2022-09-15 44 views
每一個比較慵懶嘅星期日都會想返西環覓食,二比較好嘅選擇其中一間就係呢間炸雞店呢個蘑菇飯套餐有四件破柴雞翼,唔好睇小佢個份量個蘑菇飯係會超級飽肚~ 下次都係要叫佢小飯先至得 然後可以要個青檸菠蘿梳打,下一炎炎就係要飲呢啲!雞翼又係炸得非常鬆脆,入邊都係超級Juicy 如果有得加泰式辣醬就超級正另外呢件炸雞相對就多啲肉地,識落啖啖肉非常滿足呀~ 佢就有幾種醬揀我就揀咗一個辣醬,相對惹味啲 基本上食完兩舊係冇可能再食得落其他嘢,相比其他餐廳佢都真係幾大舊

然後可以要個青檸菠蘿梳打,下一炎炎就係要飲呢啲!

雞翼又係炸得非常鬆脆,入邊都係超級Juicy
如果有得加泰式辣醬就超級正

/ 熾工房wow lab長洲有名氣即叫即炸炸雞開到過嚟西營盤🍗喺長洲有一間好名氣嘅炸雞店,出名嘅原因係即叫即炸,保持到皮脆而且肉質鮮嫩多汁,不過原來喺西營盤佢都有一間分店,位置雖然偏僻咗少少,但都仍然得到好多附近街坊同埋港大學生過嚟捧場🤭餐牌嘅選擇除咗有set Menu都有散叫,價錢適中,一個餐包炸雞薯條同汽水,唔想食薯條仲可以加$5轉細嘅蘑菇忌廉飯,由於佢哋係即叫即炸,所以落完單可能要等大概10分鐘滋味脆雞套餐 $66滋味雞翼套餐 $64脆雞有兩大舊,雞皮炸得香脆,肉質的確保持到鮮嫩多汁,雖然係雞胸位置但啲肉滑到好似雞髀肉,配埋士拉差醬好夾,個人覺得佢嘅炸雞真係好食過某大品牌🤣另外雞翼都好好食,佢係用咗單骨雞翼,總共有10支,同樣都係外脆內軟值得一提佢哋嘅薯條都好好味,粗幼度適中,食落口硬脆,唔係軟林林嘅薯條🍟今次太夜黎食,蘑菇忌廉飯已經賣晒,所以試唔到🥲🥲📍 熾工房 (西環)西環高街111號地舖

/ 熾工房wow lab
長洲有名氣即叫即炸炸雞開到過嚟西營盤🍗

滋味脆雞套餐 $66
滋味雞翼套餐 $64

今次太夜黎食,蘑菇忌廉飯已經賣晒,所以試唔到🥲🥲

📍 熾工房 (西環)
西環高街111號地舖
發掘中西區美食😋 今日就去到位於西營盤嘅一間主要食炸雞烤雞嘅小店,熾工房第一間店舖位於長洲,住喺上一年就係西營盤開設第二間分店,佢地一直以"人手制作","自家調味"既招牌 "炸雞"、"烤雞"、"蘑菇飯",同時都有提供"派對"及"到會"服務!小店內嘅空間非常廣闊,主要以工業風格設計為主,約埋朋友喺度一齊開會及傾偈,其實都係一個唔錯嘅選擇!今日我就食咗佢哋嘅⭐️原味烤雞套餐😋💰$68套餐一共有兩件烤雞同埋薯條,再加一罐汽水,烤雞係用香草醃制,並將雞肉烤到外脆內嫩又多汁嘅雞鎚及雞件,再配埋佢哋嘅特製醬汁,食落去似蜜糖㗎但又唔係好似咁,不過食落去都幾好食😋😋佢哋嘅薯條係粗身薯條,我個人比較喜歡粗身薯條🍟,薯條炸到外脆內軟,仲有淡淡的薯蓉😋

今日我就食咗佢哋嘅⭐️原味烤雞套餐😋💰$68

原味烤雞套餐
最近跟朋友來新營盤逛逛,經過一家超級特別的漢堡包小店。餐廳的環境很不錯,有一些塗鴉畫,然後座位也比較寬敞,不那麼擁擠。這家店不僅有各種漢堡包,還有炸雞套餐,非常非常的特別,放學的時間裏面坐滿了學生。我們點了招牌炸雞,漢堡包套餐,有一個炸雞漢堡包,配上一些薯條,再加一杯汽水。漢堡包很好吃,中間一層厚厚的炸雞,加上芝士薯條剛出爐,也非常的香脆,配上汽水一級棒。炸雞外面香脆,中間的肉也非常的結實,分量非常非常的大。下次來想試一下他的別的炸雞套餐,幾乎每一個套餐都是60到80之間不等,性價比也非常的高。再說說薯條,薯條是剛炸出來的,非常的脆,配上番茄汁,真的是漢堡包的好伴侶。下次經過一定要試一試。

下次經過一定要試一試。
鐘意食雞既朋友千祈唔好錯過。雖然小店位置比較偏僻,我地搵左陣先去到,而且我地去到既時候已經係兩三點,但都要等一陣位,證明呢間小店真係幾出色。我地叫左兩款套餐: 原味烤雞套餐&清爽沙律套餐。因為係即叫即做,所以店員都好細心同我地講需要等大約15-20分鐘。原味烤雞套餐 ($68),包兩件烤雞,一份薯條同汽水。先講主角烤雞,用香草做簡單調味~烤雞如果隻雞烤到過火就會柴口,但呢間既烤雞好嫩滑,外皮都烤到好香,好似食緊BBQ既雞,有少少炭香味。薯條都比較粗身,本身跟餐有個芫茜檸醬,我地加$5換左個士拉差醬🤣士拉差醬辣蒜味都好突出,配薯條定雞都好夾!雖然我地都唔鐘意食芫茜,但聞左聞個芫茜檸醬又唔算好重芫茜味,所以都試左啖。比想像中易入口,芫茜控既朋友可能會覺得唔夠喉,但對唔鐘意食芫茜既朋友呢個都易接受同好味。清爽沙律套餐 ($68),入面有一件雞、精選沙律同特式飲品。因為我地叫左個烤雞餐,所以沙律餐就揀左脆雞試下。咬落去脆卜卜,同樣雞肉都好嫩滑,配埋少少蜜糖芥末醬都幾惹味。沙律入面都有好多款菜。平時食沙律好怕食到D好苦既菜,但呢間既沙律食落都好新鮮,配埋個酸甜沙律汁都好清爽開胃。醬汁比例混合得非
鐘意食雞既朋友千祈唔好錯過。

原味烤雞套餐 ($68),包兩件烤雞,一份薯條同汽水。

先講主角烤雞,用香草做簡單調味~

沙律入面都有好多款菜。平時食沙律好怕食到D好苦既菜,但呢間既沙律食落都好新鮮,配埋個酸甜沙律汁都好清爽開胃。醬汁比例混合得非常好😆啖啖都有醬汁,唔會覺得過多或過少沙律醬~

飲品方面我地叫左檸檬薑梳打~檸檬味道唔會太重,飲品入面有大量薑絲,但都唔會辣,薑味相對突出,都幾好飲。

另外我地仲叫左一份小食,洋蔥圈($24@6件),洋蔥圈炸得好出色,外脆內軟,洋蔥味都好濃,呢個價錢真係冇得輸,我地覺得係必食。😆
2022-09-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2022-09-10 19 views
自從搬到西營盤後,最近開始發掘區內美食,新居附近有熾工房,曾經在長洲食過一次,一直念念不忘,但每次都要長途跋涉的確唔太方便,宜家一落樓行兩步就到,將會是我的食堂附近都係住宅,吸引不少單丁客,環境寬敞舒適原味燒雞套餐 $58有雞下髀同雞胸,雞肉燒烤過後依然嫩滑富肉汁。配上特製的芫茜檸檬醬,味道清新,芫茜味不會過重,口感更濃郁香口!薯條是新鮮即炸,炸得香脆可口,採用粗薯條薯味重。蕃茄扁意粉配焗大啡菇新鮮蕃茄製成醬汁,茄味份外濃郁,意粉軟硬度適中,足夠掛滿番茄汁。而旁邊的大啡菇肉身肥厚,烤過後香氣四溢,菇味濃郁青檸梳打套餐加$14可以升級特飲,夏日透心涼的青檸梳打,清新爽口帶微澀,真是解渴解膩之選!最後食完記謹要自己清理,將食物盤交返去櫃台

附近都係住宅,吸引不少單丁客,環境寬敞舒適

原味燒雞套餐 $58

有雞下髀同雞胸,雞肉燒烤過後依然嫩滑富肉汁。

薯條是新鮮即炸,炸得香脆可口,採用粗薯條薯味重。

蕃茄扁意粉配焗大啡菇

而旁邊的大啡菇肉身肥厚,烤過後香氣四溢,菇味濃郁

青檸梳打

最後食完記謹要自己清理,將食物盤交返去櫃台
2022-09-09 21 views
🎀 熾工房原味烤雞套餐2 件烤雞1 份薯條or 牛油粟米 (轉蘑菇飯+$5 / 轉蕃薯條 +$12)1 罐汽水想食呢間wow lab 好耐, 但係以前長洲先有, 依家見佢係西環開左分店, 梗係要去試下la。烤雞入口外皮酥脆, 但係入面d 雞肉又好嫩滑, 仲有少少雞油香, 好好食ar。蕃薯條就食得出真係即炸, 夠香甜又熱辣辣, 食完一份有d 唔夠喉想encore 多份, 但係諗下美食呢d 野梗係要去食多幾次, 所以就決定下次先再encore la。同埋最後要讚下餐廳有個洗手area, 咁就食完炸雞、烤雞都唔使驚整污糟自己, 真係好體貼嘅服務。Address:#food #foodie #foodhk #foodiehk #長洲 #美食 #長洲美食  #西環 #西環美食 #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
🎀 熾工房

2 件烤雞
1 罐汽水

Address:

2022-09-07 18 views
今天來到西環約了朋友到海味街shopping,自從開通了西環鐵路站,過來實在比以往方便。回家前,朋友推薦在長洲人氣滿滿的熾工房,原來在西營盤也有分店,就在b2出口不遠。餐廳佈置明亮整潔,而且樓底很高,環境很舒適,不過要趕著回家,所以只好買外賣。套餐價格不貴,全部都是幾十蚊。選擇了很惹味的滋味雞翼套餐:滋味單骨雞翼10隻+招牌蘑菇飯(細)+汽水另外加了個精選沙律。外賣餐盒設計很聰明,盒子預留了位置通風,炸雞翼不會焗到濕。回家後炸雞翼依然是很香脆,肉質很嫩又多汁,果然是很出色。蘑菇飯的醬汁很香濃,滿滿的奶油味和香草味。雖然是細飯,女士門應該很足夠。最後是新鮮又乾淨的沙律,什錦生菜很爽口而且仲有超級食物苜蓿,真的好健康。

套餐價格不貴,全部都是幾十蚊。選擇了很惹味的滋味雞翼套餐:
滋味單骨雞翼10隻+招牌蘑菇飯(細)+汽水
另外加了個精選沙律。

• 滋味雞翼套餐
  • 招牌蘑菇飯
西環惹味炸雞 ٩(๛ ˘ ³˘)۶  餐廳主打炸雞、烤雞全部都即叫即炸,熱辣辣另外仲有自家製嘅香濃蘑菇飯特別美味,性價比很高 套餐配上汽水,薯條或牛油粟米🍟🌽 ▫️滋味雞翼套餐足足有10件單骨雞翼皮脆肉嫰嘅雞翼,夠香脆新鮮炸起雞翼嫩滑唔柴配上士拉差醬,更加惹味薯條粗幼適中好有薯味,夠香口推薦~▫️熱狗套餐🌭麵包軟熟香綿,唔會太乾中間夾住長長嘅香腸鹹香味十足下次想試試加芝士醬應該會更邪惡粟米杯好香牛油味夠甜,質素唔錯
西環惹味炸雞 ٩(๛ ˘ ³˘)۶
餐廳主打炸雞、烤雞
全部都即叫即炸,熱辣辣
另外仲有自家製嘅香濃蘑菇飯
特別美味,性價比很高

套餐配上汽水,薯條或牛油粟米🍟🌽

▫️滋味雞翼套餐
足足有10件單骨雞翼
皮脆肉嫰嘅雞翼,夠香脆
新鮮炸起雞翼嫩滑唔柴
配上士拉差醬,更加惹味
薯條粗幼適中
好有薯味,夠香口
推薦~

熱狗套餐

▫️熱狗套餐🌭
麵包軟熟香綿,唔會太乾
中間夾住長長嘅香腸

2022-09-06
Type of Meal
Lunch
熱狗套餐
今日來到西營盤發掘隱世美食,這間西餐廳在長洲有分店,人氣甚高!店舖裝潢簡約時尚,牆身有特色塗鴉,環境闊落,採用了落地玻璃設計,下午時段被陽光照射感覺十分舒適放鬆☺️ 食物方面主要提供輕食,即叫即製,招牌菜色是炸雞及烤雞食評✨✨✨原味烤雞套餐 WoW Roast Chicken Set ($68) 套餐包括:兩隻烤雞 (雞腿及雞胸肉)、配菜(薯條或牛油粟米)、飲料 🍗烤雞必食!雞肉味道口感滿分,經過香草醃製,外皮烤得焦香,雞肉十分入味,鮮嫩多汁,不用點任何醬汁都食得好滋味🤤🤤 特別一讚 另外配上的檸檬芫荽醬十分好味,味道酸酸甜甜,清新開胃,一流🤤🤤🌽牛油粟米健康之選,份量適中,牛油味香濃,好味道😋🥤可樂

食評✨✨✨

🍗烤雞

🌽牛油粟米
健康之選,份量適中,牛油味香濃,好味道😋

🥤可樂
Type of Meal
Tea
  • 原味烤雞套餐
幫襯勁買💛熾工房WoW Lab 🔲@wowlab.hk講到蘑菇飯,唔知大家係咪同我一樣第一時間都會諗起連鎖快餐店K乜乜🧓🏻最近朋友介紹左間喺長洲嘅炸雞蘑菇飯店,但係長洲實在太遠喇⛴ 上網睇先知餐廳上年係港島開左分店!不過大家要有心理準備都要行條大路先嚟到餐廳,消耗多啲先有quota食多啲🥵餐廳採用落地大玻璃,採光度十足💡 主打快餐店食物,採用自助形式,自己係櫃枱Order,再自行揾位、取餐同回收餐盆📤 不過講真出餐時間卻唔係連鎖快餐店嘅標準🤣 因為最大嘅分別係全部雞都係即叫即炸,保證熱辣辣上枱🏜原味烤雞套餐 🍗原味烤雞|薯條🍟|Coke Zero明明Menu上寫住得2pcs,但拎餐嘅時候發現有2隻雞脾,1件雞上髀,係突如其來的幸福💫 烤雞係用上美國嘅無激素雞,自家食譜調味👨🏻‍🍳 雞皮微微焦脆,雞肉嫩滑juicy🥓 不過薯條就比較乾身,亦都冇乜調味,所以可以按自己口味點茄汁同芥末醬💊招牌蘑菇飯套餐 🍄大蘑菇飯|滋味單骨雞翼|Coke Zero🥤自家製嘅忌廉蘑菇汁用上農場新鮮運到嘅牛排菇製作👨🏽‍🌾 味道似去西餐廳飲嘅蘑菇湯,但質地濃稠,仲有啖啖嘅蘑菇碎粒,撈飯一流🍚 單骨雞翼就係行脆炸
幫襯勁買💛

熾工房WoW Lab 🔲
@wowlab.hk

原味烤雞套餐 🍗
原味烤雞|薯條🍟|Coke Zero

招牌蘑菇飯套餐 🍄
大蘑菇飯|滋味單骨雞翼|Coke Zero🥤

招牌蘑菇飯套餐

自家製嘅忌廉蘑菇汁用上農場新鮮運到嘅牛排菇製作👨🏽‍🌾 味道似去西餐廳飲嘅蘑菇湯,但質地濃稠,仲有啖啖嘅蘑菇碎粒,撈飯一流🍚 單骨雞翼就係行脆炸路線,脆漿唔算好厚,不過雞翼就比較細隻,4隻都唔係好夠🙈

有少少後悔嗌咗蘑菇飯餐,因為想食蘑菇飯,所以一見到Menu呢個套餐就不假思索就嗌左💸 但係之後睇清楚先見到原來每個餐都可以加$5轉細蘑菇飯🥹 唯有安慰自己蘑菇飯咁好味,都係嗌大份好啲🫠

炸雞就當然係落手食最過癮😎 餐廳設有洗手位置好貼心,食前食後洗手安心又放心💗

支持良心小店💛
$68 (Lunch)
招牌蘑菇飯套餐
2022-09-03 22 views
Just a few minutes walk from sai ying pun station and the restaurant has its entrance at the side. It has a sort of industrial yet hip hop street style decor and it has both an indoor and sheltered outdoor seating. It’s prices is pretty affordable for the area ranging about 60-80 Hkd for its filling sets. Although it’s famous for its chicken, I decided to be healthy and ordered their “healthy chicken set” which is actually a salad set and you choose a side of either fried chicken/ roast chicken/

Although it’s famous for its chicken, I decided to be healthy and ordered their “healthy chicken set” which is actually a salad set and you choose a side of either fried chicken/ roast chicken/ portobello mushroom. I had a pretty heavy meal the night before so I decided to go light and ordered it with the portobello mushroom and an Apple jasmine tea.

The salad is fresh and crunchy with a sweet salad sauce, overall it’s taste is something similar to coleslaw but a lighter and healthier version ahhaha. The Apple jasmine tea is on the sour side which is pretty refreshing for such hot summers 😂
2022-08-24 728 views
上次喺長洲經過呢間炸雞店已經見到佢好高人氣,不過當時已經食飽咗,知道佢喺西環都有分店,經開附近決定去朝聖下。餐廳主打炸雞薯條,想食脆卜卜,皮脆肉嫰嘅炸雞,呢度一定唔會令你失望,因為佢每個order都係即叫即做,製作時間大概15-20分鐘。我哋揀咗🍗滋味脆雞($66)同滋味雞翼($64)兩個套餐,兩個套餐均配🍟薯條及汽水,加$5可轉薯條為蘑菇飯(細)。滋味脆雞餐有兩件雞件分別係雞上髀同雞下髀,啱晒鍾意啖啖肉嘅朋友;滋味雞翼有10件單骨雞翼,口感格外香脆,兩個套餐分別配咗煙燻燒烤醬同士拉差醬,醬汁香濃為皮脆肉嫰嘅炸雞錦上添花。呢度嘅薯條粗幼適中,有薯味,食到即炸嘅外脆內軟口感~另外仲加咗份洋蔥圈($24),表面香脆可口,內裏新鮮多汁~終於試到呢度嘅 🍄 招牌蘑菇飯!自家製蘑菇汁非常足料,汁底香濃,比起專門店嘅蘑菇飯好吃得多,加$5實在係超值😌🙋🏻‍♀️怕熱氣嘅朋友都可以試下呢度嘅烤雞同burger,人均消費大概$60到$80 ,以舒適嘅環境同新鮮製造嘅質素嚟講絕對對得起呢個價格,值得一試!

• 滋味脆雞套餐
  • 招牌蘑菇飯
【西環 ⋄ 人氣炸雞小店】 🍽 熾工房Wow Lab📍西環高街111號地舖 (長洲有分店)長洲人氣炸雞店「熾工房Wow Lab」去年在西營盤開設分店終於不用坐船到長洲也能吃到比連鎖快餐店更好吃的炸雞🍗餐廳同樣主打即叫即炸的炸雞和烤雞 配上多款自家製醬料最受歡迎的是他們的香濃蘑菇飯 忌廉蘑菇汁十分creamy私心推薦招牌雞翼拼盤 +$12便有芝士火鍋 性價比高!🫕拼盤包括懶人至愛的單骨雞翼12件、薯條、洋蔥圈😋香脆的單骨雞翼點進芝士火鍋或配上士拉差醬料 啖啖滿足~飲品方面店員為我們沖了一杯蘋果綠茶特調 夏天解渴一流🍹⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ WoWLAB's Wings Platter $98⋄ Cheese Fondue +$12☞ Apple & Jasmine Tea $30
【西環 ⋄ 人氣炸雞小店】
🍽 熾工房Wow Lab
📍西環高街111號地舖 (長洲有分店)

長洲人氣炸雞店「熾工房Wow Lab」去年在西營盤開設分店
終於不用坐船到長洲也能吃到比連鎖快餐店更好吃的炸雞🍗
餐廳同樣主打即叫即炸的炸雞和烤雞 配上多款自家製醬料
最受歡迎的是他們的香濃蘑菇飯 忌廉蘑菇汁十分creamy
私心推薦招牌雞翼拼盤 +$12便有芝士火鍋 性價比高!🫕

拼盤包括懶人至愛的單骨雞翼12件、薯條、洋蔥圈😋

香脆的單骨雞翼點進芝士火鍋或配上士拉差醬料 啖啖滿足~

飲品方面店員為我們沖了一杯蘋果綠茶特調 夏天解渴一流🍹
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ WoWLAB's Wings Platter $98

⋄ Cheese Fondue +$12

☞ Apple & Jasmine Tea $30
📌熾工房📍西環高街111號地舖☎️28660080★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*不嬲都好鍾意西環一帶,俾人一種好悠閒寧靜嘅感覺。老區嘅味道好有舊香港情懷。呢日捐窿捐罅行咗上去高街,仲撞手神入咗間小店食炸雞添。餐廳周圍好幽靜,店舖入面環境好濶落,樓底極高,大大幅落地玻璃空間感十足,牆上有色彩鮮艷嘅璧畫,感覺活力年青。餐廳有八款套餐:炸雞、烤雞、漢堡、雞翼、意粉、飯、熱狗、沙律。基本上包含晒所有快餐嘅選擇。我同朋友都係鍾意香口嘢嘅人,嗌炸嘢走唔甩。💫滋味脆雞套餐($66)連薯條及汽水有兩件炸雞,即叫即炸熱辣辣,外皮香脆,入面嘅雞肉好嫩滑唔嚡,配埋個土拉差醬好夠辣。跟餐配粗薯條分量都幾多,新鮮炸起唔係淋果啲。💫滋味雞翼套餐($64)配汽水·另升級蘑菇飯有十隻單骨雞翼好好「lun」好易食,雞皮炸到脆卜卜之餘,外皮下嘅雞肉醃得好入味,好juicy 唔會乾,配埋個BBQ 醬,雞翼控一定覺得好滿足。加咗$5 升級轉咗個人氣蘑菇飯。白飯上淋上好creamy 好綿帶香草味嘅忌廉汁,味道香濃,菇味突出,趁熱撈飯真係正!我鐘意呢個飯無咗
📌熾工房
📍西環高街111號地舖
☎️28660080

💫滋味脆雞套餐($66)連薯條及汽水
滋味脆雞套餐

💫滋味雞翼套餐($64)配汽水·另升級蘑菇飯
有十隻單骨雞翼好好「lun」好易食,雞皮炸到脆卜卜之餘,外皮下嘅雞肉醃得好入味,好juicy 唔會乾,配埋個BBQ 醬,雞翼控一定覺得好滿足。加咗$5 升級轉咗個人氣蘑菇飯。白飯上淋上好creamy 好綿帶香草味嘅忌廉汁,味道香濃,菇味突出,趁熱撈飯真係正!我鐘意呢個飯無咗K記多餘嘅黑椒味,好食!
滋味雞翼套餐

💫洋蔥圈($24)
除咗跟餐嘅薯條,我地仲嗌咗洋蔥圈,一份6件。洋蔥圈炸到外脆內軟,入面嘅洋蔥帶甜味。
洋蔥圈

怕食完成手油淋淋咩?小店有提供即棄手套同埋有洗手盤俾食客洗手,有少潔癖嘅我覺得好窩心。

小店鄰近港大,仲有85折優惠offer俾學生添。整體黎講,小店俾大家一個連鎖快餐店以外嘅選擇。

單骨雞翼
蘑菇飯