2023-08-06 247 views
夜晚大概6點幾左右嚟多,同朋友二人被安排坐係門口位置,但門口位置冷氣唔夠,令到用餐體驗有所下降。至極雞白湯拉麵,$99。先講湯頭,頗濃厚嘅雞味,而且飲多幾啖都唔會覺得油膩,係香港黎講已經收貨。雞叉燒,無乜特別,食唔出有咩調味,可能味道唔夠濃烈,口感即使係雞都唔會話鞋口。溏心蛋,顏色望落去好淡,但食落係有醬油香味,蛋味都算強勁。配菜方面,炸蓮藕幾出色,夠曬香口;有混蔥的選擇,揀咗但食唔出有咩分別。唐揚雞,$48。外皮酥脆,入面稱唔上多汁雞肉細嫩,但一定唔係乾爭爭,醬汁就係蛋黃醬,有少許洋蔥絲同檸檬作為調味。

至極雞白湯拉麵,$99。
至極雞白湯拉麵

溏心蛋,顏色望落去好淡,但食落係有醬油香味,蛋味都算強勁。

唐揚雞,$48。

2023-07-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
1K
近幾年「雞白湯」已經成為香港拉麵界人氣王,獨沽一味主打雞白湯拉麵的鳥華亭,可說是雞白湯元祖級名店。這裡是小店格局,座位不多,店內設開放式廚房,坐Bar枱位置可看到店員煮麵過程。店內食物款式不多,和大部份日本拉麵店一樣,非常專注。有別豚骨拉麵的厚重口感,以雞湯為基底的拉麵風味細膩,就算夏天吃也不會覺得太過 heavy。檸檬拉麵 $95以雞白湯頭混合自家製檸檬汁,再舖上六片新鮮檸檬,可以適度地自行將檸檬汁擠壓至湯汁中,調整至個人喜愛的酸度,當酸甜清新的果香滲進濃厚雞湯時,同時將油膩感降低,特別適合炎炎夏日提起食慾。選配加入蛋黃的捲曲麵,質地爽彈帶咬口,掛湯力更強,盡吸湯底精華。另加配料糖心蛋$12,軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。特盛雞白湯拉麵 $138特盛款式舖滿豐富配料,雞白湯呈奶白色澤,口感黏稠富膠質,猶如喝下一碗滿滿的膠原蛋白,特濃雞湯味纏繞著舌尖。啖啖肉的雞胸叉燒不會有過多脂肪,質地紮實卻不失彈力,咬下去完全不乾柴。較纖幼的直身麵條質感純樸滑口,即使浸久了也未有變軟。炸蓮藕片 $35雖然每碗拉麵均有附上蓮藕片,不過作為招牌小食,香脆無比,絕對值得追加。將蓮藕切成薄

店內食物款式不多,和大部份日本拉麵店一樣,非常專注。

檸檬拉麵 $95

Lemon Ramen

曲麵

糖心蛋

特盛雞白湯拉麵 $138

雞叉燒
較纖幼的直身麵條質感純樸滑口,即使浸久了也未有變軟。
麵條

炸蓮藕片 $35
炸蓮藕片

將蓮藕切成薄片,外層用麵糊進行包裹,然後油炸至金黃酥脆,令人忍不住一口接一口。

忌廉蟹肉餅 $42

即點即炸,熱得盪口,雖然是炸物,但也不算太油膩。

忌廉蟹肉餅

炸得外脆內軟,一咬開隨即湧出濃滑的忌廉餡料,富有濃濃奶香。

炸忌廉蟹肉餅

唐揚雞 $48

一上枱仍是熱辣辣,外皮炸漿不會過厚,吃前滴上檸檬汁,口感會更清爽也能消除滯膩。

唐揚雞

香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,一口咬下肉汁滿溢。

炸雞

飲品則點了烏龍茶 $17及檸檬可樂 $15。

辣芽菜
2023-08-04
$200 (Dinner)
糖心蛋
2023-08-01 32 views
天氣熱,簡簡單單吃碗拉麵便好。位於灣仔交加里華都樓地下15號舖的鳥華亭是我喜愛的拉麵店,這裡的雞白湯拉麵出名好食。今日趁早放午飯,便和同事去鳥華亭。店座位有限,好彩因為時間早不用等位便安排到坐bar檯。隔離坐了個老外,老外真識食。我叫了碗特盛雞白湯拉麵,大大碗配料齊全,睇到都吸引,真美味。拉麵我揀了較爽口的直身麵,麵我揀了硬身的。雞白湯香濃美味夠熱,先飲幾口湯再吃麵,滋味。雞叉燒加碼有好多塊可以吃過夠,雞叉燒出色,鮮甜有肉味,肉質幼嫩。洋葱和香葱香甜,有味筍爽脆,糖心蛋流心好正,紫菜脆,蘆筍甜,炸蓮藕片好味。朋友都好欣賞她那碗加紫菜的至極雞白湯拉麵,她讚雞湯濃郁滑溜好味,她揀了有蛋黃,麵質有嚼勁及較掛湯的捲曲麵。小食煎餃子外皮薄脆餡鮮味,好食。炸蓮藕片好食過薯片,沾湯吃或用來佐酒都好。忌廉蟹肉餅一份三大件,外脆內軟,可口。吃拉麵小食,最好嘆番枝朝日啤。今餐吃得很滿意。走時門外已有人排隊。
天氣熱,簡簡單單吃碗拉麵便好。

小食煎餃子外皮薄脆餡鮮味,好食。

炸蓮藕片好食過薯片,沾湯吃或用來佐酒都好。

忌廉蟹肉餅一份三大件,外脆內軟,可口。

吃拉麵小食,最好嘆番枝朝日啤。

今餐吃得很滿意。走時門外已有人排隊。

• 特雞白盛湯拉麵
  • 至極雞白湯拉麵
  • 炸蓮藕片
2023-08-01 628 views
這間拉麵店位於灣仔,主打雞白湯拉麵,店內裝修充滿傳統的和風,如置身日本的拉麵小店。拉麵共有五款常設口味,另外有一款期間限定的口味,所有拉麵均即叫即製。可選擇直身麵或捲曲麵,亦可選擇麵的硬度,或交由大廚發辦。檸檬拉麵 - $95季節限定非常特別的口味。湯頭以自家秘製的檸檬汁加上雞白湯而成,濃郁的清雞香味,伴隨著淡淡清新的檸檬酸甜;一片片雞叉燒由慢煮鷄胸肉煮成,保留最大量的肉汁,嫩滑不乾柴;配料有薄脆的炸蓮藕、蘆筍和混合蔥。糖心蛋 +$12綿密滑順的糖心蛋咬開流出濃稠又香甜的蛋黃汁。至極雞白湯拉麵 - $99奶白色的招牌雞白湯湯底長時間慢火熬製而成,清雞香味濃而不油,清而香溢,配有蓮藕、蘆筍和糖心蛋。煎餃子 - $45自家新鮮製作的日式餃子,選用油脂較多的五花肉,製成的韭菜豬肉餡特別柔嫩,外皮煎到金黃色。忌廉蟹肉餅 - $42金黃酥脆的蟹肉餅即叫即炸,咬開流出綿密的忌廉薯蓉,有少許香甜蟹肉絲。烏龍茶 - $17支裝的淳茶舍大紅袍烏龍茶,冰涼且容量多,無糖更健康。

檸檬拉麵 - $95
糖心蛋 +$12

綿密滑順的糖心蛋咬開流出濃稠又香甜的蛋黃汁。

至極雞白湯拉麵 - $99

煎餃子 - $45

忌廉蟹肉餅 - $42
烏龍茶

烏龍茶 - $17
支裝的淳茶舍大紅袍烏龍茶,冰涼且容量多,無糖更健康。
Type of Meal
Lunch
2023-08-01 26 views
今次再去灣仔試吓新嘅拉麵店,有朋友介紹我嚟呢間鳥華亭,所以今日就嚟試吓。 去到嘅時候夜晚七點左右,都等咗一陣,一入到去,個侍應姐姐好熱情,笑容好好,即使等咗陣流晒汗小小躁都即刻平復心情,佢仲同我介紹有咩好食,今餐食得好開心。 特盛雞白湯拉麵 好足料,而且個雞湯好濃!除咗濃之外仲好好味。佢哋嘅雞叉燒係好香好嫩嘅雞肉,感覺應該係慢煮雞肉,仲好厚而且有好多塊。碗麵好足料,食到好飽。 辛辣雞白湯拉麵 一上枱就聞到香辣味,入到口feel到佢哋唔係辣粉沖嘅而係真係煲出嚟,而且辣味同雞湯味都幾夾,鍾意食辣嘅朋友可以試吓呢個,我就比較prefer佢哋唔辣嘅湯,真係食到原汁原味嘅雞味。 煎餃子+忌廉蟹肉薯餅 佢哋嘅煎炸物都係即叫即炸嘅,所以上枱嘅時候係新鮮滾熱辣,煎餃好脆入口好香,冇話特別油,入面嘅料都幾飽滿。忌廉蟹肉薯餅入到口食到香濃忌廉味,絕對可以一試。

辛辣雞白湯拉麵

煎餃子+忌廉蟹肉薯餅

2023-07-29 18 views
鳥華亭未必嗰個聽過,但佢嘅雞白湯拉麵超濃郁而且充滿骨膠原,當飲一啖湯佢會張住你嗰口,就知佢嗰湯底有幾足料!而且你唔會感到好多油膩或者好漏。雞肉亦應該係用左慢煮嘅方法,非常嫩滑。一碗賣相簡單,但食得出精緻同埋用心嘅一碗麵。雞白湯拉麵 $87性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:拉麵愛好者必

一碗賣相簡單,但食得出精緻同埋用心嘅一碗麵。

雞白湯拉麵 $87

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
建議:拉麵愛好者必
灣仔後街發現日本風情拉麵小店餐廳Menu上可見皆是含雞白湯款式的拉麵店內位子並不多,但整體滿有日本的地道感店員工還非常熱情招待,絕對是滿足的體驗至極雞白湯拉麵雞白湯湯底濃而不油,散放陣陣雞湯清香,配以幾片啖啖肉既慢煮白雞肉、薄薄的炸蓮藕片和路筍,整體感覺很清新。魚介雞白湯拉麵配料與前者相約,同樣以雞湯底作為基礎,但這款加入了魚介風味,令湯底的鮮味更為昇華,二選一的話我更喜歡這一款🫶🏻煎餃子每隻餃子都是由店子親自新鮮製作,以韭菜豬肉作餡料,外皮煎至微焦脆,一咬肉汁就流出來,很滋味。明太子雞翼一客兩隻,滿滿明太子餡料弄得雞翼都脹卜卜的,食落雞肉嫩滑多汁,推薦👍🏻
灣仔後街發現日本風情拉麵小店

餐廳Menu上可見皆是含雞白湯款式的拉麵
店內位子並不多,但整體滿有日本的地道感
店員工還非常熱情招待,絕對是滿足的體驗

明太子雞翼

2023-07-24 47 views
喜歡吃拉麵的人肯定會聽過 — 鳥華亭。這間拉麵店經歷轉手後人氣大大的倒退,有不少人也覺得味道差了不少。今天我跟朋友就去嘗試一番。店內的人不多,只有2,3位食客。的確,店舖已經不是由原本的人經營,而是一位英語女士經營。可能你會認為說英文做拉麵就是不正宗,不試也罷。但老闆娘的熱情實在是難能可貴,我們跟朋友也喜歡比較硬身的拉麵,但呈上的麵我們覺得不夠硬,向老闆娘反映,她覺得十分抱歉並想送我們一客小食,頓時覺得盛情難卻,唯我們也吃得十分滿足,不想浪費只好心領。說到食物:雞白湯拉麵 — 雞湯十分濃厚,拉麵也有咬口,味道不會太膩。辛辣雞白湯拉麵 —  辛辣之餘也不失雞湯的味道,曲麵十分掛湯也別有一番風味唐揚雞 — 嫩而多汁,配合檸檬汁吃是清新;配合沙津醬則濃郁。整體而言,轉手後可能有一段時間有所失色,但至少我跟朋友這回也沒有吃到網上說的「失望」,比起其他拉麵店比較也不會失色。至少,我們也認為這家是少數可以再試的店。
喜歡吃拉麵的人肯定會聽過 — 鳥華亭。

今天我跟朋友就去嘗試一番。
店內的人不多,只有2,3位食客。
的確,店舖已經不是由原本的人經營,而是一位英語女士經營。
可能你會認為說英文做拉麵就是不正宗,不試也罷。

說到食物:
雞白湯拉麵 — 雞湯十分濃厚,拉麵也有咬口,味道不會太膩。

2023-07-06
$100 (Dinner)
又有一段時間沒吃拉麵了,前幾天我便和居住在灣仔的朋友一齊去「鳥華亭」。雖然是平日晚上八時多,但店鋪外仍是人頭湧湧排隊入座,我們等了約20分鐘便可以入去,店員會先派發點餐紙在外點餐,入內便可將點餐遞給給店員。TMI: 雖然是日式拉麵店,但店員是說英文的菲律賓人(?),相當親切友善~<至極白湯拉麵> $99糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|烏龍茶+$17點了店內人氣第一的拉麵,麵條普通硬度。第一口先飲湯,味道香濃,有點像滴雞精的精華另一點值得一讚的是雞叉燒,看似其貌不揚/很柴,但入口軟滑,只是用了少少胡椒&香料調味都已經好足夠。<特盛雞白湯拉麵> $138糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|蜜桃茶+$17特盛雞白湯拉麵有齊餐廳所有的拉麵配料。這碗拉麵和至極白湯拉麵的配料差唔多,只是較為豐盛,包括炸蓮藕片、雞叉燒、酸竹筍、蔥花和紫菜。一開始沒留意到拉麵已有不少叉燒,又再額外加點,結果叉燒圍住拉麵碗邊效果好澎湃<忌廉蟹肉餅> $42帶有明顯蟹鮮味,可以點蛋黃醬或者加洋蔥絲一齊食,更推介配洋蔥絲的吃法,可以讓味道變得清爽<唐揚雞> &48

<至極白湯拉麵> $99
糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|烏龍茶+$17

<特盛雞白湯拉麵> $138
糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|蜜桃茶+$17

<忌廉蟹肉餅> $42

<唐揚雞> &48
唐揚雞外脆內軟,肉質不會柴,我尤其喜歡它的外皮,幾乎是吃過的最酥脆,大推
如怕太膩同樣可以點蛋黃醬、檸檬汁或者洋蔥絲。
  • 特盛雞白湯拉麵
  • 至極雞白湯拉麵
  • 唐揚雞
  • 忌廉蟹肉餅
📆 探店行動:18/7/2023 | 星期二 | 1945 🕕 | 人數 2️⃣〰️〰️〰️講到雞白湯拉麵,不得不提屹立灣仔多年嘅隱世元祖小店"鳥華亭"。"鳥"賣6️⃣款拉麵,個人力推"至極雞白湯拉麵",$99包原味雞白湯、雞胸同糖心蛋,雞味全開,性價比最高。今日帶老友黎減肥,食清啲,各自都嗌左"至極"版拉麵:〰️〰️〰️🔘 湯底 🥣靈魂雞白湯肉味夠哂豐富,係用時間換返黎嘅濃郁鮮味。唔算腻口,但略嚴鹹左少少,輕鬆見底無負擔。 🔘 麵身 (可以揀直/曲身麵) 🍜倦曲麵,Get!零鹼水味,軟硬適中有咬口。好少拉麵店有得自選直/曲身麵,有得揀先係老闆!低讚! 🔘 雞胸片 x 3 🍗口感軟嫩,約5mm厚,無投訴。原味主意嘅我,個黑椒調味有少少蓋過咗雞肉本身嘅味道。 整體都OK。🔘 糖心蛋 🥚蛋黃半流心,正!有蛋味之餘有淡淡醬油味,入味得黎唔會太鹹,有水準!🔘 配料 🥦下下都紫菜筍乾 ,太悶啦!呢到嘅炸蓮藕片薄身清爽脆口,露筍青嫩無渣,係幾refreshing嘅存在,誠意之作。〰️〰️〰️📑 總結好幾年前第一次食,俾佢雞白湯果種清甜黏咀嘅感覺驚豔到,落左坑。而家個湯有既係濃郁有層次嘅肉味,無左昔日既清甜、掛羹同黏嘴。整體

🔘 湯底 🥣

🔘 麵身 (可以揀直/曲身麵) 🍜

🔘 雞胸片 x 3 🍗

🔘 糖心蛋 🥚

🔘 配料 🥦
📑 總結
好幾年前第一次食,俾佢雞白湯果種清甜黏咀嘅感覺驚豔到,落左坑。而家個湯有既係濃郁有層次嘅肉味,無左昔日既清甜、掛羹同黏嘴。整體黎講呢碗拉麵都仲係好食嘅,係值得支持嘅實力小店,只係元祖嘅味道隨時間變成了回憶。
鳥華亭
📍 灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖 (灣仔公園灣仔道入口附近)
🏚 格局
2-4人枱 ~ 3 + 獨自去偷歡bar枱位 ~ 7

🙋🏻‍♂️ 服務
外籍服務員為主,全英文。
2023-07-22 316 views
我有個朋友係拉麵控,每次約親食飯佢都會帶我去食唔同嘅拉麵,每次因為佢,我先可以食到每度不同特色嘅拉麵,今次佢帶我去食依間係灣仔區幾出名嘅拉麵店店鋪裝修好有日本感覺,我朋友話係日本人自己開同主理,令我有啲期待嗰碗拉麵我就叫左辛辣雞白湯拉麵,揀左要洋蔥、香蔥、中辣,麵有分左兩種,分別係直身麵同捲曲麵,我叫左捲曲麵,要軟啲嘅口感,另外加左糖心蛋,先飲淡湯頭,辛辣味道幾突出,辣得黎唔會嗆喉,反而更香更上癮,同埋飲完係舒服唔口渴,捲曲麵食落個蛋香味幾濃,雖然我揀左軟麵質,但依然保持到帶爽口嘅質感,配菜洋蔥同香蔥令整體味道更加提升朋友就叫左至極雞白湯拉麵,揀左要洋蔥、無蔥、直身麵同要硬麵質口感,飲第一啖湯已經嘩一聲,個湯濃厚得黎唔會漿口,順滑帶清,飲得出係餚出黎嘅雞湯,所有精華味道係哂依個湯底度,唔似出面食到嘅雞白湯另外打泡,我地不若而同都超鍾意依個湯底,唔口渴之餘,真心好飲!而雞肉係慢煮雞胸肉,口感滑而不乾,仲帶少許彈牙口感,好食!直身麵嘅麵質食落同樣爽口,同埋無蛋成份,但一樣好食,睇你個人喜歡有蛋香定無蛋香嘅麵叫返對應嘅麵種另外叫左小食明太子雞翼,滿滿明太子釀哂係入面,食落帶少許微辣,啖啖肉忌

忌廉蟹肉餅炸得好香口,入面嘅忌廉口感好滑唔會起沙,點蛋黃醬食好味

另外我地叫左樽紀州南高梅入り梅酒(Plum Wine),係和歌山県中野BC (Wakayama Japan),估唔到飲落梅味幾香濃,好易入口
Type of Meal
Dinner
😌灣仔隱世拉麵,去試吓個檸檬拉麵,一試幾過癮😌▶️原身個湯都比較清澈,只係有啲檸檬喺側邊擺設,但我將啲檸檬篤爛咗之後,成個拉麵都勁好食,酸酸美味帶出成個拉麵嘅味道,因為嗰日都好熱食完之後勁舒服勁清爽!如果去呢間,我係推介食佢一個檸檬拉麵可以用完🍋🍜!回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️每一間拉麵都係試佢個魚介湯底,一般都係濃味鹹味重定唔重,而呢一間預計湯底比較重屬於濃味唔太鹹,所以會飲佢啲湯,連埋拉麵一齊食,非常之滿足,加埋白雞肉,唔會搶咗啲拉麵味道,啱啱好!👌🏼回頭率🈵🈵🈵🈵▶️唐揚雞最估唔到,非常之好食,做得非常之脆,入面係完全唔乾,好多汁好嫩口,一定要用佢個檸檬唧滿成嚿雞,感覺雞味係更加Juice,你都推介唐揚雞👍🏼👍🏼回頭率🈵🈵🈵🈵🈵
😌灣仔隱世拉麵,去試吓個檸檬拉麵,一試幾過癮😌

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵

回頭率🈵🈵🈵🈵

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵
2023-07-18 41 views
午飯時間繼續和同事係灣仔周圍搵好嘢食😋,今次去間以雞白湯聞名嘅‘’鳥華庭‘’😆。店舖地方唔大,裝修帶日本風🇯🇵,我地十二點去到🕛,十二點半🕧已經全場爆滿,有夠誇張😳。餐牌📔上只有7️⃣款拉麵,全部都係以雞白湯為主;而小食就有5️⃣款選擇。至極雞白湯拉麵 $99麵底🍜有2️⃣種選擇,同事選了直身麵,麵質爽口彈牙🥰;湯底呈奶白色⚪️,有濃郁嘅雞味🐓;雞肉就煮得啱啱好,肉質軟腍😋。辛辣雞白湯拉麵 $89辣度🌶有3️⃣種選擇,分別有大中小辣,麵種選了捲曲麵,由於加入了蛋黄🍳,因此麵質有嚼勁及較掛湯;雞肉同樣十分嫩滑😋。餃子 $45餃子🥟皮薄煎得香口,餡料飽滿🥰。肉餅忌廉蟹 $42外層炸得酥脆🥰,入面非常creamy🤗。總括而言,喜歡雞白湯嘅朋友,非常值得一試。

至極雞白湯拉麵 $99

辛辣雞白湯拉麵 $89

餃子 $45
餃子🥟皮薄煎得香口,餡料飽滿🥰。

肉餅忌廉蟹 $42
外層炸得酥脆🥰,入面非常creamy🤗。

總括而言,喜歡雞白湯嘅朋友,非常值得一試。
2023-07-12
$140 (Lunch)
2023-07-17 57 views
呢度出名雞白湯,心血來潮想試吓限定檸檬拉麵。食過一虎拉麵嘅檸檬拉麵,有少少又愛又恨,因為佢食到最尾會變苦。估唔到呢度食到最尾檸檬拉麵,竟然冇變苦!啲炸蓮藕脆脆配埋落去好有特色,未試過嘅朋友仔,行開灣仔記得試吓啦😛
2023-07-12
$95 (Dinner)
檸檬拉麵
🥦🍶 🍜隱世小店絕妙拉麵🥦🍶 🍜隱藏在內街的鳥華亭招牌超濃雞白湯拉麵令我印象深刻,以鮮雞長時間熬製湯底,每一口教是濃濃的鮮雞精華,微黏質感是看得見的膠原蛋白,配上有嚼勁的卷曲粗拉麵及軟滑雞肉,真心一吃愛上。就連拉麵上的炸蓮藕片都特別好吃。怪不得門外大排長龍!除了拉麵出色,就連小食都不得了。2款小食都炸至外層香脆香氣撲鼻,明太子雞翼更啖啖內裡肉汁滲出,惹味調味再配上一口super dry 的Asahi,おいしい~🤍
🥦🍶 🍜隱世小店絕妙拉麵🥦🍶 🍜