2023-03-25 589 views
呢間餐館晚市人流唔多,適合一路食飯一路談心。天花的燈飾也特別精緻,格外美麗。🥬啫啫馬友蝦乾芥蘭上桌時滋滋作響,如鐵板餐一樣,職員把菜淆撈一撈,更濕惹味,此菜送飯一流。🍗脆皮燒雞件件肥瘦分明,肉質滑滑嫩嫩的,皮都很脆,是很高質的雞,食完一件又一件唔停口。🐖化皮燒腩仔皮都很脆的,肉質都很香。🐖鮮菠蘿脆皮咕嚕肉菠蘿很甜美,咕嚕肉入口即化,美味佳餚。🐟蒸龍躉蒸得很滑,整體恰到好處,豉油唔太咸。🥬蒜蓉菜芯菜芯都很新鮮,蒜蓉配合菜芯,份外香口。很可惜的是,這家店晚市不送糖水,要額外點,假如會送糖水,便更加好。#星海薈 #啫啫馬友蝦乾芥蘭 #脆皮燒雞 #化皮燒腩仔 #鮮菠蘿脆皮咕嚕肉 #蒸龍躉 #蒜蓉菜芯 #利舞臺廣場

🥬啫啫馬友蝦乾芥蘭

🍗脆皮燒雞

🐖化皮燒腩仔
皮都很脆的,肉質都很香。

🐖鮮菠蘿脆皮咕嚕肉
菠蘿很甜美,咕嚕肉入口即化,美味佳餚。

🐟蒸龍躉
蒸得很滑,整體恰到好處,豉油唔太咸。

🥬蒜蓉菜芯
菜芯都很新鮮,蒜蓉配合菜芯,份外香口。

2023-02-27 712 views
✏️ 鮑魚汁炆鳳爪今日好想飲茶,飲茶又好想食鳳爪,又唔想普通食個豉汁鳳爪。呢個爪入味又淋,膠質夠重,每隻爪都好完整脹卜卜的。惹味小食,港式酒樓風味💯‼️✏️ 火燒皇子乳鴿呢度嘅乳鴿都幾出名,口感骨香酥皮又脆,可揀原隻上呲開嚟食,斯文啲佢都可以為你切上!又係好好味💯‼️✏️燒腩仔脆皮燒腩仔肥瘦相間、咸香滋味,加上鬆化香脆的豬皮,最愛那烤得脆卜卜的皮配上芥辣,無人抗拒‼️✏️ 雪梨無花果花膠燉湯雪梨無花果燉花膠裡面嘅南水梨可以潤肺止咳、生津通便、解瘡毒、酒毒,而無花果就可以補氣養血、有助排毒,各美人趁呢個時間潤燥養陰,食多啲可以舒解秋燥同滋補嘅食物,調理好身子。身體健康哦💯‼️✏️ 紅燒煲仔翅(足三兩)朋友揀選了翅,但我都飲了少少,每啖滋味,每啖驚喜,超多翅的原價$388 煲現在震撼價$208當然,大家都好好揀選應唔應該食魚翅☺️舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考#唐茶 #銅鑼灣美食 #飲茶 #必吃 #香港飲茶 #痛風餐 #foodguide
✏️ 鮑魚汁炆鳳爪
今日好想飲茶,飲茶又好想食鳳爪,又唔想普通食個豉汁鳳爪。
✏️ 火燒皇子乳鴿
✏️燒腩仔
✏️ 雪梨無花果花膠燉湯
身體健康哦💯‼️
✏️ 紅燒煲仔翅(足三兩)
朋友揀選了翅,但我都飲了少少,每啖滋味,每啖驚喜,超多翅的
原價$388 煲現在震撼價$208
當然,大家都好好揀選應唔應該食魚翅☺️

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#唐茶 #銅鑼灣美食
#飲茶
#必吃 #香港飲茶
#痛風餐 #foodguide
2023-02-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-02-22 475 views
位於銅鑼灣利舞臺的星海薈﹒譽宴餐廳裝修高貴優雅· 氣派十足門口設有樓梯佈置· 好適合作為宴會婚宴場地♡ 捃牌白胡椒蟹($598)店員會上枱前淋上胡椒醬汁熱辣辣鐵鑊令白胡椒味更香濃肉蟹啖啖肉· 蟹味鮮甜胡椒香香辣辣·非常惹味♡ 養生木桶雞($138)木桶雞份量十足·雞肉嫩滑而湯汁較濃味少少♡ 得獎金磚脆豆腐($68)豆腐炸到金黃香脆 · 外脆人嫩♡ 金蝦頭油二蝦粉絲煲($168)粉絲煲很夠鑊氣·無多餘油份除了鮮蝦 ·加入蝦乾令整體更香口♡ 雪梨無花果花膠燉湯($68)足料燉湯 · 滋潤清甜♡ 晩茶芥($15)♡ 餐前小食($20)

位於銅鑼灣利舞臺的
星海薈﹒譽宴
餐廳裝修高貴優雅· 氣派十足
門口設有樓梯佈置· 好適合作為宴會婚宴場地

♡ 捃牌白胡椒蟹($598)
店員會上枱前淋上胡椒醬汁
熱辣辣鐵鑊令白胡椒味更香濃
肉蟹啖啖肉· 蟹味鮮甜
胡椒香香辣辣·非常惹味

♡ 養生木桶雞($138)
木桶雞份量十足·雞肉嫩滑
而湯汁較濃味少少

♡ 得獎金磚脆豆腐($68)
豆腐炸到金黃香脆 · 外脆人嫩

♡ 金蝦頭油二蝦粉絲煲($168)
粉絲煲很夠鑊氣·無多餘油份
除了鮮蝦 ·加入蝦乾令整體更香口

♡ 雪梨無花果花膠燉湯($68)
足料燉湯 · 滋潤清甜

♡ 晩茶芥($15)
♡ 餐前小食($20)
呢個原籠大澳三鮮蒸飯好好味呀!😋好彩同事食點心食飽,結果我成籠打包返屋企先試到咋!個飯充滿咸香味!好似食緊咸蛋飯咁🤣海鮮亦好足料,有蝦乾、帶子、鮮魷🦑$138 好抵食!另外我必點嘅係胡椒濃雞湯灌湯餃!搭果件雞認真老過煲湯渣,餃皮超級薄,胡椒味超重!胡椒豬肚湯就飲得多,雞湯一向我至愛😋$58 真係要自私飲哂呀!瑤柱扒豆苗其實混咗好多金菇,不過不失$108小籠包個樣就靚仔但厚皮又唔juicy so 失望其他點心都係正常發揮叉燒包同添好運比真係比下去海蜇燻蹄值得一讚👍🏻唔會好厚脂肪,燻蹄比例好均稱!海蜇調味亦好夠唔會偏酸或過淡
原籠十大澳三鮮蒸飯

鮮蝦春卷
蝦餃
海蜇拼燻蹄
2023-02-03 345 views
由於太多人食開年飯了,訂咗位都等左7個字先有位時間緊迫關係,同事極速落好單,炸物好快上枱,譽宴炸物真係值得一讚,每次都唔會令你失望上枱速度非常快,份量足,緊接住點心都陸陸續續上,無冷場時段各樣點心都好有質量,又好有份量,食到個個都好滿足又開心

由於太多人食開年飯了,訂咗位都等左7個字先有位

上枱速度非常快,份量足,緊接住點心都陸陸續續上,無冷場時段

各樣點心都好有質量,又好有份量,食到個個都好滿足又開心

銅鑼灣利舞臺上面有好多食肆,今次同屋企人黎到星海薈 · 譽宴食晚餐!搭𨋢一上到黎就見到條長樓梯加水晶燈,如果婚宴係度影相都幾靚。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598鐵板熱辣辣,未食已經聞到好香白胡椒味,龍蝦肉掛滿白胡椒芡汁,龍蝦肉結實,已經稍微起左肉,食落好方便。晚市孖寶C - 脆皮燒腩仔 + 清蒸龍躉班 $338燒腩仔肥瘦參半,豬皮燒到好脆,龍躉都幾大條,蒸到剛剛熟,肉質鮮甜嫩滑,唔錯!星海薈小炒皇 $128小炒皇好有鍋氣,有多款海鮮海味 - 蝦仁,魷魚,魚乾,蝦乾… 好豐富!雪梨無花果花膠燉湯 $68燉湯好足料,雪梨同花膠都好大舊,飲落非常清甜滋潤,雞腳都燉到好淋好入味,好好飲!

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598

晚市孖寶C - 脆皮燒腩仔 + 清蒸龍躉班 $338

星海薈小炒皇 $128

雪梨無花果花膠燉湯 $68

2041 views
大年初一同媽咪2個人去飲茶, 利舞臺有好多酒樓就算一間冇位同可以去第二間。見呢間都幾多人去就試下,估唔到一早去到都好爆下,好多一家大細團拜。好彩我地只係2個又咁啱有張細枱,唔洗等就入得坐低好快剔好點心,叫左8樣,等一陣都好快上,見到全部侍應其實都好忙,因為真係好多客人。當佢上左一籠燒賣時,我話我地冇叫到喎。因為媽咪唔食燒賣嘅,我亦唔會自己隊一籠咁傻。之後其中一個侍應就叫上菜嗰位拎返去櫃枱嗰邊。以為就咁完,食到中段侍應再拎返蘢燒賣嚟同埋張點心紙,話我有剔到。都懷疑左幾秒,諗住可能真係剔錯啦就話咁放低啦。然後媽咪都諗左陣話肯定我係冇剔燒賣,同時間其他點心已經上齊除左粉果,而粉果喺點心紙到係排喺燒賣下面。我地就諗可能落單佢睇錯落左燒賣,我地冇追粉果,就係想等埋單時對單係咪真係冇入到粉果。而個推測係真,張單冇粉果但有燒賣,嗰刻就覺得佢唔老實!客人點粉果你入錯單,我話冇落但事後你唔想拎返入廚房,就喺我張點心紙剔左燒賣再拎嚟比我睇,等我都以為落錯,叫左嘅冇嚟,冇叫嘅就嚟左仲話你有剔野食雖然唔差,但呢種咁嘅手法就令到我覺得唔係咁舒服,2個人飲左$500, 雖然知係新年,但其實都貴再加上咁樣唔老實法🤦

野食雖然唔差,但呢種咁嘅手法就令到我覺得唔係咁舒服,2個人飲左$500, 雖然知係新年,但其實都貴再加上咁樣唔老實法🤦🏻‍♀️唔會想再去

灌湯餃$88, 都ok la, 湯味唔差

燒排骨,骨多過肉

煎腐皮卷,好脆最好食呢個

金錢肚唔夠淋

小籠包

小籠包,有湯汁只係略嫌粒餡肉太大

冇叫到但又話我有叫嘅燒賣

仲叫左珍珠雞同鴨腳扎冇影相
聖誕節嗰日lunch去飲茶,喺利舞臺嗰邊搭電梯上去,見到有分5樓同埋5M,因為5樓一開門嗰度我哋淨係見到似後廚雜物房咁嘅樣,所以我哋就上埋去5M嗰度,一出就發現佢應該係VIP房嚟嘅,但因為個電梯仲有人所以我哋都被迫出咗嚟先。然後就有個職員好大反應咁樣衝過黎話你哋唔可以咁樣出嚟,快啲入返lift啦!落返去5樓啦!我哋完全係進退兩難,因為架lift其實已經係有人閂緊門,冇可能咁樣沖返入去,然後個職員又好似當你係狗咁趕走。因為佢成層都係得一台客,其實應該係人哋book咗嘅,隔離其實有個樓梯係可以落返去5樓人哋飲茶嘅地方,即係好多人影相嗰個水晶燈隔離嗰條樓梯。咁我就問個職員可唔可以喺呢條樓梯落去,問咗兩次佢都冇答,淨係係咁好大反應咁話快啲走啦快啲走啦!總之好冇禮貌。然後佢就直程閂咗樓梯嗰對門。我就真係完全唔明囉,你唔俾人上樓梯,咁係因為樓梯上邊嗰層係5M VIP房姐,咁我而家出錯咗,我用返樓梯落返去,有咩問題先?唔得你都話聲俾我聽啊,唔係咁嘅態度下話!OK,之後我哋等lift落返去5樓,其實等咗15分鐘已經有位。先講嘢食啦,因為啲嘢食其實都冇咩好講咁一般,講完。另外其實都仲有個插曲,我哋嗌咗個

另外其實都仲有個插曲,我哋嗌咗個香片同埋滾水,然後上到嚟,個香片茶壺裏便其實都係清水,佢完全係冇放到茶包,我哋同返其他職員講,佢哋淨係搵個碟仔裝住俾返茶包我哋叫我哋自己放返落去。

成件事完全唔知啲職員想點,我理解喺節日要返工可能大家心情都未必好?但係我有俾錢我係客,唔應該受到啲咁嘅對待。又唔係話平,又唔係話好好食,又唔係服務態度好,做飲食最重要都係呢三樣嘢姐,但係呢三樣嘢都冇嘅話,咁就真係差囉。
2022-12-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2022-12-10 449 views
今晚和老爺提前做冬,去了銅鑼灣一間酒樓食晚飯。酒樓樓底很高,有條很吸睛的長樓梯,宴會打卡一流。白胡椒蟹🦀️通常食薑蔥炒蟹,但白胡椒蟹有種令人回味無窮的感覺。香噴噴的白胡椒香氣,令橙黃色的蟹更添滋味。大大隻的蟹鉗,啖啖肉,鮮味十足。養生木桶雞🐔一般都是食蔥油雞或者豉油雞,養生雞是第一次在酒樓食。雞肉吸收了紅棗、杞子、蟲草花等熬的精華,十分香滑嫩口。燉湯🥣燉湯用了雪梨🍐、無花果、花膠、雞腳等材料,料足湯靚,很滋潤,很清甜。炒涼瓜 🥬涼瓜用了肉鬆和蝦乾去炒,配上豆豉醬,涼瓜更入味,爽而不膩,苦而甘香,十分惹味。

白胡椒蟹🦀️

養生木桶雞🐔

燉湯🥣

炒涼瓜 🥬
2022-12-09 424 views
身在熱鬧的銅鑼湾,因私務誤了午膳時間,正想找歇腳的地方,巧見這以宴會酒席主打的食店👏裝修佈置華麗舒適,樓底夠高,入口的旋轉樓梯甚吸睛打卡好位置👍🏼先點了:碧綠冰極蚌炒蝦仁,蜜糖豆,迷你象拔蚌,中蝦仁,熱鑊高温快炒,火候調控工夫足,豆甘甜爽脆,蝦仁彈牙,象拔蚌軟糯,口感各有不同😋再來了:士多啤梨大蝦球,上了脆炸䊢炸得熱騰騰的大蝦球,再淋上酸甜的士多啤梨醬汁,外香脆内爽口,好醒胃😋主食:下午茶精選义燒米粉,义燒夠水平,米粉餸菜分碟上,更原汁原味😋再追加了:鵪鶉蛋燒賣及白飯,三大件燒賣,入味非常,佐白米飯绝妙😋飽滿的一次下午茶👏

先點了:

碧綠冰極蚌炒蝦仁

再來了:

士多啤梨大蝦球

主食:

下午茶精選叉燒米粉

再追加了:
鵪鶉蛋燒賣及白飯,三大件燒賣,入味非常,佐白米飯绝妙😋

鵪鶉蛋燒賣

飽滿的一次下午茶👏
2022-12-06
$250 (Tea)
碧綠冰極蚌炒蝦仁
士多啤梨大蝦球
下午茶精選叉燒米粉
鵪鶉蛋燒賣
2022-12-01 384 views
這個集團好幾間分店,平時都係歎茶食點心🫖今次去咗銅鑼灣分店試埋晚餐,呢度既環境以婚宴為題,地方比較寬敞,而且有個花花拱門加埋水晶吊燈及長樓梯真喺好靚😍🥢食物1️⃣招牌白胡椒蟹$598: 一隻約斤半重💥好大隻又多肉,蟹鉗已拆殼,只要輕輕一剝就食得👍🏻胡椒味好濃郁,肉質好鮮味,我同朋友都食到舔舔脷🤤2️⃣豉油王蝦乾炒麵$128: 炒得好乾身,沒有一點油膩感,而且食到有好香既蝦乾味✨加上銀芽、洋蔥絲、芝麻令口感更豐富。3️⃣得獎金磚脆豆腐$68: 炸到金黄色已經好吸引,外層薄薄的炸到好香脆,灑了少少鹽令味道唔會甘單調👍🏻最值得一讚係內裏非常軟滑,入面好似食豆腐花嘅口感❗️4️⃣雪梨無花果花膠燉湯$68: 呢個天氣飲返啲花膠湯補一補就最啱啦!飲落味道清甜,夠哂滋潤❤️

🥢食物

• 招牌白胡椒蟹
  • 得獎金磚脆豆腐
2022-11-26 380 views
今日約了朋友去銅鑼灣一間傳統中式酒樓飲茶,酒樓以婚宴為主打,一進內看到有圓形樓梯,掛滿很多花和絲帶,天花是波浪型的水晶燈,十分有氣勢。我們點了:-蟹粉小籠包 這個是時令點心,每籠放一隻很大隻,蟹粉撈埋豬肉做餡料,蟹味香濃,滿滿的湯汁,一啖食唔曬。-晶瑩蝦餃皇 皮薄,蝦肉爽口彈牙。-海蜇燻蹄 燻蹄肉厚,有口感,調味很好,海蜇爽口,配合食很清新。-孖寶- 海皇炆鴛鴦米米粉幼滑,配料有很多蝦,叉燒絲,蛋和韭王等,相當豐富。-皇子乳鴿 皮脆肉嫩,味道濃郁。

我們點了:
-蟹粉小籠包

-晶瑩蝦餃皇
皮薄,蝦肉爽口彈牙。

-海蜇燻蹄
燻蹄肉厚,有口感,調味很好,海蜇爽口,配合食很清新。

-孖寶
- 海皇炆鴛鴦米
米粉幼滑,配料有很多蝦,叉燒絲,蛋和韭王等,相當豐富。
-皇子乳鴿
皮脆肉嫩,味道濃郁。
2022-11-23
2022-11-23 318 views
俗語說得個樣,但這句就不能形容這裡了!來到現場就明白這裡的裝飾是多麼豪華的,而且在吃的時候還有不少人看似是實地考察,是準備結婚的感覺!不過那也只是表面,這裡的內在也不能少看,餐點的味道也是非常誘人的!招牌白胡椒蟹(約斤半)用上鐵板來上菜,然後再你前面再倒上白胡椒汁,被鐵板再次加熱後的醬汁,香味更濃郁而且帶點焦香!蟹真的挺大的一隻,看蟹鉗就知道了!這個是裹上粉後再炸的,所以蟹的肉汁很好地保留在裡面,吃起來外面脆脆,內裡非常滑嫩,味道鮮甜,而白胡椒汁更突出了蟹的香味!養生木桶雞(138元)這個性價比不錯,有一整隻雞,而且來到的賣相也挺好,上面放了很多蟲草花,聞起來味道挺香!雞肉吃起來嫩滑多汁,而且除了雞味還帶有很香的紅棗的香味,果然養生真的少不了紅棗!豉油皇蝦乾炒麵(128元)這個挺有驚喜的,炒得非常乾身,而且完全不油膩,但又條條分明的感覺,吃起來味道鹹香,但又不會太濃味的,淡淡蝦香充斥在每一條麵中,所以吃起來非常惹味!而且中間還帶有洋蔥,蔥段,芽菜等來增加口感,真令人回味!

招牌白胡椒蟹(約斤半)

養生木桶雞(138元)

豉油皇蝦乾炒麵(128元)

2022-11-17 9027 views
間唔中都會同朋友去觀塘嗰間「譽宴.星海」飲下茶,今次相約一聚,就揀左嚟銅鑼灣呢間「星海薈」。呢間酒樓嘅環境真係一流,唔單止樓底特高,而且佈置得非常瑰麗典雅,配以場內嘅旋轉雲石樓梯、浪漫花海、璀璨奪目嘅水晶燈,裝潢極具氣派,好適合用作婚宴場地。嚟到剛好係下午茶時段,一於剔多幾個點心,坐低慢慢食、慢慢傾。鮑魚汁炆鳳爪 ($58)  鳳爪以瓦煲上,好大隻,份量十足,而且炆煮嘅時間啱啱好,又腍又入味,加上鮑汁完全滲透晒入皮下,入口膠質豐富。紅燒王子乳鴿 ($68)  乳鴿大小適中,送上來時已經切成四件,入口皮脆肉嫩,皮薄多汁,毋須蘸點任何調味料吃,已相當滋味。鵪鶉蛋燒賣 ($38)  燒賣沿用傳統做法,在豬肉上放上熟鵪鶉蛋,再蓋上白色燒賣皮,豬肉嫩滑有肉汁,同鵪鶉蛋簡直係絕配。XO醬炒腸粉 ($48)   腸粉好滑溜,質地軟硬適中,XO醬味道亦唔會太濃,配合銀芽、蔥段同香口嘅芝麻,非常惹味!香菇銀絲蘿蔔酥 ($34)   千絲酥送上時仍熱辣辣,外皮好鬆化,入面釀滿了香菇絲同蘿蔔條。香菇低脂、蘿蔔清甜,食落完全無油膩感。另外呢碟欖菜肉鬆炒飯 ($118)  水準亦唔錯,炒得鑊氣十足,飯粒乾爽,欖
另外呢碟欖菜肉鬆炒飯 ($118)  水準亦唔錯,炒得鑊氣十足,飯粒乾爽,欖菜不死鹹,肉鬆香口,配埋翠肉瓜粒一齊食,口感好豐富。
甜品點左香芒糯米卷 ($30) 同 招牌酥皮焗大蛋撻 ($30)。糯米卷好軟熟,外皮沾滿了椰絲,面頭嘅芒果十分鮮甜,入口啖啖滋味。
蛋撻味道亦不俗,酥皮比例多又夠厚身,加上蛋漿濃稠度恰好,大大件,食完好有滿足感。
2022-11-11 332 views
好耐冇食過中菜,所以隨便揀一間食,見呢間都幾靚,就入去試吓啦。朋友叫咗個黑蒜湯,味道濃郁,雖然黑色,但絕對唔係苦茶,鍾意飲湯嘅,可以叫返一碗試。另外叫咗個鮮菠蘿咕嚕肉,鮮菠蘿好甜,點埋啲咕嚕肉汁,食落好開胃,而咕嚕肉更加出色,咬落去又脆又林,鍾意食咕嚕肉嘅,一定要點呢一個餸,再加碗白飯,絕配!仲叫咗藥膳木桶雞,呢個雞就有啲鞋口,唔夠,但藥材味足夠,唔算整得太好,可能因為咕嚕肉太出色了!我哋仲一人叫咗一個蟹粉小籠包,記得食嘅時候放個碗喺下面,因為絕對會爆曬啲汁出嚟,所以最後都係將佢拆解左放落個碗食。蟹油好多,好香,食過返尋味。
  • 蟹粉小籠包
  • 鮮菠蘿脆皮咕嚕肉