2019-03-20
今天只是月中, 但錢已經要慳住使, 我唸好多打工仔都好有共鳴。 所以今天要介紹一間貼地餐廳, 就是位於中環嘉咸街 約左朋友七點, 但佢就係唔識路, 原來嘉咸街真係咁難搵咩 ? 當然唔係,只要搵中地標 對面, 見到濕貨街市行入去就岩了。 地方不大,一貫茶餐廳格局 。 晚上有多款一人至四套餐供應,我們就決定了 $268 套餐一共有七道菜,這個價錢實在太抵食吧。 先上枱是 泰潮海南雞(例牌)配雞油飯。 泰式海南雞, 又稱 一碟海南雞雖然是例牌,但份量真的不小。黃油雞皮閃閃生光,雞皮下的啫喱層可遇可求, 雞肉色澤稱不上好靚, 但去骨海南雞骴位富彈性, 肉香細滑;雞胸位置則較為淋,同樣伴上酸辣雞汁,相當惹味。你無睇錯,雞油飯一人一大碗,所以唔使擔心唔夠飽。 雞飯以泰國尖長米煮成, 保留了小許咬口, 油而不膩,富香茅芳香, 一個人不經不覺吃掉一大碗。 冬蔭功湯真心未見過冬蔭功湯會放咁多材料,基本的草菇和蝦,還加入了爽口彈牙豬肉丸和車尼茄,老實講飲湯都飽左一半。香料味足,酸辣度恰好處,味道不會太強烈, 每人足足可喝到兩碗半,超滿足。 泰式蒜茸炒雜菜以濕炒方式炒雜菜, 個人覺得
所以今天要介紹一間貼地餐廳, 就是位於中環嘉咸街 [泰潮]
當然唔係,只要搵中地標 [星展銀行總行] 對面, 見到濕貨街市行入去就岩了。
[泰潮] 地方不大,一貫茶餐廳格局 。
晚上有多款一人至四套餐供應,我們就決定了 [晚市二人套餐] $268
套餐一共有七道菜,這個價錢實在太抵食吧。
先上枱是 [米芝連推介] 泰潮海南雞(例牌)配雞油飯。
一碟海南雞雖然是例牌,但份量真的不小。
你無睇錯,雞油飯一人一大碗,所以唔使擔心唔夠飽。
冬蔭功湯
泰式蒜茸炒雜菜
泰式炸魚餅拼春卷
當我已經將整碗雞油飯吃罷時, [泰式黃咖哩蝦球] 先上枱,無飯送唯有單獨食, 白白浪費了咖哩汁。
足足有四隻大蝦, 而且隻隻爽口彈牙, 伴以三色椒、洋蔥、炸薯仔等。
只可借薯仔唔夠稔 。
泰式甜品 (兩件)
以為是椰汁西米糕, 原來是清甜略富椰香 [椰汁大菜糕]
用來解濃味食物絕對一流。