2023-04-06 1763 views
朋友生日,又在附近返工,覺得呢間餐飯適合興祝。食物選擇唔多,朋友選了Surf & Turf Set,我就揀咗beef wellington & lobster bisque。我哋冇飲酒,朋友叫咗呢個,賣相唔靚,似奶昔,味道正常。比想像中差,雖然外面脆,裏面蟹肉餡料豐富但略嫌乾咗少少,配沙律食就冇咁膩。一般啦!湯味唔太濃,有幾粒蝦肉。龍蝦尾新鮮,蝦肉彈牙牛柳7成熟,好腍,唔需要調味都好食;蘆筍亦嫩、爽脆。酥皮好香,比一般實,唔會好易鬆晒出嚟,可能我要8成熟,牛肉較乾,但未到嚡,要點多啲醬汁;反而酥皮與牛肉之間用多種食材混合的料夠濃郁,提升了整體味道。甜品係心太軟+雪糕。心太軟外脆內軟,唔太甜;餐廳用嚟做生日蛋糕,插上蠟燭,朋友滿意就好了!
朋友生日,又在附近返工,覺得呢間餐飯適合興祝。

Cookies  &  Cream

我哋冇飲酒,朋友叫咗呢個,賣相唔靚,似奶昔,味道正常。

龍蝦湯

一般啦!湯味唔太濃,有幾粒蝦肉。
Filet Mignon | Fresh Water Lobster Tail

龍蝦尾新鮮,蝦肉彈牙
牛柳7成熟,好腍,唔需要調味都好食;蘆筍亦嫩、爽脆。
Beef  Wellington

龍蝦湯
Beef  Wellington
2023-03-26 1485 views
同好友補祝生日想揾一個環境好的地方,記得我曾經有朋友舉行過婚宴(午餐)包埸,食物吾錯,所以提議去呢間餐廳。訂枱時已預先講定希望要窗口位,所以去到時已經留左比我地。因為六点半天仲未黑,所以都仲可以影到维港日景。我們3個女士各要一個set dinner. 有麵包,頭盤(我地3個都要薄切牛肉),龍蝦湯,主菜龍蝦拼牛柳,甜品(其中一個甜品訂枱前已落定朋友的名字)。整體食物質素,服務都好,環境超正,物超所值。最後餐廳仲為壽星拍照了一張即影即有合照留念,真的很貼心。
2023-03-23
$1000 (Dinner)
2023-03-24 1172 views
選對了地方,做對的事,就是美好🥰,每道菜式都很美味。三個牛魔王,相知相交三十載,望住海景,笑談暢飲,就是要這樣享受。 服務員態度超細心,價錢合理,之後送上甜品時,更替我們拍下即影即有相留念。
LOBSTER BISQUE Wooloomooloo's Classic
CARPACCIO
SURF & TURF
WOOLOOMOOLOO'S FAMOUS HOT CHOCOLATE CAKE
CRÈME BRÜLÈE
2023-03-13 852 views
西冷牛扒感覺很一般,肉質煮的太老,又硬,相反羊扒味道相對好,搭配靈魂醬料,易入口,法國鵝肝還是值得推薦的,入口即溶,味道清香。總體來說吃環境多過美食,出品可以再提升一下,性價比不高
2023-03-12
$600 (Dinner)
2023-03-08 992 views
好朋友約我去呢到,一見到個view都已經開心哂。如果夜晚黎飲杯野,都應該幾好情調!今日本身有d飽,所以都唔係叫左好多野食,頭盤先叫左個Steak Tartare,味道夠濃,最喜歡佢帶有濃濃既香草味,混然一體。再叫左個crab cake,食完差d想encore多一個,因為真係好好食,蟹味濃郁,係呢到既招牌菜之一。甜品就叫左個cake算喇~~ 整體服務都唔錯,而且唔多人,可以好好享受美食。今次真係無叫main course,因為本身太飽,但係下次一定會再黎,試下好多人都讚既牛排。

2023-02-08 1299 views
慶祝週年紀念💜、生日🎂高級浪漫西餐廳👍🏻望著維港夜景🌃值得推介的餐廳前菜:Carb cake 配沙律啖啖蟹肉,口感一流 配埋龍蝦湯夠濃滑主菜:澳洲和牛肩扒伴龍蝦尾揀左medium,牛扒嫩滑,龍蝦🦞大大隻啖啖肉甜品:雲呢拿雪糕配心太軟😋值得推介的拍拖餐廳
慶祝週年紀念💜、生日🎂高級浪漫西餐廳👍🏻
望著維港夜景🌃
值得推介的餐廳
前菜:Carb cake 配沙律啖啖蟹肉,口感一流
配埋龍蝦湯夠濃滑
主菜:澳洲和牛肩扒伴龍蝦尾
揀左medium,牛扒嫩滑,龍蝦🦞大大隻啖啖肉
甜品:雲呢拿雪糕配心太軟😋

值得推介的拍拖餐廳

2022-11-30
$1200 (Dinner)
2023-01-30 5647 views
又到朋友帶我食好西嘅系列💜呢到個景真心一流360度零死角 一大塊落地玻璃基本上坐邊個位都望到成個景🏙☀️必定係港女們至愛係時候都做返一日港女先👸🏻❣️3-Course Executive Set Lunch (講明先,lunch set menu經常性都會改變)佢地嘅lunch set唔係單一價錢個價錢係會因應你點個main course而唔同不過係到食lunch set係會比dinner更抵🦀Appetiser:Crab Cake | Butternut Squash, Apple Cider Soup🐮Main Course:Grilled New Zealand Beef Tenderloin 🍮Dessert:Puff❣️Truffle Fries係灑左truffle嘅薯條仲會附上茄汁&蛋黃醬🥫有諗過係點truffle醬而唔係一粒粒❣️Strawberry Colada > Strawberry blended with coconut cream> Pineapple juice & milk 係香濃嘅椰子味士多啤梨嘅顔色但成杯個椰子味就比較突出啲🥥士多啤梨🍓同菠蘿味
又到朋友帶我食好西嘅系列💜
呢到個景真心一流
360度零死角 一大塊落地玻璃
基本上坐邊個位都望到成個景🏙☀️
必定係港女們至愛
係時候都做返一日港女先👸🏻

(講明先,lunch set menu經常性都會改變)
佢地嘅lunch set唔係單一價錢

Apple Cider Soup
Truffle Fries
Strawberry Colada
2023-01-03 1969 views
好適合慶祝生日嘅餐廳 地點好方便!環境幾舒服幾有氣氛幾有格調 夜景都唔錯🌃第一次黎wooloomooloo😎😎即興book位就安排到windows seat🫢重點✨慶祝有即影即有相帶走係幾值得讚❗️甜品仲可以寫字好貼心🫶🏻.今餐拍片多所以唔係影咗好多相俾住僅餘嘅相大家睇住先😂.Crab Cake ($238)Steak Tartare - 120g ($228)Creamy Spinach ($95)Pan Seared Hokkaido Scallops ($260)Wooloomooloo Rib Eye ($670)Crème brûlée ($) 另外自帶酒水開瓶費 ($300)蟹餅好食!同嗰醬配搭好夾!牛他他🐮 我唔係太中意佢香草味 好濃烈🙁
好適合慶祝生日嘅餐廳 地點好方便!
環境幾舒服幾有氣氛幾有格調 夜景都唔錯🌃
第一次黎wooloomooloo😎😎
即興book位就安排到windows seat🫢
重點✨慶祝有即影即有相帶走係幾值得讚❗️
甜品仲可以寫字好貼心🫶🏻
今餐拍片多所以唔係影咗好多相
俾住僅餘嘅相大家睇住先😂
Crab Cake ($238)
Steak Tartare - 120g ($228)
Creamy Spinach ($95)
Wooloomooloo Rib Eye ($670)
Crème brûlée ($)
另外自帶酒水開瓶費 ($300)
Crab  Cake

蟹餅好食!同嗰醬配搭好夾!
Steak  Tartare

牛他他🐮 我唔係太中意佢香草味 好濃烈🙁
Pan  Seared  Hokkaido  Scallops
Wooloomooloo Rib Eye

2022-12-21 1889 views
老公訂左wooloomooloo食生日晚飯一去到就覺得個夜景真係不得了 真係好靚今次係我第二次黎 上一次既經驗真係唔太好 不過為左唔好掃老公一番心思 我決定俾多次機會佢😝 由於晏就個餐食到好飽 都唔係太肚餓,所以我地唔算叫左好多野,今餐我地4個人食,叫左個crab cake,威靈頓牛柳,豬鞍,同埋兩個配菜,sauteed mushrooms and creamy spinach.餐前麵包有驚喜 暖笠笠 牛油麵好貼心 本身係無鹽牛油 但係另一邊既面頭係有啲鹽粒係面 岩哂唔同人唔同口味既需求🧈Crab Cake好足料 好鮮甜 啖啖蟹肉 下面配既汁辣辣地幾好食威靈頓牛柳我地叫左medium rare, 整體來講唔錯,肉質都算唔錯,唔算over cooked,可惜既係唔夠肉味,個皮都做得算出色另外兩個配菜係菇同creamy spinach 菇無咩特別 就係一堆菇😂😂Creamy spinach 我覺得個味幾好 但係稀左少少 我個人比較喜歡mortons既creamy spinach.最後叫左個baked cheesecake, 對於一間扒房黎講 cheesecake都唔算差 可惜個餅底太薄同太
老公訂左wooloomooloo食生日晚飯
一去到就覺得個夜景真係不得了 真係好靚

另外兩個配菜係菇同creamy spinach
菇無咩特別 就係一堆菇😂😂

最後叫左個baked cheesecake, 對於一間扒房黎講 cheesecake都唔算差 可惜個餅底太薄同太軟身 (我比較喜歡食脆既餅底)如果對餅底有要求既話 咁就唔需要試佢cheesecake了
整體餐飯都滿意既 4個人埋單大概$1800 其實算抵食 不過可能我地無叫好多野食
2022-12-19
$450 (Dinner)
2022-12-14 1656 views
約咗朋友傾嘢,諗住搵間環境好啲、方便啲嘅地方,於是就去咗尖沙咀 The One 呢間餐廳,已經開咗好多年啦,亦都有好多唔同分店,但係呢間個景就真係靚嘅, 270 度還迴海景。餐廳分開有幾個 Area,有飲嘢嘅地方,中間係大枱比較多適合多人聚的地方,另外又有一邊以細枱為主,各個 Area 都有唔同嘅裝修設計,都做得好靚。印象最深刻嘅係威靈頓牛扒($625)酥皮做得好香脆的同時,牛扒維持得好嫩滑。另外又點咗燒春雞($385)味道都做得唔錯呀,嫩滑多汁。至於海鮮意粉($308)以呢個價錢嚟講就 OK 啦唔算好驚喜。朋友反而欣賞個頭盤蟹餅($238)又真係做得幾香口嘅。整體來說以這橏的環境都唔算貴了。
2022-10-26
$550 (Dinner)
2022-12-01 6681 views
為左慶祝我同男朋友既Anniversary,我地特登一齊請假去chill下🥰 第一站當然係去咗醫肚先🤭 呢間餐廳係我地一齊揀的,因為呢度位於尖沙咀The ONE最高層,有大玻璃窗望到成個維港,同時裝修靚樓底高空間感大,影靚相一流📸✨ 而且Lunch set都幾抵食,所以最後book左呢間,而店員亦會早一日打過黎confirm booking👍🏻我地叫左set lunch,價錢由$198-$278不等,包前菜、main course同埋甜品。本身我地諗住叫Prime Steak Tartare,好彩店員提一提呢個係raw meat,所以我轉左軚😂 同埋我地係落單既時候先講話想寫「happy anniversary」係甜品碟都無問題🥰Bread落完order之後就好快上餐包,都算幾軟熟,同埋個牛油好好食😆 麵包可以refill,但我地驚食得太飽就無再要。Mediterranean Greek Salad with Feeta Cheese & Olives 男朋友食沙律🥗,有蕃茄🍅沙律菜🥬青瓜🥒同埋芝士🧀 我試食左兩啖,幾fresh幾開胃。Classic Leek and Potato S

Bread

Classic Leek and Potato Soup

我就叫左呢個湯🥣 佢雖然係用leek去煮,但個湯唔會有果種草青味,反而有陣好香既奶油味同薯仔味。中間仲有一舊炸薯角,幾得意😆

Chicken Parmesan ($248)

雖然係炸雞🍗,個比我想像中嫩滑。炸雞的上面有melted cheese,沾埋個蕃茄醬🥫一齊食,酸酸地幾開胃。

Filet Diane ($278)

我地叫左medium,filet唔算大舊,咬落去有少少筋位。filet上面個汁係蘑菇忌廉汁,店員仲會另外提供4款醬汁俾我地揀,我地揀左芥末醬,味道正常。

Carrot Cake Mille Feuille

蛋糕既味道唔係我中意既味道,因為太重肉桂味。不過呢碟甜品主要都係用黎影相打卡用😂

Cheese Platter

有3種唔同種類既芝士🧀 同埋杏脯乾同果醬可以搽麵包,仲有幾粒提子🍇 不過我地已經食飽左,所以食左兩啖就無食了。
$579 (Lunch)
2022-11-24 4881 views
之前試過搞大型活動喺度嗌啲牛扒麻麻哋,所以對佢印象就一半以為係名過其實嘅,但係今次奶昔又完全另一番感覺!之前可能係一次過要準備差唔多30份, 所以質素就難以維持,因為上一次嘅牛扒比較係過熟好硬同今次嘅好唔同睇完Menu,覺得唔屎嚟食梗係要食返佢午市嘅價錢先抵啦!都唔貴喎二百幾都唔使$300就可以喺尖沙咀The One頂層望住好靚嘅風景食午餐!嗌完煮食就有餐包!因為呢度始終出名牛肉牛扒,而且其他Menu上嘅選擇都唔算太吸引,我又一般鍾意食雞同埋魚(喺出面西餐)咁耐冇食牛扒都係揀返佢嘅牛柳啦filet mignon 呢個部位亦都係我鍾意食嘅牛扒軟得來脂肪少,一尊一尊厚身切嘅通常我最鍾意咁樣食!通常牛扒我都會揀medium Rare,鍾意食生少少,但係上網睇食評以為佢會overall曲但係都唔錯喎!最後效果非常好好好味其實我哋揀完菜式佢個餐包就會送上如果有需要refill都可以request,但係一個其實都夠麵包食落幾健康軟熟,唔會好多油嗰種啱我頭盤揀咗tomato tartare ,呢個冇咩特別,清新嘅感覺,健康嘅選擇牛肉份量話大唔大話細唔細,因為出去食扒不嬲都唔會比好大塊你,尤其是呢啲高
同今次嘅好唔同
filet mignon 呢個部位亦都係我鍾意食嘅牛扒
軟得來脂肪少,一尊一尊厚身切嘅通常

麵包食落幾健康軟熟,唔會好多油嗰種啱我
牛肉份量話大唔大話細唔細,因為出去食扒不嬲都唔會比好大塊你,尤其是呢啲高級西餐🤣最緊要質素好!我問侍應拎晒四種芥茉醬嚟試吓!最後自己最鍾意右邊嘅法式小辣芥末
特登影一張靚靚嘅內在圖俾大家睇!熟嘅程度控制得啱啱好超級完美食得我舔舔脷!而且侍應話佢哋唔會落油煎牛扒(希望真係啦,因為對我來講另外加嘅牛油都係外加油
) 好好味呀個牛真係!食開牛扒嘅朋友都話正
呢個部位嘅牛肉唔會話牛味好似肉眼咁耐,但係有另一番風味!我哋每個人都非常滿意!底下仲煎左一啲炒過嘅蘑菇,但係呢個買蘑菇雖然好香,不過真係落咗非常之多油炒,可以減少油嘅份量!薯蓉好香牛油味非常眩惑,而且份量非常大嚿
我自己就食唔晒,會好濟😂
團品兩款都有人揀,我自己就兩款都唔係特別鍾意食,同埋其實本身都唔係泰式甜品,所以試咗少少正,芝士就應該係高質素!因為其實我唔識食嘢,有一個Gucci受浸味我頂唔順🤣🤣但係感覺係非常正宗同埋高質!

呢度嘅環境同服務都一流!只係入咗帶位有啲冷淡姐!其他同事都非常之熱情!整體體驗好好!坐窗邊位可以欣賞到美麗嘅風景,不過如果好太陽嘅日子,有太陽敏感或者自己驚晒嘅朋友就可能自己睇吓相冊坐咩位啦!因為其實每一個位置都非常舒適架
Type of Meal
Lunch
2022-11-22 2024 views
📍Wooloomooloo Prime 尖沙咀彌敦道100號The ONE 21樓。。一間好適合慶祝生日、紀念日嘅餐廳好耐之前嚟過happyhour已經覺得環境好靚!今次終於第一次試到wooloomooloo嘅食物質素~今次黎依度同👦🏻慶祝5週年,我地兩個都係無預先planning😂前一日先揀好食咩book位好彩餐廳都預留左窗口位俾我地🥳佢哋仲好好送咗張即影即有俾我哋❤️食物方面我地叫左一個set dinner加一份威靈頓牛扒Set dinner包左餐湯、前菜、main course同甜品 $790 🔹前菜:Crab cake 係Must-order!!係依度嘅招牌菜!蟹味好濃好好味😋愈食愈開胃嘅前菜🔹主菜: 澳洲和牛肩扒伴龍蝦尾 揀左medium,牛扒都整得幾好食龍蝦味亦都不錯🔹Beef Wellington $625牛肉都係揀左medium ,剛剛好唔會太raw亦唔會太熟,有牛肉味。外層酥皮亦都焗得好香口👍🏻🔹甜品: Crème Brûlée用嚟打卡就啱晒,員工仲好細心幫我寫字🥳。好滿意嘅一餐😍。❤️多謝大家支持 Eyefoodfood喜歡呢個post就記得要like同收藏啦💛。。#h
📍Wooloomooloo Prime
尖沙咀彌敦道100號The ONE 21樓

一間好適合慶祝生日、紀念日嘅餐廳
好耐之前嚟過happyhour已經覺得環境好靚!
今次終於第一次試到wooloomooloo嘅食物質素~

今次黎依度同👦🏻慶祝5週年,
好彩餐廳都預留左窗口位俾我地🥳
佢哋仲好好送咗張即影即有俾我哋❤️

食物方面我地叫左一個set dinner加一份威靈頓牛扒

🔹前菜:Crab cake 係Must-order!!
係依度嘅招牌菜!蟹味好濃好好味😋愈食愈開胃嘅前菜

🔹主菜: 澳洲和牛肩扒伴龍蝦尾
揀左medium,牛扒都整得幾好食
龍蝦味亦都不錯

🔹Beef Wellington $625
外層酥皮亦都焗得好香口👍🏻

🔹甜品: Crème Brûlée
用嚟打卡就啱晒,員工仲好細心幫我寫字🥳

好滿意嘅一餐😍

❤️多謝大家支持 Eyefoodfood
喜歡呢個post就記得要like同收藏啦💛

#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #食好西 #食好西系列 #hkinfluencer #hkig #hkigshop #eyefoodfood#eyefoodfood_尖沙咀
2022-11-07 2209 views
環境滿分 (不論日境定夜景都很美💕)燈飾配海景 酒杯配音樂 心情愉悅,仲要食物味道都幾好🥹之前食過幾間睇風景嘅餐廳味道都係麻麻地。。儀式感滿分,紀念日生日慶祝一流☺️☺️超鬆軟麵包配海鹽牛油 三文魚他他 $228wooloomooloo辣香菜肉眼牛扒 $670烤紐西蘭羊架 $495心太軟 $125Maxwell Cab. Merlot $85Baileys $85 一定會再黎嘅餐廳,但下次可能會試普通肉眼~辣香草個味有d太濃~或者可能會試吓set dinner 🍽

超鬆軟麵包配海鹽牛油

烤紐西蘭羊架
wooloomooloo辣香菜肉眼牛扒
心太軟
2022-09-03
$700 (Dinner)
烤紐西蘭羊架
  • wooloomooloo steak
  • 餐包
📍地址: 尖沙咀彌敦道100號THE ONE 21樓✿😋味道😋:3/5✿👀賣相👀:3/5✿🏙️環境🏙️:5/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:Dinner 19:00 ↞ ❀ Wooloomooloo Prime喺出名有一個維港無敵大海景嘅澳洲扒房,啱啱慶祝生日同埋打卡餐廳,記得要靠窗,生日仲會有張即影即有相。🥩🍴❝ Carpaccio ❞ $210❁ Filet Mignon I Parmesan I Focaccia I Truffle Mayo I Capers I Horseradish☞ 呢個薄生牛肉片,上面有啲巴馬臣芝士片係上面,加埋黑松露醬,再擺咗片意式麵包係上面裝飾,生牛肉軟滑,無腥味。🦀❝ Crab Cake ❞ $238❁ Cole Slaw I Tartare Sauce☞ 蟹餅都幾紮實同埋足料,入面啖啖都喺蟹肉,配咗他他醬,都還好。🥩🐄❝ Rib Eye - 340g ❞ $650 ❁ 200-day Grain Fed I 2-3 Weeks Wet Aged I Queensland☞ 所有牛扒都會配4個汁,牛油蛋黃醬 I 胡椒汁 I 蘑菇
📍地址: 尖沙咀彌敦道100號THE ONE 21樓

Carpaccio

🦀❝ Crab Cake ❞ $238

❁ Cole Slaw I Tartare Sauce

🥩🐄❝ Rib Eye - 340g ❞ $650

☞ 所有牛扒都會配4個汁,牛油蛋黃醬 I 胡椒汁 I 蘑菇汁 I 紅酒汁,不過我對佢牛扒期望太大,食落都ok,唔係算好出色,因為食落唔算好有牛味。

Rib Eye - 340g

🍽🧁❝ Soufflé ❞ $125

❁ passion fruit or bloody orange lemon

☞ 梳乎厘都比較普通,無乜蛋白香,上面仲加埋糖霜,加埋個醬食,有啲奇怪。
Soufflé
Type of Meal