2018-06-05
上次食完北海道過江龍嘅米芝蓮拉麵,今次食東京過江龍嘅米芝蓮拉麵啦😂.蔦係開放式廚房,加上我地坐吧枱位置,所以可以好清楚咁見到師傅們分工合作製作拉麵嘅過程。望住佢地淥麵、瀝麵、整湯底、擺不同食材落碗拉麵到⋯⋯每個人有唔同崗位😂.蔦拉麵採用糅合蕎麥粉及三種唔同麵粉製成嘅幼身麵條,都值得一試。叉燒非常薄身的,雖然肉質偏瘦但食落都幾嫩嘅感覺(可能呢個就係切到叉燒咁薄身嘅原因?🤔),但可惜一碗拉麵只有一塊叉燒呢🙈追加叉燒的話一塊要$12。特別一提!我好鐘意佢地嘅溏心蛋😍所以一定要叫有溏心蛋嘅拉麵!😆.拉麵可選: 醬油/鹽味/味噌。我揀咗味噌拉麵,同行朋友就揀咗醬油拉麵。味噌湯底味道剛好,唔會太咸。不過我會更喜歡朋友嘅醬油拉麵😛因為醬油拉麵加咗松露油,令到成碗拉麵好香呢😆所以我會首推大家揀醬油拉麵!😛.另外叫咗份炙燒骰子肉share食😌炙燒豬肉粒,望落好似只係一粒粒瘦肉🎲但食落原來唔會乾唔會鞋🤩朋友話佢食到一兩舊帶有少少脂肪嘅,就更香更好食添。配上洋蔥醬食,都係一個唔錯嘅小食,2個人share一份就啱啱好。.可能我真係太大食,我食完之後唔夠飽🤣價錢上我覺得有啲啲貴,雖然都知其實一碗拉麵錢入面其實有
拉麵可選: 醬油/鹽味/味噌。
我揀咗味噌拉麵,同行朋友就揀咗醬油拉麵。
味噌湯底味道剛好,唔會太咸。不過我會更喜歡朋友嘅醬油拉麵😛
因為醬油拉麵加咗松露油,令到成碗拉麵好香呢😆
所以我會首推大家揀醬油拉麵!😛
另外叫咗份炙燒骰子肉share食😌
可能我真係太大食,我食完之後唔夠飽🤣
價錢上我覺得有啲啲貴,雖然都知其實一碗拉麵錢入面其實有好多都係用嚟交租俾海港城😂🤷🏻♀️
呢到麥茶亦要加錢🤭所以如果想慳番15蚊麥茶錢,其實飲餐廳免費提供嘅凍水都得㗎😏