Restaurant: The Yuu Japanese Dining
Info:

回到江戸時代⁉️高質居酒屋🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹位於諾士佛臺的這間居酒屋以木製傢具布置彌漫著江戸時代的古典格調好像穿越回到過去!食物質素不錯連挑剔的媽媽都覺得好食店員溫文有禮推薦我們飲清酒配燒物果然非常搭配!① 軟殼蟹沙律 🦀🥗 $98軟殼蟹炸得爽脆不油膩沙律菜裏面有海帶,更有日式的感覺配上特製柚子汁,清新開胃② 炸芝士海膽卷 $95外層酥脆,海膽Creamy加上濃郁的芝士味道和口感都非常豐富③ 燒雞皮蝦 $88香脆的雞皮捲著紫蘇葉和大蝦蝦肉新鮮彈牙帶點炭燒味④ 燒羊扒🐏 $68燒得十分軟腍⑤ 是日魚生刺生飯 $168魚生丼好豐富有海膽、三文魚、拖羅、三文魚子等 ⑥ 一心純米大吟釀酒體豐厚,口感順滑,不辛口米香悠然淀放,適合初嚐sake的人士⑦ 藍莓茶 $68📍 一遊尖沙咀諾士佛臺1號4樓
回到江戸時代⁉️高質居酒屋

位於諾士佛臺的這間居酒屋以木製傢具布置
彌漫著江戸時代的古典格調

好像穿越回到過去!
食物質素不錯
連挑剔的媽媽都覺得好食
店員溫文有禮
推薦我們飲清酒配燒物
果然非常搭配!

① 軟殼蟹沙律 🦀🥗 $98
軟殼蟹炸得爽脆不油膩
沙律菜裏面有海帶,更有日式的感覺
配上特製柚子汁,清新開胃

② 炸芝士海膽卷 $95
外層酥脆,海膽Creamy
加上濃郁的芝士

④ 燒羊扒🐏 $68
燒得十分軟腍

⑤ 是日魚生刺生飯 $168
魚生丼好豐富
有海膽、三文魚、拖羅、三文魚子等

⑥ 一心純米大吟釀
酒體豐厚,口感順滑,不辛口
米香悠然淀放,適合初嚐sake的人士

⑦ 藍莓茶 $68

📍 一遊
尖沙咀諾士佛臺1號4樓

1953 views
2024-08-03 146 views
位於尖沙咀嘅一遊,開業已經17年,係居酒屋嘅老字號!一遊裝修充滿日式典雅嘅味道,Lunch Set由$98起,仲要有88折優惠!神龍純米大吟釀 $310/300ml|鱈魚片 $38口味溫和,富有甘甜嘅果香同埋米香,同燒物/串物特別夾!即刻配返份鱈魚片!燒雞皮蝦 $88/串|牛舌 $52/串|雞肉京蔥卷 $30/串雞皮嘅油香,入晒去啲爽彈嘅蝦肉度,正!牛舌香口惹味!汁燒嘅雞肉帶甜!食完串燒再呷啖清酒,爽!刺身三點拼鐵板牡蠣 $188三款刺身均由九洲直送,新鮮就是王道!鐵板牡蠣來自宮島,煎至外層脆身,內裡保持水嫩,蠔嘅鮮味被濃縮,超正!Lunch Set會跟埋前菜、飯、同埋湯品!日本三得利黑啤 $56/240ml帶咖啡味回甘嘅黑啤,係我嘅至愛!
神龍純米大吟釀 $310/300ml|鱈魚片 $38
刺身三點拼鐵板牡蠣 $188
日本三得利黑啤 $56/240ml
帶咖啡味回甘嘅黑啤,係我嘅至愛!
2024-08-01 90 views
閨密生日,揀左呢間有情調但又唔會太拘謹嘅居酒屋,可以同姊妹慶祝生日之餘,又可以慢慢暢談一番。八爪魚沙律 面頭有西柚同橙肉夾住一齊食,酸酸地好開胃,完全打開你嘅味蕾三文魚豆腐凍有醃製咗嘅三文魚肉鋪喺豆腐凍上面,本身冇任何調味嘅豆腐夾住鹹鹹地嘅三文魚肉一齊食,出奇地有驚喜😍忍唔住一口接一口炸八爪魚酥外皮炸到好酥脆,完全唔會感覺到油膩時令白身魚刺身魚質感爽脆,配埋特色醬汁,好特別鹽酥清樓蝦成隻蝦炸到好酥脆,可以連殼一齊食,完全係餸酒最佳配搭😋串燒系列金山寺雞肉醬汁加左麵豉醬好特別,雞肉好鮮嫩活鰻爽脆一D都唔硬豚肉蘆筍豚肉蕃茄豚肉切薄片,所以燒到邊好脆👍🏻牛舌超厚嘅牛舌,熟成度剛好,好爽口👍🏻😋海膽蟹肉牛油果壽司超級豐富口感,除左上面有好rich嘅海膽同蟹肉,餡入面仲有牛蒡,令到成個口感好濃烈之餘又唔會太膩自家製蟹肉忌廉餅炸野好出色👍🏻做到酥脆又唔油膩,一咬開滿滿嘅忌廉醬同蟹肉爆曬出嚟🤤海膽炒飯粒粒分明嘅炒飯都冇令人失望👍🏻好足料善之水(18%酒精)甜甜地超易入口👍🏻女士都非常適合,配串燒小食最佳之選。蜜桃梳打/鮮檸檬燒酌唔太好酒可以選擇無酒精梳打或者燒酌都可以,因為加左梳打同甜甜地都好易入口

八爪魚沙律

面頭有西柚同橙肉夾住一齊食,酸酸地好開胃,完全打開你嘅味蕾

三文魚豆腐凍

炸八爪魚酥

外皮炸到好酥脆,完全唔會感覺到油膩

時令白身魚

刺身魚質感爽脆,配埋特色醬汁,好特別

鹽酥清樓蝦

成隻蝦炸到好酥脆,可以連殼一齊食,完全係餸酒最佳配搭😋

串燒系列

金山寺雞肉
醬汁加左麵豉醬好特別,雞肉好鮮嫩

活鰻
爽脆一D都唔硬

豚肉蘆筍
豚肉蕃茄
豚肉切薄片,所以燒到邊好脆👍🏻

牛舌
超厚嘅牛舌,熟成度剛好,好爽口👍🏻😋

海膽蟹肉牛油果壽司

自家製蟹肉忌廉餅

海膽炒飯

粒粒分明嘅炒飯都冇令人失望👍🏻好足料

善之水(18%酒精)

甜甜地超易入口👍🏻女士都非常適合,配串燒小食最佳之選。

蜜桃梳打/鮮檸檬燒酌

唔太好酒可以選擇無酒精梳打或者燒酌都可以,因為加左梳打同甜甜地都好易入口👍🏻冇酒精苦澀味

‼️好食指數9/10
‼️推介指數10/10

🍽 一遊
📌 尖沙咀諾士佛臺1號4樓
☎️ 2366 2999
⏰ 星期一至日 11:30 - 14:30
18:00-23:00

#hk #foodie #居酒屋面 #JP #日本 #串燒 #刺身 #清酒
2024-07-27 129 views
同朋友飯聚傾計飲酒今次試下介紹既清酒味道溫和偏甜,女士都容易入口另外調酒好飲岩晒我呢D 小酒鬼有好多款前菜配酒八爪魚沙律主推呢個沙律八爪魚肉軟淋有鮮味醬汁係由西柚加橙肉混和酸酸甜甜夠開胃三文魚豆腐凍三文魚夠咸香配上一口清酒更濃香鹽酥蝦呢個鹽酥配調酒就最岩調酒夠清新,蝦夠濃味串燒拼盤金山寺雞肉大推呢個串燒,外皮香口雞肉多汁加上味增調味,好好味活鰻-新鮮肥美香脆豚肉蘆筍豚肉蕃茄牛舌-另一推薦好彈牙入口海膽炒飯粒粒分明而家好重海膽鮮味仲有蝦粒彈牙西柚荔枝燒酎/巨峰提子梳打燒酎加上果汁好容易入口如果唔飲得既朋友可以試呢種善之水(18%)呢個清酒比較低酒精濃度比較適合女士味道溫和易入口
同朋友飯聚傾計飲酒
今次試下介紹既清酒
味道溫和偏甜,女士都容易入口
另外調酒好飲岩晒我呢D 小酒鬼

三文魚夠咸香
配上一口清酒更濃香

鹽酥蝦
呢個鹽酥配調酒就最岩
調酒夠清新,蝦夠濃味

串燒拼盤
金山寺雞肉
大推呢個串燒,外皮香口雞肉多汁
加上味增調味,好好味
活鰻-新鮮肥美香脆

仲有蝦粒彈牙

西柚荔枝燒酎/巨峰提子梳打
燒酎加上果汁好容易入口
如果唔飲得既朋友可以試呢種

善之水(18%)
呢個清酒比較低酒精濃度
比較適合女士
味道溫和易入口
2024-07-25 154 views
每次想食日本野 就會諗到一遊😆 方便又好吃經常都嚟尖沙咀呢間分店 方便收工就過嚟同朋友食飯飲嘢🍻今次姐妹聚會 一齊傾偈飲酒 樣樣都好想食唔小心叫多咗好多野食🤣🔆前菜 蕃茄冰冰淋上日式沙律醬 好開胃🔆一遊 厚燒玉子 玉子唔似其他餐廳咁甜咁油膩 🔆壽司盛合 六貫壽司每款都好高質素 海膽完全冇腥味 食得出每一款嘅魚生都好新鮮🔆和牛蔥卷 今晚全部菜式入面 最貴嘅一款菜式好彩冇失望 和牛嘅質素高 而且好有牛肉味道 包住大量蔥花喺入面 中和咗牛肉嘅油膩感🔆串燒 趁熱食🤣最愛燒白鱔 魚皮燒得好脆牛舌今晚失色咗 生雞蛋配免治雞肉棒是最棒的! 🔆豚肉蕎麥麵想食熱食嘅朋友叫咗一碗蕎麥麵 估唔到蕎麥麵熱食又幾好味🫶🏻 而且份量夠晒大碗

每次想食日本野 就會諗到一遊😆 方便又好吃

今晚全部菜式入面 最貴嘅一款菜式

🔆串燒 趁熱食🤣
最愛燒白鱔 魚皮燒得好脆
牛舌今晚失色咗
生雞蛋配免治雞肉棒是最棒的!

🔆豚肉蕎麥麵

2024-07-22 158 views
放工要同同事chill 下, 今日就去了諾士佛台的居酒屋。店舖空間寬敞,想要私隱度高的, 都有幾個類似包廂的座位。*軟殼蟹沙律沙律配上特製柚子汁作為前菜,清新開胃,軟殼蟹分量都多。*東洋卷以Pancake皮做外層內有鰻魚, 蝦子,牛油果,非常美味。*蟹肉忌廉球酥脆不油膩,內層蟹肉非常多,不是出面多是粉漿。*豚肉車厘茄/豚肉露荀/和牛串/雞皮蝦/雞翼/雞軟骨/雞肉京蔥串燒火喉適中,不會太乾身。特別和牛串與雞皮蝦真想再encore十串八串串燒配以這清酒,有著豐富的米香, 口感不太強烈,十分適合。*海膽蟹肉牛油果卷海膽鮮美滑嫩再配蟹肉牛油果美味尤為出色。*壽司拼盆同壽司飯, 分量都十分足。最後加上柚子豚肉石頭湯,大滿足。

*軟殼蟹沙律
沙律配上特製柚子汁作為前菜,清新開胃,軟殼蟹分量都多。
*東洋卷

*蟹肉忌廉球
酥脆不油膩,內層蟹肉非常多,不是出面多是粉漿。

串燒配以這清酒,有著豐富的米香, 口感不太強烈,十分適合。
*海膽蟹肉牛油果卷
海膽鮮美滑嫩再配蟹肉牛油果美味尤為出色。

*壽司拼盆同壽司飯, 分量都十分足。

最後加上柚子豚肉石頭湯,大滿足。
  • 燒雞皮蝦
  • 海膽蟹肉牛油果卷
  • 蟹肉忌廉
  • 雜錦壽司
  • Sake
同朋友或同事gathering,如果都會飲酒的話,呢間係my fav💗極度推薦👍喺"諾士佛臺1號"既大廈,上4樓,一出lift就濃濃日本感🥰店員著住木屐行出黎歡迎,人多既話,仲有個京都町屋咁既包廂可以book,環境真係十級正!🎎🎋🎏🎐次次約朋友黎gathering都讚💞1️⃣🍶純米大吟釀一神龍 $720/720mlfirst round試左呢度既清酒店員推介呢枝,獨家呢度有既👍用山田錦米,奈良釀製。凍飲,第一啖甜 ,帶甘甜果香;隨溫度升高,室溫呈現 medium dry。配刺身或各樣食物都好夾!呢個價錢呢個質素,絕對係性價比高👍🉐️🥢白飯魚乾香脆,濃鬱魚味,鹹香送酒一流🥢時令魚薄切是日既係石鯛,爽甜包seaweed食,味酸嘅汁開胃🦀🥗軟殼蟹沙律軟殼蟹炸得爽脆唔油膩,沙律菜入面仲有海帶,融入日式感覺之餘,又增添口感。酸酸地柚子醋,好清新開胃🧈蟹肉厚燒玉子熱騰騰成塊上枱,店員細心切開一開六,淋上豉油既蘿蔔蓉,配上入面啖啖蟹肉、鮮嫩好食嘅玉子,完全係食過既厚燒玉子既新高度❣️👍🍹🍸second round各自點酒,梅酒好甜好好飲!朋友既燒酎梳打都話不錯🍻呢度嘅嘢飲都唔貴串燒又係正!🍢活鰻鮮嫩厚肉🍢雞
同朋友或同事gathering,
如果都會飲酒的話,
呢間係my fav💗極度推薦👍

喺"諾士佛臺1號"既大廈,
上4樓,
一出lift就濃濃日本感🥰
店員著住木屐行出黎歡迎,
人多既話,仲有個京都町屋咁既包廂可以book,
環境真係十級正!🎎🎋🎏🎐
次次約朋友黎gathering都讚💞

1️⃣🍶純米大吟釀一神龍 $720/720ml
first round試左呢度既清酒
店員推介呢枝,獨家呢度有既👍
用山田錦米,奈良釀製。
凍飲,第一啖甜 ,帶甘甜果香;
隨溫度升高,
室溫呈現 medium dry。
刺身或各樣食物都好夾!
呢個價錢呢個質素,
絕對係性價比高👍🉐️

🥢白飯魚乾
香脆,濃鬱魚味,鹹香
送酒一流

🥢時令魚薄切
是日既係石鯛,爽甜
包seaweed食,味酸嘅汁開胃

🦀🥗軟殼蟹沙律
軟殼蟹炸得爽脆唔油膩,
沙律菜入面仲有海帶,
融入日式感覺之餘,又增添口感。
酸酸地柚子醋,好清新開胃

🧈蟹肉厚燒玉子
熱騰騰成塊上枱,
店員細心切開一開六,
淋上豉油既蘿蔔蓉,
配上入面啖啖蟹肉、鮮嫩好食嘅玉子,
完全係食過既厚燒玉子既新高度❣️👍

🍹🍸
second round各自點酒,
梅酒好甜好好飲!
朋友既燒酎梳打都話不錯🍻
呢度嘅嘢飲都唔貴

串燒又係正!
🍢活鰻
鮮嫩厚肉
🍢雞翼、🍢雞肉京蔥
食得出係用日本雞肉!
雞肉係好味好多!
🍢牛舌
帶少少黑椒調味,軟腍唔韌
🍢豚肉車厘茄串
車厘茄配搭中和油膩感,食多d都唔怕

另外佢啲刺身壽司都好新鮮好味!
大拖羅、立魚、red tuna、
伊左目、石鯛 、北海道牡丹蝦、
北海道帶子、北海道海膽壽司
全部好好食!刺身新鮮鮮味😋

炒飯都不錯

海鮮茶壺湯、雞肉茶壺湯
識食既話,最後整個湯,
暖胃又解酒!
超級舒服、美味、滿足既一餐😋👍

不得不讚呢度除左環境、食物,
服務都係勁細心勁好!
d staff真係會好留意食客既需要,
適時好快速、主動地會過黎,
換碟、俾筷子、濕紙巾、牙簽等等,
清酒會主動不斷換冰,
又會適時換碟,
貼身5星級服務!💓👍
2024-07-20 140 views
放工後跟同事到尖沙咀的樓上店食日本菜,雖然門口有點隱蔽,但食物質素一流👍👍,價格也很親民。看出老闆很用心機經營,絕對值得一試。❇️蟹肉球自家制蟹肉球,廚師自己拆肉秘製,可出面冰鮮貨完全兩個層次❇️軟殼蟹沙律自家制柚子沙律,味道清新,食完後食欲大增❇️柚子豚肉石頭湯第一次喝這個湯,充滿濃濃的柚子味,很清新的感覺,很適合夏天喝❇️燒魷魚筒魷魚很香❇️雞皮蝦,雞翼,雞軟骨,雞肉京蔥雞皮蝦外脆內鮮❇️壽司紫菜食落去是挺身的,看出壽司很新鮮❇️海膽蟹肉牛油果卷海膽的香甜,配以牛油果,加上蟹子,口感很豐富❇️巨峰乳酸梳打❇️清酒容易入口,有余韻,冰凉的清酒非常適合夏天

❇️蟹肉球
自家制蟹肉球,廚師自己拆肉秘製,可出面冰鮮貨完全兩個層次

❇️軟殼蟹沙律
自家制柚子沙律,味道清新,食完後食欲大增

❇️柚子豚肉石頭湯

❇️燒魷魚筒
魷魚很香

❇️雞皮蝦,雞翼,雞軟骨,雞肉京蔥
雞皮蝦外脆內鮮

❇️壽司
紫菜食落去是挺身的,看出壽司很新鮮

❇️海膽蟹肉牛油果卷
海膽的香甜,配以牛油果,加上蟹子,口感很豐富

❇️巨峰乳酸梳打

❇️清酒
容易入口,有余韻,冰凉的清酒非常適合夏天

2024-07-16 101 views
一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓諾士佛台飲酒chill之好地方諾士佛台1號4樓,高貴優雅地飲酒chill,必選一遊,環境食物服務優質裝修好有日本京都感覺,電梯一出一條長長嘅走廊,旁邊有京都嘅小庭園設計,兩旁一幅鏡牆,仲有木長凳,非常有心思嘅裝修設計,一入到去仲有一張長長嘅bar,園景設計,環境非常之咁舒服【純米大吟釀一神龍】$720 720ml 冬季中釀造,經過長期低溫發,入口帶有甘甜果香,酒味不濃易入口,非常適合女士,配刺身海鮮一流,個人非常大推,限量之酒有幸遇到另外梅子酒、乳酸水果燒酙梳打都只係50零,非常超值,飲野食野一流,加前菜白飯魚乾,時令魚石鯛薄切,送酒一流軟殼蟹沙律沙律菜入面仲有海帶,柚子醋好夾清新開胃串燒好多款都好好食,同好特別好少見到會有燒牛舌或豚肉車厘茄串等等牛舌肉質淋,少少黑椒豚肉車厘茄配搭中和油膩感串燒任何一款都唔會令你失望壽司海膽帶子吞拿魚腩碎石鯛時山令丮火擺盤已經好澎湃即日新鮮運到嘅刺身好新鮮份量超級多,鮮甜既海膽大拖羅入口即溶 回味無窮蟹肉玉子燒超級驚喜!燒玉子係可以用Juicy來形容仲有一遊嘅logo一層層嘅玉子包住蟹肉又香又滿足炒飯份量非常之多嘅
一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓

諾士佛台飲酒chill之好地方
裝修好有日本京都感覺,
電梯一出一條長長嘅走廊,
旁邊有京都嘅小庭園設計,
兩旁一幅鏡牆,仲有木長凳,
非常有心思嘅裝修設計,
一入到去仲有一張長長嘅bar,
園景設計,環境非常之咁舒服

【純米大吟釀一神龍】$720 720ml
冬季中釀造,經過長期低溫發,
入口帶有甘甜果香,酒味不濃易入口,
非常適合女士,配刺身海鮮一流,
個人非常大推,限量之酒有幸遇到

軟殼蟹沙律
沙律菜入面仲有海帶,柚子醋好夾
清新開胃

串燒好多款都好好食,同好特別
好少見到會有燒牛舌或豚肉車厘茄串等等
牛舌肉質淋,少少黑椒
豚肉車厘茄配搭中和油膩感
串燒任何一款都唔會令你失望

壽司海膽帶子吞拿魚腩碎石鯛時山令丮火
擺盤已經好澎湃
即日新鮮運到嘅刺身好新鮮
份量超級多,鮮甜既海膽
大拖羅入口即溶 回味無窮

蟹肉玉子燒
超級驚喜!燒玉子係可以用Juicy來形容
仲有一遊嘅logo
一層層嘅玉子包住蟹肉
又香又滿足

炒飯
份量非常之多嘅炒飯,
感覺可以夠晒一台八位分
有翠玉瓜蝦同帶子,
飯粒飽滿有光澤,少少濕度得黎又粒粒分明帶
另外仲可以加個海鮮湯同雞湯
非常推薦雞湯,清甜入味
日本雞肉,雞湯入面既雞铃都仲可以保持滑溜,超級讚

值得一讚,職員非常細心
服務一流,適當嘅時候佢哋會遞上紙巾
又經常幫你換碟加酒
酒壺嘅冰溶溶地佢哋都會即刻換
骨子裏都係日本態度嘅日本餐廳
非常推薦,食物非常高,服務態度非常之好!
2024-07-13 143 views
今日相約大學同學一齊到尖沙咀食飯,大家都決定一致,嚟諾士佛臺的一遊,呢度環境有格調,店員親切有禮,食物質素高,唔少得要品嚐呢度嘅清酒🤩🌟南瓜沙律配炸蓮藕蓮藕炸得酥脆,南瓜蓉creamy又清新,質感豐富,配上炸蓮藕,健康又美味🫶🏻🌟凍豆腐配辣麵豉醬嫩滑的凍豆腐配上辣麵豉醬,清新淡雅卻又回味無窮,很不錯的開胃菜👍🏻🌟炸芝士海膽卷外層酥脆,內餡是新鮮肥美的海膽💗口感豐富,非常好食🤩必點之選🙌🏻🌟Deluxe sushi set刺身拼盤入面有拖羅、油甘魚、蝦、鮑魚和帶子,全部都非常新鮮美味,特別係拖羅刺身,入口即化,非常肥美,齒頰留香🤤🌟海膽吞拿魚壽司卷肥美的吞拿魚與香醇的海膽完美融合,每一口都係一種美味享受,值得推介💗🌟串燒拼盤串燒拼盤入面有燒鰻魚、燒蝦串、燒煙肉蕃茄、燒牛舌🤩烤得剛剛好,帶有少少焦香,又美味,配上清酒一流☺️🌟日本清酒清爽柔順,香味純正,配上壽司刺身和串燒,細細品嘗,回味無窮✨🌟熱石榴茶酸甜適中,溫潤可口,清熱解毒,女士值得推介😆🌟鴨胸蕎麥麵鴨胸炆煮得非常入味,湯底濃郁,與Q彈爽滑的蕎麥麵絕妙搭配🫶🏻

🌟南瓜沙律配炸蓮藕

🌟凍豆腐配辣麵豉醬

🌟炸芝士海膽卷

🌟Deluxe sushi set

🌟海膽吞拿魚壽司

🌟串燒拼盤

🌟日本清酒

🌟熱石榴茶
酸甜適中,溫潤可口,清熱解毒,女士值得推介😆

🌟鴨胸蕎麥麵
Type of Meal
Dinner
  • 炸芝士海膽卷
  • 海膽吞拿魚壽司卷
  • 串燒
  • 刺身
2024-07-12 90 views
今日嚟到尖沙咀諾士佛台一遊食日本菜同朋友短聚,食物果然保持一貫高水準,環境亦都非常好👍🏻🥢南瓜沙律- 口感Creamy,店員細心推薦我哋要配上隔離既炸蓮藕食,非常香脆,果然口感一絕🥢凍豆腐配辣麵豉醬- 呢個係清新之選,凍豆腐配上隔離有啲微辣嘅豆豉醬,透心涼🥢炸芝士海膽卷-呢個有驚喜!我哋趁熱辣辣食落去,外脆內軟,外面炸到脆卜卜嘅紫菜配上入邊好Creamy嘅海膽,非常好食🥢Deluxe sushi set- 刺身好厚身!最鍾意拖羅入口即溶,其他刺身包括油甘魚,蝦,鮑魚,帶子,全部都好新鮮👍🏻🥢海膽吞拿魚壽司卷- 呢個係吞拿魚配海膽嘅不敗之選,絕對係舌尖上嘅享受🥢串燒拼盤包括有🥢燒鰻魚🥢燒蝦串🤣燒煙肉蕃茄🥢燒牛舌-各有特色,不過我自己最欣賞嘅係燒鰻魚,因為佢口感好厚又唔會有油膩嘅感覺,質感反而有啲爽口,好特別🥢熱石榴茶-我哋每日要咗一jar石榴茶,酸酸甜甜好消滯🥢鴨湯蕎麥麵🍜-呢個Soba絕對為呢餐畫上一個完美句號,非常清甜我哋跟餐仲叫咗神龍大吟釀,呢個清酒非常易入口,入口有少少甜,啱晒我哋想淺嘗清酒嘅人去配刺身等食物🥘#一遊 #尖沙咀 #諾士佛台 #串燒拼盤 #鴨湯蕎麥麵 #石榴茶 #高

🥢熱石榴茶-我哋每日要咗一jar石榴茶,酸酸甜甜好消滯

#一遊 #尖沙咀 #諾士佛台 #串燒拼盤 #鴨湯蕎麥麵 #石榴茶 #高質 #日本菜
2024-07-09
$500 (Dinner)
  • 揚海苔芝士海膽卷
  • 串燒
  • 南瓜沙律
2024-07-05 80 views
一遊(尖沙咀)一間喺尖沙咀歷史悠久的居酒屋一遊,餐廳位於九龍尖沙咀諾士佛臺1號4樓,餐廳裝修以日式風格木系為主調,設有吧枱吧椅,燈光柔和帶點神秘感,餐廳經常播放輕鬆暢快日式歌曲,餐廳主打壽司,刺身,串燒日式居酒屋,服務員招呼殷勤友善。海鮮沙律,,有赤蝦,雜錦魚生,寒天,沙律菜,自家製酸甜汁,入口鮮甜清爽。吞拿魚刺身,突顯廚師刀法如神,擺碟精美,柚子醬將吞拿魚提鮮,白海草和海帶非常之美味開胃。凍蕃茄,味辛,切片凍食,入口清新爽甜。芝士厚玉子,切開芝士即時溢出,配有蘿蔔蓉加豉油更加意想不到好味。特上壽司十貫,有拖羅,立魚,吞拿魚,木魚,油甘魚,牡丹蝦,魷魚,帆立貝,海膽軍艦,蔥吞拿魚蓉軍艦,壽司係選用高質時令食材,wasabi係用新鮮生葵磨成,真的口福不淺。牛舌,雞,豬,鰻魚,雞翼串燒,服務員提醒牛舌要親熱先食比較好,雞肉配京蔥鮮明爽甜,燒豬肉肥瘦均勻,新鮮海鰻肉質彈牙緊緻,單骨雞翼香脆。柚子豚肉石頭湯,石頭湯用石鍋上桌可保持温度較長時間,配料有豬肉,雞蛋,雜菌,娃娃菜,豆腐,材料豐富食落鮮甜。海膽炒飯,配料有帶子,蔥粒,蛋碎和蝦肉,炒飯份量都不少,食到非常滿足。飲品杏子鮮橙燒酌梳打,海鹽
一遊(尖沙咀)

凍蕃茄,味辛,切片凍食,入口清新爽甜。
飲品杏子鮮橙燒酌梳打,海鹽荔枝梳打,日本啤酒和藍莓茶。

2024-07-03 2259 views
凍蕃茄,微辣凍食,配上蔥花,食落新鮮爽甜。海鮮沙律, 材料有寒天,赤蝦,雜錦魚生,用自家製酸甜汁,食落酸酸甜甜,係最佳前菜沙律。吞拿魚刺身,柚子醬可將吞拿魚鮮味提升,配有白海草和海帶,食落鮮味甜酸,可增加食慾。芝士厚玉子, 服務員切開時芝士即時流出! 配有蘿蔔蓉加豉油,更能襯托芝士玉子獨特風味。串燒方面,由於牛舌脂肪較高,要趁熱食, 牛舌味道香濃,正呀!雞肉配京蔥, 雞肉肉質嫩又香口; 燒豬肉肥瘦適中,肉質細緻,蘆筍爽脆,好好味;新鮮海鰻肉質彈牙爽口,單骨雞翼亦燒得好出色,烤香味濃。特上壽司十貫, 質素非常之高,有中吞拿魚腩、真鯛、吞拿魚、伊佐木魚、深海池魚、牡丹蝦、墨魚、帆立貝、海膽軍艦、蔥吞拿魚蓉軍艦。餐廳挑選當日市場最新鮮食材,壽司固然新鮮。柚子豚肉石頭湯,一直keep住熱辣辣,配料甚多,有雞蛋,豆腐,豬肉,雜菌,娃娃菜, 難怪湯底清甜不膩。海膽炒飯炒得乾身,多料之外更有海膽堆係面,唔錯唔錯。最後要讚讚:服務、環境同氣氛都一流!
凍蕃茄,微辣凍食,配上蔥花,食落新鮮爽甜。

餐廳挑選當日市場最新鮮食材,壽司固然新鮮。

海膽炒飯炒得乾身,多料之外更有海膽堆係面,唔錯唔錯。

最後要讚讚:服務、環境同氣氛都一流!
Type of Meal
Dinner
2024-06-11 136 views
好耐之前已經食過呢間覺得好食今次帶埋屋企人再嚟🏡🤓🫶🏻🩷海鮮沙律 $118自家製酸汁配生菜同雜錦魚生,簡單菜式已經好好味~❤️池魚南蠻漬 $85自家醃製池魚,作為前菜真係好開胃,食落酸酸甜甜,其他地方唔多有💛雜菌厚玉子 $68呢款玉子燒屬鬆軟濕潤口感,入面加埋雜菇更加香🧡蟹肉忌廉球 $88自家製蟹肉忌廉唔使沾沙律醬都夠晒香口,就算食晒成粒都唔會話好膩~💚燒豆腐 $36簡單配上醬油又係一道下酒菜,外脆內軟🩵特上壽司10貫 $380由師傅挑選當日新鮮食材,款款鮮味,特別推介海膽軍艦,超鮮甜,海膽份量又夠多💜串燒類好高質~🐮燒牛舌 $52/串🐥雞手羽 串 $30/串🐥免治雞肉串 $30/串 -個人大推,如果有埋生蛋黃仲正!🐥雞肉明太子串 $32/串🐷豚肉車厘茄串 $38/串🤎金鴨湯蕎麥麵 $44肉質嫩滑,而且湯底帶點微甜,唔經唔覺都飲咗半碗~🍻居酒屋點少得酒精飲品,燒酌系列淡淡酒香,容易入口!荔枝西柚燒酌 $54梅子燒酌梳打 $54巨峰燒酌梳打 $54柚子燒酌梳打 $54
好耐之前已經食過呢間覺得好食
今次帶埋屋企人再嚟🏡🤓🫶🏻

🩷海鮮沙律 $118
自家製酸汁配生菜同雜錦魚生,簡單菜式已經好好味~

❤️池魚南蠻漬 $85

💛雜菌厚玉子 $68
呢款玉子燒屬鬆軟濕潤口感,入面加埋雜菇更加香

🧡蟹肉忌廉球 $88

💚燒豆腐 $36
簡單配上醬油又係一道下酒菜,外脆內軟

🩵特上壽司10貫 $380

💜串燒類好高質~
🐮燒牛舌 $52/串
🐥雞手羽 串 $30/串
🐥免治雞肉串 $30/串 -個人大推,如果有埋生蛋黃仲正!
🐥雞肉明太子串 $32/串
🐷豚肉車厘茄串 $38/串

🤎金鴨湯蕎麥麵 $44
肉質嫩滑,而且湯底帶點微甜,唔經唔覺都飲咗半碗~

🍻居酒屋點少得酒精飲品,燒酌系列淡淡酒香,容易入口!
荔枝西柚燒酌 $54
梅子燒酌梳打 $54
巨峰燒酌梳打 $54
柚子燒酌梳打 $54
2024-06-07 105 views
朋友喺外國返嚟梗係要聚一聚啦, 朋友指定講咗想食日本菜,咁我哋就搵咗尖沙咀諾士佛台嘅一遊,朋友之前嚟過話餐廳氣氛幾適合閨蜜聚會,入到去果然係環境幾舒服燈光有少少暗幾cozy! 閨蜜聚會梗係要飲番杯啦!飲品方面呢我哋就叫咗柚子燒酌同Sunset嘢食方面我地點咗豚肉豆腐沙律,豆腐冰冰的加上沙律菜好新鮮,作為前菜幾開胃!鹽燒銀杏,朋友強烈推介呢個小食,幾鍾意銀杏外面仲有少少鹽包住,然後銀杏有種軟糯嘅感覺,刺身拼盤,我哋嗰日刺身揀咗有赤蝦,油甘魚,拖羅同帆立貝,油甘魚同拖羅都有入口即溶嘅感覺,好滿足, 東洋卷係必點嘅,好鍾意佢外面係用自家製嘅pancake皮嚟包住, 入面係牛油果同埋鰻魚,食東洋卷店員介紹用手食係會比較有風味!跟住我地仲點咗燒黑豚肉,店員介紹呢款黑豚肉配埋芥末籽一齊食會更加食得出黑豚肉嘅甜味!最後我哋仲叫咗個豚肉生薑石鍋飯,豚肉嘅份量都唔少㗎,配埋石鍋飯嘅飯焦!好滿足!