Restaurant: Victoria Harbour Restaurant
Info:

2017-06-24 937 views
父親節正日各人有事要做,所以延遲了一星期才慶祝。星期五先打去book枱,好彩都有位,因為今日去到都全場坐爆,聽聞海港出名食燒鵝..我哋一行14人叫了12位食嘅超值全包宴都食唔晒。先黎一個乳豬全體, 皮好鬆化又唔多肥膏 ;花膠海螺湯好有膠質掂--尤其是湯入面的雞腳;檸檬炸蝦餅,個皮有小小靭但味道不錯;金銀蒜蒸龍躉頭腩夠滑 但偏鹹;最後壓軸上檯嘅當然係燒鵝皇,果然皮香肉嫩同夠味。食到呢度已經好飽,仲有一盤壽包最尾都食唔曬唯有打包要嚟做早餐。。 由於全包宴免茶錢免加一仲要大大碟抵食!!
2017-06-24
Celebration
Father's Day
2017-06-15 779 views
很久之前曾經在這裡吃晚飯,依稀記得它的燒鵝好吃,今天中午前和媽咪來到是想食點心,環境明亮,都是一般酒樓的樣子啦。星期一至五早上7:00-11:00 有特價點心,但種類不是很多,還可以有其他選擇,款式較多。我們選了6款點心 :鮑汁鮮竹卷 味道適中不會過咸,內裡豐富的餡料,不錯吧。香茜牛肉腸皮不是最薄,牛肉都算多,整體可以接受。香醋雞蛋豬腳薑與其他酒樓對比,這碗薑醋的酸味較重,吃落感覺不會太膩,很不錯。鳯爪排骨飯飯較硬身,而排骨和鳳爪都幾入味,之後將醤油加入白飯作調味,味道轉變了。芋絲長春卷份量多,香脆可口,芋絲軟滑,好味。五香咸水角炸得很鬆軟,沒有那種油膉味,而且餡料鮮,脆脆的,很惹味。

我們選了6款點心 :

鮑汁鮮竹卷
味道適中不會過咸,內裡豐富的餡料,不錯吧。

香茜牛肉腸
皮不是最薄,牛肉都算多,整體可以接受。

香醋雞蛋豬腳薑

鳯爪排骨飯

芋絲長春卷
份量多,香脆可口,芋絲軟滑,好味。

五香咸水角
炸得很鬆軟,沒有那種油膉味,而且餡料鮮,脆脆的,很惹味。
2017-06-13
Waiting Time
11 Minutes (Dine In)
Breakfast
  • 香醋雞蛋豬腳薑
  • 芋絲長春卷
  • 五香咸水角
在海港酒家飲茶時,被哪裡的職員叫買粽卷!昨天拿了粽子,滿心歡喜地用水煮熟了一隻大的果粽,媽呀!这是粽子嗎?全是綠豆,干干的,連裡面多餸也是干的。真是我这生人吃過最難食的粽,連街边賣的也比它好吃!現請海港的負責人明年不要每賣粽卷}!
TakeAway
2017-05-20 1293 views
昨日挨夜工作,照道理就累,但是我竟然7點咁早起床,人好精神,可能飲得多咖啡,無睡意難得星期六假期,我又當然陪家人去飲早茶1.先叫一個醒晨超值孖寶好香飯,排骨入味,鳳爪不硬而鬆大大粒蝦仁在燒賣內,食落熱騰騰2.抄手酸甜有微辣,好好咪3.馬拉糕發不發起的馬拉糕要看師傅當曰制法,今日似乎發不起,馬拉糕面下蓋有大大粒核桃,但超味道4.煎堆煎堆仔脆而不膩,內有流沙溶,味道剛好海港每週晨早點心紙都會有所改變,例如今週牛肉腸有優惠,下週就會轉變為我的最愛:叉燒腸,每週期待

難得星期六假期,我又當然陪家人去飲早茶

1.先叫一個醒晨超值孖寶

鳳爪排骨飯

好香飯,排骨入味,鳳爪不硬而鬆

蟹籽燒賣皇

大大粒蝦仁在燒賣內,食落熱騰騰

2.抄手
醬皇抄手

酸甜有微辣,好好咪

3.馬拉糕
核桃馬拉糕

4.煎堆
流沙煎堆仔

煎堆仔脆而不膩,內有流沙溶,味道剛好

2017-05-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
鳳爪排骨飯
蟹籽燒賣皇
醬皇抄手
流沙煎堆仔
本人於星期日上午11時光顧,店內人頭湧湧,坐無虛席。侍應部長們忙,本人十分明白,亦能體諒。但本人坐的130枱,剛在廚房出入口旁,當我寫好了點心紙,想遞給服務員時,我身旁起碼10多個服務人員經過,但對我的訴求無動於衷。其中尤以其中一位穿粉紅色制服的女服務員為甚!明明經過聽到落單,卻擰側面當聽不到,嘴角卻帶得戚笑意。請問這是什麼態度呢?如果這一刻不能接單,或者這不是她負責範圍。可以簡單交代一句轉頭幫你也可以呀!但行過,特登擰側頭,加上恥笑的行為,絕不能容忍!但當然也有其他樂於服務的侍應,只可惜一粒老鼠屎影響了。大時大節和閒時也定會在海港分店光顧。我也明白人手不足的問題到處也是,但不代表可以容忍這種服務態度。希望能關注服務人員的服務質素。不能因為忙而成為藉口!

但當然也有其他樂於服務的侍應
,只可惜一粒老鼠屎影響了。

大時大節和閒時也定會在海港分店光顧
2017-04-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2017-03-26 2479 views
第二次來到海港, 接待的小姐真厲害, 一面拿住電話微信, 另一隻手接照顧客講人數按掣, 跟住指指手叫人取票。上次中午茶市, 人多等我預咗, 3個人大約等咗差不多一個鐘, 到現時係識人有著數, 或者大大聲就會有位。這點真係令我十分不滿。剛昨晚再到光顧, 整理餐具時, 只係問問有冇匙羹, 那位部長話環保不會給, 客人點湯才跟, 之後話你有須要咪給你。所以全程晩餐係冇用過匙羹。當你係熟客就上甜品, 我呢D客係乜都冇。食物方面都係可以, 可以選擇我想揀另一間
這點真係令我十分不滿。
當你係熟客就上甜品, 我呢D客係乜都冇。
食物方面都係可以, 可以選擇我想揀另一間
2017-03-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-11-23 8023 views
這晚呀姐生日老闆請一班同事食飯。首先上來的是長腳蟹,蟹膏多得滿瀉,蟹腳十分鮮甜;燒鵝皮烤得金香,肉質肥美不會過多脂肪;椒鹽鮑魚是全晚我最喜愛的一道菜,鮑魚肉質嫩不會UN,用椒鹽來調味十分美味。下次若有家庭聚會值得再來。
燒鵝(左)/椒鹽鮑魚
長腳蟹
壽包
燒鵝(左)/椒鹽鮑魚
長腳蟹
壽包
響螺燉湯足料美味,響螺用料也不差,秋冬飲感覺太滋補了!偏鹹,皮不算特別脆,勝在肥瘦相間,送酒比較好。新鮮爽口,蔥蒜粉絲夠多,不錯。性價比之作,大大隻桶蠔,先炸後再沾上薑蔥汁,蠔大隻到嘴細的人要分十啖八啖食!每日才百餘的家常中式晚餐,沒有大驚喜,但仍算滿意呢~
響螺燉湯足料美味,響螺用料也不差,秋冬飲感覺太滋補了!
偏鹹,皮不算特別脆,勝在肥瘦相間,送酒比較好。
新鮮爽口,蔥蒜粉絲夠多,不錯。
每日才百餘的家常中式晚餐,沒有大驚喜,但仍算滿意呢~
2016-11-06 4288 views
預早一日打電話去訂位,聽電話個人話有酒席,要我明天5:30去攞位,咁當日早上再打去確認攞位時間,4:50已到酒樓,點知佢話無位要食8:30,好嬲!即刻要鬧爆佢😤
2016-11-05 3780 views
生日飯一肚氣:和外母一家吃生日飯,本來開開心心,但這所酒家的侍應,起菜快,黥了十二人套餐,未吃雞﹐已見甜品,最快的是結賬,服務員又呼呼喝喝,吃完真是一肚氣,奉勸各位,真是不要再往這裡吃飯。
生日飯一肚氣:

2016-11-04
Celebration
Birthday
2016-10-08 4570 views
星期六飲早茶,叫左每次來到都會叫嘅蜜椒雞中翼,水準同平時差唔多,都幾脆,但係就少左黑椒~口水雞都縮左水!!! 牛仔骨就係幾舊好大嘅骨來,下面有d 薯仔。。。另外叫左蝦餃無影低,正正常常!

蜜椒雞中翼
口水雞
牛仔骨
2016-10-08
$70 (Breakfast)
2016-10-07 1841 views
去左海港酒家食晚飯,閒日夜晚唔洗點等位😁最難忘係隻燒鵝,皮脆肉嫩好好食一口氣食左好多舊西蘭花炒龍躉都唔錯,魚多d就更加好食。龍蝦煲,龍蝦好彈牙!上湯龍蝦有得揀跟伊麵定烏冬,我地叫左烏冬,原來同龍蝦都幾夾!
去左海港酒家食晚飯,閒日夜晚唔洗點等位😁

最難忘係隻燒鵝,皮脆肉嫩好好食
一口氣食左好多舊
西蘭花炒龍躉都唔錯,魚多d就更加好食。
龍蝦煲,龍蝦好彈牙!
2016-10-05
2016-09-13 2490 views
以前細細個食月餅,只喜歡最普遍嘅雙黃白蓮蓉月餅,因為夠哂甜。依家反而對無咁甜嘅月餅有興趣,一個中秋咁食法,無病都變糖尿😜試過海港呢隻「金腿五仁月餅」都對老餅嘢改觀,雖然呢個包裝都娘娘地😝呢個五仁月餅,皮超薄,唔明點解裝咁多餡都唔穿😬入面好多料,杏仁、果仁、金華火腿....好正!食落似食緊雜仁餅,好香口,又唔會話好乾身、或好硬、唔難咬,唯獨美中不足係太甜。我本身偏好低糖的,所以呢個對我嚟講係好甜,每次食1/4已好足夠。😋😋😋

TakeAway
  • 金腿五仁月餅
2016-07-12 4458 views
早上陪友人打了一小時壁球,才不過八時左右。我們決定到茶樓品茗。附近酒樓林立,尤其以始創中心一個小商場有四間酒樓最為厲害。還有隔壁一條短馬路的聯合廣場有兩間。如果以為早上時間,又有六間酒樓就可以有很多位任坐就錯了。聽友人說,這裡的酒樓早午茶市都是間間滿座的,真的一位難求。我們到了始創四樓的海港,總算找到半張檯,沒錯,這兒是搭檯制的。叫了幾款點心:紅油抄手,紅油其實有點淡,不咸不辣,似色水多一點。但好在抄手尚算紥實,味道不俗。總算覺得這個點心是合格的。潮州粉果。與一般酒樓相比,size比較的式,大概細了兩個碼左右。但也因為有四隻的關係,份量應該是差不多的。巧手的是粉皮做得很薄,內裡饀料早已透了出來,令人食指大動。至於一般附上的辣油,是欠奉的。叉燒腸。一款好似好簡單,好難去評定好食與否的點心。但其實這款點心精髓在於個米漿,能盛載叉燒饀料的同時,也不失一咬下去帶點即溶感覺的口感。而叉燒也不是追求全瘦,而且有點肥瘦不均稱的分佈其中。浪子其實還叫了一盎排骨飯和一客鮑汁鳳爪,卻離奇在手機的相片簿裡變了全黑相片,所以沒有拍照。不過這兩個點心也算不錯。

叫了幾款點心:
紅油抄手
潮州粉果

至於一般附上的辣油,是欠奉的。
叉燒腸

2016-07-07
$32 (Breakfast)
紅油抄手
潮州粉果
叉燒腸
2016-06-08 4514 views
嗰日見到阿拉斯加長腳蟹188蚊斤諗住同屋企人試下,喺魚缸揀咗隻5斤幾出嚟後有影相,不過我無諗過佢會換咗我隻蟹所以上菜時無留意,食完蟹先check返啲相發覺蟹蓋啲叮既數量都位置都唔同,佢地換走咗我隻新鮮蟹!不過當時同啲老人家食飯隻蟹又已經食咗所以無同佢嘈!做生意做到咁唔老實!所有呢間海X酒家我已經blacklist了!

2016-05-11