Restaurant: 和順記 (電氣道)
Info:

YouTube雞髀大比拼見佢都幾出名,特登嚟試一下,咁當然係叫佢嘅神級炸髀啦,下午茶時間$50一隻,真係好大隻,雞皮脆口但唔燶炸得都唔錯,賣相係OK嘅。但食第一啖已經失望,原因係無論雞皮及雞肉都淡而無味,隻雞髀咁大隻當然好多肉,但係啲雞肉係實的的,同埋真係冇味,問店員雞髀是什麼品種?原來是來自美國一些特別大的雞髀,可能就是選材原因,加上調味亦做得唔好,我只食了三份一就放棄了,選擇了賣相及噱頭,但放棄了味道,連招牌出品都做成咁,好失望,真係絕大部份嘅小食店都做得比佢好。
2024-05-21 821 views
之前喺荃灣食過分店嘅炸畀完全沒有問題, 荃灣店好似冇咗, 今日經過天后分店, 見佢未關門 ,試下豉油皇雞髀, 簡直垃圾之王, 是但一間都好過佢, 鹹到一個點, 簡直係用 難食去形容 近期真係未食過咁難食嘅豉油皇雞髀, 仲要賣成52蚊, 下次都唔敢再幫襯
2024-04-28 1021 views
叫咗蕃茄雞扒烏冬外賣速遞,一打開蓋,被一件又乾又斷開嘅雞塊嚇親,之前叫呢間餐廳嘅外賣未試過咁恐怖。以為和順記出名炸雞髀,整件雞扒應該冇大問題,估唔到可以咁恐怖。如果做唔到合格嘅食物,不如唔好接order

2024-02-09 1290 views
Lunch時間去,職員都見到我行入去,佢冇問,我見有位咪自己坐低(有張四人空枱我都冇坐,去四人枱搭枱坐),坐低咗先有人行過嚟話你一位要搭枱喎,我話咪搭咗😑。佢話要去二人枱嗰啲搭,不過算啦,而家唔係太多人,坐住先,多人先過去。咁我問佢有冇menu? 佢叫我掃QR code就有,咁我睇貼上牆個menu算,睇睇下,都係費事喺度食,起身走人算!!食個飯都咁多規矩,一坐低又依樣又嗰樣,已經冇mood食,以後都唔會再嚟食!!

2024-01-24 1068 views
呢一個嘅慢煮日式醬油豬軟骨飯,連埋凍檸茶要$73,大家可以睇吓相入邊俾咗啲咩我,究竟係唔係真係值$73呢?凍檸茶係幾好飲嘅白飯有一兜豬軟骨有三嚿其實我已經好肚餓,乜咁樣真係會飽咩?個廚師自己肚餓嘅時候食完係咪真係飽先?

凍檸茶係幾好飲嘅

白飯有一兜

豬軟骨有三嚿

2024-01-24
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$73 (Dinner)
2023-12-03 1199 views
和順記絕對係天后區最好食的炸雞髀,即使加價也要支持🫶🏼🫶🏼🫶🏼大大隻炸雞髀,皮脆肉嫩,肉汁Juicy,冇用炸粉和麵包糠都做到香脆,絕對性會吃個不停口👍🏼👍🏼👍🏼。
2023-11-10 973 views
Lunch 間中都會幫襯和順記,今次試左佢嘅神級雞髀皇煎蛋飯。雞髀大大隻,外皮炸到超級脆。雞髀肉非常嫩滑。白飯用咗珍珠米,食落特別開胃。醬汁方面我揀咗沙嗲汁,非常惹味。雞髀飯嚟講仲有,巴蜀雞髀飯,避風塘雞髀飯,滷水雞髀飯,可以俾你慢慢揀。上菜速度非常快,就算好多人幫襯都好快有枱。之前仲食過佢嘅豬手飯,豬手炆得好腍。而且非常入味。飲品方面,有蝶豆花梳打,有四五款紅豆冰。選擇非常多。雞髀煎蛋飯連凍飲$71 ,價格合理。

之前仲食過佢嘅豬手飯,豬手炆得好腍。而且非常入味。

飲品方面,有蝶豆花梳打,有四五款紅豆冰。選擇非常多。

雞髀煎蛋飯連凍飲$71 ,價格合理。
2023-11-10
$70 (Lunch)
2023-10-24 807 views
塊雞(腿)認真大,一盒飯兩個人吃都夠飽。隻太陽蛋有少少流心,如果流心多d會更好。至於整體味道,一般茶餐廳味道,個人覺得略為鹹左d。而杯檸檬茶最不ok,飲到檸檬苦味。整體而言,除咗舊雞夠大,沒有特別令我想再光顧的地方。
2023-10-17 738 views
嗰日突然之間有啲想食滷水雞髀,記得哩度有,就嚟食吓!。用 QR code落單,無論係飯定係汁,都有得俾你揀:多啲、少啲、或者「走」⋯⋯『神級炸雞髀皇煎蛋飯』$65『滷水雞髀皇煎蛋飯』$65⋯⋯雞髀真係好大隻,但有人話滷水髀好食過炸雞髀,原因係炸比較多鬆肉粉味;我就覺得滷水髀,可以再juicy啲!。📍 和順記 (電氣道) (天后)天后電氣道39號地舖。大食時間:Oct 2023好味指數:🌕🌕🌕🌑🌑回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑舒適指數:🌕🌕🌕🌑🌑
嗰日突然之間有啲想食滷水雞髀,記得哩度有,就嚟食吓!

⋯⋯
『神級炸雞髀皇煎蛋飯』$65

『滷水雞髀皇煎蛋飯』$65

⋯⋯

📍 和順記 (電氣道) (天后)
天后電氣道39號地舖

大食時間:Oct 2023
好味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
舒適指數:🌕🌕🌕🌑🌑

2023-10-11
$70 (Dinner)
2023-07-30 1469 views
和順記雖然是茶餐廳,但就有不少創新又吸睛的菜式!當中包括神級炸雞髀、豬扒西多士、手打雞肉餅、吉列豬扒三文治等,全部大件夾抵食。最出名的無疑是神級炸雞髀,足足成塊面咁大!巨型雞髀以菠蘿、甘筍、西芹等6至7款蔬菜醃足6小時,果酸會讓雞肉變得更鮮甜。落鑊炸時要保持200度油溫,才能做出外脆內嫩的大雞髀!客人也可配上煎蛋飯一起吃,更滿足。豬膶麵炸燒賣都十分推介,豬膶有咬口唔鞋,湯底都飲埋,炸燒賣超脆,估唔到個辣椒豉油都特別,有花椒油味。

2023-07-14 1091 views
今日約埋朋友一齊係天后搵美食,聽聞和順記雞髀好出名決定試下。✨豬扒奶油西多士($60)厚厚的西多士配搭奶油十分香口,還有煎豬扒多一種滋味,🥬面頭有一些蔬菜可以解化油膩的感覺。✨雙拼三文治($37)餐蛋治好大份,一半已經等於其他餐廳既一份😂大滿足✨麻辣雞髀皇煎蛋飯($67)落單之前以為麻辣味直接和雞髀融為一體,原來是麻辣醬分開上,咁都幾方便呀!可以自己控制辣度,如果發覺麻辣唔啱自己都可以選擇食原味炸雞髀,唔洗擔心過辣食唔到呢個既問題🥵✨神級鹽酥雞髀皇煎蛋飯($69)鹽酥雞不嬲都正,鹽酥雞髀自然不會差,鹽酥味滿滿呀!味道又不會過鹹very good!✨流沙鹹蛋黃雞髀皇煎蛋飯($75)鹹蛋黃份量都不少呀,雞髀表皮有一大Pat鹹蛋黃醬🤩同行朋友不想吃飯,把飯換做薯條同樣美味。✨滷水雞髀皇($47)睇雞髀顏色都知道滷水味十足,滷到入曬味,雞髀肉醃到好鬆軟,肉質一流。✨炸米粉春卷(4個$30)出色既一道小食,炸到好脆,好好味😋✨炸豬肉燒賣(6粒$15)價錢便宜,抵食之選,還可以點麻辣醬食。✨避風塘魷魚鬚($58)魷魚鬚炸過加上避風塘口味好過癮,仲有蝦片墊底。✨芒果梳打($30)賣相好靚,有檸檬片擺

✨豬扒奶油西多士($60)

✨雙拼三文治($37)

餐蛋治好大份,一半已經等於其他餐廳既一份😂大滿足

✨麻辣雞髀皇煎蛋飯($67)

✨神級鹽酥雞髀皇煎蛋飯($69)

✨流沙鹹蛋黃雞髀皇煎蛋飯($75)

✨滷水雞髀皇($47)

✨炸米粉春卷(4個$30)

出色既一道小食,炸到好脆,好好味😋

✨炸豬肉燒賣(6粒$15)

價錢便宜,抵食之選,還可以點麻辣醬食。

✨避風塘魷魚鬚($58)

魷魚鬚炸過加上避風塘口味好過癮,仲有蝦片墊底。

✨芒果梳打($30)

賣相好靚,有檸檬片擺杯邊,芒果味梳打夠曬清新😚
2023-07-12 695 views
見呢排咁多人,拎住隻雞髀打卡引到我都想試吓🤣🤣環境乾淨 牆上面有好多比你打卡嘅相鹹蛋黃炸髀好有騖喜 食過荃灣真和順記都唔夠呢個好食面頭既鹹蛋黃 好癲大雞髀 size 肉質嫩滑juicy無雪味,咬落有肉汁,果然係生炸煎蛋半熟,可以蛋汁撈飯西多士同豬扒異常地夾中間仲有流心蛋漿流出嚟添,好鬼正 呢餐真係超邪惡連嘢飲都好靚打卡一流我哋仲叫做炸魷魚鬚 炸得超香 食唔停口有啲蝦片喺底同埋叫左麻辣燒賣 佢哋ge麻辣醬係秘製嘅好入味春卷仔都唔錯
見呢排咁多人,拎住隻雞髀打卡
引到我都想試吓🤣🤣
環境乾淨 牆上面有好多比你打卡嘅相

鹹蛋黃炸髀好有騖喜
食過荃灣真和順記都唔夠呢個好食
面頭既鹹蛋黃 好癲
大雞髀 size 肉質嫩滑juicy
無雪味,咬落有肉汁,果然係生炸
煎蛋半熟,可以蛋汁撈飯

西多士同豬扒異常地夾中間仲有流心蛋漿流出嚟添,好鬼正
呢餐真係超邪惡

連嘢飲都好靚打卡一流
我哋仲叫做炸魷魚鬚 炸得超香 食唔停口
有啲蝦片喺底

同埋叫左麻辣燒賣 佢哋ge麻辣醬係秘製嘅好入味

春卷仔都唔錯

2023-07-04 486 views
🌳滷水雞髀皇$55滷水雞髀皇係餐廳嘅招牌菜,份量非常誇張,好似大過我塊面😂肉質鮮嫩,滷水入味,估唔到天后有隱世雞髀店🍗食完已經好掛住隻巨髀🤤🌳雙拼三文治$38選咗餐蛋治🥪餐肉相當厚身,三文治口感鬆軟,表面有微微烘過嘅痕跡,都幾大份吓🌳炸豬肉燒賣麻辣汁$15燒賣炸得好酥脆,搭特製麻辣汁一齊食,好味到聽唔到口🌳樽仔奶茶$28奶茶口感滑順、茶香濃郁👍🏻可以考慮吓推出市面🌳蝶豆花荔枝梳打$30梳打味道清新,加入蝶豆花令飲品變成紫色,打卡好好睇😍🦥和順記 (電氣道) (天后)天后電氣道39號地鋪
🌳滷水雞髀皇$55

🌳雙拼三文治$38

🌳炸豬肉燒賣麻辣汁$15
燒賣炸得好酥脆,搭特製麻辣汁一齊食,好味到聽唔到口

🌳樽仔奶茶$28
奶茶口感滑順、茶香濃郁👍🏻可以考慮吓推出市面
🌳蝶豆花荔枝梳打$30
梳打味道清新,加入蝶豆花令飲品變成紫色,打卡好好睇😍

🦥和順記 (電氣道) (天后)
天后電氣道39號地鋪
2023-07-04 420 views
\ 是日靚茶 /今日下午去探住喺天后嘅朋友👭佢就介紹咗呢間近期人氣爆燈嘅💗天后和順記。價錢得宜之餘,仲驚喜滿滿,一定再encore!🐣神級炸雞髀皇(淨髀)一上枱,哇~大過塊面,以為玩緊巨大化🤣一咬極厚,啖啖都係肉,嫩滑濕潤,肉汁豐富好juicy😝炸粉份量恰到好處,唔會太厚,雞皮脆卜卜。真·皮脆肉嫩!一路食聞到熱辣辣油香味,但食落完全唔油膩。🤣#炸雞髀關注組🐷炸豬肉燒賣配麻辣汁(6粒)炸得好脆,麵粉感唔會太重,特製麻辣汁好惹味。#燒賣關注組🥩瑞士汁西冷牛扒煎蛋配沙律菜 (可配飯)多重風味,可配瑞士汁/咖喱汁/沙嗲汁/黑椒汁。老闆設計好細心,因為好多女仔驚肥,唔想食太多飯,可以轉沙律菜,就唔洗食咁多carbs😌西冷牛扒肉身厚度剛好,香濃嫩滑,柔軟多汁。冇一大舊脂肪或者筋,口感滿分。配上特製瑞士汁,味道升級。🐷薑汁豬膶米粉呢碗係朋友揀嘅,試咗幾啖,勁好味,好有眼光呀😚豬膶新鮮好爽口,0騷味,大推呀❤️米粉軟度岩岩好,質地柔韌,富有彈性。🌸蝶豆花芒果梳打顏色超夢幻,好吸like🥰有外表仲有內涵~花調清新,芒果帶微微酸甜,加埋梳打水涼透心❤️好岩夾埋炸雞髀同時享用,中和返味道唔會太heavy😍
\ 是日靚茶 /

神級炸雞髀皇(淨髀)

🐣神級炸雞髀皇(淨髀)
#炸雞髀關注組
炸豬肉燒賣配麻辣汁(6粒)

🐷炸豬肉燒賣配麻辣汁(6粒)
炸得好脆,麵粉感唔會太重,特製麻辣汁好惹味。
#燒賣關注組
瑞士汁西冷牛扒煎蛋配沙律菜

🥩瑞士汁西冷牛扒煎蛋配沙律菜 (可配飯)

🐷薑汁豬膶米粉
蝶豆花芒果梳打

🌸蝶豆花芒果梳打
Other Info. : 推薦程度:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-06-29
$100 (Tea)
神級炸雞髀皇(淨髀)
炸豬肉燒賣配麻辣汁(6粒)
瑞士汁西冷牛扒煎蛋配沙律菜
蝶豆花芒果梳打
  • 神級炸雞髀皇
  • 炸豬肉燒賣配麻辣汁
  • 瑞士汁西冷牛扒煎
  • 薑汁豬膶米粉
快樂高質茶餐|和順記 (天后) 上次晴美同一大班foodie識食之人來到天后的和順記食下午茶野食好食!人好傾得! 👍🏻鹵水雞髀皇霎眼一看,超巨大,甚至大過晴美的餅面🤣🤣真心抵贊係鹵水好入味,肉質嫩滑,一點都唔hea。外賣左一隻,回家後再翻熱,風味依然~ 👍🏻蔥炒豬扒食肉獸絕對不可錯過!炒蒜干同蔥令到豬扒十分香口,而且份量不少(店家也太實在了吧~) 👍椒鹽炒魷又當場秒清空,雖然不過不失,但有誰可以拒絕椒鹽炒魷的愛? 👍蝶豆花菠蘿冰🤣🤣漸層超美~超適合打卡~菠蘿的酸甜也很解渴唷~ 感興趣的友友們可以抄進美食地圖裡喔~和順記 (電氣道)天后電氣道39號地舖港鐵天后站 A2 出口, 步行約1分鐘
快樂高質茶餐|和順記 (天后)

野食好食!人好傾得!

👍🏻鹵水雞髀皇
霎眼一看,超巨大,甚至大過晴美的餅面🤣🤣
真心抵贊係鹵水好入味,肉質嫩滑,一點都唔hea。
外賣左一隻,回家後再翻熱,風味依然~

👍🏻蔥炒豬扒
食肉獸絕對不可錯過!
炒蒜干同蔥令到豬扒十分香口,
而且份量不少(店家也太實在了吧~)

👍椒鹽炒魷
又當場秒清空,
雖然不過不失,
但有誰可以拒絕椒鹽炒魷的愛?

👍蝶豆花菠蘿冰
🤣🤣漸層超美~超適合打卡~
菠蘿的酸甜也很解渴唷~

感興趣的友友們可以抄進美食地圖裡喔~
和順記 (電氣道)
天后電氣道39號地舖
港鐵天后站 A2 出口, 步行約1分鐘