2020-09-18 2036 views
近排限聚令影響 肺炎既時間 梗係要 外賣穩陣 d . 前嗰排同左朋友喺呢間東寶點左幾個外賣小菜 有得外賣 買海鮮都有得整埋 唔知佢係咪同嘉士伯合作 每夠100 蚊送一罐純滑嘉士伯 嘉士伯 呢款啤酒同個名一樣 飲落真係幾滑 甜度適中 幾啱襯大排檔飲 東寶既秋葵整得好好 秋葵本身黏稠 炒得夠鑊氣都好正南乳汁豬手 個南乳好入味 豬手個皮幾彈牙 豬肉入面個味都好夠 風沙雞 外賣都算香脆 當然堂食會更脆 佢 d蒜香幾惹味! 牛柳粒 大大粒 醃既醬汁甜咸適中 而佢既雜菇都十分 juicy 整體食物十分唔錯 配埋嘉士伯啤酒更正!

東寶既秋葵整得好好 秋葵本身黏稠 炒得夠鑊氣都好正

風沙雞 外賣都算香脆 當然堂食會更脆 佢 d蒜香幾惹味!

整體食物十分唔錯 配埋嘉士伯啤酒更正!
2020-08-17
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
$200 (Dinner)
2020-08-24 1534 views
而家喺疫情下好多酒店都做緊staycation優惠,咁啱住附近嘅新酒店就趁機會試吓呢間久仰大名嘅東寶小廚,晚市冇得堂食就唯有外賣自取返酒店房食。叫左三樣野:椒鹽鮮魷 南乳炸豬手 敗家仔炒飯送咗兩罐啤酒仲有例湯椒鹽鮮魷 好香脆爽口 好岩送酒食 鮮魷食得出肉質係新鮮南乳炸豬手份量都多 兩個人都食唔晒 而佢個南乳汁係分開用膠袋載着 唔會浸淋啲豬手好有𡁻口仲配埋一包橙紅色五香粉夠惹味 敗家仔炒飯真係夠晒敗家 用鮮蝦帶子乾瑤柱去炒 而且每粒飯都粒粒分明 簡直係酒店嘅水平 值得一試一試難忘

叫左三樣野:

椒鹽鮮魷 南乳炸豬手 敗家仔炒飯
送咗兩罐啤酒仲有例湯

椒鹽鮮魷 好香脆爽口 好岩送酒食 鮮魷食得出肉質係新鮮

好有𡁻口仲配埋一包橙紅色五香粉夠惹味

#fafafoodblog #fafafoodblog中菜 #fafafoodblog外賣 #fafafoodblog北角<外賣送醇滑嘉士伯 加埋自帶海鮮煮 唔係唔食呀嗎? >😈疫情下夜晚冇得去餐廳堂食 唯有揾 d好食既外賣, 今日喺北角探朋友 朋友提議不如買中菜外賣上屋企食啤啤佢 就黎到街市呢間東寶 東寶都開左好多年 喺疫情下都努力做生意 優惠 只要買滿100 蚊就送一罐 醇滑嘉士伯 🍺 甘就可以邊飲啤 邊食中菜 夠哂享受 而且 仲有得自帶海鮮俾佢煮夠哂方便🦑🦐🦞🍺醇滑既嘉士伯 4.8 度既酒精 以啤酒黎講正常 啤酒花唔多 所以苦味唔多 而佢既泡偏滑 口感清新 同中菜大排檔十分 match 😆🍴冬蔭公新鮮吊桶 🦑💡(自帶海鮮) 💡三色椒 洋葱 葱花 做裝飾 🌶️加上爽口西蘭花做底 浸住冬蔭功汁 佢既汁調得十分 好 酸甜味夠濃 令到新鮮街市買既彈牙吊桶 ,更入味 而且醬汁唔會過濃蓋過吊桶鮮味 推介 👍🏻🍴炸墨魚膠鵪鶉皮蛋仔🦑用魚膠🐟炸到出面黃金香脆 佢個茨粉厚度適中 而魚膠都夠彈牙 咬落去入面有鵪鶉蛋 好少有機會食 皮蛋既鵪鶉蛋 比起一般鴨蛋佢個蛋味更濃 🥚 由出面
<外賣送醇滑嘉士伯 加埋自帶海鮮煮 唔係唔食呀嗎? >😈

🍴冬蔭公新鮮吊桶 🦑
💡(自帶海鮮) 💡

🍴炸墨魚膠鵪鶉皮蛋仔🦑
用魚膠🐟炸到出面黃金香脆 佢個茨粉厚度適中 而魚膠都夠彈牙 咬落去入面有鵪鶉蛋 好少有機會食 皮蛋既鵪鶉蛋 比起一般鴨蛋佢個蛋味更濃 🥚 由出面脆魚膠再咬入蛋皇 幾有層次感

🍴南乳豬手🐖
豬手佢個做法係比較黏稠彈牙多 d骨膠原豐富 南乳汁酸酸咸咸都幾特別 但由於外賣 所以 要快 d食 如果慢左 炸過既豬手既骨膠原就硬左 d . 呢度點呢味菜既朋友要留意

🍴蒜片秋葵😄
有好多切成幼片既蒜片 令到秋葵味更出更香 秋葵出面夠爽口 入面帶有 d黏稠感 顯得出本身夠新鮮 所以整 d蒜香味夠入味都好正 唔錯

🍴風沙雞🐥
半隻風沙雞 雖然外賣 但一開膠蓋都幾香 風沙都幾夠蒜香 雞肉幾彈牙嫩滑 雞皮幾香脆 就算雞胸肉個雞味都幾夠味 如果堂食會更正 以外賣黎講都算出色 👍🏻

🍴蒜片牛柳粒🐮
蒜味幾香 望落去生熟蒜都有 d, 牛柳粒雖然淋同 juicy但都有 d炸蒜既口感 牛肉切得大細適中 加上醃得幾入味既雞脾菇同冬菇切片🍄 幾惹味

#中菜 #外賣 #啤酒 #嘉士伯 #醇滑嘉士伯 #牛柳粒 #秋葵 #風沙雞 #豬手 #南乳 #皮蛋 #鵪鶉蛋 #魷魚 #吊桶
Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#東寶小館
北角渣華道99 號渣華道市政大廈2 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog中菜
=====================

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-08-05
TakeAway
$250 (Dinner)
2020-07-07 2099 views
🇭🇰東寶小館·呢間平時超多人等位架 但係因為我哋一路都打唔通去book 所以唯有walk in去撞下運氣啦 點知細檯又真係有位喎 超好彩😍😍·風沙雞(半隻) $290呢個超好食🤤🤤🤤佢個皮係真係勁脆 而且唔會完全唔會油膩 頭頂嗰啲炸蒜又係超夾🤤🤤佢個雞肉係整得勁嫩 成個都係超好食 不過我就覺得呢個價錢有啲啲貴 但係真係好食既😈·椒鹽鮮魷咀 $168呢個又係超好食 佢個鮮魷咀係勁有咬口 又唔會煮到過un 而且椒鹽味好夠得黎唔會太熱氣😏不過佢唔係成兜都係鮮魷咀😂😂佢下面有啲係炸馬蹄 冇咁開心 我會寧願佢細碟睇 咁樣感覺滿足啲 雖然佢個馬蹄其實都唔差🙊🙊🤣·墨汁墨魚丸 $178呢個我哋係見到網上面勁多人推介 我哋之後加單嗌既 佢真係超得意 唔似大排檔有既嘢 佢個意粉就冇乜特別啦 不過呢兜野係罕見地墨魚多過啲意粉既 超有誠意😈而且佢啲墨魚超級新鮮 勁有咬口 而且真係好多 食到超滿足🦑·細鴨汁荷葉飯 $108我覺得呢個相對黎講就冇咁驚艷啦 可能因為佢入邊嘅配料少啲🤔但係佢個飯係炒得幾好食嘅 粒粒分明得黎好有荷葉味 不過就好似少咗啲肉味咁🙊😂😂😂·#rbyeat#rby港式#rby北角·📍北角渣華
🇭🇰東寶小館

#rbyeat
#rby港式
#rby北角
📍北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓
$200 (Dinner)
風沙雞
椒鹽鮮魷咀
墨魚汁墨魚丸
2020-06-20 1477 views
这大排档是法国朋友带我们过去的。。。。哈哈哈, 周末或者饭店的时候需要等位,要等挺久的。 在菜市场的楼上,里面有好几个大排档,以他家的生意最好,菜是传统的广东菜,炒菜 烧菜 煲仔饭,粉,面等等全都有的。 服务人员们都很热闹,很有个性,价格上和庙街等一些旅游区差不多,分量还是很大的,味道普通,音乐放的很大,很多80,90的老音乐,有他们的气氛。 饭菜的味道还可以,外国人过去应该主要是为了这个热闹的气氛吧,哈哈,服务生用筷子开啤酒也能让外国人很high,hahah...

2020-06-19 1433 views
一行四人一早就諗住嚟呢度食晚飯,準時七點到達, 雖然而家疫情底下,但係人流依然不減。當日好想食花甲但係已經賣晒咁食咩好呢?咁就點左 黃金蠔、沙律骨、蛋白蒸蟹、蝦多士(仲有其他但唔記得影相)首先要講一下過黃金蠔,本身都唔係好食炸嘢,但係嚟到呢度都要試吓,唔食由至可,一食真係不得了,咬落去先係食到嗰個外層非常酥脆,而且一啲都唔油膩仲有淡淡蛋黃嘅香味, 再食第二啖,啲蠔汁即刻噴出嚟,真係好誇張,雖然我哋只係一人一隻, 但係每一隻蠔都相當之大隻,大個隻手指公,真係非常之好食,如果可以再食多次就好啦(如果唔怕肥😆)。多數食蝦都係食清蒸或蒜蓉,但我今次就試吓新野,叫左蝦多士,本身都諗住冇咩期望點知嚟到上枱,真係要嘩一聲,估唔到大排檔格局有酒店水準,蝦多士除咗好食之外,個蝦頭仲炸到脆卜卜,非常好食,我一個人食哂4個蝦頭食咗兩樣炸嘢係時候食返啲清清地,就食個蛋白蒸蟹,隻蟹本身都好多膏,咁樣蒸夠哂原汁原味, 真係一絕最後梗係要食埋沙律骨,水準依舊,都係咁好食😋其實嚟呢度除左食野,最重要係食呢度個氣氛,全場都播住音樂,好似去左酒吧咁,老闆仲不時會走嚟同食客飲酒🍻吹水,真係好正,當然會不知不覺又飲多啲食多啲

,真係非常之好食,如果可以再食多次就好啦(如果唔怕肥😆)。

最後梗係要食埋沙律骨,水準依舊,都係咁好食😋

其實嚟呢度除左食野,最重要係食呢度個氣氛,全場都播住音樂,好似去左酒吧咁,老闆仲不時會走嚟同食客飲酒🍻吹水,真係好正,當然會不知不覺又飲多啲食多啲啦

最後食埋薑汁涼粉,呢一餐😌
蝦多士
2020-06-18
Type of Meal
Dinner
蝦多士
2020-06-14 1112 views
位於北角渣華道市政大廈的「東寶小館」一直都好旺場,本地顧客及遊客都慕名而來。今日我哋到達時 時間尚早未有顧客等位,要坐一陣等開晚市。一行三人叫咗四個菜,風沙雞、黃金蝦、東寶沙拉骨 及麵豉醬唐生菜。馳名風沙雞半隻 $290,他們標榜是用新鮮雞製成,的確皮脆肉鮮,雞味濃郁,可見食材新鮮及廚師的功力。黃金蝦我非常喜歡,有鹹蛋的香味但又不會太過搶,蝦的質量好,鮮美彈牙脆口,好讚。沙拉骨大大件肉,肉質嫩滑加上沙拉醬好惹味。麵豉醬唐生菜是友人至愛的菜蔬,不會太咸剛剛好。

2073 views

去北角跟朋友, 選擇去渣華道街市食大排檔. 打電話book定出名的東寶小館, 要等到8點半左右先有位. 可能見到朋友係大肚婆, 侍應都好快安排入座. 入到去見到唔少外國人都慕名而來,同埋影相 可見一班. 一坐低先叫左兩支啤酒, 有戰鬥碗飲啤酒係寧捨不同說回菜式, 首要推介係粉絲蝦煲同炸游水筍殼魚粉絲蝦煲份量超多絕對夠5,6個人享用, 粉絲又炒得夠乾身唔油膩又夠味, 大蝦油泡過又炒得夠香脆, 同粉絲配合得好好. 炸筍殼魚就要睇時價同大小, 呢條同隔離枱相比唔算大, 但勝在炸得夠乾身香口, 魚肉又滑仲食到鮮味, 配埋特制淡豉油汁, 帶出左魚嘅鮮味其餘菜式豉椒炒蜆辣椒同豆豉比例剛剛好而且鑊氣好夠, 將豉椒味爆哂出黎, 大蜆亦都啖啖肉又鮮甜. 枇杷豆腐都炸得好好味唔覺膩, 胡椒湯時菜同沙拉骨都有水準.另外一路食緊時電視機會一路插播youtube歌單, 可能因為外國人嘅要求, 英文歌都有, 係大排檔食野聽英文歌可謂別有一番風味

一坐低先叫左兩支啤酒, 有戰鬥碗飲啤酒係寧捨不同
說回菜式, 首要推介係粉絲蝦煲同炸游水筍殼魚

沙拉骨

胡椒湯浸時菜
枇杷豆腐
炸筍殼魚
2020-06-05 778 views
同場仲有少少外國客人,場內又有隻雀飛黎飛去,夜左又會播下MV😂 啲人夜左開始wing wing地,越夜越熱鬧,幾有風味,食物味道都Ok,只係以小菜黎講價錢偏高。莎拉骨係半肥瘦都啱口味,我唔中意食太瘦,啲野又唔會太咸。因為係熟食中心,環境同廁所衛生情況都只係一般般~

因為係熟食中心,環境同廁所衛生情況都只係一般般~
2020-05-31 1312 views
朋友之前住附近,特意介紹前來試菜。聽聞以前大排長龍, 遊客熱點(所以餐牌有中英日文對照),想訂位都訂唔到;現在疫情肆虐 walk in就可以了。兩個人4個小菜飲枝大啤,啤酒戰鬥碗上-有特式。伙計推介冷盤《 無骨凍豬手半份》$88萵筍底清爽,豬手去骨配黑白芝麻,咬口爽脆,肉略少,但配秘製泰式辣汁,配搭新得宜,可惜在[雞翼有毛都可以掹,豬皮有毛就略欠衛生,燒得唔乾淨就扣咗分。]朋友必食推介下叫了《風沙雞半只》$290餐牌寫到明絕對不是冰鮮雞, 不過收咁嘅價錢,斷估都唔會畀冰鮮雞你。 雞皮香脆,新鮮炸起熱辣辣,雞肉剛熟夠滑且 juice 有雞味肯定新鮮雞(有少少許血絲在肶位) , 可惜可能剛炸起關係,才鋪上風沙炸蒜蓉,所以大部份冧晒,另再配乾蔥蒜香南乳醬, 味剛好不會搶掉雞味,亦不失南乳香味- 絕配。自選菜式《啫啫通菜梗》$108,份量十足,油不多怠味香口,色澤青綠,口感爽脆。朋友推介《黃金蝦》時價,6只好像$92炸到蝦殼香脆,蝦頭已開邊,如果牙力好可以把蝦頭連殼都食埋。顏色呈淡橙黃-靚,但略嫌鹹蛋黃唔夠香-略小,可能唔想搶走蝦的新鮮味,蝦肉彈牙好味。傳統送甜品薑汁撞條型涼粉, 薑汁多到有點
兩個人4個小菜飲枝大啤,

啤酒戰鬥碗上-有特式。

伙計推介冷盤《 無骨凍豬手半份》$88

朋友必食推介下叫了《風沙雞半只》$290

朋友推介《黃金蝦》時價,6只好像$92

傳統送甜品薑汁撞條型涼粉, 薑汁多到有點 辣,完全冇甜味,連涼份味都可以蓋過,我覺得唔係太夾,唔識欣賞。

PS. 大排檔小見要加5%服務費,但係又唔覺有啲咩唔同嘅服務。而且餐牌上寫得都有點兒吋,呢啲就係人氣食店嘅傲氣。

食物賣相=(滿分20) 18
食物味道=(滿分20) 17
服務質素=(滿分20) 15
裝修整潔=(滿分20) 14
性價比率=(滿分10) 6
回頭指數=(滿分10) 9(下次約多啲人再試多啲餸)
總評分( 滿分100)79分

2020-05-30
$380 (Dinner)
  • 風沙雞
2020-05-25 1015 views
北角街市久聞其大名的東寶小館,今晚終於一試,味道確係唔錯,但二人食用菜式選擇不多,樣樣大份三五成群聚餐來食比較合適。南乳炸豬手 $158豬手無咩肉以食皮為主,有10件多見到好驚訝,因為我地只有二人食,餐牌無寫感覺中伏,每人至少食5件,今次真係食到我地驚驚。上菜時豬手熱辣辣好燙手,豬皮炸得唔脆,唔多油比較乾身,豬皮唔太硬煙靱口感,味道還可以,有南乳醬汁可蘸,醬汁溝稀左味道唔太咸,蘸下食無咁膩,食一件起兩件止三件就好膩,再多食會無晒胃口。雲耳粉絲雜菜煲 $118大大煲份量十足,唔駛叫飯食完成煲都飽,湯底清清地味道唔錯,雲耳、西蘭花、蝦米、草菇等材料豐富,健康菜式好選擇。炸墨魚膠鵪鶉皮蛋仔 $76要order兩粒起,差唔多要四十蚊粒,覺得有點貴,好奇一試的確好味,墨魚膠彈牙內有皮蛋仔雙重口感,蘸上蜜糖薑蓉清甜好味幾特別。

南乳炸豬手 $158
南乳炸豬手
雲耳粉絲雜菜煲 $118
雲耳粉絲雜菜煲
炸墨魚膠鵪鶉皮蛋仔 $76

2020-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
雲耳粉絲雜菜煲
2020-05-14 1016 views
好多年無去。家人訂左,是但啦家庭飯局啫(雖然近年好多劣評)椒鹽鮮魷,ok正常炸豬手,乾柴,完全食唔到膠質菜式,風沙雞、菜、薑蔥蟹,ok啦無驚亦無險最後一道上湯龍蝦伊面,撞鬼囉!首先見到係....大量椰菜花,無錯,係隱藏在伊面中的椰菜花!然後聞到係紅青燈籠椒味!我無預期上湯龍蝦伊面有椰菜花、燈籠椒。咁咩味道我唸唔需要形容了,未試過一家四口食唔完一兜伊面送嘅蕃薯糖水就唔錯的應該唔會再去下次了。千六蚊埋單坐街市,應有更好選擇
好多年無去。家人訂左,是但啦家庭飯局啫(雖然近年好多劣評)
椒鹽鮮魷,ok正常
炸豬手,乾柴,完全食唔到膠質
菜式,風沙雞、菜、薑蔥蟹,ok啦無驚亦無險
送嘅蕃薯糖水就唔錯的
應該唔會再去下次了。千六蚊埋單坐街市,應有更好選擇
$400 (Dinner)
2020-04-09 1623 views
以前返學,一放學就會同啲同學圍威喂,最鐘意就係去大排檔食晚飯,貪平、貪方便得黎又坐得耐,吹水一流🗣! 呢間位於北角渣華道街市樓上嘅東寶小館,個躲響到飛升國際,有唔少遊客黎香港,必食之選,傳聞話你早一個月訂位,都未必食到,可想而知,佢個躲幾咁犀飛利👀,真係唔係你有錢都食到咁,做大排檔做到好似酒店咁落曬booking,我真係第一次聽。聞名不如見面,既然講到個躲咁響,咁就真係要試下佢係咪傳聞中咁好食🤨? 當日平日黎,收咗工約咗友人係北角食飯,抱著食到就食嘅心態,去到大概8時多、9時,又鬼咁好彩有二人位,終於有機會比我試到究竟有幾好食? 由於佢係市政街市樓上的熟食中心,環境十分街市大排檔般狹窄,一定唔會係酒店咁寬躺,勝在氣氛就搭夠,大電視📺掛在店舖嘅中間,播放著不同嘅懷舊金曲,店員傳菜時都手舞足蹈,不過,無環境氣氛點正都好,食物質素先最為重要🤗。 薑蔥爆鯇魚骨腩 $128 (6/10)薑蔥汁甜甜地,味道還好,鯇魚腩炸得唔夠,未夠鑊氣。 敗家仔炒飯 - 瑤柱帶子蝦仁炒飯 $98 (6/10)瑤柱絲偏碎,瑤柱香味容易入到炒飯入面,帶子同蝦細細粒,不過幾爽口👍🏻,配芥蘭個樣好好睇睇咁,飯都炒到一粒粒

薑蔥爆鯇魚骨腩 $128 (6/10)
薑蔥汁甜甜地,味道還好,鯇魚腩炸得唔夠,未夠鑊氣。
薑蔥爆鯇魚骨腩

敗家仔炒飯 - 瑤柱帶子蝦仁炒飯 $98 (6/10)
瑤柱絲偏碎,瑤柱香味容易入到炒飯入面,帶子同蝦細細粒,不過幾爽口👍🏻,配芥蘭個樣好好睇睇咁,飯都炒到一粒粒乾身,中規中矩啦😐。
敗家仔炒飯

涼瓜炒苦瓜 $98 (6/10)
走油炒嘅關係,苦瓜都幾油,不過上面嘅配料,係切碎嘅冬菜,以及炸蒜,幾香算惹味🙂。
涼瓜炒苦瓜

食到飽飽,待應會就送咗一人一碗薑汁涼粉,幾香薑汁味,甜甜地,幾好食,尤其食完油膩野,都幾清爽。兩個人三碗餸$324,加5%,$340,以大排檔黎講,價錢偏貴。雖然食物都算大碟,不過味道未算吸引,質素普普通通,食完我同朋友,都覺得特別口渴,可見呢間大排檔食嘅唔係質素、味道,係名氣同氣氛,個人認為一啲都唔抵食,亦都唔值呢個價。
薑汁涼粉

$170 (Dinner)
薑汁涼粉
  • 敗家仔炒飯
2020-02-20 1219 views
叫了炸豬手、琵琶豆腐、蒜苎。炒白菜,没有一個好味,炸豬手只有皮和骨小小肉都没有,琵琶豆腐又是無味,連最普通的蒜蓉炒白菜都可以一点味也沒有,極度失望,不會再有下次到訪這店。
2020-02-19
2020-01-21 1508 views
墨魚麵:成碟黑mung mung, 食完一定要抺嘴 不過係唔錯的 就係要趁熱食🥳蒜蓉粉絲蒸蟶子:重點喺粉絲度🤣 每隻都好大隻 啖啖肉 正正👍🏻脆皮炸子雞:炸得啱啱好 肉好嫩荷葉蒸蜆:好香荷葉味的蜆🤤 第一次食呢種煮法 蜆吐沙都好乾淨 唔係好食到有沙腐竹牛仔骨煲:腐竹充滿住黑椒的味道 最快比人搶晒的伴碟🤭 牛仔骨都燘得好冧 唔錯👍🏻👍🏻腐乳芥蘭煲:好重好味的芥蘭🤩酥炸魷魚:兒時最愛的小吃 炸粉厚左少少 不過勝在大大份 唔怕唔夠份🤪蓮藕炒素菜:連個名都係我作的 一碟齋菜😂📜Overall:黎東寶食都唔係想食佢嘅食物 其實係食氣氛 老闆中場會出黎一齊唱歌 玩筷子開啤酒🍻 好啱帶外國朋友黎玩
脆皮炸子雞:炸得啱啱好 肉好嫩
腐乳芥蘭煲:好重好味的芥蘭🤩
蓮藕炒素菜:連個名都係我作的 一碟齋菜😂

2019-12-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 椒鹽九肚魚
  • 墨汁墨魚麵