2020-06-25
Ritz Carlton既下午茶見到上網有唔少好評,所以就黎試下。當日cafe 103 無開放,所以就去左116行政樓層享用,我地亦好好彩有機會坐到窗口位。下午茶有一層咸點,兩層甜點加鬆餅。第一層:咸點鴨肝醬法式蘑菇泥及紅嗓子果醬配軟包三文治呢款咸點非常開胃,食落去軟淋淋,加上鵝肝醬既咸香加上紅嗓子果醬既酸甜非常好食。牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒睇相就知無芝麻無薰衣草開心果脆粒。雖然個名叫脆筒,但係個筒係淋既。不過牛肉果蟹肉既味道唔錯。菊花石榴果凍球呢個凍球係無咩味,菊花理應係入面但係唔知點解係係個球出面。石榴果甜甜地,係唯一食到既味道。焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥呢個酥其實味道唔錯,內陷好似食緊白汁意粉既感覺。不過就好膩,食完會飽飽地。咸點具體上勉強合格。第二層&第三層:甜點檸檬青檸蛋糕基本上個蛋糕無咩味道,係得青檸味既 cream同埋檸檬味片。個蛋糕唔係鬆軟個類,比較實心同埋吾夠鬆軟。蜜糖薰衣草蛋糕呢個蛋糕真係唔好食,薰衣草既味道太假,食落以為自己食緊清潔劑。至於所謂既蜜糖味就唔係好食得出。椰子芒果泡芙泡芙質地已經做得唔好,淋曬外皮唔脆。內夾有d酸既芒果肉加上甜甜地椰子味既cr
第一層:咸點 鴨肝醬法式蘑菇泥及紅嗓子果醬配軟包三文治
呢款咸點非常開胃,食落去軟淋淋,加上鵝肝醬既咸香加上紅嗓子果醬既酸甜非常好食。 牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒
菊花石榴果凍球
呢個凍球係無咩味,菊花理應係入面但係唔知點解係係個球出面。石榴果甜甜地,係唯一食到既味道。 焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥
咸點具體上勉強合格。
第二層&第三層:甜點
檸檬青檸蛋糕
蜜糖薰衣草蛋糕
椰子芒果泡芙
泡芙質地已經做得唔好,淋曬外皮唔脆。內夾有d酸既芒果肉加上甜甜地椰子味既cream,味道有d唔係太夾,不過唔算難食。
士多啤梨乳酪蛋糕
呢個甜品係全部甜點之中唯一比較好食同埋正常。呢個食落唔會好甜,有陣陣既士多啤梨香味,唔錯。
椰子百香果杯
甜點黎講呢個真係中伏之最。聽個名就應該覺得佢係有百香果既酸甜同埋有椰子既甜。不過食落口既時候係大部分都係酸味,而個種酸味完全係好似食緊原個檸檬咁。另外,仲有一種唔知係邊到黎既咸味,味道超級奇怪。
總括而言,甜點方便完全係fail,唔會係一般酒店應該有既水準。
原味鬆餅及檸檬鬆餅
鬆餅一來無咩奶香味,二來凍曬又好乾。scone黎講呢個係唔及格。