2020-12-03 286 views
我自己就未食過酸菜魚同干鍋 今次係第一次!我朋友就話麻麻地 大陸食會好食D🤣 但因為未食過就覺得都唔錯!味道唔濃 唔會太酸 魚肉都滑!啖啖肉!食干鍋我最鍾意食寬粉🤣朋友話佢唔夠乾身 味道似沙茶醬 口水雞 味道唔錯!雞肉嫩滑🤤反而一致好評係糍粑🤣真係好好食 外脆內軟👍🏻 而飲品 真係好大杯兩個人share 就好!
朋友話佢唔夠乾身 味道似沙茶醬
口水雞 味道唔錯!雞肉嫩滑🤤
兩個人share 就好!
天氣開始凍,除咗打邊爐,食辣都係一個唔錯嘅選擇。講起辣,四川麻辣嘢當然係其中嘅代表,今次就去咗旺角嘅「十二味功夫」,呢間鋪頭唔算大,但人特別多,等嘅需要係LIFT門口排隊,侍應們有時都會經過呢條「通道」,所以有啲逼。最後等咗大約20分鐘就可以入座。等咗咁耐,當然要試呢間鋪頭嘅主打「人見人愛酸菜魚」+「寬粉」、除咗酸菜魚外,仲叫咗「招牌自選香鍋」及「紅糖糍粑」,而飲品就叫咗「桂花冰釀」。上菜時間都好快,而且好大碟!其實呢三款都夠3-5個人食!「人見人愛酸菜魚」,魚肉嫩滑無骨唔腥,湯底小辣夠麻,酸菜份量十足,味道出色!「寬粉」充分吸收湯汁,開胃!「招牌自選香鍋」,點咗小辣,無乜辣味,而且無乜麻味,不過就好香孜然味,而且勝在夠大份。「紅糖糍粑」,糍粑外脆內軟,紅糖重黑糖味,我覺得呢款菜色係必叫!「桂花冰釀」,個酒樽外型超級中國風,味道唔錯,而且有啲似「酒釀桂花丸子」入邊嘅糖水,不過份量偏少。總結,「人見人愛酸菜魚」同埋「紅糖糍粑」係必試,食得辣嘅最好叫少辣就唔係幾夠喉,其他嘢食有待之後挖掘。
天氣開始凍,除咗打邊爐,食辣都係一個唔錯嘅選擇。

招牌自選香鍋

紅糖糍粑

桂花冰釀

2020-11-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
紅糖糍粑
桂花冰釀
2020-11-30 239 views
又好掛住日日飛大陸食四川菜既日子,所以今晚放學就搵左十二味功夫試試佢!夜晚十點無乜人,兩個人但係就比最近lift口既位我哋吾比其他入面既位,每次開門關門都見到我哋食相,座位安排上可以更好🥺餐牌主要係香鍋為主,重有小小涼菜熱菜甜品,我哋兩個人叫一個香鍋都夠食經典香辣鍋 (中辣) $38 中辣對我嚟講已經好辣,因為人地正宗嘛!我男朋友辣到要過水先食到,我就ok 成個煲勁大完全足夠兩個人食 因為至少要嗌5款或以上既配菜 我哋嗌左娃娃菜🥬金針菇、寬粉🍜午餐肉🐖豬頸肉🍖就算係乾鍋無湯浸住,佢哋都勁香勁入味,入面重有好多麻椒、辣椒🌶️蒜頭🧄洋蔥🧅令到個味道昇華左,正😋熱情果蘇打 $28估吾到佢咁大杯!有成隻手掌咁高🤚味道都吾會太淡襯住香鍋就最岩👍🏻

經典香辣鍋 (中辣) $38

熱情果蘇打 $28
2020-11-24 198 views
受疫情影響,無得離港,實在太耐無北上食好西,終於比我發現呢度有正宗口味嘅川菜喇😍無辣不歡嘅我,一坐低就揀咗水煮魚,wow...勁大盆,啖啖魚肉好嫩滑,仲配埋薯粉,滿足哂我對川菜嘅要求。「麻辣香鍋」都好值得推介,店員一放低喺枱,未放入口已經陣陣香味,唔怪得叫香鍋啦...午餐時後段好抵食,多種素菜配料+$10仲有我至愛...田雞,炸到好香口。以前香港食川菜好貴,終於遇到呢間抵食又有質數,以後想食辣野,一定會再嚟...

2020-11-24
Type of Meal
Lunch
  • 水煮魚
2020-11-22 181 views
今晚男朋友等我收工之後一齊出旺角搵野食,無辣不歡既兩個人又搵啲辣野食。上到去好彩岩岩好仲有位,見到隔離枱個干鍋已經流哂口水🤤同男朋友掙扎左一陣,諗緊食干鍋定係酸菜魚好,最後都係決定叫干鍋😂我地叫左個經典香辣鍋,一黎就試一試個中辣,呢度啲配菜選擇都好多,我哋叫咗鮮魷、肥牛、萵筍、寬粉、蓮藕片同埋鹵雞腳。大大盤干鍋,我地揀啲配菜全部都好索汁,所以食落都好入味,另外不得不讚個鹵雞腳,索哂個辣汁之餘,本身煮到夠淋,好好味😋😋最後食辣野一定要叫返支啤酒啤啤佢🤣平時對食無咩要求既男朋友都覺得下次要再encore👍🏻

上到去好彩岩岩好仲有位,見到隔離枱個干鍋已經流哂口水🤤

最後食辣野一定要叫返支啤酒啤啤佢🤣

平時對食無咩要求既男朋友都覺得下次要再encore👍🏻
2020-11-17
Type of Meal
Dinner
2020-11-21 185 views
自從上次試完十二味既酸菜魚魚一直好想試埋佢個香鍋🤤因為可以自選配料😻 又多選擇諗起都興奮🤣🤣十二味既香鍋秘製香油由大廚用十二種香料炒制而成🤤————————————————————————-💁🏻‍♀️招牌自選香鍋(秘製醬香鍋) $38 威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)一定要最少揀五款或以上配料✋🏻我地最後揀咗👇🏻👇🏻👇🏻👉🏻田雞$48👉🏻萵筍$26👉🏻娃娃菜$26👉🏻土豆$26👉🏻鮮魷$38炒出黎嘅份量超級多適合大概兩至三人份量😍我地已經冇嗌白飯🤣好適合吹水飲下野🤣咬下咬下好過癮🤣🤣🤣🤣加埋個味道都好夠味個土豆切成片狀 好林好入味田雞既肉質鮮甜 唔會炒到乾爭爭魷魚就好新鮮 咬落都係爽脆😚要再去幫襯先🥰下次要試埋麻辣味應該會更好味😍😍
自從上次試完十二味既酸菜魚魚
一直好想試埋佢個香鍋🤤

因為可以自選配料😻 又多選擇
諗起都興奮🤣🤣

十二味既香鍋秘製香油
由大廚用十二種香料炒制而成🤤

威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅
(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)

一定要最少揀五款或以上配料✋🏻

魷魚就好新鮮 咬落都係爽脆😚

要再去幫襯先🥰
下次要試埋麻辣味應該會更好味😍😍
2020-11-19
$110 (Lunch)
2020-11-12 287 views
原來㕵角開左十二味功夫😍😍一個人挑戰酸菜魚💛酸菜魚個盤勁大,起碼係3~4人分量,有得擇辣同晤辣,我今次擇左小辣,湯底係重點,小辣岩晒我口味,個湯酸酸辣辣,有陣陣蒜味,好開胃魚好滑,一啲都晤腥,好難得係香港食到啲禁滑嘅魚,正!成盤酸菜魚好多配菜,有萵筍,菇,勁多酸菜,食酸菜魚有呢d 配料無得輸😍同埋食完一啲都晤會口渴,真材實料👍🏻👍🏻待應姐姐們好有禮貌,值得一讚十二味幾時係沙田會開分店牙?期待中🤗🤗十二味功夫 (旺角)旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓
原來㕵角開左十二味功夫😍😍一個人挑戰酸菜魚

💛酸菜魚
同埋食完一啲都晤會口渴,真材實料👍🏻👍🏻
待應姐姐們好有禮貌,值得一讚

十二味幾時係沙田會開分店牙?期待中🤗🤗

十二味功夫 (旺角)
旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓
  • 酸菜魚
2020-11-12 198 views
呢間酸菜魚之前都有食過,今次係再番去食,因為上次食已經值得再食多次,而家想食酸菜魚都會黎呢間食多🤣🤣🤣我地兩個食唔算太餓所以就只係叫左兩樣野食過下口引😍😍😍人見人愛酸菜魚$208 一定要+$22寛粉,因為同酸菜魚好夾😋😋呢間既酸菜魚整到偏似大陸口味,所以係好食既😋魚肉好滑唔會腥但有少少泥味,酸菜辣辣地好好食😋😋入面仲有萵筍,連埋寛粉一齊食真係超好食😋油渣燴包菜-雖然佢有放辣椒🌶️但係唔辣既,好川菜風味😋😋一樣超好食😋😋

油渣燴包菜

2020-10-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
油渣燴包菜
  • 酸菜魚
本身已經好鍾意食辣野,尤其鍾意食四川菜,好享受又香又辣又麻嘅感覺 😆今回試咗呢間十二味功夫四川菜,佢同另一間好出名嘅四川菜名字差唔多,菜單睇落有少少相似。川香回窩肉($88)夠鑊氣,唔會過分辣,份量十足。葱油拌麪($38)的麪夠爽口,又有咬勁!啲醬油值得一鑽!因為真係好好味!酸梅湯夠濃味,酸味和甜味剛剛好,襯托辣的食物啱啱好👍午市時間套餐抵食,以上嘅蔥油拌麵已經送前菜同飲品。仲有好多其他嘅選擇,下次會想試吓酸菜魚、口水雞同埋麻辣香鍋❤️餐廳環境乾淨企理,亦有可愛熊貓提示離開座位是要戴上口罩😷整體感覺良好👍👍👍十二味功夫📍 旺角彌敦道575號Ladder Dundas 2樓

十二味功夫
📍 旺角彌敦道575號Ladder Dundas 2樓
2020-11-11 136 views
《十二味功夫》🥢酸菜魚酸菜魚係我嘅all-time favourite,除咗酸菜湯底好味,起晒骨嘅魚片都係重點🤤魚片厚薄適中,其中一兩塊會有骨絲,不過大部份都係無骨㗎,魚片吸到酸菜味之餘又有口感,無得輸!最後再用酸菜湯撈飯食,好味到核爆🤤🤤.🥢麻辣香鍋呢味餸辣味較重,食落唔會太麻,炒得夠香、夠辣,切片薯仔入晒味,一啖接一啖令人停唔到口😍仲有加咗油麥菜,估唔到呢個煮法嘅油麥菜都好好食,辣得嚟又保留到油麥菜本身嗰種獨特嘅菜味,鍾意食辣嘢同香口嘢嘅朋友一定鍾意!.🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸十二味功夫旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

《十二味功夫》

🥢酸菜魚
最後再用酸菜湯撈飯食,好味到核爆🤤🤤

🥢麻辣香鍋

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
十二味功夫
旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
2020-11-05 160 views
聞說十二味呢間鋪頭專係食麻辣野,本身入到黎我都想試下麻辣野食,但由於一個人,好似叫一煲或者一碟野食,太過誇張。唔緊要,改食無辣食品,試下呢間野唔辣嘅野食見唔見得人都好。口痕想食香口野,叫左個咕嚕肉,再加個蔥油拌麵先。咕嚕肉比我想像中大碟,可能晚市緣故,成碟上係預share嘅,份量比較多,同lunch時間預一人份量唔同。咕嚕肉十分香口,配料亦都好足。至於蔥油拌麵,應該係京川滬菜系嘅常見菜式,做得都唔錯,呢個就真係一人份量喇,食完剛剛好嘅。

2020-11-04
$150 (Dinner)
2020-10-29 166 views
話等三張台又冇話拎飛 然後最後等勁耐浪費我時間都算。同佢講番問佢要拎飛咩就當我冇到 當聽唔到 好心服務態度咁差就唔好開鋪頭啦 忙我理解 但係點解可以冇諗過解決呢個問題😅😅
話等三張台又冇話拎飛 然後最後等勁耐
2020-09-18 801 views
之前去過奧海城十二味, 食完印象深刻, 味道非常惹味😋😋, 唯獨抽氣系統超差👎, 煙霧瀰漫, 食完由頭至腳成身味. 所以今次試第二間分店-旺角十二味.未夠晚上6時已經入座, 席間已有幾檯客人進食中. 我們3人點菜如下:燒椒皮蛋:外相麻麻地, 味道怪怪地, 可以不叫酸菜魚加寬粉:味道可以, 辣度都不算太辣, 魚片肉質比較鞋, 應該煮過火, 幸好寬粉滑捋捋招牌自選香鍋:首先選擇鍋底, 有辣有唔辣. 配菜可自由選擇自己所想食的餸, 今次選擇花菜(椰菜花), 萵筍, 蓮藕, 午餐肉, 魚腐, 鮮腐竹, 豆皮&牛柏葉. 中辣🌶️🌶️味道還可以, 香辣惹味, 味道不會太鹹.總括來說, 本人覺得旺角店味道比奧海城店遜色. 店舖細細, 食到晚上7點多, 門口已經好多人排隊等位, 最好預先電話訂坐

燒椒皮蛋:
外相麻麻地, 味道怪怪地, 可以不叫

酸菜魚加寬粉:

招牌自選香鍋:
首先選擇鍋底, 有辣有唔辣.

2020-09-18
$230 (Dinner)
2020-07-22 1122 views
朋友一直都想試吓旺角嘅十二味,平時好多人,諗住weekdays夜晚去試吓,希望唔使排隊,但係入到去發現平日都好滿人。.一坐低我哋二話不說就揀咗佢哋其中一碟招牌菜,唇齒留香水煮魚同埋回鍋肉。因為兩個人應該呢兩碟都好夠食☺️.個水煮魚一上枱已經覺得好大碟,睇圖都已經看到。最緊要食落去覺得好有親切咁,同埋魚質鮮滑,份量足夠兩個人嘅份量。有東粉同芽菜,材料豐富。.食四川菜,也不可以少了叫回鍋肉,我又炒得恰到好處又唔會太肥又唔會太瘦,個人唔係太食得辣,呢碟餸啱晒我。

2020-07-17 700 views
今日行開旺角信和,見斜對面有間十二味功夫, 咁我都知道呢一間係食川菜嘅,咁自己都鍾意食辣咁就同朋友去試。唇齒留香水煮魚: 呢一條魚我覺得一上碟嘅時候 ,睇落都好似幾多料同辣,此餸有我最鍾意食嘅芽菜, 因為我嗌咗少辣,所以都唔算太辣,魚亦非常嫩滑食,到魚肉中有魚味, 魚亦切得適中, 魚肉滑易入口 ,湯易唔算太咸, 建議叫個飯餸條魚嚟食, 最後我食埋個飯,飲左成D湯。 因為本人真係好鍾意食水煮魚。 另外佢個透明粉都幾好食,煙煙靭靭咁樣其實我哋食完條魚再叫多個飯都已經飽,因為其實呢碟魚對我嚟講都算幾大碟, 所以如果大家鍾意食川菜或者鍾意食魚嘅朋友大家可以一試。

• 水煮魚