2017-06-07 1556 views
因為我食量少所以平時都唔多食自助餐,但有credit card 優惠真係好抵,忍不住要訂了。四月嗰時已經想book,點知一早已經比人book哂,上個月突然見到有位,即刻book咗啦。今次真係無令人失望,環境依然ok。其實前兩年都係美麗華食過dinner buffet ,但當時覺得水準一般,生蠔食完返去肚呵到呢⋯⋯的甜品又甜到根本唔想食,自問本人勁like甜品都頂唔順。甜度完全唔岩港人口味⋯唔知係咪已經轉咗師博,今次的甜品勁得,又啲色,又好味雪糕都有5-6款,仲有專人幫我潷,service 真的很好沙律,海鮮都算新鮮,壽司又好味,連熱盤都好. Roasted beef 勁正,必食,🐷頸肉就麻麻我食量少,所以每樣試咗少少咋,見到有的人食完一大盤又一大盤,真心的吃不下😂見到人地個喇沙好似好正,又去叫啦,點知中伏,覺得比較喊。同埋歺飲叫咗杯熱咖啡,無諗過酒店的咖啡會咁難飲早知叫杯檬茶算了

唔知係咪已經轉咗師博,今次的甜品勁得,又啲色,又好味
雪糕都有5-6款,仲有專人幫我潷,service 真的很好

沙律,海鮮都算新鮮,壽司又好味,連熱盤都好
. Roasted beef 勁正,必食,🐷頸肉就麻麻

早知叫杯檬茶算了
2017-06-07
$200 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 甜品
  • 燒牛肉
2017-05-28 1358 views
星期一係媽媽生日,由媽媽提意去yamm食dinner buffet, 我哋絕對贊成,因為之前都食過好幾次,質素好,所以立即book枱。我哋一行五人,安排咗靠一邊的獨立枱,二話不說的就去攞食物。沙律係我至愛,尤其佢有d泰式沙律,呢個冇變過。刺身冇咗牡丹蝦同帶子,有d失望。生蠔有兩種,美國同法國,法國肥美d,有蠔同海水味,幾好!冇咗鵝肝,變咗白汁燒龍蝦,冇白汁味,龍蝦又細隻......基本上去到呢個地步都冇乜心機食其他嘢。去諗住食個窩夫填飽個肚,佢個紅菜頭窩夫幾嚇人,不過冇紅菜頭味,好彩,我加咗雲呢拿汁同雪糕,原來個雲呢拿汁竟然稀到冇味....好明顯,比以前差咗好多,食材同味道都要改善下。

好明顯,比以前差咗好多,食材同味道都要改善下。
2017-05-15
Dinner
2017-05-24 1168 views
一年一度的母親節又來臨,每年都必請母親大人大吃一餐,今年選址尖沙咀美麗華酒店內的Yamm.母親節前兩星期打電話訂位,酒店要求要先在其網頁購買餐卷,用電郵的提供的link直接填上基本個人和信用卡資料便完成,十分簡單、方便。母親節晚的自助餐由六點半開始至十點,時間非常充足,可以讓客人一邊慢慢享受一邊傾計,抵讚,不似有的酒店為了賺錢只提供2個半小時時間,扣頭扣尾只得2小時食,趕頭趕命地吃,實在毫不享受!當日,我們一家六點半準時到達,餐廳位於酒店大堂旁邊,裝修頗有氣派,座位寬敞,而且枱與枱保持着一定距離,所以坐得十分舒服,但略嫌燈光太陰暗。一坐下,待應便奉上一人一盅佛跳牆,貼心非常!然後,我當然急不及待走到海鮮區,當晚提供1款法國和1款美國即開生蠔,2款都肥美新鮮,連吃了兩碟。海鮮區食物款式非常豐富,有波士頓龍蝦、長腳蟹、翡翠螺、大蝦、青口和東風螺。試食一轉,一家人都覺得長腳蟹、龍蝦和翡翠螺比較突出,長腳蟹很鮮美,不會過咸,好味!!龍蝦肉厚而且有膏,回本必吃。翡翠螺無沙又大隻,亦是回本必吃!!!冷盤方面,有很多選擇,有三款火腿和腸,幾款沙律和許多沙律菜、蔬果配料,十分吸引,適合素食或喜歡吃蔬

一坐下,待應便奉上一人一盅佛跳牆,

,連吃了兩碟。

冷盤方面,有很多選擇,有三款火腿和腸,
幾款沙律和許多沙律菜、蔬果配料,十分吸引
,適合素食或喜歡吃蔬果的客人。

另一特別推薦是🐂🐂牛柳,肉質細嫩,個人覺得是近來幾間自助餐廳中最好吃的,火侯剛好,很肉質軟而肉味濃

日食方面,有多款壽司刺身供應,賣相精美。由於本人肚子已經快支持不住,所以只吃了至愛的三文魚刺身,質素是一般水平,但勝在不吝嗇,一碟已很滿足。

鈴鐺,鈴鐺……原來是晚壓軸表演要開始了,㕑師即席表演劏一條大藍鲸吞拿,魚很大條,魚腥味在餐廳中央飄來,一刀接一刀劏開,大家都看得目不轉睛,舉機拍照,非常震撼、精彩!!!

由於當晚是母親節,餐廳特別提供了燕窩海鲜粥,粥底香滑,每碗配上蟹,又绵又甜,一口氣吃完一碗,肚皮都充滿暖氣。

尾聲,當然不少得品嘗甜品,個人認為YAMM的甜品款式較少,中式甜品甚至全部缺席。而個人試了幾款西式蛋糕,蛋糕樣子確實華麗精美,但味道卻没有一款令人回味,真的令人失望。甜品中唯一感覺良好的就只有雪糕,所以如果你是甜魔,來YAMM為吃甜品我相信你會失望而回。

凡惠顧母親節自助餐會送一張即場拍的照片,可以用了留念。

總括而言,YAMM是間高質素餐廳,坐得舒服,服務一流,雖然食品款式不算很多,但海鮮區真的很吸引,反之甜品區比較遜色,但仍然值得一試。

2017-05-23 1350 views
今晚是由小熊妹的熊大哥百忙中抽空訂座尖沙咀Yamm作為生日晚餐場地,一行七熊。首先先講下Yamm的環境。小熊妹之前也有來過位於尖沙咀的Yamm,Yamm給人有種時尚,寬敝,舒適,輕鬆和寧靜的感覺。服務人員,服務有禮,態度好和快捷。現在就介紹一下今晚的美食。Yamm今晚有兩款飲品供應,分別是蘋果綠茶和五花茶。開始小熊妹先味嚐沙律,凍盤類。沙律選了凱撒生菜沙律配上紅腰豆,粟米粒,提子乾和小紅蕃茄。凍肉類選了煙三文魚,火腿,龍蝦,青口和蝦。再來小熊妹味嚐魚生,壽司,生蠔類。三文魚刺身,口感軟滑鮮嫩,八爪魚刺身好難咬。各類壽司,上層的材料配以下層微硬而有米香的飯,好味。法國生蠔,蠔味濃,口感滑嫩,多汁,有點鹹。再來小熊妹選湯和餐包類。湯選了龍蝦湯,湯味濃,鹹淡剛好。餐包選了紅菜頭和栗子麵包。啊......小熊妹要吃熱食主菜了。天婦羅只有茄子,南瓜和秋葵等等......(沒有海鮮)小熊妹選了茄子天婦羅,小熊仔選了南瓜天婦羅,天婦羅炸得剛好,唔會太油,配以上層的沙律醬,好味。最後就是選小熊妹最最最想味嚐的甜品時間了。甜品當然不止這些,還有水果,榴槤湯圓,蛋糕和馬卡龍等等......但小熊妹肚量有限
首先先講下Yamm的環境。
服務人員,服務有禮,態度好和快捷。
現在就介紹一下今晚的美食。
Yamm今晚有兩款飲品供應,分別是蘋果綠茶和五花茶。
開始小熊妹先味嚐沙律,凍盤類。
沙律選了凱撒生菜沙律配上紅腰豆,粟米粒,提子乾和小紅蕃茄。
凍肉類選了煙三文魚,火腿,龍蝦,青口和蝦。

再來小熊妹味嚐魚生,壽司,生蠔類。
三文魚刺身,口感軟滑鮮嫩,八爪魚刺身好難咬。
各類壽司,上層的材料配以下層微硬而有米香的飯,好味。
壽司類

法國生蠔,蠔味濃,口感滑嫩,多汁,有點鹹。
生蠔

再來小熊妹選湯和餐包類。
湯選了龍蝦湯,湯味濃,鹹淡剛好。
餐包選了紅菜頭和栗子麵包。
餐湯,麵包類

啊......小熊妹要吃熱食主菜了。
主菜類

天婦羅只有茄子,南瓜和秋葵等等......(沒有海鮮)

天婦羅

主菜類

最後就是選小熊妹最最最想味嚐的甜品時間了。

甜點類

但小熊妹肚量有限,只能由熊媽和熊爸代為味嚐了

總結一下今晚味嚐的美食是

在此小熊妹祝熊二哥生日快樂!
2017-05-22
Dinner
生蠔
  • 主菜類
  • 生豪
  • 天婦羅
2017-05-13 957 views
城中經典吃自助餐的地方, 一定包括Yamm. 而且這裡定期有新主題推出, 客人自然有新鮮感, 要留得住客人, 有很大幫助呢. 這個晚上, 再臨這裡, 題目是龍情饕宴饌天倫, 簡單來說, 是龍蝦, 龍蝦, 跟龍蝦做主角.星期三晚來到, 一樣很熱鬧. 始終是吃自助餐的熱點嘛. 頭盤, 例牌有沙律, 芝士, 煙三文魚, 凍肉等等, 我最愛吃意大利巴馬火腿, 鹹香有致, 是靚貨.來過Yamm的朋友, 想必知道這裡有座波士頓龍蝦山. 既然這次是龍蝦做主題, 就加碼, 還有波士頓龍蝦鉗. 再加上松葉蟹腳, 紐西蘭青口, 翡翠螺, 凍海蝦, 以及兩款即開生蠔, 美國的Pacific Rock Oyster, Taylor, 跟法國的Erie N4, 冰鎮海鮮這個部份, 大堆頭得很. 海鮮, 最緊要新鮮, 而且這裡人流旺, 流量快, 出品當然是最新鮮的.壽司, 是必備的. 但龍蝦壽司, 就不是常見的項目. 這次供應的有香辣龍蝦露筍牛油果卷, 跟龍蝦三文魚子腐皮包, 有特色之餘, 也很有層次, 值得一試. 當然, 日系的愛好者, 還有不少其他壽司跟刺身可以選擇, 特別是炙燒鰻魚壽司跟劍魚刺身皆很有水準.
壽司, 是必備的. 但龍蝦壽司, 就不是常見的項目. 這次供應的有香辣龍蝦露筍牛油果卷, 跟龍蝦三文魚子腐皮包, 有特色之餘, 也很有層次, 值得一試. 當然, 日系的愛好者, 還有不少其他壽司刺身可以選擇, 特別是炙燒鰻魚壽司跟劍魚刺身皆很有水準.
熱盤, 首先有源源不絕的忌廉芝士焗龍蝦. 好像在飲宴時常常吃到此道菜式, 但Yamm的版本, 肉質鮮嫩, 帶香濃的忌廉芝士味道, 當然要多吃一些. 龍蝦意大利香草飯, 先要讚意大利飯不會做得太稔身, 而且香草味跟龍蝦的味道有不錯的平衡, 讓人吃到停不了口, 只怕吃得太飽.
龍蝦粥的粥底味清甜, 而龍蝦海鮮湯就味道香濃, 加上叻沙豆腐卜鵪鶉蛋煮琵琶龍蝦, 跟深海長刺龍蝦仔伴燴血腸白豆及香蒜, 大廚真的把龍蝦入饌, 做出不少菜式.
CEO就嚷著要我試試古法元貝鹽焗雞. 要知道這道菜式製作需時, 不是早一天已經開始醃焗, 就做不到理想的效果. 想不到Yamm竟然吃到這般水準的鹽焗雞, 鹹香突出, 很入味, 雞肉很嫩滑, CEO是吃了好幾轉呢.
其實還有十多二十款熱盤, 如泰式燒豬頸肉伴香辣酸子汁, 燒美國肉眼牛扒, 法國鴨肝鮮菌炒飯伴蛋黃醬, 以及煎芝士豬柳伴水瓜柳香草牛油及燒南瓜角等等, 給大家的忠告是, 量力而為, 因為實在太豐富了.
說真的, 來到此刻, 已經飽到上心口, 但真心愛甜品, 又怎能不吃Yamm的甜品. 這裡的甜品走精緻路線, 如紅絲絨朱古力蛋糕, 牛奶朱古力布甸, 40%抹茶朱古力撻, 木糠布甸, 香蕉朱古力撻, 跟意大利芝士餅皆是又有賣相, 又有味道的出品.
而自製班蘭窩夫, 加Häagen-Dazs雪糕是常識吧. 另外, 還帶了小晴晴去日本抹茶40%白朱古力噴泉面前, 用韓國士多啤梨沾上抹茶白朱古力, 當然是很甜美. 而且難得自助餐有士多啤梨任食, 這個小妮子, 還不樂透了嘛.
這個五月跟六月, 跟家人來到Yamm, 吃龍情饕宴饌天倫自助餐, 大吃不同的龍蝦菜式, 這樣子的天倫樂, 家人必定高興.
2017-05-12 18133 views
有一段日子沒有來Yamm吃自助晚餐了, 是晚再來, 依舊人氣旺盛. 畢竟, 有質素的自助餐, 是永遠也受歡迎的. 這次的主題, 是龍蝦. 一系列龍蝦菜式, 要回本, 委實更容易吧. 頭盤: 8分, 先看看頭盤有甚麼選擇吧. 自家混製的沙律, 材料包括有車厘茄, 紅卷菜, 甘筍, 火箭菜, 菊苣, 紅葉菜, 以及羅馬生菜等等. 再加上凱撒沙律, 日式蟹籽沙律, Yum Sam Krob, 薯仔沙律, 以及泰式香辣牛肉沙律等等, 很豐富的沙律陣. 我的心頭好, 還是清爽的凱撒沙律.至於芝士方向, 八款芝士分別是Manchego, Camembert, Gruyere, Brie, Goat, Orange Cheddar, Emmental, 以及Parmesan Cheese, 如巴馬臣芝士就相當香濃. 其他頭盤還有煙三文魚, 意大利巴馬火腿, 意大利豬肉腸, 意大利沙樂美腸, 蘑菇豬肉腸, 扒意大利青瓜, 菲達芝士, 以及番茄等等, 當中幾款凍肉也有水準.海鮮: 8.5分, 還是到回本區吧, 說的就是冰鎮海鮮. 波士頓龍蝦山, 是這裡永恆的賣點, 再加上波士頓龍蝦鉗, 供應充足, 大家

海鮮: 8.5分, 還是到回本區吧, 說的就是冰鎮海鮮. 波士頓龍蝦山, 是這裡永恆的賣點, 再加上波士頓龍蝦鉗, 供應充足, 大家就不用搶吃, 輕輕鬆鬆的吃海鮮.
其他海鮮還包括有松葉蟹腳, 紐西蘭青口, 翡翠螺, 以及凍海蝦等等, 如松葉蟹腳, 味道相當鮮甜, 也是必吃的. 少不了的還有即開生蠔, 是晚供應是晚供應的兩款生蠔, 分別是來自美國的Pacific Rock Oyster, Taylor, 以及來自法國的Erie N4. 海水味輕柔的Pacific Rock Oyster比較平易近人, Erie N4就屬有個性的生蠔.
壽司/刺身: 8.5分, 壽司方面, 就有兩款龍蝦壽司作主打. 香辣龍蝦露筍牛油果卷, 層次豐富, 帶點微辣, 牛油果很清甜. 至於龍蝦三文魚子腐皮包, 鮮甜的龍蝦配上三文魚子, 用腐皮包著, 效果不俗.
其他壽司包括有加州卷, 三文魚卷, 炙燒鰻魚壽司, 三文魚壽司, 赤貝壽司, 玻璃蝦壽司等等, 我就推介炙燒鰻魚壽司, 肥美的鰻魚很討好.
至於刺身就有劍魚刺身, 八爪魚刺身, 吞拿魚刺身, 以及三文魚刺身等等, 全部皆是新鮮的貨色.
主菜: 8.5分, 來到主菜的部份, 想不到有那麼多款龍蝦菜式, 每款吃少許, 已經相當飽足. 忌廉芝士焗龍蝦是萬人迷, 龍蝦肉嫩, 用忌廉芝士去焗, 味道香濃. 叻沙豆腐卜鵪鶉蛋煮琵琶龍蝦就是惹味的選擇, 另外還有深海長刺龍蝦仔伴燴血腸白豆及香蒜呢.
龍蝦意大利香草飯就贏在risotto有咬口, 香草味濃, 帶龍蝦的鮮味. 當然, 堂弄的龍蝦粥味道清甜, 也是必吃之選.
特別推介給大家的是古法元貝鹽焗雞, 雞肉相當入味, 跟在校友會吃到的分別不大, 難得在自助餐吃到如此水準的鹽焗雞, 難得.
其他主菜還包括燴咖哩羊肉配洋蔥及茄子, 鑊炒頭抽三文魚伴青蔥花, 蒸蟹籽燒賣, 雞宗菌珠荀炒豚肉, 香料忌廉焗日本南瓜甘筍, 烤美國全鴨, 蒜片炒意大利瓜及茄子, 煎芝士豬柳伴水瓜柳香草牛油及燒南瓜角, 煙肉半殼帶子, 燴泡菜和牛臉頰肉, 煎鱸魚柳配蒜香香橙牛油, 泰式燒豬頸肉伴香辣酸子汁, 燒美國肉眼牛扒, 日本南瓜天婦羅, 金菇天婦羅, 秋葵天婦羅, 茄子天婦羅, 日式海鮮炒烏冬, 以及法國鴨肝鮮菌炒飯伴蛋黃醬等等, 熱盤的選擇, 相當多.
另外還有兩款湯, 韓國鮮蜆大醬湯, 跟龍蝦海鮮湯. 當然要喝喝龍蝦海鮮湯, 味道香濃, 帶點鮮味.
甜品: 8分, 來到Yamm, 不吃甜品, 過不了自己呢. Macaron Tower包括雲尼拿, 開心果, 咖啡, 朱古力, 紅莓, 以及檸檬六款味道, 很美. 自製班蘭窩夫香脆而帶班蘭, 配上Häagen-Dazs雪糕同吃, 自是更加美味. 小晴晴就最喜歡日本抹茶40%白朱古力噴泉, 配上韓國士多啤梨, 還不是她的最愛.
至於木糠布甸層次感做得好, 意大利芝士餅濕潤度合宜, 而牛奶朱古力布甸, 香蕉朱古力撻, 雜錦朱古力, 紅絲絨朱古力蛋糕, 以及40%抹茶朱古力撻皆是朱古力迷的心頭好.
其他甜品還包括有葡撻, 黑芝麻湯丸, 柚子芝士蛋糕, 抹茶曲奇, 草莓吉士杯, 芒果西米布甸, 雲尼拿拿破崙, 櫻花石榴奶凍, 芒果慕絲, 綠茶味及黑芝麻味雪糕糯米糍等等. 吃飽了, 就可以喝喝菊花茶及雲尼拿薑茶.
Yamm的龍情饕宴饌天倫, 以龍蝦作主打, 當中的香辣龍蝦露筍牛油果卷, 龍蝦三文魚子腐皮包, 龍蝦意大利香草飯, 以及忌廉芝士焗龍蝦皆是必吃之選.

龍情饕宴饌天倫自助餐供應期由即日至6月30日, 晚上6時30分至10時, 價位如下:
星期一至四: $668 (成人) $398 (小童)
星期五至日, 公眾假期及前夕: $718 (成人) $428 (小童)
2017-05-01 1288 views
一路食一路鬧,話超級揾笨!長腳蟹每次一小盆,未排到已經俾人攞晒,蟹肉又瘦又梅、生蠔又排長龍,派得超級微形三隻!!熱盆選擇奇少,羊脾又排隊,又只派得每人一小三角!!三歲細路一口吃完!慘過救濟!!自助飲品超級加水,菊花茶好似加冰飲剩咁、七十蚊任飲雪碧一樣!!甜品macaron唔知幾耐冇換,全部隔夜味!!七佰幾蚊仲要加一,有open rice八節券都補唔番!!五星收費,二星水準!!以後都唔去,都會叫親朋戚友唔去!!
2017-04-30
$600 (Dinner)
2017-04-18 2155 views
今次自助餐的主題係食蟹, 岩晒我, 所以睇到有推廣(呢度有8折) 所以立即訂位.尋日七點準時到, 安排坐卡位, 好舒服.  但侍應唔醒目, 帶了位就走了, 要叫先過來倒水,先掃海鮮冷盤, 蟹腳, 蠔, 龍蝦, 蝦, 螺, 青口, 前後應該食了3 輪, 食了都飽了一半.第一輪的蟹腳, 幼到好似牙籤甘 (可能係拎剩的), 見到都唔想夾, 之後的較粗了, 亦鮮味.蝦, 青口, 蠔, 螺, 都好食.龍蝦最差, 無乜味的, (之後出的龍蝦鉗一樣都係無味的, 唔知點可以整到無味).蠔, 每次只限拎3隻, 想食多就要行多幾轉 (好彩尋晚唔多人, 七成滿, 要拎都好快).美國蠔, 鮮味好食,  法國蠔, 細到呢, 青口都太過佢, (大約係一隻青口切兩片甘薄身)熟食以蟹為主題, 包括有蟹肉灌湯餃, 粉絲蟹煲, 西式蟹飯, 星加坡炒蟹, 蒸蟹飯, 燒麵包蟹, 每款都各有特色.仲有, 煎鵝肝, 帶子/海膽刺身, 燒牛肉, 燒羊脾,  燒豬頸肉等等,等等, 太多了, 每樣試少少已經飽到郁唔到. 雖然價錢貴了少少, (8折後每人600蚊), 但真係物有所值的.
蝦, 青口, 蠔, 螺, 都好食.
美國蠔, 鮮味好食,

Other Info. : 龍蝦無味的, 甚至其中一隻有壞的感覺, 希望餐廳注意下品質. 拎蠔每次限三隻, 我們三人去, 朋友排幾輪幫我們拎埋, 但佢排到第三碟時(係排隊拎的). 開蠔的人話佢拎得太多, 話俾了排佢後面的其他人先再俾佢, 我覺得甘樣講非常不禮貌 (事實真係俾了排後面的人先...)
2017-04-17
$600 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 美國蠔
  • 蟹肉灌湯餃
  • 蟹腳
  • 煎鵝肝
  • 燒牛肉
2017-04-07 2407 views
為慶祝泰國新年潑水節美麗華再度與泰國旅遊發展局合作,推出《泰然國度滋味盛宴》自助餐當然要第一時間去Yamm品嚐豐富的滋味午餐Buffet實在*泰*幸福了! 一到達餐廳即看見這檯乾果美食,內裏有大樹菠蘿乾,榴槤乾,龍眼乾仲有最特別的芒果糯米飯同榴槤糯米飯乾,真係第一次見及品嚐真的很好味道呢!餐廳會由即日起至4月23日供應泰然中國度滋味盛宴自助午,晚餐價錢由成人$308/位,小童$178/位起。席間忽然升起悠揚音樂,原來在4月5至8日期間會有舞蹈員專程由泰國飛來香港表演傳統泰國舞蹈,舞姿優美的舞蹈員的出現令大家食慾大增,終於明白何為秀色可餐了。 對今天真的自助餐蠻期待因為車媽媽特別喜愛吃泰國菜,先睇睇有咩食先一般自助餐有的凍海鮮這兒當然有供應,而且仲有數款選擇龍蝦鉗,翡翠螺,青口及花蟹通通有齊。 這個泰式牛丸粉令到我這天瘋狂地吃了三碗之多可想而知有多美味噢!不愛吃粉麵的朋友可以揀竹笙雞粥。 由泰籍主廚Danita Srisuwan創製的滋味泰式鯖魚生菜包,會為客人即時包製清新鮮味。 另外還有洋蔥煙肉燒蠔及日式鰻魚汁帆立貝,即燒即食也是美味之選喔! 熱食方面有燒牛舌,燒牛手指伴青胡椒汁及鴨

熱食方面有燒牛舌,燒牛手指伴青胡椒汁及鴨胸,還有蝴蝶粉,煙肉薯仔,燴海鮮,扒意大利青瓜及香煎龍脷柳。
我最愛吃的蒜蓉炒韭菜花也有供應,嫩滑的蟹籽蒸蛋白,香蔥三文魚頭還有蒸饅頭及素菜餃添。

泰式美食有泰式大蝦,自家醬汁腰果炒雞肉。

還有香辣刺激的馬沙文咖哩,免治風乾牛肉沙律,看到口水流了。

刺身質素也甚高有劍魚,三文魚,吞拿魚以及八爪魚,全部都潤澤鮮明而且入口鮮甜,還有不少款式壽司

而前菜亦有不少凍肉,烤雜菜,蕃茄,薯仔沙律及煙三文魚等,選擇都十之多很豐富。

除了誘惑美食外當然亦有健康清爽的沙律Corner,沙律菜有數款選擇當中 還有我最愛的火箭菜太好了!

還有超新鮮的生果如清甜多汁西瓜,酸香爆汁的菠蘿還有香甜的蜜瓜,全部都香甜又多汁,真的吃得我很過癮呀。

而泰國甜品方面有好特別的冬陰功蛋糕,還有海鹽竹炭椰香布甸和清甜可口的龍眼紫莓香米布丁,都是十分別的泰式甜品

除了泰式當然還有不少美味甜品如芒果焦糖撻,朱古力布甸,木糠布甸等等包你吃得滿意!

仲有小口好吃的葡撻和豆腐花,而我們最關心及最愛的雪糕今天供應大師雪糕,甜魔們應該都夠大滿足了吧!
另外餐廳還供應這款雲尼拿薑茶,喝下薑味挺出又不太甜,而雲尼拿味就要加把勁啊~

人多好辦事大家一人一碟取回來,堆滿一檯色彩繽紛的美食令人食慾大增喔!

好嘢可以開動喇!先試這而出名有質素的龍蝦鉗,從來也那麼鮮甜又好肉,又可再次品嚐太幸福了!

剛才都講過這而的刺身質素亦十分不俗,尤其是三文魚及八爪魚前者軟滑富魚油香後者則極具咬口又鮮甜。

熱食方面我就好喜歡蒜蓉炒韭菜花還天我吃了不少呢!而日式鰻魚汁帆立貝也挺鮮味呢。

大家記住一定要試這兒的烤豬頸肉,燒至焦香可口肉質彈牙有肉香,真係很令人心動呢!

這碗便是神級的泰式牛丸金邊粉,吃了一碗之後真的好吃得把持不住了,最後車媽媽是吃了三碗才能收口呀!那個鮮濃湯底加上嫩滑的金邊粉真的令人瘋狂地愛上,攪到我好想即刻飛去泰國啊~

當然少不了這麼美妙的生果全部都香甜又多汁,尤其是菠蘿我相信還天應該食咗半個菠蘿咁多哈哈~

到了最甜蜜個甜品時間,坦白講車媽媽已經無能為力了!對不起呀我最愛的甜品我哋要下次再溫馨過了!

Lunch
2017-04-06 1453 views
繼續 buffet 分享-來到四月,隨着泰國潑水節開幕,一片歡呼聲及動人泰式舞蹈之下,素有自助餐殿堂之稱的 Yamm{Discover Thai Taste 泰然國度滋味盛宴}昨日已經展開! 說起來,這已是 The Mira 第三年的泰國推廣,甜魔媽媽也是連續三年支持了,部分舞蹈員看著也覺眼熟呢。合作伙伴繼續有美麗華旅運、泰國旅遊局,這次更加上由泰國著名 Baan 泰國餐廳以及 San Pellegrino,陣容鼎盛令人期待。與首年/去年一樣,泰國旅遊局今年也派出了多位泰國舞蹈員,一連4日帶來傳統泰式舞蹈表演;更妙的是,今年連午市自助餐也有表演,意味著更多的人可以欣賞這精彩的演出!除了拍攝照片,今年甜魔媽媽特別拍了片與大家分享迷人的傳統泰國舞蹈;必須要講泰國人無論男女都太美了吧?身材又好,看得人既羨慕又妒忌的!開幕儀式過後,大家又蜂湧去探訪 BAAN 正宗泰式滋味。BAAN是由泰國星級名廚Thitid Tassanakajohn所創辦,他亦打造之於Asia’s Best 50 Restaurants排行榜中,名列第37位之時尚型格餐廳- Le Du。後來一嚐 buffet 中的泰式項目

開幕儀式過後,大家又蜂湧去探訪 BAAN 正宗泰式滋味。BAAN是由泰國星級名廚Thitid Tassanakajohn所創辦,他亦打造之於Asia’s Best 50 Restaurants排行榜中,名列第37位之時尚型格餐廳- Le Du。後來一嚐 buffet 中的泰式項目,果然好好吃!好,快看看今次期限推廣中,有甚麼精彩泰國美食吧,甜魔媽媽忍不住先看甜品區:去年的得意之作-香氣四射的冬蔭蛋糕,今年也有回歸。

Ka Nom Pirk Poon 海鹽竹炭椰香布丁是一款很有特色、質感黏黏的精緻小食,不太甜值得一試。

Woon Foi Thong 黃金蛋黃大菜糕色澤漂亮,用上蛋黃比一般大菜糕多一份香氣,清新之選!

也必試 Koa Pirk Lam Yai 龍眼紫莓香米布丁,甜品吃起來有點像紫米露,但加了龍眼更清甜滋潤,小小一杯很易KO!還有 Sago Perk Koa Pord 西米粟米露,又是小巧清新宜人。

嚐辣的朋友,一定不能錯過沙律部的幾款佳作-Tum Ka Nun Moo,來自泰國北部的泰式大樹菠蘿香辣豬肉沙律,辣到飛起、香口刺激不得了,惹來辣友豎拇指大讚;Spicy Minced Dry Aged Beef Salad 免治風乾牛肉沙律,則似肉碎生菜包的牛肉昇華版,也香辣好吃。

另一邊又有即場烹調的 Maing Pla Too,香葉泰式鯖魚生菜包配自家醬汁,非常的富有泰式風味又不會很膩,也是必試之選~

熱盤方面,絕不能放過期限的 Baan Signature Massaman Curry 馬沙文咖哩,紅咖哩鍋中又羊架又牛膝又花生,肉香味濃,非常惹味好吃~

Gai Phad Med Mamuang 泰式自家醬汁腰果炒雞肉,香辣入味,又是很能刺激食慾;另一款 Going Phad Kapi 的鮮蝦加花豆及青胡椒同炒,風味獨特,也值得一試哦~

還有個人很愛的 Spicy 5 Spice Eggs and Pork Belly 五香蛋燜五花腩,我可以來碗白飯嗎?

算了,還是不要白飯,因為這 Jasmine Fried Rice with Seafood Tom Yum 泰式冬蔭公配茉莉香苗看著也香口誘人!還有忘了拍的 Tom Jew Gai Bolan 香辣薯仔香草雞湯,總之就是豐富。

當然不會錯過泰式豬頸肉配羅望子汁,自從有了這道名菜以來,我有許久來 Yamm 時不再理會燒牛肉了!!!

而其實,全日最精彩的美食是這個泰式湯粉吧,因為那湯底超級美味!雖然牌子上寫著泰式牛丸米粉,但除牛丸、米粉以外,也供應邪惡炸豬皮、爽滑金邊粉;套用食友的話-美味程度是一人兩碗是最低消費,有好些食友一吃就是三大碗!

最後還有不知算不算是泰式風味,但個人與食友都一致讚好的雲呢拿薑茶-味道清香柔和、甜度不高,是佐餐上佳選擇。更令酒鬼高興是:午市自助餐 更包無限暢飲汽酒!

然後又看看 Lunch buffet 其他選擇:震撼的龍蝦山只限晚市供應,不過午餐也有龍蝦鉗任食,而且 size 大大份,鉗內肉質鮮甜飽滿,令人吃得滿足。其他海鮮還有青口、翡翠螺等。

之後是芝士、麵包區,款式十分繁多,其中午市芝士也有:Manchego、Brie、Gruyere、Emmental,以及個人最愛的 Cammembert,晚市來的話,選擇更加豐富!麵包及水果也精緻動人,特別是清甜西瓜、蜜瓜,以及多汁的菠蘿,總是滿足泰菜後的最佳甜下場之一。

午市的凍盤、現成沙律選擇也不少:煙三文魚、羊奶芝士番茄沙律、火腿片、意大利烤雜菜,還有選擇豐富的沙律吧,當然少不了我最愛的凱撒沙律~

對而刺身也有四款,包括:吞拿魚刺身、三文魚刺身、十分新鮮的八爪魚刺身,以及劍魚刺身刺身迷應該很高興~

這裡壽司也非常豐富而且精緻吸引,是日口味包括:火炙三文魚壽司、八爪魚壽司、加州卷、玉子卷、北寄貝壽司、象拔蚌壽司、魷魚壽司、三文魚壽司... 兩兄妹來到一定超高興!

中式點心也有上素蒸餃、蒸饅頭,加上香煎三文魚頭、蒜蓉炒韮菜花、香煎龍脷柳、燴海鮮、扒意大利青瓜、燴羊肉意粉、燒牛手指拌青胡椒汁、燒牛舌、煙鴨胸配雜莓,以及燴薯仔等等,不想爆肚也難!!!但再飽也別忘記一系列的隱藏美食,包括洋蔥煙肉燒蠔、日式鰻魚汁配帆立貝、蟹籽蒸蛋白.... 是的,Yamm 地方不算很大,但美食就是如此的多!

所以來到烤美國西冷牛扒,縱然賣相也很吸引,但在豬頸肉的引誘之下,已經很久沒有「寵幸」牛肉了..... 喜歡粥的朋友,泰式湯粉吧隔壁還有竹笙雞粥呢。

開始甜品環節:除了先前的泰式甜品,場內又供應豆腐花、葡撻、Meringue 法式蛋白糖霜脆餅、香草鬆餅、雙重朱古力鬆餅,還有朱古力牛角包、柚子牛角包、芒果丹麥酥!午市沒有 Macaron Tower,但就換上清香好吃的班蘭貝殼蛋糕,加上嬌俏花型雙層芒果布甸、木瓜雪耳啫喱杯、意大利芝士餅、黑森林蛋糕;另一邊還有非常香甜好吃的芒果焦糖撻、味道香濃的朱古力布甸,以及輕柔味美的木槺布甸。

最後還有兩款口味的雪米糍、六款口味的 Häagen-Dazs 雪糕(包括我深愛的 Belgian Chocolate 及牛奶拖肥味!),加上鮮焗班蘭窩夫,太太太豐富了~~~

一早訂好4月10-23日一家四口遊華欣,甜魔媽媽的心一早已飛去了泰國;只是沒想到,這天連胃口也提早可以飽嚐泰式美食,實在泰幸福了!取了不同的水果、沙律、海鮮、刺身、湯米、熱盤後,我不客氣要開餐了~~~

到訪 Yamm 已有十多次,食物水準是相當的穩定,大致上面也有詳細介紹,這裡不長氣重複。不過這裡的燒豬頸肉是吃一次、讚一次,還有期限的泰式湯粉水準也太高了!如此美食陣容下,食友們還要接二連三的再吃,實在是魅力驚人啊~

這天特別跳過了早餐,所以特別想吃包點;而這裡的朱古力牛角包、芒果丹麥酥都很好吃,加上每次必取的葡撻、香脆窩夫、美味雪糕,還有特色泰國甜點,這個午餐太滿足了!一邊品茶時,還可欣賞漂亮迷人、笑意盈盈的舞蹈者在場內穿插表演;在門口位還有泰式攤檔,可以製作小手信/一試紋身貼紙呢。

期限【泰然國度 ✥ Discover Thai Taste】推廣由4月5日至23日,午市晚市供應;如想品嚐 Baan 期限美食及欣賞泰國舞蹈表演,就要趁4月5日-8日到訪。包汽酒的午餐$308起,晚餐$668起,Mira Plus 更可享75折優惠,想吃一定要趁快了!
2017-04-05 915 views
Always long queue for food which is frustrating; especially during lunch buffet, waiting just for half a lobster is almost the time you can kill a lunch box. Yamm always like to do on spot cooking, like noodles or congee which takes forever and always just have one chef over the counter so you can imagine the wait. Lunch buffet starts at 1230 and by 1240 they told you all the lobsters are gone for just a single round and no more. Happened that senior management is hosting a biz lunch with VIP

Happened that senior management is hosting a biz lunch with VIP guests at Yamm that day for "Discover Thai Taste" and all staff just busy entertaining them.
Lunch
2017-04-05 1027 views
A good friend treated me to a buffet there and it was very yummy, great food, fresh and lovely decor. The ambience was good and relaxing. Really enjoyed the buffet and can't wait to go back there again. My favourite would be the seafoodsWould highly recommend
Would highly recommend
2017-04-02 1451 views
講左好耐嘅自助餐之旅終於成行!揀檢揀去,左度右度,就揀咗尖沙咀The Mira開餐!lunch buffet有三文魚、有生蠔、長腳蟹、燒魔鬼魚尾、豬手等等。款式都算幾多,味道亦唔錯!朋友生日,book台個陣同餐廳講聲,就可以安排一個cup cake慶祝!雖然送嘅cup cake無甜品櫃咁好食,但係勝在氣氛夠晒,朋友都幾開心!!!不,即使有信用卡85折promotion,呢餐lunch buffet都要420一個人,真係小食多滋味啦!

2017-04-02
$420 (Lunch)
2017-03-23 1557 views
来香港旅游住在美丽华酒店,就顺便体验一下他们的自助餐。味道只能说还不错吧,但我心中的五星级酒店自助餐应该更好一点吧。吃的种类没我想象的多,质量也一般。主要是我们来吃的时候不知道是服务员没时间还是怎么回事。桌子上很多用完的盘子堆成小山了也没人收。这一点挺不开心的。
2017-03-07
2017-03-19 1787 views
大家都知自助餐有好多野食,好難三言兩語評論每種食物,所以我選擇介紹下幾種比較特別嘅食物,再講下整體感覺。Yamm嘅環境裝修唔錯,尤其天花上嘅吊燈,甚有氣派,不過眼前美食可能更吸睛。呢度食物種類唔算太多。但有幾樣值得食: 蟹鉗,夠鮮味,肉質結實,唔會水汪汪。全條烤豬肋骨和西冷牛扒呈現眼前,還有全塊燒豬頸肉,全條豬肋骨及全塊燒豬頸肉好少自助餐有得食,味道好,做得一啲都唔馬虎,另一邊仲有燒羊架,不過無影相,而味道就無得彈。Tiramisu 用傳統Lady Finger整,唔係一般自助餐用蛋糕冒充,可能自助餐老少咸宜,無加入橙酒,但呢個Tiramisu咁原汁原味製造,一定要食。其他嘅食物無咩比較特別,但賣相都相當好。Yamm自助午餐唔平,以食物種類就覺得有啲唔扺食,不過如果大家喜歡食肉,喜歡食下蟹鉗和蝦,甜品食下Tiramisu和Häagen-Dazs雪糕,應該可以回本。
呢度食物種類唔算太多。但有幾樣值得食:

蟹鉗,夠鮮味,肉質結實,唔會水汪汪。
其他嘅食物無咩比較特別,但賣相都相當好。
2017-03-17
$303 (Lunch)