2020-03-15 183 views
由於新年冇咩地方去又唔敢去啲人口稠密嘅地方 所以肥雞就去咗山頂嘅纜車行下順手食埋呢一間tram view cafe咁因為真係太肚餓啦肥雞呢就揀咗鰻魚炸蝦飯 咁佢鰻魚啖啖肉配埋香濃嘅燒汁炒得唔錯嘅飯底嗰日肥仔食得好滿意肥雞都嗌咗個牛肉漢堡薯條 咁佢嘅牛肉漢堡 雖然話唔可以同five guys比, 但係二小店質素嚟講都唔錯而且易薯條亦都熱辣辣 食落去非常之香口甜品方便嗌咗一個香濃朱古力蛋糕 佢嘅富士醬係非常之好食食每一啖都好似係食朱古力濃縮版 如果嘅芒果芝士蛋糕亦都酸甜適中
2020-02-03
2020-03-01 162 views
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於中環的隱世咖啡店Tram View Cafe,一於試試!餐廳位於中環山頂纜車站旁邊,但由於要經過一條小路進入,保留了一份隱世悠閒,加上有幾張露天座位,附近環境幽靜,有如身在外國小店,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚門口附近放了一些充滿香港特色手信,外面較少見餐廳主打all day breakfast , 與朋友各點了一份,再加每人一杯手沖咖啡Cafe的咖啡十分專業,經店員推介下選了耶加雪夫及埃塞俄比亞西達摩咖啡,店員沖泡時已香味撲鼻,入口細膩,回甘,滿滿的咖啡香,推,值得一試!All day breakfast 分量十足,吉列魚柳香脆,有質素這間用心製作Cafe值得推薦!

門口附近放了一些充滿香港特色手信,外面較少見

一份,再加每人一杯手沖咖啡

這間用心製作Cafe值得推薦!
$100 (Tea)
  • 手沖咖啡
2020-03-01 108 views
近排抗炎想去cafe坐下一search之下發現依間隱世Cafe開正係纜車站隔離 食野個陣坐窗邊可以見到纜車經過簡直雙重享受本身以為呢啲打卡cafe 食物質素應該一般點知出乎意料咁有驚喜我同女朋友分別order左芝士牛肉漢堡同埋咖哩吉列豬扒飯 外加一杯朱古力同凍奶茶漢堡好足料牛肉好juicy 薯條炸得啱啱好咖哩係日本咖哩 甜甜地 吉列豬扒酥脆香口 又唔油膩環境正 野食好味 下次可以encore
近排抗炎想去cafe坐下
咖哩係日本咖哩 甜甜地
吉列豬扒酥脆香口 又唔油膩
環境正 野食好味 下次可以encore

2020-02-26 131 views
往時假日都會有不少遊客上山,因為疫情原故,山頂纜車雖然如常營運但已經不見長長遊客影蹤。上山之前先到纜車乘車處旁的一間CAFÉ 午餐。 餐廳設有室外茶坐,店內擺設都有寧靜氣氛,很適合閱讀享受這個寧靜空間。旁邊有咖啡圖書寄賣,有大窗欣賞纜車走過和窗外的風景,十分寫意,又適合年青人打卡拍照。正門旁有不少有香港特式紀念品放賣。有機芝麻鮮奶咖啡鮮奶咖啡款式多,對有機芝麻特別感興趣,鮮奶やべ香滑,咖啡上面灑了粒粒有機芝麻帶出淡淡的芝麻香氣。冰滴咖啡採用來自埃塞俄比亞的精品咖啡豆,味道溫潤不酸澀,帶有長回甘度,入口有點像可可的味道。餐廳有提供多款signature 套餐A餐蘑菇火腿忌廉湯通粉 配 炸薯餅及茄汁豆火腿前蛋 牛角包通粉彈牙,即使被蘑菇火腿忌廉湯浸了一段時間,口感依然不變。除了火腿和煎蛋,還可以選擇香腸和煙肉。日式田園沙律 配 香煎菠蘿喜歡輕食或沙律的朋友可試!菠蘿微微香煎帶出淡淡的菠蘿香氣,豐富又清新的沙律菜配日式麻醬沙律汁,充滿白芝麻的香氣。

正門旁有不少有香港特式紀念品放賣。

有機芝麻鮮奶咖啡

餐廳有提供多款signature 套餐

A餐
蘑菇火腿忌廉湯通粉 配 炸薯餅及茄汁豆
火腿前蛋 牛角包

日式田園沙律 配 香煎菠蘿
2020-02-23 1033 views
肥妹仔喺新年之後有好耐未出過街,今日肥妹仔就同肥爸肥家姐一齊去咗山頂嗰邊一間叫tram view cafe 食午餐,順便呼吸下新鮮空氣。all day breakfast $58肥爸揀咗呢一個全日早餐,入邊有吉列魚柳,黑松露炒蛋,香腸,茄汁豆,牛角包。肥爸話個魚柳炸得好香脆,炒蛋好嫩滑,好香松露味,牛角包就好香牛油嘅味,係一個好好食嘅全日早餐。吉列炸蝦日式鰻魚泰式炒飯 $68肥家姐話好肚餓,所以佢就揀咗呢一個泰式炒飯。肥妹仔我試咗啖佢嘅炒飯,應該係黃薑飯,好香香料嘅味,炒到粒粒分明,唔錯。至於佢嘅吉列炸蝦, 都炸得幾香脆,日式鰻魚就冇咩特別。牛肉漢堡包拼薯條  $50呢個牛肉漢堡包大路貨式,牛肉唔算太乾,不過牛味唔夠香濃,薯條都炸得好香脆。美式朱古力蛋糕 $45芒果芝士蛋糕 $45朱古力蛋糕好香濃,有少少似brownie嘅感覺,好sticky。 而佢嘅芒果芝士蛋糕好香芒果味,芝士味就比較弱,不過肥妹仔都好鍾意。阿華田麥提莎脆麥乳酪 $38肥妹仔畀佢個阿華田同麥提莎吸引咗,所以就叫埋嚟食。佢呢一個乳酪係plain yogurt,食落去係冇甜味。麥提莎同阿華田應該大家都會鍾意食,成件事夾埋

all day breakfast $58

吉列炸蝦日式鰻魚泰式炒飯 $68

牛肉漢堡包拼薯條  $50

美式朱古力蛋糕 $45
芒果芝士蛋糕 $45

阿華田麥提莎脆麥乳酪 $38
肥妹仔畀佢個阿華田同麥提莎吸引咗,所以就叫埋嚟食。佢呢一個乳酪係plain yogurt,食落去係冇甜味。麥提莎同阿華田應該大家都會鍾意食,成件事夾埋就好得意好神奇。

薑汁榛子咖啡 $42
玫瑰鮮奶咖啡 $42
薑汁焦糖咖啡 $42
少女心爆棚嘅肥爸叫咗玫瑰鮮奶咖啡,肥妹仔飲咗一啖,真係有玫瑰嗰陣香味。佢嘅咖啡唔甜,但係好香奶味,呢個好好飲。至於佢嘅 薑汁榛仔同薑汁焦糖咖啡,薑汁味好濃,飲一啖好refreshing。
2020-02-01
$140 (Lunch)
2020-02-22 159 views
半山嘅「Tram View Café」真係好有異國風情,英倫風吊燈、小火爐、木鞦韆等等嘅裝飾都令我好似置身於外國,依度除左室內環境舒服好啱休息放空,外面嘅戶外花園更加令人放鬆,大家可以同親朋戚友於戶外花園包場進行BBQ活動。店內已經係一個一流嘅影相打卡地方,但千祈唔好錯過依度嘅最強賣點:近距離纜車風景,不時經過嘅纜車同室內慢活嘅環境真係互相襯托。依到仲有D香港精品賣,好得意好靚。冰滴咖啡,埃塞俄比亞G1西摩達,有SCA評分89分,使用佛手柑、白葡萄、無花果、黑朱古力沖製而成,咖啡味道濃厚芳香,當中帶點甘甜味,回甘度長,入喉後依然殘留到佢嘅味道,咖啡豆經新鮮炒製,豆味更充滿果香,再加上人手泡製,依枝冰滴咖啡得來不易。Signature A,All Day Breakfast之一,包括有蘑菇火腿忌廉湯通粉、炸薯餅、茄汁豆、香腸、煎蛋、牛角包;蘑菇火腿忌廉湯通粉,蘑菇、火腿份量多,啖啖都食到有,忌廉湯味道濃郁,通粉唔會太腍、幾有口感;炸薯餅炸得好香脆;茄汁豆酸甜解膩;香腸唔會太咸;煎蛋雖然睇落係全熟嘅,但中間嘅蛋黃曬,仲有蛋漿;牛角包口感酥脆內軟,帶有浸浸牛油味。Signature B,Al

Signature B,All Day Breakfast之一,包括有芝士火腿雞絲奄列、多士、茄汁豆、青沙律、炸蝦;芝士火腿雞絲奄列,雞蛋好滑,即叫即整嘅關係,芝士、火腿、雞絲已經撈匀左一齊,所以啖啖都勁濃芝士味道;多士好香脆,唔駛搽牛油都夠Jeng;茄汁豆配多士食都幾夾;青沙律係無沙律醬提供,幾健康;炸蝦,類近天婦羅,口感脆口,蝦肉彈牙。

法式大熱狗配沙律,法包厚身煙韌,脆皮熱狗腸帶有黑椒味道就咁食都好好味,內裏夾住左蔬菜、千島醬,食落唔會覺得乾身;沙律蔬菜款式多,仲有配日式和風芝麻醬,食落好清爽。

美式朱古力蛋糕,朱古力醬、朱古力蛋糕層層相隔、層次分明,朱古力醬味道香濃,朱古力球脆脆令軟綿嘅朱古力蛋糕多一份脆度。

凍朱古力咖啡,朱古力味道唔算甜,咖啡味道依然突出,冰粒表面灑滿可可粉,外型似美祿恐龍。

阿華田麥提沙脆麥乳酪,阿華田粉配上麥提沙,雖然會比較甜,但連埋酸酸嘅原味乳酪食,甜度中和,味道意想不到嘅好味,加上有麥片脆脆、葡萄乾,口感就更加豐富。
2020-02-20 742 views
好耐之前同朋友嚟過呢間位於半山嘅cafe,感覺好悠閑,宜家諗返起都好回味。💭 餐廳環境好舒適,好多木製嘅傢俬同裝飾,俾人一種好柔和、好relax嘅感覺。😌 喺正門入口位置附近擺放咗唔少精品,富有香港特色,作為土生土長嘅香港人,不禁覺得好有親切感!💕·餐廳分咗室內同室外兩部份,我哋揀咗室內近窗邊嘅位置,間中會見到有電車🚃經過,影相打卡一流。📸 ·食物方面都幾多元化🌏,西式、日式、中式都有。由於朋友都係細食之人,所以我哋叫咗一個set同蛋糕share嚟食。·🔸 Signature Set B($78)4款Signature Set之中,我哋揀咗Set B,係芝士火腿雞絲奄列配茄汁豆及青沙津、吉列魚柳、牛角包。熱辣辣嘅牛角包 🥐 配半溶嘅牛油當然無伏!🤤 另外值得介紹下芝士火腿雞絲奄列,奄列入面有半流心嘅蛋汁,配埋火腿同雞絲一齊食,好正!·🔸 芒果芝士蛋糕($45)超香濃嘅芒果味🥭,好似食緊芒果雪糕咁,每一啖都係幸福嘅味道!🥰·🔸 Flat White($36)朋友試咗佢哋嘅咖啡☕️,唔錯呀!😆·餐廳環境同氣氛我會俾好高分,食物方面都好唔錯,食下嘢、影下相,可以好好放鬆下。另外餐廳原來可以包場

🔸 Signature Set B($78)

🔸 芒果芝士蛋糕($45)
🔸 Flat White($36)
朋友試咗佢哋嘅咖啡☕️,唔錯呀!😆

餐廳環境同氣氛我會俾好高分,食物方面都好唔錯,食下嘢、影下相,可以好好放鬆下。另外餐廳原來可以包場BBQ🍢🔥,想同班朋友搞party嘅話,又多個選擇!😎
$80 (Tea)
之前有個女仔Friend強烈推介半山一間隱世Cafe,話啱哂情侶拍拖💏。呢排我盡量唔去人太多嘅地方,所以星期日一早起身同個朋友行咗個圈上山頂,再沿住纜車徑落返山,順便試埋呢間收藏咗嘅Cafe😙。Cafe店如其名,真係喺正纜車徑隔離,纜車景觀一覽無遺。我哋好好彩地霸到個窗口位🌄,所以除咗食嘢外,就係不斷𥄫住出面纜車幾時到,即刻影相。不過捕捉嘅過程非常艱難,纜車電光火石之間就行過咗,舉起手機都影唔切😫。言歸正傳,講返食物🍽,選擇比想像中多。套餐有四個揀,分別係全日早餐、飯同意粉。另外,仲有漢堡包、熱狗同炸餃子等。甜品就有鬆餅、蛋糕同乳酪,但係呢日乳酪已經售罄,無得試埋😭。話哂做完運動,我哋都餓了,所以叫咗好多嘢食😂,要咗兩份套餐、一個漢堡包、一件蛋糕、一件Muffin鬆餅同兩杯飲品。食物放到成枱都係🙈,好豐富。A餐($78),呢份All Day Breakfast份量十足,有香濃蕃茄雜菜湯通粉、🥓煙肉、黑松露炒蛋、薯餅、茄汁豆同牛角包。🍅蕃茄湯通粉個湯超正超濃郁,好似飲緊羅宋湯咁,喺凍冰冰嘅天氣下飲熱辣辣嘅濃湯,實屬一流。至於黑松露炒蛋🥚亦同樣出色,松露味道香香的,絕對無偷工減料。其他食材
香濃蕃茄雜菜湯通粉
A餐($78),呢份All Day Breakfast份量十足,有香濃蕃茄雜菜湯通粉、🥓煙肉、黑松露炒蛋、薯餅、茄汁豆同牛角包。🍅蕃茄湯通粉個湯超正超濃郁,好似飲緊羅宋湯咁,喺凍冰冰嘅天氣下飲熱辣辣嘅濃湯,實屬一流。至於黑松露炒蛋🥚亦同樣出色,松露味道香香的,絕對無偷工減料。其他食材就正正常常啦,🥔薯餅同🥐牛角包都熱熱脆脆的。我唯一唔鍾意係茄汁豆有啲凍。
芝士焗呑拿魚肉醬意粉
D餐($58),芝士焗呑拿魚肉醬意粉🍝,唔知點解呢日好想食肉醬意粉,哈哈。呢個肉醬意粉比平日好食嘅地方係有呑拿魚,連埋肉醬食好搭調🤤,而且芝士係拉絲的🧀。不過如果意粉爽身多啲啲會更好食,但抵讚係意粉無焗燶。
牛肉漢堡包拼薯條
牛肉漢堡包拼薯條($50),本身見到個🍔Burger覺得唔太吸引,望落好似好乾身無乜汁咁。漢堡包高度正常,算係一啖可以食哂咁多層👍。對我而言,咁樣比起六七層食到跌哂瀉哂嘅更佳。🍟薯條熱辣辣炸起,無落調味,自己點茄汁食,正正常常。
點知一咬咗啖包,😍驚喜同啲汁同時湧哂出嚟,好彩有個碟墊住咋,唔通啲汁真係鎖住喺塊漢堡到?麵包外皮脆脆的,入面夾住生菜🥬、蕃茄🍅同埋漢堡扒(幾厚,但唔大塊),真心好好食,好過打正旗號賣百幾二百蚊個嘅高級漢堡!好少可漢堡包無落芝士都咁正😋。
朱古力鬆餅
跟餐我哋一人加咗一份蛋糕,Muffin鬆餅加$8就有得食喇,有藍莓同朱古力味揀,我要咗後者🍫。Muffin大大個好鬆軟,而且朱古力味濃郁,簡簡單單的一個Muffin已經好滋味,無得輸。
合桃朱古力蛋糕
另外,我哋加$20要咗件合桃朱古力蛋糕🍰,呢件蛋糕嘅朱古力味同樣濃郁,一層蛋糕、一層朱古力,再配搭核桃🌰都幾夾,味道唔錯,不過整體未算太突出。
飲品方面,跟餐叫有得以優惠價換購特飲。我要咗冬日暖笠笠特飲嘅麥蘆卡杭菊蜜🌼(原價$48),用上透明玻璃杯盛住,菊蜜上面浮住幾粒胎菊,幾吸睛。味道清清甜甜唔錯,無平日蜜糖咁漏,大大杯可以慢慢嘆。
我朋友本身點普通美式咖啡Americano☕️,店員好友善咁推介佢不如試下啲特式咖啡啦,所以後尾要咗埃塞俄比亞嘅G1西達摩Sidamo(原價$85/手沖;$95/虹吸)。我自己就唔多識咖啡,朋友話飲落都幾回甘,甘得嚟唔苦,但聞落就無想像中香,不過都值得一試。
本身我只係諗住嚟打個卡📸,食個晏,對食物無乜太大期望。每一樣食物出到嚟上碟個樣普普通通,但全部味道都令人喜出望外,唔係唔錯咁簡單,稱得上好食😋,特別係個Burger同通粉。另外,食物定價方面非常大眾化,話哂都算喺半個遊客區丫,午餐連飲品$60-$70(唔收加一)已經落到樓,配合埋呢個景觀,物超所值啊!
話哂我主要目的係嚟打卡,所以除咗食物外,都想介紹多少少個環境😊。除咗個窗口位外,室內嘅座位有長櫈同梳化椅,中間仲有個偽火爐仔🔥,真係好鬼正,好似身處喺歐洲啲屋仔咁。
餐廳有個區賣紀念品仔的😛。
餐廳亦設有室外區,有四至五張枱,環境夠哂寫意。再者,依到仲有一張搖搖椅,夠兩個人坐,可以好嘆咁坐喺到Fing下、放空一下。如果張椅係直接面向纜車徑嗰邊,個View會更正😍。
由於個環境太正,能夠令我哋好好放鬆一下。我哋食下嘢、影下相、傾下偈都坐咗差唔多成個下午🙈,真係快樂不知時日過。
總括嚟講,呢間Cafe無乜可挑剔嘅地方,以下簡單幾句可以概括哂:食物好、價錢平、性價高、環境靚、服務佳💯。我曾經有一刻私心唔想寫食評介紹,因為驚太多人會發現呢粒滄海遺珠,下次嚟會變到人山人海無位坐。不過有好嘢都係想同大家分享,而且餐廳質素咁好,絕對值得我好好記錄一下✌🏻。
2020-02-02
$130 (Lunch)
香濃蕃茄雜菜湯通粉
芝士焗呑拿魚肉醬意粉
牛肉漢堡包拼薯條
朱古力鬆餅
2020-02-18 82 views
今日星期六,返工辛苦左成個星期,感覺一定要輕鬆下,係openrice又見到間幾特別嘅coffee shop,係半山嗰邊,又可以睇纜車,好似好chill咁,於是諗住試下揸車上到去,然後係條細路行返落少少就見到,好彩有個牌指,指示都幾清晰黎到原來裝修緊,不過個view都冇頂住門口又少少嘢賣餐牌簡潔,我同男朋友揀左A同D餐再加嘢飲,佢拉尾見到人地蛋糕櫃到有個芒果芝士蛋糕,覺得好吸引,仲叫埋黎食添A餐係all day breakfast加蘑菇火腿忌廉通粉,個蛋煎得好靚,薯餅又大塊😋😋男朋友嘅D餐係cabonara,黎到俾個size嚇親,好大碟,但佢大食開,食得飽飽的,d料又多,正芒果cheese cake又幾好食,餅底好正我地仲嗌左個apple tea加cappacino,隻公仔超得意,俾佢吸引左,飲住嘢望住架纜車上上落落都幾得意,係一個好好享受,好天仲可以坐出去添🥰總括黎講,係一間好relax嘅餐廳,食物又唔貴又好食👍🏻👍🏻

黎到原來裝修緊,不過個view都冇頂住

門口又少少嘢賣

芒果cheese cake又幾好食,餅底好正

2020-02-08
Type of Meal
Dinner
2020-02-16 57 views
本身計劃咗今日去行山,天文台琴日話朝早會急降至十度以下,不過好彩香港政府做嘢不嬲都係錯,最終都有15度,我哋由金鐘出發行上去山頂半個鐘頭見到有間cafe好有瑞士feel,好似行緊阿爾卑斯山,我哋一於去呢間(Tram View Cafe) 食個brunch。由金鐘站出發,穿過香港公園,行5至10分鐘便可到達,不過要留意沿途都有幾多樓梯級同埋斜路。呢度絕對係影相打卡好去處,其中一個靚嘅位可以影到纜車經過,嗰一刻都幾震撼。咖啡室後面有個都幾大嘅花園,可以組團嚟bbq,同埋有一啲香港特色嘅小精品買,例如香港街道模型等等。電子餐牌芝士火腿雞絲奄列配茄汁豆及青沙律+自選炸蝦+多士$78,雞絲個味都幾濃郁,芝士都係火腿味道都相當夾,最意想不到係炸蝦唔係用雪藏貨,炸得清新爽脆,油香並重。另一個餐自選迷你牛角包+薯餅$78,我哋覺得呢度嘅炸嘢技術都幾好,薯餅唔會炸到好淋身,反而有啲脆口,絕對係新鮮出爐。虹吸式咖啡唔係度度都有,德國發明,普及於日本&台灣,屬於低發酵度咖啡,味道唔會有手沖咖啡咁濃烈,同埋比較苦澀,顏色比較淡,不過勝在果味更香,果酸突出。Ice Brew Coffee$68小花園個環境真係幾

電子餐牌

Ice Brew Coffee$68

小花園個環境真係幾正,最緊要係約埋一大班人,可以包曬成個場,私人空間足。

美式朱古力蛋糕,絕對係自家製,唔會死甜,朱古力味都好香。
2020-02-14 71 views
一邊睇住架纜車行過一邊飲syphon coffee 然後睇吓書傾吓計 慢活過一個晏晝 真係好chill 呢到嘅咖啡全部都有89分 SCA評分 同其他coffee shop嘅咖啡唔同 飲落去有唔同嘅層次 好值得試下 除左咖啡之外,食物都好有水準 佢嘅咸牛肉飛碟三文治好有牛肉味同個蜜糖菊花茶都幾夾 薯條都係熱辣辣送上嚟 徐左飛碟三文治之外,個火腿菠蘿bun嘅bun 咬落去脆卜卜,有菠蘿嘅甜味。食落唔會太濟。再加上個tram view 同靚裝修好似去左外國咁,環境有好清靜,好舒服,過嚟坐下hea下食個tea 打個卡就啱哂

由於最近一程關係,不宜去人多的地方,但是又想去一個適合假日休閒的地方,在網上看到了影相打卡好去處的這間纜車徑咖啡店☕餐廳環境優美,很舒服事不宜遲,馬上食評!這是A餐,蘑菇火腿忌廉湯通粉配即炸的炸薯餅和茄汁豆,加上香腸和煎蛋和香脆的牛角包這個餐特別一提的是炸薯餅超級好味,不要用X既的炸薯餅相比,他的外層揸得非常香脆,而且裏面不是一嚿嚿撈埋一起的薯肉。這是B餐,芝士火腿雞絲今年配上茄汁豆和沙律,加上炸蝦和薯餅,配牛角包。雖然奄列的外表好像平平無奇,但裏面超級多餡料,寬容的芝士配上雞絲真的一絕!而且炸蝦也超級好味,差點連蝦尾也想吃掉!兩件朱古力蛋糕🍰強烈推薦這兩款,價格中等但是味道超晒班!性價比超高,一邊吃着甜品,一邊休閒地望窗外的風景,纜車,把煩惱和壓力通通拋諸腦後!。同場還有兩杯莫卡,咖啡味不會被甜味覆蓋,比例剛剛好!非常適合我這種比較喜歡喝少苦味的咖啡的人士。Btw,這間coffee shop外面的小花園還可以燒嘢食,店內也有一些香港特色精品。店內可以看到窗外䌫車偶爾經過,留意最近餐廳在裝修,所以我行出店外打卡影令相😄

餐廳環境優美,很舒服

事不宜遲,馬上食評!

兩件朱古力蛋糕🍰
強烈推薦這兩款,價格中等但是味道超晒班!

一間旺中帶靜嘅咖啡店,正常我們去到纜車站就跟隨著人流直接上車,回程搭完纜車下來便在指方向走落去香港公園金鐘或中環方向離去,這次我們在纜車站向前走,不用兩分鐘便看到這間餐廳,裝修雅緻,能看到纜車經過,及有路天坐位,但現在大廈維修中,不能外坐。點了瓶❨冰滴咖啡❩$68與❨抹茶鮮奶❩跟餐加$20。冰滴咖啡,用非常密封的瓶盛載,端上時是冰凍,但隨著室溫慢慢變暖,在不同溫度下,味道都有些不同,凍時喝只香不酸,慢慢變得微酸帶甘,有果香味,很有層次,好像 ❮嘆❯ 紅酒一樣, 讓我感到他出奇的好。❨抹茶鮮奶❩ ,抹茶粉控制的份量適中,過多反而澀口,結合鮮奶後,很不錯的配搭!我們吃了❨B餐❩,魚柳,鷄庵列,牛角包,再加$10的沙律。沙律菜新鮮,芝麻醬調教得味道很好,相當好味。蛋庵列分量充足,很多雞肉和雞髀菇,蛋炒得半生熟,產生了濕潤口感。牛角包是迷你版,但很鬆脆,不用加牛油。魚柳炸得剛剛好,外脆內嫩,不會炸到沒水分,值得推介。另外選了❨A餐❩,點了香腸煙肉,多士。煙肉炸得香脆乾身,香腸味道正常,我把茄汁焗豆放在薯餅上同吃,好味。火腿通粉是杯裝,不夠我這個餵食貓吃呢!還加了❨魚柳飽❩$55,因剛才吃了,想

點了瓶❨冰滴咖啡❩$68與❨抹茶鮮奶❩跟餐加$20。

冰滴咖啡

我們吃了❨B餐❩,魚柳,鷄庵列,牛角包,再加$10的沙律。
沙律菜新鮮,芝麻醬調教得味道很好,相當好味。

牛角包是迷你版,但很鬆脆,不用加牛油。
魚柳炸得剛剛好,外脆內嫩,不會炸到沒水分,值得推介。

。火腿通粉是杯裝,不夠我這個餵食貓吃呢!

還加了❨魚柳飽❩$55,因剛才吃了,想再吃,的確沒失望,麵包香脆,裡面看似不夠醬汁,但吃下濕潤,甜甜酸酸與香脆在口中,有多重口感。

漏了❨芒果芝士蛋糕❩跟餐加$25,很濃郁的芒果味道,芝士蛋糕柔順,甜度與軟硬度適中,每吃完一口便會繼續追吃。

一次不俗的體驗。

2020-02-09
2020-02-09 53 views
聖誕期間發現一篇介紹呢條上山頂路線,而且有野食,於是就同女友行行啦,人煙稀少,非常悠遊嘅一日!首先係對住纜車路軌,已經冇得輸,而且佢有室內室外,可能太凍冇人坐室外,我地就好似包場咁第二係價錢公道合理,$50-70平均一個人,好過食茶記吖呢個係芝士焗茄汁吞拿魚意粉,意粉太淋,但係份量大,汁多味道好,$58+8(加餐飲)我就食牛肉漢堡,諗住佢係Cafe都應該唔差,點知都係麻麻,不過算啦,$50+8 都好難有太大要求。牛肉肉汁豐富,不過好淋身,非常似中式酒樓點心嘅山竹牛肉。。。。呢點我接受唔到性價比唔錯,咁嘅價錢只可以要求好過快餐少少啦,不過地點環境好靚,岩晒想行上山頂嘅朋友,順道試菜,打卡。差啲唔記得提提大家,室外有張二人搖搖櫈,等到纜車經過影張相真係好正

第二係價錢公道合理,$50-70平均一個人,好過食茶記吖

2019-12-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
每次行上山頂,總是路過這間cafe,今日終於走左入去試。店舖里里多外都很有異國風情戶外花園還有鞦韆任玩,仲可以進行bbq活動在這兒好好享受一個早上,吃個豐盛早餐,減下壓,真係一個不錯既選擇。電子餐牌A/B/C/D有全日早餐,泰式炒飯和鰻魚,同埋芝士焗吞拿魚肉醬意粉。當午餐食都得啦,早餐價錢,午餐份量,低食不過,所有餐都唔包飲品,要加錢。加$8-$20蚊就有飲品,蛋糕或甜品揀,都ok既。牛肉漢堡+懷舊紐紋薯條 $50個包好好食,外脆內軟。件牛肉好厚身,夾埋啲洋蔥,蕃茄, 生菜和秘製醬汁,食落去好juice慢活怎可缺少佢呢度有三款手工咖啡選,我揀左埃塞俄比亞G1西摩達有SCA評分:89分用佛手柑,白葡萄,無花果和黑朱古力沖製而成咖啡味香濃,苦澀味不重,反而有種甘甜味,回甘度長。A餐全日早餐 $78黑松露炒蛋,牛角包,炸薯餅,煙肉,茄汁焗豆仲有碗通粉。黑松露炒蛋又滑又香,薯餅很香口大大碗香濃雜菜蕃茄湯通粉,蕃茄湯好濃郁,通粉很軟腍。呢到仲有香港精品買,唔買都可以欣賞下以後行山又多一個補給站啦
每次行上山頂,總是路過這間cafe,今日終於走左入去試。

店舖里里多外都很有異國風情

戶外花園還有鞦韆任玩,仲可以進行bbq活動

電子餐牌

牛肉漢堡+懷舊紐紋薯條 $50

慢活怎可缺少佢

呢度有三款手工咖啡選,
我揀左埃塞俄比亞G1西摩達
有SCA評分:89分
用佛手柑,白葡萄,無花果和黑朱古力沖製而成
咖啡味香濃,苦澀味不重,反而有種甘甜味,回甘度長。

A餐全日早餐 $78
黑松露炒蛋,牛角包,炸薯餅,煙肉,茄汁焗豆仲有碗通粉。
黑松露炒蛋又滑又香,薯餅很香口

大大碗香濃雜菜蕃茄湯通粉,蕃茄湯好濃郁,通粉很軟腍。

呢到仲有香港精品買,唔買都可以欣賞下

以後行山又多一個補給站啦
2020-02-02