2023-06-14 31 views
以嬉皮風為主題嘅咖啡店,裝修走暗黑系,食物款式有特色,而且好啱影相! 有兩層高 坐得好舒適😆🍴沒有肉的一頓早餐 $148+$48 焙茶麻糬Bagel: 焗芝士蘑菇、牛油果、薯餅、烤蕃茄、太陽蛋及麵包! 焙茶Bagel煙韌鬆軟😋 麻糬QQ❤️🥯自家製貝果三文治 $128:有煙三文魚、生菜同蕃茄☺️ 揀咗松露醬,香濃散發香氣~ 仲有果仁碎及果乾! ☕️Sea-Salted Caramel Bomb +$26: 海鹽焦糖咖啡 有一片焦糖碎!
🍴沒有肉的一頓早餐 $148
+$48 焙茶麻糬Bagel
🥯自家製貝果三文治 $128
: 海鹽焦糖咖啡 有一片焦糖碎!
2023-06-12 26 views
係小紅書見到環境幾靚所以就去左試下,地點有少少難搵,搭的士的話最好開定google map幫司機帶路😂入到去環境同相一模一樣,裝修好有心思。食物方面:椰椰咖喱粉薯條咖哩味好香,再配埋黑松露醬,薯條亦炸得恰到好處👍🏻火炙油甘魚薄片好鮮甜,本身對魚無太大興趣都覺得好好食👍🏻All Day Breakfast 炒蛋嫩滑,菇類調味好好牛油果多士牛油果本身無咩味但配上特製醬後味道剛剛好,能帶出牛油果鮮味又唔會太重。埋單人均$250-300
係小紅書見到環境幾靚所以就去左試下,

入到去環境同相一模一樣,
裝修好有心思。

食物方面:

椰椰咖喱粉薯條
咖哩味好香,再配埋黑松露醬,
薯條亦炸得恰到好處👍🏻

火炙油甘魚薄片
好鮮甜,本身對魚無太大興趣都覺得好好食👍🏻

All Day Breakfast
炒蛋嫩滑,菇類調味好好

牛油果多士
牛油果本身無咩味但配上特製醬後味道剛剛好,
能帶出牛油果鮮味又唔會太重。

埋單人均$250-300
  • 火炙油甘魚薄片
2023-06-12 1329 views
假期去拍拖,今次遊歷到香港大學站,自2014年尾開通都未去過。以為舊區只有舊樓舊街景,原來附近好多新嘅高層私人樓宇,其中行到一幢樓宇底層,係一間樓高兩層嘅特色餐廳”Vie-won-won “ 餐廳分咗幾個唔同風格嘅區域,沿樓梯上,好多畫🖼️鏡🪞,上層有東南亞+歐陸風情feel。原來呢間新舖開業未夠一年😍😍,都算係新嘅打卡聖地。假期都有All day breakfast 至17:00 👏🏻👏🏻🍽️ VEGGIE BREAKFAST 沒有肉的一頓早餐 $158 ~ 素食all day都可以好飽🤭🤭🥦🥑🍞🧀🍳🥬🍅Baked portobeilo mushroom with cheese, avocado, hash browns, grilled tomato, mixed pepper, sunny-side-up egg, salad & bread 🍽️ BAGEL SANDWICH $128自家製貝果三文治 🥬🍅with letture, tomato, smoke salmon (dressing Sriracha Sauce)+ $25 🍟 Fries 🌟早餐set order any

🍽️ BAGEL SANDWICH $128
自家製貝果三文治
+ $25 🍟 Fries

🌟早餐set order any drink on the menu & enjoy HKD$20 off.
我哋揀咗2杯 Speical coffee

☕️SEA-SALTED CARAMELCOMB $48
Homemade caramel crunch with thick stram milk foam.

☕️ TIRAMISU $48 ~好正好好飲👍🏻👍🏻
It has creamy vanilla notes with a hint of cocoa.

2023-06-11
$200 (Lunch)
✨鬼混 𝚅𝚒𝚎 𝚆𝚘𝚗 𝚆𝚘𝚗(ू•‧̫•ू⑅) ⁡鬼混這餐廳一直都係我bookmark list 內襯住假期下午約嗰朋友泥打吓卡⁡餐廳裝修精緻走古典風兩層都有唔同嘅打卡位推薦大家可以dress up 吓泥打卡⁡🎀 <香煎鴨肝配封門牛柳> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶⁡牛柳可選擇幾成熟叫咗5成無過熟 牛柳顏色粉嫩幾吸引切起嚟完全唔韌鴨肝煎得幾好少驚喜原來鵝肝和鴨肝差不多口感和味道配菜有紅蘿蔔、蘆筍、車厘茄再加啲脆脆都幾豐富⁡🎀 <慢煮西班牙豬肋骨> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/ 𝟷𝟶⁡豬肋骨淋滿BBQ 醬滋味開胃同行只有兩嗰女仔所以只叫了半份多人分享建議叫全份豬肉肉質不鞋有點油香沒太肥骨頭比例比較多肉的份量多一點會更滿足配菜有醃蘿蔔絲幾開胃⁡🎀 <白朱古力焙茶沙冰> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶⁡焙茶味幾重白朱古力不算很甜兩者都幾夾夏日飲冰沙透清涼⁡🎀 <啤酒> 朋友想飲少少酒精簡單叫咗杯啤酒發現餐廳都提供幾多酒類今次簡簡單單下次可試吓其他⁡整體食物質素唔錯傾偈,打卡環境一流定價少進取如果偏好打卡和擺盤精緻嘅食物過泥chill 住食
✨鬼混 𝚅𝚒𝚎 𝚆𝚘𝚗 𝚆𝚘𝚗(ू•‧̫•ू⑅)

鬼混這餐廳一直都係我bookmark list 內

無過熟 牛柳顏色粉嫩幾吸引
切起嚟完全唔韌
鴨肝煎得幾好
少驚喜原來鵝肝和鴨肝差不多口感和味道
配菜有紅蘿蔔、蘆筍、車厘茄
再加啲脆脆都幾豐富

📞 (852) 5920 2838
#Foodiechk

2023-06-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-06-10 34 views
排行榜第1位便試試,首先店員吾足夠有點趕龍蝦沾麵,龍蝦有點乾加多點汁較好,麵有彈性,有點似海膽汁蟹肉燴飯有點辣和麵汁很相似沙冰較稀這甜品較驚喜。。。如果吾辣較好
排行榜第1位便試試,首先店員吾足夠有點趕

龍蝦沾麵,龍蝦有點乾加多點汁較好,麵有彈性,有點似海膽汁

蟹肉燴飯有點辣和麵汁很相似

沙冰較稀

甜品較驚喜。。。如果吾辣較好
2023-06-09 38 views
今次我地同朋友仔去左呢間好隱蔽既餐廳😂,可以靜靜地環境食lunch。價錢就中上,但野食份量味道絕對係值呢個價😌,3個人食都會夠飽。成餐飯我地3個都不斷講係必定會再黎食既餐廳😍。💸$840 💁🏼‍♀️人均$200-300不等整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★ 整體食物都好食,菜式每樣都好大份而且高水準🤩,甜品都好有新意,就咁睇名唔會估到係咩😂。服務態度:★ ★ ★ ★ ★ 服務員都會好認真思考一下先再推介覺得好食既野比我地😌而且好配合我地既影相😂。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ★ 裝修會見到好心思,好多唔同既擺設,有種奇幻中世紀風格既感覺。環境氣氛都好有格調,見到佢地佈置夜晚餐桌setting都feel到會好有氣氛,🥯食物方面酸辣涷蜆 $118佢個外表都已經好吸引,而且每粒肉都好飽滿🤤。雖然佢係涷既,但佢一d都唔腥。味道仲好特意係微酸同微辣,估佢唔到又幾夾wor😂,唔會話太酸太辣而食唔到。係幾適合作為頭盤做開胃菜☺️。九州和牛吞拿魚他他 $178和牛同吞拿魚mix埋好香同埋會有種入口即溶既感覺🤭,唔會覺得好腥或者唔夾。牛油果相對會比較硬身d冇咁冧,令到成個他他食落都有口感,而唔係一pat野放落口。

💸$840 💁🏼‍♀️人均$200-300不等
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★

服務態度:★ ★ ★ ★ ★

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ★

🥯食物方面

酸辣涷蜆 $118

九州和牛吞拿魚他他 $178

龍蝦沾麵 $218
依個麵份量對比起兩個頭盤份量算少d。但龍蝦汁既味道都濃郁,再配硬身既粗面係一個新既配搭。同埋麵仲加左d細細既豬油粒去突顯個龍蝦味,有一個中西合璧既風味👍🏻

迷幻蘑菇$98
如圖所見,加左d煙真係幾迷幻😂,好似真係愛麗絲夢遊仙境見到果d蘑菇。佢其實係一個雪葩,有兩種味道。上面紅色係類似雜莓味但有d辣辣地既感覺😂,好似食緊毒蘑菇咁😂。而下面黃色就係芒果味。因為有煙燻過,食果陣都會有d煙燻味道。係一個幾特別既甜品

☕️飲品方面

Tiramisu $48
因為表面蓋左一層tiramisu 既cream再加埋咖啡去飲,味道上好香,而且好大杯。飲完之後都仲可以食埋d cream 當係小小甜品😂,

草莓宇治抹茶梳打 $48
一開始以為底層係紅豆,其實係土多啤梨醬汁😂。要搞一搞先飲,味道上佢好濃抹茶味但因為因為士多啤梨醬汁蓋過左抹茶既苦味甜甜地幾好飲☺️。然後上面既士多啤梨搽左少少糖漿,中和士多啤梨本身既酸味🤤。

桂花金橘蘋果沙冰 $56
呢杯野飲外表好少女心,粉橙既顏色見到都覺得開心🤩。味道係偏向橙味,但因為有混埋蘋果蓉會有d咬口咁😆。
鬼混早年在糖街的時候已經去過,去年得知關門的消息覺得很可惜,後來再在西環開店,當然要找天來朝聖一下。新店裝修走復古奢華風格,並保留舊店的大宅🏯設計,裝飾佈置十分有心思,到處都是打卡位📸。餐廳樓高兩層,樓底高空間感十足,落地玻璃透入自然光,感覺悠閒。食物則以fusion口味為主,菜式擺盤亦非常有心思和特色。我和朋友假日中午來到幾乎座無虛席,一開始只安排到我們坐在比佈置比較普通和比較狹窄的位置,要等其他客人陸續離開我們才有機會轉到其中一個打卡位坐。🥩香煎鴨肝配封門牛柳 ($298)封門柳肉厚味濃,我們點了medium rare,上菜時已經預先切好兩份,一眼已可見到粉嫩的顏色。鴨肝質感香滑,入口即溶,與牛柳一起吃令味道更突出。配菜有薯蓉、車厘茄、蘆筍等,還有一個朱古力燒汁來配牛柳,有創意之餘又不會格格不入。🍖慢煮西班牙豬肋骨 ($228/半份)慢煮豬肋骨肉質鬆化軟腍,嫩滑得來非常入味,可惜骨多肉少。配菜有沙律菜、酸甜蘿蔔絲和烤焗香蒜,相當特別。☕️白朱古力焙茶沙冰 ($58)白朱古力和焙茶超乎想像地搭配,朱古力甜度適中帶點焙茶香氣。整體食物味道是不錯的,但份量並不大,以這個價格來說不算十分划算

🥩香煎鴨肝配封門牛柳 ($298)

🍖慢煮西班牙豬肋骨 ($228/半份)

☕️白朱古力焙茶沙冰 ($58)
白朱古力和焙茶超乎想像地搭配,朱古力甜度適中帶點焙茶香氣。

整體食物味道是不錯的,但份量並不大,以這個價格來說不算十分划算,不過為了打卡還是值得的😄。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

🍳Vie Won Won 鬼混

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#viewonwon #鬼混 #西環美食 #西環 #alldaybreakfast #fusion #良心小店 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hklife #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie
聽friend 介紹都聽過幾次,話氣氛好正,小食又得意,但一直未有機會去朝聖一下,今次襯住過海一於去嘆下酒!vie won won 位置比較近大學站,出地鐵幾分鐘就到南里,環境幾靜。餐廳有戶外位,tea time 應該都幾正。餐廳樓高兩層,餐飲區係2樓,門面裝修得好精緻,detail位整得幾有心思,令我想停低慢慢四圍望。用餐區比較暗,情調十足,鬼混就啱晒😂落地大玻璃,望住一大片街景,位置好寬落。◾︎咖喱粉薯條🍟 XO sweet sauce薯條係即叫即炸嘅,係幼身脆卜卜嗰款,唔會好油,一如既往咁好食,完全勁啱送酒。咖喱味好香,其實唔使sauce都好夠味。每款炸物可以配一款醬汁,揀咗XO醬呢一款,少少香辣,又有啲啲咬口。◾︎廚師推介的蜆想揀一款前菜,職員推介今日廚師精選。沙白本身就唔算好大隻,不過每隻都幾好肉地,排好晒一圈圈,再加啲酸酸辣辣嘅醬汁,係開胃菜。◾︎慢煮西班牙豬肋骨 半份本身想嗌一份嘅,不過職員建議四個女仔叫半份,啱啱好有四件。豬肋骨係慢煮嘅關係,肉質好鬆軟,而且唔會過硬,好juicy。唔係忟煮嗰種淋身,加上有啲肥膏,溫度整件豬肉骨有啲爽口。另外值得一讚,仲有焗原個蒜頭,好香好濃。

◾︎咖喱粉薯條🍟 XO sweet sauce

◾︎廚師推介的蜆

◾︎慢煮西班牙豬肋骨 半份

另外值得一讚,仲有焗原個蒜頭,好香好濃。

◾︎香煎鴨肝配封門牛
封門牛本身油脂無咁重,肉味比較濃。揀咗五成熟,廚師都拿捏得好好,唔會好鞋身亦都嫩口。鴨肝唔算好大件,不過少食多滋味就冇乜所謂啦。配咗少少黑醋醬,令到整個course 唔會太過肥膩。

薯蓉超好食,如果想再encore的話,一定會再食薯蓉。

◾︎龍蝦沾麵
廚師用西式嘅整法,不過就玩上咗類似日本嘅拉麵,個麵比較硬身。半隻龍蝦都幾好肉地,爽口彈牙。

◾︎out of the dark
◾︎pink lady

揀咗杯pink lady,好得意又爆炸糖喺邊,雖然用柚做底,不過都冇話太酸,配埋酒一齊飲感覺得意。

如果想揀一間餐廳情調唔錯,但係又唔使太拘謹,又有少少酒飲,呢間會係唔錯嘅選擇。

💛鬼混 (西環) @viewonwon
  • 慢煮西班牙豬肋骨
  • 香煎鴨肝配封門牛柳
2023-06-07 116 views
聽朋友講,西環有一間都幾高質嘅西餐,咁啱過開嚟呢邊就試試佢呢間嘅位置比較近大學站,出地鐵大概行5分鐘左右就到南里,環境幾寧靜,係個傾計好地方餐廳有兩層,樓上係餐飲區,整體環境較暗,如果想光猛,建議中午時段來,想有feel啲就一定夜晚啦椰香咖哩粉薯條配xo醬薯條即叫即炸 脆卜卜 配上咖喱粉好惹味,再點埋xo醬,中西合璧又另一風味,xo醬真係有瑤柱,加上沙律醬,辣辣地,幾得意廚師推介的蜆睇緊有咩前菜好食,本身想叫牛骨髓,但當日賣晒,店員就推介menu上冇嘅,酸酸辣辣嘅汁配上肥美蜆,冇沙得嚟好鮮甜,圍住一圈圈咁,擺盤精緻慢煮西班牙豬肋骨半份本身想叫一份,但店員貼心提醒,半份有4條,4個女仔可以唔洗叫1份8條,結果已經夠食,啱啱好,豬肋骨好冧,好入味,蜜糖味甜甜地,值得一讚係原個蒜頭,焗到好淋好好食香煎鴨肝配封門牛牛柳5成熟剛好,好淋但唔會鞋唔會乾身,配上薯蓉蔬菜,薯蓉好滑好好食,要encore嘅必選呢個龍蝦沾麵要計fusion菜一定係呢個,用拉麵日本沾麵方式配上西式食材,麵身較硬但都每一條沾上龍蝦汁,加上半隻龍蝦,唔錯嘅嘗試Out of darkPink ladyOut of dark有辣椒
聽朋友講,西環有一間都幾高質嘅西餐,咁啱過開嚟呢邊就試試佢

薯條

龍蝦沾麵

Out of dark
Pink lady
Out  of  dark

Out of dark有辣椒加上菠蘿汁,酸酸地辣辣哋將過癮
薯條
慢煮西班牙豬肋骨
香煎鴨肝封門柳
Out  of  dark
  • 香煎鴨肝配封門牛柳
2023-06-06 48 views
鬼混地點有點隱密 佔地兩層 地面層是咖啡料理台跟少量座位穿過古宅般掛滿壁畫的樓梯 二樓用餐區樓底極高裝飾跟家具都充滿古典風 打卡位滿滿比較經濟的 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 只限平日供應 週末單點餐牌主菜跟 ᴘᴀsᴛᴀ 類不算很多選擇但款款都吸引 創意十足𓋪 咖喱千層麵千層麵切開四件精美上桌 咖哩味道濃郁惹味面頭淋上開胃蕃茄醬 整體蠻配搭的𓋪 迷幻蘑菇甜品也算是來到鬼混必點的品項蘑菇是草莓果醬雪葩跟芒果巧克力雪葩 因為會冰得比較結實 放久一點也不會融化紅色部分會有點奇異的辣味 帶有剛才罩著的煙燻味頗有新鮮感的甜品𓎺 ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ 𓎺 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ清新牛油果香配上檸檬 味道不會過份濃郁很有飽足感 口感順滑個人很喜歡 冰拿鐵的咖啡成分很高 光用聞的已經很香喝下去濃濃的醒神消暑整體食物蠻有驚喜 而且環境很棒中午到訪是個很透光的 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 風格
鬼混地點有點隱密 佔地兩層
喝下去濃濃的醒神消暑

整體食物蠻有驚喜 而且環境很棒
中午到訪是個很透光的 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 風格

2023-05-28
$200 (Lunch)
2023-06-06 48 views
位於西環的鬼混,店內有著古典的傢俱搭配各式各樣的飾品畫作,這種濃濃歐式風情在香港還真是不多見,只差在裡面的客人沒穿歐洲貴族的衣服,來到鬼混一定要好好欣賞一下這裡的室內設計。鬼混餐前小食相當新穎,粟米片結合濃郁的鹹蛋黃,酥脆得很,鹹蛋黃粟米片鹹中帶甜,厲害的是吃不膩,好吃到朋友愛不釋口,一口接一口停不下來。吃桂花糯米釀烤雞怎可以沒有啤酒,朋友選喝了Lion Rock,Lion Rock口感輕盈,帶有一定的碳酸感,喝起來清爽而順滑。Lion Rock的味道偏向果味,有一定的甜度和酸度,清新易喝,對於喜愛味覺平衡的人來說Lion Rock是一個不錯的選擇。桂花金橘蘋果沙冰清麗脫俗,以金橘和蘋果作主調,加入桂花打成沙冰,桂花金橘蘋果沙冰這冰涼的沁飲最適合在有點炎熱的天氣飲用,桂花金橘蘋果沙冰迷人的花香、果香飄散著,清甜解渴。喜愛意大利麵食的人絕對不能錯過咖哩千層麵,咖哩千層麵可用色香味俱全來形容,層層疊疊的千層麵之間鋪著濃香滋味的印度咖哩,舀一大匙送入嘴中,嚼勁十足的咖哩千層麵盡是香料的辛香和奶酪的酸甜風味,讓人大滿足。桂花糯米釀烤雞引人注目,同時亦震撼了朋友的味蕾,桂花糯米塞得烤雞鼓鼓的,糯
桂花糯米釀烤雞引人注目,同時亦震撼了朋友的味蕾,桂花糯米塞得烤雞鼓鼓的,糯米不單以桂花釀製,而且還加入鴨肝和意大利辣肉腸提味,然後塞入雞裡醃漬24小時,再把雞隻去烤,才可完成這繁複美味的烤雞。
桂花糯米釀烤雞雞皮酥脆,金黃飽滿,還保有鮮嫩的肉質,糯米飯啖啖桂花優雅的花香,細細嘴嚼糯米飯更會流露肉品的精華,烤雞與桂花糯米果真是絕配,過癮又飽足。
餐廳內外都有精緻裝修和擺設,餐廳內燈光微暗,餐枱上還有小蠟燭,很有氣氛💖✨/椰椰咖喱粉薯條($72)薯條香脆 份量多🍟椰香咖喱味很特別調味足✅不用搭配醬料也很好吃黑松露醬有點薄荷味和咖喱味很配正🥰.香煎鵝肝配封門牛柳($298)造型很特別用滴管裝着醬汁🧪牛柳挺大份🐮有點生牛肉味非常軟熟還有鵝肝 鵝肝很好吃😋不會很騷 .雙色焗蠔($128/4隻)🦪芝士菠菜和松子味焗蠔上菜時還是熱騰騰的♨️配料很足.有調酒bar位🍹有多款酒類供選擇/很有氣氛的餐廳🎈浪漫和朋友打卡及聚會好地方
椰椰咖喱粉薯條($72)
薯條香脆 份量多🍟
椰香咖喱味很特別
調味足✅
不用搭配醬料也很好吃
黑松露醬有點薄荷味
和咖喱味很配
正🥰
香煎鵝肝配封門牛柳($298)
造型很特別
有調酒bar位🍹
有多款酒類供選擇
很有氣氛的餐廳🎈
浪漫和朋友打卡及聚會好地方
今次同細佬喺西環「鬼混」食飯,呢間餐廳裝修好特別,走英式電影院風格。上到2樓樓底好高,從裝飾到餐具都非常別緻有心思。雞尾酒好好味,可能係我最近飲過最好嘅 mojito🫶我地仲點左少少野食share。封門柳要左5成熟,生熟度剛剛好,多汁好味。鴨肝煎得外脆內滑,好嫩好似忌廉咁。蟹膏蟹肉燉飯爽口有嚼勁,每口都有濃郁嘅蟹味。下次一定會再黎食晚餐,下次想試試龍蝦沾麵🫶🫶呢間餐廳係呢一帶其中一間飲野好選擇🫶🫶

Dinner
  • 蟹膏蟹肉燉飯
2023-06-04 73 views
好朋友星期二終於收到等左好耐嘅升職消息,即刻book咗星期五同佢黎呢間之前已經想試嘅鬼混同佢食lunch 慶祝🎉餐廳位置非常方便,我哋在香港大學地鐵站B2出口行大約兩分鐘就已經到達餐廳。餐廳一共有兩層,地下位置非常Chill,好適合打卡。我哋怕熱,所以店員安排我哋坐樓上位置,好彩我哋預先book位,因為lunch hour餐廳都座無虛席,可能大家諗住TGIF要食返餐好😜午餐選擇非常豐富,每個主菜都會有沙律/湯同咖啡茶,或者加錢飲其他特飲。朋友負責拍板,beef lover嘅佢揀咗7oz牛腰脊肉配白菌燒汁,同其他餐廳比較少見嘅芝士海鮮龍蝦焗麵包。我哋兩個都叫咗沙律,沙律菜非常新鮮,仲有柚子同蕃茄仔伴碟,炎炎夏日食就非常適合。

芝士海鮮龍蝦焗麵包
2023-06-02
Lunch
芝士海鮮龍蝦焗麵包
👻鬼混 Vie Won Won餐廳樓高兩層,設計保留舊店的古堡大宅復古風格,混合古靈精怪的搞鬼元素,為沉悶生活帶嚟趣味😈食物以西式fusion為主,一系列創意西餐糅合中式、泰式、印度等各地美食特色,擺盤小巧精緻配上獨特的風味👩‍🍳🍿鹹蛋黃香脆片 (Free)入座每枱都有提供,少少咸多多脆,過下口癮🍛鹵水香煎鴨肝芝士燉飯($178)香煎鴨肝細緻綿密,意大利經典料理Risotto混合中式鹵水醬料,Creamy燉飯質地煙韌彈牙,鮮鹹濃郁🥘咖哩千層麵($158)🌿素食者之選,用番茄醬千層麵混合印度咖哩香草,味道辛香帶甜,非常配搭! 🍄魔幻蘑菇($98)造型可愛,上枱時煙霧瀰漫更添一份朦朧美, 紅色上層係草莓雪葩, 淡黃下層係芒果雪葩,慕絲質地的果香中帶點辣味🍺Lion Rock ($68)Pale Ale ABV 5.2% IBU 34啤酒帶柑橘、熱情果、桃、醋栗和樹脂的清新香氣,泡沫豐厚圓滑,充滿層次感🍹Iced Lemonade ($42)有機紐西蘭檸檬果汁,清爽而有果味, 酸甜中帶微微苦澀感,但出奇地易入口...When life gives you lemons, make lemon

🍿鹹蛋黃香脆片 (Free)
入座每枱都有提供,少少咸多多脆,過下口癮

🍛鹵水香煎鴨肝芝士燉飯($178)

🥘咖哩千層麵($158)🌿

🍄魔幻蘑菇($98)

🍺Lion Rock ($68)
Pale Ale ABV 5.2% IBU 34

🍹Iced Lemonade ($42)
有機紐西蘭檸檬果汁,清爽而有果味, 酸甜中帶微微苦澀感,但出奇地易入口...When life gives you lemons, make lemonade😙

貴為人氣打卡餐廳,每個角落和擺設都媲美藝術館般,充滿着創意和心思,淨係環境氣氛都令人賞心悅目📸

📍鬼混 Vie Won Won
西環南里8號地舖
(港鐵香港大學站 B2 出口, 步行約2分鐘)