Restaurant: The Flame Bar & Restaurant
Terms & Details:
2023-12-06 196 views
The Flame bar and restaurant 🌟煎三文魚柳闊條麵配蕃茄忌廉汁🌟串燒拼盤🌟黑松露忌廉湯🌟Wild berry orange squash今日lunch唔知食咩好,行過一亞太中心見到有間新開嘅餐廳Menu選擇又幾多,咁就喺呢度食個lunch啦。因為最近有啲凍,所以我一坐低就order咗個黑松露忌廉湯。忌廉湯好香濃有又熱辣辣,仲會有個餐包送,都幾唔錯。Main course 方面我叫咗一個三文魚闊條麵同串燒拼盤。三文魚闊條麵係配咗蕃茄忌廉汁,好多Cherry Tomato,個source 唔會過酸,配上煎得外脆內嫩嘅三文魚柳係咁食都唔會厭。串燒拼盤方面有三款,分別係燒大蒽雞肉、燒菠蘿同埋燒五花腩,三款串燒都大大串,而且好得意,用咗個迷你燒烤架吊住啲串燒,好igable ar。
The Flame bar and restaurant
🌟煎三文魚柳闊條麵配蕃茄忌廉汁
🌟串燒拼盤
🌟黑松露忌廉湯
🌟Wild berry orange squash

2023-12-04 158 views
#fatchubelly 📍The Flame Bar & Restaurant (觀塘)💥午市套餐-前菜/餐湯味道正常沙律調味幾好酸酸地好開胃👍-炭烤澳洲穀飼肉眼扒 $218肉眼扒叫咗五成熟份量都幾大塊厚度有半隻手指咁厚味道方面肉味濃郁💕唔算太肥配搭上烤蔬菜整體質素唔錯-香煎澳洲鱸魚配薯蓉雜菜 $118鱸魚肉質嫩滑外皮有少少焦香食有魚油香😝薯蓉亦都好棉密-紐約芝士蛋糕 $+25芝士蛋糕味道唔會太甜係偏向結實嗰一種可以解膩食落好滿足-hazelnut latte +15-Americano 套餐附上咖啡或者茶亦都可以加錢配特色飲品The Flame Bar & Restaurant (觀塘)觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西
#fatchubelly

套餐附上咖啡或者茶
亦都可以加錢配特色飲品

觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖

2023-12-03 127 views
週末的早上返完教會就是要chill 一下,在apm睇戲前食個午餐到旁邊的亞太中心是好選擇!而且星期日人不多,很好坐!西湯是濃郁的香草薯仔湯🤭Hazelnut Cafe Latte☕️好香嘅榛子味道,拉花都拉得好靚,完全係出咖啡店的質素!必定要飲這裏的咖啡!☕️香草燒羊架🐏食羊最緊要係夠羊味,這裏的香草味剛剛好,不會把羊味蓋過!碳烤澳洲穀飼肉眼扒(10安士)🐄今次點了well done的牛扒🥩,個人認為全熟的牛肉才食得出牛味的香濃,肉眼的特點就是肉質特別淋,全熟的牛扒,肉味更濃且有咬口!紐約芝士蛋糕🍰香濃芝士味道,最欣賞是它不會太甜!觀塘好味道的西餐廳,這裏的聖誕裝飾很有氣氛,還有可以選擇坐在戶外!

西湯
是濃郁的香草薯仔湯🤭

Hazelnut Cafe Latte☕️

香草燒羊架🐏
食羊最緊要係夠羊味,這裏的香草味剛剛好,不會把羊味蓋過!

碳烤澳洲穀飼肉眼扒(10安士)🐄

紐約芝士蛋糕🍰
香濃芝士味道,最欣賞是它不會太甜!

呢晚同朋友喺觀塘食晚飯,揀咗呢間位於一亞太中心嘅西餐廳🍽️臨近聖誕🎅🏻🎄餐廳多咗好多聖誕佈置同掛飾,超有聖誕氣氛🥰🌟招牌煙三文魚沙律🥗 $128沙律超大份😆上面有煙三文魚、橄欖🫒、青瓜同芝士,煙三文魚好厚好肥美,沙律菜就正正常常幾新鮮🤓🌟蜜糖堅果烤金文畢芝士🧀配多士 $178原個金文畢芝士真係好誇張🤤上面淋滿蜜糖同核桃粒,一拮入去啲芝士係超級流心💦湧哂出嚟😂不過略嫌芝士有少少苦澀味😳但配上蜜糖甜甜地就還好~🌟香草醬白蝦闊管粉🦐 $168闊管粉煙煙韌韌,每條都沾滿香草醬🌿,味道唔算好濃但香草味重😌白蝦大大隻,肉質爽口彈牙😋🌟火焰法式焦糖燉蛋🔥 $78呢個甜品係餐廳嘅招牌🤣店員會用黑布袋包住焦糖燉蛋,然後再點火,即刻雄雄烈火🔥勁誇張🤣焦糖燉蛋上嘅焦糖面好脆,而且有焦香,不過略嫌太厚,有啲過甜,遮蓋咗燉蛋嘅味😳 燉蛋算滑但蛋味唔重,整體一般~但打卡之選🤓🌟Okinawa Pineapple Special🍍 $68另外叫咗兩杯mocktail🍹呢杯就好香菠蘿味,飲落都幾refreshing!🌟Wild Berry Orange Squash🍊 $68呢杯有啲似雜果賓治😳主要係橙味,仲食到粒粒雜

🌟招牌煙三文魚沙律🥗 $128

🌟蜜糖堅果烤金文畢芝士🧀配多士 $178

🌟香草醬白蝦闊管粉🦐 $168

🌟火焰法式焦糖燉蛋🔥 $78

呢杯有啲似雜果賓治😳主要係橙味,仲食到粒粒雜莓~
2023-11-30 113 views
今日同同事去左觀塘食The Flame Bar & Restaurant,真係有驚喜!首先,我地揀咗是日精選餐,有西蘭花忌廉湯同意式火腿水牛芝士三文治。西蘭花忌廉湯濃郁香滑,係餐廳自製的,令人一試難忘。三文治有火腿同埋水牛芝士,味道搭配得好好,麵包烤得香脆,每口都好有嚼勁,當中的蔬菜同醬汁配搭岩岩好,食落唔會好膩,好清新。另外我地都叫咗香蒜蜆肉意大利粉同埋迷你粟米片。意大利粉煮得剛好彈牙,醬汁濃郁香濃,蜆肉鮮美多汁。迷你粟米片脆口可口,上面有三種醬料,芝士、帶鮮茄肉的茄汁同牛油果汁,好適合當作小食。而香辣雞翼都係一個亮點!雞翼炸得酥脆,每一口都帶有辣味同香料嘅風味,好好味!飲品方面,我地叫咗凍檸檬茶同熱Latte。凍檸檬茶清涼解渴,酸甜可口;熱Latte有靚靚拉花、咖啡味道濃厚,好舒服。餐廳嘅裝修真係太有聖誕氣氛啦!到處都佈置得好溫馨同浪漫,有聖誕樹同燈飾,令整個空間充滿節日氣氛。餐廳仲有個好大嘅露天平台,可以一邊享受美食,一邊感受下聖誕氣氛,真係好舒服啊!The Flame Bar & Restaurant真係一個值得推薦嘅地方!菜式豐富多樣,味道出色。服務亦好好,環境舒適。下次再去

The Flame Bar & Restaurant真係一個值得推薦嘅地方!菜式豐富多樣,味道出色。服務亦好好,環境舒適。下次再去,我一定會再試吓其他嘅美食,期待再次品嚐!
2023-11-29
$150 (Lunch)
餐廳環境闊落,坐得舒服,服務態度都幾Nice同主動,整體食物質素都好好❤️澳洲金牌黑安格斯穀飼牛西冷扒 $438牛西冷肉質好軟腍,牛香味亦好濃郁,愈咀嚼牛香愈出,散發到成個口腔,勁好食🤤,出面仲有啲啲黑胡椒粒,更加帶出佢香氣,配菜係薯仔,蕃茄同蔬菜北海道帶子配菠菜意大利飯 $188帶子表皮煎得焦香,食落味道鮮香,肉質亦好飽滿,意大利飯口感都好好食,濃稠感啱啱好,食落非常惹味好食😋墨西哥脆餅配牛油果蝦沙律🥗 $148入面都有好多配料下,有好爽彈既蝦仁,牛油果,紅菜頭,車厘茄,椰菜,洋蔥,芝士,蛋黃醬,Tabasco,整體味道鮮甜辣香都有齊,好清爽

澳洲金牌黑安格斯穀飼牛西冷扒 $438

北海道帶子配菠菜意大利飯 $188

墨西哥脆餅配牛油果蝦沙律🥗 $148

2023-11-27 79 views
天氣轉凍,要食多啲肉增元氣, 去咗食至愛嘅德國豬手。🍭🇲🇽脆餅配牛油果蝦沙律 + 椰菜花忌廉湯🥣新鮮沙律🥦🍅配🥑同4隻煎香大🍤, 配酸辣合度嘅醬汁, 清新😋開胃低卡,係稱職嘅前菜。🍭串燒拼盤只食串燒肉感覺悶, 呢個串燒拼盤有肉有菜, 比例均勻, 再加上焦糖化咗嘅燒菠蘿,將果糖推上極限,清新又健康。🍭🇩🇪德國豬手🔥爆嘅🐽手配海量🍟同紫椰菜,插住🔪霸氣出場,脆卜卜外皮下係嫰滑鮮彈嘅豬肉。 一口🐽肉一口酸🥦輪住食, 油潤酸甜夾雜, 不愧為🇩🇪國民美食。
天氣轉凍,要食多啲肉增元氣, 去咗食至愛嘅德國豬手。

🍭🇲🇽脆餅配牛油果蝦沙律 + 椰菜花忌廉湯🥣

🍭串燒拼盤

🍭🇩🇪德國豬手

2023-11-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 炭燒加拿大豬架
2023-11-27 2446 views
【觀塘•The Flame Bar & Restaurant】@theflame_bar_restaurantππππππππππππππππππππππππππππππ觀塘寫意午餐系列性格比高 午餐送精選餐湯或沙律🌻|炭烤澳洲穀飼肉眼扒10安士|HKD 218是一道非常美味的菜品,肉質非常細嫩,搭配上炭烤的香氣更顯得誘人。肉質很嫩,而且燒烤的過程中,肉眼上有一層變得微脆的外皮,咬下去有嚼勁,口感非常讚。🌼|香蒜蜆肉意大利粉|HKD 118每一口帶有大蒜和白酒的香氣,搭配上新鮮的蜆肉帶來的鮮美風味,味道非常豐富。意大利粉Q彈有勁,讓人一口接一口停不下來。🏵️|紐約芝士蛋糕|HKD 50for2芝士蛋糕非常濕潤細緻,綿密的質地彷彿在口中融化。蛋糕的味道非常濃郁,但又不會過於甜膩,讓人一口接一口停不下來。🍁|soda & hot latte|HKD 咖啡口感濃郁香醇,十分順口,不會太苦或太甜,剛剛好。而氣泡飲料清新爽口,加了些微的果香,讓人一口接一口停不下來。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 442✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#觀塘美食
觀塘寫意午餐系列

服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 442
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#觀塘美食 #The Flame Bar & Restaurant #web3觀塘
The Flame Bar & Restaurant
觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖
2023-11-26 63 views
店名: The Flame Bar & Restaurant地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖觀塘站A2出口,行6分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5同朋友係觀塘想食西餐,知道呢間餐廳🍴仲有室外,環境夠哂chill~😆一於黎試下,仲見到有其他人帶左狗狗🐶一齊食,係pet friendly嘅restaurant,最近仲有啲聖誕裝飾🎄夠哂節日氣氛🤩蜜糖堅果烤"金文畢芝士"配多士❤️❤️😂❤️$178呢款菜式非常特別,第一次食芝士焗堅果,芝士焗到軟腍腍,呈拉絲狀態😌香脆嘅合桃加上蜜糖,配上多士,味道香甜又吹口,又芝士嘅帶點鹹香😙德國香腸拼盤❤️❤️❤️❤️$198德國腸份量十分大,上台十分驚豔😍唔同嘅腸各有特色,外表香脆,入邊肉質juicy,配上香滑嘅薯蓉,一流‼️芝士焗豬肉香腸闊管粉❤️❤️❤️❤️$148闊管粉口感煙靭,豬肉香腸同樣煎至香脆,加上芝士 🧀整體口感十分有層次,好惹味☺️叫咗兩杯飲品,凍mocha唔算太甜,咖啡味濃,熱檸水正常😚

地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖
觀塘站A2出口,行6分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

蜜糖堅果烤"金文畢芝士"配多士❤️❤️😂❤️

德國香腸拼盤❤️❤️❤️❤️

芝士焗豬肉香腸闊管粉❤️❤️❤️❤️

叫咗兩杯飲品,凍mocha唔算太甜,咖啡味濃,熱檸水正常😚

2023-11-20 176 views
同朋友去咗觀塘1亞太中心《The Flame Bar & Restaurant 》,餐廳設有室內、外座位,寬敞舒適,仲佈置得好有聖誕氣氛,我哋走嘅時候已經決定下次要夜晚再嚟食過Lunch價錢由$88-$218都有,今次同朋友每人揀咗款lunch set ღ香辣牛肉墨西哥卷 $108份量十足!每件都好有份量,餅皮口感煙韌,包住微辣嘅牛肉、生菜🥬洋蔥🧅蕃茄等等再配上醬汁,香濃惹味ღ西班牙海鮮燴飯 $158西班牙海鮮燴飯粒粒分明有口感,加上燴飯索晒海鮮嘅鮮美湯汁,入口濕潤入味Lunch set追加小食有薯條、雞翼、炸蝦多士同迷你粟米片等等,我哋加咗$38ღ 迷你粟米片入口薄脆香甜,一食就停唔到口餐仲包埋是日餐湯/沙律同餐飲

ღ香辣牛肉墨西哥卷 $108

ღ西班牙海鮮燴飯 $158

ღ 迷你粟米片

入口薄脆香甜,一食就停唔到口

餐仲包埋是日餐湯/沙律同餐飲
2023-11-08 342 views
是日中午有選擇困難症,唔知要吃D乜,聽同事話不如去食開間西餐食,因都有一段時間未去,就去試下。間商場冇平時甘多人,唔洗等位。我地8個人來到就有位置坐,而且唔知入面廚房對住仲有位,來咗幾次都未發現到,個場地真係夠大 多位坐。合適多人聚會,念念下聖誕可以來搞Party.留意到中午餐牌好似換咗d野食,都好,又多一樣選擇,冇甘悶。個套餐都有抵吃,包湯同包飲品,性價比高,下次得閒過來可以試下其他野。
意式火腿水牛芝士三文治
香辣牛肉墨西哥卷
Spinach Risoro w/ mlokkaido
蛮糖芥末烤螳淡堡配薯條
香蒜蜆肉意大利粉
西班牙海鮮燴飯
煙三文魚牛油果墨西哥薄饼
2023-11-08
$100 (Lunch)
意式火腿水牛芝士三文治
香辣牛肉墨西哥卷
Spinach Risoro w/ mlokkaido
蛮糖芥末烤螳淡堡配薯條
香蒜蜆肉意大利粉
西班牙海鮮燴飯
煙三文魚牛油果墨西哥薄饼
2023-10-24 405 views
一年多冇落官塘OCT 食飯,今日專程來到同朋友聚舊 。一行4人 想食西餐,搵到呢度有大家都鐘意嘅牛扒同生蠔 就book 左。要知官塘區先不說高質,比較above average 見得下人嘅西餐可能兩三隻手指數得盡……呢度叫做坐得舒服而且食物水準超於我地所想!有驚喜!~斧頭扒~賣相見圖不用解釋 :)打咭一流! 做到有碳燒嘅感覺,肉質都好淋,應該會成為我地下次再來嘅理由!如果想冇咁膩 ,可以再熟少少 e.g. medium well /8成熟。向香港有做斧頭扒嘅餐廳唔多而且一般都好貴(貴一倍都見過食過但質素都唔夠呢度好)今次呢個價錢1388仲有折,我地4個人兩男兩女,係絕對食唔哂 ,如果想試埋其他野,建議有5~6 個人食就剛好。~生蠔~ 點左3款法國生蠔 每款兩隻 ,個名唔記得,但3款都好新鮮好肥美又夠大隻 ,加幾滴檸檬汁就ok, 唔洗加其他汁,本來食完想再encore ,不過又叫左其他野⋯⋯如果我一個女仔食3~4隻飲杯酒,食2塊餐包,其實已經可以當一餐飯 值得一提係師傅開蠔手勢好好,開得好靚同好乾淨 ,連個帶子位都起得好好。~意粉~有al Dante 感覺而且好香口 ,蜆都夠鮮甜有肉(如

一年多冇落官塘OCT 食飯,今日專程來到同朋友聚舊 。
要知官塘區先不說高質,
呢度叫做坐得舒服而且食物水準超於我地所想!有驚喜!

~斧頭扒~

~生蠔~

~意粉~
有al Dante 感覺而且好香口 ,蜆都夠鮮甜有肉(如果蜆嘅份量多d 就perfect)
不過去到最後其實我地都食唔哂d野,浪費左。

酒精類飲品選擇都算多 ,餐酒同cocktails 有唔少選擇
紅白酒有by glass ,around 60/杯,價錢親民 ,食海鮮生蠔同牛扒少不了
呢度嘅staff 見我地幾個人都鐘意飲酒,仲話佢地有做happy hour ,有個露天area 或者坐在bar 枱飲,都好chill 。

2023-09-14
Type of Meal
Dinner
  • 法國生蠔
  • 炭燒澳洲100日殼飼斧頭扒
2023-10-14 401 views
高質素多國菜餐廳,環境好優美,適合情侶黎拍拖👫室內裝修好靚適合談心,戶外區域就有d嘈….1.火雞胸肉三文治配薯條 $88餡料非常充足,好大份三文治,滿滿的火雞胸肉,配上沙律醬,口感非常清新,美中不足係有少少鹹,可能d醬太多。2.招牌芝士漢堡配薯條 $128巨大的漢堡,個包可以脆d更好,漢堡好大塊,都係有d鹹😂😂可能大廚重手左。3.卡邦尼意粉 $98呢個意粉好正宗,味道剛好,調味非常好,食曬成碟都唔覺得好滯👍🏿

1.火雞胸肉三文治配薯條 $88

2.招牌芝士漢堡配薯條 $128

3.卡邦尼意粉 $98

2023-10-10 675 views
曾幾何時,在這裡吃過一頓匆忙卻令人滿足的午餐 ;今天,又回到這裡,跟男朋友家人度過了一個悠閒的晚餐。平日晚上7點前都可以直入不用等位,7點後人流會較多,建議先訂座更好。首先講一講加配既生蠔,好新鮮、爽口 蠔味比較濃郁相當鮮甜及好味,生蠔肥美肉厚,而且仲有啖啖清新既海水味,好正。配埋佢個醬汁令生蠔更香更提升鮮味。最後介紹個澳洲黑安格斯殼飼50安士斧頭扒,需時半個鐘製作,整完職員會先給你影相,之後幫忙切開,而且切得很乾淨,基本上都冇乜肉在骨上面。細心欣賞個扒,可見四個面都以火烤過、外皮產生焦糖香.食落仲有很香的炭燒的味道。間餐廳野食都算大份量,多人聚會適合,而且場地好大,還有戶外,現在天氣都比較適合坐外面,唯一一點戶外有點吵,其他唔錯,值得推薦。

法國生蠔

法國生蠔
2023-10-07 584 views
位置幾隱蔽低調,位於亞太中心3樓,都係聽老友介紹先知道有間西餐在觀塘。餐廳裝修簡約舒適,食物、飲品方面好多款式!提供二人及四人座位,個場地比較大,而且有沙發,可以多人坐埋一起都可以。性價比極高,果然不論食物跟服務態度依舊保持水準。還發現了經網上平台訂座,可享有折扣優惠.沙律十分新鮮,火箭菜美味,顏色配搭吸引,有切開的橙色及紅色車厘茄而意大利飯味道不會太濃郁,所以不會太漏。斧頭扒不但賣相吸引,而且未切前會先上枱讓食客看看及拍照,然後入廚房在keep warm情況下切好,排列好後再次供應在桌上享用。呢間餐廳 最緊要係我會再嚟食完滿意之外仲覺得可以試吓其他菜式下次有機會 我會再飲吓其他mock tail/酒添
沙律十分新鮮,火箭菜美味,
顏色配搭吸引,有切開的橙色及紅色車厘茄
而且未切前會先上枱讓食客看看及拍照,
然後入廚房在keep warm情況下切好,

列好後再次供應在桌上享用。呢間餐廳 最緊要係我會再嚟
食完滿意之外
仲覺得可以試吓其他菜式