Restaurant: Victoria Harbour Restaurant
Info:

2018-01-30 3015 views
接近新年阿頭請食飯,一行人揀左旺角區開飯,原本提議過食放題咩款式都有,就到所有人不同口味,但阿頭好豪話做節,要傳統啲,去酒樓做團年,咁先應節。阿頭比錢咁就阿頭話事,佢揀左呢間酒樓,係旺角火地地鐵中心點方便同事食完閃人。7點前一行人到達,已好爆場,booking左留位唔使等直入,阿頭今餐竟然唔係點傳統埋年飯既一圍圍菜式,佢話請大家食海新鮮(咁豪可能皆因近期係股市撈唔少),既然阿頭請就梗係由佢話事,點咩食咩。佢行左魚缸果邊去揀海鮮,再來頭盤點左個冰鎮象拔蚌刺身同燒味等前菜比我地吔住先。象拔蚌刺身好鮮甜,燒味拼盤影唔切相(班友掃得太快),义燒好味;隻燒鵝不得了,皮很脆,鵝肉很好入味,唔un或鞋口,肉厚度適中,味汁醃得好香郁,中晒重口味人士既味蕾。呢款係陳皮蒸鮑魚,個人對陳皮無甚好感,所以呢味菜既煮法不對我的胃,不評味美與否咧,但都吔左一隻鮑魚,單計鮑魚本身,肉彈而爽甜,滿有咀嚼勁,不過無咩味(可能係烹煮方法令食材唔入味,又或者呢個煮法想帶出海鮮本身既鮮味吧)。仲有再來點左兩三個中菜既款式,不過今晚重點唔係中菜到,主打吔海鮮所以只影左海鮮既相。呢隻應該係長腳蟹吧,手長腳長,肉很札實彈牙,蛋白煮

仲有再來點左兩三個中菜既款式,不過今晚重點唔係中菜到,主打吔海鮮所以只影左海鮮既相。呢隻應該係長腳蟹吧,手長腳長,肉很札實彈牙,蛋白煮蟹,令蟹肉本身鮮味突顯晒出來,滑而不溜口。

另一個很香口惹味既係龍蝦伊麵,龍蝦肉質爽彈,,味道濃而不膩,伊麵亦吸收晒龍蝦的鮮甜汁,夾左兩碗麵食。

老闆埋單,今餐整體不錯,食材很鮮,想當然食材與埋單價錢成正比噠咧。
Other Info. : 用餐時間約個半鐘多點已被催迫要交枱了,樓面話輪侯的人太多了,用餐約7點許到離座時間也未到9點,今餐呢個用餐價錢收費,卻都要迫趕人走,客人唔係話要坐到2046唔肯走,但前後都無過兩個鐘,食任食邊都有兩小時吧,酒樓食飯比人催住閃人確係第一次....................
2018-01-26
Dinner
2018-01-19 2456 views
和親友飲早茶,聚聚餐,非常愉快的事大大粒帶子⋯⋯腸粉好滑脹卜卜潮州粉果,好多肉碎和花生燒賣好香,鮮蝦新鮮,內包有起碼有3隻蝦肉鳳爪被鮑汁浸透,好淋身,易拆骨煎得好香蘿蔔糕,沾滿甜醬更滋味食新鮮唐生菜,好均勻飲食,有肉有菜好大隻蝦,餃皮好薄好透明,菜苗好惹味,大大咬,塞滿口腔,好味鳳爪排骨飯好大碗,超抵食
和親友飲早茶,聚聚餐,非常愉快的事

碧綠帶子腸粉

大大粒帶子⋯⋯腸粉好滑

水晶潮州粉果

脹卜卜潮州粉果,好多肉碎和花生

蟹籽燒賣皇

燒賣好香,鮮蝦新鮮,內包有起碼有3隻蝦肉

鮑汁鳳爪

鳳爪被鮑汁浸透,好淋身,易拆骨

香煎蘿蔔糕

煎得好香蘿蔔糕,沾滿甜醬更滋味

濃湯浸唐生菜

食新鮮唐生菜,好均勻飲食,有肉有菜

鮮蝦豆苗餃

鳳爪排骨飯

鳳爪排骨飯好大碗,超抵食
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Breakfast
碧綠帶子腸粉
水晶潮州粉果
香煎蘿蔔糕
濃湯浸唐生菜
鮮蝦豆苗餃
鳳爪排骨飯
2018-01-13 976 views
今日約親友食午餐,難得相聚一堂,自然就詳談,搵間好食的酒樓先,好多人等位啊,差不多等左大半小時才有位炒飯炒得好香,瑤柱,青瓜,紅蘿蔔和鮮蝦撈埋一起炒,粒粒飯爽口彈牙,齒夾留香,好味牛肉鮮嫩肥美,河粉爽口,放少香芝麻和蛋絲,好完美一碟蘿蔔糕煎得好香,沾染甜醬更好味牛肉球洒下折醋,開胃美食炸得香脆的春卷,外脆內軟

瑤柱炒飯

乾炒牛河

牛肉鮮嫩肥美,河粉爽口,放少香芝麻和蛋絲,好完美一碟

煎蘿蔔糕

蘿蔔糕煎得好香,沾染甜醬更好味

蒸牛肉球

牛肉球洒下折醋,開胃美食
炸春卷

炸得香脆的春卷,外脆內軟
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Lunch
瑤柱炒飯
乾炒牛河
煎蘿蔔糕
蒸牛肉球
炸春卷
2018-01-04 1698 views
放假又同屋企人去飲茶,平時去開上面六樓煌府飲,今次試下食呢間先位於太子始創四樓既海港酒樓!下午1點幾黎到 唔洗等位 即刻入得 🉑️能末到下午茶時間 唔太多人住 1到左2點就開始見到好多人湧入黎啦。講番食物先我地剩係叫左4⃣️樣野姐 因為先前已經係街買左個焗薯食 所以都唔算太肚餓🙂 兩個人連埋茶位整數100元埋單!!呢個糯米飯先至17.8 中點 抵食有好多臘腸係入面芋絲餅煎🉐️好香脆 唯獨唔夠熱鳯爪個醬汁做得好好 勁入味中山甜薄撐 面頭有椰絲入面有花生脆粒 口感一流

呢個糯米飯先至17.8 中點 抵食
有好多臘腸係入面

芋絲餅煎🉐️好香脆 唯獨唔夠熱

鳯爪個醬汁做得好好 勁入味

中山甜薄撐 面頭有椰絲入面有花生脆粒 口感一流

2018-01-04
$50 (Tea)
星期六放假日,"醒神" 的早上理所當然要跟長輩去飲個早茶,跟大少姐和太后一行三人大早就出門晨運了!長輩似乎都對傳統酒家情有獨鍾,比較近家中又符合要求的似乎就是這間海港酒家了。鮑魚燒賣皇這篇食評大概是因為這個點心而來的!過去有吃過很多類似的點心,但就數這個燒賣的小鮑魚來比較捧,味道較真、醬汁較濃、份量充足、用料都不馬虎!雖然都是一口吃下的點心,但卻做到有咬口,層次分明,齒頰留香的感覺,小鮑魚跟肉的比例很好,算是很不錯!韮王鮮蝦腸這個…請問韮王鮮蝦腸的韮王去了哪裡?撇除這個,腸粉不算很滑,蝦是平常的"酒樓蝦",普通吧…清香養顏紅棗糕這個是不建議熱辣辣時吃的,因為凍了才有它煙韌的口感,不會很粉,紅棗味很足!櫻花蝦煎薄撐櫻花蝦不少,但就覺得煎得不夠香脆,有點粉!酒糟鴨舌酒釀得很充足、非常重花雕味道、入味!

韮王鮮蝦腸

韮王鮮蝦腸

櫻花蝦煎薄撐

櫻花蝦不少,但就覺得煎得不夠香脆,有點粉!
櫻花蝦煎薄撐

酒糟鴨舌

酒釀得很充足、非常重花雕味道、入味!
2017-11-25
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Breakfast)
2017-11-27 1692 views
同朋友行完花墟買了鮮花,跟住去這間酒樓飲茶, 星期六最怕周圍都係人,去到又要排隊等叫,想去食別的, 無奈朋友想飲, 唔使等太久,因為搭檯我哋都要 叉燒包都算大, 半肥叉燒好味道,可惜個皮較硬燒賣好食,蝦大又新鮮蟲草花蒸千層腐皮, 比較特別 ,但非常難食, 腐皮完全黏在一起 ,鞋又硬柴魚花生豬骨粥, 用咸豬排骨煲, 加上柴魚 、油炸鬼好味蒸紅棗糕 ,紅棗味淡,而且唔夠軟熟匆匆食完一餐, 四個人一張枱, 有兩個陌生 覺得好尷尬, 又唔夠地方放碟 , 侍應不足 ,要自己清理, 坐多一陣都唔想!!

叉燒包都算大, 半肥叉燒好味道,可惜個皮較硬

燒賣好食,蝦大又新鮮

柴魚花生豬骨粥, 用咸豬排骨煲, 加上柴魚 、油炸鬼好味

蒸紅棗糕 ,紅棗味淡,而且唔夠軟熟

2017-11-26 1872 views
非常十一月,公司工作忙到不得了,星期五約左一班姊妹,共六人去海港食餐好,減壓。我地要左4斤幾重的長腳蟹,同蛋白花雕清蒸。味道不得了,蟹的鮮味和蛋白花雕伴,真是給味蕾到左一個點的極限。酒樓請我當面在水箱揀隻蟹。因我地人數只有6位,要左隻4斤幾,188/斤,大概HK$700-800内。蒸好啦,花雕味撲鼻。蟹肉豐厚,鮮甜。另外我地要左個四人套餐炸子雞,較鹹,可能隻雞雪左一段時間,冇肉汁乾得來,又冇味花枝片蝦醬炒西芹,都係鹹都震我要用茶洗左先食。如果點都要揾個藉口讚,只有西芹算爽口不過不失龍蝦E麵煲,龍蝦只有殼可以呷下,肉就冇咩。鹹鹹鹹的龍躉兩食,魚肉很爽,可惜食唔出鮮味l這餐飯對於六人女士份量是足夠有餘。至於味道,蒸蟹我是讚的。
我地要左4斤幾重的長腳蟹,同蛋白花雕清蒸。味道不得了
,蟹的鮮味和蛋白花雕伴,真是給味蕾到左一個點的極限

蛋白花雕蒸阿拉斯加長腳蟹

蒸好啦,花雕味撲鼻。蟹肉豐厚,鮮甜

另外我地要左個四人套餐

炸子雞,較鹹,可能隻雞雪左一段時間,冇肉汁乾得來,又冇味

花枝片蝦醬炒西芹,都係鹹都震
我要用茶洗左先食。如果點都要揾個藉口讚,只有西芹算爽口

不過不失龍蝦E麵煲,龍蝦只有殼可以呷下,肉就冇咩。

鹹鹹鹹的龍躉兩食,魚肉很爽,可惜食唔出鮮味

l

這餐飯對於六人女士份量是足夠有餘。至於味道,蒸蟹我是讚的。
蛋白花雕蒸阿拉斯加長腳蟹
2017-09-20 2936 views
,以後都不會打電話黎定位!!服務員:"冇位.定滿了",快速大力CUT線!!我從未試過定位定得咁嬲定位時間:20/09/2017 下午4:05分左右我公司同事聽見都說"有冇攪錯" 今時今日咁既服務態度極不能接受!!
我從未試過定位定得咁嬲

定位時間:20/09/2017 下午4:05分左右
2017-09-11 2585 views
以前平時都有食開寶琳海港,今次第一次幫襯太子呢間海港好唔掂,我們兩公婆下午茶時間到達,要求唔搭枱,但接待及部長都話唔得,一定要搭枱,我堅持要唔搭枱,並說明我們兩個叫菜比較多,搭枱放唔到咁多點心,坐得又逼,部長話要比多一位茶錢先可以唔洗搭枱,無奈接受..........點心一般、服務一般、杯碟清潔衛生好有問題,沒有下次!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!p.s. 我第一次聽食下午茶兩個人一定要搭枱

p.s. 我第一次聽食下午茶兩個人一定要搭枱
2017-09-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$115 (Tea)
2017-09-07 2253 views
今日慶祝友人的生日,友人喜歡吃中菜,朋友介紹海港酒家,我大約六時半到達,巳有八成滿座,非常熱鬧,個場好大,一圍與一圍之間距離很近,感覺很迫。我們一行四人叫左手拍青瓜,青瓜很爽很新鮮,跟着,一碟蒜茸粉絲蒸元貝,粉絲很多,元貝新鮮但偏鹹。咕嚕黑豚肉,酸酸甜甜,很開胃。至於燒雞,皮肉滑嫩,味道不俗。我們接着叫左上湯蝦球伊面,蝦球大大粒,落足料,伊面太濕,落得太多水。至於竹笙如意燒豆腐,豆腐好滑,竹笙好爽。至於服務員服務態度方面,呼呼喝喝,待需改善。
2017-09-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 燒雞
2017-08-06 20943 views
繼年初嘅蛇宴,一拖再拖嘅死佬飯局卒之搞得成,晌大家咁百忙之中都夾到一日,真喺難能可貴,今次仲要「夫添」齊晒16件死佬,一個都不能少呀,真多謝各位大佬俾面出席。以往年中嘅飯局都會搞入三聖食海鮮,不過,連續3年入咗3次大家都有啲悶,今回就回歸市區,搵間酒樓包個房,等我哋點嘈都得,有死佬建議嚟「海港」,因為有抵食嘅阿拉斯加長腳蟹。雖然成日話市道唔好,飲食席生意難做,但今晚(周五)嚟到,成個大廳座無虛席,門口亦有少量人等位。由電話聯絡問訂房詳情、最低消費、全包宴資料……等等,都遇到好多問題,佢哋啲回覆次次唔同,對外發放嘅資訊都幾亂。最後,就喺揀咗一個「賀壽全包宴」$3,880(星期一至五),算喺包房嘅基本入場費。包茶芥加一,我哋多4位,都無額外收,另送紅酒一支加汽水6罐,額外叫嘅汽水,就收番大堂價$10罐。不過,一圍菜絕對唔夠我哋16個麻甩佬食,所以,另外加菜,而入房嘅所有小菜、炒粉飯麵都要另加$20一碟,額外嘅食物亦會收番加一。影埋個主餐牌及精選餐牌俾大家參考,人少嚟食啲精選套餐都唔錯。所包嘅房唔喺好大,緊緊好擺到張加大嘅16人枱,多一個都已經攝唔到。人齊開席,飲杯。喜慶金豬滿華堂先嚟道全體
喜慶金豬滿華堂

先嚟道全體乳豬過吓口癮,隻乳豬燒得唔差喎,層皮脆卜卜,皮下脂肪又少。眨吓眼,好似蝗蟲經過稻田,成碟乳豬就被我哋處決咗。
喜慶金豬滿華堂
阿拉斯加長腳蟹 $1,720

長腳蟹喺額外點嘅海鮮,晌主餐牌佢標$360 / 斤,依家做緊特價$188 / 斤,就算入房都喺俾番依個價。建議食法,可以揀日式凍食或花彫蛋白蒸。我哋16個人,就揀咗兩隻,咁就至少每人有一隻蟹腳食。
阿拉斯加長腳蟹
9斤幾蟹確喺好有睇頭,不過,收千七蚊真喺唔平。啲蟹腳唔難拆,剪兩嘢就搞掂,原條蟹肉就拆咗出嚟,味道果然好鮮甜,質感爽,大家都食得津津樂道;其中一隻蟹就爆晒膏,另一隻就無乜料到,而蟹膏就搵啲蛋白配嚟食,感覺就更鮮味,但蛋白就唔喺好覺有花彫味。
上湯焗生猛龍蝦(3斤)煎米粉底

食完蟹,再嚟就喺龍蝦,雖然話得3斤,但載到成碟滿晒,絕對夠一人一件。而啲龍蝦都做得有水準,蝦肉好爽彈,上湯焗,添份香味。大多數配伊麵底,煎米粉底都喺第一次,米粉煎成好似兩面黃咁,不過,未夠脆,同埋做薄啲覺得會更好。
黑松露鴛鴦蝦球

全包宴中,可自選熱葷兩款,共有8款選擇,揀咗兩款睇落貴價少少嘅:蝦球同蟹鉗。所謂鴛鴦蝦球,就喺黑松露醬炒同粉漿炸,再配西芹。兩者都各有特色,前者爽口中又帶黑松露香,後者多一層脆卜卜炸皮。
黑松露鴛鴦蝦球
胡麻水耕菜伴炸釀蟹鉗

另一道熱葷釀蟹鉗,因為我哋成16個死佬,就自然要加多4隻,散叫價每隻要$38,基本上唔需要預早訂,到時即場落單都可以。啲蟹鉗大隻又炸得幾靚仔,金黃唔油,圈咗啲麵粉絲,更香脆,入口又爽鮮,大啖大啖蝦膠連蟹肉,認真爽。至於啲水耕菜,死佬即喺死佬,喺唔理會健康嘅事,所以,無乜人吼。
淮杞花膠炖海螺

小弟喺「無翅之徒」,就梗喺棄翅揀燉湯啦,估唔到個燉湯幾足份量,夠我哋16人一人一碗,而且,撈起嘅湯渣份量十足,所以,個湯飲落真喺十分清潤、好甜。
原條遼參扣鵝掌

遼參炆得好軟腍,咬落有啲啜口感,而鵝掌扣得好腍滑、好香濃,入晒味;唯一問題喺啲白菜仔嫩就嫩,但有啲苦味,唔算犀利,都仲入到口嘅,哈哈!
原條遼參扣鵝掌
清蒸沙巴龍躉斑

睇樣都應該有3斤重,啲魚越大條就越難蒸,怕外面熟裡面唔熟。難得條沙巴龍躉斑蒸得唔錯,因為中間肚位夠熟,又無話蒸過籠變嚡,啲肉質的確幾嫩滑,蒸得恰到好處,沾少少豉油配點蔥,魚嘅鮮味盡出。
清蒸沙巴龍躉斑
海港一品醬燒雞

去到食雞就知接近尾聲,醬燒雞其實跟平常酒席見嘅炸子雞差唔多,老套啲講,皮脆肉滑,夾嚿打橫望望,真喺無乜脂肪,啲肉堅喺嫩滑,味道上雖無驚喜,但手功紮實。
幸福長壽伊麵

叫得賀壽宴,長壽伊麵就成為指定嘅單尾,之前嘅菜式都好夠份量,反而個伊麵相對少,如果平均分,相信每人只有少半碗。質素平平穩穩,至少食落唔會覺得好油。
幸福長壽伊麵
櫻花蝦海鮮炒飯 $108

就喺因為個菜單只包一道伊麵,小弟真喺怕唔夠班大佬飽肚,所以,再額外叫兩份炒飯。原價喺$88碟,但入房就加多$20。個炒飯無欺場喎,雖然海鮮唔喺用咩貴價料,但勝在多,櫻花蝦亦不少,飯底炒得乾爽分明,好食。
櫻花蝦海鮮炒飯
賀壽大蟠桃

同蟹鉗一樣,跟人頭數要額外多4個,都抵加,因為俾返堂食價$10隻我哋。每個都做得維妙維肖,夠晒大個,有成個拳頭大。大家食落先知有兩款餡,一款喺預期嘅蓮蓉,另一款原來喺奶黃,小弟抽中奶黃,雖然唔喺流沙嗰隻,但啲奶黃都好香好綿,好有蛋香,再者,包身軟熟唔黏牙,亦喺出色之處。雖然無話專登嚟賀壽,但祝各位大佬身壯力健,我哋啲死佬飯局年年有今日。
紅豆沙

個壽宴就無包糖水,但本身晌度食晚飯就有糖水送,向位阿姐問兩句,轉頭就幫我哋拎到糖水嚟。就算無得揀只喺得紅豆沙,眼前嘅紅豆沙又腍又清甜,加上唔使錢,絕對收貨啦。
合時生果
唔多講,睇相就知當日生果喺鮮橙,今晚食咁多肉,好好食多幾件生果幫助腸道消化。
合時生果
整體,海港做菜嘅質素唔差,又有供應好多中平價套餐,喺入房焗食貴嘅套餐及設最低消費先貴一大截。另外,啲宴席碟頭都幾夠份量,服務方面ok啦,其實視乎遇到邊位阿姐,主力服務我哋個房嘅阿姐就幾好傾,有講有笑,但另一個間唔時出現幫手嘅阿姐就經常黑面。
$390 (Dinner)
2017-07-24 8406 views
一班好姊妹飯局 ,大家都想食一圍圍的中菜,結果就揀了這間有亞拉斯加蟹做優惠的酒樓。晚飯時段只有兩個時間可以book枱,6:30pm 和8:30pm,規定用膳兩小時要還枱,但可視乎當時的情況,若沒其他客人等位,可以坐耐些。當日是閑日,7:00pm後已座冇虚席,可能是太子區,非常繁忙,但侍應們也很勤快。酒樓也做很多不同的優惠。我們點了晚飯三寶和一般餸菜和海鮮。味道大致都很好。而值得推介的重頭戲就是優惠$188一斤的亞拉斯加巨蟹,侍應會視乎人數和蟹腳而建議客人要幾多斤蟹,我們一行8人,共叫了5斤,清蒸蟹腳有半隻手咁長,肥美多肉,超鲜味,而大大的蟹蓋裝滿了蟹膏稀汁,碟底用了蒸蛋白托著蟹上,食完啖啖肉的蟹腳後,再食埋充滿蟹味的蒸蛋白拌著蟹膏汁一同放入口,不得了,真係要比個like佢,簡直絕配。而荷葉蒸蟹和糯米飯也很好吃生日飯,在中式酒樓,就一定會叫壽飽,可跟食客個人口味選擇蓮蓉或奶皇。即叫即蒸,熱辣辣上枱。最後坐了2.5小時,超滿足荷葉糯米飯蒸蟹亞拉斯加蟹
,但侍應們也很勤快。
酒樓也做很多不同的優惠。
我們點了晚飯三寶和一般餸菜和海鮮。味道大致都很好。

而荷葉蒸蟹和糯米飯也很好吃

荷葉糯米飯蒸蟹

亞拉斯加蟹

$240 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 亞拉斯加蟹
話說7月11日係我爸爸既生日,我book咗夜晚8點半同佢慶祝(海港只有book6點半or8點半),我地有9個人,早咗少少到,門口接待阿姨話我地係第一張要等一陣,於是我地就等啦,越等越唔對路,一個又一個後過我地既人入咗去,我地再走去接待問個阿姨,佢又話我地係一個,就係咁我地等咗半個鐘,我地終於忍唔住問個阿姨,點知佢發我地脾氣不特止,將本嘢掟落張枱到,話呢份工好辛苦,仲講粗口鬧我地!d服務態度真係差到爆!到食物方面,我地只有9個人,但點咗12人餐,所以打包咗好多嘢,之前有試過12個人食都唔太食得哂,有燒豬,原隻燒鵝(呢個有少少騷),有個魚,都幾滑,係成個餐最出色,最重頭氣莫過於拳頭咁大既壽包,有奶黃同蓮蓉兩隻味道,真係幾好味嫁呢個,就算都好飽都食得落,唔錯唔錯

• 壽包
2017-07-11 2416 views
海港酒家有幾間分店,今晚就黎到太子既始創中心4樓呢一間。星期一晚6:30入場,已經滿左七成,七點半已要排隊。人流甘旺,酒樓似乎真係唔憂做。今晚叫菜,主要係圍繞呢張晚市菜單。叫咗七個菜,兩個已'賣曬',生意好到呢。。。。綜合呢度嘅味道,呢個炸軟殼蟹,唔錯。起碼食到有蟹肉。芝士鵝肝茄子就偏鹹,冇乜特別,又食唔到有咩鵝肝味。可以忽略。原隻走地雞,賣98蚊,見走地雞幾健康,亦都叫黎試吓。雞肉嘅肉質偏乾,唔係太好食。佢放左啲麻子,食落去條脷會有啲麻痹感,幾得意。綜合黎講,價錢ok. 可以一試。
海港酒家有幾間分店,今晚就黎到太子既始創中心4樓呢一間。

今晚叫菜,主要係圍繞呢張晚市菜單。

叫咗七個菜,兩個已'賣曬',生意好到呢。。。。

綜合呢度嘅味道,呢個炸軟殼蟹,唔錯。起碼食到有蟹肉。

原隻走地雞,賣98蚊,見走地雞幾健康,亦都叫黎試吓。

綜合黎講,價錢ok. 可以一試。
2017-07-01 1612 views
始創中心有好幾間酒樓,以海港最人頭湧湧,無論午市和下午茶都要輪候入座,而座位亦較為密集。人多自有原因,除了海港的知名度外,相對另外幾家在始創的酒樓,海港的價錢亦更為經濟。在太子這熱鬧的一區,星期一至五午時小點只是$13.5,而最貴的特點只是$23.8,廚點亦在$25至$38之間。我們點了精點($20.8)的鮑汁鳳爪,一碟有六隻,用上了新鮮雞腳,肉質嫩滑,燘煮得剛夠林,甚有口感。雞腳吸收了濃郁的鮑汁,相當入味,而鮑汁味道調配得剛好,我們後來還伴上鳳爪排骨蒸飯來吃鳳爪排骨飯只是中點($15.8),但份量不會將貨就價,排骨都有4至5件,如果一個人來一盅兩件,要吃飽分分鐘比去茶餐廳還便宜蝦餃質素一般,蝦肉不夠爽口,而且蒸得有點過了火喉。煎腸粉軟滑可口,但可煎得更香口。糯米卷餡料不夠軟熟。干煸四季豆份量足,但炒得不夠乾身和欠鑊氣。有感現在酒樓價格回落了,這是一個經濟預示嗎?

干煸四季豆份量足,但炒得不夠乾身和欠鑊氣。

有感現在酒樓價格回落了,這是一個經濟預示嗎?
2017-06-29
$50 (Lunch)