沙田收工之後約了家人晚飯,今次選了在萬怡酒店裡面的中餐廳——星海薈。地點都好方便,新城市廣場有車直達,離港鐵也不遠!日頭可以飲茶食點心,夜晚食小菜,聚會飯局都適合!有不同套餐和時令菜式!鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦鐵板上香噴噴,白胡椒非常之香,又不會過辣搶了龍蝦的鮮味!特惠孖寶好抵食!$198有清蒸龍躉一條+紅燒皇子乳鴿!平時到酒樓食蒸魚,可怕食到不夠新鮮,這條清蒸龍躉好大條,非常鮮甜,好厚肉,魚肉好嫩好鮮甜!啖啖魚肉!乳鴿非常推薦,外皮鬆脆到不得了,鴿肉多汁嫩滑,是我近期吃過最好吃的乳鴿!XO醬帶子蚌仁帶子好鮮甜,XO醬惹味!鮮腐竹百合浸時蔬吃了肉,要吃點菜,清清地,點了這個!鮮腐竹造成的湯底,特別清甜!侍應好有禮貌,服務態度很好!
地點都好方便,新城市廣場有車直達,離港鐵也不遠!

日頭可以飲茶食點心,夜晚食小菜,聚會飯局都適合!
有不同套餐和時令菜式!

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
鐵板上香噴噴,白胡椒非常之香,又不會過辣搶了龍蝦的鮮味!

特惠孖寶好抵食!$198有清蒸龍躉一條+紅燒皇子乳鴿!

XO醬帶子蚌仁
帶子好鮮甜,XO醬惹味!

鮮腐竹百合浸時蔬
吃了肉,要吃點菜,清清地,點了這個!
鮮腐竹造成的湯底,特別清甜!

侍應好有禮貌,服務態度很好!
2024-07-30
$500 (Dinner)
2024-07-30 784 views
家人同我一致都認為石門萬怡酒店內gei 星海薈點心好食😋所以間中就嚟食最近酒樓推出下午茶~點心$16up (美味蝦餃先$18🩷)特色小食$38、即炒炒麵$68三個人食飽飽埋單唔洗5百蚊好抵食!坐得又舒服環境靚 食物好味💒好適合擺酒(❇️以下我覺得全部都好食😋!)🔸晶瑩蝦餃皇($18)煙靭嘅外皮包咗滿滿鮮蝦,蝦肉好爽口,皮唔會痴底,好食😋!🔸米皇布拉腸($16)超滑!有米香!混埋醬真係食唔停口!🔸燒汁百花西釀茄子($16)炸到好香!蝦滑彈牙又鮮味,茄子外脆內軟,配甜豉油好好味😋!🔸蟹籽燒賣皇($26)大大粒、有豬肉香、蝦仁爽甜,一d都唔粉,yummy!必食!🩷🔸潮州蒸粉果($26)皮薄餡多,有沙葛粒、花生(炒得好香!)、韮菜等,食落有d胡椒粉香,阿媽大讚。🔸蒜香長春卷($40)又係次次嚟都食,脆卜卜、好多蝦,沾喼汁食好正。🔸酸薑糖心皮蛋($65)真係糖心架!酸薑酸爽甜,2者結合好完美!🔸化皮腩仔($98)🔸蠔皇叉燒包($30)🔸豉汁蒸鳳爪($22)
家人同我一致都認為
石門萬怡酒店內gei 星海薈點心好食😋
所以間中就嚟食
最近酒樓推出下午茶~
點心$16up (美味蝦餃先$18🩷)
特色小食$38、即炒炒麵$68
三個人食飽飽埋單唔洗5百蚊
好抵食!
坐得又舒服
環境靚 食物好味💒好適合擺酒
(❇️以下我覺得全部都好食😋!)

🔸晶瑩蝦餃皇($18)
煙靭嘅外皮包咗滿滿鮮蝦,蝦肉好爽口,皮唔會痴底,好食😋!

🔸米皇布拉腸($16)
超滑!有米香!混埋醬真係食唔停口!

🔸燒汁百花西釀茄子($16)
炸到好香!蝦滑彈牙又鮮味,茄子外脆內軟,配甜豉油好好味😋!

🔸蟹籽燒賣皇($26)

🔸潮州蒸粉果($26)

🔸蒜香長春卷($40)
又係次次嚟都食,脆卜卜、好多蝦,沾喼汁食好正。

🔸酸薑糖心皮蛋($65)
真係糖心架!酸薑酸爽甜,2者結合好完美!

🔸化皮腩仔($98)
🔸蠔皇叉燒包($30)
🔸豉汁蒸鳳爪($22)
2024-07-24 785 views
一返到香港即刻去沙田萬怡酒店嘅星海•星海薈飲返啖茶,食個靚晚餐。餐廳好近新城市廣場,帶小朋友行完街玩埋Dino park就食晚飯,好方便。餐廳環境好大好舒適,非常適合飲茶、聚會同搞婚宴。招牌白胡椒蟹🦀招牌菜‼️蟹勁大隻又肉味鮮甜,配埋濃郁既白胡椒味,果然名不虛傳,非常惹味!用鐵板上既蟹仲撒上炸左既九層塔,香氣撲鼻😆 個白胡椒醬汁就真係送飯一流。1️⃣9️⃣8️⃣特惠孖寶依家仲有個勁抵套餐💲198已經有乳鴿同清蒸龍躉。條魚一啲都唔細條,火喉岩岩好,啲肉勁滑。淨係小小鼓油調味就帶出魚既鮮味。一上枱兩個小朋友已經爭住食,唔夠十分鐘清哂成條魚同飯😝
招牌白胡椒蟹🦀
1️⃣9️⃣8️⃣特惠孖寶
2024-07-24 658 views
去酒樓飲茶食點心確實係賞心樂事, 夠曬休閒。酒樓位於沙田萬怡酒店, 鄰近新城市廣場購物MALL, 裝修富麗優雅, 還有特設舞台, 適合婚禮, 也是聚會和飯局嘅好地方。日間時段更特設逍遙下午茶, 點心種類繁多, 相當抵食。晶瑩蝦餃皇餃皮薄滑, 蝦肉饀料彈牙爽脆, 大大隻份量十足。蟹籽燒賣皇 燒賣柔軟有彈性, 口感滑嫩。餡料由新鮮肥美的蟹籽和少量調料組成, 蟹籽滑潤鮮甜, 調料恰到好處。燒汁百花釀茄子茄子大件好腍甜, 魚肉香滑爽脆, 即叫即煎夠新鮮熱辣。千層薑汁糕 熱辣辣薑汁味濃郁, 千層造型整齊, 入口甜糯。煎腐皮卷外皮酥脆可口,一咬下去會發出清脆的聲響。內餡綿軟滑順清爽, 整個口感層次豐富有嚼勁。XO醬蘿蔔糕蘿蔔糕粒粒好幼滑, 煎得香口, XO醬夠鹹香。椒鹽魷魚鬚熱辣辣椒鹽好惹味, 食落好酥香, 魷魚鬚爽脆彈牙, 份量都很多。還有懷舊棉花雞, 薑蔥牛柏葉, 蜜汁叉燒腸, 山竹牛肉球, 五香鹹肉糭和潮州蒸粉果等, 吃得滋味。
酒樓飲茶食點心確實係賞心樂事, 夠曬休閒。

晶瑩蝦餃皇

餃皮薄滑, 蝦肉饀料彈牙爽脆, 大大隻份量十足。
蟹籽燒賣皇

燒汁百花釀茄子
茄子大件好腍甜, 魚肉香滑爽脆, 即叫即煎夠新鮮熱辣。
千層薑汁糕

熱辣辣薑汁味濃郁, 千層造型整齊, 入口甜糯。
煎腐皮卷

XO醬蘿蔔糕

蘿蔔糕粒粒好幼滑, 煎得香口, XO醬夠鹹香。
椒鹽魷魚鬚

2024-07-23 545 views
這家高級酒樓位於香港沙田萬怡酒店之內,内部裝修華麗,大廳上方有星海,很有貴氣,環境寬濶,座位舒適,適合相約朋友飲茶或吃飯,附近有新城市廣場,方便購物及聚會。餐前小食蕎頭20元,口感爽脆,酸酸甜甜,很開胃。特價孖寶198元,清蒸龍躉班仔配紅燒皇子乳鴿,價格便宜。條魚被蒸得剛剛熟,魚肉嫩滑,肉味鮮甜,魚汁美味。乳鴿外脆內軟,皮香肉惹味。招牌白胡椒蟹638元,一隻大肉蟹,約重一斤半,胡椒香氣撲鼻,蟹肉味道鮮甜,配料主要是紫洋葱,吸收了白胡椒味及蟹味,滋味十足。白飯每碗16元,軟硬適中。茶介每位17元。下次光顧會考慮另一優惠,鐵板牛油上湯焗澳洲龍蝦伴煎腸粉268元。

餐前小食蕎頭20元,口感爽脆,酸酸甜甜,很開胃。

特價孖寶198元,清蒸龍躉班仔配紅燒皇子乳鴿,價格便宜。

條魚被蒸得剛剛熟,魚肉嫩滑,肉味鮮甜,魚汁美味。

乳鴿外脆內軟,皮香肉惹味。

白飯每碗16元,軟硬適中。

茶介每位17元。

2024-07-17
$344 (Dinner)
2024-07-22 412 views
今日同朋友一齊放假,住沙田咁耐,最好行嘅商場就係沙田新城市廣場,想搵一個靜靜地嘅地方食個lunch。今次朋友建議喺沙田火車站搭巴士,大概八至10分鐘可以去到沙田萬怡酒店裏面嘅星海薈lunch。我地兩個人叫咗幾款食物, 有金磚脆豆腐,黃金流沙包,士多啤梨大蝦球,花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯。原來呢款金磚脆豆腐係大廚推介,豆腐形狀係長方形,炸起真係成塊金磚一樣,非常之吸引,外皮炸到黃金一樣嘅顏色,食落口感非常香脆,內裏非常軟滑細膩,口內每啖都充滿好香嘅豆味。黃金流沙包,聽隔籬枱嘅食客講每次嚟都一定會點黃金流沙包的,我哋都唔輸蝕,叫咗一籠嚟試吓,包非常之軟綿綿,搣開裏面啲流沙餡非常充足,陣陣鹹蛋黃嘅香味。士多啤梨大蝦球,賣相非常之吸引,每一隻蝦都係大大件,碟上鋪滿士多啤梨醬汁,大大粒蝦球又滑又爽,士多啤梨醬汁的香氣濃郁,入口都帶有繩為果酸,感覺非常之好。花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯,非常足料嘅一個燉湯,清楚會見到花旗參,竹絲雞,海螺同花膠,湯味濃郁醇厚,滋味鮮美。
2024-07-17 424 views
表姐回港探親入住沙田萬後酒店,一於帶佢到酒店內的【星海薈】食晚飯,之後仲可以同佢去新城市廣場購物,夠曬方便。❤️招牌白胡椒蟹超大隻肉蟹,蟹肉飽滿鮮美,肉質細緻嫩滑,蟹膏又多又鮮甜,白胡椒醬汁濃郁香辣,一上枱已經香氣撲鼻,果然係招牌菜🧡特惠孖寶(清蒸龍躉斑仔+紅燒皇子乳鴿)清蒸龍躉斑仔魚肉鮮嫩又足両肥美,清蒸烹調保留了魚肉原有的鮮甜滋味,點埋特製魚豉油加葱花食係絕配,蒸魚豉油仲可以撈飯食紅燒皇子乳鴿乳鴿肉質嫩滑,入口即化,外脆內嫰,完全食到停唔到口,點埋杰汁食,滋味層次更豐富除了菜品出色,【星海薈】擁有小型舞台設施,都幾啱舉辦婚宴宴會,早上嘅點心亦都非常有質素。 另外仲有一個71折新優惠就係鐵板牛油上湯焗澳洲龍蝦伴煎腸粉,下次一定要試下。😍

❤️招牌白胡椒蟹

🧡特惠孖寶(清蒸龍躉斑仔+紅燒皇子乳鴿)
清蒸龍躉斑仔

紅燒皇子乳鴿

2024-07-02 405 views
第一次嚟到呢間酒樓飲茶,見到comment都唔錯,所以打算試吓。我哋嗌咗- 椒鹽魷魚鬚- 燒賣- 鮮竹腐皮蝦卷- 叉燒腸粉椒鹽魷魚鬚睇個樣已經好吸引,食落去非常惹味,令人追之不忍放下。老公覺得炸鮮竹腐皮蝦卷好好味,因為其他酒樓普遍已經唔再有呢個點心,所以老公第一時間話要叫啊。上台見到賣相都幾得,而我亦覺得味道很不錯,尤其是蝦的口感十分出色及彈牙😄燒賣亦令人滿意😛叉燒腸相對遜色了些,但仍然可以接受😌兩個人共花了三百多元,用餐後我們覺得這家酒樓值得再訪,尤其是因為離家很近,下次可以帶家人一同來品嚐。酒樓唯一美中不足就是冷氣不夠,所以幾乎每張客人桌邊都有一把風扇,這點酒樓也認識到了自己的不足之處,能夠主動提供風扇讓客人感到貼心。

我哋嗌咗
- 椒鹽魷魚鬚
- 燒賣
- 鮮竹腐皮蝦卷
- 叉燒腸粉

燒賣亦令人滿意😛

叉燒腸相對遜色了些,但仍然可以接受😌

2024-07-01
$160 (Lunch)
2024-06-26 361 views
一家人去食飯,揀咗就近沙田市中心嘅星海會,佢喺萬怡酒店入面,勁方面,我哋喺沙田新城市廣場行完街,隔籬就係啦。招牌白胡椒蟹平時炒薑蔥蟹就食得多,白胡椒蟹真係第一次食,佢嚟嘅時候將啲醬汁淋咗上去隻蟹度,白胡椒味超級濃,加埋蟹味又香又有少少提神。不得不讚呢個真係佢哋招牌菜式,隻蟹超級多肉,係名副其實嘅肉蟹,實滴滴嘅蟹肉遍布蟹鉗同埋蟹身,蟹殼都有蟹膏,基本上成隻蟹都煮得好入味,啖啖肉感十分滿足。紅燒皇子乳鴿做緊優惠$68隻就有,我哋就叫咗一隻嚟食吓,估唔到細細隻乳鴿都有咁多肉,而且肉汁豐富,唔會燒到乾晒,每咬一啖落去乳鴿嘅肉質都喺口入邊浪吓浪吓,如果唔鍾意太騷味可以加少少醋點埋一齊食,成隻乳鴿都好多肉,呢個價錢好抵。時令冬瓜盅侍應推介話呢個冬瓜盅好新鮮,我見到差唔多每一台都有嗌,細細個冬瓜盅入邊有蟹肉蝦肉,仲有瑤柱螺肉同埋鮑魚,超豐富。夏日炎炎,食冬瓜盅,最合適不過,記得要飲埋啲湯先至消暑。鮮腐竹百合浸時蔬腐竹加埋百合呢個組合永遠都係100分,今晚嘅時蔬係白菜仔,好新鮮,食咗咁多肉當然要食返個菜啦,腐竹同百合又滋潤!

招牌白胡椒蟹

時令冬瓜盅

鮮腐竹百合浸時蔬
2024-06-26 291 views
身為#沙田人 我哋上星期就去咗位於沙田萬怡酒店內嘅星海·星海薈品嚐晚餐😎 餐廳鄰近新城市廣場 所以我哋就去咗行完街就食晚飯🥰 餐廳環境好舒適 除咗有晚餐 仲非常適合飲茶🫖 食點心🥟 聚會同搞宴會🥳🦀招牌白胡椒蟹招牌白胡椒蟹果然名不虛傳🤫 勁大隻勁惹味 😋 原隻巨蟹放喺鐵板 再淋上白胡椒醬汁🍽️ 香氣撲鼻 胡椒味超香超入味!白胡椒醬汁令蟹肉更鮮美 真係一試難忘🤩🍲豉汁帶子蒸豆腐呢道菜非常老少咸宜🥰 帶子高蛋白🥚低脂肪 而且容易消化!豆腐超滑 豆味也超香濃郁🤤 醬汁濃甜惹味 配埋白飯一流💕 Noah勁中意食🤣🥣姬松茸花膠燉雞湯 雞湯湯底好清而且唔會太油😍 加埋濃郁松茸香 味道好鮮甜🌱 厚厚嘅花膠夠哂滋補 雞肉好嫩滑 好有咬口🥰

🦀招牌白胡椒蟹

🍲豉汁帶子蒸豆腐

🥣姬松茸花膠燉雞湯

2024-06-14 283 views
星海•星海薈位於沙田萬怡酒店𥚃 鄰近沙田新城市廣場購物Mall 食飽飽可以去Shopping🛍️閃爍天燈富麗堂皇 環境非常之優雅 飲茶好地方🫖🍵✨晶瑩鮮蝦餃蝦餃脹卜卜 皮薄薄的 ✨蟹籽燒賣皇飲茶必點蝦餃燒賣 蝦肉鮮甜彈牙✨鮮蝦菜苗餃菜苗餃晶凝通透 飽滿蝦肉與菜苗 食落鮮嫩多汁 💦✨鮮蝦腐皮卷腐皮卷炸到金黃薄脆 內藏滿滿鮮蝦 幸福到不得了❤️✨香芋鴨腳扎很久沒吃過鴨腳扎 芋頭口感棉密 鴨腳軟腍✨脆皮燒雞半隻 $168送:豉椒斑頭腩炒河抵食孖寶🤩燒雞皮脆肉滑 一試愛上🤤斑頭腩香脆肉嫩 炒河掛滿醬汁 濕潤可口
閃爍天燈富麗堂皇 環境非常之優雅 飲茶好地方🫖🍵
很久沒吃過鴨腳扎 芋頭口感棉密 鴨腳軟腍
✨脆皮燒雞半隻 $168
送:豉椒斑頭腩炒河
2024-06-13 237 views
📍 星海薈 - 沙田萬怡酒店有個華麗嘅大舞台,好適合搞婚宴👰‍♀️環境都好闊落,燈光都令人好舒適~食物質素並非一般酒樓🥢真係好有水準❣️而且份量都好大碟,並不馬虎👍如果我住沙田,一定會經常過嚟✊✨乾燒伊面味道濃郁醇厚,麵條彈牙耐嚼搭配上色香味俱全的秘制醬汁令味道更提升✊綠色蔬菜增添了清新韻味,整體平衡有致🫶🏻✨鮑汁珍菌炆伊麵香濃醇厚既鮑魚鮮味與珍菌一齊,醬汁滋潤入味,醇厚濃郁。炸過既伊面好香脆爽口,細滑完全吸哂醬汁既精華,十分鮮美滋味🥢✨招牌白胡椒蟹店員會係客人面前淋上白胡椒汁喳喳聲先上枱,香味四散豐富咗視覺同味覺嘅滿足感🤩入味鮮美,肉質肥厚飽滿黃金色的蟹黃更是美味的重點。白胡椒的清香四溢,蟹肉有豐富既胡椒味口感滑嫩不膩🦀整道菜色香味俱全🫶🏻✨花旗參竹絲雞燉花膠湯花旗參竹絲雞燉花膠湯營養豐富,溫和滋養十分足料.有螺頭、竹絲雞、花旗參、豬展等材料~湯頭濃郁鮮美,入口即化的花膠與嫩滑的雞肉完美融合搭配清香脆嫩的竹絲,層次豐富🐥飽含珍稀藥材的滋補湯品,溫養身體,一流👍
📍 星海薈 - 沙田萬怡酒店
有個華麗嘅大舞台,好適合搞婚宴👰‍♀️
環境都好闊落,燈光都令人好舒適~

食物質素並非一般酒樓🥢
真係好有水準❣️
而且份量都好大碟,並不馬虎👍
如果我住沙田,一定會經常過嚟✊

✨乾燒伊面
味道濃郁醇厚,麵條彈牙耐嚼
搭配上色香味俱全的秘制醬汁
令味道更提升✊
綠色蔬菜增添了清新韻味,整體平衡有致🫶🏻
✨鮑汁珍菌炆伊麵
香濃醇厚既鮑魚鮮味與珍菌一齊,
醬汁滋潤入味,醇厚濃郁。

✨招牌白胡椒蟹
店員會係客人面前淋上白胡椒汁
喳喳聲先上枱,香味四散
豐富咗視覺同味覺嘅滿足感🤩
入味鮮美,肉質肥厚飽滿
黃金色的蟹黃更是美味的重點。
白胡椒的清香四溢,蟹肉有豐富既胡椒味
口感滑嫩不膩🦀
整道菜色香味俱全🫶🏻

✨花旗參竹絲雞燉花膠湯
花旗參竹絲雞燉花膠湯營養豐富,溫和滋養
十分足料.有螺頭、竹絲雞、花旗參、豬展等材料~
湯頭濃郁鮮美,入口即化的花膠與嫩滑的雞肉完美融合
搭配清香脆嫩的竹絲,層次豐富🐥
飽含珍稀藥材的滋補湯品,溫養身體,一流👍
2024-06-04 247 views
今日同朋友喺沙田行完街,想食中菜,於是我朋友就介紹呢間中菜廳。一入到去店員就好熱情招待,枱與枱之間有間佢,坐得幾舒服。晚市餐牌都好多不同嘅食物款式,睇咗好耐先決定到食咩。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦見到餐牌已經覺得好吸引,上菜時鐵板好熱, keep住有好濃郁嘅香氣,店員幫我哋灑上白胡椒汁,嗰種香味係連隔籬枱都聞到,好震撼!龍蝦好大隻,肉質結實,而且好彈牙!食落去啖啖肉,配上白胡椒,相當惹味。雪梨無花果燉花膠湯呢碗湯好清甜,而且好足料,好適合夏天飲,消暑又滋補!啫啫蝦乾通菜煲一上菜已經香氣四溢,入面仲有好多蝦乾,鮮味十足。呢度嘅環境幾靚,應該係專做婚宴嘅場地,食物質素有水準,下次會想再約多幾個朋友過嚟食飯,試多啲唔同嘅食物,而且環境比較清靜,唔似其他酒樓咁嘈吵,係傾偈嘅好地方。

一入到去店員就好熱情招待,枱與枱之間有間佢,坐得幾舒服。

晚市餐牌都好多不同嘅食物款式,睇咗好耐先決定到食咩。

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦

雪梨無花果燉花膠湯
呢碗湯好清甜,而且好足料,好適合夏天飲,消暑又滋補!

啫啫蝦乾通菜煲
一上菜已經香氣四溢,入面仲有好多蝦乾,鮮味十足。

time to tea❤️ 來個酒店級的中式下午茶🍵🥢..平日想飲個中式下午茶,不妨來沙田酒店內既中菜酒樓【星海.星海薈】吧。呢度環境清幽舒服,人不多倍感捨意,室內設計帶點華麗優雅,亦設有舞臺,適合做婚禮宴會場地呢。而且地點方便,鄰近新城市廣場購物Mall🛍,岩晒行完街後跟親朋好友來個中式聚會喔!下午來飲個茶吧🥢,呢度點心款式多,不時推出新款點心 / 小吃 (傳統 vs 創新)你又愛哪一種?燒味推介 🔸蜜汁叉燒 $108 半肥瘦蜜汁🐽,而點心價錢 $3x 起,今次點左 🔸晶瑩鮮蝦餃、🔸蟹籽燒賣皇🔸蘿蔔煎蝦餅、🔸安格斯和牛腸粉、🔸脆皮蝦網腸粉、🔸䉀糖馬拉榚,大粒足料又味道十足。廚味推介 🔸沙薑豬手粒、🔸金磚脆豆腐、🔸蜆芥鯪魚球,價錢由 $68 起,款式不少可以過過口癮。另外下午茶位 $15 each 仲有餐前小食 $20🤗..×××××ש沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓..

time to tea❤️ 來個酒店級的中式下午茶🍵🥢

燒味推介 🔸蜜汁叉燒 $108 半肥瘦蜜汁🐽,

🔸蘿蔔煎蝦餅、

廚味推介 🔸沙薑豬手粒、

🔸金磚脆豆腐、

🔸蜆芥鯪魚球,價錢由 $68 起,款式不少可以過過口癮。

另外下午茶位 $15 each 仲有餐前小食 $20🤗
×××[星海薈﹒譽宴]×××