Restaurant: The Yuu Japanese Dining
Info:

🇯🇵再次幫襯為與尖沙咀諾士佛台嘅高質日式居酒屋一遊,除咗價錢質素好之外,裝修非常雅致,同屋企人/朋友聚餐都非常舒服~.🥚溫泉玉子 $22用日本高湯汁煮成嘅溫泉蛋,蛋味好香,啱啱好五成熟而成粒蛋保持好滑溜~.🫑南瓜沙律 $72好有特色嘅沙律,南瓜蓉上面有蓮藕乾同埋脆餅,夾埋一齊食,口感豐富,亦唔會太油膩~.🦀忌廉蟹餅配沙津 $88係日式好creamy個種蟹餅,細細粒唔.🍢串燒豚肉車厘茄串 $38牛舌 $52燒三文魚 $28雞肉明太子串 $32雞肉京蔥串 $32即叫即燒嘅串燒!肉類大約燒到6-7成熟,保留到肉質嘅juicy同風味,一啲都唔柴~特別大推雞肉明太子串,柔滑雞肉配上香濃明太子醬,超級正~.🍣海膽吞拿魚壽司 $238特色壽司!海膽好鮮甜新鮮,配上薄切漬吞拿魚,味蕾大衝擊~.🍣特上壽司(十貫) $220好抵食嘅壽司十貫,包括好多款貴價壽司例如海膽軍艦、赤身、牡丹蝦、赤貝、帆立貝同多款時令魚刺身,款款都好新鮮,呢個價錢相當抵~.🥩🍲牛肉壽喜燒 傳統正統牛肉壽喜燒,湯頭微甜,牛肉入口即溶~.🍜豚肉湯烏冬 $95日本烏冬好彈牙,豚肉好香,湯頭好清,非常正~.🍶荔枝梳打燒酌 $54梅酒 $4

🥚溫泉玉子 $22

🫑南瓜沙律 $72

🦀忌廉蟹餅配沙津 $88
係日式好creamy個種蟹餅,細細粒唔

🍢串燒
豚肉車厘茄串 $38
牛舌 $52
燒三文魚 $28
雞肉明太子串 $32
雞肉京蔥串 $32

🍣海膽吞拿魚壽司 $238
特色壽司!海膽好鮮甜新鮮,配上薄切漬吞拿魚,味蕾大衝擊~

🍣特上壽司(十貫) $220

🥩🍲牛肉壽喜燒
傳統正統牛肉壽喜燒,湯頭微甜,牛肉入口即溶~

🍜豚肉湯烏冬 $95
日本烏冬好彈牙,豚肉好香,湯頭好清,非常正~

🍶荔枝梳打燒酌 $54
梅酒 $49
熱柚子茶 $45
熱陳皮柑桔蜜 $45
呢個真係一個好適合聚會嘅居酒屋,酒精飲品選擇好多,有特色手調水果燒酌、傳統梅飲Sake,仲有熱飲,價錢係居酒屋黎講算非常相宜~我地今次試哂佢唔同嘅飲品組合,冷熱飲都非常出色,推薦要試下佢嘅特色手調水果燒酌,非常易入口呢~
2024-10-15
2024-10-19 259 views
早前食過灣仔分店 一直念念不忘 終於齊腳再聚 今次揀左尖沙咀分店位於諾士佛壹樓上鋪4樓 日系裝修 非常優雅一班八婆仔聚會嘅好地方🗣️🗣️🗣️海鮮沙律刺身+沙律菜 一次過滿足兩個胃口😆胡麻白身魚薄切上次食過番尋味 今次再點 水準依然高質超搶手 眨眼清碟海膽蟹肉牛油果卷鮮甜嘅海膽配上豐富嘅蟹肉 再加埋牛油果 🥑一啖放哂入口 超豐富嘅口感會燒牛舌 ⏏️加少少七味粉 正燒雞翼 ▶️燒到雞皮脆邊 超吸引燒活鰻 ▶️厚肉 皮脆 燒羊架 ▶️啖啖肉 燒得好香 趁熱食就無騷味燒牛油粟米 出色燒雞肉京蔥串 ▶️一啖肉一啖京蔥 超過癮炸蠔 ▶️外脆內嫩 超高質道湖淺蜊石鍋燒又一搶手貨隻隻大大隻 新鮮無沙加左牛油一齊煮 好幸福嘅感覺☺️生薑豚肉石頭鍋飯驚無主食唔夠飽 點知大家都勁飽個飯好香 仲有飯蕉😍 但大家都飽到食唔哂🍸荔枝西柚燒酎🍸梅子燒酎梳打🍸西柚燒酎梳打八婆聚會又點可以無酒精 🍻西柚係用新鮮西柚汁 無添加糖 口感會帶一點酸 愈飲愈上癮梅子燒酎酒精濃度高一啲 超香梅味 配串燒一流超滿足嘅晚餐 舒服到唔願走但係發現身邊枱枱客都幾乎走哂 先醒起要離開水準超哂標 食幾多餐都唔會厭
早前食過灣仔分店 一直念念不忘

超滿足嘅晚餐 舒服到唔願走
但係發現身邊枱枱客都幾乎走哂 先醒起要離開
水準超哂標 食幾多餐都唔會厭
2024-10-19 225 views
諾士佛臺有不少富有異國風情的餐廳,其中一遊日本料理性價比頗高。餐廳地方不小,環境舒適。有不同種類的日式料理,例如串燒、壽司、生魚片、小吃、鍋物等,價格合理。蟹肉餅是非常流行的一道前菜,口感外酥外嫩,清甜爽口,陶胃下酒兩相宜!南瓜口感濃稠幼滑,略帶蓬鬆的質地吃起來感覺輕盈,啖啖呈現出香甜滋味。壽司有三文魚、甜蝦、帆立貝、沙旬魚、吞拿魚等,完全能食出材料鮮味!我就最推薦串燒,燒和牛串、牛舌、蕃茄串、鷄肉串各式其式! 將和牛切成一口,更容易將肉汁鎖住! 一口食落去肉味係口腔散發!
2024-10-17 158 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近朋友帶咗我去諾士佛台,我心諗唔通又帶我去酒吧!?原來樓上有一間江戶時代風格嘅居酒屋,環境闊落又舒適。刺身拼盤一次過試晒五款最時令嘅刺身(帶子、油甘魚、牡丹蝦、磯燒鮑魚和拖羅)。我自己都係最鍾意香甜嘅帶子,同埋油脂味豐富嘅拖羅。海膽火炙吞拿魚卷吞拿魚卷上面放上滿滿嘅海膽,而火炙可以逼出魚鮨嘅香味,配搭入口即溶嘅海膽真係一流。酥炸八爪魚酥外層皮薄又香脆,內層肉質有嚼勁,口感充滿着變化。串燒類都值得一試,燒雞皮大蝦、鰻魚、墨魚咀和月見雞肉捧都火候十足,一齊餸酒都好正。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

刺身拼盤

海膽火炙吞拿魚卷

酥炸八爪魚酥
外層皮薄又香脆,內層肉質有嚼勁,口感充滿着變化。

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

一遊 (尖沙咀)

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
朋友食過大讚 所以今晚聚會就揀咗呢到🤩餐廳裝修同氣氛好日式 I like it🥰餐牌大部分都圖文並茂 👍🏻👍🏻👍🏻分哂類 有前菜 串燒 刺身 壽司 海鮮類 飯類 麵類 🥗🥗🥗🥗🥗海鮮沙律 Seafood salad好fresh 有好多角切刺身 又有啲蒟蒻絲 增多左口感 個汁酸酸甜甜 超開胃🐟🐟🐟🐟🐟胡麻白身魚薄切 Sliced white fish(Sashimi)呢個超好味❤️❤️❤️個魚好新鮮 啲肉好嫩 加埋個汁 酸酸甜甜 又係勁開胃🍣🍣🍣🍣🍣海膽蟹肉牛油果卷 Sea Uni crabmeat Roll將我鍾意嘅嘢食堆埋成一座小山丘 超級超級好食🤗個海膽好鮮 無臭味 一個人可以食兩碟🤫🤭🍢🍢🍢🍢🍢Grilled lamp chop + ox tongue +fresh eel +chicken wing + chicken with spring onion + corn with butter大推牛舌❤️❤️❤️ 有厚度之餘 燒得岩岩好 記得趁熱食仲有燒鱔一樣係ichiban 肥美嘅鱔肉 加埋啲醬汁 滋味無窮🦪🦐🪼🦞🦀道湖淺蜊石鍋燒 Fried clam with butter sau
朋友食過大讚 所以今晚聚會就揀咗呢到🤩

將我鍾意嘅嘢食堆埋成一座小山丘 超級超級好食🤗
個海膽好鮮 無臭味 一個人可以食兩碟🤫🤭

🍢🍢🍢🍢🍢
大推牛舌❤️❤️❤️ 有厚度之餘 燒得岩岩好 記得趁熱食

道湖淺蜊石鍋燒 Fried clam with butter sauce
🦪🦐🪼🦞🦀
個汁勁香 香到我地爭住飲😂😅
每隻蜆 + 一粒菇 +一啖湯 = 好食到飛上天☺️☺️

超出色嘅炸蠔😍 個炸粉岩岩好令到蠔身變脆
一咬就係鮮滑嘅蠔肉 一隻唔係好夠喉🤤🤤

🍚🍚🍚🍚🍚
生薑豚肉石頭鍋飯 Kimchi pork with fried rice
有我最愛嘅飯蕉😍
好完美嘅晚餐

呢間嘅推薦指數爆哂分 每一款食物都超高水準
好快好快會有第二餐🤭🤭
2024-10-14
2024-10-15 170 views
一遊位於尖沙咀諾士佛臺 位置方便 適合一班朋友放工後食飯飲返杯餐廳裝潢好有日本古典風格 係鬧市中嘅一點平靜吞拿魚Tataki 鮮甜嘅吞拿魚魚生包住白海藻再點上餐廳秘製柚子醋沙律醬 酸酸甜甜咁好開胃海鮮沙律好豐富嘅沙律 魚生都有好幾種招牌炸魷魚鬚飲品方面同朋友叫咗4杯 全部都係職員介紹甜甜地 適合女仔飲#Sunset 西柚加橙嘅燒酌#檸檬燒酌梳打#荔枝西柚燒酌梳打#柚子燒酌#蟹肉玉子燒自家製醬油滑嘟嘟嘅玉子包住啖啖蟹肉 好正串燒有#魷魚軟骨#芝士雞肉#豚肉蕃茄蕃茄被脆卜卜嘅豚肉包住 咬落口蕃茄汁好澎湃#牛舌厚度適中 有咬口#單骨雞翼#吞拿魚海膽壽司吞拿魚同海膽都好新鮮 又甜#鐵板生蠔#海膽炒飯
餐廳裝潢好有日本古典風格 係鬧市中嘅一點平靜

吞拿魚同海膽都好新鮮 又甜

#鐵板生蠔

#海膽炒飯
2024-10-13 256 views
又到咗10月啦 係閨蜜嘅生日月 今次嚟咗呢間位於尖沙咀諾士佛臺嘅一間樓上日式居酒屋 一遊慶祝 未入門口就已經感受到濃濃嘅日本氣息 餐廳非常寬敞 座位都坐得好舒服 而且餐廳職員會根據你進餐嘅進度慢慢幫你安排上菜 整個過程都感覺好舒適 好似置身日本嘅居酒屋咁 無論係慶祝節日 定係閨蜜談心都係一流之選!推介~前菜冷盤凍蕃茄— 凍冰冰嘅蕃茄再配上師傅特製嘅自家製酸甜醬汁 辣辣地 新鮮又開胃🤤炸雞軟骨 — 香脆可口 係我最鍾意嘅助酒小食呀清酒一心- 今次我哋揀咗店員大推嘅一心純米酒 佢話呢隻酒好適合女仔飲 飲落甜甜地有啲果味 非常容易入口 冇介紹錯😆刺身刺身五點盛 — 有我最鍾意食嘅拖羅 有時食開嘅拖羅成日食完都覺得太膩 呢個拖羅真係超級新鮮 而且肥而不膩 重要,件件刺身都勁厚切 超正🥰🥰串燒🍢🍢燒汁牛脷- 呢個要講咗先 因為一上嚟店員姐姐就話要食咗先趁熱食最好食 大愛豚肉車厘茄串- 🍅未試過食燒嘅車厘茄 同豚肉一齊食 真係勁夾~燒雞皮卷大蝦串串- 一開始我有少少抗拒油膩嘅雞皮 原來燒香咗嘅雞皮咁好食 而且入邊大蝦嘅肉汁都好鮮甜多汁 唔會燒到乾晒 燒羊架- 餐廳好貼心咁樣幫我哋將羊架一開二 方便

前菜

炸雞軟骨 — 香脆可口 係我最鍾意嘅助酒小食呀

清酒

刺身

串燒🍢🍢

燒羊架- 餐廳好貼心咁樣幫我哋將羊架一開二 方便我哋食用 同樣好香口 大贊

冷烏冬- 第一次試加生蛋 配埋蔥花Wasabi同烏冬汁 原來咁樣嘅配搭 真係特別好食😋

好味指數🌕🌕🌕🌕🌕
室內環境🌕🌕🌕🌕🌕
推介指數🌸🌸🌸🌸🌸

📍一遊 (尖沙咀)
一心
刺身五盛
拖羅
串燒
冷烏冬
今日同朋友慶祝大家既生日就揀左呢間環境靚靚岩曬打卡既日本餐廳🥰*一心純米大吟釀 - 店員介紹咗呢隻比較易入口仲帶點甘甜既sake俾我地😆同刺身好夾,唔係太飲酒嘅我地都清曬🤣*凍蕃茄 - 蕃茄好甜,配上師傅特調既醬汁辣辣地好開胃。*揚軟骨 - 香脆惹味,送酒一流~*刺身盛合五點 - 件件都好厚切!啖啖都係幸福🥹帆立貝鮮甜飽滿,蝦大隻彈牙~*凍烏冬 - 配上清爽既烏冬汁同wasabbi,唔知點解就係好夏天☀️*🍢豚肉蕃茄卷 - 燒到帶點焦香既豬肉配上甜甜蕃茄~明太子雞肉卷 - 嫩滑既雞肉同鹹香的明太子醬好夾汁燒牛舌 - 牛舌脂肪比較高,店員姐姐話一定要趁熱食,外香內軟好好味燒羊架 - 入面仲好juicy!📍一遊尖沙咀諾士佛臺1號4樓環境🤍🤍🤍🤍🤍味道🤍🤍🤍🤍🤍打卡🤍🤍🤍🤍🤍抵食🤍🤍🤍🤍🤍
凍蕃茄 - 蕃茄好甜,配上師傅特調既醬汁辣辣地好開胃。
揚軟骨 - 香脆惹味,送酒一流~
🍢豚肉蕃茄卷 - 燒到帶點焦香既豬肉配上甜甜蕃茄~
明太子雞肉卷 - 嫩滑既雞肉同鹹香的明太子醬好夾
燒羊架 - 入面仲好juicy!

📍一遊

環境🤍🤍🤍🤍🤍
味道🤍🤍🤍🤍🤍
打卡🤍🤍🤍🤍🤍
抵食🤍🤍🤍🤍🤍
2024-10-08 207 views
一遊#港鐵尖沙咀/尖東站 B1出口 5分鐘路程#諾士佛臺1號 #日本菜 #日式料理 #和風料理諾士佛臺係充滿寶藏餐廳嘅地方 各式各樣酒吧 餐廳都聚集咗喺度呢日就約咗三個朋友一齊嚟呢度食日本菜餐廳和風設計 中間仲有個仿真日式庭園 好有風味#吞拿魚Tataki - 薄薄吞拿魚刺身片 加上爽脆白海草沙律 - 同埋師傅秘製沙律汁 - 係好清新嘅味道#海鮮沙律- 有一粒粒吞拿魚 三文魚刺身 白海草 沙律菜 好開胃#招牌炸魷魚鬚- 就算係炸咗嘅魷魚鬚 都係好爽口 #蟹肉玉子燒 自家製醬油- 玉子燒入面夾雜着啖啖嘅蟹肉 - 側邊仲有日本醬油配蘿蔔蓉 好Juicy串燒系列#芝士雞肉#蕃茄豚肉#單骨雞翼#魷魚軟骨- 醬燒魷魚軟骨 好有嚼口 #鐵板燒蠔- 秘製醬汁鐵板燒 燒蠔肥美#海膽吞拿魚壽司- 海膽味都幾濃 但唔會蓋過吞拿魚嘅甘味!#海膽炒飯- 炒飯亦好乾身!🫰🏻#柚子燒灼#日落黃昏 (西柚, 橙汁, 燒酎)#檸檬燒酎梳打#荔枝西柚燒着梳打
一遊

- 醬燒魷魚軟骨 好有嚼口

#鐵板燒蠔
- 秘製醬汁鐵板燒 燒蠔肥美
#海膽吞拿魚壽司
- 海膽味都幾濃 但唔會蓋過吞拿魚嘅甘味!
#海膽炒飯
- 炒飯亦好乾身!🫰🏻

#柚子燒灼
#日落黃昏 (西柚, 橙汁, 燒酎)
#檸檬燒酎梳打
#荔枝西柚燒着梳打
2024-10-07
Type of Meal
Dinner
2024-10-05 161 views
🍴🍶餐廳隱身於繁華的美麗華廣場後的小巷,環境清幽隱蔽。昏黃的燈光,古樸的設計,非常有質感,人均五百的價格,就能享用如此高格調的環境與美食,推薦!🐔🦴脆炸雞軟骨 $48Deep fried chicken soft bone 下酒一流的小食,份量有誠意。🥗🦀軟腳蟹沙律 $98Deep fried chicken soft bone軟腳蟹金黃酥脆,咬下去外層的脆感和內部的鮮嫩,形成鮮明對比,加上清脆的生菜、番茄的汁水,整體清新爽口。🐟煎扁魚配梅子醬 $178A pan fried flatfish with plum s梅子醬的酸甜味與鱼肉的鮮美形成對比,搭配香菇的濃郁香氣和咬勁,提升了整體口感和層次。🍣Makuro 3 kinds $320壽司飯酸酸甜甜配上富天然魚油酯甘香、入口即溶的新鮮拖羅刺身,超好吃!🫖🥣海鮮茶壺湯 $70Seafood soup in tea pot清甜的高湯,新鮮海鮮(蝦、魚..)的鮮味,加入清新的蔬菜熬煮,味道清淡而鮮甜,解膩又營養。🍅豚肉番茄捲 $38Grilled pork and tomato 卷内的番茄帶有自然的酸甜味,給豚肉增添了一層清新的口感,平衡

🐔🦴脆炸雞軟骨 $48
Deep fried chicken soft bone
下酒一流的小食,份量有誠意。

🥗🦀軟腳蟹沙律 $98
Deep fried chicken soft bone

🐟煎扁魚配梅子醬 $178

🍣Makuro 3 kinds $320

🫖🥣海鮮茶壺湯 $70
Seafood soup in tea pot

🍅豚肉番茄捲 $38
Grilled pork and tomato
卷内的番茄帶有自然的酸甜味,給豚肉增添了一層清新的口感,平衡了鮮美豚肉肉的油膩。

👅🐮汁燒牛舌 $52
Grilled ox tongue
肉質嫩滑,口感滑嫩,醬汁帶有微甜和鹹香,很具風味。

📍一遊 (尖沙咀)- 尖沙咀諾士佛臺1號4樓
2024-10-05 183 views
一遊⭐️唐揚雞軟骨⭐️軟殼蟹沙律⭐️海鮮茶壺湯⭐️串燒拼盤⭐️特上壽司拼盤⭐️帆立貝三文魚籽炆飯⭐️吞拿魚丼三選(大拖羅丶赤身、吞拿魚蓉拼海膽)約咗幾個朋友見面, 去左The Mira 隔離嘅一間居酒屋Happy Monday。其實以前已經黎過一次,覺得食物質素幾高,所以今次突登出post同大家share。首先軟殼蟹沙律落咗沙律醋,食落去味道好fresh。軟殼蟹係即刻炸,唔係放左好耐個d,所以就算浸咗d沙律醬汁都依係好脆。海鮮茶碗湯係我最愛,用嘅茶壺好精緻。個湯夠曬鮮美,真係將d 海鮮精華濃縮咗做湯汁,每次去都一定要order 一壺。串燒都係必點,最推薦豚肉車厘茄串、鹽燒活鰻同埋雞肉明太子。豚肉車厘茄串一啖咬落去,會同時食到車厘茄本身嘅酸甜同埋燒到香脆嘅豚肉片,冇得輸呀。鹽燒活鰻用嘅鰻魚好肥美,而且大大件,唔使去韓國餐廳都食到高質白燒鰻魚。雞肉明太子就係私心推薦,本身已經好鍾意食明太子,簡簡單單配上雞肉,再拎去燒已經夠曬好食。FYI 作為一個回頭客,講個秘密俾大家知,平時Lunch set 嘅吞拿魚丼三選雖然唔係Dinner Menu上面,但係如果夜晚想食嘅話,同Staff講就有得order 架la
一遊
⭐️唐揚雞軟骨
⭐️軟殼蟹沙律
⭐️海鮮茶壺湯
⭐️串燒拼盤
⭐️特上壽司拼盤
⭐️帆立貝三文魚籽炆飯
⭐️吞拿魚丼三選(大拖羅丶赤身、吞拿魚蓉拼海膽)

FYI 作為一個回頭客,講個秘密俾大家知,平時Lunch set 嘅吞拿魚丼三選雖然唔係Dinner Menu上面,但係如果夜晚想食嘅話,同Staff講就有得order 架la。
2024-10-02 208 views
約咗朋友敘舊,搵咗呢間開業多年嘅日本餐廳,食物水準依然保持到🥰餐廳裝修非常有格調,坐得非常舒服,侍應服務質素都好好👍🏻🔵酥炸八爪魚鬚炸得非常香脆可口,八爪魚質感軟滑彈牙😍🔵八爪魚沙律 柚子橙醬汁用八爪魚薄片包住啲醬汁同菜一齊食,味道酸酸甜甜好開胃🥰🔵刺身拼盤帶子,牡丹蝦,機燒鮑魚,油甘魚,吞拿魚非常新鮮,肉質肥美,最鍾意牡丹蝦非常彈牙同鮮甜🥰🔵海膽火炙吞拿魚卷火炙吞拿魚加海膽配上木魚花汁中間夾住吞拿魚蓉,口感好豐富😊🔵燒雞皮大蝦用雞皮捲住紫蘇葉,雞皮燒到好香脆😍🔵鹽燒活鰻肉質爽口彈牙,調味恰到好處🤩🔵燒豚肉蘆筍卷豚肉唔會太肥,有質感,配上鮮甜蘆筍,食落去唔會太油膩😘🔵燒墨魚軟骨比較少機會可以食到,好爽身,調味做得啱啱好😍🔵月見雞肉棒免治雞肉仲可以食到入邊有啲雞軟骨粒,配上蛋漿更加香滑🥰🔵芝士玉子燒陣陣蛋香,一切開芝士即刻流出嚟,配上豉油&蘿蔔蓉口感更佳😘🔵炸蟹肉餅 外皮炸到香脆,忌廉蟹肉好creamy👍🏻🔵鴨胸蕎麥麵鴨胸非常鮮味,再加上蕎麥麵的麵香,完美💕🔵荔枝海鹽梳打/巨峰燒酎/蜜柑燒酎嘢飲味道都好清新☺️

🔵酥炸八爪魚鬚
炸得非常香脆可口,八爪魚質感軟滑彈牙😍

🔵八爪魚沙律 柚子橙醬汁
用八爪魚薄片包住啲醬汁同菜一齊食,味道酸酸甜甜好開胃🥰

🔵刺身拼盤
帶子,牡丹蝦,機燒鮑魚,油甘魚,吞拿魚
非常新鮮,肉質肥美,最鍾意牡丹蝦非常彈牙同鮮甜🥰

🔵海膽火炙吞拿魚卷
火炙吞拿魚加海膽配上木魚花汁中間夾住吞拿魚蓉,口感好豐富😊

🔵燒雞皮大蝦
用雞皮捲住紫蘇葉,雞皮燒到好香脆😍

🔵鹽燒活鰻
肉質爽口彈牙,調味恰到好處🤩

🔵燒豚肉蘆筍卷
豚肉唔會太肥,有質感,配上鮮甜蘆筍,食落去唔會太油膩😘

🔵燒墨魚軟骨
比較少機會可以食到,好爽身,調味做得啱啱好😍

🔵月見雞肉棒
免治雞肉仲可以食到入邊有啲雞軟骨粒,配上蛋漿更加香滑🥰

🔵芝士玉子燒
陣陣蛋香,一切開芝士即刻流出嚟,配上豉油&蘿蔔蓉口感更佳😘

🔵炸蟹肉餅
外皮炸到香脆,忌廉蟹肉好creamy👍🏻

🔵鴨胸蕎麥麵
鴨胸非常鮮味,再加上蕎麥麵的麵香,完美💕

🔵荔枝海鹽梳打/巨峰燒酎/蜜柑燒酎
嘢飲味道都好清新☺️

同朋友約咗喺諾士佛臺食嘢,佢揀咗一間居酒屋,一遊。一入到去環境好靚,係日式裝修風格,入面仲有啲包箱間,私隱度十足啱曬一班人傾計。頭盤叫咗個燒白飯魚,佢燒做一炸白飯魚好似薯片咁。咬落去勁趣得嚟仲有魚嘅香味。😜炸蓮藕配南瓜醬,有啲似墨西哥薯片點醬汁㗎,蓮藕都係炸到非常脆👍之後就叫咗一堆串燒,入面最好食嘅係牛舌,一咬入去爆汁勁juicy。另外個芝士雞串都好香😆壽司飯,係Daily specials入面有d滑魚,吞拿魚。啖啖肉,食得好爽🤗海膽吞拿魚係今日既MVP, 海膽甜甜同埋吞拿魚肉質既咬口感之間完美嘅配合😍
同朋友約咗喺諾士佛臺食嘢,佢揀咗一間居酒屋,一遊。

2024-09-24 266 views
同朋友聚餐最鍾意去居酒屋🏮😙 日本嘅食物永遠唔會令人失望💯 呢間地理位置非常方便 食完仲可以去酒吧續杯🤪 質素平均款式多唔會失望‼️❣️軟殼蟹沙律沙律菜新鮮配上啲醋汁好開胃 軟殼蟹炸得好脆幾大隻仲有少少膏🦀❣️脆炸雞軟骨No1 下酒小菜🍺 炸皮都有調味過 點埋沙律醬更正♨️❣️炸芝士海膽好精緻同烤功夫嘅菜式‼️用紫菜包住芝士同海膽🧀 用類似天婦羅嘅炸粉 外脆內creamy 口感一流🥰海膽亦都完全冇怪味 配芝士幾夾喎🫕❣️牛鰍食碟刺身開吓胃先🐟 呢款魚我地冇食過但師傅推薦又唔錯 擺盤好靚😆肉質爽彈 配個蔥花醋汁好清爽😙❣️壽司拼盤每款都超新鮮🥹 魚生厚切係鮨店水準🍣牡丹蝦有豐富膠質🦐 帆立貝大大粒 配上青檸好 fresh✅ 吞拿魚腩係我最愛 入口充滿油香唔腥🐟金木鯛油甘魚都好鮮甜💯 海膽又係 creamy甜甜地😆❣️厚切牛舌芯❣️免治雞肉棒❣️雞肉大蔥卷❣️墨魚骨❣️豬五花肉仲叫咗幾款串燒🍢 每次都會叫牛舌 爽口彈牙唔錯🤪 雞肉棒加入咗雞軟骨口感🆙🆙墨魚骨第一次見 感覺係雞軟骨嘅升級版 更加爽脆 又唔係真係一嚿骨咁硬😆❣️海膽炒飯❣️和牛壽喜燒炒飯粒粒分明好食 竟然食到鑊氣‼🍚 幾鍾意食壽喜燒做最後結尾😂 有啲湯湯水

❣️軟殼蟹沙律

❣️豬五花肉

❣️海膽炒飯
❣️和牛壽喜燒
炒飯粒粒分明好食 竟然食到鑊氣‼🍚
幾鍾意食壽喜燒做最後結尾😂 有啲湯湯水水感覺比較醒酒♨️ 和牛係高質有油花的🐮

❣️自家製天龍清酒
❣️lemon sour
❣️whiskey
嚟到點可以唔飲返杯 呢款佢哋自家製嘅酒有料🍶 幾清爽果香唔會好辛口 配唔同食物都夾👍🏻 嚟到食咁多嘢 一定飲多兩杯😂
  • 揚海苔芝士海膽卷
  • 軟殼蟹沙律
  • 雜錦壽司
  • Sake
同朋友相約嚟到尖沙咀呢間居酒屋食晚餐 佢食過話呢間餐廳食物質素好高,而且價錢實惠 最近又冇得飛日本 唯有過黎食下高質日本嘢😚🔸白飯魚魚乾薄薄嘅白飯魚魚乾片好香口,點埋日式沙律醬係好出色嘅開胃前菜😚🔸南瓜蓉沙律配炸蓮藕片自家製嘅手打南瓜蓉的確好出色🤩 甜甜嘅南瓜蓉打到非常綿滑。店員教要配埋炸蓮藕片一齊食,口感更加豐富🤩🔸炸蟹肉球一咬開啲蒸氣冒晒出嚟😮‍💨 入邊係熱辣辣嘅蟹肉絲 而出邊炸得非常香口😋彩 旁邊嘅沙律配菜都好新鮮,同埋個汁少少辣辣地好開胃👍🔸日式串燒拼盤我同三個朋友一齊嚟食,所以叫咗好多好多串串燒🙈 賣相超吸引🫨 我哋叫咗包括有免治雞肉棒、魷魚軟骨、牛舌、芝士烤雞肉、豬肉蘆筍卷、豬肉蕃茄卷。真係只能夠講樣樣都好高質😮‍💨 忍唔住食咗好多‼️ 強烈推薦嘅有免治雞肉棒(勁鍾意食入邊嘅雞肉軟骨粒)同埋魷魚軟骨‼️其他燒物都燒到好香好好味🩵🔸海膽吞拿魚卷有六舊大大嚿嘅反卷壽司😍 海膽既creamy 質感同吞拿魚既鮮嫩完美結合,兩樣食材都非常新鮮、口感鮮美😋😋😋🔸雜錦刺身飯雜錦刺身飯色彩繽紛,刺身既選擇相當多樣,包括有三文魚子、吞拿魚、三文魚、甜蝦、海膽等等,配上醬油同芥末,令風味更加提升。

🔸白飯魚魚乾

🔸南瓜蓉沙律配炸蓮藕片

🔸炸蟹肉球

🔸日式串燒拼盤

🔸海膽吞拿魚卷

🔸雜錦刺身
雜錦刺身飯色彩繽紛,刺身既選擇相當多樣,包括有三文魚子、吞拿魚、三文魚、甜蝦、海膽等等,配上醬油同芥末,令風味更加提升。😆

🔸和牛壽喜燒鍋
牛肉質量極高,肉質鮮嫩,油花分佈均勻,入口即溶🫨 湯底醬汁香甜而不膩,與各類配菜非常融合。

🔸讚岐冷烏冬
讚岐冷烏冬口感滑順,麵條嚼勁十足😚 冷烏冬既調味可根據個人喜好調整,無論係加蔥花定係醬油,都能帶出唔同風味,簡單卻令人滿足😋😋

🔸飲品:Citron sour, Gin back, Grape calpis soda
我點咗杯柚子燒酌梳打 甜甜嘅柚子味配燒酌真係好夾 不過feel到酒精濃度都幾高🙈 但係飲飲吓都好容易飲晒成杯 因為酒精味道唔重🤣

叫咗咁多嘢我哋四個人埋單每人$500都唔使 識到咁樣嘅食物質素真係非常抵🫨 (飛去日本計埋機票都唔止呢個價錢啦🤣)同埋另外要讚服務員服務質素好好 會同你有傾有講 略略介紹食物 值得一讚👍