2023-12-24 67 views
🥳好快就到新年,係時候提早準備團年飯!想有啲新意,不如試吓馬拉菜啦!灣仔呢間餐廳環境優雅,菜式精緻高質,店員招呼周到有禮,啱晒一班親戚朋友聚會!👍🏻炭烤黑毛豬肋骨($164)令人很回味的一道菜,今次叫左半份都唔少,烤得入焦香肉嫩,配上黃椒汁格外開胃,再飲埋檸檬特飲,去膩解油好清新呀!👍🏻菠蘿酸甜咕嚕肉($168)外脆內軟啖啖肉,外層裹上酸甜醬汁好滋味,仲有鮮菠蘿好加分!👍🏻香茅煙燻脆皮鴿($88)乳鴿外皮香脆,入口充滿煙燻味道,鹹香好食!👍🏻黑豚叉燒撈生麵($128)黑豚叉燒好香口,帶點燶邊,肉質鬆軟有彈性,非常高質好食,生麵彈牙好大份,仲配一碗細雲吞湯同酸瓜,超級推介!✨南洋傳統肉骨茶($128/位)我點了一個份量,材料都豐富,另外跟埋油炸鬼、蒜蓉同辣椒,加埋一齊食特別惹味!✨申光海鮮豆腐煲($94/半份)蛋花醬汁濃稠,包裹著滑溜既豆腐,配合海鮮整體唔錯。✨鴛鴦斑斕椰絲拼($88)極具東南亞特色嘅甜品,好香斑斕味,甜度稍高!

🥳

👍🏻
炭烤黑毛豬肋骨($164)

👍🏻
菠蘿酸甜咕嚕肉($168)
外脆內軟啖啖肉,外層裹上酸甜醬汁好滋味,仲有鮮菠蘿好加分!

👍🏻
香茅煙燻脆皮鴿($88)
乳鴿外皮香脆,入口充滿煙燻味道,鹹香好食!

👍🏻
黑豚叉燒撈生麵($128)

南洋傳統肉骨茶($128/位)

申光海鮮豆腐煲($94/半份)
蛋花醬汁濃稠,包裹著滑溜既豆腐,配合海鮮整體唔錯。

鴛鴦斑斕椰絲拼($88)
極具東南亞特色嘅甜品,好香斑斕味,甜度稍高!

2023-12-23 39 views
鐵飯碗🍚今日同屋企人食餐便飯,屋企人就介紹上次公司食飯嘅時候覺得呢間環境、裝修、嘢食 同埋 服務態度都幾好,所以今次就一齊去食呢一間鐵飯碗嘅中菜餐廳!✅✅前菜方面,我哋叫咗叄巴醬鮮魷青瓜🦑🥒$118,見佢價錢唔貴應該份量都同普通例牌菜式差唔多,結果真係意料之外啊!鮮魷份量多到直程係令人驚訝😏😏😏而且味道非常唔錯,成家人都食唔停口!餸菜方面就嗌咗申江海鮮豆腐煲🥘(半份)$94、海鮮鴛鴦滑蛋河 🍲 $168、鳳凰脆柱桂花翅$ 164 同埋 南洋傳統肉骨茶🍗$128,其中一定要特別推介嘅就係佢哋嘅肉骨茶啦!同坊間任飲任添嗰啲有啲唔同,味道更加有層次,非常足料,同行嘅屋企人都讚不絕口!🉐🉐🉐全部餸菜份量都好多,而且非常有質素,同一般嘅酒家真係冇得比,而且價錢仲要一啲都唔貴,性價比超級高!另外我哋仲叫咗兩碗湯,包括係鹹菜海鮮豆腐湯🦐$68 同埋 白胡椒豬肚雞湯🐷🐔$88,其中鹹菜海鮮豆腐湯比較少見,都幾有特色,值得一試!☺️
鐵飯碗🍚

2023-12-22 29 views
潮遊世界系列,朋友跟我去酒店吃特色晚餐,新加坡菜之夜。講馬來西亞不得不提肉骨茶,地道之作品,絕對要去朝聖! 炸蝦片配參巴醬店子贈送餐前小食,蝦片輕盈酥脆,不會油膩,蘸上帶辣參巴醬,惹味喔。牛肋骨骨大肉亦滿滿汁,上菜鮮甜嫩滑,冰糖味重的,牛肋骨去骨,成牛肋條,肉汁滿滿之部分,牛腹附近的肋骨位置,店子的肉較鬆軟,瘦肉多脂肪少,薄薄的筋膜和細緻感肉骨湯肉骨茶是經典美吃,做得很地道,很受歡迎,是在新加坡吃到的味道。用帶肉連骨跟一些中藥,主要是當歸,玉竹,當參,杞子等,配合肉骨茶蒜頭原球連衣煲,店子肉骨茶除了美味,其實也有食療作用,像新加坡和馬來西亞天氣長年炎熱潮濕,肉骨茶中有藥材可祛濕補氣,甚麼時候吃肉骨茶也是棒棒的。份量多 ,味道濃郁,非常棒咖喱雜菜煲廣受歡迎的菜肴,配以各種蔬菜,加上香濃味咖喱的堪稱完美。 咖哩雜菜材料多,洋蔥切件,蕃茄去皮,甘荀。 整道菜的重點是菜菜,吸盡咖喱的味道,口感亦有口感,棒,能增加香味,也沒有那麼油膩。黑大蝦粉絲整道菜的主角是粉絲,粉絲吸盡醬汁,口感亦煙韌彈牙吃起來更加滋味。粉絲也滿滿香味,朋友愛煲仔菜,原煲上吃到暖笠笠。大蝦粉絲煲,簡單好吃之宴客菜回到馬來西
潮遊世界系列,朋友跟我去酒店吃特色晚餐,新加坡菜之夜。
講馬來西亞不得不提肉骨茶,地道之作品,絕對要去朝聖!
炸蝦片配參巴醬
牛肋骨
肉骨湯
咖喱雜菜煲
黑大蝦粉絲
回到馬來西亞之快樂時光,不間斷看到人到訪,跟朋友話家常。馬來西亞之情,滿滿快樂
#新加坡 #酒店 #鐵飯碗 #中菜 #香港美食 #灣仔美食 #灣仔必食 #灣仔好去處 #灣仔中餐 #酒店美吃 #香港灣仔 #灣仔
@tiffin_hk
Tiffin 鐵飯碗
地址:灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
2023-12-21 41 views
鐵飯碗 tiffin 地址: 灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓電話: =====================酒店內進駐的餐廳,一般都經過嚴格挑選,這間tiffin 是高級馬來西亞菜式,你想到的肉骨菜串燒等,經過包裝同,搖身變成精一來先點茶及端上自家製的炸蝦片及醬,菜會一宜溫著保持溫度!$88 脆皮乳鴿見到圖片金黃,外皮薄脆,乳鴿肉很香醃得入味,上桌時會用蓋蓋著煙燻,當打開時煙燻香飄出。見是十大signature dish之一,點了半入$168 黑毛豬肋骨來嚐嚐。富油香,表層烤到香脆,個dip sauce 味道酸甜中帶辣,的味獨特shooter 杯中是檸檬汁用來鮮油膩$168 欖菜肉碎長豆角,黑色點點就是醃欖菜了,味道鹹鹹甘甘,加上豬肉碎甚是惹味兼下飯。$128 南洋肉骨茶(一人份),難得是油炸鬼沉了湯仍是脆脆的,肋骨好腍,湯是有點鼓油香加淡淡藥香,湯濃郁$138 正宗檳城炒貴刁,炒河粉條條都沾了醬油,也是炒至條條分明沒有黏一起,材料有蝦,蛋碎,芽菜等,加些辣醬更是滋味。令我眼前為之一亮的是醋油渣 脆脆同油脂芳香,妙呀!真是第二度唔會食到咁巧究的炒貴刁還有甜點呢$88 斑蘭椰絲
鐵飯碗 tiffin

地址: 灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
電話:
=====================

一來先點茶及端上自家製的炸蝦片及醬,菜會一宜溫著保持溫度!

shooter 杯中是檸檬汁用來鮮油膩

還有甜點呢$88 斑蘭椰絲

這頓飯很滿意,見到lunch menu 更是吸引,百來元起就體驗到酒店級星馬菜。
如果要同客食飯or搵個高雅得體地方同朋友請飯,呢度真係好啱!環境高雅,枱與枱之間距離充足,有足夠私隱度。午巿其實都唔算貴,性價比極高❣️👍每張枱都真係會有個鐵飯碗!😆茶靚!菊花、茉莉花、龍井、鐵觀音等等好多選擇,會一路有蠟燭熱住。侍應仲會不時走過黎幫忙添茶。餐前免費小食都好特別,唔係普通既花生豆,係一份蝦片同埋參巴醬。參巴醬係好有馬拉香料風味嘅辣醬,淨係個醬都好好食😂😋🥢午市套餐孖寶$268極度推介呢度既午巿孖寶❣️咁既環境、服務、食物份量同質素,只係呢個價,真心無得輸❣️星期一至日都有午巿套餐,而且套餐menu會周不時轉,keep住食都唔怕悶。今日既孖寶就有1️⃣鐵飯壺胡椒燒鴨半隻上枱嗰陣俾佢個份量嚇親!!勁!大!份!!!望下張相就知,皮脆!又唔會好肥!好多肉,又嫩,個醬係黑胡椒醬,真心好好食!2️⃣金絲麥皮軟殼蝦聞到已經好香,成隻蝦都軟殼,成隻蝦,可以連蝦頭蝦尾連殼食!啱晒懶人!好香脆牛油香,正!😋🥢馬來傳統肉骨茶$128/位用左一字骨,仲有好大個蒜頭,個肉骨茶足料,超濃味!風味十足,好滋補,食完暖笠笠🥢蛋黃醬脆鴨絲夾$188鴨絲夾有八件,酥脆,鴨絲肉香,伴淡淡胡椒香🫓🌮馬來脆皮曼煎糕$68/2
如果要同客食飯or
搵個高雅得體地方同朋友請飯,
呢度真係好啱!
環境高雅,
枱與枱之間距離充足,
有足夠私隱度。
午巿其實都唔算貴,
性價比極高❣️👍

每張枱都真係會有個鐵飯碗!😆

茶靚!
菊花、茉莉花、龍井、鐵觀音等等好多選擇,
會一路有蠟燭熱住。
侍應仲會不時走過黎幫忙添茶。

餐前免費小食都好特別,
唔係普通既花生豆,
係一份蝦片同埋參巴醬。
參巴醬係好有馬拉香料風味嘅辣醬,
淨係個醬都好好食😂😋

🥢午市套餐孖寶$268
極度推介呢度既午巿孖寶❣️
咁既環境、服務、食物份量同質素,
只係呢個價,
真心無得輸❣️

星期一至日都有午巿套餐,
而且套餐menu會周不時轉,
keep住食都唔怕悶。

今日既孖寶就有
1️⃣鐵飯壺胡椒燒鴨半隻
上枱嗰陣俾佢個份量嚇親!!
勁!大!份!!!
望下張相就知,
皮脆!又唔會好肥!
好多肉,又嫩,
個醬係黑胡椒醬,
真心好好食!

2️⃣金絲麥皮軟殼蝦
聞到已經好香,
成隻蝦都軟殼,
成隻蝦,可以連蝦頭蝦尾連殼食!
啱晒懶人!
好香脆牛油香,正!😋

🥢馬來傳統肉骨茶$128/位
用左一字骨,仲有好大個蒜頭,
個肉骨茶足料,超濃味!
風味十足,好滋補,食完暖笠笠

🥢蛋黃醬脆鴨絲夾$188
鴨絲夾有八件,
酥脆,
鴨絲肉香,伴淡淡胡椒香

🫓🌮馬來脆皮曼煎糕$68/2件
好特別嘅地道食物,
係叫Apam Balik既馬來西亞國民小吃❣️
一定要趁熱食!
入面有粟米、花生粒等香脆粒粒。
個皮好脆,
雖說是甜品,但唔係好甜,
兩件其實四個人分應該啱啱好!

🥣貓山王楊枝甘露$138
貓山王真心高質!
好好食呀!!!❣️

真心,
呢度真係超水準,
性價比高呀❣️
服務超好,
侍應細心候命,爽快回應,
枱布會蒸熨好,
坐低時會拉凳,
無得輸呀❣️大推介👍

⚠️ps. 要留意千祈唔好搞錯君悅酒店!
因為君悅酒店有一間一模一樣叫tiffin😂
但完全唔同野黎。
gps好容易帶錯,所以要睇清楚⚠️
去完個東南亞旅行返到黎香港有啲掛住馬來西亞菜,朋友就推介咗我嚟呢間係灣仔和悅酒店嘅鐵飯碗,呢度環境裝修優雅,好適合同朋友傾計,至於食物方面,味道除左一流之外仲好正宗😋🥚蛋黃醬脆鴨絲夾 $188 幾個特色嘅前菜,將鴨絲夾喺薄脆之間,令到口感好特別,薄脆亦都吸收哂鴨絲嘅肉香,加埋面頭少少嘅蛋黃醬,令到個味道更有層次同更豐富🕊️香茅煙燻脆皮鴿 $88 脆皮鴿新鮮炸起,熱辣辣好惹味,而且肉嫩多汁,一咬落塊皮度就爆汁,真係好好食,而且又獨有嘅香茅煙熏味道,係喺出邊食嘅乳鴿食唔到嘅味道,勁有特色🦆砂拉越胡椒燒鴨 $228 燒鴨皮脆肉嫩,而且唔會有厚厚嘅脂肪,同出邊係燒味專門店食嘅簡直係兩個境界,而且呢間餐廳做嘅係馬拉風味嘅胡椒燒鴨,所以會有好獨特嘅胡椒味道,味道都幾特別🥣南洋傳統肉骨茶 $128 馬來西亞菜點少得肉骨茶,梗係要嗌一盅嚟試吓,估唔到一試難忘,肉骨茶並唔係好重藥材味嗰種,而係有胡椒香味嘅,排骨同埋豆卜配埋蒜蓉辣椒豉油一齊食,令人食得好享受🦐檳城福建蝦湯麵 $138 呢個正宗檳城福建蝦湯麵絕對令人回味無窮,湯頭濃郁,蝦味香濃,見到都垂涎欲滴,麵條彈牙有嚼勁,配上新鮮嘅蝦肉、蛋同蔬菜,口感豐

🦐檳城福建蝦湯麵 $138 呢個正宗檳城福建蝦湯麵絕對令人回味無窮,湯頭濃郁,蝦味香濃,見到都垂涎欲滴,麵條彈牙有嚼勁,配上新鮮嘅蝦肉、蛋同蔬菜,口感豐富多樣,每一啖都能感受到蝦嘅鮮味

🥞馬來脆皮曼煎糕 $68 外層酥脆金黃,內裡鬆軟香甜,煎糕入面有豐富多樣嘅配料,例如椰絲、花生碎同紅糖,帶來了不同嘅口感同風味,簡直係回味無窮

此外,仲有鐵飯碗十大名菜,大家都不妨試吓😋

📍灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓 - 鐵飯碗 (灣仔)
Happy fri ,揾埋好友一同品嘗皇悅酒店新馬拉菜餐廳-鐵飯碗。入到餐廳,即見笑容滿面的女服務員打招呼,環境藍色主調,時尚高檔。放假mood,胃口好,大點六道菜。金沙雲南雞樅菌前菜,金黃條狀帶黑色斑紋,華麗立體。放入口,蛋黃香噴噴帶菇味,爽口不油膩,有驚喜!金不換洋蔥牛:以嫩牛肉和蔥段為主要食材,以獨特的調味料烹飪,口感鮮嫩多汁,蔥段的香甜也能完美融入牛肉的鮮美味道。馬來咖哩雜菜煲一道經典的馬來西亞菜式,融合了豐富的蔬菜和咖哩的香氣。這道菜採用多種蔬菜,如茄子、花椰菜、胡蘿蔔等,配上香料濃厚的咖哩湯汁,味道醇厚而不膩。正宗檳城炒貴刁正宗檳城炒貴刁是檳城特色菜之一,以大蝦、臘腸蔥段和拌炒過的貴刁為主要食材。幹濕度炒得剛好,使得貴刁的嫩口,蝦的鮮甜與蔥的香氣相得益彰。鴛鴦斑斕椰絲拼椰汁:鴛鴦斑斕椰絲拼椰汁是一道引人注目的馬來西亞甜點。它結合了鮮甜的椰絲和清涼的椰汁,味道豐富而且口感獨特。這道甜點以斑藺和椰奶蓉組合,給人一種絕妙的味覺體驗。蟹肉叉燒芙蓉蛋以蟹肉和叉燒為主要配料,芙蓉蛋則為菜餚的蛋花湯。蟹肉和叉燒提供了豐富的肉質口感,而芙蓉蛋則為菜品增添了柔軟綿密的口感。整體而言,環境高

金沙雲南雞樅菌

金不換洋蔥牛:

馬來咖哩雜菜煲

正宗檳城炒貴刁

鴛鴦斑斕椰絲拼椰汁:

蟹肉叉燒芙蓉蛋

整體而言,環境高檔時尚,食物滋味,服務體貼殷勤!聚餐品美食好選擇!
TakeAway
2023-12-15 25 views
今日同朋友嚟到灣仔午聚,諗起呢間專食正宗星馬菜嘅皇悅酒店鐵飯碗餐廳,佢環境非常之開明光猛又decent,一於帶朋友嚟呢度食午餐🍱兩位女士都唔係好肚餓,不過睇menu 見到有好多選擇,仲有一啲專為午市而出嘅孖寶,睇落去價錢都實惠,於是我哋點咗下面食物:🥢螺頭花膠燉雞湯(每位)- 一飲就飲得出係真材實料!花膠大大塊,螺頭味好配合雞湯,非常濃郁,呢啲天氣飲落去暖笠笠❤️頭盤點咗呢個🥢皮蛋五香炸肉卷- 炸肉卷炸得好香脆,一啲都唔油膩,側邊嘅青瓜皮蛋酸薑非常解肥膩👍🏻孖寶跟白飯- 呢個價錢非常抵,268已經有兩個主菜連白飯,仲要個主菜係好考功夫菜!🥢鐵飯碗胡椒燒鴨- 燒鴨啖啖肉,皮燒得好好冇肥膏,平時唔食皮嘅我今日連皮食,側邊啲胡椒汁好香,但唔會辣,送飯一流🥢金絲麥皮軟殼蝦-呢個軟殼蝦份量十足好大碟,最欣賞呢度啲菜式全部上碟嘅時候係熱辣辣,真係啱啱新鮮煮起!佢炸得個蝦好乾身一啲都唔油,咸蛋黃汁配合埋麥皮蝦好好食甜品叫左🥢貓山王楊枝金露,我同朋友都係榴槤控一定留肚食個甜品🍧楊枝甘露本身唔會好甜,再配合埋貓山王獨有嘅榴槤香味,絕對係呢餐飯嘅亮點!我哋一人食一個非常滿足😌

Type of Meal
Lunch
2023-12-14 24 views
餐廳有種瑰麗堂皇既氣派,座位寬敞舒適。前菜服務員招呼斟茶次數不下十數次,殷勤有禮🫡一開頭會送上蝦片,以及喺馬來西亞家傳戶曉嘅參巴醬,個醬汁真係無敵好食,又香又辣,完全停唔到🤯✨香茅煙燻脆皮鴿 $88少數真正做到煙燻味道既餸菜,欣賞。✨大頭蝦黑椒粉絲煲 $188 一向鍾情於粉絲,黑椒令到粉絲更香口,配上大頭蝦,彈牙啖啖肉,有少少似龍蝦既口感。✨慢煮陳皮牛肋骨 $149 😍推薦!一訪時食過餐廳既招牌菜,炭燒黑毛豬肋骨,今次試埋慢煮陳皮版本,同樣有驚喜!牛肋骨肥美厚肉,比平時食既牛腩更香軟,完全唔韌。而醬汁係靈魂,陳皮香味四溢,齒頰留香,差啲要叫碗白飯撈撈佢😋✨胡椒雞樅菌炒鮮鮑片 $238鮑片爽口,少少似飲宴中品嚐到既炒花枝片,但鮑片就更鮮味。✨沙嗲海蜇手撕雞 $238雞皮依然保留香脆,雞肉嫩滑,加埋爽口海蜇一啖過食。沙嗲味較重,食得多會膩,最好多人分享。

✨香茅煙燻脆皮鴿 $88
少數真正做到煙燻味道既餸菜,欣賞。

✨大頭蝦黑椒粉絲煲 $188

✨慢煮陳皮牛肋骨 $149 😍

✨胡椒雞樅菌炒鮮鮑片 $238
鮑片爽口,少少似飲宴中品嚐到既炒花枝片,但鮑片就更鮮味。

✨沙嗲海蜇手撕雞 $238
2023-12-13 25 views
結婚周年紀念日,揀咗一間平時好少食嘅馬來西亞菜. 主要都係貪佢夠正,可以坐到慢慢食.人大咗,其實食嘢都好似唔係咁緊要. 意思即係開始食環境. 呢度俾人一種好高級嘅會所餐廳.侍應嘅服務態度非常之好會飲完一杯茶,佢都會幫你refill. 直頭覺得自己好似去咗私人會所咁一嚟到就送咗一盤蝦片我哋叫咗個肉骨茶一人份量,諗住試吓. 個人就好鍾意呢種肉骨茶嘅味道,因為佢唔係太重藥材味,反而有啲杞子嘅香味. 蟹黃炒翅. 聽個名都覺得高級食落去好乾身加埋生菜嘅清新脆囗造成咗非常好嘅口感咖喱雜菜煲,可能我唔係咁食得辣咖喱嘅辣度都好足夠,唔知係咪因為咁樣令到啲蔬菜全部都好鮮甜.叫咗個炸子雞做到皮脆肉嫩,我以為自己食緊高級嘅中餐最後上埋炒貴刁,個味道好濃隻蝦都好新鮮

一嚟到就送咗一盤蝦片

我哋叫咗個肉骨茶一人份量,諗住試吓.

叫咗個炸子雞做到皮脆肉嫩,我以為自己食緊高級嘅中餐

最後上埋炒貴刁,個味道好濃隻蝦都好新鮮
2023-12-09 35 views
南洋傳統肉骨茶🍲$128肉骨瘦肉酥爛肥肉滑口,蘸小小蒜碎,口感更濃郁,藥材味道都剛剛好👍🏼.螺頭花膠燉雞湯🍲$168滋陰養顏,鮮甜濃郁雞湯味,花膠口感黏黏綿綿,入口很滑😋.砂拉越胡椒燒鴨🍗228外皮香脆油亮,鴨肉肥瘦適中,入面肉質鮮嫩.申江海鮮豆腐煲🍲$94海鮮味好足鮮甜,豆腐口感細緻鮮嫩.正宗檳城炒貴刁🍝$138很香口的一道菜,小小辣很惹味😋.鴛鴦斑斕椰絲拼🥧$88口感軟軟蠕蠕,外皮淡淡班蘭幽香,香濃鮮甜椰絲味😍
南洋傳統肉骨茶🍲$128
螺頭花膠燉雞湯🍲$168
滋陰養顏,鮮甜濃郁雞湯味,花膠口感黏黏綿綿,入口很滑😋
砂拉越胡椒燒鴨🍗228
外皮香脆油亮,鴨肉肥瘦適中,入面肉質鮮嫩
申江海鮮豆腐煲🍲$94
海鮮味好足鮮甜,豆腐口感細緻鮮嫩
正宗檳城炒貴刁🍝$138
很香口的一道菜,小小辣很惹味😋
鴛鴦斑斕椰絲拼🥧$88
口感軟軟蠕蠕,外皮淡淡班蘭幽香,香濃鮮甜椰絲味😍
鐵飯碗 (灣仔)去左皇悅酒店品嚐精緻美味的馬來西亞菜❤️❤️炸蝦片鐵觀音☕️☕️鐵觀音的茶葉經過精心挑選和處理,泡出的茶水呈金黃色👍👍散發著濃郁的茶香😄😄螺頭花膠燉湯🍲🍲螺頭和花膠搭配上精心熬煮的高湯😙😙濃郁的湯汁和豐富的口感🥰🥰湯中的螺頭鮮甜😊😊花膠濃郁滑嫩👍👍十分滋補和美味❤️❤️江南香煎大頭蝦🦐🦐大頭蝦鮮嫩多汁,經過煎烤後,外皮呈現金黃色,口感酥脆😃😃蝦肉的鮮甜十足,加上特製的醬汁,有口感層次😍😍炭烤黑毛豬肋骨🍖🍖豬肋骨肉質嫩滑,外表炭烤的香脆,內裡保持著豐富的肉汁👍👍每一口肉都帶有炭火的香氣❤️❤️讓人回味無窮,必食😀😀仲有6杯檸檬汁比你清一清味蕾😋😋豉汁蒸蟶子(四隻)蟶子大大隻又新鮮😚😚配上豉椒的調味,味道鮮美😋😋蟶子的肉質鮮甜,入口即化🤩🤩菠蘿🍍酸甜咕嚕肉咕嚕肉酸酸甜甜,口感酥脆😁😁 豬肉經過炸烹,外脆內嫩,肉質鮮美😋😋仲有新鮮菠蘿肉,十分美味🥰🥰餐廳環境精美,座位好舒適❤️十分合適來食家庭聚餐👍👍灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
鐵飯碗 (灣仔)

去左皇悅酒店品嚐精緻美味的馬來西亞菜❤️❤️

炸蝦片

鐵觀音☕️☕️

螺頭花膠燉湯🍲🍲

江南香煎大頭蝦🦐🦐

炭烤黑毛豬肋骨🍖🍖

豉汁蒸蟶子(四隻)

菠蘿🍍酸甜咕嚕肉

餐廳環境精美,座位好舒適❤️十分合適來食家庭聚餐👍👍

灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
2023-12-08 124 views
今晚到鐵飯碗食晚餐,位於灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓。 店內環境高貴典雅,以懷舊東南亞風格為主。餐廳主打高級馬來西亞菜和中菜, 坐低不久店員為我們送上蝦片和菊花茶(每位$32), 另外我們點了螺頭花膠燉雞湯$168、 香茅煙燻脆皮鴿$88、 炭烤黑毛豬肋骨$164、 鮑魚雞肉粒燴飯$168、 大頭蝦薑蔥撈麵$188、 馬來脆皮曼煎糕$68。 📌蝦片 ~ 蝦片配上辣醬一起吃,特別香脆惹味。 📌螺頭花膠燉雞湯 ~ 味道清甜, 燉湯好足料,滋補養顏。 📌香茅煙燻脆皮鴿 ~ 入口有好香的煙燻味, 脆皮鴿外皮有光澤, 口感酥脆鮮香, 肉質細嫩美味。 📌炭烤黑毛豬肋骨 ~ 肉香濃郁,肉多又夠腍,啖啖都品嚐到炭烤的獨特味道, 配上惹味的黃椒醬, 味道更加提升。 仲有六杯檸檬特飲, 酸酸的非常去膩。 📌鮑魚雞肉粒燴飯 ~ 好味多料的燴飯, 芡汁滲透入飯內, 美味可口。 📌大頭蝦薑蔥撈麵 ~ 蝦肉新鮮大隻,薑蔥撈麵葱香撲鼻,撈麵爽口。 📌馬來脆皮曼煎糕 ~ 外酥內嫩的餅皮,餡料有粟米和花生粒,香噴噴又美味。 整體而言餐廳價格合理,菜式高質,服務貼心。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見

📌蝦片 ~ 蝦片配上辣醬一起吃,特別香脆惹味。
蝦片

📌螺頭花膠燉雞湯 ~ 味道清甜, 燉湯好足料,滋補養顏。
螺頭花膠燉雞湯

香茅煙燻脆皮鴿

炭烤黑毛豬肋骨

鮑魚雞肉粒燴飯

大頭蝦薑蔥撈麵

馬來脆皮曼煎糕

整體而言餐廳價格合理,菜式高質,服務貼心。

2023-12-07
$500 (Dinner)
蝦片
螺頭花膠燉雞湯
香茅煙燻脆皮鴿
炭烤黑毛豬肋骨
鮑魚雞肉粒燴飯
大頭蝦薑蔥撈麵
馬來脆皮曼煎糕
2023-12-08 37 views
高質馬來西亞盛宴鐵飯碗 (灣仔)~~~~~~~~~~~~~~~~~位於灣仔的馬來西亞菜餐廳。餐廳位於皇悅酒店內,這間餐廳的菜式正宗又地道。餐廳環境寬敞優美,員工殷勤有禮,整個用餐過程都貼心照顧。炭烤黑毛豬肋骨 半份 $164半份(6件)啱晒兩個人食。豬肋骨好入味,口感嫩滑,每一啖都有炭烤嘅味道~加埋酸酸甜甜嘅黃椒醬更加好味,配上6杯檸檬mocktail,可以食完一條豬肋骨飲一杯,解膩一流。鳳凰脆柱桂花翅 ($164)生菜包粉絲,雞蛋,肉絲,洋蔥招牌菜“鐵飯碗“釀豆腐 ($188)釀豆腐本身的質地綿軟細嫩,豆腐內部的餡料豐富的味道使得豆腐更加美味多汁。鮑魚雞粒燴飯($168)鮑魚雞粒燴飯結合了鮑魚和雞肉的口感,搭配著米飯的香氣。📍鐵飯碗 (灣仔)灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
高質馬來西亞盛宴
鐵飯碗 (灣仔)
~~~~~~~~~~~~~~~~~

炭烤黑毛豬肋骨 半份 $164

鳳凰脆柱桂花翅 ($164)
生菜包粉絲,雞蛋,肉絲,洋蔥

招牌菜“鐵飯碗“釀豆腐 ($188)

鮑魚雞粒燴飯($168)

鮑魚雞粒燴飯結合了鮑魚和雞肉的口感,搭配著米飯的香氣。

📍鐵飯碗 (灣仔)
灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
2023-12-07 49 views
各方面皆水準以上,正宗馬來西亞風味。甫坐下即送來蝦簽餅,鮮甜可口,吃得出是真材實料,鮮蝦含量高。南洋傳統肉骨茶,喜歡濃郁的藥材味道,感覺滋補,豬肋排軟腍入味,伴以油炸鬼、醬油、紅椒碎和蒜蓉。肥仔芽菜海南雞,選用色澤淡黃油亮的清遠雞,肉質爽滑。芽菜爽脆,豐富了口感層次。香茅煙燻脆皮鴿,賣相美觀,以煙燻著上枱,皮脆肉嫩,伴隨著幽幽的煙燻香氣和香茅香氣。炭烤黑毛豬肋骨是最喜歡的菜式,炭燒的時間掌握得好,沒有令肉質過乾過硬,有肉的位置仍然是嫩滑有肉汁的,加上醬汁香口惹味,還附上六小杯檸檬汁去膩,實在貼心!申江海鮮豆腐煲熱騰足料。馬來脆皮曼煎糕是馬來西亞的人氣小食,餡料有花生碎、白砂糖和粟米粒等,個人覺得粟米的味道不太相配。不少食物可點半份,適合人少光顧時仍可多試一些菜式。
各方面皆水準以上,正宗馬來西亞風味。

申江海鮮豆腐煲熱騰足料。

不少食物可點半份,適合人少光顧時仍可多試一些菜式。
Type of Meal
Dinner