2013-01-06 295 views
習慣中式節日食西餐,西式節日食中餐,這様可以避免等位及價格突然提升的煩惱。今晚聖誔節,都是食中餐至為上策!突然想食乳豬,決定去食新斗記。新斗記最出名的莫過於烤乳豬,曾得到米芝蓮星級推介,有乳豬天王的銜頭。 位於銅鑼灣店假日酒店二樓,門面裝修欠奉,只張貼訪問報道及獎項 ; 室內裝修平實,有訴說不較賣相取勝的味兒! 果然,等了15分鐘後就可以入座,7:45 入座,但竟然叫我們8:30 分交枱!!新斗記上菜慢,點可以45分鍾內完成??幾經理論,侍應才說視乎情况而定。。。入座後,見枱上所有餐具都印上公雞圖案及新斗記名字的餐具,頗具特色,十分想擁有一套!燒乳豬 $138 (例牌) 即叫即燒,絕不放涼。 有別於傳統烤乳豬皮肉相連的吃法,廚師把乳豬件一分為二,皮還皮,肉還肉,片去皮下的肥膏。 食時卜卜脆,卻沒有半點油膩的感覺,讓客人能品嚐香酥皮脆之餘,吃得更加健康。 乳豬肉嫰滑中帶點鹹香,不用沾醬已夠味。 另奉上砂糖及乳豬醬,可按個人喜好隨意沾少許同乳豬吃更滋味。 啫啫生菜煲每次出外食飯都覺得叫青菜食好唔抵,去街巿買棵菜只係幾塊錢,但餐廳叫菜食都要幾十元,利錢真係好好賺。好似呢度嘅啫啫生菜煲要$68

印上公雞圖案及新斗記名字的餐具
燒乳豬 $138 (例牌)
即叫即燒乳豬
即叫即燒,絕不放涼。
乳豬肉嫰滑中帶點鹹香,不用沾醬已夠味。
另奉上砂糖及乳豬醬,可按個人喜好隨意沾少許同乳豬吃更滋味。

啫啫生菜煲
每次出外食飯都覺得叫青菜食好唔抵,去街巿買棵菜只係幾塊錢,但餐廳叫菜食都要幾十元,利錢真係好好賺。好似呢度嘅啫啫生菜煲要$68,材料簡單的一道菜式,主角只有唐生菜。好彩份量也算多,大大棵,入口新鮮爽口,有淡淡的蝦醬味,好明顯生菜是在沒有「拖水」的情況下,直接放進燒紅了的生鐵煲內,蓋上了煲蓋,利用生鐵煲的熱力將生菜煮至八成熟,才令生菜保持翠綠、爽脆;隨此之外,醬汁惹味,濃郁之餘不會過鹹, 每條生菜都入味得很。

西芹鮮魷
西芹鮮魷惹昧
鮮魷新鮮夠爽口,而且大大條,份量多。味道惹昧

泥鯭粥 入口十分綿滑
一鍋可分大約六碗,粥底除了泥鯭的鮮甜之外,還有果皮的香味,入口十分綿滑。
初初以為會有一條條泥鯭在泥鯭粥,原來這裡的泥鯭粥是經人手拆肉起骨,吃起來更為方便,連小朋友都可以放心食。另外,奉上蔥花及冬菜,可按個人喜好灑少許更滋味。食完沒有口渴的感覺,相信沒有落味精。 雖然等候時間稍長,但能食如此香甜的泥鯭粥 ,絕對值得等待。

整體食物質素穩定,價錢算合理,服務及環境都可以。
絶對會再來光顧!
2012-12-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Christmas
即叫即燒乳豬
西芹鮮魷惹昧
泥鯭粥 入口十分綿滑
  • 金牌即燒乳豬,泥猛粥
2012-12-30 161 views
走去食晚飯, 叫左個半隻乳豬, 兩碟豆苗, 一個橙排骨, 一個泥孟粥, 兩個蠔煲, 一個栗米石班塊, 一個瑶柱炒飯, 半隻雞。 幾多錢呢, 兩千大元, 哇做乜咁貴架, 前果排都無咁犀利, 驚嘆通帳勵害。 一查單之下, 噢, 原來是那個豆苗成一百八十大元一個, 咁菜牌又無價錢, 又唔咪大碟, 咁問部長, 他說就是這價錢喎。 樣樣野都過得去既, 乳豬幾脆口, 石班幾好味, 其他都不過不失, 不過就貴了一點。 大家記住要問請價錢喎。

2012-12-13
訂了位, 但都要等50分鐘, 整個門口都站滿人, 在場大部分訂了位的客人都在抱怨等了超過45分鐘以上! 沒有那麼多位置, 為何接受那麼多人預訂?但以上的都不是重點, 當坐下了點了菜後, 出現了一位超煩人的服務員, 坐下到離開不足一小時的時間, 那位女仕多次提醒我們有人訂了位, 要交桌子, 次數達十一次之多, 最離譜係第一碟菜到她已經第一次"提醒", 這究竟是什麼服務態度?到最後一度菜蟹飯一在桌上放下, 那女仕已急不及待地"提醒"我們有人訂了位要交還桌子, 頻率達兩三分鐘一次, 當時桌上還有兩三碟菜, 還有大半未吃完, 她已問"仲要唔要?" 未來得及開口答她已示意她的同事上前清理, 我想如果不是即時喝止, 剛放下的蟹飯也冇緣吃到!最後我們一行四人也抵不住那煩人的"溫馨提示", 只是吃了點蟹飯就埋單走! 真佩服那女服務員的趕客技術, 如果服務可以投0 分得話, 我一定會將這"殊榮"頒給她的, 想不到銅鑼灣區的酒店竟然都會有如此差的服務態度, 新斗記是快餐店嗎? 服務態度差得無可再差, 很久沒有遇過這種待遇, 發誓以後不會再到這餐廳及旗下的飯店光顧!
沒有那麼多位置, 為何接受那麼多人預訂?

Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
2012-12-07 141 views
nnn年前去過佐敦店..................當時並無分店..............nov 10, 12第1次來這間分店..............6大1小來dinner............叫咗 :1) 燒鵝 - 1/2隻-肉質同味道都不差2) 粟米斑塊-呢個喺我要求嘅,因我想比較吓同nnnn年前嘅分別-仍舊斑塊同粟米獻汁分開上,以免整腍個魚塊表面-斑塊表面酥鬆,唔油,魚亦唔乾,個粟米汁"杰"度適中,調味得宜-大家都大大把將獻汁混埋魚塊同食,美味-我記得當年食到呢個魚塊,好impress...............難得咁多年後個斑塊喺分店都煮得唔錯3) 蝦子柚皮-雖然呢味唔喺我嘅杯中茶-但都煮得唔差,起碼出夠水,無"劫"味,柚皮都鬆-個獻都夠味4) 香橙骨-呢個肉外表微挺脆,肉鬆,有肉質-個橙汁獻沒有過"杰",橙味濃,酸酸甜甜-很開胃5) 蒸蟹飯-望落去個樣比較齋,又無嘜調味/汁,所以我無挾到嚟食6) 上湯時菜-終於有味菜清清腸胃,有啖湯濕濕口-除咗有娃娃菜外,仲有些少中芹同菇吊味7) 啫啫生菜-再來多1味菜,呢個就會惹味好多,上枱時香氣撲鼻-菜亦爽脆8) 燒乳豬 -

1) 燒鵝 - 1/2隻
-肉質同味道都不差
2) 粟米斑塊
-呢個喺我要求嘅,因我想比較吓同nnnn年前嘅分別
-仍舊斑塊同粟米獻汁分開上,以免整腍個魚塊表面
-大家都大大把將獻汁混埋魚塊同食,美味
3) 蝦子柚皮
-雖然呢味唔喺我嘅杯中茶
-但都煮得唔差,起碼出夠水,無"劫"味,柚皮都鬆
-個獻都夠味
4) 香橙骨
-呢個肉外表微挺脆,肉鬆,有肉質
-個橙汁獻沒有過"杰",橙味濃,酸酸甜甜
-很開胃
5) 蒸蟹飯
-望落去個樣比較齋,又無嘜調味/汁,所以我無挾到嚟食
6) 上湯時菜
-終於有味菜清清腸胃,有啖湯濕濕口
-除咗有娃娃菜外,仲有些少中芹同菇吊味
7) 啫啫生菜
-再來多1味菜,呢個就會惹味好多,上枱時香氣撲鼻
-菜亦爽脆
8) 燒乳豬 - 1/4隻
-呢個等咗好耐,幸好我哋唔趕時間,又唔洗急住交枱
-經多番跟進之後,可以喺賣單前食到,當時d客都走得7788了
-皮脆,肉切成條,不過肉味無嘜
Other Info. : * 多謝友人請客...............3個請3個 * 呢度唔大............但超級多人...............就算訂咗,都要等1/2鐘枱...........等枱時,又無位企,很迫很迫..............所以很怕要嚟多次晚飯
2012-11-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2012-10-18 11 views
大家來新斗記一般也會吃燒豬吧,其實大家可能有所不知,他的烤鴨也很美味,只是供應量非常少,很多時候到晚上已經賣完了,要吃一定要預留.用的是中型的鴨,醃得非常入味,吃燒鴨我一定會選胸肉來吃,因為啖啖肉之餘,醃得好與壞也一吃便知.鴨皮帶點肥羔,甘香豐腴,雖然是肥膩,但久不久吃一次又何妨?
2012-08-31
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
2012-10-10 125 views
之前食過佐敦果間都ok, 所以早在一星期前已在openrice訂枱, 還贈送餐前小食一碟(海蜇)及糖水。環境一般, 都幾full同埋很多人order啫啫煲, 所以有少少煙霧瀰漫的感覺。服務是ok的, 不會過份殷勤或欠奉。例牌燒乳豬 ($138) 個皮好脆, 仲暖的! 豬肉好入味而且係半肥瘦, 好味 3隻大的瀨尿蝦, 共重1斤10兩, 每兩$40 為計都算貴, 索價$1,200! 不過真係好好味! 肉質鮮味, 仲好juicy! 唔會炸到好乾, 同埋好夠味~ 又唔會覺得好熱氣, 因為有d餐廳會放好多炸左既蒜茸晌面!啫啫生菜煲 ($88) 呢個不過不失啦, 有很濃的蝦醬味。雖然略嫌燶左d 同埋好少菜, 不過都幾惹味~碧綠炒龍脷球 ($248) 正常味道, 沒特別驚喜。西蘭花不會太硬, 剛好~ 龍脷球都ok, 只係有少少煮過火, 肉有些少"鞋" 香橙骨 ($78) 本來叫了個貴妃雞但竟然售罄! 於是選另一個無咁熱氣既~ 呢個都不錯, 個骨唔會炸得好乾, 入面仲保留有少少肉汁~ 香橙味重但不會太酸, 都幾好!最後送的紅荳沙(還可以選喳咋), 都幾有陳皮味同埋起晒沙的, 都ok~

2012-10-03
$400 (Dinner)
  • 瀨尿蝦
去開銅鑼灣, 去咗近近地嘅Times Square搵食...附近開咗新斗記, 幾年前同朋友食過佐敦長樂街嘅總店, 美味回憶歷久不衰... 點可以唔同Honey去品嚐吓呢...5:30PM入座, 一個客都未有, 所有職員仲Briefing緊, 我地坐低飲住杯茶先...滷水鵝掌翼--好入味呀, 又淋喎, 好正呀!!!金牌即燒乳豬(1/4隻)--暖暖地, 皮脆肉嫩, 好味呀!!!足料老火湯(2-3位用)--雖然話係2-3位用, 但係有成6碗咁多, 幾抵飲... D湯仲好夠味, 正!!! 不過D湯渣就唔係好得啦, 鱆魚同廋肉都勁硬...招牌豉油皇炒麵--呢個真係好得, 連最憎食炒麵嘅我都覺得好正!!! D麵炒得好乾身, 一D都唔油, 入口勁熱, Honey都激讚!!!是日糖水(送)--紅豆沙綠豆沙都煲到起晒沙, 唔太甜, 以送嘅標準o黎計, 相當唔錯!!!服務都唔錯, 因為未有客嘛, 哈哈哈!!!

滷水鵝掌翼--好入味呀, 又淋喎, 好正呀!!!
服務都唔錯, 因為未有客嘛, 哈哈哈!!!
$215 (Dinner)
  • 滷水鵝掌翼
  • 招牌豉油皇炒麵
2012-07-26 84 views
今晚係James 既生日,原本諗住唱K直落,點知James話吾多舒服,所以成班朋友改為食飯,睇過好多介紹講呢間餐廳,我地於是試下有幾好味。雖然我地都醒訂左位,但係點知去到都要等左15分鐘。等位個道窄左啲囉,我地成10個人,不停比人叫吾該借借,未食先.一坐低,大家都憑先前睇報導既記憶點餸,你一句我一句,鐘於我地叫左成9個餸加壽桃。我地試左乳豬、粟米斑塊、蝦子柚皮、招牌雞、啫啫唐生菜煲、生炒骨、豉油王炒麵等等。乳豬果然冇令人失望,啲皮又脆又香,佢比起好多其他老牌名店更加好味。招牌雞人人都讚,不過我吾係太識,冇咩意見。生菜煲夠火喉,正! 反而個斑塊就一般啦,雖然我知佢係用新鮮石斑,但係味道就欠奉。全晚最驚喜既居然係壽桃,個個都大讚未食過咁好味,我仲打包半打返家益下阿媽,佢超喜歡囉!
Other Info. : 吾好期望酒店豪華服務,但係勝在夠親切,食得舒服開心!
2012-06-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 乳豬、壽桃
2012-07-18 82 views
好在有訂位..如果冇就應該有排等..我之前食過Jordan果間.. 所以今次老爺生日就一家大細黎食餐勁我覺得炸子雞好味過其他雞個炒麵真係唔錯..一定要試..個壽包好大個..我諗如果要食就唔好叫咁多碟餸菜
2012-07-08
1/2 燒乳豬
2012-06-25 64 views
第一次嚟呢間米芝連食府,好開心呢度 d 裝修很簡潔, 中西合壁,天花有很多吊扇,令冷氣會較舒服最緊要係夠寬敞兩種不同雞雞pattern 食俱都印有“新斗記”是專人訂造很特別 !燒鵝賴粉并芥蘭賴粉湯底好清香,多䓤花燒鵝唔油膩. 肉質夠juicy連我平日最討厭的芥蘭都煮到很清甜, 好好食噢 粉果塊皮睇落好厚又唔透但係唔黏快子食落都幾好味义燒包. 由細到大都唔食, 但呢度的义燒醬調得很野味, 攪得我有少少愛上佢奶皇包侍應一放低己經聞到椰香噗鼻整個包都好滑中間奶皇唔係吟 creamy食落好清新棉花雞好新鮮的食材長蝦春卷中間爽咗青瓜口味較清新d皮超薄仲有d 好細好細紅點點調咗味, 真係好食 d呢度點心唔係特別貴但味道質素卻高一班值得再嚟試埋其他
第一次嚟呢間米芝連食府,好開心
can u see me ?!!
最緊要係夠寬敞
兩種不同雞雞pattern 食俱
都印有“新斗記”
是專人訂造
很特別 !
燒鵝賴粉并芥蘭

賴粉湯底好清香,多䓤花
燒鵝唔油膩. 肉質夠juicy
連我平日最討厭的芥蘭都煮到很清甜, 好好食噢
粉果

中間爽咗青瓜
口味較清新
d皮超薄
仲有d 好細好細紅點點
調咗味, 真係好食 d

呢度點心唔係特別貴
但味道質素卻高一班
值得再嚟試埋其他
2012-06-23
can u see me ?!!
  • 燒鵝
2012-05-27 233 views
今晚有飯局,選址是銅鑼灣的新斗記,剛好昨天在「楓林小館」午飯出來,路過它位於店鋪,門外站滿人羣觀賞師傅正在表演他的燒豬技倆,所以快快把它攝入鏡頭,在這裡同大家一起分享,因未知銅鑼灣的新斗記有沒有這個環節 七點正(比約定時間遲了十分鐘)到達酒樓,他們已經點好了菜,飲著茶、嘆著前菜等我們了,這裡裝飾佈置得體,坐位亦十分舒適,只是平日晚飯時候已經座無虛席了,更遑論是假日? 但上菜速度頗快, 只消幾分鐘,菜餚開始呈上小小的豬腳仔,樣子十分Q版,皮爽肉嫩,鹵水味道完全滲入其中,想必是下酒佳物,可惜我不好此道 金牌即燒乳豬今天有七個人所以 order 了一整隻,上桌時滿佈麻花的豬皮,入口卜卜脆,卻沒有半點肥膩感,皆因廚師已經將皮下的脂肪徹底清除,所以多了酥脆的感覺,還可以避免了脂肪被咀嚼時的油膏四濺,而嫩肉亦沒有一般過鹹的弊端,肉質柔韌度恰到好處,食後簡直是齒頰留香 金牌燒鵝鵝肉十分鮮嫩腍軟,汁液豐盈,味道芳香馥郁,唯獨是鵝皮略欠酥脆,失了一點點的分數 龍躉兩食 - 碧綠炒球、紅燒頭腩龍躉皮的處理方法十分考廚師的廚藝,略為過火便會顯韌,但這道菜無論是鑊氣、火候,師傅都掌握得宜,熱力均勻
大圍的新斗記門外
Q版豬腳仔

龍躉兩食 - 碧綠炒球、紅燒頭腩
龍躉皮的處理方法十分考廚師的廚藝,略為過火便會顯韌,但這道菜無論是鑊氣、火候,師傅都掌握得宜,熱力均勻地散發魚身,所以皮爽肉滑,鮮甜無比。而紅燒頭腩,個人比較喜歡加入豆腐,蒜子與火腩一起炆煮,今次只用上青蔥,味道略為遜色,加上心理怕油膩關係,只有淺嘗輒止
酥炸桶蠔
只見一隻隻BB腳掌般大小,金魚黃色的桶蠔、香噴噴,入口外表酥脆,內裡還是嬌嫩欲滴的樣子,汁液殘留在口中,令人回味無窮

豉椒聖子皇
名附其實的聖子皇,儼如一隻成年人手掌般大小的尺寸,肉又多又厚,並且非常爽甜,因忘記拍照,所以相片內只有食剩一半的份量,豉椒做味引更能提升它的鮮味

啫啫生菜煲
堂炒值得一讚,因為生菜不耐火,其他煮法上桌時總是塌成一堆,色香味也大打節扣,可惜今天廚師實在太重手,醬料過量加上生菜份量並不多,而其鹹度令我亦只能勉強地食完在手上的一棵

京川大蝦球
酸甜道適中,用上新鮮爽脆的大海蝦,伴同色彩斑斕炸到又香又脆的川椒葉,最愛食蝦的我連盡兩大只
菜遠豆腐

菜遠豆腐
份量十足,瑤柱絲蠔油獻能補豆腐的清淡,是送飯之佳品,但肚皮確實容它不下了,與姐姐分吃一小口,食味也不錯

喳咋糖水,紅豆沙
附送的糖水,只有陪睇的能力,但聽身邊的甜魔告之,讚香濃可口是了

價錢並不十分便宜,能打動我呢隻為食豬的就只有那一隻「即燒乳豬」,下次再回來便是因(為食豬?)

$320 (Dinner)
Q版豬腳仔
大圍的新斗記門外
2012-03-07 358 views
話說新斗記乃新兜記結束營業後,由舊有班底重整旗鼓所創立,當年還因為店名的問題而鬧上法庭。近年新斗記把一道即燒乳豬做得有聲有色,還得到米芝蓮評審團隊的推介,這天晚上因為要到伊館聽偶像的Talk Show,便順道來到附近的銅鑼灣店,一嚐店家名震四方的即燒乳豬。銅鑼灣店位於假日酒店二樓,室內裝潢跟一般中高檔酒樓相似,餐具卻頗具特色,匙羹、茶杯、餐碟以至筷子托皆印上公雞圖案及新斗記的字號。再看看餐牌,即燒乳豬可以點一隻、半隻、四分一隻或例牌,甚具彈性,就算兩口子來也不用顧慮份量過多的問題。先來的粟米班塊是新斗記其中一道巧手名菜,說句真心話,那種以雪藏龍脷柳充當班塊的貨色,使我一直都對粟米班塊心存偏見。侍應把酥炸班塊及混有蛋花的粟米汁分開奉上,確保脆皮入口不會變腍。沾少許粟米汁咬一口,外皮炸得酥脆卻不油膩,而且店家用上新鮮蘇眉起肉來炸,吃起來肉質既挺實又彈牙,口感甚佳。店家的海鮮小炒也甚有質素,點了一道豉椒炒花甲,花甲雖不算大隻,但味道鮮甜。豉椒汁不過鹹之餘,還帶點微辣,非常惹味。要挑剔的是裏頭有數顆花甲仍未開口,扣了一點分數。這一味金牌即燒乳豬,可說是新斗記的鎮店之寶,有別於一般吃到乳豬件,店
中高檔酒樓格局
印上公雞圖案及新斗記字號的餐具
粟米班塊
豉椒炒花甲
金牌即燒乳豬 (例牌)
不帶半點油脂
這一味金牌即燒乳豬,可說是新斗記的鎮店之寶,有別於一般吃到乳豬件,店家把乳豬件一分為二,皮還皮,肉還肉,夾在中間的皮下油脂卻統統片去,只餘下薄薄的一層乳豬皮鋪在墊底的乳豬肉之上。先一試其原味,入口極為香脆,卻完全沒有油膩的感覺,可說是輕盈健康的新派吃法,另上的調味有砂糖及乳豬醬,可按個人喜好隨意沾上。墊底的乳豬肉嫰滑中帶點鹹香,沾少許乳豬醬同吃,更添香濃滋味。
啫啫唐生菜煲
薑蔥焗生蠔煲
另外,點了兩款生啫煲仔菜,上桌的時候,聽着醬汁在鍋內滋滋作響,相信這必定是生啫煲仔菜最誘人的地方。因為總要來一點蔬菜,侍應便推介這道啫啫唐生菜煲,嫰緣的唐生菜混着充滿蝦醬風味的醬汁,爽脆與香濃共冶一爐,是蔬菜類別的不俗選擇。另一道是薑蔥焗桶蠔煲,原隻桶蠔先拍粉拉油,再拌以薑片及蔥段同炒,每隻桶蠔皆肥美多汁,經拉油後,蠔身盡吸薑蔥的惹味,滋味得使我一個人便吃了三只。
泥鯭粥
隨後侍應奉上一鍋泥鯭粥,為我們分好三碗,先以匙羹舀起一看,每一顆米粒也煲煮至開花,入口十分綿滑,粥底除了泥鯭的鮮甜之外,還隱隱滲出果皮的清香,泥鯭還細心的經人手拆肉起骨,吃起來更為方便。另外,也可按個人喜好,撒少許蔥花及冬菜調味。當吃光一碗後,侍應更會主動為我們添粥,服務確實不錯。
店家敬送的喳咋糖水
最後本來想點些甜品,一問之下才得知原來店家除了敬送的糖水之外,未有其他甜品提供。店方敬送的喳咋,椰味香濃,甜度適中,配料有芋頭、西米及雜豆等,味道尚算不俗。這一餐我們三個人吃了七百多元,也不算貴,而且坐得舒服,整體來說,金牌即燒乳豬及粟米班塊固然是質素超群,其餘各款小菜也非常不俗,加上服務週到,我想或許2013年的米芝蓮會見到銅鑼灣分店的名字也不出奇。
2012-03-03
$240 (Dinner)
中高檔酒樓格局
印上公雞圖案及新斗記字號的餐具
粟米班塊
金牌即燒乳豬 (例牌)
不帶半點油脂
啫啫唐生菜煲
薑蔥焗生蠔煲
店家敬送的喳咋糖水
  • 薑蔥焗桶蠔煲
座位安排極度混亂,已訂枱顧客仍需等候很長時但反而和店員相識的客人就有預留的座位。店員對於客人的投訴一概不理,不少客人都對此差劣態度非常憤怒。管理層的確有待改善,而本人亦不打算再光顧。非常失望!!!
2011-09-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 斗記蝦枝卷
Book 咗位八點半、依家成九點三都仲未有位、一未靠拖、係咁話有幾張枱食緊糖水、火都嚟。如果做唔到咪唔好係唔係都比人book. 咁樣嘅服務質素、攞乜星級米子蓮都嘥氣============================== 後加==================最後尾因為無其他餐廳選擇﹐所以入座。 食物質素還可﹐事關太肚餓。招牌菜suckling pig 同燒鵝很有水準﹐其他都不過不失。服務方面尚有很大改善空間。

2011-08-13
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2011-08-05 61 views
很久之前去佐敦個間食過晚飯,印象中好好味,今次見到銅鑼灣開咗分店,咪約朋友去試下囉,點知俾朋友鬧到趴係度令人的地方:很久之前已經訂了枱,結果被安排坐在門口;叫啤酒加兩隻杯,等了十五分鐘剩係記得拎啤酒,無攞杯,再問,又要等多五分鐘;晚上七點多,想叫瀨尿蝦 - 無;想叫蟹,佢話湖南蟹煲好大陣味㗎喎,你怕唔怕俾人望住你呀?! 我地話唔怕,之後就番轉頭話無肉蟹 ,仲要拎兩隻淹仔蟹嚟問:得番呢兩隻,要唔要?叫咗蟹,等咗半個鐘都未有,催咗兩次,好悔氣咁話,我都勸過你唔好叫蟹㗎啦@@食食下蟹,個部長走嚟問使唔使準備定糖水?我哋話好呀!結果十五分鐘後都未有,再問,佢好施施然咁話糖水送哂,我哋話”吓,你又唔講番俾我哋知嘅?”佢話唔記得喎!總括而言,呢間新斗記服務超差,無可能再嚟而食物方面,亦非特別出色,我們叫了幾款招牌菜:1/4 乳豬:好明顥放咗好耐,我第一次係新斗記食到碟咁難食嘅乳豬生炒骨:肉太大件,唔入味,根本未夠火喉啫啫生菜煲:啲生菜暖㗎咋,根本未煮得夠,好明顯係趕時間豉椒炒聖子:好懷疑俾人呃,炒埋一嚿,青椒好多,點計都唔似有四隻聖子皇囉炒麵:最好食呢個,炒得幾香鹽焗淹仔:好油,膏都幾多,勉強合格

令人
的地方:
很久之前已經訂了枱,結果被安排坐在門口;
總括而言,呢間新斗記服務超差,無可能再嚟

而食物方面,亦非特別出色,我們叫了幾款招牌菜:

生炒骨:肉太大件,唔入味,根本未夠火喉

啫啫生菜煲:啲生菜暖㗎咋,根本未煮得夠,好明顯係趕時間

炒麵:最好食呢個,炒得幾香

鹽焗淹仔:好油,膏都幾多,勉強合格啦!
這餐晚飯三個人食咗八佰幾蚊,差不多三佰蚊一位,唔係幾抵
2011-08-04
$280 (Dinner)