2020-11-04 1220 views
今天與好友試秋天版新出下午茶,三層傳統英式下午茶,鹹點有蜂蜜紫薯泡芙配橄欖油魚子,紫薯味道清甜,配搭泡芙令到整個口感提升。秋天到,不少得吃蟹肉,鹹點中深海藍蟹肉配蜜糖芥末,胡南瓜及意大利考塔芝士配黑麥麵包,感覺新鮮容易入口。精緻的甜點中,南瓜肉桂芝士蛋糕,南瓜的甜味配上芝士的鹹味,出奇地可口。另外綠茶榛子蘑菇蛋糕造型可愛,上層部份是綠茶,如果可添加更多的綠茶味道更濃。蘋果白朱古力忌廉泡芙,紅色的泡芙外型吸引,一口吃下時,感覺滿足。來到這裏,餐廳樓底高,坐擁無敵海景,是與閨蜜談天說地的好地方。

2020-10-19
$350 (Tea)
早前ritz carlton推出優惠,$481+10%兩位的夏花盛放下午茶,當然要去試試其實我之前來過吃晚餐,但因為夜晚的海景盡是黑壓壓一片,今次特意來看看下午的景色我們很幸運坐在窗邊的位置,100多樓居高臨下,仿佛在天空俯瞰香港,當然是滿分這天天氣不算很好,但陽光輕柔灑落,還是覺得很滿意喝熱朱古力也不用加錢,另外亦有多款茶可以選擇可惜食物味道是一般,全部都是只得甜度,沒什麼味道,連我最愛吃的scone亦是普通,不夠香味最好吃的是香橙朱古力蛋糕

這天天氣不算很好,但陽光輕柔灑落,還是覺得很滿意

喝熱朱古力也不用加錢,另外亦有多款茶可以選擇

最好吃的是香橙朱古力蛋糕
2020-10-26 875 views
呢間餐廳出名緊係個景喇!好好彩有窗邊位打卡,加分。講返食物,我地去食afternoon tea,鹹甜點夾埋有11款,基本上要唔食lunch同dinner先食得晒。第一層係鹹點,好好食!鍾意佢牛角包有鴛鴦味,變相食多一個味;酥皮盒入面係素豬肉加雜菇;蟹肉黑麥包三文治個餡根本就可以整大件版拎出嚟賣;最後食紫薯泡芙,就好似提你開始要進入甜點環節。第二層有朱古力蛋糕,好濃靚朱古力;食完黃色南瓜芝士蛋糕,其實都開始投降,有d飽。最底層有scones、同2款點品...好後悔只係食埋西梅乾鬆餅就停手,因為我只係食咗8款,就要朋友幫忙打包餘下4款...唯有等佢轉menu再去。
呢間餐廳出名緊係個景喇!好好彩有窗邊位打卡,加分。

2020-10-18 1003 views
輕輕鬆鬆食個brunch也不錯,還可以欣賞到103樓的維港景色,自己買票上 天際100 特價都 100蚊張飛啦服務侍應一流,反而 負責訂枱的女人有點 悔氣Ritz Carlton的食物味道見仁見至,但絕對 足料,海鮮多過意粉, 蛋糕麵包配料亦豐富

服務侍應一流,反而 負責訂枱的女人有點 悔氣

2020-07-04
$502 (Lunch)
2020-10-08 1045 views
因為朋友推介這裡的牛扒,所以特意選擇於此來慶祝男朋友的生日。當晚是國慶,但客人很少,所以能坐到對窗的好位置,香港的夜景非常優美,第一次坐正面對着外面景觀用膳,令人心情愉快,亦非常期待餐點。點了套餐,有前菜和主食兩樣,甜品要加錢前菜是蟹肉他他,味道清新,當中配搭了洋蔥、蕃茄、牛油果和檸檬汁,多士就偏乾和脆,若果薄一點會更好主菜牛扒,加了$150升級做澳洲M7和牛,全晚都在期待這在朋友口中超級好味的牛扒,可惜⋯⋯⋯第一口吃下完全呆了,說好的美味呢???肉質一般,味道一般,不說不知原來是和牛呢,完全不明白何以稱得上美味,配菜的烤蒜頭比它更佳,沙律菜就像只加了橄欖油,零調味。埋單兩個人$1500左右,沒有餐湯、甜品和飲品,這個價錢,如此質素,比她更佳的餐廳比比皆是,完全沒有再來的打算這餐飯是來慶祝生日的,怎料味道如此下等,令壽星失望,我亦情何以堪,因此不會推介這間餐廳,大家請審慎考慮

點了套餐,有前菜和主食兩樣,甜品要加錢

📍 Ritz Carlton The Lounge & Bar本身想介紹另一間之前食既下午茶既,但因為呢間實在太太太太太難食了,所以決定同大家分享左先,以免大家中伏之前同閨蜜 襯ritz carlton做減價買左coupon,諗住襯生日月黎食個靚tea,減價後ard $275 pp,都唔算好平。早一個半月book位都冇窗邊位。加上當天落大雨,窗邊白濛濛一片,咩景都睇唔到。----Autumn Harvest afternoon tea $550/2位----四款鹹食有紳士淑女三文治煙三文魚配檸檬蛋黃醬及松露蛋沙律蜂蜜烤紫薯泡芙配橄欖油魚子、深海藍蟹肉配蜜糖芥末胡南瓜及意大利里考塔芝士配黑麥麵包焗純素豬肉配野菌松露忌廉酥盒。----五款甜食有pumpkin cinnamon cheesecake、Ritz-Carlton chocolate cake、green tea and chestnut mushroom、apple and ivory chocolate cream choux and hazelnut with mirabelle plum verrine----從來未試過食

四款鹹食有

紳士淑女三文治煙三文魚配檸檬蛋黃醬及松露蛋沙律

蜂蜜烤紫薯泡芙配橄欖油魚子、深海藍蟹肉配蜜糖芥末

胡南瓜及意大利里考塔芝士配黑麥麵包

焗純素豬肉配野菌松露忌廉酥盒。

mirabelle plum verrine
----
從來未試過食一間酒店嘅下午茶會咁難食,之前都話過conrad係最難食,原來沒有最差,只有更差,呢間真係好X難食,完全唔係五星級酒店嘅質素,
個蘑菇係發生咩事,起碼presentation都精緻少少。英式鬆餅已經算係最好食,牛油味適中唔會好乾,配上士多啤梨醬同忌廉食都算好食。
Ritz-Carlton chocolate cake係比較出色,但偏甜
----
另外,點左杯白牡丹,普普通通,冇乜茶味,成個下午茶都令人好失望!

地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓
推介指數
抵食指數👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
之前趁官網flash sale好似幾抵就買咗下午茶券,但係之前因為疫情所以而家先至嚟食。今次試到Ritz Carlton 剛新推出嘅下午茶主題Autumn Harvest Afternoon Tea,融合咗秋天嘅食物元素🍁,例如南瓜🎃、栗子🌰、肉桂等。雖然我同朋友已經早個幾月訂位但係海景位已經一早full晒😵 今日又撞正天氣麻麻好大霧,所以都冇乜景睇😐食物賣相唔算精緻但尚算ok嘅,除咗個綠色蘑菇甜品(圖2)真係唔係太appealing😅 我哋由鹹點開始食,第一啖食紫薯泡芙,淡而無味一d紫薯味都冇,已經知中伏了🤣 整體味道真係算係難食🥵冇一件係特別出色,但如果要我揀嘅話scone味道都算正常,但真係唔算好食😅 以五星級酒店打完折都要差唔多人均$300呢個價錢來講真係幾離譜🤷🏻‍♀️相信呢個價錢會有好多更好嘅選擇。本身打算趁生日月好好食返餐慶祝,但點知令我好失望☹️

2099 views
2020-09-02 1077 views
牛油果,杏仁,水煮蛋及煙三文魚配sourdough ($158)其實,淨係食個view😅😅😅,水煮蛋正正常常,唔算突出,avocado sauce係薄薄一層,麵包一般,唔香唔軟;salad dressing應該係檸檬汁,冇乜質感,得個酸字,分數3.5/10價錢係普通Cafe嘅double,但水準不如一般cafe,本來滿心歡喜,一心諗住食好野,結果係失望而回,下午茶都唔會試但係公平啲,服務態度,環境,衛生都非常之好

但係公平啲,服務態度,環境,衛生都非常之好
2020-08-20 1086 views
🐰 Ritz-Carlton x St. Germain接骨木花利口酒夏花盛放下午茶食過ritz carlton嘅afternoon tea set幾次,今次都算係最差嘅一次😥首先我係book左the lounge and bar,但去到佢話安排左我坐cafe103。不過之後佢都安排返我坐the lounge and bar嘅。中段仲安排我地去窗口位。到個tea set拎到黎,竟然無左個happy birthday嘅牌。佢之後係有做返補救工作嘅,仲俾多兩杯香檳我地慶祝。不過以六星級酒店黎講,呢兩樣野已經令我留下唔好嘅印象了。啲甜點鹹點實在唔係太好味🙄最高嗰層最差!嗰串類似大菜糕的東西有啲花香囉,無乜味道。因為對海鮮敏感,佢轉左個菠菜卷俾我,但只係烚完啲菠菜卷埋一舊🤷🏻‍♀️什麼味道都沒有。中層同低層就係正常水平,唔會有啲嘩一聲嘅感覺。啲scone仲好乾。呢個afternoon tea set實在令人失望!食物真係唔合格,只係服務同景色搭夠🤷🏻‍♀️真係唔推薦俾大家🤭

Afternoon  Tea  set

啲甜點鹹點實在唔係太好味🙄

Ritz-Carlton x St Germain夏花盛放下午茶在香港麗思卡爾頓酒店,去過N次的CAFÉ 103的下午茶,今次因為Ritz-Carlton有網上優惠,102 樓大堂酒廊$481兩位酒店下午茶真的可以邊食下午茶邊看到大大個美景,幸運地買到優惠卷,在7月中同茶粉去左食哩個TEA,幸好當日去到,預約到window seat位置,天氣真的好唔錯,大大的陽光,今次的下午茶同 St Germain接骨木花酒合作,接骨木花酒食品同甜品,中層的茶點有士多啤梨乳酪蛋糕、檸檬青檸蛋糕、薰衣草蛋糕,椰子芒果泡芙,底層的鬆餅,頂層的其他茶點牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒,焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥,菊花石榴果凍球,St Germain 椰子百香果杯及杏仁蛋糕。.我覺得牛油果蟹肉芝麻脆筒真的唔錯,食落牛油果真的好滑,加埋蟹肉真的好清新,菊花石榴果凍球真的好清涼,食落好舒服,同埋用St Germain 酒加入的椰子百香果杯,真的滿滿接骨木花酒的味道,估不到102 樓大堂酒廊的下午茶真的好食好多,比起CAFÉ 103,食物的水準會高一點,另外職員的服務都唔錯。飲品方面,佢本身可以加95蚊有St

在香港麗思卡爾頓酒店,去過N次的CAFÉ 103的下午茶,

真的可以邊食下午茶邊看到大大個美景,幸運地買到優惠卷,

在7月中同茶粉去左食哩個TEA,

幸好當日去到,預約到window seat位置,

天氣真的好唔錯,大大的陽光,今次的下午茶

飲品方面,佢本身可以加95蚊有St Germain的特飲,但都系感覺配茶會更好一點,另外佢的鬆餅都唔錯。
2020-07-18
Type of Meal
Tea
2020-07-23 1542 views
幾年前食過呢度既TEA SET一次. 印象唔係太好. D野唔係咁好食. 服務亦同隔離既天龍軒差得遠. 只係因為見酒店有7折PROMOTE, 而且為咗佢個境就嚟試多次. 去到當日天色麻麻, 唔係咁睇到窗外境色. 興奮指數已經降低一半. 再嚟係安排咗比較後既位.  直頭有種快手食完就走既感覺. 坐低揀茶, 要咗POMME PRESTIGE TEA. 感覺唔到有咩特別揀完茶,  送嚟兩杯welcome drink.  除咗好甜, 感覺就係杯加咗好多水既baileys. 飲咗兩啖就放棄至於個tea set, 自己睇吧 .  因為唔覺得有邊樣值得介紹.  真心, JW個TEA SET好食好多.  大部份咸點都食唔出係乜. 真係要睇住個Menu先知佢係乜. 甜品方面更加唔洗講. 你睇隻兔仔靚到....是日唯一驚喜, 就只有經理過嚟SELL我地話平日佢地做開$1200既魚子醬, 今日$400就可以食到. 問我地有無興趣試下.  平咁多, 當然有興趣扮下上等人啦.  結果呢個魚子醬就成為我地當日唯一食哂既野啦. 提外話, 呢兩個信封係我地食到大半先放低既.  好貼心總結係, 女仔都係鐘意打CARD.

2075 views

至於個tea set, 自己睇吧

甜品方面更加唔洗講. 你睇隻兔仔靚到....

提外話, 呢兩個信封係我地食到大半先放低既.  好貼心

總結係, 女仔都係鐘意打CARD. 而Ritz Carlton個境係靚既. 但野食真係唔得囉. 如果想要個VIEW, 我建議你過去天龍軒食好過. 一樣既VIEW, 起碼野食好食好多.
2020-07-08 1249 views
今日風和日麗,天氣超好,當然要High Tea襯一襯個景,知道Ritz Carlton大堂酒廊最新推出夏花盛放下午茶,當然要去打卡喇! 今次Ritz Carlton與St Germain合作推出呢個夏花盛放下午茶,以典雅的三層架盛載,上層是鹹點分別有牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒、St Germain鴨肝醬法式蘑菇泥及紅桑子果醬配軟包三文治、菊花石榴果凍球、焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥;中間層是士多啤梨乳酪蛋糕、檸檬青檸蛋糕、蜜糖薰衣草蛋糕、椰子芒果泡芙,下層是St Germain椰子百香果杯、原味鬆餅及檸檬鬆餅,每一層都好吸引,我就先吃鹹,發覺每件鹹點都幾特別,其中鴨肝醬法式蘑菇泥及紅桑子果醬配軟包三文治,雖然鴨肝有點邪惡,但點都忍唔到,味道真不錯。 呢款法式布里歐軟包上,見到一粒細細的啫喱,原來是以St Germain接骨木花利口酒製造,精緻之餘,入口還淺嘗到接骨木花的芬芳氣息,口感都幾特別。 由於是以St Germain接骨木花利口酒為主題,我地各自都加多$95,試了用以St Germain接骨木花利口酒和Ungava氈酒為基酒,加入蝶豆花苦艾酒,再以菠蘿乾和荔枝作裝飾的
由於是以St Germain接骨木花利口酒為主題,我地各自都加多$95,試了用以St Germain接骨木花利口酒和Ungava氈酒為基酒,加入蝶豆花苦艾酒,再以菠蘿乾和荔枝作裝飾的特飲,荔枝清甜配上呢款甜酒,好夾。另一杯Berries Elixir雞尾酒紅紅的色彩,以紫蘇葉和士多啤梨片作裝飾,以St Germain接骨木花利口酒配上清酒、檸檬汁、士多啤梨果蓉和香檳做成,入口甜甜地少少酸,配埋甜品一齊食就至正。
講起St Germain出產全球第一支法國接骨木花利口酒,果香複雜,帶有蜜糖味道,每一支皆由多達1,000朵新鮮、以人手採摘的接骨木花釀製而成,入口香甜美味,個人覺得加點Soda Water同飲更夾。所以我都用了$300購買了這套St Germain禮盒。內裡包括St Germain接骨木花利口酒一支,以及特製的一公升玻璃瓶。打開個特製玻璃瓶上面,仲有刻度標記,教你點樣簡單加入St Germain接骨木花利口酒、香檳和梳打水,輕鬆調製出St-Germain  Spritz雞尾酒。
望住呢個咁靚的維港景,真是無敵。
2020-06-26
$350 (Tea)
  • 牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒
  • 士多啤梨乳酪蛋糕
  • St Germain椰子百香果杯
2020-07-05 1011 views
早於3 月,因為The Ritz-Carlton推出了9周年優惠,其中包括The Lounge & Bar 下午茶優惠,原價$698 兩位,減價後兩位$550.8,價錢相當吸引。優惠本至到5月31日止,但太受歡迎,所以根本難以預約,酒店方面都很好,讓我們順延預約至6月尾。可以於103樓HIGH TEA,其實食FEEL 食景,多過對食物有好大的期望,但當日的食物確令我與好友充滿驚喜。餐單包括十款食物,咸甜俱備,另外,還有不同種類的茶及咖啡供選擇,包括綠茶、紅茶及花茶等,有選擇困難症的人真係幾難決定。基本上每款食物都各有特式,最有印象的是「蜜糖薰衣草蛋糕」,紫色賣相吸引,但一入口,薰衣草味兗極為強烈,直接衝擊味蕾,就如吃了一大堆薰衣草入口,如果你好喜歡薰衣草必定要試。如果可以用另一種食物替換,好友與我都表示一定是「牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒」。這一款食物雖然都有薰衣草,但有趣的是,因為薰衣草在最下層位置,所以差不多被忽略。這食物小巧的,好像一個微型雪糕,可口又清新,入口的牛油果口感與味道,相當充實,食多幾個都不嫌多。其中的「焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥」、「椰子百香果杯」等,都值得一

其中的「焗迷你火腿芝士杏桃菠菜酥」、「椰子百香果杯」等,都值得一試。

這是我首次的HIGH TEA 經驗,實在是個好開始。
2020-06-27
Type of Meal
Tea
  • 牛油果蟹肉芝麻脆筒配薰衣草開心果脆粒
數星期前預訂下午茶,收到電郵確認在102樓的lounge & bar 嘆下午茶。点知去到被通知full booking, 然後安排我们上116樓的spa club! 早知到唔係102樓嘆茶,我就訂去其他酒店啦!咁樣欺騙顧客,真係對呢間酒店太太失望!上到116楼,環境一般,只是一个普普通通的地方,本来期望的环境,舒舒服服嘆茶,誰知道食物、服務都唔似係5🌟酒店水準!簡直係被騙!食物方面,除咗scones之外,其他都唔好食。好彩天氣唔錯,拍完照就走人!两个人加埋一,成$800幾蚊,換來咁嘅下午茶,以後都唔會去!香港大把酒店,還有好多選擇!

2020-06-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$450 (Tea)
2020-06-27 4430 views
3月個陣酒店做緊週年優惠買左優惠卷,high tea for 2 每人200幾蚊 ,原價698 兩位再加一,見咁抵所以就買黎試下,但因為個陣疫情開始嚴重,所以酒店可以俾我哋延遲享用,最後等到六月先去食。今日天氣好好,好開心呀酒店俾咗窗口位我哋四個人😍😍個景真係好正,終於體會到咩叫心曠神怡,留返係室內飲下茶,食吓甜品,真係唔錯!個下午茶set 一共有10樣食物,另外加一壺茶。一開始店員會問你有冇啲咩係唔識嘅,我哋有朋友唔食芝士,所以廚師會安排一份係冇芝士嘅。所以如果有敏感嘅記得同店員講聲。茶我揀左summer tea,係茶包沖出黎既,有果香味,店員會幫你添水😂等我講下有咩食啦😛1️⃣英式鬆餅及提子鬆餅配果醬及奶油忌廉下午茶必備嘅英式鬆餅,做得唔錯,好鬆化,食落好香奶油味,個果醬味道都唔會太甜,加埋奶油忌廉一齊食,就好好食。總體來講最簡單呢樣嘢我係覺得最好食嘅😂2️⃣草莓芝士蛋糕🍰係想像得到嘅味道,正常3️⃣雲呢拿大黃餡餅呢個個餡我就覺得甜咗少少 4️⃣椰子菠蘿迷你蛋糕呢個幾好食,不過冇咗啲椰絲會好啲😂5️⃣牛奶朱古力柑橘泡芙呢個冇咩特別正常嘅朱古力味。6️⃣燕麥蜜糖脆脆配朱古力牛油果布甸如果唔睇個名就咁食嘅話會

個下午茶set 一共有10樣食物,另外加一壺茶。

等我講下有咩食啦😛
1️⃣英式鬆餅及提子鬆餅配果醬及奶油忌廉

2️⃣草莓芝士蛋糕🍰
係想像得到嘅味道,正常

3️⃣雲呢拿大黃餡餅
呢個個餡我就覺得甜咗少少

4️⃣椰子菠蘿迷你蛋糕
呢個幾好食,不過冇咗啲椰絲會好啲😂

5️⃣牛奶朱古力柑橘泡芙
呢個冇咩特別正常嘅朱古力味。

6️⃣燕麥蜜糖脆脆配朱古力牛油果布甸
如果唔睇個名就咁食嘅話會好似食緊朱古力慕絲,同埋啲蜜糖脆脆都已經唔脆,淋晒。

7️⃣焗法式煙三文魚青豆鹹批
可能我本身唔鍾意食青豆所以有偏見,我覺得三文魚同青豆就唔係好夾啦。

8️⃣燒春雞雞胸肉及忌廉粟米配迷你軟麵包
雞肉都幾鞋,麵包完全冇特別。

9️⃣忌廉芝士蘆筍撻配魚子醬橄欖油
味道都唔錯,魚子醬所以都會有少少腥味,不過個撻底就太過硬身。

🔟牡丹蝦及杏脯蓉配法式奶油麵包
牡丹蝦配果醬都幾清新嘅。

總括來講,望到呢一個景再加埋有啲嘢食下每人夾二百幾蚊我覺得都唔錯嘅,一個假日嘅好活動。😆不過你預咗下午茶食物通常都係好睇唔好食,就好似以上嘅食物來講,我覺得有一半都係麻麻地。🤔另一樣野,就係時間上比較急,因為酒店分開咗兩個時間,我哋揀咗2:15入座,四點就要交枱,輪到下一輪嘅客人。
我哋都算準時到,坐低望吓風景影吓相,再同賣相唔錯嘅食物相機食先,然後每人仲有11件食物可以食,計計埋埋時間真係唔係好夠用。😂

我見酒店間唔中都會做優惠,如果有優惠嘅話大家都可以試吓嘅😎