2024-06-03 869 views
延續第一次的美味,再次到來品嚐美饌。跟上回一樣,我們要了個二人餐,加些點心。因為沒有魷魚,唯有應店員推薦要了椒鹽牛肚,誰知竟然堅靭到不凡,看來牛肚還是適合蒸煮。鹹水角是懷舊的味道,而蝦餃和牛肉是套餐的點心,牛肉較為出色。燉湯裡有豬、蟲草花、龍眼肉等等,清潤不油,完全就是所有食材的精華濃縮到湯裡。花膠鵝掌飽汁扣得很是入味,厚厚的花膠扒一滑入喉,差點無需咀嚼!菜蔬乃蝦乾魚肚浸時蔬,蝦乾味蚩尤其突顯,就連湯都那麼好喝!炒飯名為鮑一樓金牌炒絲苗,顆顆飯粒炒得分明而不過硬,一如其名,確實一流!紅豆沙向非小人所愛,不過尚算綿滑,仍見到一粒粒的紅豆。唯一要數的就是店子冷氣嚴重不足,幸好後來叫店員開大了,舒適感才肯回歸。
延續第一次的美味,再次到來品嚐美饌。

椒鹽牛肚

金珠鹹水角

晶瑩鮮蝦餃子& 青蔬牛肉球

鮑汁扣花膠鵝掌

菜蔬乃蝦乾魚肚浸時蔬,蝦乾味蚩尤其突顯,就連湯都那麼好喝!

鮑一樓金牌炒絲苗

紅豆沙向非小人所愛,不過尚算綿滑,仍見到一粒粒的紅豆。
大廚精選甜品

Lunch
金珠鹹水角
晶瑩鮮蝦餃子& 青蔬牛肉球
  • 椒鹽牛肚
  • 晶瑩鮮蝦餃子&青蔬牛肉球
  • 晶瑩鮮蝦餃子&青蔬牛肉球
2023-05-09 4306 views
最近去咗2間 灣仔 新粤菜飯店,特然想起好久未來,經過疫情,仍然存在,必有個店之處。 雪菜火鴨絲腸粉$48,第一次食到雪菜係有香味,咸香,不是霉香,正,掛住佢,忘了鴨。 香煎蓮藕餅$42,有臘肉碎,豬肉鯪魚鮮甜,熱辣辣出煙,厚身,彈牙,有BB面朱咁彈,真係正! 鮑一樓金牌炒絲苗$168,看食評細碟,以為物價貴就少量,原來上枱大大碟,半碟都係帶子粒,多瑤柱,香,甜玉豆粒,粒粒新鮮爽甜,飯乾爽,彈牙不油,真係好好味,剩一半昨晚餐。

雪菜火鴨絲腸粉$48,第一次食到雪菜係有香味
,咸香,不是霉香,正,掛住佢,忘了鴨。

鮑一樓金牌炒絲苗$168,

雪菜火鴨絲腸

煎蓮藕餅

包一樓金牌炒絲苗

2023-04-27
$160 (Lunch)
煎蓮藕餅
包一樓金牌炒絲苗
  • 包一樓絲苗炒飯
  • 包一樓絲苗炒飯
2023-01-20 3540 views
為左同幾條team同事一齊慶功,於是同幾位team leaders揀左鮑一樓慰勞一班同事。顧名思意,來到「鮑」一樓,不得不吃「鮑魚」~!於是一坐低,急不及待,首先叫左幾籠乾鮑魚燒賣皇。鮑魚味濃有咬口,咁樣食燒賣都好似未試過,真係令人一試難忘。然後我地又叫左脆皮手吊雞、芋絲炸春卷、煎釀茄子同糯米飯等等。除左鮑魚燒賣,我最欣賞ge係脆皮手吊雞。除左雞有雞味,最重要係皮脆肉滑,而個糯米飯又極之入味,食完成餐飯真係相當滿足。
顧名思意,來到「鮑」一樓,不得不吃「鮑魚」~!
2023-01-05 2476 views
新年伊始,又是繼續開吃的高興日子。今年的頭炮出擊,貢獻了給鮑一樓。是星期中的一天中午到了這家鮑一樓,地方不算大,亦沒有壓迫感,我們叫了一個二人午市商務套餐,一探究竟。原隻乾鮑魚燒賣皇不錯,竟還食到鮑魚香,肉餡鬆軟有汁。春卷十分香脆,一點都不油膩。珍品燉湯是一碗靚湯,順滑入喉。花膠扣鵝掌水準中上,鮑汁濃厚至極。碧綠炒龍躉球既爽且腍,菜蔬炒得俐落,而且掛汁。招牌炒絲苗很讚,味道適中,現在已很少地方炒飯可以炒到這麼好味,又有鑊氣!最後甜品是湯丸糖水,比較失望,太稀了。整體服務及食品質素水準不凡,值得一去!

原隻乾鮑魚燒賣皇不錯,竟還食到鮑魚香,肉餡鬆軟有汁。
原隻鮑魚燒賣皇

春卷十分香脆,一點都不油膩。
芋絲炸春卷

珍品燉湯是一碗靚湯,順滑入喉。
珍品燉湯

花膠扣鵝掌水準中上,鮑汁濃厚至極。
鮑汁扣花膠鵝掌

碧綠炒龍躉球既爽且腍,菜蔬炒得俐落,而且掛汁。
碧綠炒龍躉球

鮑一樓炒絲苗

最後甜品是湯丸糖水,比較失望,太稀了。
精美甜品
整體服務及食品質素水準不凡,值得一去!
Lunch
原隻鮑魚燒賣皇
芋絲炸春卷
珍品燉湯
碧綠炒龍躉球
鮑一樓炒絲苗
食物質素非常高質、而且欣賞本店員工服務態度良好!最重要係願意肯聽意見及改善一切唔好既地方,亦明白環境優美同衛生都好努力改變,最後亦希望客人食得開心才最重要就係你呢一句真係巳經足夠!真係值得欣賞!!!!!!!!
2021-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2021-11-09 2558 views
透過朋友推薦,鮑一樓,顧名思義就是擁有一流水準的高級食肆。老闆認真經營,員工服務真誠。無論是精美點心,或者是鮑魚海參,海鮮珍寶,都大受客人歡迎。出品勝人一籌,另人回味無窮。
2021-10-06 1812 views
每款美食都經過深入研究,師傅用心制作,食材優質,鮑魚海味專家,直接進口。燉湯用料上乘,回味無窮。員工服務態度好,裝修講究,環境舒適,交通方便,食家不二之選,絶對值得一去再去。
老乾媽虎皮尖椒❤️‍🔥// 尖椒食落幾有驚喜,微辣青椒牽起味蕾嘅刺激感👅,好有驚喜🤩,作為前菜係最好不過嘅開頭。//川式拍青瓜// 拍青瓜同樣都係以麻辣香作主調🌶,唔會過辣之餘又唔會淡貿貿👍🏼,麻辣配青瓜係最完美嘅組合。//紅燒蟹肉翅🦀// 蟹肉份量慷慨,而且好入味✨,唔重味精感,每一啖都嚐到蟹肉鮮甜嘅精華🤩,比起一般酒樓食到嘅翅味道更上一層樓🥂。//六頭大網鮑拼鵝掌// 叫得「鮑一樓」又點可以唔食鮑魚呢😍~網鮑可以話係鮑中頂級絕品✨,口感柔軟稔滑,色澤金黃,帶帶香氣外同時味道濃郁鮮香🤎。配埋大大隻鵝掌好perfect!//龍蝦伊麵🦞🍜// 去親酒樓食晚市都好鐘意食龍蝦伊麵🥰,首先整體份量頗多,伊麵好掛汁所以唔怕食落會好寡。而龍蝦份量絕對唔可以睇少👻,因為真係好~多~而且幾乎啖啖肉😼,最重要嘅係龍蝦帶鮮甜,肉質飽滿,抵食🧚🏼‍♀️。//熱蝦球鮮果沙律🍤// 小編私心最鐘意依款菜式😚,因為成個配搭好清新。熱蝦球炸到卜卜脆🤏🏼,配埋沙律醬一齊炒意外地夾!仲有唔少沙律鮮果佐餐,整體依款菜式可以解一解膩🤘🏻,而且放喺中段時間上菜可以中和返之前食到咁heavy嘅菜式,好有心思嘅安排🥰。//甜豆百合炒
老乾媽虎皮尖椒❤️‍🔥
老乾媽虎皮尖椒

甜豆百合炒帶子螺盞
// 帶子粒粒飽滿🤏🏼,帶有光澤,螺盞都幾大片,色香味都啱啱好🌟。//

手吊脆皮雞🐓
// 雞烤到外皮金黃色🧡,一上枱已經聞到好香。雞皮好香脆而且雞油香好濃,雞肉肉質仍都好嫩,鐘意食雞嘅朋友一定會好滿意🤤!//

黃金紫米露
// 好少見到坊間嘅紫米露會加粟米一齊煲,配搭幾新奇🤪,可能因為紫米露本身唔算好甜,所以加啲粟米可以增加返啲甜度🤏🏼,所以唔好唔夾,反而小編幾鐘意依種甜度,利用身材自身甜度作糖水嘅調味好過勁死甜👅。//
老乾媽虎皮尖椒
  • 紅燒蟹肉翅
  • 龍蝦伊麵
  • 熱蝦球鮮果沙律
  • 手吊脆皮雞
2021-07-18 2809 views
下雨天路過,見晚飯送鮑魚,入來一試。原來是聘珍樓師傅主理。鮑魚味道甜美彈牙,不是送就敷衍。另外叫了碧綠龍躉球(約6-8塊,另有菜心做底,也足料新鮮),咕嚕肉,花膠麵。花膠麵138元,但給足料,抵食。
冰鎮鮑魚
冰鎮鮑魚
2021-07-14 1154 views
第一次幫襯,唔知點解被安排入房坐,3x度天氣,竟然冇冷氣,得部冷風機,坐都未坐,有個男士行過嚟(唔知係咪老闆),不停問:「要唔要食炸子雞」。我哋話唔要後,就走咗去,到後來,入嚟話last order,我哋話冇嘢要加,佢就問都冇問,即刻拎張單埋嚟叫結帳,我哋畀完錢,佢立即把冷風機關掉🥵。講番啲嘢食,味道一般,選擇唔多,唔知係咪一定要食鮑魚先可以有好嘅招呼。不過,遇到咁嘅服務,咁嘅環境,我同朋友都唔會再去幫襯。
不過,遇到咁嘅服務,咁嘅環境,我同朋友都唔會再去幫襯。
2021-07-04
$130 (Lunch)
2021-05-08 1712 views
剛經過皇后大道東,有位酒樓知客不經意地向我們打招呼;原來她曾在某間中式酒家與我們碰過面呢!她說自己已搬到這「鮑一樓」做事了。她還滿露笑容去介紹幾款美味点心給我們噢!太貼心。心想就倒不如去試試看呀!酒樓入囗不太寬敞,有部電梯直駁上二樓大堂。內裡雖然空間不很大,但也不覺得逼呢!當時正值午膳時段,大堂已坐無虛席。我們被安排到一間房近門囗然後坐下,環境感覺舒服的。座位寬濶,很滿足呢。 我們隨即点了幾款点心:有鮮蝦餃,帶子腸,百花釀魚肚,還有千層榚。首先講講「蝦餃」👉四隻一籠,餃子又大粒兼且蝦肉新鮮,值得一試。我喜歡。至於帶子腸,細細粒帶子可見潛藏於腸粉中,煞時滿足;而腸粉上面有數條江瑤柱点綴一番,頗精緻👉又飽肚又鮮。 釀魚肚有大大塊瑕塊加上紅蘿蔔粒,這配撘頗有新意的。 最後是千層榚,我覺得份量比較少,多点点更理想。 不過味道不太甜,適合一家大細。 很可能新開張,最後有兩碗甜品👉蓮子茶送給我們,頓時有種幸福感。 總括而言,有機會我會再到訪呢!不得不提,那位女知客真了不起:非常落力,很有幹勁,值得當下年輕人借鏡呢!
2021-05-07
$110 (Lunch)
  • 百花釀魚肚
  • 帶子腸
  • 蝦餃
2021-04-30 1431 views
鮑一樓,不是華而不實!單看名字已經知道鮑魚出名今天一試真係聞名不如見面點心真材實料,每個點心都飽飽滿滿大家都認為佢地的點心平均都比一般市面的大粒蝦餃,啖啖蝦肉話明鮑一樓,鮑魚燒賣必吃,一籠三粒鮑魚size剛好放在燒賣上面,又矝貴又實際一人一粒剛好另一個特色點心是水晶小籠包,裡面包著的是蟹肉!春卷腸粉也是值得推薦,裡面也是包了鮮蝦,即蝦腸多了層脆皮!炒飯也做得很好入口有啖啖薑味和葱香,連我那位不能接受薑和葱的同事也照吃可也!另外我最欣賞就係佢的春卷,是最傳統的有芋頭在𥚃面,香脆可口,只是忘記了影相。此外,飽一樓的服務人員款待慇勤,常查看我們是否要加水和幫忙收碟等!下次老板請食飯就可以encore
鮑一樓,不是華而不實!
單看名字已經知道鮑魚出名
今天一試真係聞名不如見面
點心真材實料,每個點心都飽飽滿滿
大家都認為佢地的點心平均都比一般市面的大粒
蝦餃,啖啖蝦肉
話明鮑一樓,鮑魚燒賣必吃,一籠三粒
鮑魚size剛好放在燒賣上面,又矝貴又實際
一人一粒剛好
另一個特色點心是水晶小籠包,裡面包著的是蟹肉!
春卷腸粉也是值得推薦,裡面也是包了鮮蝦,即蝦腸多了層脆皮!
下次老板請食飯就可以encore

2020-10-31 2069 views
星期六中午到了這家鮑一樓,地方不大,但不會太逼,叫了一個二人午市商務套餐,金魚餃不錯,花膠扣鵝掌水準中上,招牌炒絲苗很好,味道適中,現在很少地方炒飯可以炒到咁好味,還有靚湯及炒螺片,最後甜品合桃露比較失望,太稀了。整體服務及食品質素中上
2020-10-14 2074 views
花家精,見新開張,名又豪,自己訂枱要來試。地方不大,雅緻簡單,落地玻璃窗,做食私房差不多。點心款色少,點飽一樓炒絲苗$138,看那些特別,以高級餐廳,份量算大,可4人份量,飯粒分明,軟硬度一般,爽口不油,多帶子鮮味,多瑤柱絲,惹味香口,有丁兒薑味,加些味感。原隻乾鮑魚燒賣$88,3隻,豬肉切粒片,以前未試過,多數剢碎,瘦肥約5:2,爽甜,鮑魚厚身,略靱帶深色,因名副其實海味,乾鲍魚腥味,不同罐頭鮑,就抵食。豉汁蒸鳳爪$36,真的只有豉油加豆豉,不同其他酒樓(美心,海港),醬汁甜甜地,加青紅椒絲,或再加其他,鳳爪算大隻有肉。
花家精,見新開張,名又豪,自己訂枱要來試。

地方不大,雅緻簡單,落地玻璃窗,做食私房差不多。

原隻乾鮑魚燒賣$88

包一樓炒絲苗
2020-10-09
$160 (Lunch)