2023-05-04 163 views
提供雞串燒Omagase嘅店舖唔多,今日試銅鑼灣一間叫鳥森嘅串燒店店舖提供一個幾抵食嘅套餐,有八串雞串燒,再揀一款燒物,一個飯或烏冬類,再有甜品雞腳筋-煙煙韌韌,勁有咬口雞心元-其實即係心血管,同雞心有啲相似,但內臟味再濃啲雞軟骨-其實即係胸口前面嘅軟骨,一隻雞得一條,連住少少雞肉,用汁燒甜甜地幾討好梅子雞肉串-雞胸肉燒完唔覺乾,仲有肉汁免治雞肉棒-伴住用醬油漬咗嘅蛋黃一齊食,蛋味特別濃,令到雞肉特別滑雞腎-正常發揮,送酒一流一夜干雞翼-見到店舖將雞翼擺喺雪櫃風乾,燒完之後個皮特別脆,雞味因為抽乾咗一啲水份特別濃郁咗燒物方面揀咗牛舌及伊比利亞豬肋條。牛舌絕對係選用牛舌芯,超爽口,牛味又濃,非常好食豬肋條肥瘦適中,咬開油份豐富惠比壽炭火親子丼-雞肉燒香咗之後用親子丼嘅整法,加埋甜甜嘅蛋汁好送得飯安格斯稻庭烏東,牛肉大大片,而牛油溶埋落啲湯度,成碗烏冬都好濃味甜品係簡簡單單自家製嘅奶凍,加上紅豆蓉,份量啱啱好

雞腳筋-煙煙韌韌,勁有咬口
雞心元-其實即係心血管,同雞心有啲相似,但內臟味再濃啲

梅子雞肉串-雞胸肉燒完唔覺乾,仲有肉汁

雞腎-正常發揮,送酒一流

豬肋條肥瘦適中,咬開油份豐富

甜品係簡簡單單自家製嘅奶凍,加上紅豆蓉,份量啱啱好
2023-04-30
$750 (Dinner)
2023-05-02 13 views
👭🏼想同朋友仔坐下食下傾下計,最啱就係食日式串燒喇,唔會太heavy,又可以試好多串,今次黎到銅鑼灣嘅 #鳥森 ,有set menu可選,啱晒有選擇困難嘅朋友🤭,而佢地嘅串燒仲有好多難得食到嘅部位,值得一試呢!👧🏻Caca今次食乜嘢?🍢MORI SET ▫️前菜:沙律 ▫️燒鳥八本:雞芯、雞翼、雞腸、雞胸軟骨、雞脾、雞肉棒、雞腎、雞腳筋。串燒每串都好味又特別,尤其雞胸軟骨,外表睇黎以為好硬,其實咬落好脆;而雞腳筋亦係另一驚喜,口感有點似食鴨舌,會愛上。▫️主食:白鱔、牛舌 - 燒白鱔皮脆肉滑,牛舌切細如牛柳粒,非常香口。▫️親子丼飯、白布烏冬 - 飽肚之選。▫️吸物:昆布麵鼓湯,蜆肉、昆布,食完串燒,好想飲碗熱湯呢!▫️甜品

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🍢MORI SET
▫️前菜:沙律
▫️燒鳥八本:
雞芯、雞翼、雞腸、雞胸軟骨、雞脾、雞肉棒、雞腎、雞腳筋。
▫️親子丼飯、白布烏冬 - 飽肚之選。
▫️甜品
2023-04-26
$680 (Dinner)
2023-05-01 11 views
香港燒鳥店真係好多,今日去咗銅鑼灣呢間少數比較高級少少嘅燒鳥串燒,叫咗店員推介的$680套餐,有八串燒物,加燒物及主食。先來一串雞腳筋,非常有口感,越咀嚼越有味雞心元-係血管,入口少少爽脆,口感幾特別,平時比較少食到,唔講唔知係血管。雞軟骨,連骨帶肉,食起嚟嘅時候係一整塊嘅雞軟骨,非常脆身,又有肉香。梅子雞肉串,面頭有少少梅子醬,酸酸地幾開胃,加埋紫蘇葉,獨有嘅清香,味道特出。免治雞肉棒,免治雞棒非常有口感,混合了雞肉及軟骨,旁邊嘅生雞蛋應該有用醬油漬過,所以會非常杰身,更加濃味,加埋醬油撈埋一齊食口感更豐富。雞腎,皮有少少焦香,入口彈牙。一夜干雞翼,外皮經過風乾處理,所以吃起嚟特別香脆,雞翼又香又多肉汁。牛舌,牛舌蕊嘅位置,咬起嚟特別清脆,唔會又柴又乾。伊比利亞豬肋條,四邊都好焦香,油份已經高溫逼出,唔會肥膩,肉身清甜又有少少果香。雞湯應該係用剩返嘅材料熬製出嚟,雞湯入口清甜有膠質,仲有少少黏口,最緊要非常夠熱。惠比壽炭火親子丼,炭火燒嘅雞肉,入口非常之粉嫩又有肉汁,炭香味非常特出。安格斯稻庭烏東,牛肉大大片,配合埋日本嘅烏冬,特別彈牙。兩個主食嘅份量都啱啱好,唔怕會食唔飽!最後一個

先來一串雞腳筋,非常有口感,越咀嚼越有味

雞腎,皮有少少焦香,入口彈牙。

牛舌,牛舌蕊嘅位置,咬起嚟特別清脆,唔會又柴又乾。

最後一個甜品係燉蛋,面有少少紅豆,今餐真係由頭到尾都食咗好多雞,有啲食材都幾少在坊間食到,師傅手勢唔錯,用備長炭燒制,食物唔會太死鹹,吃得出食物的原味。
2023-04-26 180 views
其實我真係好鍾意食串燒😂😂所以成日都會走去試吓唔同嘅日式餐廳🥰今似一行入鳥森就聞到好香既炭燒味,師傅燒烤中既煙都飄晒出嚟,令人食指大動呀!MORI SET 燒鳥八本 x2 $1,360呢個set包左八款嘅燒鳥,仲有燒物,主食,湯同甜品,好豐富呀!😍🔸前菜-椰菜雞胸沙律 $38▪️坐低先上咗個清新嘅沙律先😃🔸汁燒雞心元 ▪️佢係雞心既血管位置,好特別呀,唔係周圍都有得食😋😋個汁勁好味👍🏻🔸雞三角軟骨▪️都係汁燒既,口感爽彈😋🔸蛋黃漬免治雞肉棒▪️非常好味,雞肉棒夾雜着雞軟骨,口感很好,加上鹹鹹嘅蛋黃漬搭配一齊食,好滋味呀!🔸惠比壽梅子雞胸▪️酸酸嘅梅子味道,配上雞胸肉,清新又開胃 🤤🔸惠比壽雞腿肉▪️正!炭燒嘅味道,真係好香呀!🔸雞掌心▪️好似真係第一次食啊🤭🤭 好彈牙又有咬口 ❤️一試便愛上❤️燒物:每個set可以揀一款😄🔸牛舌▪️牛舌燒得非常彈牙,有芥末籽同山葵根做醬,更添風味🥰🔸白鱔▪️燒得外脆內軟,有油脂嘅香味,可以點山椒粉一齊食,更加突顯佢嘅鮮味😃🔸汁物▪️雞湯熱辣辣,鹽味比較重,適合鍾意重口味嘅人士😆😆🔸惠比壽炭火親子丼▪️雞肉非常嫩滑,仲有炭烤嘅味道😍🔸安格斯白布烏冬▪️今晚用上咗稻庭烏冬,湯底濃郁😄
其實我真係好鍾意食串燒😂😂
所以成日都會走去試吓唔同嘅日式餐廳🥰

MORI SET 燒鳥八本 x2 $1,360

🔸前菜-椰菜雞胸沙律 $38
▪️坐低先上咗個清新嘅沙律先😃

🔸汁燒雞心元

🔸雞三角軟骨
▪️都係汁燒既,口感爽彈😋

🔸蛋黃漬免治雞肉棒

🔸惠比壽梅子雞胸
▪️酸酸嘅梅子味道,配上雞胸肉,清新又開胃 🤤

🔸惠比壽雞腿肉
▪️正!炭燒嘅味道,真係好香呀!

🔸雞掌心

燒物:每個set可以揀一款😄
🔸牛舌
▪️牛舌燒得非常彈牙,有芥末籽同山葵根做醬,更添風味🥰

🔸白鱔

🔸汁物
▪️雞湯熱辣辣,鹽味比較重,適合鍾意重口味嘅人士😆😆

🔸惠比壽炭火親子丼
▪️雞肉非常嫩滑,仲有炭烤嘅味道😍

🔸安格斯白布烏冬
▪️今晚用上咗稻庭烏冬,湯底濃郁😄

🔸士多啤梨泡盛 $88
🔸自家制梅酒 $88

▪️食串燒當然要叫返杯酒啦,士多啤梨炮聲入面仲有浸住啲士多啤梨🍓架😆😆
2023-04-19
$860 (Dinner)
踏入BBQ的季節,在IG上不時看到好友post 出來的燒烤美食圖,看得人牙癢癢,所以在今個星期六,我決定到日本餐廳吃串燒止止癮。店內以開放式廚房設計,食客可以清楚看到廚師製作燒烤的過程。鳥森主打串燒雞肉,店內大部分串燒都以雞肉為主。Lunch menu 有多款選擇,價錢由HK$78起,隨餐跟配雞出汁,茶碗蒸,漬物,沙律,御飯,咖啡/伯爵茶。雞湯聽說是用新鮮雞骨蔬菜熬煮而成,所以入口時雞味特香濃厚,不過個人認為味道有點偏鹹。茶碗蒸口感細滑,帶有濃郁蛋香味;漬物是牛蒡及漬蒜,入口爽脆,漬蒜有微辛辣感。沙律味道酸酸的,配上清新沙律菜,令人越食越開胃。鳥森串燒5本 (雞翼、蛋黃漬免治雞肉棒、雞腿肉、雞胸軟骨及冬菇)串燒上紅木炭燒製,所以入口會濃濃炭火香味。雞腿及雞翼入口外脆內彈,但又不失嫩滑口感,最重要是雞肉帶有雞油香,超級惹味。蛋黃漬免治雞肉棒用上手打免治雞肉,再將外層燒至微微香脆,配上用日本醬油醃製的日本蛋黃,層次感極重,味道甜甜的,很對胃口。雞胸軟骨及冬菇雞胸軟骨燒很很出色,口感脆脆的,帶有微焦香;冬菇雖然燒烤過,但入口不會乾巴巴,灑了點鹽花令菇味更香濃突出。燒溫泉蛋鰻魚鰻魚飯味道不錯,

店內以開放式廚房設計,食客可以清楚看到廚師製作燒烤的過程。

鳥森主打串燒雞肉,店內大部分串燒都以雞肉為主。

沙律味道酸酸的,配上清新沙律菜,令人越食越開胃。

雞胸軟骨及冬菇

燒溫泉蛋鰻魚
鰻魚飯味道不錯,特別是加了大量的紫菜絲,配上溫泉蛋蛋漿,令整個飯的味道變得更美味,鰻魚味道甜甜的,不過魚肉偏瘦,不夠肥美。

餐飲點了咖啡及伯爵茶,咖啡味道是可以的,但伯爵茶味道過濃,入口偏苦,若能沖淡一點,味道會更好。
2023-04-22
Lunch
1K
2023-04-23 114 views
去日本食串燒燒鳥都係其中一個唔錯嘅選擇,係香港想食到相同感覺口味這裡就係另一個選擇,店內裝修都有日本串燒店嘅感覺!而今晚同朋友就點了Mori Omakase內裡已包括由師傅精選燒鳥8本,燒物要了白鱔食事選了惠比壽炭火親子丼、汁物、甘物等食物,有時唔想諗食乜嘢時,食師傅發板嘅套餐都係一個唔錯嘅選擇!先點了杯三得利黑啤,入口清爽順口, 帶有微焦糖及咖啡豆香解一解喝先!師傅都快手先上燒雞軟骨,粒粒都帶點肉又有軟骨,香脆惹味!雞掌心質感十分彈牙煙韌,加上鹽燒十分香口!惠比壽雞心,師傅將雞心剖開後再炙烤,口感鮮嫩完全不覺乾身,也沒有腥味,口感都十分爽彈!雞心元口感彈牙,帶有脂肪,師傅用上醬油調味後燒,香甜彈牙,帶點點煙韌感,感覺特別!惠比壽芝麻雞柳燒,師傅將雞柳外沾滿了芝麻同櫻花蝦後燒,入口陣陣芝麻香同櫻花蝦脆身嘅口感,加上入面肉質嫩滑嘅雞柳十分好味!這個蛋黄潰免治雞肉棒亦好有特色,師傅用上了蛋黄潰,再加上燒得外皮香脆加上雞肉香氣,雞肉口感軟綿,入口肉汁濃,十分美味!惠比壽梅子雞胸,用上梅子醬再加上紫蘇葉包住雞胸來燒,口感更細嫩滋味有回甘韻味!燒雞肝師傅燒得外層帶有點脆度,咬開後裡面是很細緻柔軟
店內裝修都有日本串燒店嘅感覺!
食事選了惠比壽炭火親子丼、

師傅都快手先上燒雞軟骨,粒粒都帶點肉又有軟骨,香脆惹味!

雞掌心質感十分彈牙煙韌,加上鹽燒十分香口!

燒雞肝師傅燒得外層帶有點脆度,咬開後裡面是很細緻柔軟的口感,配埋醬汁入口平時少口內臟嘅我都覺得十分好味!
當8本串燒完成,店員就安排惠比壽炭火親子丼,香脆紫菜絲鋪在洋蔥及蛋花上方, 還有冬菇絲,配埋用上炭燒嘅雞肉,加上醬汁入口,在口中有陣陣強烈香甜炭燒嫩滑雞肉味道!

除此之外還有燒白鱔,白鱔皮燒得微脆的口感,入口滿嘴都係魚脂,沒有半點腥味!
還有個汁物以雞煮成嘅鮮甜雞湯入口鮮甜清新!
最後跟餐甘物就係紅豆奶凍,紅豆十分香甜,奶凍有濃郁奶味之餘入口細滑!

今晚哩個set 真係食得飽飽滿足,如果散點都差不多,到不如選擇這個廚師發板!店員服務殷勤,師傅亦很落力地燒,整晚忙個不停!
Dinner
2023-04-15 29 views
日式串燒味道不會太過濃烈和太辣,很適合大眾口味!這間位於銅鑼灣亨利中心,很近地鐵站F1出口,餐廳環境略感高級,但價錢相當合理,性格比高的日式串燒!我和朋友都選了串燒lunch set,好飽好滿足👏🏻🔹前菜:麵豉湯,沙律菜,漬身,茶碗蒸 和白飯上灑滿紫菜碎和一棵蛋黃(茶碗蒸很有蛋香味,蛋很滑😍),前菜已飽了5成😆🔹串燒有:橫隔肌,黑豚豬腩串(肉質多汁嫩口),紫蘇里芋豚肉卷(這個很特別,香口而且芋頭好味),茄子,冬菇,蛋黃漬免治雞肉棒(好好味,因為有蛋黃的味道份外吸引),雞翼,雞腿肉,雞胸軟骨(雞系列的串燒,肉嫩惹味)整體味道調得剛好,不會過鹹或無味,也吃到本身肉的味道,是新鮮食材👍🏻🔹飲品可以咖啡或伯爵茶:我們都選擇了熱的伯爵茶,原來吃完了這麼多的串燒,喝了這個伯爵茶真的很舒服很解油膩感,很香濃👍🏻
日式串燒味道不會太過濃烈和太辣,很適合大眾口味!
我和朋友都選了串燒lunch set,好飽好滿足👏🏻
前菜
相約老友去銅鑼灣行街食飯,選了鳥森,一間主打炭火串燒的居酒屋,朋友喜愛食雞,鳥 就啱晒佢,超乎你想像,什麼部位的雞內臟都有,坐低慢慢嘆把酒談歡的好地方。位置於銅鑼灣鬧市,落地玻璃外燈火處處,城市 曼克頓景,情侶拍拖食最啱,感覺浪漫💕。前菜沙律🥗清新,口感清爽,食沙律很開胃,不錯。Mori Omakase $680/位看了五光十色的 Menu,最後決定 MORI SET 焼鳥八本 。Omakase 形式的套餐,有齊八款雞串燒、主食、湯和精美甜品。雞串燒由廚師發辦,叫一杯士多啤梨泡盛梳打慢活一下。雞軟骨正常發揮,鹹香有咬口。雞掌心相對特別,味道有些微甜,口感比較滑嫩,而且有咀嚼感,灑一些調味料一起食,增添風味。雞心部位較為細嫩,口感鮮美、味道豐富,總體來說是比較滑嫩的,作為開胃菜佐酒享用一流。接下來是我沒聽過的食物「雞心元」,相信很多人沒聽過雞心元,其實它就是雞的冠狀動脈。雞心元即心血管個 ding 位,雞的內臟之一,口感較為綿密,味道相對較濃郁,特點是帶有濃厚的雞肉香氣,入口略帶韌勁,有一定的咀嚼感。芝麻雞柳吃完超乎我想像的內臟之後,芝麻雞柳味道會比較親民,帶有一些微甜的雞肉味和芝麻香氣
前菜
沙律🥗清新,口感清爽,食沙律很開胃,不錯。
Mori Omakase $680/位
雞串燒由廚師發辦,叫一杯士多啤梨泡盛梳打慢活一下。
雞軟骨正常發揮,鹹香有咬口。
芝麻雞柳
吃完超乎我想像的內臟之後,芝麻雞柳味道會比較親民,帶有一些微甜的雞肉味和芝麻香氣。
月見雞肉棒
雞肉棒上添加香料、醬油、半熟蛋黃,使雞肉棒的味道更加豐富和美味。
惠比壽梅子雞胸
梅子雞胸切成塊狀,淋上梅子醬汁,配上獨特香氣的紫蘇葉,梅子的酸甜味,與雞肉的鮮嫩口感,還有淡淡的肉香融合一起,呈現出一種酸甜可口的口感,夏天食清爽啊!
燒物
我點了伊比利亞豬肋條,味道比較細緻,表層燒得非常香脆,肉質感豐厚,肉的鮮味和爽口彈牙口感,皮脆肉有嚼勁,nice!
食事
我比較喜歡安格斯白布烏冬,安格斯牛肉口感極佳, 白布烏冬口感順滑有彈性,整道菜讓人吃完很有滿足感。
汁物
熱辣辣的雞湯,原汁原味,味道不錯。
甘物
MORI SET 甜品🍮 紅豆牛乳布甸,香甜幼滑,為 Mori Omakase寫上完美句號。
總括喜歡 mori 喜歡 omakase 上菜的節奏剛好,上菜時侍應會逐一介紹菜名,服務細心。
$680 (Dinner)
Celebration
Anniversary
這家小鳥店的環境非常好,一進來就日式風情滿滿。我們點了他們的串燒套餐,一個人700多,真的是分量十分十分的足。裡面包括了八個串燒和一份主食,還有一份湯,還有一份魚,真的超級的划算。他家的串燒不咸不淡,真的剛剛好吃,也不會太口渴。而串燒食物的質量也是非常的新鮮,並不需要靠很多醬料去掩蓋。一個女生份量來說真的挺大的,主食都吃不下了,飲品推薦梅酒,配串燒再好不過。甜品紅豆奶超級好吃。特別喜歡這種質量的串燒,推薦大家來。
特別喜歡這種質量的串燒,推薦大家來。
2023-04-09 38 views
呢間日式居酒屋主打各款炭火燒物🍢除左牛雞豚肉 仲有啲罕有部位嘅串燒 例如雞心、雞冠、雞頸肉 全部即叫即燒 而且選用火力較猛嘅紅木木炭 縮短燒烤時間 可以鎖住肉汁(o゚v゚)ノ早排假日去左食午餐 分別有串燒 丼飯 定食🍱每𝓈𝑒𝓉都有超濃味雞湯+沙律+前菜+茶碗蒸+飲品 價錢喺港島區嚟講都算不錯了~.♥ 鳥森串燒五本 $①⑤⑧♡ 蛋黃漬免治雞肉棒 // 雞翼 // 雞腿肉 // 雞胸軟骨 // 冬菇 串燒燒得不錯 微焦但保留些少肉汁 食落有炭香~半熟蛋黃漬飯都輕輕燒過 所以口感似飯焦咁有少少硬脆 加埋大量紫菜碎 好似食緊醬油燒飯團🍙配上串燒更惹味♥ 豚肉生薑燒定食 $⑦⑧食落薑味好重(・o・)仲有滿滿嘅雜菜絲 豚肉肉質都算嫩 肥瘦適中 送飯都不錯

♥ 鳥森串燒五本 $①⑤⑧

♥ 豚肉生薑燒定食 $⑦⑧
2023-04-06 26 views
是日大雨,只宜室內活動。和太座到了此處靜靜嘆串燒。餐廳環境寬敞企理,因天氣極差碰巧包場,侍者有禮又細心介紹菜式,先加分。點了2個lunch set分享。前菜沙律爽脆,蒸蛋滑溜。另大推熱騰騰雞湯,清香不油膩。雞串燒有雞翼和雞腿肉,外脆內嫩肉汁豐富,調味不過鹹。雞軟骨爽脆以甜醬油調味,冬菇火候剛好,迫出香氣又無燒至乾柴柴。另外精選套餐牛橫隔肌,肉味濃郁又油脂足,豬腩串略鹹,紫蘇香芋豚肉卷清香,茄子串伴以甜味噌下酒一流。免治雞肉棒伴味醂醬油醃過蛋黃,香濃豐腴,下飯無得輸。餐飲亦有驚喜。咖啡香醇有油脂,伯爵茶清新熱辣,完美作結。
是日大雨,只宜室內活動。和太座到了此處靜靜嘆串燒。

免治雞肉棒伴味醂醬油醃過蛋黃,香濃豐腴,下飯無得輸。

餐飲亦有驚喜。咖啡香醇有油脂,伯爵茶清新熱辣,完美作結。

2023-03-25
Lunch
2023-04-06 23 views
這是是近期試過水準頗高的串燒店‼️👍🏻 餐廳主打各式鳥燒,開放式的廚房可欣賞到大廚用心製作的過程‼️😉▫️當晚跟朋友每人點了一份廚師發辦,食物充滿驚喜而且很美味‼️▫️❥$𝟲𝟴𝟬 𝕄𝕆ℝ𝕀 𝕆𝕄𝔸𝕂𝔸𝕊𝔼 /ᴘᴇʀ ʜᴇᴀᴅ🥢~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 精選燒鳥8款:➊雞心元:第一次聽,原來是雞心與雞肝之間的血管,口感爽彈‼️➋日本提燈:提燈粉粉的口感跟纏在竹籤上爽脆的輸卵管形成對比‼️➌雞胸軟骨:口感爽彈有嚼勁‼️➍阿菠美雞尾:烤得很香脆帶有一點點油脂香‼️➎惠比壽雞心:既爽口又幼嫩‼️➏惠比壽雞腿肉:表皮沒有多餘的脂肪,很香脆‼️雞腿肉口感扎實有彈性‼️➐惠比壽梅子雞胸:包著一塊紫蘇葉,清新又鮮嫩‼️➑蛋黃漬免治雞肉棒:免治雞肉夾雜著雞軟骨,別俱口感‼️沾上咸咸的蛋黃漬,很滋味‼️▫️▰ 燒物:四選一 (另有牛舌芯、蛋黃漬虎蝦)➊白鱔:魚肉很鮮甜,魚皮脆得可發出聲響‼️➋伊比利亞豬肋條:沾上微辣的蘿蔔蓉,很滋味‼️▫️▰ 食事:➊安格斯白布烏冬:加了大量的紫菜,湯底清新‼️➋惠比壽炭火親子丼:雞蛋滑、雞肉嫩‼️▫️▰ 汁物:清雞湯:不加任何食材簡簡單單味道清新,可一洗味蕾‼️▫️▰ 甘物:牛奶布甸:滑溜溜充滿牛奶香味‼️
▫️
當晚跟朋友每人點了一份廚師發辦,食物充滿驚喜而且很美味‼️
❥$𝟲𝟴𝟬 𝕄𝕆ℝ𝕀 𝕆𝕄𝔸𝕂𝔸𝕊𝔼 /ᴘᴇʀ ʜᴇᴀᴅ🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 精選燒鳥8款:
➌雞胸軟骨:口感爽彈有嚼勁‼️
➍阿菠美雞尾:烤得很香脆帶有一點點油脂香‼️
➎惠比壽雞心:既爽口又幼嫩‼️
➐惠比壽梅子雞胸:包著一塊紫蘇葉,清新又鮮嫩‼️
▰ 燒物:
四選一 (另有牛舌芯、蛋黃漬虎蝦)
➊白鱔:魚肉很鮮甜,魚皮脆得可發出聲響‼️
➋伊比利亞豬肋條:沾上微辣的蘿蔔蓉,很滋味‼️
▰ 食事:
➊安格斯白布烏冬:加了大量的紫菜,湯底清新‼️
➋惠比壽炭火親子丼:雞蛋滑、雞肉嫩‼️
▰ 汁物:
清雞湯:不加任何食材簡簡單單味道清新,可一洗味蕾‼️
▰ 甘物:
牛奶布甸:滑溜溜充滿牛奶香味‼️表面加了紅豆,但不會過甜‼️
2023-04-01 46 views
朋友歐遊回來,掛念亞洲食物,見這日本居酒屋以串燒為主,並以炭燒雞的不同部位作廚師發板,挺有特色,即管一試。餐廳不算大,用開放式廚房,裝修簡約,燈光柔和,有日本人在喝啤酒。我們點了燒鳥套餐,並請廚師盡量少用內臟。想不到廚師真能滿足這要求,為我們製作了雞翼、雞尾、芝麻燒、月見雞肉棒、雞胸軟骨、雞腳筋、雞皮、和雞髀串燒。廚師手勢厲害,每份串燒火候剛好,烤得很香口。個人最喜歡是雞翼,外皮烤得夠脆,雞肉滑溜又多汁。雞髀都好味,但就不夠雞翼般嫩滑。另外鍾意月見雞肉棒,雖然我不喜歡那蛋黃漬,但免治雞肉棒內加了些少軟骨,吃起來多了一份咬勁,口感特別。吃了那麼多雞部位,可轉轉口味了。燒物可四選一,我選了白鱔。份量雖然不多,但賣相別緻,亦烤得皮脆肉香,加上山椒粉的少許苦澀,襯托出鱔肉的鮮甜,令人滿足。吃到這裏,送來一碗雞湯,味道濃郁而不油膩,是中場休息的不錯安排。食事二選一,我揀了安格斯烏冬。嫩滑的安格斯和牛、紫菜絲、和奶白色的幼烏冬在熱燙燙的雞湯中,香滑美味,真想多來一碗,可惜已很飽了。最後送來紅豆鮮奶布甸,較為清淡,調劑了剛才各種香濃味道和香脆口感帶來的衝擊。

燒白鱔
雞皮
雞腳筋
安格斯和牛烏冬
紅豆鮮奶布丁
$760 (Dinner)
2023-03-31 105 views
約朋友食飯傾計,選了這間主打雞的居酒屋,食評介紹“想得出”和“想不出”的部位都有,喜歡食雞的我,除了雞屁股,什麼部位都無任歡迎。 餐廳位於銅鑼灣鬧市之中,從七樓的落地玻璃向外望,燈影串串,很有城市浪漫的感覺。 我們點了Mori Omakase套餐,有前菜、雞串燒(八份)、主菜,主食、湯和甜品。雞串燒由廚師拍板,主菜我和朋友點了燒白鱔和蛋黃漬虎蝦,主食點了安格斯白布烏冬。 上菜速度剛好,不會等很久。上菜時店員會逐一介紹菜名,當聽不懂要求重複介紹時,店員會耐心再次介紹,態度良好。 從7點開始,我們邊吃邊聊,到離開差不多用了3個多小時,隔離桌的食客也是來傾計的。這裡真的是和朋友傾計食飯的好地方。 雞串燒由廚師拍板,我們要求少內臟,最後上菜的有:雞翼、雞腿肉、雞尾、芝麻燒、月見雞肉棒、雞胸軟骨、雞腳筋和雞皮。 在八道串燒中,我最喜歡的是雞翅,皮脆肉有嚼勁,味道原味,不用佐醬料都好吃。最意想不到是雞尾,吃的時候不知是雞尾,幸好不知,知道我肯定不敢吃。原來雞尾口感極佳, 外層香脆煙韌,內層是彈牙有嚼勁的雞尾肉。雖然好吃,但嘗一次就夠了,始終雞尾毒素較多。最罪惡感是雞皮,雞皮折半來燒,燒得煙韌有口感

雞串燒
最罪惡感是雞皮,雞皮折半來燒,燒得煙韌有口感,略鹹,味道不錯。

主菜1:燒白鱔
白鱔肉嫩,佐山椒粉,帶點苦澀味道,但配搭出奇的好。
主菜2:蛋黃漬虎蝦
蝦用炸粉炸過,有些部分炸粉較厚,有些則較薄,我喜歡薄的口感。蝦肉質感豐厚且緊實,吃完讓人很有滿足感。

主食:安格斯白布烏冬
第一次吃白布烏冬,呈長方扁條狀,口感順滑有彈性,安格斯牛肉肥厚有嚼勁,配濃郁雞湯,幾種蠻重口味的食物搭配一起,出奇地順口,不消兩分鐘就吃完。
甜品:紅豆燉奶
燉奶很有順德雙皮奶的感覺,甜甜軟軟,口感綿密絲滑,值得回味。
整個用餐過程體驗不錯,價錢略貴,但能夠坐整晚,坐擁銅鑼灣夜色,也算值回票價。
2023-03-27
Dinner
  • 一夜干雞翼
  • 雞翼
  • 安格斯白布烏冬
  • 蛋黃漬虎蝦
  • 燒白鱔
2023-03-30 28 views
自從去完日本旅行返黎就好掛住,日日都好想食日本野😂 今日收工後即刻同朋友上網搵餐廳,去左銅鑼灣呢間主打雞料理既串燒店,水準吾錯呀😋餐廳呢度既環境舒適,吾會坐得好逼😉 燈光暗暗地,好岩同朋友飲返杯🍺😂 嗌左一杯生啤,凍冰冰真係夠晒爽,同惹味既串燒好夾🥃 串燒方面最特別係試左雞尾,即係雞patpat😝 燒得脆口又吾會太乾身,出奇地好好味🤤 完全顛覆左平時對雞patpat既想法👍🏻見到隔離枱食海鮮,好都吸引🥰 下次要再黎試下😬

見到隔離枱食海鮮,好都吸引🥰 下次要再黎試下😬