2018-03-27 234 views
由於喺附近返工,lunch 經過餐廳時竟然冇乜人排隊就入去試咗個面試拉麵,平時經過排隊排到外面。點了個味增拉麵來試,味噌拉麵個湯底偏濃,拉麵麵質正常,總體來說不錯。有免費綠茶享用而環境裝修亦歡堂舒適。下次有機會會試埋另外兩款湯底。
有免費綠茶享用
而環境裝修亦歡堂舒適。
下次有機會會試埋另外兩款湯底。
味噌
味噌
2018-03-23 242 views
打著米芝連一星登陸香港的蔦,本應好評如潮,但網上反應倒是普通,今晚路過此店,見人龍不長,決心探過究竟。晚上6:30到,等了10分鐘便有位,對於非常討厭排隊的我已經是上限。在就座前,要先向侍應落單,先付錢後上菜。點了醬油味玉拉麵,平價的一款也盛惠$113,只得一片叉燒,要4片的話要多付$36,作為窮L的我心裏很難沒有hard feeling。沒辦法,這裏是尖咀!先喝一口湯,夠熱,醬油味恰到好處,沒有太油膩的感覺,是頗為輕盈易入口。加上了松露醬令湯頭更香,是神來之筆。沒想到日式拉麵和西方的食材可以有這樣好的配合,妙極。麵條幼身,掛湯力不錯。叉燒恰如其分,肥廋約8:2之比,好吃但也沒什麼特別之處。玉子呈流心狀,也是合乎水準之作。觀乎整個拉麵其實很好吃,只是米芝連的大名下,大家抱著巨大的期望而來,會覺得不外如是罷了。
玉子呈流心之狀
2018-03-21
10 Minutes (Dine In)
$113 (Dinner)
玉子呈流心之狀
2018-03-17 256 views
有一晚放工和朋友吃晚飯,剛好在附近的海港城新開了一間號稱米芝蓮一星的拉麵店,朋友一直想試一下,便一試此店真偽。甫一進店便知不妙,門口沒幾個人在排隊,而且排在前面的客人都是大陸自由行。排到接待處才知道,原來這裡是採用先看menu點菜付款後才找位子坐下的形式。餐單上只有很簡單的幾款拉麵,之前某幾個媒體把此店捧得天上有地下無,於是我便選了尖沙咀新店限定的味玉味噌拉麵。等了良久,店員終於把拉麵捧上來了,先嘗了一口湯,不得了,非常鹹🤢味道就像是加了鹽的麵豉湯,配料少得可憐,只有一塊叉燒跟一隻瑭心蛋(如果叫普通味噌拉麵只有一塊叉燒🤦🏾‍♀️)。叉燒尚可,有用火槍燒過,表面少少脆,蛋就一般不太特別。至於麵,這𥚃是以自家製麵為賣點,看到一個個的木盒裝著生麵,輕輕放入熱水中攪拌一分鐘左右。麵的份量不多,而麵的質感還算不錯,有咬口。但是放在味噌湯底裡完全格格不入,好像是把一撮麵放到麵豉湯裡,感覺非常奇怪🤢這一碗麵索價$113,老實說我覺得味道頂多只值$70,更加不用說米芝蓮,大部分都在吃租金,想試的朋友要有心理準備🤧

味噌味玉拉麵

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$113 (Dinner)
2018-03-16 218 views
米之蓮拉麵店到底有幾好食?作為一個拉麵控梗係要黎試吓佢啦!叫咗個最出名嘅醬油味玉拉麵~一拎上嚟已經約好大陣嘅黑松露味,但係原來係叉燒上面係放左黑松露醬😮👍呢個配搭都幾新鮮從來未試過🍜麵條偏淋,如果好似我咁平時鍾意食硬麵嘅就唔多推薦喇,而且麵條冇蛋味,一般般🥘一般食開嘅醬油湯底就比較濃味,呢個淨係睇個色澤都已經知佢偏淡,食落真係幾失望,食唔到有醬油味呀完全🥓叉燒偏薄,唔夠肥不過唔算瘦嘅🍳蛋算係做得唔錯,雖然滷得唔夠入味,不過溏心程度幾好整體黎講就係,冇咩特別,亦偏貴
米之蓮拉麵店到底有幾好食?作為一個拉麵控梗係要黎試吓佢啦!

叫咗個最出名嘅醬油味玉拉麵~
👍呢個配搭都幾新鮮從來未試過

🥓叉燒偏薄,唔夠肥不過唔算瘦嘅

🍳蛋算係做得唔錯,雖然滷得唔夠入味,不過溏心程度幾好

整體黎講就係,冇咩特別,亦偏貴
🦉業餘食評🍜14 Feb 2018👌🏻
🏮東西交融奪車胎,雙劍合璧若紫青。🏮說實話,對於「日本首間榮獲米芝連一星評分的拉麵店」—蔦,我是有些成見的。一直說日Tabelog是著名飲食網站,在其穫得4.0評分或以上的拉麵店都屬神級,日本幾萬家拉麵店中只得不足十家得此評分,從只有日本本店八成功力的麵屋一燈(4.04評分)的香港分店輕鬆吊打全港便可知其權威性,然而這些名店連得到米芝連推薦的都不算多,更枉論上星了。 這令我不禁懷疑其中是否’米芝連式美味’在作祟。事實證明,我錯了...
說說環境,一進店便聞到陣陣的黑松露味道,閉上眼睛絕對會以為是在吃西餐,環境挺簡潔的,位子大半是吧台位,感覺不錯。
—————————————————————————//醬油叉燒味玉拉麵//💰149 (CP值: 🌕🌕🌑🌑🌑)—————————————————————————湯: 🌕🌕🌕🌕🌗
🦉業餘食評🍜14 Feb 2018👌🏻

🏮東西交融奪車胎,雙劍合璧若紫青。🏮
醬油叉燒味玉拉麵

//醬油叉燒味玉拉麵//💰149 (CP值: 🌕🌕🌑🌑🌑)
湯: 🌕🌕🌕🌕🌗
先打開餐牌一看,醬油,鹽味,味噌!天啊,終於不是豚骨XX,XX豚骨了,先加半分。當然地點了招牌的叉燒醬油拉麵嘗嘗,醬油味是加了黑松露油的,聞起來非常強烈,然而湯的味道卻完全沒有被搶走,淡雅的醬油味,當中還有點雞骨(or油)味都保留得很好。 黑松露的香令整碗面有了昇華,味道方面卻安份的襯托著醬油湯底,有驚喜~
料: 🌕🌕🌕🌕🌑
先來說叉燒,量沒有想像中的少。在師傅們製作時已經看到了肉是帶點淡粉紅的,看起來帶嫩嫩實在叫人好在期待。果然!算挺瘦的肉有著嫩滑的口感,味道和湯底一樣平衡,煮製的調味和肉味兩者魚掌不失。 荀絲口感挺爽,也沒有荀的”獨特”味道,不喜荀的我也能吃下。蛋的流心度和味道都不錯。
麵: 🌕🌕🌕🌗🌑
另一平衡之作,吃得出來加水度不高,卻又沒有低加水度麵條那種很沒勁又粗糙的口感,在盡可能做到吸湯力高的麵質保留了一定程度的筋度。此種麵條還請快點吃完,因為它會比你想像中更快變軟~
🤠
總括來說此店對比日本只有九座的精品向原店相信是有一段距離的,但以海外分店來說的確水準挺高,它帶給我的那種獨特的味道美學與行使貫徹感覺很接近一燈,當然,價錢也很接近...
🔥//灸燒骰子丼//🎲
👅:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
肉望落好似燒得好硬咁 但一食落口係好腍身 好鬆軟 肉質好不錯👍🏻 好值得一試 燒完亦有小小肉汁拌飯 得好少 好似唔夠餸飯因爲實在太正🤤 一路打一路心思思又想食🤭
灸燒骰子丼

🐰專業感想🍜14 Feb 2018💮
•米芝蓮一星•
每次去海港城都會經過 一直都冇在意 後來情人節當日度度都爆滿 打算食芝味坊 然後理常當然地十分爆棚👹 於是就想食一燈 點知門口又係好似試業時廿幾三十人排隊🤦🏻‍♀️ 最後食 蔦 不過係有驚喜的🤫
鴨味玉拉麵(湯)

//鴨味玉拉麵(湯)//💰113

湯: 🌕🌕🌕🌗🌑
第一次聽鴨湯 平日食既組合多數係魚介豚骨海老咁 真係好有新鮮感 飲落好鴨 但唔膻 可能因為加左小小黑椒 仲更加惹味😋
料: 🌕🌕🌕🌗🌑
料好特別地 放左沙律菜🥗 仲有腰果碎😍 就算影左陣相 食左啖麵 佢仍然係脆!!鴨肉亦好腍身 仲連住厚皮脂 好奇怪地一齊食唔會覺肥膩 而鴨既味道感覺冇咩多餘既調味 真真正正展現鴨既鮮味 嗜鴨既朋友會鐘意 我mama都覺得好食😲下次會想試乾既拌麵
麵: 🌕🌕🌕🌕🌑
麵係直幼麵 有種情意結係鐘意呢種望落好grand好日系感覺既麵哈 麵由頭食到尾都仍然保持煙韌 唔會索晒啲湯漲晒👍🏻
醬油叉燒味玉拉麵
灸燒骰子丼
鴨味玉拉麵(湯)
2018-03-11 163 views
Tsuta啱啱黎香港果時,第一次食到呢間米之蓮1星嘅拉麵。當時可以話係驚為天人,無諗到響香港可以有一間做得咁細緻嘅拉麵出現。不論湯底嘅複雜性,麵條口感或拉麵嘅presentation都是高水準的。但估唔到今日竟然可以將咁高水準嘅拉麵做到咁差,係咪響香港就無人堅持到日本嘅水準呢?(presentation 唔多講啦,睇相就可以)- 叉燒:差到一個點....唔講以為食緊豬肉乾。- 麵條:還可以....但同之前無得比,以前超滑身。- 蛋:無咩特別可以唔叫...自己響屋企相信都整到,費事晒錢。- 湯:可以叫做OK,但未叫好,都係同之前無得比。- 荀:幾好,有之前既水準,不過我諗我唔係入黎為左食荀。中肯D講,難食過佢既食物大把,可能佢之前都幾出色,所以有所期望。但真係失望已回,唔怪得知晚飯時間都無人排隊。另外自己因為佢有一種飲品叫麥茶$15(無限refill,相片中黑色嗰杯野), 因為無限嘅關係我緊係要點啦。點知中左伏,又唔可以叫難飲,但好似苦苦哋嘅涼茶,其實佢俾D普普通通津路溝水俾我仲好啦。早知叫可樂啦(都係$15)。希望大家唔好再中招

- 叉燒:差到一個點....唔講以為食緊豬肉乾。
- 麵條:還可以....但同之前無得比,以前超滑身。
- 湯:可以叫做OK,但未叫好,都係同之前無得比。
- 荀:幾好,有之前既水準,不過我諗我唔係入黎為左食荀。

2018-03-11
$135 (Dinner)
2018-03-10 125 views
我是拉麵控!專程來到嚐嚐米芝連拉麵有幾厲害排左10分鐘,好快點左餐,拉麵都好快到左$149 碗麵,雖然吾洗加一得芽菜,一片肉,少量粟米似乎有點寒酸,咁就試試個湯底先吾熱!只屬於和暖!呢樣係非常失敗連基本都做吾好,失望失望😰麵質只屬普通貨色,吾係我「飛忽」冇乜深刻印象呢個價錢拍得著一燈抵食同好食指數 :負10分在尖沙咀咁多間拉麵鋪,例如:一蘭,三田製麵所,一風堂,一燈...等等呢間米芝連1星好難立足在拉麵界的TOP
我是拉麵控!
專程來到嚐嚐米芝連拉麵有幾厲害

排左10分鐘,好快點左餐,拉麵都好快到左
$149 碗麵,雖然吾洗加一
得芽菜,一片肉,少量粟米
似乎有點寒酸,咁就試試個湯底先
吾熱!只屬於和暖!呢樣係非常失敗
連基本都做吾好,失望失望😰

麵質只屬普通貨色,吾係我「飛忽」
冇乜深刻印象

呢個價錢拍得著一燈
抵食同好食指數 :負10分

在尖沙咀咁多間拉麵鋪,
例如:一蘭,三田製麵所,一風堂,一燈...等等
呢間米芝連1星好難立足在拉麵界的TOP

2018-03-09
10 Minutes (Dine In)
$149 (Dinner)
2018-03-05 196 views
又一名聲過大的拉麵店。其實個人認為拉麵的口味很見仁見智,有人喜歡粗,有人喜歡幼; 有人喜歡煮久的,有人喜歡硬的...這間卻是身邊好幾個人吃過都不太欣賞(日本人在內),因為它的麵質有別於一般的拉麵,吃上去或者你會懷疑自己是否在吃簥麥麵,偏硬而且好像不太有嚼勁。湯頭也是拉麵的靈魂,這裡只賣3款湯,試了醬油和味增,感覺都是偏咸層次不多。醬油加入了黑松露,頓時變得fusion,但它的香味就成了整碗麵的主要味道。味增的感覺只是咸,個人比較喜歡醬油口味的。不過說實在,以這價錢來說,我會選擇吃一蘭,湯和麵都比較對胃口,而且價錢便宜一點。Tsuta只是貪新鮮才試2次,再光顧的動力不多。日本店的質素是否一樣,就不得而知了。👇黑松露醬油👇味增
又一名聲過大的拉麵店。

👇黑松露醬油

👇味增

2018-02-26 276 views
今日同老公突然間好想食拉麵🍜,本來係想去 麵屋一燈 既.. 不過去到剛好撞正佢地落場時間,所以立即轉場到附近的 蔦 拉麵店。之前有睇過介紹係米之蓮1星拉麵店,不過我對米之蓮既評價無咩概念,平時亦唔會刻意去米之蓮幾星食店,因為驚呢啲被米之蓮加冕既食店會大排長龍😂(不過想食好野 要付出時間麵好正常既😆)好,講返正題先😊可能因為唔係正餐時間既關係,去到唔使等🤩!係門口落完單比完錢就可以入座等麵到👍🏼~麵到左就緊係即刻飲返啖湯先啦🤪係聞到好香既,湯頭入口唔會係濃厚肥膩個種重口感,味噌味好香濃.. 不過無乜驚喜囉😅隻旦有驚喜架,生熟程度岩岩好.. 一咬落去啲旦汁湧出黎呀🤤👍🏼(溫馨提示:要叫味噌味玉拉麵覺有旦架!)塊叉燒就真係讚唔落喇,我覺得有啲似煲完湯既肉呀😩無味又乾🤦🏻‍♀️好彩得一塊咋~最後我都成碗食晒,仲可以飲晒碗湯添,一來佢其實唔係好大碗、二來湯底係我鍾意個種,唔會好油膩而且味噌好香👍🏼!

好,講返正題先😊

麵到左就緊係即刻飲返啖湯先啦🤪

味噌味玉拉麵
拉麵隻旦
2018-02-25
$120 (Tea)
拉麵隻旦
蔦 Tsuta 尖沙咀店 - 醬油味玉拉麵 👌🏿+ 炙燒骰子丼👎🏿!米芝連一星拉麵名氣、喝得出湯底用雞、魚乾和很多不同海鮮材料煲煮而成、湯頭清得有層次、黑松露有提升,但是麵份量不多、肉很薄很乾很韌、蛋亦只係僅合格水平!沒有一種令人食完驚艷的感覺!可惜!男生必須加一個飯才夠飽、好評的骰子飯出了問題、眼見製作師傅先裝了白飯、但遲遲沒有燒豚肉、後來燒了20秒左右就放上白飯、骰子肉稍嫌不夠香口、肉裡面和白飯一樣不夠熱、如果都跟原有程序製作必屬佳品!可惜!
,但是麵份量不多、肉很薄很乾很韌
、蛋亦只係僅合格水平!沒有一種令人食完驚艷的感覺!可惜!

2018-01-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$133 (Lunch)
2018-02-16 203 views
义燒最出色,濃豬肉味,肉質腍。加松露醬有點畫蛇添足,這是本食店的賣點,在門口經過已經聞到松露香,但松露是很霸道的食材,只可單食,配其他食材只會令其他食材失去味道。麵條不夠彈牙,口感較像腸粉,不同人對麵條有不同要求,選硬的話是為追求彈牙口感,選軟的話是追求麵條吸收湯汁的味道,但本點的麵條是兩者中間,甚麼都不是。醬油湯底尚可,個人始終較喜歡豬骨湯或味噌湯等較濃的湯底。此店在日本得一星米芝蓮,個人認為其他在港日式拉麵店更出色的還有很多。只是個人喜好,並非刻意冒犯。
义燒最出色,濃豬肉味,肉質腍。

醬油湯底尚可,個人始終較喜歡豬骨湯或味噌湯等較濃的湯底。

只是個人喜好,並非刻意冒犯。
2018-02-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2018-02-04 372 views
成日行過見咁多人試,又話米芝連乜乜乜,終於的起心肝去試下。點知,伏黎嘅。叫左個醬油叉燒拉麵($138)有4塊叉燒。麵質一定唔夠一蘭黎,完全唔掛湯都唔重要,因為個湯真係normal 得過份。好在都唔太咸,你話呢碗嘢$70,咁嘅質素我收貨。但價錢double 就真係唔洗再試。另外再叫左個味噌拉麵($98),得1塊叉燒。啲麵粗少少同偏硬,都唔重要。因為個湯扣哂分!好濃但唔係話豬骨嗰啲濃,係偏咸同油。唯一可以讚下就真係塊叉燒。我終於明點解成間嘢得我地兩個香港客。因為香港有太多平一倍又好味十倍嘅選擇🙄

醬油叉燒拉麵

味噌拉麵

$110 (Dinner)
2018-01-29 439 views
東京首間獲米芝蓮一星過江龍拉麵店,進駐海港城的首間日本拉麵店,有開放式廚房可目睹師傅即煮拉麵及即切叉燒,拉麵店主打拉麵3款,醬油, 鹽味,味噌。湯底以魚乾、新鮮雞和蜆熬製,湯底較清澈而且帶有鮮味。招牌醬油拉麵更用了發酵至少2年的黃豆釀造,再配搭淡及白醬油,味道較清淡不膩。最後加上製的松露醬,提升香氣,另可追加叉燒、溏心蛋等本次試的係醬油拉麵加半熟蛋同叉燒飯,湯底有特色,麵條彈牙,叉燒做得幾好,可一戰。
東京首間獲米芝蓮一星過江龍拉麵店[Tsuta 蔦],進駐海港城的首間日本拉麵店,有開放式廚房可目睹師傅即煮拉麵及即切叉燒,拉麵店主打拉麵3款,醬油, 鹽味,味噌。湯底以魚乾、新鮮雞和蜆熬製,湯底較清澈而且帶有鮮味。招牌醬油拉麵更用了發酵至少2年的黃豆釀造,再配搭淡及白醬油,味道較清淡不膩。最後加上製的松露醬,提升香氣,另可追加叉燒、溏心蛋等
2018-01-23 332 views
呢間米芝連一星拉麵店係尖沙咀開左當然要冒名而來一試😆拉麵嘅湯唔算好油或者好濃味🤔啲麵比平日食開嘅幼😳最正係個流心蛋😍以呢個價錢黎講佢唔算性價比特別高🙈
2018-01-21 340 views
名氣太大米之蓮一星可能只能夠係日本食得到第一印象好差因為有2個門口 我去個個門口無指示只係見到門口有條隊 個隊(頭)有牌就話要購票(?)好 見條隊唔係長 去購票先 以為係日本自動買飛機原來係收錢機隔離睇餐牌 比錢 購票隊之後睇下食評話鹽味好咸 因小妹唔想食咁咸 所以去改味道改左醬油味等左幾分鐘就入得 入到去既印象就係...1. 逼2. 好多遊客 店員部分係日本人 部分係香港人 3. 無障礙之開房式廚房 食客前面就係整野食既地方 中間無隔板食客打噴嚏既話 咁啲野食可以唔洗要4. 重點係店員有帶著同一對手套做野 切肉 洗野 等等......5. 店員無帶口罩 6. 以為水都要比錢 原來食個拉麵有水的 仲可以添 水機(?)同座位 好近 好逼呀大佬好清楚咁睇到佢地整緊咩 係你面前整麵 同放配料 味噌拉麵 食到有黑松露味 多過味噌味 淡淡地1塊叉燒麵幾厚肉 鴨拉麵 偏油同咸 朋友食多幾啖就好膩鴨肉4塊4~5塊梅花肉 薄但係好濃味唔洗加一麵係正常但間店既第一印象好差除非佢搞下門口個制度同衛生 唔係就一定無下次
名氣太大

米之蓮一星可能只能夠係日本食得到

第一印象好差

因為有2個門口
我去個個門口無指示只係見到門口有條隊
個隊(頭)有牌就話要購票(?)

好 見條隊唔係長 去購票先
以為係日本自動買飛機

原來係收錢機隔離睇餐牌 比錢 購票

之後睇下食評話鹽味好咸 因小妹唔想食咁咸 所以去改味道

改左醬油味

等左幾分鐘就入得

入到去既印象就係...
1. 逼

除非佢搞下門口個制度同衛生
唔係就一定無下次

2018-01-12
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 燒烤梅花肉