重拾在馬路邊和大排檔打邊爐的那種街頭feel🥳 這裡把80年代杜老誌道一帶那繁華的街景重現出來~超正!每個角落都是打卡點😆有夜總會丶麻雀館丶大押丶茶檔丶舊式士多⋯而桑拿館丶遊戲機舖內原來是VIP房間!而食物質素也很不錯~我們來打邊爐,除了湯底選擇非常多,海鮮料亦非常新鮮👍🏼🔶胡椒豬肚雞湯底 $138這個湯底好好喝~未開始打邊爐已經不停地喝😆很鮮甜又足料,胡椒香氣恰恰好,雞件嫰滑又入味。🔶火鍋海鮮船$388/2位有鮑魚丶大蝦丶蜆丶蟶子丶脆肉魚鯇丶鳝片,全部都好新鮮,尤其是鮑魚和蟶子非常鮮甜!足夠2人份量,好滿足~🔶沙嗲豬頸肉 $60豬頸肉爽口滑順油脂豐富,而沙嗲味不算太濃,1客份量也挺多。🔶鮮淮山 $35鮮淮山切成正方磚狀,入口清鮮爽脆。🔶 竹蔗茅根水$35 /1 Jar 清熱氣也不會太甜👍🏼打邊爐必喝🤤1 Jar兩人享用剛剛好🔶餐前小食$20/碟🔶醬料 $15/位

🔶胡椒豬肚雞湯底 $138

🔶火鍋海鮮船$388/2位

🔶沙嗲豬頸肉 $60

豬頸肉爽口滑順油脂豐富,而沙嗲味不算太濃,1客份量也挺多。

🔶鮮淮山 $35

鮮淮山切成正方磚狀,入口清鮮爽脆。

🔶 竹蔗茅根水$35 /1 Jar

清熱氣也不會太甜👍🏼打邊爐必喝🤤1 Jar兩人享用剛剛好

🔶餐前小食$20/碟
🔶醬料 $15/位

2021-08-24 115 views
今晚同朋友試試銅鑼灣呢間杜老誌大飯店佢由專食小菜變左港式火鍋店依度環境好特別有唔同懷舊既港式風景好啱我哋D後生仔打卡火鍋湯底揀左鴛鴦一邊藥膳一邊麻辣火鍋配料都幾新鮮手切封門柳幾有牛味,肉質偏爽口西班牙豬肉夠嫩滑,肉質軟腍紫菜炸響鈴好脆口,紫菜同響鈴好夾鬼馬蝦膠即係油炸鬼釀蝦膠油炸鬼就唔夠脆,偏硬蟹籽墨魚滑夠哂彈牙最特別係椒鹽粟米,平時打邊爐好少見食落好香口惹味,又有粟米既甜整體食物質素唔錯,環境夠哂闊絡同班Friend黎打邊爐吹水就啱哂
今晚同朋友試試銅鑼灣呢間杜老誌大飯店
佢由專食小菜變左港式火鍋
依度環境好特別
有唔同懷舊既港式風景
好啱我哋D後生仔打卡
火鍋湯底揀左鴛鴦
一邊藥膳一邊麻辣
火鍋配料都幾新鮮
手切封門柳幾有牛味,肉質偏爽口
西班牙豬肉夠嫩滑,肉質軟腍
紫菜炸響鈴好脆口,紫菜同響鈴好夾
鬼馬蝦膠即係油炸鬼釀蝦膠
油炸鬼就唔夠脆,偏硬
蟹籽墨魚滑夠哂彈牙
最特別係椒鹽粟米,平時打邊爐好少見
食落好香口惹味,又有粟米既甜
整體食物質素唔錯,環境夠哂闊絡
同班Friend黎打邊爐吹水就啱哂
紫菜炸響鈴
椒鹽粟米
2021-08-03
$350 (Dinner)
紫菜炸響鈴
椒鹽粟米
2021-08-24 23 views
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : 9.4/10服務: 8.9/10味道: 8.9/10影相: 9/10性價比 : 8.8/10回頭率 : 8.8/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖以懷舊港式小炒而聞名既「杜老誌大飯店」最近晚市黎個大轉身,轉攻火鍋市場🔥.餐廳環境Keep住不變保持港式風味,五光十色嘅懷舊霓虹燈依然保持住多個打卡影相位架📸.©重慶空運麻辣湯 $108湯底款式頗多,有成22款咁多!養生,海鮮,火辣樣樣齊作為麻辣控,必定係揀麻辣湯🤣火紅湯底,面頭鋪滿辣椒,大蔥,西芹等望落真係勁吸引💕湯底惹味火辣,愈食愈過癮而且吾會因煮耐左或加左湯而變得淡味架~.©花彫肥牛 $128花彫酒將牛肉嘅鮮味大大提升加上淡淡嘅酒香,更富層次感😍底下疊左層芽菜托高牛肉吾會因過度浸泡而變味慢慢食都冇問題😋.©招牌餃 $98即係黑松露肉蟹餃超薄嘅餃皮,包住足料餃餡裡面係一絲絲嘅蟹肉再混入黑松露鮮中帶出淡淡松露香👍.©海中蝦滑 $82蝦滑加入左鮮蝦肉同蟹籽,增添吾少口感!爽口彈牙,啖啖肉呀😍.©炸午餐肉 $58。芝士腸 $45邪惡酥脆炸午餐肉同爆芝芝士腸相信冇人可以抗拒佢地🙈不過午餐肉再酥脆D,
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
環境 : 9.4/10
服務: 8.9/10
味道: 8.9/10
影相: 9/10
性價比 : 8.8/10
回頭率 : 8.8/10
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
以懷舊港式小炒而聞名既「杜老誌大飯店」
最近晚市黎個大轉身,轉攻火鍋市場🔥
餐廳環境Keep住不變
保持港式風味,五光十色嘅懷舊霓虹燈
依然保持住多個打卡影相位架📸

©重慶空運麻辣湯 $108
湯底款式頗多,有成22款咁多!
養生,海鮮,火辣樣樣齊
作為麻辣控,必定係揀麻辣湯🤣
火紅湯底,面頭鋪滿辣椒,大蔥,西芹等
望落真係勁吸引💕
湯底惹味火辣,愈食愈過癮
而且吾會因煮耐左或加左湯而變得淡味架~

©花彫肥牛 $128
花彫酒將牛肉嘅鮮味大大提升
加上淡淡嘅酒香,更富層次感😍
底下疊左層芽菜托高
牛肉吾會因過度浸泡而變味
慢慢食都冇問題😋

©招牌餃 $98
即係黑松露肉蟹餃
超薄嘅餃皮,包住足料餃餡
裡面係一絲絲嘅蟹肉再混入黑松露
鮮中帶出淡淡松露香👍

©海中蝦滑 $82
蝦滑加入左鮮蝦肉同蟹籽,增添吾少口感!
爽口彈牙,啖啖肉呀😍

©炸午餐肉 $58。芝士腸 $45
邪惡酥脆炸午餐肉同爆芝芝士腸
相信冇人可以抗拒佢地🙈
不過午餐肉再酥脆D,口感會更佳~

©黃金鮮魷 $82
除左打邊爐,呢個黃金鮮魷都值得推薦
超薄嘅炸粉,入口鬆。酥。脆
帶住勁濃郁嘅鹹蛋黃香,沙沙嘅口感
包住鮮嫩爽口嘅鮮魷肉,大讚👍
2021-08-06
2021-08-24 61 views
之前已經嚟過銅鑼灣呢一間杜老誌飯店食小菜,而家佢哋就轉左營做火鍋,環境真係好特別,好啱我哋後生仔打卡。嗰日夜晚大概八點上到去都差唔多滿座。我哋今次係嚟慶祝生日,仲買埋蛋糕上嚟添,店員好好幫我哋雪住個蛋糕。火鍋湯底有鴛鴦,我哋叫咗兩款湯底一邊辣一邊唔辣。全部材料都算幾新鮮,我最鍾意食佢個紫菜響鈴好脆口,而且牛肉唔un,好爽口。好特別嘅係佢哋有出呢個梅菜豬肉丸,好得意呀😂我哋叫咗四寶丸入邊其中一款就係梅菜豬肉丸,好食緊肉餅嘅味道,幾有新鮮感嘅。因為我哋嚟食蛋糕店員非常細心,已經幫我哋拎晒好碟仔同餐具俾我哋食蛋糕,整體都幾好,推介👍
之前已經嚟過銅鑼灣呢一間杜老誌飯店食小菜,
而家佢哋就轉左營做火鍋
環境真係好特別,好啱我哋後生仔打卡。
嗰日夜晚大概八點上到去都差唔多滿座。

我哋今次係嚟慶祝生日,
仲買埋蛋糕上嚟添,
店員好好幫我哋雪住個蛋糕。
火鍋湯底有鴛鴦,
我哋叫咗兩款湯底一邊辣一邊唔辣。

全部材料都算幾新鮮,
我最鍾意食佢個紫菜響鈴好脆口,
而且牛肉唔un,好爽口。

好特別嘅係佢哋有出呢個梅菜豬肉丸,
好得意呀😂
我哋叫咗四寶丸入邊其中一款就係梅菜豬肉丸,
好食緊肉餅嘅味道,幾有新鮮感嘅。

因為我哋嚟食蛋糕店員非常細心,
已經幫我哋拎晒好碟仔同餐具俾我哋食蛋糕,
整體都幾好,推介👍
2021-08-23 979 views
打邊爐不嬲係香港人嘅最愛,我自己都唔例外,前幾日嚟咗呢間灣仔嘅杜老誌大飯店。佢嘅裝修好有港式八九十年代懷舊嘅味道,加上佢最近正式改為火鍋餐廳,有全新嘅餐牌,所以就黎打個邊爐。湯底叫咗大紅袍招牌麻辣湯,果然不愧為招牌,麻辣過癮,香濃惹味,湯底非常之高質。滑牛肉$108滑牛肉新鮮紅潤,仲配埋隻鮮蛋,肉質鮮嫩,而且切片夠晒厚身,有啖啖肉嘅感覺,成個口感更佳。西班牙豬肉$82豬片切片薄身,但煮熟口感又非常滿足,令到咬落去嘅口感結實,而且肉味都好濃郁。水魷$55水魷口感非常之爽脆,脆卜卜嘅口感令人欲罷不能,配搭埋香濃麻辣嘅湯汁,每啖都滋味爆登,非常推薦。雙籽鮮蝦雲吞$75呢個雲吞算係咁數一數二超好食嘅雲吞top3,皮薄餡足,啖啖都食到蝦,非常彈牙爽口,而且充滿咗湯汁,好好食呀。蟹籽墨魚滑$82墨魚滑真心好有質素,彈牙有咬口,煮耐咗都唔會老,每啖都食到好墨魚粒,十分足料。稻庭烏冬$38稻庭烏冬質地彈牙,吸收晒麻辣湯嘅精華,煮熟之後軟熟滑溜,好好味。炸午餐肉$58呢個熟食好有質素,午餐肉表皮炸得香香焦焦,內裏香軟,熱辣辣好好味。萵荀片$35萵荀片份外翠綠,切片厚薄適中,煮熟之後吸收晒湯底嘅精華,非常

滑牛肉$108

西班牙豬肉$82

水魷$55

雙籽鮮蝦雲吞$75

蟹籽墨魚滑$82

稻庭烏冬$38

炸午餐肉$58

萵荀片$35
萵荀片份外翠綠,切片厚薄適中,煮熟之後吸收晒湯底嘅精華,非常入味,而且爽口卜卜脆,好正啊。

除咗主食火鍋之外,佢嘅手拍青瓜都要贊一贊,醬汁非常微辣惹味,調味恰到好處,而且青瓜清新爽口,作為開胃小菜一流。

整體用餐經驗超正,勁鍾意佢嘅裝修,非常之有港式味道,而且食物質素都非常之一流,值得再encore。
2021-08-23 95 views
今日經過銅鑼灣,見到有間懷舊裝修既火鍋店,於是入去打邊爐😂睇返先知原來火鍋店之前係做小菜,依家改做火鍋餐廳,餐牌都轉左新😋🌟 麻辣湯麻辣湯好足料,味道濃郁,香味同辣味十足,辣度岩岩好好,有少少麻既感覺,必點招牌麻辣湯😋🌟 竹蓆水 ($35 一渣)竹蓆水香甜,份量多,有幾杯既份量,抵飲,而且食麻辣火鍋可以解一解辣😋🌟 手切封門柳 ( $198)封門柳牛味濃郁,份量多,牛肉新鮮,而且手切得好齊,證明師傅刀工唔錯👍🏻👍🏻🌟 五寶丸($98)五寶丸由牛筋丸,墨魚丸,梅菜豬肉,蝦丸,鯪魚丸組成👍🏻牛筋丸咬落多汁,牛味濃郁,爽口😋墨魚丸新鮮,彈牙,墨魚膠打得唔錯😋梅菜豬肉好特別,咸咸地,食落同梅菜蒸豬肉一樣味道,但整成丸😋蝦丸同鯪魚丸新鮮,爽口彈牙😋🌟 西班牙豬肉 ($82)豬肉味道濃郁,新鮮,切得唔會太厚,用黎打邊爐好快熟,岩岩好,而且份量多😋😋
今日經過銅鑼灣,見到有間懷舊裝修既火鍋店,於是入去打邊爐😂

🌟 麻辣湯

麻辣湯

🌟 竹蓆水 ($35 一渣)

竹蓆水

🌟 手切封門柳 ( $198)

手切封門柳

🌟 五寶丸($98)

五寶丸由牛筋丸,墨魚丸,梅菜豬肉,蝦丸,鯪魚丸組成👍🏻
牛筋丸咬落多汁,牛味濃郁,爽口😋
墨魚丸新鮮,彈牙,墨魚膠打得唔錯😋
蝦丸同鯪魚丸新鮮,爽口彈牙😋
五寶丸

🌟 西班牙豬肉 ($82)

2021-08-09
麻辣湯
竹蓆水
五寶丸
  • 封門柳
2021-08-22 89 views
今日同朋友一齊去試下呢間有香港懷舊特色的餐廳,試一試佢既打邊爐。四周的環境都非常具有香港的特色。而且會播香港好多舊式的音樂,整件事都十分配合。非常適合打卡。食物方面,我地主要以打邊爐為主,但都叫左兩個小食試一試。。小食。1.蟹膏帶子刺身( $95)帶子刺身新鮮,配合少少的蟹膏豐富口感。2.黃金鮮魷( $82)魷魚爽口,不會太韌,且有咸蛋黃的香味。打邊爐的湯底及材料如下:。湯底。大紅袍麻辣鴛鴦鍋($128)包括:台式養生美人鍋➰大紅袍招牌麻辣燙1.台式養生美人鍋有非常濃厚的藥材味,包括當歸、杞子、紅棗等。2.大紅袍招牌麻辣燙內由蒜粒、辣椒及蔥,以及飲到少少的藥材味,非常惹味,愈食愈訓,爽。。火鍋配料。1.頂級安格斯牛頸脊($248/例牌)2.鬼馬蝦膠( $68)3.紫菜炸響鈴( $52)4.招牌五寶丸($98/各兩粒)牛筋丸➰墨魚丸➰梅菜豬肉丸➰蝦丸➰鯪魚丸5.招牌三拼餃($132)黑松露肉蟹餃➰雙籽鮮蝦雲吞➰韭菜餃6.溫室翡翠苗($35)7.唐生菜($38)8.稻庭烏冬($38)整體以而,食物有質素,新鮮。值得一試。

食物方面,我地主要以打邊爐為主,但都叫左兩個小食試一試。

。小食。
1.蟹膏帶子刺身( $95)
帶子刺身新鮮,配合少少的蟹膏豐富口感。
蟹膏帶子刺身

2.黃金鮮魷( $82)
魷魚爽口,不會太韌,且有咸蛋黃的香味。
黃金鮮魷

打邊爐的湯底及材料如下:
。湯底。
大紅袍麻辣鴛鴦鍋($128)
包括:台式養生美人鍋➰大紅袍招牌麻辣燙
台式養生美人鍋

大紅袍招牌麻辣燙

火鍋配料。
1.頂級安格斯牛頸脊($248/例牌)
頂級安格斯牛頸脊

2.鬼馬蝦膠( $68)
鬼馬蝦膠

3.紫菜炸響鈴( $52)

4.招牌五寶丸($98/各兩粒)
牛筋丸➰墨魚丸➰梅菜豬肉丸➰蝦丸➰鯪魚丸
招牌五寶丸

5.招牌三拼餃($132)
黑松露肉蟹餃➰雙籽鮮蝦雲吞➰韭菜餃
招牌三拼餃

6.溫室翡翠苗($35)
溫室翡翠苗

7.唐生菜($38)
8.稻庭烏冬($38)

整體以而,食物有質素,新鮮。值得一試。
2021-08-05
$400 (Dinner)
蟹膏帶子刺身
招牌五寶丸
招牌三拼餃
溫室翡翠苗
2021-08-21 50 views
餐廳以前係食小菜嘅,但最近已經變咗做火鍋店,提供全新嘅餐牌去吸引人哋去打邊爐同埋打卡!餐廳裝修以舊式香港為藍本,超有八九十年代嘅香港風味! 🍴 火鍋海鮮船 (2人份) ($388) ⭐️⭐️⭐️⭐️侍應推介嘅海鮮船睇落都幾大份,包括左好大隻嘅南非鮮鮑魚、大蟶子皇、海蝦、魚片同埋大肉蟹。當中嘅大蟶子皇同埋魚片印象比較深刻,因為真係幾新鮮,食入口幾滑幾爽,正野!另外海蝦都真係幾生猛,上菜嘅時候佢仲係郁緊㗎!🍴 安格斯牛頸脊(大) ($298) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫啲色真係好靚,大份得來而且望落都擺得好靚好吸引,呢個真係幾有驚喜,佢唔係話好薄切,但係食落一啲都唔韌,牛味亦都好重,推介!🍴 清甜椰子雞湯 ($158) +大紅袍招牌麻辣湯 ($108) ⭐️⭐️⭐️⭐️椰子雞湯入面真係有齊椰子同埋雞肉,唔係求其用啲湯包沖出嚟,個湯底真係可以當湯飲。麻辣湯配埋唐生菜($38)同埋烏冬($38),吸收哂麻辣湯嘅精華,完完全全食到呢個湯嘅精髓!.............................. 杜老誌大飯店地址📍: 灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓總評分: 8.4/10 .........................

🍴 火鍋海鮮船 (2人份) ($388) ⭐️⭐️⭐️⭐️

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-07-28
2021-08-20 38 views
去咗邊到蒲?🤔🤔🤔收工係最開心嘅時刻,點解?因為又可以食食食…食最開心😃因為又可以拍拍拍…拍最忙形😅因為又可以寫寫寫…寫是喜好😇又可以同朋友食飯…傾計吹水😂———————————曾幾何時來過這裏吃飯,那時記得是食小菜⋯⋯🤔🤔🤔問問D員工,原來而家改咗做火鍋🍲⋯⋯仲係用全新餐牌提供火鍋食物,仲正,又平又靚裝修無變,一樣係咁靚甘特別💕一間來到必定會不停的打卡….打卡…無論你來過或未來過,來到總會令你被這裏的環境吸引。平日如果有些人去不到的地方,呢到通通可以去,好似有D人從未入過麻雀舘🀄️、或者你想去機舖又唔未夠年齡入去🎮,又或者兩個女人又點好意思去夜總會⋯⋯蒲😂⋯⋯蒲🤔哈哈….😂呢到比我通通去晒👍👏時光隧道穿梭機出發….✌️✌️✌️—————————-開始出發…食之旅😂😂😋😋🍲🦪🐟🐑🦑🌿🍃🥬🍞🧈🥒————————-⏭湯底:來一個沙爹鍋湯底🍲:運動後的晚餐,又可以⋯放肆的吃😂不過都食咗唔小嘢,又攬住個肚走😂————————-1️⃣廣島蠔🦪:又肥美、又大隻、又鮮甜、啖啖肉、正到暈😋————————-2️⃣脆肉魚骨腩🐟:我最喜愛吃的脆肉鯇魚腩,又甜又爽口,有咬口有口感的食物我特別喜愛✌️—————————-3️⃣羊肉
去咗邊到蒲?🤔🤔🤔
收工係最開心嘅時刻,點解?
因為又可以食食食…食最開心😃
因為又可以拍拍拍…拍最忙形😅
因為又可以寫寫寫…寫是喜好😇
又可以同朋友食飯…傾計吹水😂

———————————
曾幾何時來過這裏吃飯,那時記得是食小菜⋯⋯🤔🤔🤔
問問D員工,原來而家改咗做火鍋🍲⋯⋯
仲係用全新餐牌提供火鍋食物,仲正,又平又靚
裝修無變,一樣係咁靚甘特別💕
一間來到必定會不停的打卡….打卡…
無論你來過或未來過,來到總會令你被這裏的環境吸引。
哈哈….😂呢到比我通通去晒👍👏
時光隧道穿梭機出發….✌️✌️✌️

—————————-
開始出發…食之旅😂😂😋😋
🍲🦪🐟🐑🦑🌿🍃🥬🍞🧈🥒
⏭湯底:
來一個沙爹鍋湯底🍲:
運動後的晚餐,又可以⋯放肆的吃😂
不過都食咗唔小嘢,又攬住個肚走😂
1️⃣廣島蠔🦪:
又肥美、又大隻、又鮮甜、啖啖肉、正到暈😋

2️⃣脆肉魚骨腩🐟:

—————————-
3️⃣羊肉片:
食親火鍋多數都牛🐂或者🐷豬,今日打破傳統食羊🐑⋯⋯🤣🤣
羊肉片、肉質嫩、又唔會有 好「酥」的味道、實在好吃😋

——————————
4️⃣花姿片🦑:
爽口新鮮又彈牙的花枝片、✌️

—————————
5️⃣皇帝菜🌿:
差不多每次吃火鍋都叫呢個菜,就知有幾咁愛吃,又甜又健康的蔬菜🌿

6️⃣豆苗🌱:
溫室豆苗,又嫩又甜🌱

7️⃣山水豆腐:
豆腐食得多,吸收鈣又多
白白又滑滑,皮膚靚得多🤣
8️⃣秋葵:
唔係人人都鍾意食秋葵,但我就愛吃,秋葵又是一種健康又有益的蔬菜😋

————————
最後我所講的平日去不到的地方,全是這裏的特色又穿俊時光般的雅緻裝修,你話來到這裡又點可以唔食食食..拍拍拍..打卡打卡😀🌹🌹🌹🌹🌹5/5💕
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
————————
最近見朋友去左一間裝修好過癮嘅餐廳打卡即刻bookmark左Happy friday就去食下影下相6點半去到 未係好多人可以影下環境先喺咁懷舊嘅地方打邊爐 真係幾好feel用個紅托盤裝住啲調味料 別有一番風味揀左沙嗲湯底就梗係要淥下牛肉啦安格斯牛頸脊(大)油花均勻 入口超幼滑手打梅菜豬肉丸好似攞左碟肉餅去打邊爐咁肉丸肥瘦比例啱啱好 口感偏軟招牌黑松露蟹肉餃蟹肉一絲絲就算沙嗲都蓋唔住黑松露嘅香味田雞平時打邊爐少見嘅材料勁新鮮 上枱仲震震下田雞肉好彈牙 朋友覺得好恐怖正 我可以獨食🤣豆苗平時驚呢種豆苗會有臭青味但用沙嗲湯底完全冇問題價錢唔算貴 野食又幾好仲可以瘋狂影相打卡 唔錯唔錯
最近見朋友去左一間裝修好過癮嘅餐廳打卡

喺咁懷舊嘅地方打邊爐 真係幾好feel

用個紅托盤裝住啲調味料 別有一番風味

揀左沙嗲湯底
就梗係要淥下牛肉啦

安格斯牛頸脊(大)
油花均勻 入口超幼滑

平時驚呢種豆苗會有臭青味
但用沙嗲湯底完全冇問題

價錢唔算貴 野食又幾好
仲可以瘋狂影相打卡 唔錯唔錯

見到杜老誌大飯店嘅裝修,忍唔住比佢吸引,即刻同朋友book位試下佢地嘅邊爐🤤杜老誌飯店裝修走八十年舊灣仔style,好有特色,打卡一流😎食物方面,佢地晚市係散叫邊爐,價錢同出面餐廳價錢差不多,但有唔同款式嘅特色小食、刺身等,有啲未必成日食到,質素亦唔錯湯底:🌟大紅袍麻辣鴛鴦鍋($128)👸🏻台式養生美人鍋🌶大紅袍招牌麻辣燙兩種湯底都食到有藥材味,但唔係濃烈,唔會令人討厭,特別係美人鍋,打邊爐前忍唔住係咁飲個湯底😋火鍋配料:🐄頂級安格斯牛頸脊( $248/例牌)雖然睇落價錢唔平,但食得出有質素,肉質鬆軟,但唔會韌🌟🦐鬼馬蝦膠( $68 )一直好想食嘅一道打邊爐配料,但唔係間間餐廳有得食,將蝦滑釀入油炸鬼,上面再鋪上蟹籽,放入麻辣湯底烚超正🤤 雖然好邪惡,但好過次次淨係食響鈴,超推薦🤫🛎紫菜炸響鈴( $52 )正常發揮,唔特別點評,會推薦鬼馬蝦膠多過佢🤣🌟🍢招牌五寶丸(牛筋丸、墨魚丸、梅菜豬肉丸、蝦丸、鯪魚丸)( $98/各兩粒)手打丸爽口彈牙,好食🌟🥟招牌三拼餃(黑松露肉蟹餃、雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃) ( $132 )每隻餃包到大大粒,超足料,特別係黑松露肉蟹餃有好濃黑松露味,但又唔會蓋過

湯底:
🌟大紅袍麻辣鴛鴦鍋($128)
👸🏻台式養生美人鍋
🌶大紅袍招牌麻辣燙

火鍋配料:
🐄頂級安格斯牛頸脊( $248/例牌)

雖然睇落價錢唔平,但食得出有質素,肉質鬆軟,但唔會韌

🌟🦐鬼馬蝦膠( $68 )

🛎紫菜炸響鈴( $52 )
正常發揮,唔特別點評,會推薦鬼馬蝦膠多過佢🤣

手打丸爽口彈牙,好食

每隻餃包到大大粒,超足料,特別係黑松露肉蟹餃有好濃黑松露味,但又唔會蓋過肉蟹味

田園蔬菜:
🥬溫室翡翠苗($35)
🥬唐生菜($38)

火鍋飯麵:
🍲稻庭烏冬($38)

刺身
🦀蟹膏帶子刺身( $95 )
帶子刺身上面鋪上蟹膏,食材新鮮,擺盤靚,唔需要特登點豉油食,不過唔係太食得出蟹膏🤣

小食:
🌟🦑黃金鮮魷( $82 )
新鮮滾熱辣炸起,脆漿唔會太厚,炸得酥脆,出面加上鹹蛋黃醬,有驚喜,推薦!

2021-08-05
$292 (Dinner)
  • 黃金鮮魷
  • 鬼馬蝦膠
2021-08-16 63 views
一家四口到灣仔杜老誌食晚餐,喜歡這裏裝修很有懷舊特色,之前以小菜為主,但已經完全改了新餐牌以火鍋為主,火鍋配料都有很多選擇。火鍋海鮮船 $388海鮮船有蟹、海蝦、脆肉鯇魚、鱔片、花甲和蟶子等….非常新鮮豐富,鮑魚爽口鮮甜,鮑魚肉中間預先切開,所以淥一淥巳經可以夾起,鱔片厚切,入口啖啖肉,肉質鮮嫩,蟹肉結實還有蟹糕。花甲沒有沙,淥起粒粒帳卜卜。手切封門柳 $198店員推介,牛肉薄切,色澤新鮮,油花分佈平均,牛肉味香濃。五寶丸 $98牛筋丸爽口一咬口肉汁即時流出,蝦丸食到粒粒新鮮蝦肉。梅菜豬肉丸,包住甜甜地的梅菜,一咬就爆汁勁juicy!幾款手打丸,食落無得輸🤤
火鍋海鮮船 $388
手切封門柳 $198
店員推介,牛肉薄切,色澤新鮮,油花分佈平均,牛肉味香濃。
五寶丸 $98

今日跟同樣係火鍋控既朋友黎到灣仔杜老誌打邊爐🍲一出Lift已經被五光十色既霓虹燈裝修吸引了!呢度有酒店🏨有押鋪仲有茶檔及漁人碼頭⛵️等等…呢度湯底選擇都有10幾款😬我地就簡單點了味道香濃既沙爹湯底☺️🔸食材海鮮船拼盤 二人份量都算大🥰當中有兩隻南非鮑魚仔、游水大蝦🦐聖子皇、花甲、啖啖肉蟹🦀鱔片及脆鯇魚片等等😋 每樣海鮮都很新鮮☺️海鮮味十足👍入口後散發自然甜味😊食到我地超級滿足😋🔸手打蟹子墨魚丸 手打真係特別彈牙😎每粒都好重墨魚味😋🔸第一次係火鍋店見到既豬腳根 🤣店員教放落湯煮20分鐘就食得😬豬腳根帶有啲豬肉食落口感軟淋😋啱哂成日跑步既我補腳及骨膠原🥰🔸唔好以為我地齋食肉🤣我地仲點左豆腐、金菇菜同油麥菜架😜總捨呢間火鍋既食材新鮮😉店員服務都到位😊不過因為海鮮船為在保留最新鮮會係落單後係在魚缸即撈即製作☺️等既時間會長少少架☺️

🔸食材海鮮船拼盤
🔸手打蟹子墨魚丸
手打真係特別彈牙😎每粒都好重墨魚味😋

🔸第一次係火鍋店見到既豬腳根 🤣

🔸唔好以為我地齋食肉🤣我地仲點左豆腐、金菇菜同油麥菜架😜

2021-08-13 73 views
今日再次黎到灣仔杜老誌食野,呢道一如既往,獎修好幼70 80年代香港風格嘅味道😎,不過食嘢方面就唔同咗,原來依家佢變咗做火鍋專門店🤔。以前點餸食飯就真係好有驚喜,唔知而家轉變為火鍋又係點嘅情況呢😜。。我哋揀咗沙嗲湯底,沙嗲味聞落幾香,食落都幾唔錯👍🏻。食物方面我哋揀咗餐廳推介嘅封門柳同海鮮船,封門柳鮮紅色嘅肉睇落好新鮮,而且脂肪紋路好均勻,食落牛味濃郁之餘又好有口感🤩。而海鮮船真係一條船咁樣上嚟,上面有好多款海鮮,分別有蝦、蟹、鮑魚、花甲、蟶子、魚,食材非常之新鮮,隻蝦用竹籤串起擺喺船上上枱既時候,仲識郁㗎😂。。除此之外,我哋仲叫咗爽滑牛肉、鬼馬蝦膠、紫菜響鈴、五寶丸、皇帝菜、淮山。當中爽滑牛肉同鬼馬蝦膠勁有驚喜🤩,爽滑牛肉上枱嘅時候中間仲有一隻窩蛋,將窩蛋同d牛肉撈埋一齊,牛肉充滿左蛋漿既昧道,而且食落口感更加嫩滑😋。而鬼馬蝦膠原來就係油炸鬼對半切開,上面放上蝦滑同蟹籽,最特別嘅係,因為蝦滑重油炸鬼輕嘅原因,放落去煮嘅時候,就會自動反艇🤣,油炸鬼唔會浸到落個湯度,所以煮熟食嘅時候,依然可以食到油炸鬼爽脆嘅口感😚。

海鮮海
封門柳
爽滑牛肉
2021-07-23
海鮮海
封門柳
爽滑牛肉
2021-08-13 34 views
之前有食過呢間餐廳,記得呢間餐廳原本係中式菜為主,今次上到去發現改左為火鍋餐廳,一場嚟到,都坐低試吓啦!見到佢哋有新餐牌同食物,今次一行四人點左10樣火鍋配料包括有手切封門柳、南非鮑魚、鮮鵝腸、黑豚五花腩片、鮮付竹、油麥菜、竹笙釀墨魚、炸午餐肉、三拼餃、紫菜炸響鈴。其中裏邊我個人最愛食係鮑魚同埋炸響鈴,不嬲鍾意食海鮮,佢哋嘅鮑魚雖然我掉落火鍋度滾嘅時間耐左少少,但都冇變敢同有咬口。以呢個價錢黎講算不過不失,多人食飯就可以試多幾樣火鍋配料,整體滿意。