2021-10-06 1111 views
一向好鍾意食牛扒,呢間係我心水扒房之一,行開附近嘅都知經常有人等位,呢日好好彩約早咗食晚餐,等兩三張枱就有得入座。我同朋友分別揀咗招牌flat iron steak同US prime。份量唔算太大,對女仔(雖然我偏大食)嚟講啱啱好,可能因為有無限refill嘅黑松露薯條啦~ 薯條應該加咗黑松露油,更加惹味,唔覺唔覺都refill咗兩次先滿足!如果男士驚唔夠飽,可以選擇加$50增量,牛扒size會多50%。總括兩個扒都高質素,加埋嘢飲平均每人二百零蚊有交易,值得encore。

• flat  iron  steak
  • 黑松露薯條
  • 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒
2021-10-05 797 views
同食肉獸朋友出行總不能次次都去扒房,今次就試下用三百蚊一個人嘅budget去試下呢度,係物超所值。 首先喺銅鑼灣區地方雖然不大,但總算坐得舒服。 前菜沙律同埋湯好足料好新鮮沙律好清新爽脆忍不住再encore多一份。講返牛扒標準嘅150蚊係非常抵食,試埋最貴嗰隻,可能兩個都咁好食所以感覺唔到好大分別。 叫咗medium rare真係剛剛好。 配菜嘅蒜頭同埋薯蓉都非常出色。 薯條好食過 la vache。豬扒非常之滑同埋多汁。 同樣係900蚊三個人呢度食物同服務都好有水準。 同樣都係年輕服務員呢度嘅真係用心去做,有交帶知道自己在團隊裏面嘅崗位,所以一定會再嚟。
$300 (Dinner)
2021-10-04 457 views
原來Flat Iron係牛三角肩,一隻牛只有約5公斤Flat Iron部位。Flat Iron除去筋位之後,就會變得嫩滑,僅次於Tenderloin!💛招牌菜香草烤平鐵牛扒💛•牛簡單以海鹽、香草調味已經勁好味!肉牛濃得嚟,同時十分柔嫩!•薯條即炸即上,無限量添加任食,抵!另外加咗杯dirty lemonade,檸檬配焦糖同soda,口感好清爽,配油膩的牛扒、薯條好平衡!

💛招牌菜香草烤平鐵牛扒💛

•薯條即炸即上,無限量添加任食,抵!

透過網站預約紅日1:30 午餐,比原定時間早到達,店員有即時調動,等待5-10分鐘後就入座。一如慣例掃描安心出行QR code,不過當眼位置的標示是「整古版本」,真正的QR code 將貼於大門玻璃底部,因餐廳鼓勵食客於google form 登記。此舉開始令我感到奇怪和不舒服... 入座後,店員會為你介紹餐牌,用餐時限為75分鐘。今次order 慢煮牛以及signature各一份,成熟程度為medium 加一杯檸檬特飲。數分鐘後,端上黑松露薯條,熱度尚可,味道較咸,間中有黑松露味。檸檬特飲比想像中不同,味道是風乾檸檬片的苦澀味,並不是開胃酸甜,er.... 配搭牛肉.... er.... 不推介。慢煮牛扒,煎香兩邊,好juicy,而且牛味較濃厚,配烤粟米和粟米蓉Signature 肉質較軟熟,juicy,五成拿捏得到,配小量薯蓉「埋單」$6xx,在等候付款時,有食客問到餐廳有甚麼付款方式,店員說「所有付款方式都接受,包括支票,就係冇wechat 同alipay」聽後我感到不舒服,即使餐廳或員工在政治立場有鮮明取態,有需要時刻去標榜取態嗎?這樣令不分陣營都光顧的一般食客(如我),只感到

這樣令不分陣營都光顧的一般食客(如我),只感到餐廳的「執著」,而執著令人生畏懼,我們只想到訪享用午餐,無意捲入旋渦之中。
假如米芝連食店,或五六星級酒店,同樣呈現這種「風情」,則反映不專業!

老實說,另一著名餐廳吃牛扒,任食薯條,質素和gram 都比這間優勝,只是吃膩了也想試其他選擇,$6xx 午餐... 可一次,下次就... 會考慮考慮。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-09-28 472 views
又中意食牛扒又中意薯條點可以唔黎拜會下top blade!Top Blade所有扒都係用Flat iron部份 係牛既第二嫩部位因為重點係flat iron 所以menu選擇唔多 要求重質不重量😋裝修係白色黃色主色 門口簡潔得黎又突出 入面座位唔算多 餐廳模式都係偏向平民價高級快餐入到去職員就會講解下落左單之後好快就上薯條🥳熱辣辣啱啱炸起🍟佢係似麥記果種幼薯條🤤🤤薯條本身有淡淡既黑松露味唔洗點茄汁都好好食🥫暴風吸入左頭一碟想再添要同職員自己叫 因為佢唔會好似另一間咁拎住啲薯條周圍行!哩個係當晚既廚師推介 ✨十小時慢煮Flat Iron配粟米蓉✨ ($238)慢煮既煮法令本身冧身既部位更加冧但個人感覺牛味比較少加上粟米甜甜地既蓉有點兒奇怪另一個就係classic款✨香草平鐵牛扒配燒蒜頭✨ ($150)我同朋友都偏向鍾意哩個多啲普普通通用rosemary garlic煎出黎更加帶得出牛味同佢冧身既肉質🐂po左story之後仲有朋友特登dm話個蒜頭好好食😂本身以為係伴下碟 點知食落又真係幾正 好易就了到出黎 幾上癮🧄辛苦左同行既朋友😮‍💨ps. 上圖已經係一星期後再去幫襯 不過哩次係中環果間
又中意食牛扒又中意薯條點可以唔黎拜會下top blade!

裝修係白色黃色主色 門口簡潔得黎又突出

薯條本身有淡淡既黑松露味

唔洗點茄汁都好好食🥫

暴風吸入左頭一碟

想再添要同職員自己叫

因為佢唔會好似另一間咁拎住啲薯條周圍行!

哩個係當晚既廚師推介

✨十小時慢煮Flat Iron配粟米蓉✨ ($238)

慢煮既煮法令本身冧身既部位更加冧

但個人感覺牛味比較少

加上粟米甜甜地既蓉有點兒奇怪

另一個就係classic款

✨香草平鐵牛扒配燒蒜頭✨ ($150)

我同朋友都偏向鍾意哩個多啲

普普通通用rosemary garlic煎出黎

更加帶得出牛味同佢冧身既肉質🐂

po左story之後仲有朋友特登dm話個蒜頭好好食😂

本身以為係伴下碟 點知食落又真係幾正

好易就了到出黎 幾上癮🧄

辛苦左同行既朋友😮‍💨

ps. 上圖已經係一星期後再去幫襯 不過哩次係中環果間 兩份都點左classic 💓

pps. d staff 真係好nice!! 食食下都打比我問係咪book左枱食😂 jk

2021-09-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
非常簡單的食評。我之前以為長期排長龍只係平。今日終於試到。我4小時前去食,我諗左4個小時到現在都諗唔通佢點可以用咁嘅價錢做一塊咁高quality嘅扒。我唔係專業厨師,但我係一個都非常好嘅業餘cook. 我也可以做到一樣水準,但成本一定高過今日我比嘅錢好多。。。二百多塊錢買一件quality好少少嘅扒都好難。。真係寫個服字。
2021-09-23
$300 (Dinner)
  • 任何
不得了,大件夾抵食,又好食😎牛扒嗌咗一份flat iron ($150),一份加大 **留意⬇️係+50%份量**睇樣都知唔係廉價牛,肉質口感都不錯。男士建議叫加大,比多$50佢比多一倍份量!小小意見係鹽嘅份量多咗,可以輕手啲🤫 同埋一份嗌medium rare一份嗌 medium 結果差唔多熟😂 (仲有佢唔係英國🇬🇧咁用鐵板上,大家唔好諗多咗)🍟 不得不讚比牛更加好食嘅係薯條😂好~~~~香黑松露味.. 明明冇黑松露粉😂唔通用左黑松露油炸. 可惜太飽冇order extra -加$60試咗蟹肉沙律同埋蕃茄湯兩樣都好食,正常水準!但嘢飲真係唔多合格😂 Mr 🦩 叫左whisky dirty lemonade 我就飲dirty lemonade. 本身以為係Icetea / 檸檬茶味,點知就係…加左少甜嘅梳打水. 咁當然有whisky味既,但真係非常非常非常麻麻另外要讚服務不錯,我book咗8pm但有枱客慶祝生日遲咗交枱,店員好主動咁走出嚟話唔好意思,可能見到我黑黑地面所以佢有解釋下。之前一日會打嚟confirm。仲有佢提我地叫滿幾錢就可以去hysan 換set gift😂😂-不過間鋪都幾細
不得了,大件夾抵食,又好食😎

牛扒嗌咗一份flat iron ($150),一份加大
**留意⬇️係+50%份量**

加$60試咗蟹肉沙律同埋蕃茄湯
兩樣都好食,正常水準!

但嘢飲真係唔多合格😂

不過間鋪都幾細,同隔離張枱冇乜距離,環境都比較嘈。去慶祝就唔好揀呢間喇,久唔久食下好嘢既話呢間就正

Ps 食食吓飯聽到首願榮光,有少少感動…
2021-09-16 543 views
大概七點黎到銅鑼灣,諗下食乜好,醒起呢間Top Blade Steak Lab, 就諗住去碰下運氣喇,可能時間尚早加上又係閒日,所以可以即刻入座真係要一讚d店員,極詳細解釋,又有禮貌👍🏻👍🏻上次試左Dirty Lemon tea, 今次就試下dirty lemonade, 我覺得Lemonade仲正過lemon tea, 配薯條感覺仲更加清爽任食既松露薯條,上枱既時候係處於一個新鮮炸起既狀態👍🏻👍🏻真係會食唔停口Flat Iron Steak 配埋大蒜👍🏻👍🏻order左五成熟,剛剛好,又多汁

真係要一讚d店員,極詳細解釋,又有禮貌👍🏻👍🏻

Dirty  Lemonade

Flat Iron Steak 配埋大蒜👍🏻👍🏻
order左五成熟,剛剛好,又多汁
2021-09-15
Dirty  Lemonade
2021-09-12 446 views
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑約咗一個好耐冇見嘅朋友食飯,對呢間餐廳印象深刻嘅原因就係因為等咗個幾鐘位😂可想而知有幾受歡迎。餐廳主要食flat iron,店內空間唔大但幾乎用盡每個角落,同埋白橙色嘅配搭簡潔舒服✅Black Jack Flat Iron Steak首先要讚下個薯條,薯條新鮮炸起同任點,而且係用迷你pan裝幾有特色。調味用咗白松露鹽,唔使點茄汁都好好食。牛扒先煎封表面鎖住肉汁再慢慢煎至合適熟度,肉質結實有口感,而伴碟嘅蜜桃肉都先經過燒烤,好有誠意

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅Black Jack Flat Iron Steak
2021-09-11 501 views
-✨ Top Blade Steak Lab📍 銅鑼灣希慎道2-4號地舖———Herbly flat iron steak 香草平鐵牛扒 $150Truffle Fries 黑松露薯條 (All you can eat!)Dirty lemonade $45Whisky Dirty Lemonade $75(發生咗一件小插曲,大家記住睇到最尾!)呢間舖頭真係人氣店,都幾多人係出面排隊,我地book左8點半,但係去walkin攞飛好似仲快少少😂黑松露薯條係即炸,有淡淡黑松露嘅香味,幾香脆,自己落黑椒落去會更加好食!隔離亦都有茄汁點,不過我就鍾意黑椒多啲❤️自己同朋友都分別添左一至兩兜薯條食😂我叫左五成熟,塊牛扒只係好簡單用咗鹽,黑胡椒,同埋香草調味,塊牛扒幾嫩🥰幾有牛肉味同有肉汁,唔會難咬。隔離仲會有一舊焗蒜,一啲都唔辣好好食,配埋牛扒幾好!不過會有啲筋比較難切,同埋份量比較少,建議可以加$50增量,或者食多啲薯條😂Dirty lemonade覺得同平時嘅lemonade唔同,俾平時飲嗰啲lemonade酸啲,檸檬味重啲,仲有rosemary syrup,幾有層次感。喺呢度發生咗一件小插曲
✨ Top Blade Steak Lab
📍 銅鑼灣希慎道2-4號地舖
———
Dirty lemonade $45
Whisky Dirty Lemonade $75

喺呢度發生咗一件小插曲,話說同行嘅朋友手殘唔小心倒瀉咗我杯野,店員非常之快速咁攞咗勁多紙巾幫我哋抹乾淨張枱。雖然我都淨係飲剩三分之一杯,同埋倒瀉根本唔係佢哋嘅責任,佢哋提出重新整過一杯俾我😛呢件事真係加晒分!
2021-09-03 456 views
平日繁忙時間大排長龍的人氣牛扒小店,Menu上的選擇不多,專門吃Flat Iron。難得時間尚早可即入座,又牛癮大發,立刻去吃個Quick Dinner!是日特別版招牌平鐵牛扒 Today’s Guest Chef Flat Iron $238每日限定的Daily Special,今次是3小時Slow Cooked Finest Steak,店員建議要Medium熟度。肉質軟淋粉嫩,慢煮方式完美鎖住肉汁。只有一點點岩鹽調味點綴,沒有伴隨醬汁,吃得出濃郁的牛味,吃慣Medium Rare的我也對它很滿意。配菜走簡單風格,有烤香過的蘆筍和粟米,比起蕃茄或薯蓉更合我心意!Free Throw的黑松露薯條香脆熱辣辣,夠薯味亦有Truffle味,而且補給爽快,剛好能補充這一餐的澱粉質。Dirty Lemonade $45Dirty之處在於比一般的Lemonade多了一層檸檬焦糖醬,頗新奇特別,正好在吃完牛扒後Refresh一下味蕾。

Dirty Lemonade $45
2021-09-01 1036 views
等位時職員係門外介紹餐牌 好有禮貌解釋詳細首先會每人1碟黑松露薯條 可無限refill (無影相)係m記款薯條 正常叫左1個平鐵牛扒 $150 加$50 增量50% 叫左5成熟 美國牛 牛味濃無根無渣真係好好食 配埋烤蒜更好味 我覺得5成岩岩好 如果再生d牛味就無咁香濃另外再叫左個-是日限定 當日係慢煮美國牛都係好好食 好林 外層再煎香所以外層會再熟小小 但慢煮既味就係唔同就咁煎 完全不一樣既味道野飲叫左佢地推介既dirty lemon tea 糖醬係自家製檸檬焦糖 好正 成餐飯非常滿意
等位時職員係門外介紹餐牌 好有禮貌解釋詳細
Flat  iron  steak

另外再叫左個-是日限定 當日係慢煮美國牛
慢煮牛

Flat  iron  steak
唉,因為武漢肺…..(明喇),搞到全香港人無得去旅行,我哋又掛住英國嘅Flat Iron牛扒,上網一search,嘩!都幾多人推介唔同嘅扒房,最後我哋選擇咗 @topbladesteaklab 去一試!今次我哋一步到位,叫咗USDA Prime 390-day grain fed flat iron ($268)。今次件牛係穀飼,所以我哋預期肉質會相對幼嫩,而且做得flat iron一定會進行去筋程序,口感相對嫩滑。上到枱,一切,見到個熟度係按我哋嘅要求,rare (呢個值得一讚,因為好多餐廳因為食品安全問題而唔夠膽整得太生俾客人,怕出事)。食落口,肉味香濃,有少許焦香。個人唔建議落醬汁食,只須落少少海鹽於牛扒上就足夠,用海鹽帶出牛扒嘅原始風味。不過,如果可以有得揀dry age過嘅,和價錢平番少少就更加好喇🥺而任食嘅黑松露薯條,就不過不失啦,正正常常。ED小分享 :牛扒可以分穀飼和草飼,顧名思義即係隻牛食咩大,食穀大嘅,會肥啲,marble多啲(即係”雪花”呀);食草大嘅,通常係天然放牧,牛牛自己周圍行搵草食,所以會相對精瘦,脂肪含量較少,對身健康會較好。

而任食嘅黑松露薯條,就不過不失啦,正正常常。

2021-08-13 1172 views
之前食過兩次,好欣賞牛既質素,平靚正,煮法又講究,飲品都好有特色。但最近去,book咗位,佢地個system唔知做乜,一日send咗成十個message叫我確認,極滋擾,確認完又繼續狂send嚟叫我確認。去到食,先知只得75分鐘用餐時間,結果食到好趕。薯條冇之前咁熱辣辣,亦冇好似之前咁主動問要唔要re-fill(呢個係佢地之前既其中一個賣點)。味道keep到,有松露香味,但唔夠熱真係差好遠。牛扒我同朋友揀咗是日特別推介,侍應話係比較嫩滑既部位。食落口感唔錯,但都一樣係唔夠熱,比起之前遜色不少。食到一半,侍應話我地剩返十分鐘,見出面極多人等緊,我地都唔好意思,所以快手食埋就算。鋸扒鋸到咁趕時間,真係人生第一次,完全冇辦法慢慢品嚐。朋友都話食完好辛苦,因為太趕。其實上菜唔係特別快,憑咩限75分鐘咁少。總結就係,以後唔會再幫襯。

去到食,先知只得75分鐘用餐時間,結果食到好趕。

總結就係,以後唔會再幫襯。
好耐之前已經黎過呢間食肉!今日同食肉獸朋友,緊係推介佢黎呢到食高汁肉啦!因為無book位,出面都有人等位加上入面都幾full下,我地等左大約半個鐘..薯條任食,呢到的薯條帶點點黑松露味,有薯味好好食,真係可以食晒一盤!大家都叫同一樣野食!平鐵牛已經好出色,順帶一提,之前食過豬鞍都唔錯!牛扒一上碟伴焗蒜,蒜粒非常淋身唔辣口,平時唔食蒜都可以一試!夾埋d牛肉一齊食,勁香口!我本身叫左5成熟,但同朋友個個7成混亂左,5成熟真係世界級!5會乾身Dirty lemonade野食比野飲吸引,或者太多冰 唔係好飲到咩黎

因為無book位,出面都有人等位
加上入面都幾full下,我地等左大約半個鐘..

薯條任食,呢到的薯條帶點點黑松露味,
有薯味好好食,真係可以食晒一盤!

大家都叫同一樣野食!平鐵牛已經好出色,
順帶一提,之前食過豬鞍都唔錯!
牛扒一上碟伴焗蒜,蒜粒非常淋身唔辣口,
平時唔食蒜都可以一試!夾埋d牛肉一齊食,勁香口!

Dirty lemonade
野食比野飲吸引,或者太多冰 唔係好飲到咩黎

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)