2016-01-23 3671 views
同朋友試得西餐多,今次都係時候試下中菜。本身訂左位,所以都唔需要等,但發現原來就算係平日,地下一層得八、九張枱,但都坐得滿,呢間餐廳相信都係出名。見到枱上餐具,好夠懷舊氣息。點菜時實在有太多選擇,所以隨意先叫三樣餸試下先,分別係出晒名既乳豬、桶蠔同羊排。個個係呢度留言既都話乳豬係必食,所以少少地就叫碟例牌。朋友一咬層皮,我都聽到脆既聲,無可否認,皮脆肉嫩確實係事實,但相反我覺得欠缺左香味,口感十足但味道一般。而桶蠔亦都好味,蠔既size中等,薑蔥吸晒蠔味,係整碟餸既靈魂。因為朋友同我都係愛羊之人,見餐牌有“手抓羊排”都出於好奇想order,但餸名旁邊一隻辣椒,都擔心會好辣,不過我地都膽粗粗去試下!上菜時就即係有驚喜,原來似四川麻辣既煮法,以為真係好辣,其實一D都唔係,咬一啖就知羊吸左辣既精華,好有麻香味,但仍然保留住自己既羊羶味,煮既火候岩岩好,骨同肉一咬就分開,食到呢度相信都未夠飽(冬天呀~~~),所以再叫兩個餸!啫啫唐生菜煲都好味,因為食得太多肉,點都要叫番碟菜來消化下!蛋白薑米蒜香蟹飯,蒜香味濃郁,可惜就係蓋過蟹既鮮味,同時薑蒜味浸入飯內,所以飯變成精華,而唔係蟹,但食到呢度已經
乳豬(例牌)
薑蔥美國桶蠔煲
手抓羊排
啫啫唐生菜煲
蛋白薑米蒜香蟹飯
蛋白薑米蒜香蟹飯,蒜香味濃郁,可惜就係蓋過蟹既鮮味,同時薑蒜味浸入飯內,所以飯變成精華,而唔係蟹,但食到呢度已經飽到暈低,而最後就送左兩碗紅色沙俾我地(真係好沙!)去結束呢一次中菜之旅。

如果一大班人去試,就可以叫多D佢地既招牌菜!
2016-01-19
$420 (Dinner)
乳豬(例牌)
薑蔥美國桶蠔煲
手抓羊排
啫啫唐生菜煲
2015-12-31 3670 views
中午放學後和同學們一齊到長樂街的新斗記吃午餐。燒鵝先上,吃完所以點心,再通知侍應瀨粉最後才上,可能忘記了!燒鵝皮的脆度稍遜,幸好鵝肉味鮮甘香。超薄皮的香煎餃子,外罩香脆薄皮衣,雖然有點花巧,但不失有心思。蘿蔔絲外皮香酥,內餡豐富好味道。鮮蝦粉皮春卷,軟滑粉皮包裹春卷,每件都有爽口鮮蝦肉,而且餡料美味豐富。很細心的灼芥蘭,把頭段的粗糙外皮刮去,咁就冇菜渣。整體都不錯的午餐,每位承惠$85
中午放學後和同學們一齊到
長樂街的新斗記吃午餐。
燒鵝先上,吃完所以點心,
再通知侍應瀨粉最後才上,可能忘記了!
燒鵝皮的脆度稍遜,
幸好鵝肉味鮮甘香。
超薄皮的香煎餃子,
外罩香脆薄皮衣,
雖然有點花巧,
但不失有心思。
蘿蔔絲外皮香酥,內餡豐富好味道。
鮮蝦粉皮春卷,軟滑粉皮包裹春卷,
每件都有爽口鮮蝦肉,而且餡料美味豐富。
很細心的灼芥蘭,
把頭段的粗糙外皮刮去,咁就冇菜渣。
整體都不錯的午餐,每位承惠$85
2015-12-30
$85 (Lunch)
先要多謝一對金童玉女帶我去他們的飯堂,位於佐敦的「新斗記」,更因為他們關係可以坐VIP房。相信「新斗記」不少人都來過,但這是我第一次來,確實感覺新奇。這裡的公雞碗是一大特色唷,一般店鋪很少見耶!主打傳統懷舊的粵菜,先來一客招牌即燒乳豬,用火山石即燒乳豬,芝麻皮燒得脆卜卜,去了油脂層,吃起來每一塊都很爽不油膩。 之後來一客粟米石班塊,第一食茨汁與石班塊是分開上。分開上有樣好,可以確保班塊脆身,不會被茨汁浸濕,石班塊肉質有重量、有口感,炸粉也不厚身,真正入口啖啖肉。 啫啫生菜煲與薑蔥桶蠔煲,上菜的時候還很熱,煲會發出吱吱聲,薑蔥炒香了生蠔,既有鮮味,很juicy又惹味!(佐敦店營業到三點,即使下班後去吃也沒問題唷!下次再去,我要試籠仔蟹飯!)招牌即燒乳豬。薑蔥桶蠔煲。啫啫生菜煲。粟米石班塊。公雞碗。店名:新斗記 Xin Dau Ji地址:佐敦長樂街18號18號廣場地下及1樓
招牌即燒乳豬。
薑蔥桶蠔煲。
啫啫生菜煲。
粟米石班塊。
公雞碗。
店名:新斗記 Xin Dau Ji
地址:佐敦長樂街18號18號廣場地下及1樓
2015-11-07 4258 views
一家人有節日要慶祝,通常由我負責諗地方,因為有老人家,所以食中菜就最啱。新斗記幾年前食過一次,記得質素唔錯,可以再試,不過要試就要去佐敦果間,因為係總店。素知新斗記最出名燒乳豬,但供應有限,所以最好預訂。接電話的阿姐好好人,我求其話訂半隻乳豬,佢話「你地5個人,再叫下其他餸,1/4隻夠架喇」。1/4隻上枱時係有半個豬頭,分量唔係好多。乳豬皮脆到好似薯片,就算擺耐左仍然脆度十足,果然係招牌菜。乳豬肉唔係好多,不過都夠鹹香,亦冇肥膏。另外仲叫左1/4隻燒鵝,熱辣辣香噴噴,皮甘香肉鬆軟,一d都唔韌,質素比燒鵝專門店更好,絕對推介。個肚有冇空位都好,都一定要叫豉油王炒麵,鑊氣十足,油亮但唔肥膩,麵條爽口亦均勻沾滿醬油,好食。椒鹽豆腐粒就炸得乾身左少少,調味亦不足,可以忘記。值得去指數:
素知新斗記最出名
另外仲叫左
個肚有冇空位都好,都一定要叫
椒鹽豆腐粒就炸得乾身左少少,調味亦不足,可以忘記。
值得去指數:
2015-10-29 3755 views
周末必定的一個節目就是去酒樓喝茶這個好像已經成爲i一個習慣,其實已經不是第一次來新斗記喝茶這裏的環境很舒適,我很喜歡卡座位置不會擠逼而且是皮質瞪,坐得舒服特別喜歡這家的蝦餃點心,皮好薄同埋蝦又幾大只一粒蝦餃我要分開幾啖先食得曬
周末必定的一個節目就是去酒樓喝茶

這個好像已經成爲i一個習慣,其實已經不是第一次來新斗記喝茶
這裏的環境很舒適,我很喜歡
卡座位置不會擠逼而且是皮質瞪,坐得舒服
特別喜歡這家的蝦餃點心,皮好薄同埋蝦又幾大只
一粒蝦餃我要分開幾啖先食得曬

2015-10-10
2015-07-20 6578 views
新斗記,好多人都會知呢間餐廳,可惜我們剛剛先發現,今次先來打食評分享,我自從第一次食過後,今次已經系2個月內食第三次,都系因為個乳豬而來,呢到無論系點心定系小菜都好好食
2015-05-28 7354 views
新斗記有十大名菜,脆皮燒鵝、豉油皇大蝦、粟米魚塊等,全部都幾好食佢最出名既燒乳豬好好食,好香脆,D肥膏一早幫你pit哂,可以好爽禁一啖咬落去!咕嚕肉都整得幾好食!
咕嚕肉都整得幾好食!

2015-04-16 10166 views
新斗記幾乎是lahris和同事間的深夜食堂粟米斑塊真係必食! 大愛!!!! 粟米汁可以撈幾碗飯呀這個藕餅,蓮藕炸完都仲好爽口這個鍋貼小棠菜倒是有趣,原來饀料好滑!!! 完全無鍋貼和小棠菜的影子話說讓lahris期待了大半天的炒麵竟然轉了一圈就被吃光光,相信是好好味的吧薑汁芥蘭仲好嫩,炸得剛剛好,唔會OVERCOOK,不過就唔係好覺有薑味啦! 這個鵝掌(上圖)和乜乜乜柚皮(下圖),還是適合長輩的口味。柚皮這款傳統小食的確需要些少功夫,這個煮得好稔,也好吃的然後就是皮蛋啦! 千年皮蛋,夠清熱,正!不能不點的啫啫生菜煲,勁香勁惹味,必點lahris大愛的琵琶豆腐,這個魚肉比例較少,豆腐比例就多一點,所以吃落口會感覺軟軟的,好似食章魚小丸子的感覺這個椒鹽鮮尤,尤魚鬚爽口彈牙我好似食吃一件...乳豬就全無了! 同事們當日胃口大開嗎?
新斗記幾乎是lahris和同事間的深夜食堂
粟米斑塊真係必食! 大愛!!!! 粟米汁可以撈幾碗飯呀
蓮藕餅
這個藕餅,蓮藕炸完都仲好爽口
鍋貼小棠菜
豉油皇炒麵x1.5
薑汁芥蘭
鵝掌
柚皮
然後就是皮蛋啦! 千年皮蛋,夠清熱,正!
不能不點的啫啫生菜煲,勁香勁惹味,必點
啫啫生菜煲
椒鹽鮮尤
這個椒鹽鮮尤,尤魚鬚爽口彈牙
乳豬
我好似食吃一件...乳豬就全無了! 同事們當日胃口大開嗎?
2015-04-09
椒鹽鮮尤
乳豬
  • 粟米班塊
  • 豉油皇炒麵
早2個月先來過, 朋友們試過都讚不絕口, 經常提住話要再來, 我的Blog更以標題"新斗記 Xin Dau Ji : 因美味而誘發的會心微笑"來形容... 今晚重臨舉辦11月之星壽宴, 跌晒Watt, 眾人有點失望!!!查實, 一早心裡有數, 星期五六日係繁忙日子, 去邊樹食都一定會跌Watt... 明知不可為而為之嘅原因, 咪都係因為讚媽一一一定要星期五晚先出得來!!! 星期五晚來訂枱只可以揀6:00PM或8:30PM, 佢仲好意思彈句"咁麻煩o架"!!! 呵.... 呵... 呵... 無言!!! 亦因為KaKaMa 6:00PM趕唔到, 咁我地最後揀8:30PM, 食完都應該無客等緊枱, 所以無人提到限時交枱...(上次係星期四晚來, 可以自訂訂枱時間之餘, 仲無話要限時交枱)上次無食瀨尿蝦, 又無食薑蔥焗蠔, 仲無食啫啫生菜, 呢個就係我地短期內要再來的原委... 飲啖茶, 慢慢揀食咩...足料老火靚湯(大) $108-- 眾友人都話上次個湯好味D, 但我覺得太辣囉, 今次呢個粉葛豬橫脷豬踭湯反而啱我飲D, 都幾甜吖... 金牌即燒乳豬 (1/4隻) $178-- 上次好好好味

飲啖茶, 慢慢揀食咩...
足料老火靚湯(大) $108

金牌即燒乳豬 (1/4隻) $178

-- 上次好好好味, 今次好好好鹹, 繁忙時間來的代價真大...
瀨尿蝦皇 (10兩) $616

-- 想香口D, 當然係椒鹽啦... 好耐無食過咁大隻瀨尿蝦, 好興奮呀!!! 蝦肉都幾爽彈, 新鮮~~~
嘩, 蝦尾有好大舊膏呀!!! 正呀!!! 嘻嘻, 率先搶走蝦身中央的反而無膏囉, 我算唔算因禍得福呢, 呵呵~~~
臨升仙時影返張相先...

啫啫生菜煲 $63

-- 個菜一上, 鑽媽插手起勢咁搞, 仲驚訝緊點解佢突然咁熱心, 驚魂未定之際, 更驚訝地發現佢只係數下有幾多棵菜, 數完就即停手由得煲菜自生自滅, 嘿, 你都得o架啦, 貴婦!!! 阿闊太話屯門分店得2株, 呢度份量多好多喎!!!充滿蝦膏鹹香的新鮮生菜, 爽脆, 好味!!!

薑蔥美國桶蠔煲 $168

-- 桶蠔有大粒有細粒, 鑽媽係主腳, 讓咗粒最大嘅比佢, 自己夾咗2粒最細, 佢竟然話好韌, 咁我食咗1粒細覺得無問題, 又比埋我粒細蠔比佢, 佢就話唔韌好正常, 呵呵, 孔融之所以讓梨, 唔知係咪細梨口感好D呢?!! 味道我覺得OK過得去, 唔係話特別惹味, 但我唔鐘意炸粉好似厚咗D, 口感唔好...

鹽燒一字骨 $78

--朋友們話上次蝦醬骨太鹹, 呢個一字骨就啱啱好, 但係我鐘意蝦醬骨多D喎, 蝦醬骨惹味好多... 其實都幾多肥膏, 唔理得咁多喇, 合埋眼吞落肚...

服務員阿姐竟然認得我地, 話"你地好似前排o黎過, 坐果張枱"... 嘩!!! 好驚驚呀!!! 阿姐點解你咁好記性o架?!! 唔通我地上次太嘈, 嘩咔咔咔...

貓兄話隻懶尿蝦唔抵, 但係我覺得OK啦, 食海鮮仲要咁大隻, 1人都係$300有找, 都無掠到你一頸血, 係咁上下啦...

Order前打算分開2個Round來Order, 諗住Round 2先食炒麵同鵝腸, 點知食完Round 1飽到上心口, Round 2打消了...

大家之所以咁細食, 係因為挨唔到8:30PM先食晚飯, 個個打晒底先來, 我放工後都去咗土司工坊食咗個咖央多士餐先來, 嘩咔咔咔...

回憶總是最美好, 有時翻兜都未必係好事...

2013-11-29
$280 (Dinner)
2015-02-02 8171 views
轉眼又到了老爸生日的日子, 今年為了遷就老姊和我, 決定提早吃生日飯. 老爸一向喜愛中菜, 生日飯十之八九都是中餐, 今年也不例外, 他選擇了新斗記, 為的是它的粟米班塊, 同時也希望試試它的燒鵝! 數數手指, 已經有兩年多沒有光顧新斗記了. 在平日夜晚準時七時半到達後, 我們被安排在樓上的坐位. 環境與上次來差不多, 最大分別是食客不多, 只有八成滿, 與上次全場滿座的情況很不同. 可能是因為新斗記開了幾間分店, 食客可以有其他選擇, 不用全都擠到佐敦的總店有關. 今次的坐位是在樓梯旁邊, 兩旁也沒有其他枱, 所以沒有擠迫的感覺.店家仍舊採用公雞餐具, 既美觀又懷舊! 餐前小吃仍然是花生和酸蕎頭. 花生一般香脆, 鹽花佈滿表層; 蕎頭保持水準, 脆口而不太酸.除了平常的餐牌外, 今次多了一張菜牌, 上面的菜式全是店家特別介紹, 大部份都是較貴價的海鮮, 例如鮑魚, 老鼠斑, 東星班等等. 除了訂位時已預訂的燒鵝外, 今次專門點上次未有吃過, 但又是店家有名的招牌菜.馳名燒鵝皇半隻 $258老爸說不想吃乳豬, 而且上次晚飯時, 看見鄰枱的燒鵝很不錯, 所以今次點來試試. 燒鵝說是即點即
店家仍舊採用公雞餐具, 既美觀又懷舊!
餐前小吃仍然是花生和酸蕎頭.
燒鵝
馳名燒鵝皇半隻 $258
老爸說不想吃乳豬, 而且上次晚飯時, 看見鄰枱的燒鵝很不錯, 所以今次點來試試. 燒鵝說是即點即燒的, 看起來不錯, 富有光澤, 顏色鮮明. 雖然鵝肉尚算入味, 肉質也嫰, 可是燒鵝上枱時只是微暖而已,  鵝皮一點也不脆, 令人懷疑到底是否即燒? 兩老認為, 最大的問題是燒得不透, 大大影響食味, 是最令人失望的一道菜.
粟米炸魚塊 $148
上次吃到的粟米班塊, 熱辣辣, 肉厚且滑, 又沒有魚腥味, 味道上佳, 老爸也是為此而說要來這店! 今次菜牌上沒有粟米班塊, 只有粟米炸魚塊, 另有粟米老鼠班/蘇鼠班塊, 但價錢卻比粟米炸魚塊貴好幾倍! 粟米炸魚塊, 上枱時仍舊是是粟米汁與魚塊是分開上. 粟米汁與上次分別不大, 有粒粒粟米和絲絲的蛋花, 入口有淡淡的粟米香味, 用來撈飯和蘸魚塊同吃也很美味! 魚塊一碟有八大件, 新鮮熱辣, 入口香脆. 可是魚塊比以前的薄身了不少, 而且魚味一般, 肉質一般彈牙而已. 問過侍應, 他們說魚塊仍是班塊, 但口感方面卻大不如前, 沒有班類魚的結實彈牙肉質, 實在懷疑是否真的是班塊!
琵琶豆腐 $88
蔬菜類方面, 今次捨棄了啫啫生菜煲, 選擇了較少吃的琵琶豆腐. 一般外出都是吃椒鹽豆腐, 這個琵琶豆腐, 是加入雞蛋混合後再炸. 豆腐份量頗多, 外皮不會太厚, 豆腐一般滑溜, 用來伴飯也不錯.
君度香橙骨
君度香橙骨 $98
本來想點生炒骨, 但老爸認為生炒骨太普通, 所以點了君度香橙骨. 上枱時已經傳來陣陣橙香味, 除了橙味的醬汁外, 還有粒粒的橙肉碎; 香橙骨的豬肉味不俗, 夠厚肉, 肉質不硬很易咬開, 是合格以上的菜式.
炒蟶子皇
豉椒炒蟶子皇 $232
炒蟶子也是新斗記的招牌美食之一, 所以點了一份. 蟶子夠大隻, 比手掌還要大! 蟶子肉厚而且味鮮甜, 沒有沙, 與豆豉, 洋蔥, 青椒同炒, 香味四溢, 連配菜也很冶味, 是全晚最美味的一道, 不愧是招牌貨!
豉油皇炒麵
豉油皇炒麵 $68
晚飯時如果沒有澱粉質下肚, 總覺欠了些東西, 不夠完滿. 這個豉油皇炒麵, 也是店家的招牌貨, 色澤啡黃而均勻, 每條麵條也沾到豉油, 很有鑊氣, 麵條的軟硬適中, 不俗. 可惜炒麵太油膩, 吃到底時, 發現有不少油在碟底! 在講求健康飲食的年代, 還是下少一點油好一點.
甜品方面, 起初侍應說只有紅豆沙, 但從廚房出來後便說綠豆沙也有, 於是我們兩樣都點來試試.
紅豆沙煲至起沙, 不太甜, 紅豆不算大粒但有豆香, 百合也很鬆化, 可惜沒甚陳皮香味, 美中不足.
綠豆沙比較稀身, 同樣煲至起沙, 而且有很香的臭草味, 不過海帶甚少, 一般水準.

在上次的印象中, 這店的侍應們態度不大好, 今次卻很有禮貌, 服務比上次好得多. 貴為一星米芝蓮飯店, 食物的價錢偏貴是預期之內的, 不過食物水準卻似乎比以往下降了. 就算是招牌食物, 水準也不穩定, 希望飯店能有所改善, 重拾一星米芝蓮應有的水準!

Other Info. : 以前在新斗記吃飯送糖水是指定動作, 但當晚職員表示, 要加入飯店的會籍才有糖水送, 同時也可以蓄分, 免費入會.
2015-01-15
$213 (Dinner)
Celebration
Birthday
炒蟶子皇
君度香橙骨
  • 豉椒炒蟶子皇
2015-01-31 6003 views
原先訂了另一地方聚會的,突然主持人有事嚟唔到唯有轉地方,急忙上op一下,搵到呢間地點夠方便價錢不太貴,只是要分上下場有點不悅同朋友講起會嚟呢度食飯,好多人都話好正咁仲話好難book位,真奇怪我星期四打來訂星期六都有位唔難呀來到攞枱先發現等位咁人頭湧湧,嚇親! 一班人坐低,頗有特色的碗筷菜水夠快送到。點了幾味招牌菜,乳豬真的皮好脆沒肥的像吃豬肉紙,栗米班塊,栗米湯汁一般啦好吃是魚塊,皮很薄肉滑沒骨沒腥味。燒鵝一般沒驚喜。糖醋骨粒粒都鬆化好入味。而最失望是啫啫芥蘭煲,已經係漏單等左好耐,滿心期待見煲來,誰知打開買相不好,份量勁少,也不是怎麼的好吃
同朋友講起會嚟呢度食飯,好多人都話好正咁
仲話好難book位,真奇怪我星期四打來訂星期六都有位唔難呀
2015-01-04 6327 views
聽同事講這間店有曾獲米之蓮一星, 所以專登約齊人去試吓。 睇完餐牌覺得食物款式都有幾多選擇,不錯!點了招牌菜即燒乳豬,味道很好,皮很脆,一點都唔油膩,中間起了層肥糕,感覺健康好多!另外很喜歡生炒上肉排, 酸酸甜甜的, 夠鑊氣,肉質很新鮮嫩滑,值得推介。
2014-09-23 10310 views
上月為家人生日而慶生,今勻又是另一位家人生日,於是又到慶生飯的時候。上回到一間法國餐廳吃生日飯,今次便到中菜館食番餐。新斗記前身為新兜記,由「新兜記」原班廚師師傅坐陣,相信不少人都會知道的,但原有的店名卻不能使用,因而改了新斗記,而且還是由原來的吳松街搬到現時的長樂街。餐廳樓高兩層,地下層放置了一個大型的魚缸,裡裡有不少生活海鮮,而且這樣也阻擋了觀察地下層的面貌,於是在下爬上樓梯,就發覺有一幅舊有的相片,再往上爬,餐廳都頗具中式氣息的,而且大多以圓枱為主。今晚所見,幾乎坐無虛席,但是在下一直往餐廳盡頭,就是咱們用餐的廂房,嘩,真的幾隱蔽的,絕對是極高的私隱度,當門關上的時候,外邊的嘈雜聲完全隔絕,跟本聽不到外邊的聲音。看看餐牌,有各式的小菜海鮮,以至小食都有。咱們也從其中選擇了幾項招牌菜,再加上咱們各人喜歡的菜式,就選擇好了。糖心皮蛋酸薑(三十八個大洋)先來一個小食,糖心皮蛋在中菜中,也可算是不可或缺的小食。皮蛋已切開一半,中間已呈半流心狀態,側邊呈啫喱狀的,這樣的狀態是永遠的著迷。那種流心而煙靭的口感,加上薑,卻又微微的辛辣,使咀裡多了一層的層次。即燒乳豬(半隻)(三百五十八個大洋)

糖心皮蛋酸薑(三十八個大洋)
即燒乳豬(半隻)
(三百五十八個大洋)
相信是唯一一間餐廳在店內即燒的乳豬,即點即燒,能確保上桌的時候皮仍然是脆,確實皮真的很脆,而且每一塊都是切成正正方方的,肉質亦是鮮嫰無比,而且還有肉汁在內,若然不立即吃掉的話,也可能沒有那種多汁的效果。
馳名燒鵝皇(半隻)(二百五十八個大洋)
燒鵝色澤雖然較為暗訝,沒有太多的光澤,而且有燒燶的地方,但是皮卻仍然燒得脆口,肉質鮮嫰,加上蘇梅醬,更添食味。然而這隻燒鵝,卻又品嚐到啖啖肉,骨也頗頗少。
粟米魚塊(二百二十二個大洋)
一般來說,魚塊會較細小的,沒有這麼的大塊。在新斗記的魚塊,實在幾大件的,而且炸粉不太厚,薄薄的一層,內裡的魚肉雪白如雪,娍滑得來加上粟米的香甜,令魚塊培增食味的感覺。
生炒上肉排(九十八個大洋)
亦即是咕嚕肉吧。在下近排也少吃這一道菜式,今回再吃,感覺上沒有骨要吐出來,反而是啖啖肉,而且炸得鬆脆,酸甜度也適中,也增加了不食慾,是一道幾醒胃的小菜。
南非鮮鮑魚(每隻:八十五佪大洋)
想不到今晚會有鮑魚。每一次吃鮑魚,總會覺得有點的的感覺,可是今晚的鮑魚之肆卻又煙靭得來,不會太硬,再用刀叉將之切開一小塊,令在下可以小小的品嚐其鮮味。
花竹大蝦(每兩:五十五個個大洋)
廚師先把蝦頭和鰓的位置先去除,使大蝦只得蝦身,並用油鑊炸熱,因此蝦愨也被炸得鬆脆,碌下後,蝦肉也頗彈牙鮮味,
花雕蛋白大紅花蟹(每兩:七十五個大洋)
咱們喜歡用花彫和蛋白煮蟹的,一來令蟹有花雕的酒香味,二來也可讓蟹肉連同蛋白一起的時候,有種滑溜的感覺,不過這隻花蟹的愨,卻又很難弄碎,皆因愨太硬了,甚至要用鎚仔才能把愨擊碎呢!當中的蟹肉確車鮮嫰,加上蟹羔,也蠻不錯。
瑤柱蛋白炒飯(一百六十二個大洋)
相比楊州炒飯,感覺上會較沒肥膩,用瑤柱和蛋白一起炒,會令炒飯有一層滑的感覺,而且還有瑤柱[戈香味,令炒飯有種色香味俱全的口感。
啫啫唐生菜煲(一百三十六個大洋)
這個生菜煲,確實帶來一種很惹味的感覺,皆因生菜裡加上了蝦醬,使生菜有種鹹香味道,雖然蝦醬份量不多,但是已經足夠把生菜帶出鮮味,而且入口都幾爽口吧。
油鹽水浸菜心(一百二十六個大洋)
這是一道較淡淡的上湯菜,為剛才的濃烈口味的菜,來一個中和的作用。湯底故然是消淡,沒有那種強烈的味道,菜心浸在湯底,清甜而不油,讓味蕾可以清清那種陣陣重口味的感覺。
喳喳(附送)
最後便來到甜品一環,喳喳在甜品糖水店經常的,可是這一碗喳喳,卻又又一點不同,雖然有各類的豆類,但是還加上了芋頭和台式珍珠,使喳喳變成了不一樣的甜品,而且味道不太甜,也帶來吚一種嚼勁的口感。
雖然今後慶生飯在中菜館吃,但是卻又是一頓又開心又滿足的一餐呢!
2014-09-12
$737 (Dinner)
2014-08-18 9373 views
星期六下午心血來潮去新斗記飲茶,發現都幾唔錯,所以同大家分享下。當日我同屋企人就叫左9個點心,其中我覺得最出色就係D蝦餃、腸粉、糯米雞糯米雞係全場最出色,去到一定要食!D糯米好香同好好咬口,雖然餡未必特別多,但隻糯米雞好入味。味道夠得黎又唔會太鹹,真係一定要試。蝦餃皮比起平時其他酒樓食既蝦餃薄,而且蝦夠大隻同新鮮,加埋其他配料,所以食落去都幾滿意而腸粉同樣都係皮薄餡多,都係推介之選。另外服務既姐姐態度都唔錯。雖然價錢比較貴,但平時屋企附近食開既其他酒樓平少少水準差好多,所以我諗下次都會幫襯番新斗記。

而腸粉同樣都係皮薄餡多,都係推介之選。

蝦餃
腸粉
燸米雞
Other Info. : 申請左會員卡,所以當日免左茶芥
2014-08-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
蝦餃
腸粉
燸米雞
2014-08-07 8612 views
傍晚六點半已經來到新斗記門口,店內分上下兩層,放眼望去,全是圓形大枱,二人桌只有兩枱,而且位於死角位置,要隣桌的客人讓開才可以走進去。雖然當時時間尚早,不過全店已經滿座,店員還囑咐我們一定要八點前還枱。店內環境非常熱鬧,而且無論是天花的吊燈、餐牌、竹林的畫,處處都是紅色。牆上掛着傳統的紅底白字膠板,跟新斗記的大紅金漆招牌互相映照,很有歷史的味道。例牌的乳豬只有小小一碟,兩個人食很夠。驟眼看還以為是厚切的六件,撥開乳豬皮,才發現原來是皮肉分開的。豬皮是我喜歡的麻皮,但口感並沒有特別爽脆,而且少了一點溫熱。乳豬皮下的肥膏大部份都被飛走,乳豬肉有十件,肉塊顯得有點薄和碎,而且連着肥膏的比較多,瘦肉部分比較少,肉質腍嫩但還是有點肥膩。蛋白薑米蒜香蟹飯以荷葉盛載,端來的時候空氣中飄盪着濃濃的蒜香。花蟹大約有中指長,蟹肉不多但鮮甜有膏。飯底只有簡單的蔥、蒜蓉和爆過的香蒜,雖然叫薑米,但都被蒜味蓋過,沒能嚐出來。飯底加入蛋白炒過,讓人有種以為是蟹肉的錯覺感。整體而言,普通而已。
招牌即燒乳豬
招牌即燒乳豬
招牌即燒乳豬 (例牌$148)
招牌即燒乳豬 (例牌$148)
蛋白薑米蒜香蟹飯

整體而言,普通而已。

2014-08-02
$172 (Dinner)