鐵板蠔餅#豬肉碎生菜包#泰式薄餅
2023-01-30

咖哩軟殼蟹,152蚊碟💰

泰式鐵板蠔餅,128蚊份💰

豬肉碎生菜包,76蚊碟💰

泰式薄餅,28蚊份💰
薄餅金黃色,配搭香濃咖哩汁,好惹味☺️

泰式飛天炒通菜,1蚊碟💰

整體環境餐廳好闊落🤗
經理嘅服務超好,好投入服務每枱客😀
食物份量多,好抵食,經過 @thai2.0 可以試吓😀

#Thai 2.0
#咖哩軟殼蟹
#泰式鐵板蠔餅
#豬肉碎生菜包
#泰式薄餅
2023-01-28 128 views
約咗朋友嚟荃灣 IKEA 睇家品,由於晏咗起身,連早餐都未食,所以提議先到附近搵間餐廳,吃頓午餐才出發。 友人想吃泰菜,上網見到有人推介呢間「Thai 2.0」,據說餐廳係由泰北廚師主理,供應多款地道泰式美食,好適合同朋友開心 Share!餐廳位於愉景新城,店內空間寬敞,佔地約 2,700 呎,採用簡約開揚嘅設計,室內掛有盆栽作裝飾,再配襯牆上嘅壁畫,充分展現泰國椰林樹影嘅悠閒之感。朋友點咗泰式明爐烏頭 ($168),而其他菜式就交由我發辦。元朗烏頭連埋火爐原條上檯,魚肉新鮮嫩滑,面頭鋪滿了香芹、肉碎和粉絲,再配搭以香茅、青檸、酸梅及辣椒等材料煮出嚟嘅湯,入口酸辣有層次,提鮮醒胃,《泰》有風味。泰式咸肉炒椰菜苗 ($80)  椰菜苗油潤翠綠,嫩身又爽口;脆炸腩肉味道亦啱啱好,鹹鹹香香,而且食落又唔會太肥膩,配搭入味又爽甜嘅椰菜苗,味道一流!另外仲點咗個泰式飯餐:香葉肉碎太陽蛋飯 ($68),套餐奉送飲品,另外仲可以用優惠價追加小食。豬肉碎加咗豆角、紅椒同香葉一齊炒,食落好香口,鑊氣十足。太陽蛋有流心蛋黃,戳破半熟蛋,將蛋汁與飯粒及肉碎拌勻同吃,微辣滋味,讓人回味無窮。跟餐嘅泰式奶茶,味
跟餐嘅泰式奶茶,味道亦唔錯,不會像港式茶走般甜膩,入口十分滑溜。小食香茅雞翼炸至金黃色,皮脆肉嫩,最啱用嚟過下口癮。
最後食埋個甜品,本來揀咗泰式千層糕,不過店員話未返貨,改點咗椰汁西米糕 ($34)。

嘩!一客 6 件,份量十足,而且味道非常討好,不但清甜軟滑,椰香味亦十分濃郁,配上底層嘅西米、粟米粒和芋頭,令口感更加豐富。
2023-01-27 71 views
是日黎到愉景新城,試左一路想去嘅Thai 2.0,價錢相當親民,餐牌上食物都算多,有沙律、咖喱、炒飯、炒河,以及各式各樣嘅小食同飲品。晚市時段雖然有2人餐,但我地都係揀左單點:青咖哩海鮮+泰式蒜蓉包4塊:主菜我地叫咗青咖喱海鮮,另配一客泰式蒜蓉包。青咖喱海鮮份量都算多,有蝦、青口、魷魚同蔬菜,兩個人share食剛剛好,加咗椰汁整成嘅青咖喱海鮮真係份外香,入口微辣,配埋不但熱辣辣,而且金黃香脆嘅蒜蓉包,點住咖喱汁食,真係好有泰式風味,令人一啖一啖咁食過不停。 泰式串燒半打:食泰國野又點可以唔叫串燒呢? 串燒有得揀雞、豬或者牛,我地叫左豬同埋雞,醃過嘅串燒,燒過後香氣十足,火喉亦都控制得好好,雖然入口較乾身,但係肉質都算淋,點埋加入左花生嘅沙嗲汁後味道真係與別不同,非常好味。Thai 2.0秘製海南雞半隻:海南雞賣相相當吸引,雞皮滑嫩晶瑩,雞肉味道香濃,肉質嫩滑,點埋泰式辣醬食,真係有一番風味。青檸梳打 /珍多冰飲品叫左青檸梳打同椰汁冰,珍多冰有好多配料,食完濃味野飲返杯泰式飲品,真係爽呀。叫左咁多野埋單每人都唔洗$200,真係性價比高。

晚市時段雖然有2人餐,但我地都係揀左單點:

青咖哩海鮮+泰式蒜蓉包4塊:
主菜我地叫咗青咖喱海鮮,另配一客泰式蒜蓉包。

泰式串燒半打:

Thai 2.0秘製海南雞半隻:

青檸梳打 /珍多冰

叫左咁多野埋單每人都唔洗$200,真係性價比高。
2023-01-24 100 views
係好耐冇食過嘅泰國嘢呀!荃灣多商場,其實好多個商場都成日行,但係愉景新城就比較少去,今日難得去到愉景新城搵嘢食,見到泰國菜都好耐冇食,於是就決定今晚就選擇佢。先講講環境,餐廳位置可以枱之間幾闊落,卡位都好大張,同朋友兩個人坐咗卡位,坐得幾舒服。食物方面,今次想食啲平時比較少食有特色啲嘅。見到佢哋有一個二人餐都幾抵食,佢會有兩款湯可以選擇,今次我就選擇咗冬陰功湯,呢款冬陰功湯嘅味道對比平時嘅冬陰功湯酸味比較重少少,唔會太過辣,數過裏面有足足六隻蝦。另外跟餐可以選擇辣椒膏炒蟹,倒台嘅時候配埋歌薄餅點醬汁一齊食蟹肉係真係新鮮同鮮甜,而且有足足一大隻蟹嘅份量。跟餐會有炒雜菜,炒雜菜嘅裏邊有幾種菜例如係西蘭花、菜心同芥蘭,炒埋一齊味道幾香口,唔太鹹。最後食咗咁多嘢,都點返過椰青飲吓,嘩!有一說一,想講呢個椰青真係值得一讚,超級新鮮,而且大大哥,喺香港真係難得飲到平民價但係咁好飲嘅椰青,係驚喜嘅!

2023-01-20 93 views
朋友仔終於可以返香港,一班人約咗去愉景新城食飯,順便俾啲小朋友放下電呢間泰國菜評分幾好,去到先知原來好平 ,午餐大約五至$60,下午茶再要平$10我點咗個青咖喱炒豬頸肉飯,豬頸肉好少,但青咖喱炒得好好食,好香,不過份量就好少

我點咗個青咖喱炒豬頸肉飯,豬頸肉好少
,但青咖喱炒得好好食,好香,不過份量就好少