Restaurant: The Astor
Info:

2022-06-06 9408 views
普慶餐廳 (The Astor)的午餐自助餐食物有好多選擇,場好大,超有氣氛👍🏻👍🏻今日食他們的自助午餐,在油麻地站C出口,行8分鐘路程就到。自助午餐12點開始,餐廳在地庫B1層,場地好大,食物分開左好多地方放,好有自助餐feel餐廳有好多狗既擺設,好似係佢地既特色咁。入去我地好快就安排坐低左佢地6月1日起開始呢個「酒.肉.朋友」自助餐,我們去食的日子是6月5日,真係幾乎坐滿哂。當然有好多肉食:燒肉眼扒、西冷牛扒、烤豬鞍、烤豬腩肉卷、燒黑毛豬肋骨、煎羊架各種串燒海鮮有生蠔、海蝦、蟹、青口、螺魚生有生三文魚、吞拿魚、八爪魚、希靈魚,仲有各種壽司。甜品都有各種蛋糕、雪糕、窩夫、pancake⋯⋯飲品方面就每人配給一張飲品劵:今日人均消費就是$428加一,$470.8,我就覺得都算係中等價錢,對得住咁多食物可以揀,仲有咁大個場,自助餐氣氛好正而食物種類真是堪稱我食過最多的自助餐。

餐廳有好多狗既擺設,好似係佢地既特色咁。

入去我地好快就安排坐低左

燒肉眼扒、烤豬腩肉卷、煎羊架

各種串燒
烤肉、串燒

海鮮有生蠔、海蝦、蟹、青口、螺
生蠔

魚生有生三文魚、吞拿魚、八爪魚、希靈魚,仲有各種壽司
日式小食

甜品都有各種蛋糕、雪糕、窩夫、pancake⋯⋯
甜品

雪糕窩夫

飲品方面就每人配給一張飲品劵:

而食物種類真是堪稱我食過最多的自助餐

2022-06-05
$471 (Lunch)
燒肉眼扒、烤豬腩肉卷、煎羊架
烤肉、串燒
生蠔
日式小食
甜品
雪糕窩夫
2022-06-02 864 views
2星期前Book既晚餐,見有多多食評咁正面,所以試下食點知...種類好多但無樣精,首先到場見大家都去海鮮區,咁跟大圍首選海鮮,店方做得好好就是由職員取分發給食客,一來夠衞生,二來避免食客取過量而浪費,但店方用一大湯碗放海鮮,蝦,麵包蟹,螺,龍蝦,大蝦,青口;試想像下一碗放多樣野,真係好似監躉放餐,很難看,盡管食物多美味,已無食慾。再講下生蠔,一早開定不緊要,但質素參差不齊,每次2隻,我取了2隻蠔BB口道,但我同枱朋友2隻肥美大蠔。接住講魚生,店方好好用冰塊墊底,魚生放上面,但我忘記取醬汁,所以行多一轉,回來冰已溶,冰水已浸了魚生。到片皮鴨,跟本無機會試,因為限量出一次一早沽清,我問限量為何訂位或帶位職員沒有提及過。一連串既情況,已影響全過程嘅心情,所以其他不用提。想信我不會再用六百幾蚊再試。
,但我同枱朋友2隻肥美大蠔。接住講魚生,店方好好
2022-05-25
$658 (Dinner)
2022-06-01 940 views
同事介紹普慶食自助餐好抵食,今期主題”酒肉朋友”🤣六月開始午餐有燒牛肉🥩、烤豬腩卷🍖、水煮牛肉、咕嚕肉等等,海鮮冷盤有紐西蘭生蠔🦪 、小龍蝦、翡翠螺,另外有日式燒嘢雞串、天婦羅,格仔餅,多款雪糕等…分開唔同地方攞唔駛迫埋同一地方,每一仲有一張飛出去攞咖啡茶或者特飲,可以揀生薑雪梨梳打或黑加侖子紅茶。成人每位$348,小童及長者每位$238,食物款式幾多,平日中午嚟食性價比高,食足兩個半鐘頭,啱晒大胃王嚟食!
同事介紹普慶食自助餐好抵食,今期主題”酒肉朋友”🤣

2022-05-31 881 views
好耐無去食自助餐,不過聽講呢間好難訂位,乖女2個月前已經預訂,而且見到食評好似幾吸引,点都去試一試,入到去第一個感覺地方好大,有D迷路感,我地安排在角落位,加距離食物台比較遠,但後尾發覺原來佢啲食物好似一組組咁,其實種類真係唔多,好多食物都相同,佢只係分佈喺唔同位置,海鮮亦係令我失望嘅環節,我只係攞咗麵包蟹發覺佢好凍同有沙就冇乜興趣再食,海鮮枱唯一好似就係有員工幫你夾,感覺比較衛生,羊架無味,海南鷄比較生,可能想滑啲,但係都係無味,刺身品種小長期排隊,燒味都係一般唔吸引,唯一覺得好食嘅就係格仔餅,飲品只係俾一張飲品券每人限一杯品種亦小,如果想飲其他咖啡要加錢,呢個自助餐我雖然唔飽,但係佢D食物真係引唔起我嘅興趣,所以我一定唔會再去食
2022-05-30 719 views
呢個地方係我嘅心頭好。因為當年我嘅重要日子就係呢到發生。自從轉咗做餐廳後都未去過。見佢promote breakfast buffet已經蠢蠢欲動,可惜一直訂唔到檯。今次終於食到。去到首先見到omlette station. 選擇不少,仲可以全選配料。另外仲有不同種類嘅蛋,煎蛋🍳、boiled 🥚 應有盡有、西式早餐必備嘅beacon, 高質豬肉腸同雞肉腸。之後就到素友嘅心頭好,不同款式嘅烤蔬菜🥬,有翠肉瓜,cherry tomatoes, 甘荀,薯仔同比較特別嘅烤紅菜頭,仲有牛油粟米,炒雜菌等。唔夠仲有mini salad bar係隔離。之後仲有cold cut & cheese, 熱食如粉麵檔、白粥炒麵同中式點心。Bread station仲有各類包點pastries, 最吸睛嘅就係新鮮雞蛋仔Drink station 有奶同各類果汁無限♾️添飲,咖啡茶就會由侍應不停埋你檯refill當今時今日去大型咖啡店grab & go 都要近$100、 同價錢坐得舒適又多選擇,呢個性價比都算無敵啦⋯⋯呢走時見佢哋已經setup lunch session, 海鮮檔都好多選擇
呢個地方係我嘅心頭好。因為當年我嘅重要日子就係呢到發生。

2022-05-30
$105 (Breakfast)
2022-05-23 850 views
第2次過黎呢餐廳食自助餐..上次同屋企人食 覺得CP值好高今次同朋友平日黎食鍾意佢 都幾多款海鮮 有龍蝦 小龍蝦 生蠔 青口 蝦 面包蟹等等最鍾意係唔洗自己夾..排隊就有STAFF夾比你而且唔會排好耐.. 無論條隊幾長 都唔洗等好耐..食左幾ROUND海鮮其他自助餐 有時要等佢refill好耐 有D又要排好耐仲有唔少熟食 湯 等等同朋友都覺得湯有D 咸如果無咁咸 都幾好飲豬肉卷 同 牛 好好食甜品 不過對甜品無咩興趣淨係鍾意食佢既雪糕..
第2次過黎呢餐廳食自助餐..
上次同屋企人食 覺得CP值好高
今次同朋友平日黎食

鍾意佢 都幾多款海鮮
有龍蝦 小龍蝦 生蠔 青口 蝦 面包蟹等等
最鍾意係唔洗自己夾..
排隊就有STAFF夾比你
而且唔會排好耐..
無論條隊幾長 都唔洗等好耐..
食左幾ROUND海鮮
其他自助餐 有時要等佢refill好耐 有D又要排好耐

仲有唔少熟食 湯 等等
同朋友都覺得湯有D 咸
如果無咁咸 都幾好飲

豬肉卷 同 牛 好好食

甜品 不過對甜品無咩興趣
淨係鍾意食佢既雪糕..
2022-05-16 1024 views
位於逸東酒店嘅普慶自助餐可以話係近幾年嘅人氣之選, 評價極高. 價錢的確唔算貴, 週末晚餐$700左右一位, 而且食物種類極多, CP值確係幾高.裝修方面餐廳行懷舊港式風, 食物放喺類似大排檔嘅攤位, 分佈哂成間餐廳比人攞, 同其他自助餐個style好唔同, 幾特別.由於野食實在太多, 我無食lunch都試唔哂啲野, 所以重點評下好多人關心嗰幾樣啦!✅海鮮: 凍海鮮好多選擇, 龍蝦, 蝦, 面包蟹, 生蠔, 翡翠螺, 青口, 小龍蝦…應用盡有. 因應疫情關係所有海鮮都係有專人幫你夾, 上碟連冰上, 保持新鮮. 我每樣都試左, 質素非常唔錯, 生蠔好厚肉, 不過偏淡身. 龍蝦大隻多膏, 啖啖肉. 值得推介嘅係蝦同小龍蝦! 非常新鮮, 多膏爽口, 忍唔住要翻食👍🏻👍🏻👍🏻唯一可惜嘅係全部海鮮都解凍不足, 如果可以解耐啲先serve就好.✅日本station: 一定要食即炸天婦羅!!!👍🏻👍🏻👍🏻所有天婦羅都係即炸, 有蝦, 蠔, 蕃薯, 魚, 冬菇等等, 全部都炸得啱啱好, 好好味! 而且有好多款鹽同醬汁選擇, 難怪長期都有人排隊. 刺身都係大路野, 帶子, 呑拿, 三文, 油甘, 蝦,

✅日本station: 一定要食即炸天婦羅!!!👍🏻👍🏻👍🏻所有天婦羅都係即炸, 有蝦, 蠔, 蕃薯, 魚, 冬菇等等, 全部都炸得啱啱好, 好好味! 而且有好多款鹽同醬汁選擇, 難怪長期都有人排隊. 刺身都係大路野, 帶子, 呑拿, 三文, 油甘, 蝦, 北寄貝都有, 全部正常發揮.

✅西式: 即切和牛扒同羊架必試! 入面爆哂肉汁, 超級juicy, 拍得住扒房水準👍🏻👍🏻

✅中式: 限時供應(得一隻)嘅片皮鴨非常高質, 個皮十分鬆脆! 可惜只食到一舊就無哂, 強烈建議要早啲去排!!! 另外招牌海南雞飯都可以一試, 雞十分嫩滑, 飯好香雞油味. 其他燒味就麻麻地

✅東南亞station: 無乜點食, 不過見到有咖哩, 泰式燒烤, 即煮湯面等等, 賣相都唔錯

甜品: 可以算係比較失式嘅一部分, 選擇唔算多, 得幾款蛋糕同奶凍. 好多都係比較啱小朋友食嘅朱古力, 曲奇同冬甩. 雪糕係movenpick, 有專人serve, 味道好多👍🏻仲有即制窩夫無就無試到啦

Overall用餐體驗非常好, 食物refill速度快, 種類選擇應該算全港數一數二. 佢無邊一樣係特別超好食不過勝在平均水準高, 所以好適合一家大細有唔同口味嘅黎食. 這個價錢確係輕鬆回本, 難怪長期都咁full!

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-05-16 921 views
今晚試咗💛逸東酒店既buffet 💛同想像中有出入🥲刺身唔太新鮮🙈種類亦普通,但燒味幾好食🤣但估唔到飲品只有一杯🥲生蠔有驚喜😍厚身creamy💕不過龍蝦🦞蝦肉就一般🤐$648 加一😗唔太抵
今晚試咗💛逸東酒店既buffet 💛

生蠔有驚喜😍厚身creamy💕不過龍蝦🦞蝦肉就一般🤐

$648 加一😗唔太抵
2022-05-13
$712 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-05-12 883 views
好耐冇去旅行,以前旅行時住酒店,一早起身可以落樓下食酒店自助早餐,好開心,今次去酒店食個自助早餐過下引。價錢只係$98+10%,同出面食個All Day Breakfast差唔多,但係質素、款式、份量都好好多。先黎紅茶,香味芬芳撲鼻,應該係煲既。枱面有全脂奶可以加,加左都冇蓋過茶味。咖啡就早餐淡咖啡,唔係意式,但係都幾好味。奄列即叫即整,個餡有8款材料,味道豐富,入面又有蛋汁。自己加左啲配菜,都好高質。芝士長通粉係女友至愛,芝士落重料,味道濃郁,要encore。烤小薯仔有黑椒香,翠玉瓜香甜多汁,甘荀煮得軟稔,有雞湯同香草味,另外仲有牛油粟米、炒雜菇、蒜香西蘭花,全部都有番食材本身既好味道,唔會太重口味。跟住試面包區,揀左全榖物包、牛角包、提子muffin、奶黃提子酥、雞蛋仔。榖物包最特別,又硬又煙韌,係味道豐富既麥包,Muffin都好受女友歡迎,奶黃提子酥似肉桂卷,痴立立同濕潤,都唔錯,雞蛋仔同牛角包就冇咁新鮮,一般啦。中式區既豆漿完全唔甜,又好香豆味,推介。蝦米腸同炒面都唔錯。返轉頭食全日早餐啲野,煎蛋唔係即整,雞肉腸既款式比較少見,仲試左薯餅同煙肉,不過不失。沙律菜選擇比較少,得芽
奄列即叫即整,個餡有8款材料,味道豐富,入面又有蛋汁。

沙律菜選擇比較少,得芽菜苖、火箭菜、紫色生菜,味道都Ok既。

最後食埋乳酪,最愛原味greek yogurt,士多啤梨嗰款就一般啦。因為時間唔夠,試唔到冷盤、粥檔同埋其他中式食物,仲有水果同果汁。我地食9:15-10:30,時間過後仲可以食多15分鐘左右,都唔錯。呢個早餐有下次。good
2022-05-11
2022-05-10 933 views
⭐️終於重開再次嚟過食 普慶餐廳 ,大部份沒有失望,食足2.5小時😍這裡的海鮮冷盤都出名,不過我覺得翡翠螺,蝦同生蠔比較好,其他就普通,特別蟹係失望唔新鮮🥰壽司刺身都保持到高質,三文魚腩高質食咗2轉。天婦羅串燒就凍咗少少要睇準時間取👍🏻熱食一定要食牛肉同豬,最燒牛肉食咗3片😅燒腩仔皮仲脆,牛角包好食😋燒味好味,其他中式熱食就可以啦(約5-6款),中湯好飲幾濃味,中式粥幾綿幾好夠熱❤️甜品約6款加慕絲之類都多選擇,我拿的6款蛋糕都沒有失望好食又不太甜。當然仲要食這裡的窩夫,差唔多每人一桌都會叫👌🏻泰式都有約5款可以,未至於好好食👌🏻 來到時待應會有張飲品券換一杯飲品都可以😅比較失望有:😅中式點心3款燒賣同餃都唔得,馬拉糕正常😅沙律選擇唔多同味道麻麻,熱食菜唔好食,麵食冬陰功湯底勁辣冇酸一般😎沒想到一開大家都嚟食,差唔多9成人滿,我就30/3知佢開即打電話訂到9/4。$328/位加一,如果醫護仲有7折

👌🏻泰式都有約5款可以,未至於好好食

👌🏻 來到時待應會有張飲品券換一杯飲品都可以

😅比較失望有:

😅中式點心3款燒賣同餃都唔得,馬拉糕正常

2022-05-02 804 views
海鮮好新鮮 好有海鮮味!! d 生蠔同細蝦都好味,我個人就麻麻地麵包蟹不過d膏都好味!! 刺身同壽司d 魚生都好好味!! 熟食選擇都多平時好少食填鴨,佢嗰個北京填鴨好味!!不過要排隊一陣!!!!!!!!!!甜品唯一美中不足係無cheesecake!!但係佢好多雪糕!!!!!!!好多味揀!!! 最surprise 係個曲奇餅都好味! 仲脆!!! overall真係好味! 食物quality 係8.5/10!! 可能開返多人,係要排隊食海鮮同填鴨😙
海鮮好新鮮 好有海鮮味!! d 生蠔同細蝦都好味,我個人就麻麻地麵包蟹不過d膏都好味!! 刺身壽司d 魚生都好好味!! 熟食選擇都多平時好少食填鴨,佢嗰個北京填鴨好味!!不過要排隊一陣!!!!!!!!!!甜品唯一美中不足係無cheesecake!!但係佢好多雪糕!!!!!!!好多味揀!!! 最surprise 係個曲奇餅都好味! 仲脆!!!
2022-04-26 1097 views
由12月開始已經想食, 點知又禁堂食🤦‍♀️終於解封即刻book, 都好爆,裝修好有香港特色,網上好多好評,果然名不虛傳👍好多選擇,食物質素好平均, 好多都有驚喜👍
2022-04-26
$650 (Dinner)
Celebration
Birthday
同🐗先生講起好耐無食buffet,俾我話事~咁我就選逸東酒店嘅Tea Buffet,透過OpenRice book位,星期日係$258加一。成年無食啦,睇吓keep唔keep到水準先😋.第一時間去攞飲品先!鐘意呢度buffet係有特飲供應而唔係限住得一杯餐茶😂抹茶latte重奶味,好啱我飲🥰.再飲一個奶味好重嘅忌廉粟米湯後,就出去攞野食:呢個玄米茶鹽青bb咁以為係綠茶粉🤔🤔.呢個好長嘅「三文治」…明明係熱狗黎黎🤔可能因為切開左一片就係似三文治🤔🤔(掛)中間個肉腸好重香草味,出面好少食到呢個味道嘅腸👍🏻..(滑滑的茶碗蒸🥚)成個Buffet我最鐘意就係呢個茶漬飯,職員混合好飯同湯,配料任我哋自己加!我落左好多明太子+三文魚+飯素+wasabi,好幸福🥰..好快就開始進入甜品時間🍫🍩🍪🍭🍦甜品吧嘅Easter decoration非常有心思!每樣試左少少,waffle偏硬少少,而且綠茶味偏苦😟個人不太喜歡。反而即做嘅Crepe就唔錯啦!因為醬料、煉奶、蜜糖都好齊!仲可以配Movenpick雪糕😋😋😋(有我最鍾意嘅薄荷朱古力味🍫🍫).另外有個綠茶小卷,一口芝士蛋糕🍰都唔錯~麵包布丁就一偏啦!
成年無食啦,睇吓keep唔keep到水準先😋

再飲一個奶味好重嘅忌廉粟米湯後,就出去攞野食:

呢個玄米茶鹽青bb咁以為係綠茶粉🤔🤔

呢個好長嘅「三文治」…明明係熱狗黎黎🤔

可能因為切開左一片就係似三文治🤔🤔(掛)
中間個肉腸好重香草味,出面好少食到呢個味道嘅腸👍🏻

(滑滑的茶碗蒸🥚)

好快就開始進入甜品時間🍫🍩🍪🍭🍦
甜品吧嘅Easter decoration非常有心思!

(有我最鍾意嘅薄荷朱古力味🍫🍫)
另外有個綠茶小卷,一口芝士蛋糕🍰都唔錯~麵包布丁就一偏啦!
最後試埋曲奇🍪就超級飽啦🤰🏻🤰🏻
結果我哋都覺得呢個價錢都係抵食嘅!
千萬唔好以為Tea Buffet得甜品食,熟食都好豐富同出色!當然都記得要留番個肚食甜品+雪糕😛
最值得讚係服務好好,有唔少吧都有廚師即整嘅料理,refill得好快,又唔會凍咗。
而職員服務都好好,收碟、refill水都手起刀落😂😂
疫情期間都唔會重得好迫,成個環境就好似
一個咩都食得嘅food court,好歡欣、貼地、友善💛💛
P.S. 記得兩年前黎食,甜品有個鳳梨酥好好食,有普慶logo的,應該係自家制嘅🤔強烈要求要再有啊🥺🥺🥺🙏🏻
2022-04-24
$283 (Tea)
2022-04-23 917 views
無意中在OpenRice找到逸東軒酒店裹的普慶餐廳做緊$98優惠價自助早餐,向來不喜歡自助餐,一來人頭頭擁擁,個個衝呀衝呀去拿食物,囫圇吞棗個個都話抵,卻苦了自己肚皮,做嘢都咁辛苦啦,又唔係冇得食,食就要食得精、食得舒服、食得知其味,又何苦貪平食到滯咗!今早就booked咗2位9:15am這個自助早餐之旅。希望慢慢食吓品嘗吓,改變自己主觀的睇法,侍應安排了一個相對較静的單邊位給我,週圍環境佈置很平實,沒有一點豪的感覺,舒服👍值得一提是侍應姐姐很有禮貌和殷勤,顯示出有受過有系统性的training,店内可分為四區,麵包果酱、中式粉麵、西式早點、飲品麥皮,食物供應全面的。出去拿了碟所謂自製早餐和奄列,打卡就色彩繽紛,味道卻一般,最好食是那片bacon,腸仔偏硬沒有肉汁,磨菰冇嚟聞味,feel唔到係外來品。杯紅茶有色但味同清水,勝在夠熱啦。奄列稍為好些但也不及茶餐廳的好味,全埸最好的是麵包。雖然食唔係咁好食,但也勝過一般酒店自助早餐,傾下食下,這裹是一流的。

2022-04-22
2022-04-21 839 views
偶然係openrice見到逸東最近有泰式下午茶tea set,$248 2位又唔算貴,就book黎試試😚.鹹點✨迷你泰式雞肉漢堡🍔✨泰式香脆方塊◻️✨香葉肉碎米紙卷🌿✨甜辣青咖喱雞多士🍛✨鮮蟹肉餅配芒果蓉🦀🥭✨冬蔭功海鮮撻🥧我鍾意食晒鹹點再食甜野,鹹點整體都幾好,調味唔錯,不過略嫌唔夠熱。米紙卷個皮好煙韌,有啲似蝦餃皮,好得意。一啖一個,好快就ko完😂.甜點✨斑蘭鬆餅🌿✨香茅意式奶凍配薑汁啫喱🍮✨芒果椰汁糯米撻🥭✨泰式奶茶蛋糕🧁✨荔枝黑糖大菜糕✨芒果椰汁布甸芭菲杯🍨甜點斑蘭鬆餅係成個set我最鍾意嘅一個小食😍斑蘭味超香,搽上菠蘿果醬🍍同牛油忌廉🧈,勁滿足🤤。估唔到甜點份量都幾大,特別係個芭菲杯好大杯,上層係牛奶布甸,之後有好甜嘅芒果肉,最底係椰汁布甸.泰式特飲芒果金不換椰汁沙冰🥭🥤可能加咗金不換嘅關係,芒果味唔算太出

鹹點

✨荔枝黑糖大菜糕
✨芒果椰汁布甸芭菲杯🍨

泰式特飲

芒果金不換椰汁沙冰🥭🥤
可能加咗金不換嘅關係,芒果味唔算太出