紀念日關係,甜魔媽媽特別翻看舊照,驚覺這些年來暴肥了廿多磅,而其中至少5-10磅,應該都要「歸功」The Mira,特別是當中有自助餐殿堂之稱的 Yamm!上週五,媽媽帶著跆拳道晉級又成功的囝囝去吃慶功 buffet,更覺新的聖誕市集內容超豐盛誘人呢~ 完成晉級賽後,叻豬也正好餓到不行,帶他來 Yamm 開餐最開心了!當還未進入 Yamm 範圍,在 COCO 位置已經見到超誘人的甜品陣;原來聖誕自助餐比以往內容豐富強大,特別甜品款式極多,故特別有此安排! 既然如此,就由甜品開始介紹吧!讓空氣中飄送動人甜香的,是 Yamm 經典的抹茶白朱古力噴泉,配料則有巨大棉花糖,以及甜魔媽媽最愛的清甜士多啤梨,加起來超好吃! 聖誕嘛,就是點紅點綠的季節,所以除了抹茶白朱古力噴泉,也有不少的綠色甜點,其中包括外表酷似 Lady M 的抹茶千層班戟、甘濃脆口的抹茶忌廉泡芙,後者味道不錯。 紅色的甜品則有香檳啫喱、士多啤梨吉士撻等等,艷麗漂亮,加上 Yamm 另一招牌甜點 Icon -馬卡龍山,感覺無限繽紛~ 場內還有既有特色又比預期中清新的迷你巴黎法撻,上面插著聖誕樹形朱古力非常可愛;另一邊檯內

場內還有既有特色又比預期中清新的迷你巴黎法撻,上面插著聖誕樹形朱古力非常可愛;另一邊檯內還有琳瑯滿目的木槺布甸、紫薯芝士蛋糕、疏乎里蛋白蛋糕、曲奇奶凍杯,還有充滿節日氣息、置放了印著聖誕冬青葉朱古力片的聖誕白蘭地蛋酒批、胡桃批等!

還未完!場內更有栗子朱古力樹頭蛋糕、聖誕朱古力木頭蛋糕,最後還有意大利芝士餅、各式曲奇、葡撻、麵包布甸等等。要知在場內還有 Haagen Dazs 雪糕、雪米糍、即焗窩夫、即燒班蘭口味焦糖燉蛋,以及意大利/德國聖誕麵包;甜魔要小心別撐破胃啊!

回到場內,也洋溢著一片聖誕氣氛,這裡供應廣受歡迎的即開生蠔。當晚提供法國及美國兩款佳麗,各有特色;想享受加倍,也可以優惠價升級香檳任飲,counter 就設在蠔吧邊~

主場內還有更多的水果、沙律、冷盤,其中西瓜及蜜瓜都很甜又多汁,無論是打底還是別飽了要解滯,都值得取來試試;而煙三文魚就是Matthew至愛項目,馬上取來當頭盤。

水果區右邊是我稱為「甜品號外區」,有芝麻/綠茶口味的雪米糍、5-6款口味的 Haagen Dazs 原罐雪糕(比杯裝好吃!)、班蘭味的即燒 creme brulee,以及即焗蕃薯味 waffle!

再之後,是雖然我遲了不少,仍然堆成小山的波士頓龍蝦山。更多的凍海鮮包括:麵包蟹、熟蝦、青口、翡翠螺等等,就看你喜歡那一樣了~

然後是花款眾多的麵包,除了用來滿足同行小孩,也有聖誕麵包的選項!我一直致力留力想試,不過最終還是太飽,連同蕃薯 waffle 一樣,只能飲恨!

轉角位是兩款 free flow 的特飲,包括清甜明目的杞子菊花蜜,以及酸甜清新的洛神花茶,喜歡兩款都不會太甜,後來選了開胃的後者來佐餐。

然後還有佈置有如築地市場的誘人刺身區,以及更豐富繽紛吸引的壽司/卷物區,後者亦是囝囝每次必吃的重點,這晚媽媽也忍不住取了兩件吃!

對面則是強大的芝士區,不過芝士迷先別出全力,因為更誘人的烤 Raclette cheese 尚在後面!

接著有材料又多又新鮮的自助沙律吧,最妙是有個現成的凱撒沙律兜,我可以更方便取用;其後又有更多特色沙律,個人心水是泰式辣菠蘿沙律,以及健康的藜麥吞拿魚沙律!

接著就是香氣撲鼻、味道迷人的烤 Raclette Cheese 站,褐色外殼包著奶黃色的芝士肉,在射燈熱力下緩緩融化流出,可配薯仔/法包或淨食,全部都好吃得不要命啊!識食囝囝驚艷初試後,一連 encore 了兩回、即前後去排了三次,魅力可見一斑。

聖誕主菜還有烤美國有骨牛肉,肉質柔嫩、相當美味;坊間較少見的威靈頓牛柳,外層酥皮豐富了食味,雖然論肉味還是前者更得我心。

至於非牛魔一族,就吃烤火雞吧,也保持到皮脆肉嫩,同上又有個人愛吃的塞火雞、栗子、蕃薯、BB椰菜等等配料。

就在火雞不遠處,還有一款必試珍饈,就是這花蟹炒粉絲,成品既乾身又香口,粉絲又帶點彈牙,太好吃了!之後還有一中一西餐湯,就看你胃納夠不夠。

另一邊,還有更多中/西熱盤,包括蒸小籠包、蒸羅漢餃、咕嚕雞球、味噌三文魚拌西班牙辣肉腸、香草烤羊架、蟹餅拌蛋黃醬,以及很好吃的燒豬頸肉拌羅望子醬等,不能盡數。在這邊也要記得抬頭,尚有更多的黑松露蒸蛋、香煎鵝肝、燒老虎蝦,甚至是灌湯餃供應!

食物大致介紹完畢。囝囝已經很餓了,先陪他取了心愛的煙三文魚、芝士(除現成芝士還排了 Raclette cheese!)、壽司、車厘茄,回來見到食友豐富的海鮮碟,我也要發力了!

第一碟還是以水果/沙律開始吧!讚多次西瓜起沙、蜜瓜清甜多汁,而藜麥吞拿魚沙律既好吃又健康,打好個底後,再挑戰更多海鮮、熱盤吧~

接著品嚐兩款生蠔、龍蝦、香煎鵝肝(拌上軟餅及木魚絲,估不到的很好吃!)、蟹餅、燒美國有骨牛肉、威靈頓牛柳、泰式豬頸肉等;這碟全部都好吃,全部都推介啊!

食友又取來黑松露蒸蛋,那蒸蛋挺滑溜,囝囝一試就被迷住了,之後也有再 encore!

前一隻龍蝦給囝囝KO了,媽媽我只分到頭部少量膏呢,所以又出去拿龍蝦,加上炒虎蝦、超美味粉絲、Raclette Cheese、壽司,以及 Matthew 指定要的蒸蛋。要讚店員非常細心,見到同行小孩,主動詢問是否要淨蛋,當然這樣更理想啦!媽媽我不用淨吃醬了~

最後一輪,還是炒粉絲、小籠包、烤火雞、塞火雞、蕃薯、栗子等等,鹹胃已經很飽了~至於囝囝,也是吃芝士、壽司吃飽的!

然後向甜品出發!甜品款式實在多得誇張,必須精心挑選;聖誕嘛,就是要點紅點綠,除了必吃士多啤梨點抹茶白朱古力噴泉,抹茶泡芙也是推介,聖誕白蘭地蛋酒批也值得一試。至於抹茶千層蛋糕、抹茶迷你法撻,則有多餘胃納才試吧~

其實,如果不是劉總貪心取了太大件聖誕朱古力木頭蛋糕(外加兩粒巨大棉花糖!),然後又吃不完要我出手(朱古力部分稍甜,但蛋糕很濕潤好吃),應該還至少來個會合~

最後再去取了好吃的 Belgian Chocolate、Vanilla 及 Raspberry Sorbet 口味的 Haagen Dazs,又滿足得不能彈動,至少又肥一至兩磅了!算了,兩母子都那麼高興,增磅也值得。

除了食物環境升級了,也超高興見到 Yamm 設立了一個餵奶換片室,對母乳媽媽是很大的方便!回想 2013年9月30日 我們一家自費(還是團購優惠價)到訪時,餐廳並未有此配套,職員就讓我到國金軒房內餵奶!這份對母乳媽媽的尊重,正是甜魔媽媽傾情 Yamm 原因之一。

最後分享價錢:全新主題自助午餐成人$408起/小童$328起,自助晚餐成人$788起/小童$448起;至於24及25號的特別場次及收費,可見下圖,或到 酒店網站 瀏覽更多~

2016-12-16
2016-12-11 4614 views
三個人去食下午茶,我見上網話好小野食,但我有張卷一個免費,咪去試下囉!3:45開始至5:45,3:30就可以入坐了,一去到見到馬卡龍被掃,得返幾粒,只好食住其他先。熱食都有十幾款,又有三文魚sushi ,墨魚sushi 等等,又有沙律,芝士,湯,中色糖水,麵甜品有10幾款,都ok!!!!味道幾好呀,下次會再去!$288加一,價錢ok! 如果有HSBC signature card 85折,但我無!

3:45開始至5:45

甜品有10幾款,都ok!!!!

味道幾好呀,下次會再去!

$288加一,價錢ok!

2016-12-11
$310 (Tea)
  • 甜品
2016-11-23 6609 views
完本這個價錢,會有d期望…但去到食凍海鮮已經差,熟食款色又太小,最難食莫過於甜品…我大大話話去個十幾間酒店!真係未食過咁差嘅甜品,雪糕又溶溶哋?一d硬身都冇,收這個價錢,太不值啩入場要排隊 有一剎那想離開!真後悔冇離開!食物款式過少,食嚟食去都係嗰D嘢。

入場要排隊
有一剎那想離開!真後悔冇離開!

食物款式過少,食嚟食去都係嗰D嘢。
2016-11-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$650 (Dinner)
2016-11-18 6267 views
以此價格的自助餐, 食物款式少得很,味道亦没有特別好味道的, 蠔餅更是廟街的還好吃,雪糕亦只是普通質素, 生果亦只有切成粒狀用作噴泉朱古力所用, 除了職員服務態度好, 折扣後也不值這價錢
2016-11-17
$700 (Dinner)
Celebration
Birthday
Coupon
2016-11-16 5795 views
銀行送上下午茶禮券,五人同行4人免費⋯⋯如果俾錢去食真係要食多啲先得⋯⋯行咗一個圈雖然嘢食唔多,但都覺得不錯。入面嘅擺設都不錯,幾有特色,有幾個玩具鏟泥車,好正熟悉就要重複食先會覺得飽,甜品都做得唔錯,都係好鍾意佢嘅擺設我哋坐U型沙發位反而有啲唔方便,不過大致上都幾好
我哋坐U型沙發位反而有啲唔方便,不過大致上都幾好
2016-04-17
Type of Meal
Tea
Coupon
2016-11-10 5373 views
朋友從美國回歸想吃大閘蟹,由confirm booking的電話至到入座也沒有提及因食安提出大閘蟹有毒為由而暫停供應,直至入座一段時間聽到隔離枱問先知,以所謂的盤龍鱔和花鵰蟹替代,蟹無肉細隻又無膏,如果佢一早同我講無大閘蟹我唔會入去,當堂好失望之餘,竟然一貫的基本供應都強差人意,刺身類已沒有過往的帶子海膽,鵝肝以奇怪的日式醬汁烹調,龍蝦無膏,蟹腳好幼完全不吸引,蠔細隻得可憐,每次行出拎食物都聽到其他客人說無樣嘢好食,想點?!扣哂分,以後唔再去

2016-11-10
$700 (Dinner)
2016-10-24 10326 views
小妹係第一次寫食評, 真心覺得好滿意既一次體驗!! 想立即同咁多位鍾意食野既朋友分享之前已經聽聞過yamm既自助餐好好食,而且岩岩推出大閘蟹同蠔既主題,岩晒我既口味 簡直係賣非佛呀!!! 而且聽聞經常full house, 所以即刻打電話book定枱 約埋朋友一齊試一試!!哈 由於當日太心急 所以早到左 未入得座 企門口既餐廳職員安排我地到大堂梳化坐陣先 餐廳環境同裝修都好靚 令人覺得好舒服6點半準時入座 職員細心安排位置 亦都有介紹當晚主角 大閘蟹我已經急不及待喇!!!第1時間拎大閘蟹先, 來自太湖既大閘蟹 大細有返咁上下 d膏好好食 好香口呀!!!!!而朋友同時都食緊開邊龍蝦 都好吸引 心諗如果我有兩個口就好喇試完主角大閘蟹 小妹就試signature龍蝦 長腳蟹 同埋即開生蠔 所有海鮮都好鮮甜 好好味 對於我呢個海鮮迷黎講 真係好滿足 海鮮已經佔左我成個肚3分2既位置 haha 當中有兩個國家既生蠔 包括係法國同美國 兩者大同小異 都好有海水味 好鮮 加埋醬汁 真係可以食到唔停得口呀!!!! 另外壽司比較多款 見到真係嘩一聲 雖然舊飯好飽肚 但見到賣相咁靚 點都要試幾舊 果然不負

我已經急不及待喇!!!

另外壽司比較多款 見到真係嘩一聲 雖然舊飯好飽肚 但見到賣相咁靚 點都要試幾舊 果然不負眾望 係好食既
刺身壽司都好吸引! 但記得留返小小位置比熱食呀! 羊架 鵝肝 湯都係唔錯既選擇! 朋友都話我細細粒好拆得 haha 冇辦法啦 真係太吸引 每樣野都好想食 而且亦都冇令我失望!

食得太多 口有d乾 想落餐飲order時 職員同時都有介紹到自助餐既特飲 洛神花茶 所以都試一試 唔錯既
除左餐飲有咖啡茶之外仲有特飲 又令咁多位可以多個選擇喇!!

最後尾聲試左幾款甜品 有最近香港人既大愛 芝士撻 雖然比起出面鋪既係爭少少 但已經算係唔錯 可以一試
其他甜品既賣相都幾吸引 亦都有macarron砌成既一座小山 影相好靚, 而小妹最鍾意既就係抺茶朱古力噴泉 有棉花糖 亦都有唔同既生果作點綴

飲飽食醉 同朋友再坐多陣傾下計 餐廳環境實在係太舒服喇 職只都好細心咁幫我地加水 收碟 整體黎講 雖然價錢係有少少貴,但有幾款信用卡做緊promotion, 都可以慳返少少 hahaha 不過都食左咁多好味又新鮮既野都值回票價呀 誠意推介比咁多位! 小妹都有問到職員 蠔同大閘蟹既主題會做到11月13號 大家趁有時間 快d約埋朋友仔一齊去試下 好好享受下美食啦
2016-10-23
$683 (Dinner)
Credit Card Offers
  • 生蠔
  • 海鮮
  • 刺身
  • 龍蝦
  • 鵝肝多士
  • Oyster
2016-10-22 4469 views
是日父親大人生日,一年一次,俾多少少錢食間貴d既自助餐都無所謂啦~星期日成人每位$718+,相對出面既buffet係貴d,開頭都擔心會中伏,點知食物既好味程度超出預期,另外仲有好多回本位;)每次食buffet主攻既一定會係海鮮,所有既海鮮都好新鮮,波士頓龍蝦d肉一d都唔韌,好彈牙,另外兩款凍蟹都好多肉,鮮甜無比,蟹腳唔會太咸;)生蠔有兩款,法國同美國,兩種唔同感覺,一種creamy一種海水味重,滿足到唔同人既喜好,不過就心急得濟食完唔記得影相哈哈唔係好多buffet會有海膽刺身食架,所以係yamm見到好驚喜,仲好鮮甜是日主題係韓牛生蠔,唔少菜式都加入左韓牛元素,連sushi都有,肉質鮮美同埋好似入口有少少溶化,證明脂肪分佈平均;)原來星期五六日都會有大閘蟹無限量供應,大閘蟹d膏多到係個蓋度湧出來,like爆呀!鵝肝既話就唔太油利,煎得好香羊架既成熟度就剛剛好,一咬就咬得開,又唔會太蘇。燒安格斯牛肉都係,肉汁好豐富最後到萬眾期待既甜品時間,mocaron塔好壯觀,職員refill既速度都好快。本人係綠茶控,見到咁多綠茶既甜品緊係樣樣都試晒,呢個綠茶甜品corner原來都係星期五六日先有架
鵝肝既話就唔太油利,煎得好香
最後到萬眾期待既甜品時間,mocaron塔好壯觀,職員refill既速度都好快。本人係綠茶控,見到咁多綠茶既甜品緊係樣樣都試晒,呢個綠茶甜品corner原來都係星期五六日先有架咋,所有綠茶既甜品真係有回甘既味道,看來綠茶粉既成本好高
2016-10-21 3343 views
前幾日同幾個老友傾開想食buffet, 有個就介紹尼間,話試過幾好,琴晚就去試下,坐左梳化位,環境唔錯,食物選擇亦都算多,龍蝦同生蠔好味,不停食熱食方面味道都唔錯,壽司同魚生選擇亦都不少,甜品好精緻,好吸引,而服務方面亦都好好,都好有笑容同禮貌,值得推介
2016-10-20
  • 燒牛肉
  • 即開生蠔
  • 波士頓龍蝦
2016-10-19 3431 views
食物選擇不多。。。。。。羊架好硬又乾。。。。。。沙律菜黑媽媽。。。。。。好心唔好放出來啦。。。。。。絕對無下次。。。。。。食物質素價錢絕對唔值這個價。。。。。。完
2016-10-18 8025 views
從網上得知Mira Yamm午餐自助餐有"Buy 3 get 1"這個優惠,馬上約朋友去一齊試試,訂位時得知原來每個星期都有不同的主題,例如有東南亞口味,日韓主題,海鮮和燒烤主題,感覺令人有新鮮感,而每個主題都各有特色的菜式,但我們最後都是選擇了最受歡迎的海鮮主題。當天我們凖時到達,場地空間感大及樓底高,而門口的大型吊燈感覺高貴,剛好我們被安排坐在圓形的梳化,位置很舒適,而服務員亦很貼心地為我們提供䁔水。坐下後當然第一時間去取法國即開生蠔,幸好人龍不太長,雖然每次只能取三隻,但都排得比較快,法國蠔雖小但味道鮮甜,所以都不錯,畢竟有生蠔供應的午餐自助餐已經比較少,海鮮方面還有龍蝦鉗,海蝦,青口,翡翠螺,適合喜歡食海鮮的我,大滿足!另外還有很多種類的刺身壽司,三文魚和吞拿魚刺身顏色鮮明,很好食!而壽司細細位,適合多試不同口味種類的我,而熱食方面,都有海鮮主題特色的XO醬蒸蠔,蕃茄龍蝦意粉,燒牛肉,燒豬仔脾,全部都很入味,正!不得不提就是他們的甜品,除了有現在大熱的抹茶口味甜品之外,藍莓芝士蛋糕,曲奇餅,還有H字牌的雪糕,更有六款口味,已比其他酒店選擇多,生果方面,士多啤梨同哈密瓜很甜,大大

不得不提就是他們的甜品,除了有現在大熱的抹茶口味甜品之外,藍莓芝士蛋糕,曲奇餅,還有H字牌的雪糕,更有六款口味,已比其他酒店選擇多,生果方面,士多啤梨同哈密瓜很甜,大大粒有口感!

最後點了餐茶熱檸蜜來舒緩飽肚感,我覺得整個午餐都是物超所值,只是$308就可以有這麼多種類的食品,不錯,有機會再來試多次!

另外午餐可能有優惠,全場都滿座,感覺上人手有點不足,但員工都努力盡他們所能,值得一讚是所有員工都有問必答,保持專業和有效率的服務態度,臨走時,門口的服務員更主動提供卡片,可以隨時打電話訂位,感覺貼心,所以整體都非常滿意!
2016-10-13 3789 views
以韓牛和生蠔作晚餐,折左都要$600左右,有點失望韓牛牛肉味重但超難咬,切都難切,生蠔今日係法國但超薄同細隻有點失望,其他野食選擇只屬正常,甜品就失望一半吾好食,所以勁多人選擇食雪糕一人送一杯飲品,出面只有班蘭和洛神花特飲,味道正常甜左少少啦但都有好既就係有吾同沙律菜和芝士選擇,壽司刺身都吾錯如果生日仲有2杯酒和小蛋糕送,但這價錢就吾係咁值得
以韓牛和生蠔作晚餐,折左都要$600左右,有點失望

但都有好既就係有吾同沙律菜和芝士選擇,壽司刺身都吾錯

如果生日仲有2杯酒和小蛋糕送,但這價錢就吾係咁值得
2016-10-12
$600 (Dinner)
2016-10-03 4125 views
從未如此差劣自助餐, 不是高級的酒店出品. 幾年前曾經食過, 出品不多, 但勝在食物質素高可以彌補到. 今次, 差差差!!!! 體積4吋長生蠔, 蠔肉只得一元體積, 完全無法接受. 長腳蟹同龍蝦可以接受, 不過9點前不再出冷盤啦, 要食要快手. 藍青口唔新鮮, 壽司同刺身好生味度, 唯一好食”蕃茄海鮮粥”值得一試. 當日主題係” 海陸盛宴自助晚餐, 體驗法國新鮮生蠔及Yamm即席烹調的韓牛美饌”, 焗蠔有沙, 炸蠔可以不考慮, 炒米粉太硬, 韓牛只是牛肉加上泡茶的漢堡飽無吸引力. 還有洛神花涼茶提供. 甜品比較吸引值得一試, 但服務員見到沒有水果, 不會主動去補給. 整體感覺好差, 發現好多客人食到9點左右就自動離開, 因為環境比人感覺無野食, 要關門.  完全覺得為了節省控制成本做法, 要用如此貴價錢, 就不值一試. 今時今日要珍惜資源, 不可浪費食物.  十分之無耐下,  最後直接向Tommy經理反應, 希望高級酒店能夠改善, 珍惜每個客人意見.
從未如此差劣自助餐

, 要食要快手. 藍青口唔新鮮, 壽司刺身好生味度, 唯一好食”蕃茄海鮮粥”值得一試.

Other Info. : Tommy經理十分之努力去彌補不足, 此終問題不是服務上能解決, 主廚同經理希望能睇到以前文章, 改善不足地方, 短期內都唔會再去. bye bye
2016-10-02
Celebration
Birthday
Credit Card Offers
  • ”蕃茄海鮮粥
2016-09-26 4267 views
無咩嘢特別好食生蠔 細細隻咁唔會想食好多隻長腳蟹 龍蝦 OK啦 刺身 普通 壽司 麻麻熱盤 無乜特別 牛肉 一舊舊甜品 多數都很難食 尤其TIRAMISU 環境 麻麻 無境唔值呢個價 完用VISA SIGNATURE 八五折埋單每人六百五十可以去其他酒店食
無咩嘢特別好食

埋單每人六百五十

可以去其他酒店食
2016-09-26
2016-09-23 3787 views
聽到朋友介紹一試,好失望、好難食、中伏感覺。未試過食自助餐食到咁冇心機...冇乜水準、價錢貴、野食種類少蠔得一種海鮮算新鮮不過...冇厘味道中式野多過乜唯一鵝肝好食少少。咁既質素對唔住果價錢
聽到朋友介紹一試,好失望、好難食、中伏感覺。
未試過食自助餐食到咁冇心機...

冇乜水準、價錢貴、野食種類少

蠔得一種

海鮮算新鮮不過...冇厘味道

中式野多過乜

唯一鵝肝好食少少。

咁既質素對唔住果價錢