2019-05-23 127 views
⚡️#沙爹串燒 有雞肉同牛肉串燒燒得香口😚🤪 肉類用泰式香料醃漬過 沙爹醬有粒粒花生⚡️#冬陰功烏頭明爐上一整條烏頭🤩 越食冬陰功味道越出 慢慢滲入魚嘅味道烏頭好大條3個人都夠食 魚肉新鮮唔腥⚡️#黃咖喱牛腩可能迎合香港人口味 好甜口椰汁比例好高😳😳用蒜蓉法包沾咖喱汁⚡️#泰式生蝦生蝦大隻新鮮彈牙👻 泰式辣汁青檸 辣椒好開胃😻😻.Yum: 🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻/5Revisit:😉😉😉😉/5Price: $200/head
⚡️#沙爹串燒

Yum: 🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻/5
Revisit:😉😉😉😉/5
Price: $200/head
2019-05-20 81 views
呢間泰國菜真心唔錯!價錢相對其他大埔小店可能會貴少少,但相對地佢既質素亦都有所優勝。各樣泰國美食應有盡有!特別提到佢既串燒好好食!燒出黎極香口,沙嗲醬亦有滿滿既惹生味,大埔必試之一!😋😋

2019-05-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 串燒雞柳泰炒飯
  • 新鮮椰青
  • 軟殼蟹米紙卷
2019-05-15 88 views
I have not tried thai food for a long time. This time I bring my parents and my sister there. The food here is vy tasty. It has the same taste as that I have tried in thailand. I hope I can eat more. The staff here are very good. I would recommend it to my friends.
2019-03-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 串燒雞柳泰炒飯
  • 溶岩椰青海鮮焗飯
  • 新鮮柚子沙冰
  • 招牌菠蘿炒飯配虎蝦
2019-05-14 523 views
泰國菜是自己愛吃的其中一種菜之一,以酸、辣、咸、甜、苦五味的平衡為特點。用料主要以海鲜、水果、蔬菜为主。Wooden boat 距離太和站約8分鐘路程,方便易搵。入到餐廳,左望右望👀,設計幾靚,枱和天花板都以木材構成,天花板更掛一些粗繩,牆上有2幅船的畫,感覺自己就在海上航行🚢跟朋友坐低,服務員送黎2杯水和menu,望左一陣order左4樣野食脆爆芒果園串燒雞柳泰炒飯泰式鳳爪沙律Combo小食拼盆(小)繼續欣賞木船餐廳設計,同時聽住西洋🎶,覺得自己黎到泰國。沙律先到,接住拼盤,沙律五顏六色,拼盤看上去不錯,共4種食物,有甜蔗蝦,春卷, 魚肉片及魚波波配上泰式甜酸醬,春卷和甜樜蝦外脆內熱,好好味。鳳爪夠爽和酸辣脆爆芒果園和串燒雞柳泰炒飯到,哇味蕾蠢蠢欲動。雞柳肉滑,飯炒得色香味俱備。有芒果糯米磁,焦糖脆爆谷,和粒粒芒果肉粒,好味,食到泰國芒果味,好有滿足感。最後服務方面,欣賞服務員常幫我加水,唔晒我叫。整體而言,木船👍🏻,會再約朋友黎食。

跟朋友坐低,服務員送黎2杯水和
menu,望左一陣order左4樣野食

串燒雞柳泰炒飯
泰式鳳爪沙律
Combo小食拼盆(小)
繼續欣賞木船餐廳設計,同時聽住西洋🎶,覺得自己黎到泰國。

鳳爪夠爽和酸辣

小食拼盤

脆爆芒果園和串燒雞柳泰炒飯到,哇

味蕾蠢蠢欲動。
串燒雞柳泰炒飯

雞柳肉滑,飯炒得色香味俱備。

爆芒果園

脆爆芒果園

最後服務方面,欣賞服務員常幫我加水,唔晒我叫。
整體而言,木船👍🏻,會再約朋友黎食。

2019-05-14
$130 (Dinner)
爆芒果園
2019-05-13 106 views
因為最近買了新相機, 舊的相機就在網上放售, 這晚約了買家在太和交收, 完成後在附近找吃, 在飲食網站找到這間泰國菜館,看來也吸引, 便決定試試。坐下來, 揀了杯荔枝沙冰,飲落甜甜地又幾清涼, 荔枝味濃郁。先來泰式鳳爪沙律,鳳爪已去骨,食落啖啖肉,味道酸酸辣辣的,令胃口大開。再來酸辣明爐烏頭,整條半熟的烏頭魚放在爐上, 淋上些酸魚湯, 再加熱後便可食用, 烏頭肉是鮮甜嫩滑,也沒有什麼腥味, 配合魚湯的酸味, 就更加惹味, 很快便吃剩一排魚骨。一味澱粉質菜色就是鮮蝦炒金邊粉,這一味炒粉,吃落又不錯, 炒得乾身,夠味,鮮蝦也是鮮味爽口。 個人覺得這裡的泰國菜水準不錯, 價錢也不貴, 整晚人客不絕, 也是旺場。
2019-05-12 81 views
最近唔知做咩飲開上癮,係咁搵泰式奶茶飲🙈而呢杯叫,頂隱勾魂泰茶。的確好勾魂,係香港未飲過更香滑的泰茶😋餐牌話用三花牌煉乳配泰式紅茶先會咁香濃,冇錯丫,奶茶最緊要茶味夠香濃,奶夠滑,成件事加埋個cream真係好無敵,我絕對會因為呢杯野再黎呢間餐廳😂而且其他菜式都好值得一讚👍🏻冬蔭公湯好夠味,酸同辣都岩岩好,仲好足料,而且有兩大隻虎蝦😋青咖哩好香椰汁味,我超鐘意,正,薄餅又熱辣辣勁好食,我地好快食晒再叫左個蒜蓉包清埋個青咖哩😂P.S.見其他人食甜品都好吸引,我下次都要試下先😉
最近唔知做咩飲開上癮,係咁搵泰式奶茶飲🙈

而呢杯叫,頂隱勾魂泰茶。

的確好勾魂,係香港未飲過更香滑的泰茶😋

而且其他菜式都好值得一讚👍🏻

P.S.見其他人食甜品都好吸引,我下次都要試下先😉

2019-05-12 2559 views
第二次黎到呢間好有feel既泰國餐廳食晚飯,都係果句,我覺得佢好可能係大埔市中心入面,味道最正既泰菜之一,質素都仍然保持到,係有驚喜既先黎有個沙律黎做一個開胃前菜,佢係青木瓜沙律,口感極爽口得黎,青木瓜切絲又帶有d韌性,所以食落 “拾拾”聲!正!味道就夠曬香濃了,本身既青木瓜既汁,加埋檸檬,少量辣椒等,味道真係好泰國!好開胃,絕對值得一試小食拼盤就岩曬同同枱share了,入面有 4款小食,我個人最喜歡既就係煎香餅,因為香口得黎,魚肉又有d彈牙,點埋泰式辣醬,無得頂主菜到了,終於食到呢個原個椰青椰漿海鮮飯!睇個賣相都覺得正啦!非常吸引!原個椰青挖空,放入海鮮飯,唔好以為d椰汁無左。。。餐廳會比埋入面既椰汁你飲!真係無偷雞架!入面除左有幾款好味既海鮮,真係每啖飯都有超香濃既椰漿係度,飯香味直撲味蕾,而且整體份量都幾多,呢個性價比都真係唔錯,會再有下次如果鍾意食炒飯嘅朋友,真係不妨試一試佢既然都咁多椰汁味道,我同朋友都分別叫咗一個椰青,同埋一個椰青沙冰 (菠椰),椰青當然清甜,但係估唔到椰青變咗沙冰的形態,依然都係咁 “椰”!真係絕對有驚喜

如果鍾意食炒飯嘅朋友,真係不妨試一試佢

$150 (Dinner)
2019-05-09 122 views
正當全球牽起一股漫威電影熱潮:當鐵甲奇俠、蟻俠、蜘蛛俠等各大俠都出現響各大戲院啲復仇者聯盟同時,大埔依間泰式餐廳都唔弱,出現左青芒俠!!無錯,就系午餐時間同友人經過依間餐廳,比佢個特別菜式名吸引左入內進食。就有如蟻俠遇上黃蜂女一樣,青芒俠大戰翠兒雞!!原來系傳統泰式香料醃雞混合韓國炸雞。間餐廳叫<<木船>>,入到黎真系有隻船響度!!船附近已經坐滿曬食客,店員好快就招呼左我地坐船上面(店右邊)啲位置。正宗啲泰國餐以米飯為主,附與一兩道泰式咖喱、魚或肉,再加上一份沙拉。所以我同友人就點左精選午市套餐再加幾道泰式小食:生蝦刺身、泰式鳳爪、春卷、雞翼、青木瓜沙律同埋精選特飲青檸梳打,整頓飯真系超級正宗!“阿來mark!阿來mark!”(泰文啲廣東話音,即系好好味~!)夏日炎炎,廚師先為我地送上凍蝦同埋青檸梳打,體貼十足。冰陣生蝦刺身配著辣椒同蒜頭,師傅已為整隻蝦徹底去殻,吃起來非常方便。友人系泰國華僑,整件連辣椒就吞落肚!我無甘重口味,右手捉住飲管飲住杯梳打,左手就伸手去拿包著薄薄啲蒜頭刺身蝦。友人就好聲氣咁話我知:原來泰國人吃飯慣用右手,左手只用黎拿他們認為不

夏日炎炎,廚師先為我地送上凍蝦同埋青檸梳打,體貼十足。

友人就好聲氣咁話我知:原來泰國人吃飯慣用右手,左手只用黎拿他們認為不潔啲東西。。。。。。哈哈,食好味啲食物,唔理得咁多喇~

我地發現左:餐廳非常正宗好吃,就連梳打水都系由原產地成支比您倒,比起其他泰式餐廳真系衛生又方便得多!

跟住系特色小食!

泰式凰爪整隻已去掉骨,配著蔬菜、蘿白絲、蕃茄,酸酸辣辣,開胃可口。

泰國菜有五大菜系: 中原菜、首都菜、南部菜、蘭納菜、依善菜。依個青木瓜沙拉就系依善菜名菜之一,即系泰東北菜,清甜開胃,對我地港人黎講系令整頓菜得到平衡,清新爽口。

而黃咖喱則是南部菜,調味料較為濃 ,這道配上很有肉感的去骨滑雞,

今次用餐,雖然最後無食到青芒俠,但各道菜式皆表現滿分,價廉物美又可以響架船上用餐同傾計,抵!抵!抵!

木船 – 泰式餐廳,我下次會再約朋友來吃!
2019-05-08 134 views
今日嚟到大埔太和,見到呢間泰國嘢門口好多人排隊,即刻拎隊排隊,睇吓有咩好食咁吸引。一入去環境都唔錯唔算太逼,燈光都幾靚。仲有好多卡位同梳化位坐都幾舒服!成本Menu好多選擇,花多眼亂,揀咗一段時間先揀好食物,好多Thai cuisine菜式!一開始嚟咗木瓜沙律,好正好足料,味道剛剛好,調味剛剛好,好開胃,即刻好想食好多嘢!之後再嚟金邊粉,雞絲整得好靚,賣相好正,側邊有辣粉同蒜可以調味,但係唔洗調味都已經好夠味,金邊粉唔會太林又唔會太硬!再加埋啲芽菜仲有唔同口感tim!最後仲有酸烤魚,好大條但好小骨又好多肉,另外仲有好多菇同配菜,條魚都算滑,兩個人食剛剛好!最後仲有夏日芭東海灘,好濃嘅椰青味好Fresh!呢個係脆爆芒果園,上邊有啲cream同埋爆谷同埋芒果醬,下層就係芒果沙冰好解渴!
一入去環境都唔錯唔算太逼,燈光都幾靚。
仲有好多卡位同梳化位坐都幾舒服!

最後仲有夏日芭東海灘,好濃嘅椰青味好Fresh!

• 脆爆芒果園
2019-05-08 54 views
經過入去食飯 見到好似唔錯 點知D碟上有一點點唔知咩黎 叫人換左都係咁樣 換完之後碟低仲好油 仲有佢地俾客人飲个D水係冇過濾器 叫佢換左杯熱水但味道都好似生生地 食食下仲見到有烏蠅飛過 食物方面叫左个炒飯點知仲有D鹽粒係到 仲食左个咖喱牛 个牛太少 又唔夠淋 杯泰茶就甜左D 但整体都ok 去廁所仲見到有老鼠橫過 有D廚房用品係到 見到个廁所地下仲好濕 地下全部都係水 衛生太過差了 除左衛生之外 整体食物同服務都一半 希望下次再去食 可以改善到
2019-04-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-05-07 115 views
今日朋友帶我去大埔食一間 CP 值好高既泰國餐廳。下午 5 點半左右去到,因為未到晚市時段,所以全場得我地一台客,叫咗鮮蝦炒金邊粉、公車諗霸、忌廉芝士雞翼拼泰皇單骨雞翼、脆爆芒果園、Combo 小食拼盆。Combo 小食拼盆 ($52) : 有蔗蝦、炸春卷、炸魚蛋同章魚餅。每樣都好好味,尤其係蔗蝦真係做得好出色,外皮香脆得嚟內裏彈牙。👍🏻 👍🏻公車諗霸 ($78) : 唔係普通生蝦刺身咁簡單,有別於其他餐廳,每隻生蝦都肥美肉厚,而且重爽口彈牙。👍🏻 👍🏻 👍🏻忌廉芝士雞翼拼泰皇單骨雞翼 ($58) : 呢個雞翼雙拼幾貼心,唔洗怕要食好多之剩重可以試哂兩款雞翼 ; 單骨雞翼食落超級方便,而忌廉芝士餡既雞翼食落都幾惹味。鮮蝦炒金邊粉 ($88) : 上枱時相當吸睛,蛋網包住既香噴噴既金邊粉,而調味料就係碟邊可自行調味,鮮蝦大隻爽口之剩金邊粉亦炒得不錯,唔太油膩又唔太乾身,時間掌握得好好。脆爆芒果園 ($58) : 見到實物真係嘩一聲,真係大杯到兩個人飲都夠 ; 芒果乳酪沙冰上面鋪滿了忌廉,而且重有爆谷同芒果麻糬,真係超級正。😍 😍 😍朋友真係無介紹錯,真係超級正,而且係 7 點前埋單重有
今日朋友帶我去大埔食一間 CP 值好高既泰國餐廳。

朋友真係無介紹錯,真係超級正,而且係 7 點前埋單重有 85 折添,真係抵食夾大件,呢間餐廳真係不得了。👍🏻 👍🏻
2019-05-03 200 views
朋友話想食泰國嘢無意中見到依間好似都好多好評就決定一試,入到去裝修好似一隻隻船,都幾有氣氛。因為餓嘅關係所以今次都叫得幾多野,首先青咖喱雞配薄餅,青咖喱味香濃唔辣,送薄餅岩岩好,但係雞份量太少,薄餅就普通薄餅,我建議必叫蒜蓉包,超級好食,佢嘅蒜蓉包係用蝦頭嘅油炸過所以比平時嘅包更加香,點埋個青咖哩,不得了之後叫左菠蘿海鮮炒飯,因為個青咖喱蒜蓉包太出色所以個炒飯好正常😂其實都多了啲料,蝦又新鮮。最後係生菜包同埋軟殼蟹咪卷,都係正常野所以就唔特別寫,最後係飲品,奶茶真係泰國隻紅茶味同奶比較重,重點係杯芒果特飲真係好好飲,因為芒果好甜同埋新鮮唔似糖漿味
因為餓嘅關係所以今次都叫得幾多野,
我建議必叫蒜蓉包,超級好食

最後係生菜包同埋軟殼蟹咪卷,都係正常野所以就唔特別寫,

同朋友去咗呢一間木全泰國餐廳,喺門口見到已經覺得好一般嘅泰國餐廳好唔同,佢嘅裝修比較新,而且店舖嘅設計非常特別。而飲品亦係非常有特色 有好多特色飲品供選擇👍🏻👍🏻一開始叫咗一個青木瓜沙律,辣辣地味道唔錯。不過就有啲大份,我同朋友兩個人唔係好食得晒。之後就叫咗一個菠蘿炒飯,個賣相非常之靚同吸引,上面仲有兩隻蝦菠蘿亦都非常之鮮甜,一食就知好新鮮!個炒飯入邊仲有一啲提子乾,食落去酸酸甜甜咁好特別。然後我哋都叫多咗一份串燒,串燒亦燒得恰到好處。唔會太乾亦都帶有少少焦脆👍🏻👍🏻 值得推介本身想叫多一份冬陰公,不過驚兩個人食唔晒就冇再叫啦。整體而言味道唔錯而環境設計得非常特別真係好似一架船咁樣,而且都非常整潔,同一般嘅泰國餐廳完全唔同。另外呢度其實仲有好多款小食,呢個亦都係比較特別嘅地方之一。

而飲品亦係非常有特色 有好多特色飲品供選擇👍🏻👍🏻

本身想叫多一份冬陰公,不過驚兩個人食唔晒就冇再叫啦。

另外呢度其實仲有好多款小食,呢個亦都係比較特別嘅地方之一。
2019-04-29
2019-04-26 171 views
流連大埔成日見到木船大排長龍,當日平日難得有位終於可以一試泰國梗係要食生蝦啦,呢度的擺落個杯擺得好靚,都好爽口彈牙,個汁夠酸夠辣唔錯.而呢間主打FUSHION菜梗係試D 特別少少的,我就叫咗冬蔭功海鮮螺絲粉.唔會太辣唔會太稀, 螺絲粉吸哂冬蔭功汁超級惹味又依然彈牙,開頭男友覺得奇怪唔想試, 點知最尾食得多過我!而生菜包次次食泰國野我哋都會叫, 但呢度的比較油分少D冇咁香, 又唔夠香料同辣,稍為遜色.見到好多枱都叫大大杯特飲好吸引,D 料仲多過隻杯, 下次一定要叫!
流連大埔成日見到木船大排長龍,當日平日難得有位終於可以一試

2019-04-24 237 views
成日經過呢間木船見到都好多人小妹係假期前同朋友決定要試一試 果然係要等陣位 不過好好彩,等左一陣就有位 食野之前仲可以學泰文 有一D推介既泰菜飲品都有好多特別款! 岩哂打卡 小妹同朋友叫左以下食物:青木瓜沙律($62): 份量都好大, 有青木瓜絲, 蕃茄, 提子, 幾開胃, 好似食極都仲有咁新鮮椰青($35): 幾清甜, 解渴一流新鮮柚子沙冰($42): 重點真係新鮮柚子, 柚子真係好新鮮 , 滿滿咁鋪係面 招牌菠蘿炒飯配虎蝦($158): 呢個上枱好震撼, 好大碟, 菠蘿, 提子乾, 肉鬆加兩隻大虎蝦, 配搭得好好 沙嗲串($63): 叫左一串牛, 兩串豬, 一串雞, 呢度既串燒都做得幾出色, 上枱仲係熱騰騰, 又唔會燒得過, 肉質仲KEEP到嫩嫩地 約好朋友, 下次要再試下其他野
成日經過呢間木船見到都好多人

小妹係假期前同朋友決定要試一試

果然係要等陣位

不過好好彩,等左一陣就有位

食野之前仲可以學泰文

有一D推介既泰菜

飲品都有好多特別款! 岩哂打卡

小妹同朋友叫左以下食物:

青木瓜沙律

新鮮椰青($35): 幾清甜, 解渴一流

新鮮椰青

沙嗲串

約好朋友, 下次要再試下其他野
2019-04-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
青木瓜沙律
新鮮椰青