2009-07-06 174 views
$28一細碟香辣長通粉同凍咖啡都唔算平,但個味道絕對值茄汁,辣味同香草既味剛剛好,好正食完個口仲留有香味@~@;;;凍咖啡一般
$28一細碟香辣長通粉同凍咖啡都唔算平,但個味道絕對值
茄汁,辣味同香草既味剛剛好,好正
食完個口仲留有香味@~@;;;
凍咖啡一般
2009-07-04
2009-07-04 116 views
我都係下午茶時段行過呢間餐廳,見到下午茶一律$28,六時前離座不加一。下午茶有心太軟,有雪糕伴,可以自己選味道。連飲品都只收$28。咁既價錢,真係好抵!我都有去過另一間灣仔法國餐廳吃他們很出名的心太軟,但午餐連set叫,近日加了價要$25。都無雪糕。加雪糕要加$8即$33。就較貴。下午茶又係叫飲品才可以加錢吃心太軟(+$25)。加雪糕(+$8)加飲品(+20)起碼要$53。淨係要心太軟,唔吃其它東西就照原價無雪糕都要$33,加埋雪糕就要$38。所以呢間吃下午茶真係好抵食,但平心而論,這間的朱古力的質素要較另一間差。但亦可接受,大家不妨一試。
咁既價錢,真係好抵!

但亦可接受,大家不妨一試。
2009-07-02
  • 心太軟
2009-06-05 55 views
今天好開心, 昨天冇見嘉豪一天, 今天我收早他接我收工, 而且他買了一本書給我, 本書都好好笑, 不過都想食個tea,坐下來看下書, 之後我們路經"仙人掌", 見到個menu的下午茶都好抵食,$28免加一, 凍飲都不用加錢, 於是我們都入enjoy 個tea我們都想了好久, 因為我們都三心兩意, 不過"心太軟"我就一定會order, 因為好耐都冇食了,有朱古力,士多啤梨,芒果,香芋&雲呢拿雪糕可以選擇,不過我都是想食番最傳統的dessert, 都是雲呢拿比較好啲!之後嘉豪order了芝士白汁焗吞拿魚長通粉, 他好喜歡食cheese, 食番個pasta先飲品兩杯iced tea 都好快來到, 茶都好清晰, 預先放syrup, 不會太甜, 都好正!等了一陣, 個penne都好快送上, 好香濃&香噴噴的芝士味已經攻入我們的鼻子裡, 當用叉撥開白汁的時候, 裡面都好足的配料, 有mushroom, tuna, 有生的onion..., 不過愛食芝士的他也要些cheese powder配個penne, waiter都好helpful, 把香濃的cheese powder灑上整個pasta的are

飲品兩杯iced tea 都好快來到, 茶都好清晰, 預先放syrup, 不會太甜, 都好正!等了一陣, 個penne都好快送上, 好香濃&香噴噴的芝士味已經攻入我們的鼻子裡, 當用叉撥開白汁的時候, 裡面都好足的配料, 有mushroom, tuna, 有生的onion..., 不過愛食芝士的他也要些cheese powder配個penne, waiter都好helpful, 把香濃的cheese powder灑上整個pasta的area, 當我用叉勺起時, 一條條芝士絲都可以拉出, 鹹鹹地焗了的芝士真是好令人回味

等了大約十五分鐘, 個暖心朱古力布甸+雲呢拿雪糕終於送到來了, 個賣相都好美, 如果加番啲生果裝飾更美, 好緊張的時刻到了, 先用叉在朱古力布甸上切開一半再用spoon將朱古力布甸兩邊打開,哇...朱古力漿好快流出, 都好滾熱的朱古力, 個布甸的外表好脆, 如果朱古力漿再"結"番少少更好, 將一啖的朱古力布甸再加上一啖的雪糕, 冷熱互相在口裡交流, 舌頭上一冷一熱的感覺,將個dessert發揮到昇華的狀態, 好似一個朱古力山爆發般,香濃少少苦的朱古力配上香滑又甜甜地的雲呢拿真是好想再來多一客

下午都不算好多人, 餐廳內播放著音樂版歌曲, 氣氛都好柔和, 令人感到relax, 加上有卡位&sofa位坐, 好舒適的環境, 當我們埋了單後, 又有waiter幫我們拉門, 服務都好好,$28的下午茶真是好抵食, 不會因為下午茶令到食物質素下降,賣相都好美, 下次再去過

一邊飲iced tea, 一邊睇書,好enjoy的一個下午
有好多sofa位&卡位, 地方好舒適
$28下午茶免加一服務費,凍飲都不用加錢,都好抵食
仙人掌
2009-05-01 46 views
今日去完買野,又吾想周圍去,就去左仙人掌一入去,再次坐係平時坐開果個卡位叫左個炸魚薯條即磨咖啡好快到,注意係即磨!!因為見到佢用咖啡機炸魚薯條等左一陣,不過有杯咖啡飲住等就無所謂啦魚同薯條都係即炸,吾會難食28蚊真係好抵食PS六點前埋單仲吾収加一添
今日去完買野,又吾想周圍去,就去左仙人掌
一入去,再次坐係平時坐開果個卡位

叫左個炸魚薯條
即磨咖啡好快到,注意係即磨!!因為見到佢用咖啡機

炸魚薯條等左一陣,不過有杯咖啡飲住等就無所謂啦

魚同薯條都係即炸,吾會難食
28蚊真係好抵食
PS六點前埋單仲吾収加一添

2009-04-30
  • 即磨咖啡
2K
2009-02-21 28 views
20-2-2009上次約朋友 J 食 lunch 遲到, 搞到食唔成呢間 ^_^", 難得到灣仔「下場」前朋友提議0黎試試 set dinner, 今日終於有機會試試食友 FL 介紹的心太軟喇! 先0黎 starter, 揀了洋蔥湯: 洋蔥腍身, 湯就好稀, 味道太鹹, 有點「豉油溝水」feel, 諗起都打冷震... 反而蒜蓉包幾好食, 烘得脆卜卜又幾香蒜味.朋友的 starter 好似叫「煙腸仔沙律」, 即兩片 mortadella (?) + 泰式 dressing 的羅馬生菜... mortadella 味道正常, 爽脆的羅馬生菜就被橙色的 dressing「害」得「雞毛鴨血」-- dressing 呈 jam / 狀 (!!), 味道十足泰式雞醬 / 加辣版 marmalade, 難吃. 十分麻麻的一道菜!我的主菜好似叫「紫蘇忌廉汁蜆肉天使麵」: capellini 腍腍的, cream sauce 味道淡淡的, 唯有自行落點胡椒粉「吊吊味」;「紫蘇」就唔多覺, 唔通粒粒香草碎就係「紫蘇」? 蜆仔雖然好似好細隻, 但食落帶點海水味, 鮮甜無沙, 意料之外地不錯;
20-2-2009

反而蒜蓉包幾好食, 烘得脆卜卜又幾香蒜味.

我的主菜好似叫「紫蘇忌廉汁蜆肉天使麵」: capellini 腍腍的, cream sauce 味道淡淡的, 唯有自行落點胡椒粉「吊吊味」;「紫蘇」就唔多覺, 唔通粒粒香草碎就係「紫蘇」? 蜆仔雖然好似好細隻, 但食落帶點海水味, 鮮甜無沙, 意料之外地不錯; 雜菌就麻麻, 個別幾隻帶點「酸叔」, 唯有放棄.
試了一啖朋友的主菜 (好似叫咩「鵝肝雞肉卷」...),「雞肉」味道口感都好似腸仔, 唔0岩食, 不過朋友覺得 ok 就得啦;「鵝肝」就係品質麻麻的鵝肝醬, 可以不試; on the side 的薯菜以 mashed potato 賣相最嚇人, 睇個樣都知唔好食, 唔怪得朋友掂都唔掂! 不過兩粒 cherry tomatoes 就俾我食了, 都叫做 ok 的...

又係飲熱咖啡, 奉上室溫花奶 (..........), 都幾港式, 不過 coffee base 幾香濃, 算啦.
朋友飲熱奶茶, 唔知得唔得?

另外加了 $28 食個跟餐心太軟: 食完主菜等了 15 分鐘先有得食, 果然係即叫即焗... 拮開外層帶點脆身的朱古力蛋糕, 入面勁多朱古力漿流出, 賣相係好靚, 食落夠甜, 但朱古力品質太唔靚, 味道幾怪, 都係 La Bons (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1913926) 的好食得多; 朱古力蛋卷唔脆又無味; 0云呢0拿雪糕亦幾失敗, 唔香又唔滑, 仲有點冰粒, 唉. 可能下午茶0黎食會好 d?

仲有一客另加的 a la carte Bread Pudding ($35), 除0左我唔食的 raisins 之外, 呢個整體就比心太軟好 -- 果然好「麵包」的味道, 熱辣辣又幾香甜, 可惜無 vanilla sauce 供應啦.

由外面望入0黎, 帶點酒吧 feel, 但內部就係港式西餐格局, 而且同場食客大部分都係一家大細, 橫睇掂睇都唔似酒吧的; 招呼 ok.

連加一每人 $110, 一分錢一分貨, 價錢都 ok 的. 不過試完呢次, 應該唔會再0黎了.
得蒜蓉包好食
蜆仔算最好
好睇唔太好食的心太軟
可惜 1) 太多 raisins, 2) 無 vanilla sauce!
2009-02-13
曾經來過吃晚餐,品嚐過其心太軟,感覺水準一般,因此好一段時間沒有再來。是日大概下午三點三十分,路經此地,見到佢下午茶有心太軟供應,決家再俾多次機會佢,推門進去。吃什麼已心裡有數,所以餐牌也不用看,就一份心太軟的下午茶套餐,飲杯熱檸檬茶。服務生指要等十五分鐘,當然沒有所謂。聽住i-pod等,好快十五分鐘就過去,心太軟送上。先講蛋糕,質感濕潤,但不失脆口感覺。將蛋糕切開,朱古力漿澎湃地湧出來,比預期中要流得勵害。暖暖的朱古力漿,味道相當濃郁,配合雲尼拿雪糕,絕對是有水準。若朱古力漿可再熱一丁點,雪糕再多一球,那就無得彈了。近期食過Chocolux、心意屋等,也不及這裡的水準,今次我真的很有食神。埋單三十八元,不用加一,吃得過!

埋單三十八元,不用加一,吃得過!
心太軟加雪糕
好濃又好流心
$38 (Tea)
心太軟加雪糕
好濃又好流心
  • 心太軟
2009-01-28 10 views
jan 20, 09,3人嚟食晚飯,叫咗3個set dinner : 1) 頭盤/湯i) 煙鴨胸沙律-鴨胸正常,如平時食到嘅美味,唔乾同嫩-不過菜嘅部份就好有創意地用咗泰式嘅甜酸醬作dressing.............真喺唔喺太慣見到呢個配搭 ii) 什菜牛肉湯 x 2-試咗友人1羮,頗鹹,友人話今次就重手咗-反而個蒜蓉包就又大塊,又脆,中間麵包部份就好軟,蒜蓉亦落得慷慨 2) 主菜i) 3文魚扒拼青口-試咗友人少少,沒有腥味,但就好似煎耐咗少少,唔喺好嫩-個焗青口就好有貝殼嘅海產味 ii) 燒羊扒-揀咗拼焗薯皮 (仲有好多其他拼嘅選擇)-個焗薯皮好夠芝士,熱辣辣,所以呈絲狀,連埋薯皮都好軟身,呢個唔錯-羊扒要求5成,但相信都有7成,羊味都濃 iii) 燒德國豬手-呢個喺3個主菜中最有質素,薯角外脆內軟-隻豬手好好肉,唔乾,個皮就又唔厚唔肥4) 甜品 i) 心太軟-要+$28-1cut落去個心唔多流,而且朱古力漿又好似有d鹹味,怪怪的 ii) 雪糕球 x 2-跟餐嘅1球雪球,都有成5款比人揀,有雲呢嗱,朱古力,士多啤梨,豆腐......... 5) 餐飲 x 3-正常 - 服務很

1) 頭盤/湯
i) 煙鴨胸沙律
-鴨胸正常,如平時食到嘅美味,唔乾同嫩

ii) 什菜牛肉湯 x 2
-試咗友人1羮,頗鹹,友人話今次就重手咗

2) 主菜
i) 3文魚扒拼青口
-試咗友人少少,沒有腥味,但就好似煎耐咗少少,唔喺好嫩
-個焗青口就好有貝殼嘅海產味

ii) 燒羊扒
-揀咗拼焗薯皮 (仲有好多其他拼嘅選擇)
-羊扒要求5成,但相信都有7成,羊味都濃

iii) 燒德國豬手
-呢個喺3個主菜中最有質素,薯角外脆內軟
-隻豬手好好肉,唔乾,個皮就又唔厚唔肥

4) 甜品
i) 心太軟
-要+$28

ii) 雪糕球 x 2

5) 餐飲 x 3
-正常

- 服務很勤快

- 以咁嘅價$$$$........咁嘅質素,算喺咁啦
2008-11-05 11 views
約了朋友在灣仔食飯,在OR努力搜尋後,為著方便大家就決定來這間。Set lunch不算貴又多選擇。頭盤要沙律-是普通的雜菜沙律,加了少許沙律醬,如果改為橄欖油及黑醋就更為健康。主菜是燒汁牛脷配薯菜,有四塊之多,又腍又入味,雖不是厚身,亦不乏嚼口。伴碟有大一埋雜菜外,還有一大球薯蓉,不過似是用粉開的。朋友的香辣蘑菇螺絲粉,只有少少辛辣來吊味,螺粉亦不夠彈牙,蘑菇份量又少,但朋友頗為滿意。與朋友都勁鍾意心太軟,叫一個作飯後甜品,還要求加多一球雪榚。賣相不錯,誰不知切開後,只有一丁點朱古力醬流出來,大家非常失望。而蛋榚外層就烘得幾脆身,不過內裡是乾淨淨的,入口亦不覺朱古力味,是失敗之作。由於心太軟製作需時間,我們未食午餐時已預先落單。侍應哥哥以為我們先食甜品後食午餐,雖然我與朋友是可以甜品作主菜,不過作為一間食肆的侍應,應該有「專業」知識,先問問客人才是。而他們上菜及收碟的速度極其快,有點趕客情況。不過在中午煩忙時間,而所收的價錢亦算大眾化,故不會太高要求了。

田園沙律
燒汁牛脷
香辣蘑菇螺絲粉
心太軟
$78 (Lunch)
燒汁牛脷
2008-07-31 6 views
一心上「大有商場」, 飲咖啡嘆報紙, 但食左幾日麵包, 看見三文治都飽了三成, 於是隨「譚臣道」繞一圈再算, 誰知未行數步, 便發現新大陸, 回來上網一看, 才知大陸已不新, 足立地五年矣, 只是時運低看不見, 門口餐牌寫著炭燒西泠, 於是入門一試, 可能期望不高, 炭燒西泠跟飯, 牛扒有深啡坑紋, 但炭燒味欠奉, 而且肉質稍韌, 然而入口不覺乾硬, 配汁味道亦算適中, 牛扒當然首選肉質鮮嫩, 但韌口也有另一番味道, 此言絕非冷嘲反諷, 可能各人選擇不同, 也自認口味有些異常, 以麵包為例, 法式百吉長棍, 也喜選脆皮韌心, 因為包心太軟, 鬆散缺乏口感, 沒有嚼口, 無論如何, 牛扒韌口難咬, 也勝於連鎖快餐出品, 那些甚麼紐西蘭牛扒, 以大量蘇打粉醃製, 咬落真如所說海棉般柔軟, 然則有如素館吃麵筋, 唯該店不足之處, 供應韌口牛扒, 理應配以合適切割工具, 可惜沒有對付頑固堅韌扒類的木柄鋸齒刀, 而只是配上對付菠蘿火腿的普通餐刀, 如此武器, 幸好自是男士一名, 若辦公室女士們, 出力流滿汗也鋸不開, 一不小心更隨時飛扒過枱, 認真尷尬死了, 尚欠餐湯餐飲未評, 午餐配以菠菜忌廉湯, 菠菜味不足, 唯入口質感夠濃, 送一片蒜容乾包, 真的又乾又硬, 隨餐飲品則較為令人失望, 並非以機沖製, 只是即溶咖啡水準, 幸而入口夠熱不酸, 可又讓其過關, 全餐連加一收港幣五十六, 留二個大洋小費, 服務水平合格以上, 坐下時間尚早, 未夠十二時半, 有數枱人客, 只有兩位男侍應, 尚且招呼週到, 行動迅速, 應付有餘, 總括而言, 午餐時段, 服務水準加食物素質取其平均值, 仍算合格!
$58 (Lunch)
2007-09-06 7 views
星期一下午放假, 去左仙人掌食下午茶, 之前曾多次過這裡, 看到這間別緻的餐廳, 但通常都是過門而不入. 今次終於可以一嚐這裡的食物.入座時已是下午3時許, 餐廳內只有3 枱 客, 獨自坐在每邊只能容納一人的卡位. 待應便送上一杯水及餐牌, 點了一客香辣煙肉磨菇焗長通粉連一杯咖啡.最先來是咖啡, 原本以為待客人吃過食物後才奉上, 但既然來了, 便算了吧. 待應忘了給糖, 難道我樣子似要飲齋啡嗎?香辣煙肉磨菇焗長通粉是即焗的, 大約15分鐘便上枱 , 通粉有很重的胡椒味, 有不少的煙肉, 算是不錯.這裡令我最深刻的就是那杯水, 這不是普通的水, 是用加入檸檬片浸過的, 很香, 很特別. $32蚊一個餐, 最欣賞反而是不另收費的水.

2007-08-21 5 views
番學前來了這裡下午茶, 價錢由$26~$38不等, 以前吃過他們的牛扒, 非常的唔掂!! 下午茶也吃過豬扒公仔麵, 平平無奇無咩特色, 今日叫了個肉醬薯仔皮, 但又好好好味喎!! 肉醬面有點點焦, 至於咖啡奶茶等, 這裡也是平平無奇。招呼一般, 勝在不太多人, 座位是沙發座也算舒適!!
2007-07-25 2 views
今天書展最後一日,當然要去參觀啦!下午約1:00到達灣仔,感到肚子非常空虛,可能因為午飯時間,四處都十分多人.於地鐵站附近走了才找到此處.看見餐牌價錢只是$52還免收加一,就這裡吧.餐廳內環境尚可,坐位約有30多個,套餐有4款:西冷牛扒,瑞士雞翼拼司華力腸,龍利柳及焗飯.最後選了龍利柳(因知道$52一份西冷是怎樣質素)這價錢吃一份午餐所以對食物及服務都不會有什麼要求,但令我意外的是他們的服務不會因價錢便宜就因而馬虎.因為看見酒吧內有一部咖啡機所以於餐後點了一杯咖啡,但送來的卻是一杯用即溶咖啡粉煲的,還有點煲得過了火,於是問店員咖啡不是用咖啡機嗎?他很有禮貌地解釋因午餐時段不想客人久候咖啡而預先煲好,還即時為我換了一杯.
今天書展最後一日,當然要去參觀啦!
看見餐牌價錢只是$52還免收加一,就這裡吧.
因為看見酒吧內有一部咖啡機所以於餐後點了一杯咖啡,
2007-07-16 5 views
上星期日到灣仔食晚飯, 見呢間環境唔錯, 東亞信用咭又有85折, 所以入去一試... 原本想坐最尾的二人卡位, o個位男經理用不友善態度話"唔坐得"!!!!!! 態度非常惡劣! 之後女侍應解釋, 因為近廚房關係, 怕我地覺得熱, 所以唔安排我地坐卡位... 未開始食已經一肚氣! Order兩個Set Dinner: 周打蜆湯- 入面多料! 蜆肉勝在冇沙!羅馬生菜配泰式醬汁- OK! 咸豬手配黑椒汁- 肉質較硬! 香煎龍利柳- 煎得好香口, 但份量少, 大食D都唔夠. 最後埋單我地簽完張咭, o個位男經理一句多謝都冇, 就咁放返張收據同咭o係檯面就走開... 早知一毫子tips都唔好比佢! 以後真係唔駛我再幫襯! 整體食物質數唔差, 但服務態度真係衰到貼地!

Order兩個Set Dinner:

周打蜆湯- 入面多料! 蜆肉勝在冇沙!
羅馬生菜配泰式醬汁- OK!
咸豬手配黑椒汁- 肉質較硬!
香煎龍利柳- 煎得好香口, 但份量少, 大食D都唔夠.

整體食物質數唔差, 但服務態度真係衰到貼地!
2007-05-09 7 views
朱古力軟心蛋糕係我既至至至至至愛...有好多貴價餐廳都做得唔夠呢度好(我都鐘意去赤柱"boathouse"食呢個甜品,果度貴好多,用靚chocolate做,但都唔夠呢度好食!?)雖然唔係用上最貴既chocolate或者icecream但我覺得真係物有所值我通常係黎食tea set (好似係$38包飲品)滿足到呢... ^^呢間餐廳既其他野我就無試過,亦都無興趣去試...哈! quota有限真係唔好浪費麻!!(重有:叫朱古力軟心蛋糕要等15分鐘度ga)
朱古力軟心蛋糕係我既至至至至至愛...
雖然唔係用上最貴既chocolate或者icecream
但我覺得真係物有所值
我通常係黎食tea set (好似係$38包飲品)
滿足到呢... ^^
(重有:叫朱古力軟心蛋糕要等15分鐘度ga)
2006-09-28 16 views
誠如有人所言,這間食肆真的有點名不副實,首先佢雖然叫仙人掌,但裡面冷氣凍過北極。其次佢係一間高級茶餐廳,但同BAR & GRILL真係有距離。儘管如此,依度午餐還算不俗,份量適中,52元有餐包,湯,主菜同飲品,仲唔收加一,收費算係好合理。而畢竟係灣仔午市,又唔係貴價菜,好難要求佢俾大餐廳品質同服務。度效率同服務都算唔錯,但坐得比較逼同要搭。食物方面有進步,如怕牛扒整得韌,可以考慮魚或豬。今次食個龍柳算幾好。