Restaurant: With Your Mind
Info:

2023-12-10 74 views
鰂魚涌太古坊附近食店琳瑯滿目,有時經過都會選擇困難症,剛好發現一間店名就叫隨心,主打新加坡美食,剛好想食海南雞飯,就同朋友排隊試試。作為鍾意食海南雞飯嘅香港人真心覺得呢間抵食又好味,而且價錢都唔貴,環境亦都好寬闊,夜晚嚟到感覺靜中帶旺,餐牌亦都好多選擇,鍾意食東南亞菜式一定要試吓。海南雞飯海南雞飯雞肉肉質鮮嫩,完全沒有雪藏雞嘅味道,配合埋三種經典醬汁,確係好味。金沙魚皮鹹蛋黃魚皮,味道非常香濃滋味,而且魚皮炸得脆卜卜,份量亦都唔少,顏色望落去金黃,作為小食十分開胃。小食拼盤小食拼盤嘅小食會隨時更改,當日食嘅有炸鮮奶、炸蝦餅、雞肉串燒,有時諗唔到食咩都會點小食拼盤,啱晒同朋友兩個一齊分享,有串燒仲有香脆嘅炸鮮奶,咬落去鮮奶嘅留心甜甜地好滋味,串燒亦都非常柔軟,醬汁入味好吃。

海南雞飯

金沙魚皮

小食拼盤
2023-11-27
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
- 晚上突然好想吃海鲜喇沙呀打开openrice就看到在鰂鱼涌的星马菜【随心】火速前往就为了喝一口浓郁的汤🥣- 还蛮惊喜的 汤很浓郁有奶香味料也好足 有虾🍤帆立贝🐚鱼片头🐟豆卜等等底是粉丝加濑粉 口感很不错诶- 另外就是这家店的装修风格也挺好看的随处可见的新加坡🇸🇬元素 像p2的鱼尾狮店铺空间很大 明亮宽敞 吃饭也特别舒适无论是一个人外食还是和朋友聊聊天都特别不错- 吃完饭还可以往后巷走走 有特别多的bar街道不拥挤 又特别有氛围 感觉空气中都有淡淡酒精味
- 晚上突然好想吃海鲜喇沙呀

街道不拥挤 又特别有氛围 感觉空气中都有淡淡酒精味
  • 海鮮喇沙
  • 海南雞飯
  • 新加坡炒貴刁
呢晚隨意喺鰂魚涌搵間餐廳食晚飯 於是就揀咗呢間東南亞菜嘅餐廳🥰隨心海南雞飯食得馬來野就會好想食海南雞 呢度嘅海南雞係無骨㗎 而且肥瘦分明 雞皮仲好爽口添㗎🐥 如果唔鍾意太肥膩嘅朋友 去肥都非常容易 雞肉非常嫩滑 海南雞仲配上油飯 風味十足 隨海南雞飯仲附上一碗雞湯🍲海鮮喇沙呢度嘅喇沙同外面嘅滲滲有啲分別 除咗有米粉之外 仲有瀨粉😮 估唔到個配搭咁好味 瀨粉比起坊間嘅米線更有咬口 喇沙湯底味道濃郁 椰奶味香濃 令人忍唔住一啖接着一啖咁飲😂 面頭有好豐富嘅材料 包括有兩隻鮮蝦 帆立貝 魚片 蟹柳 豆卜 大量芽菜 同埋半隻蛋🍳 最鍾意就係佢個豆卜可以索晒啲汁Hoegarden蜜桃白啤酒見到牆上面嘅poster做緊promotion 呢個白啤酒買一送一🍻 所以就同友人一人一支開心吓🫢 呢度嘅店員服務好好 除咗有開瓶服務 仲幫你斟埋啤酒呢間東南亞餐廳嘅食物都算抵食 喺鰂魚涌呢頭返工嘅朋友就可以去試吓啦🤗

Hoegarden蜜桃白啤酒
Hoegaarden蜜桃白啤酒

Type of Meal
Dinner
2023-12-02 63 views
沙嗲串燒6串(豬雞各3串)串燒份量適中,沙嗲汁食落有咖喱味道,都幾香口。隨心海南雞飯(無骨)海南雞份量都多,好幾隻都見到膠質,雞肉嫩,雞皮滑,配上油飯飯底同三式醬汁,同埋雞湯一碗,都幾開胃,唔錯。較特別係,餐廳會配埋木耳,平時其他餐廳都未必有,食起嚟就多個層次。海鮮喇沙喇沙湯底香濃,唔太辣,椰香味幾濃,入口有層次得嚟又順口。配料都好多款式,大蝦2隻,蟹棒2條,雞蛋半隻,魚片幾片,帆立貝一隻,夠足料。麵底係米粉加瀨粉,幾得意嘅配搭。p.s.餐廳職員都幾細心,會主動問要唔要碗嚟分享。現時蜜糖白啤酒做緊買一送一。

沙嗲串燒6串(豬雞各3串)
串燒份量適中,沙嗲汁食落有咖喱味道,都幾香口。

隨心海南雞飯(無骨)

2023-12-01 56 views
喺附近返工成日都嚟食lunch set,今次夜晚收工同朋友嚟試下晚餐🍲一向都好鍾意炒米粉,係家鄉嘅味道🥰 呢度嘅炒米粉調味剛好,唔會太鹹又有芝麻嘅香味,有蛋有蝦有魚餅,唔錯👍跟住就係重點!火山骨🔥嚟到嗰陣我哋兩個都震驚,估唔到佢咁大,上面係香草芫荽,然後店員就會點火,打卡一流🤣 帶住手套攞住成舊肉喺度食超級滿足🤤 味道非常好,湯底好有冬陰功嘅味道,就咁食或者點湯食都好正🥹 仲要有超級多肉,我哋兩個女仔食唔晒,但係價錢竟然只要138‼️店員仲幫我哋拆開啲肉🥰

跟住就係重點!火山骨🔥

店員仲幫我哋拆開啲肉🥰

• 火山骨
2023-11-25 58 views
印度朋友黎香港,因為宗教只可以食雞,秒速唸到帶佢食海南雞飯,唸起暖笠笠既椰子飯,好耐之前食過一次就喜歡了,先點左蒜蓉炒時菜,有好多菜揀菜心通菜油麥菜等都有,上菜好有效率而且店員十分有禮貌,蒜蓉炒係最簡單最好食,通菜有少少硬身既質感就啱啱好,新加坡炒蘿蔔糕同樣大力推介,真係好惹味,有啲似xo醬炒蘿蔔糕,但佢哋連雞蛋一齊炒,切成粒狀就非常容易入口,質感軟綿調味足夠,最後當然係主角隨心無骨海南雞飯大大份雞脾肉咁上,真係啖啖肉超開心,雞皮乾淨嫩滑,配海南雞特製醬料,即係黑醬油、酸辣汁同薑蓉,撈埋餐廳主打既椰子飯,陣陣既椰香撲鼻,飯粒有口感,真係好好食,飲埋個熱騰騰既中湯,埋單都只係總共$235✌️✌️

2023-11-19 116 views
唔係好熟鰂魚涌呢一頭有咩好食好隨心咁走咗入一間叫隨心嘅舖頭😆😆😆入去個陣都算早唔係好多人座位都尚算闊落我叫左個海南雞喇沙🐓同埋一杯檸檬薏米水🍋檸檬薏米水超貼心有得低糖啱晒我呢啲唔鍾意飲太甜嘢嘅人不過就細杯左啲😆😆然後海南雞喇沙都幾足料🥳佢係有米粉加瀨粉口感幾特別😆碗面仲有兩條菜同兩舊豆卜舊豆卜都幾大同埋佢索哂啲湯好入味👍🏻👍🏻👍🏻佢個海南雞係冇骨嘅呢樣嘢好重要!首先過到我嘅第一關!😆我成日都話有骨嘅海南雞就唔係海南雞🤣都食得出有雞味雞脾肉都幾滑但雞胸就冇雞髀咁滑啲醬都幾好味我最鍾意中間個個酸酸辣辣嘅醬同埋如果好似我咁鐘意食雞皮應該都幾開心食緊個陣見到隔離枱係酸菜魚好似都幾正下次試下先🥳
唔係好熟鰂魚涌呢一頭有咩好食

食緊個陣見到隔離枱係酸菜魚
好似都幾正
下次試下先🥳

2023-11-02 230 views
今日叫咗個海鮮喇沙米同埋熱玫瑰花紅茶😋第一次試食呢間喇沙店,份量充足,個喇沙湯底唔辣,適合想食喇沙但又唔食得辣嘅朋友😊😋 不過其實餐廳仲有多一個選擇就係可以轉雞湯底!另外,d蝦係選用新鮮嘅蝦👍呢個好重要🤗😊😃熱辣辣嘅玫瑰花紅茶永遠係我至愛🥰好少喇沙店會有呢個熱飲選擇仲要杯茶上一上枱就見到有好幾粒玫瑰花-非常好😌之前去過一d餐廳order玫瑰花茶可能得2-3粒,所以覺得呢間餐廳係足料嘅👍除咗玫瑰花紅茶,仲有好多其他嘅選擇夜晚係呢附近放工醫肚既唔錯既選擇🤗 起菜快服務態度又快又好👍侍應會介紹d食物比客人店舖非常之乾淨,坐得相當舒服,一d都唔迫☺️鄰近鰂魚涌地鐵站位於海光街嘅喇沙面店非常好方便下次想試吓海南雞飯同酸菜魚我見到隔離枱食好似好好味咁😄
今日叫咗個海鮮喇沙米同埋熱玫瑰花紅茶😋

熱辣辣嘅玫瑰花紅茶永遠係我至愛🥰
好少喇沙店會有呢個熱飲選擇
除咗玫瑰花紅茶,仲有好多其他嘅選擇

夜晚係呢附近放工醫肚既唔錯既選擇🤗
起菜快
服務態度又快又好👍
侍應會介紹d食物比客人
店舖非常之乾淨,坐得相當舒服,一d都唔迫☺️

鄰近鰂魚涌地鐵站
位於海光街嘅喇沙面店
非常好方便
下次想試吓海南雞飯同酸菜魚
我見到隔離枱食
好似好好味咁😄
2023-10-16 238 views
taikoo place 太古坊附近一条街上的店,店面不大。菜单看着比较多菜系,主要是东南亚风味但夹杂一些像是内地的菜式。泰式虾饼喇沙💰70虾饼三件,配几块鱼肉制品,两个豆卜,半只水煮蛋。其实我不知道喇沙应该是粉还是面,里面有粗有细(我觉得系粉)也有芽菜,份量适中 女生一般都可以吃饱,但汤味道做得一般,没有很香的东南亚那种香料味道,而且我喜欢有香茅味道的,但这家的并没有看到同事点的海南鸡饭,看着还OK不知道味道如何(听他们说也是正常水平)猪扒饭摆盘比较好看,米饭分开上,有蔬菜烧鸡是鸡扒,看着好像还可以整体一般,如果有其他选择可能不会去这家
泰式蝦餅喇沙

泰式虾饼喇沙💰70

猪扒饭摆盘比较好看,米饭分开上,有蔬菜
烧鸡是鸡扒,看着好像还可以

整体一般,如果有其他选择可能不会去这家
2023-10-13
Type of Meal
Lunch
2023-09-22 298 views
我最近去了一家叫做「隨心」的餐廳,試了他們的自家製魚片頭喇沙,真是太好吃了!這個湯的椰香味非常濃郁,而且魚片頭的口感非常彈牙。當這碗自家製魚片頭喇沙被端上桌時,我立刻被它的香氣所吸引。湯裡的椰香味道非常濃郁,令人垂涎欲滴。第一口喝下去,我可以明顯地感受到椰奶的香甜,這真的讓我驚艷不已。而最令我驚喜的是魚片頭的口感。它們使用自家製的魚片頭,非常新鮮,而且切得很厚實。咬下去的時候,魚片頭的彈牙感讓我愉悅不已。每一口都帶著魚的鮮味,配合著湯的椰香味,真是讓人回味無窮。整體而言,「隨心」的自家製魚片頭喇沙給我留下了深刻的印象。湯的椰香味道濃郁,而且魚片頭的口感非常出色。如果你喜歡喇沙湯和彈牙的魚片頭,我強烈推薦你來這家餐廳品嚐一番,相信你也會被它的美味所迷倒。

2023-09-22
$68 (Lunch)
2023-09-14 248 views
男朋友喺鰂魚涌返工,今晚嚟到鰂魚涌接佢收工兼食飯。揀咗一輪決定係呢間隨心食新馬菜。叫左海南雞喇沙、新加坡炒貴刁、炒蘿蔔糕。海南雞喇沙,海南雞同喇沙係分開上,喇沙湯底飲來有好香椰奶香味,仲有好香蔥蒜味,湯底濃郁!面底係摻摻,傳統多以油麵加米粉作面底,呢度好特別咁樣用左米粉加瀨粉,米粉的掛湯配瀨粉的爽口,唔錯!海南雞配左三款醬汁,老抽、薑茸及蒜蓉辣椒醬,海南雞肉質滑嫩,配喇沙或者飯都好食!.新加坡炒貴刁,即炒粿條,跟閩南語讀音,將「粿條」音譯成「貴刁」。賣相好吸引,將蝦仁、雞蛋、臘腸、綠豆芽、魚餅同韭菜等材料,配以醬油、蠔油、辣椒炒成,味道鹹甜中帶辣,好惹味,仲有好香鑊氣味!推薦!.蘿蔔糕以蛋漿包裹,煎得焦焦香香,咬落脆身,並用醬油調味,炒得好有鑊氣同埋醬油香味!好好食!推薦!呢個份量可以作為同主食,性價比高,不過略嫌太油,唔敢食太多🤣

2023-09-13 173 views
我知道平日lunch time 人多,但我同同事們食唔夠半小時就狂收野,飲品仲有半杯,個男人就瘋狂叫我哋埋單,叫左3次,過程當中仲掉單係枱 整瀉左我同事杯野飲。埋單時,又係個男人,又係服務態度勁差掉單。一個lunch $82,食物只係一般好食,見好評多試下,點知食物一般,服務態度仲好差,已blacklist。就甘,只係想lunch time relax 傾下計,一食完就收,之後每2分鐘催埋單,催3次,未飲完野,唔請以為去左普通茶餐廳。
埋單時,又係個男人,又係服務態度勁差掉單。
2023-09-04 202 views
泰式魚餅喇沙 $75個湯底夠椰香,而唔係太辣,啱啱好。啲魚餅就係新鮮嘅😆佢哋食落好彈牙,肉質鮮美❤️啲調味啱啱啱好💙💙💙古法燒雞配油飯 $85最特別係啲油飯,啲米飯吸咗雞汁💖好香好濕潤☺️味道好平衡😆燒雞真係令人忍唔住多啲食!星加坡炒蘿蔔糕 $58蘿蔔糕一啖一啖食落都好軟,加埋啲香蒜同醬料,啲味道混合得啱啱好🥰絕對係個好嘅小食,令人回味無窮💙💙嗰日係打風前夕生意依然唔錯🥰店員服務好好
泰式魚餅喇沙 $75

古法燒雞配油飯 $85

星加坡炒蘿蔔糕 $58

嗰日係打風前夕生意依然唔錯🥰店員服務好好

2023-08-23 253 views
夏日熱辣辣,咁熱就緊係要食東南亞嘢啦!最近朋友同我講鰂魚涌有間好好食嘅新加坡菜,話喇沙湯底好好味,所以今日就特登去試下係咪真係咁正!喺地鐵站行3分鐘左右就到「隨心」,非常就腳方便!餐廳十分寬敞,好多卡位坐,仲有好多ig-able嘅霓虹燈,打卡一流,仲播住好柔和嘅背景音樂,感覺好chill我哋叫咗三樣嘢食:新加坡炒貴刁、海鮮喇沙、同埋馬拉盞炒通菜炒貴刁非常足料,有蝦仁、臘腸、魚片等等,而且超夠鑊氣!味道鹹甜中帶少少辣,超級香口!海鮮喇沙個湯底超級香濃,辣味有層次,飲落仲有陣陣椰香味!喇沙有超多餸,有兩隻大蝦、帆立貝、魚片、蟹柳、雞蛋、豆卜、芽菜,樣樣都好新鮮好好食!米粉同瀨粉都索晒個喇沙湯底,超級邪惡!食咗咁多肉,梗係要食返碟菜中和下!馬拉盞炒通菜微辣又帶點鹹香,通菜口感爽脆,十分惹味!食到超飽、好滿足!呢間餐廳啲嘢食真係有驚喜,下次出開港島一定會再幫襯!

我哋叫咗三樣嘢食:新加坡炒貴刁、海鮮喇沙、同埋馬拉盞炒通菜

2023-08-22
  • 新加坡炒貴刁
2023-08-07 188 views
鰂魚涌有唔少新加坡嘢食選擇,呢間就係其中一間都算比較多人選擇嘅餐廳。食物我覺得其實唔錯,湯底好濃郁,係可以滿足到想食喇沙嘅慾望。雞肉都好滑,好多人會嗌海南雞飯,鍾意去喇沙湯麵亦可,係一個唔錯嘅選擇