2024-04-24 55 views
又到每年特別重視的生日,經好朋友介紹下來到天后這間鐡板燒餐廳慶祝,看到很多評價都是靚景,真的很想親身去觀賞。 來到亨環搭電梯到逹24樓,向右一看飽覽整個維港海景和日落,非常吸睛,真的很感謝好朋友的介紹。 食材新鮮,由前菜, 主菜和甜品,廚師都非常精心製作,把每一道菜都做得色香味俱全,而且擺盤也不簡單,食物十分精緻,還有不少自家製的食物,尤其是 主菜中的蝦膏醬和魚子都特別驚喜。 每一道菜廚師都會逐一介紹,非常欣賞每一位出色的用心和堅持。 美食美景,過了一個難忘的生日夜,開心的時間真的是過得特別快,十分不捨,一定會再介紹其他朋友來品嚐。

食材新鮮,由前菜, 主菜和甜品廚師都非常精心製作,把每一道菜都做得色香味俱全,而且擺盤也不簡單,食物十分精緻,還有不少自家製的食物,尤其是 主菜中的蝦膏醬和魚子都特別驚喜。 每一道菜廚師都會逐一介紹,非常欣賞每一位出色的用心和堅持。

2024-04-11 45 views
高層景致一覽遊艇維港的美景。這家鐵板燒餐廳以其卓越的評價和一流的環境而聞名,讓您在品味美食的同時,也能欣賞維多利亞港的壯麗景色。如果您喜歡在品嘗美食的同時欣賞風景,這裡絕對是您拍照打卡的理想選擇!午餐鐵板燒的特價套餐「Lunch Special Menu」每位只需$448,給您帶來極高的性價比,一頓豐盛的饗宴物超所值🤩。現在就讓我們一起細細品味這豐盛的午餐:季節前菜:螢光魷魚:口感爽脆,帶來十足的鮮味🤤。季節刺身(兩款):深海池魚王:鮮嫩肥美,入口甜美。油甘魚:腩夠厚身,口感幼滑細膩😌。精選壽司(兩款):深海池魚壽司。真鯛壽司玫瑰岩鹽。鐵板燒:北海道帆立貝:燒至外脆內軟,搭配鮭魚籽,口感爽脆惹味。底下的海苔湯提供了豐富的鮮味🤩。沙巴虎蝦:超大只,味道濃郁,肉厚鮮甜,富有彈性🦐。香煎鵝肝多士伴藍莓醬:鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,搭配香脆的多士一絕🍞。美國牛柳(厚燒、薄燒)🥩:選擇了五分熟的牛柳,薄燒牛捲加入了香蔥粒,口感剛剛好👍🏻。而厚燒牛柳搭配蒜片和洋蔥沙律,讓您細味品嘗兩種不同口感的牛肉😋。鐵板炒飯配海帶面豉湯:櫻花蝦炒飯。炒雜菜。
高層景致

季節前菜:

螢光魷魚:口感爽脆,帶來十足的鮮味🤤。
季節刺身(兩款):

深海池魚王:鮮嫩肥美,入口甜美。
油甘魚:腩夠厚身,口感幼滑細膩😌。
精選壽司(兩款):

深海池魚壽司
真鯛壽司玫瑰岩鹽。
鐵板燒:

沙巴虎蝦:超大只,味道濃郁,肉厚鮮甜,富有彈性🦐。
香煎鵝肝多士伴藍莓醬:

鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,搭配香脆的多士一絕🍞。
美國牛柳(厚燒、薄燒)🥩:

鐵板炒飯配海帶面豉湯:

櫻花蝦炒飯。
炒雜菜。
2024-04-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-04-10 36 views
喺香港要搵好嘢食講真係唔難嘅,但係要搵好嘢食得來又有親切感嘅餐廳就好少。我鍾意食鐵板燒嘅原因係如果坐吧枱可以睇到師傅煮嘢食,甚至可以同師傅交流,但當然有時啲師傅會比較cool一啲,不過今日嚟到呢間鐵板燒,師傅個個都好友善,除咗主動介紹用料食材之外,有陣時我有啲問題佢哋都會好耐心解答,師傅仲教我點樣炒一碟靚炒飯,真係好鬼Nice。講真有陣時食飯其實都唔係淨係食啲餸菜,更加重要嘅係成個過程嘅experience。呢度嘅食物水準好高,淨係食日本生蠔已經覺得物超所值,第一次食長崎縣嘅生蠔,個鮮甜味真係一試難忘,最緊要係當個aftertaste留喺個味蕾度,我竟然唔捨得佢走。仲有個巨型虎蝦令人難以忘懷,師傅將啲蝦腳都煎埋成為咗蝦餅,我選擇咗將蝦餅夾住紫蘇葉一齊食,真係非常好食!另外今日個甜品真係冇得輸,首先有兩粒黃豆粉蕨餅,然後仲有一個超級smooth嘅綠茶布甸,食完真係非常滿足。仲有記得唔好Miss佢哋嘅漬物,係自家製嘅,我唔講咁多,大家細心試吓幾種漬物嘅味道,睇吓分唔分到甜酸苦辣?係好有趣嘅組合。超級surprise嘅仲有佢地嘅吸物,奶白色嘅魚湯非常真材實料,嚟呢度唔係淨係食主菜嘅,配菜樣樣

超級surprise嘅仲有佢地嘅吸物,奶白色嘅魚湯非常真材實料,嚟呢度唔係淨係食主菜嘅,配菜樣樣都精美細緻,不能忽視。

如果唔想坐吧枱,有張四人枱係270度全海景,儲夠四個人嘅話,可以考慮book呢張枱!

2024-04-09 61 views
公司開年飯,老細竟然帶我哋去食鐵板燒,受寵若驚第一次係香港食鐵板燒,呢度環境好靚,可以望到成個維港灣,我哋專登早收工過嚟睇埋個黃昏佢有好多款set選擇,老闆話事,揀呢款都唔平,呢set 有帆立貝,鮑魚,龍蝦,仲有和牛。回味中。。先來前菜3款,攞盆好精緻。再有兩款刺身,幾新鮮。燒左口魚加金槍魚手卷,好特別,一啖入口,入口溶化,估唔到咁夾。跟住就係燒帆立貝,睇住師傅燒,別有一番風味好厚身加埋魚子一齊食兩種口感溶合埋再配海藻湯,清甜好飲。師傅仲送咗佢哋自家製漬物,款式好特別,每樣都好好味可能因為我鍾意食漬物。主角 龍蝦,出場了,每人半隻,好大隻,肉很厚,師傅用龍蝦本身膏來炒,勁香,食完仲想再食。和牛,有厚薄選擇,我就同同事每人一半,厚身好淋配埋炸蒜蓉片一齊食一流,薄身就包住蔥花一齊食,入口溶化。最後有碗蟹肉炒飯,師傅抄緊時候已經勁香,粒粒分明,乾身,夠火候。最後來到甜品,已經好飽,呢個係焦糖多士,煎到脆卜卜,配埋海苔粉,係一款超好食甜品好滿足的一個晚上,多謝老闆帶我哋去食好西
公司開年飯,老細竟然帶我哋去食鐵板燒,
受寵若驚

佢有好多款set選擇,老闆話事,揀呢款

先來前菜3款,攞盆好精緻。
再有兩款刺身,幾新鮮。

跟住就係燒帆立貝,睇住師傅燒,別有一番風味
好厚身加埋魚子一齊食兩種口感溶合埋再配海藻湯,清甜好飲。

師傅仲送咗佢哋自家製漬物,款式好特別,每樣都好好味
可能因為我鍾意食漬物。

好滿足的一個晚上,多謝老闆帶我哋去食好西
2024-02-16
$2000 (Dinner)
2024-04-05 39 views
媽咪唔得閒同我去日本旅行,反黎同佢食好西補數😆平時問佢d野好唔好食,佢只會答可以😒今次佢話好食😋😋餐廳位於高層,望住維港,可以飽覽風景♥️前菜:北海道白粟米,鮮甜清脆,熊本螺鮮甜有咬口🥶佐賀真蠔,八成肉,肉身大隻又較肥美😆回味季節刺身:拖羅同油甘魚,新鮮鮮味燒右口魚邊身金槍魚手卷,♥️♥️有新意,食得成口魚油好滿足,食完好難忘蝦膏煮西班牙蝦,蝦膏肥美,蝦身爽口自家醃製三文魚籽配帆立貝加上鮮海苔湯,三文魚籽帶出帆立貝鮮甜😋香煎鵝肝配藍莓醬,鵝肝肥美,藍莓醬自家製黑豆可以減油膩😋甜品係抹茶布甸😆😆布甸好滑,口感剛好,值得一讚♥️♥️
餐廳位於高層,望住維港,可以飽覽風景♥️

前菜:北海道白粟米,鮮甜清脆,熊本螺鮮甜有咬口🥶

佐賀真蠔,八成肉,肉身大隻又較肥美😆回味

季節刺身:拖羅同油甘魚,新鮮鮮味

蝦膏煮西班牙蝦,蝦膏肥美,蝦身爽口

香煎鵝肝配藍莓醬,鵝肝肥美,藍莓醬自家製黑豆可以減油膩😋

甜品係抹茶布甸😆😆布甸好滑,口感剛好,值得一讚♥️♥️
2024-04-05 1868 views
平時食鐵板燒基本上就只會有熟食,呢間鐵板燒餐廳糅合左海鮮刺身,食嘅時候會覺得好驚喜,同時間有師傅準備時令刺身,仲有熱辣辣嘅鐵板燒🌟😍前菜有北海白粟米,咬落去清甜冇咩渣。沖繩本菇水雲,酸酸地好開胃。刺身北海道先仙鳳趾真蠔食落去酸酸地,原來系加咗青檸啫喱😀蠔味重口感幾香。油甘魚腩 超拖羅食落去好爽口,因為係腩位同時間油脂豐富,好好味呀🌟推左口魚邊壽司上面有大大嚿吞拿魚蓉,之後就係用火燒過嘅左口魚邊😳啲油脂已經滴晒落下面啲飯到,底部就係雪魚乾脆卜卜非常之好食。帆立貝用上新鮮帆立貝,屬於刺身級數超大粒勁新鮮,帆立貝做到半生熟,所以咬落去入邊仲係好軟滑,淋上新鮮海草木魚清湯。面頭加上醃過三文魚子,師傅用心處理過,所以一啲都唔腥沙巴虎蝦啲糕拎咗出嚟整成醬汁,真係超級鮮味,隻蝦好大肉質爽😳而且有彈牙感覺!美國牛 入面夾咗蔥蒜,咬落去好香好香!牛肉油花遍佈均勻,咬開見到裏面仲係非常之粉紅,牛味香。蔥蒜比例平均合適,不夠咸先點鹽,配洋蔥沙律平衡油膩。鵝肝超大件,油脂香,夾埋多士食有多重口感真心正😁炒飯屈機級數,落左黑松露😍所以好香,餐廳真係好有誠意,炒飯都係好高質

前菜

刺身
北海道先仙鳳趾真蠔
食落去酸酸地,原來系加咗青檸啫喱😀蠔味重口感幾香。

油甘魚腩
超拖羅食落去好爽口,因為係腩位同時間油脂豐富,好好味呀🌟推

左口魚邊壽司

帆立貝

沙巴虎蝦

美國牛

鵝肝
超大件,油脂香,夾埋多士食有多重口感真心正😁

炒飯
  • 北海道帆立貝配三文魚籽
2024-04-04 92 views
趁著米飯班主生日月就同佢食好啲,就揀左同佢食鐵板燒。位於天后嘅「宴.鐡板燒」環境開揚,餐廳設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及在窗邊嘅普通椅子座位😊一踏入餐廳就見到落地大玻璃,可以望到維港兩岸,飽覽維港夜景👍我地坐係吧枱及窗邊嘅位置,一邊享受開揚嘅夜景,一邊享受食物一邊睇住師傅烹調食材,師傅亦會一路介紹菜式同食法,真係大飽眼福,肚皮又滿足。宴 Dinner Lobster and Beef set $1,680/人🔹️季節前菜 水雲醋配蕃茄 | 富山縣螢光魷魚 | 黑梅貝一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰水雲醋配蕃茄一上枱就醋香四溢,水雲醋口感順及有嚼勁,配埋蕃茄一齊食🍅,酸溜開胃👍🏻富山縣螢光魷魚 春天當造的螢光魷魚飽滿,口感爽脆,鮮甜且有海水味,配搭酸麵豉一齊食,濃烈的味道與酸麵豉搭配,清爽豐富。黑梅貝肉質爽彈,肝臟豐滿濃郁👍🏻🔹️季節刺身大池魚池魚魚味淡身但味鮮,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。拖羅拖羅顏色粉紅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃厚。🔹️燒右口魚邊身金槍魚腩手卷最底係灸燒過嘅鱈魚片,係飯上放左灸燒過嘅右口魚邊,最頂係金槍魚腩蓉😍右口魚嘅魚油滲
趁著米飯班主生日月就同佢食好啲,就揀左同佢食鐵板燒。
🔹️季節前菜
水雲醋配蕃茄 | 富山縣螢光魷魚 | 黑梅貝
一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰
水雲醋配蕃茄
富山縣螢光魷魚
黑梅貝
肉質爽彈,肝臟豐滿濃郁👍🏻
季節前菜
🔹️季節刺身
大池魚
池魚魚味淡身但味鮮,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。
拖羅
拖羅顏色粉紅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃厚。
季節刺身
🔹️燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
最底係灸燒過嘅鱈魚片,係飯上放左灸燒過嘅右口魚邊,最頂係金槍魚腩蓉😍右口魚嘅魚油滲晒落飯度,再加埋已用鼓油及washabi調味嘅金槍魚腩蓉一啖食落口,餡料飽滿,入口魚油滿瀉,滋味大滿足!
燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
食完刺身後師傅比左一碟自家醃製嘅醋漬我地送口,有涼瓜、小黃瓜、牛蒡、紅生薑、白蘿蔔等,味道新鮮甜美又清爽。
自家醃製嘅漬物
🔹️帆立貝配鮮海苔
師傅選用12頭刺身級帆立貝,帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,用牛油煎至半生熟,所以仍保留十分多汁,外脆內軟,配埋清湯海苔汁及店家自家醃製三文魚籽一齊食,鮮味更突出。
🔹️鐵板銀鱈魚
魚皮煎到脆卜卜🐟,所以先食魚皮❤️銀鱈魚煎至金黃色,肉質細嫩,滑溜而不膩。
🔹️澳洲龍蝦
龍蝦肉味濃郁🦞,非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜。而龍蝦膏炒香後做佐料醬汁伴食,鮮味非常,惹味回甘。
🔹️宮崎和牛 | 西班牙伊比利亞黑毛豬
薄燒宮崎牛肉
用和牛肉眼薄片包裹住蒜片、香蔥等,薄牛肉片煎至5成熟,好嫩滑軟稔,入口即化,可以配搭炸蒜片同海鹽伴食,令味道更提升。
宮崎和牛
西班牙伊比利亞黑毛豬
西班牙黑毛豬主要食糧為橡果,師傅選用西冷位置,肉味好濃郁,肉質嫰滑,油花呈大理石紋,堅果香味滲透肉質,甘香豐腴。
🔹️香蒜蟹肉炒飯
師傅選用松葉蟹的蟹肉做這個炒飯,加熱炒香後的蟹肉讓平淡的炒飯變化出無窮的味道,鮮甜的松葉蟹蟹肉濃悠不散,米飯粒粒分明🍚,有嚼勁。
香蒜蟹肉炒飯
🔹️炒雜菜配秘製蒜蓉醬
雜菜炒後保持爽脆口感,味道清甜,再配搭店家秘製蒜蓉醬調味,非常惹味!
炒雜菜配秘製蒜蓉醬
🔹️自家製濃魚湯
用上多款不同的鮮魚熬製,魚湯呈奶白色,味道濃郁鮮甜,仲加入左卷麩、豆腐等材料,非常美味!
自家製濃魚湯
🔹️焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
焦糖多士
多士沾滿糖後,於鐵板上煎到黃金香脆,之後仲會切條上碟,擺碟賣相一流,焦糖均勻脆卜卜。
綠茶布甸及蕨餅
布甸入口非常軟滑,綠茶味超濃厚,唔會話好重奶味,有輕微嘅蛋香,真心正!仲加埋蕨餅黑褐色柔軟Q彈的蕨餅搭配黑糖漿一起食,非常滿足呢!
焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
2024-04-02
$1850 (Dinner)
Celebration
香蒜蟹肉炒飯
炒雜菜配秘製蒜蓉醬
自家製濃魚湯
焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
今次同男朋友去咗呢間位於亨環.天后嘅宴.鐵板燒,24樓嘅「宴」坐擁無敵大海景,可以欣賞會展同埋避風塘嘅景色,份外浪漫💕我地揀咗呢個special dinner set,以晚市鐵板燒黎講,呢個價錢都算幾相宜~⁎⁺˳✧༚ 前菜左邊係日式蕃茄酸酸地嘅湯,酸湯就好似果醋咁開胃;至於右邊嘅枝竹雲丹,食落有嚼勁,而配埋甘甜嘅海膽同wasabi,味道更有層次!⁎⁺˳✧༚ 北海道真蠔同平時食嘅令和の怪物蠔不一樣,呢種蠔係海水味同礦物質重,上面嘅酸酸甜甜嘅啫哩中和左海水嘅鹹味,口感亦相當滑嫩。⁎⁺˳✧༚ 刺身(兩款)右邊嘅赤身配咗白松露油同海鹽,食落有淡淡嘅松露香(但唔會有媒氣味XD) 而左邊嘅鯛魚 口感煙韌,簡單嘅調味已經食到本身嘅鹹香。⁎⁺˳✧༚ 手卷燒香咗左口魚(鰈魚)既油滴落飯裡,上面鋪上吞拿魚腩蓉,兩種油脂豐富嘅魚都有甘香嘅味道,底部唔係平時較常見嘅紫菜,而係採用鱈魚片,令到口感更加保持清脆,食落真係令人好滿足!🥒中間亦有不少漬物如牛蒡、青瓜、大根等,口感爽脆,酸甜嘅味道亦為我地解膩;清清味蕾。然後就進入到鐵枝燒嘅部分。⁎⁺˳✧༚ 燒帶子師傅自己加工過嘅三文魚子唔會太鹹同埋有腥味,煎咗嘅帶子係

⁎⁺˳✧༚ 前菜

⁎⁺˳✧༚ 北海道真蠔

⁎⁺˳✧༚ 刺身(兩款)

⁎⁺˳✧༚ 手卷

⁎⁺˳✧༚ 燒帶子
師傅自己加工過嘅三文魚子唔會太鹹同埋有腥味,煎咗嘅帶子係半生熟,既食到一梳梳嘅帶子肉,皮脆內軟!最後係海帶嘅湯做底,口感絲滑!

⁎⁺˳✧༚ 燒龍蝦🦞
沙巴龍蝦比較彈牙,蝦膏非常香濃,如果怕膩都可以加多啲檸檬汁中和返。

⁎⁺˳✧༚ 燒鵝肝
鵝肝用咗意大利黑醋,醋入面帶著藍莓嘅甜味,可以中和返佢個油膩感,再加粒黑豆點綴到本身充滿油香嘅鵝肝。

⁎⁺˳✧༚ 金黃粒粒炒飯
開頭炒幾隻蛋,之後將啲飯係煎到金黃色,再加入原粒黑松露,將啲炒飯炒到粒粒分明,食落好有松露香,配埋充滿魚香嘅麵豉湯,真係令人好飽足!

⁎⁺˳✧༚ 炒椰菜🥬
食完啖啖肉都驚有啲辣,不過廚師都好貼心咁樣炒返個菜加入啲辣醬,清一清返個味蕾,亦都可以減輕罪惡感😛

⁎⁺˳✧༚ 甜品🍵
最後嘅甜品有抹茶布甸抹茶味超香再加入幾粒蕨餅,帶住甘甜嘅味道,亦為呢一個鐵板燒畫上一個圓滿嘅句號。
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
  • 北海道帆立貝
  • 日本真蠔
天后呢間Omakase位於頂層,環觀維港景色,好有居高臨下嘅感覺。餐廳分咗梳化區同高枱區,仲有個露台睇維港景色,好有格調😍今次揀咗$1380 宴Dinner Set,有前菜、刺身同鐵板燒,性價比都幾高。🍽️ 前菜有牛蒡、蒜、溫室青瓜、紫蘇同蘿蔔,顏色配搭望落去好豐富。🍽️鱈魚白子酸酸甜甜,幾特別。🍽️螢光魷魚好有口感!🍽️北海道牡蠣鮮甜得嚟又夠creamy,上面仲有橘子啫喱,好清新。🍽️真鯛先食刺身,配白松露,再食厚燒非常肥美,好香魚油味。襯住紫蘇花食,好味到鮮豉油都唔使點!🍽️拖羅蓉•鱈魚棒•左口魚用咗鱈魚棒做底,配埋拖羅蓉同鮮甜嘅左口魚,好有口感同層次!🍽️澳洲龍蝦 用龍蝦膏熬成龍蝦汁,可以先試原味,再點檸檬汁食又別有一番風味。仲有紅綠雞冠草,酸酸甜甜,好有口感。🍽️法國鵝肝 鵝肝好肥美,火喉岩岩好,輕肝心香脆得嚟又有柔軟嘅質感,入口即溶,用咗意大利黑酷同日本黑豆,味道更加香濃。🍽️美國牛柳有分厚燒同薄燒,厚燒牛柳好有口感但又唔會過熟。薄燒牛柳入面包咗好多脆蒜,加咗少少鹽調味,完全唔同口感!🍽️黑松露蟹肉炒飯用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。🍽️黑糖蕨餅日本必食甜品,彈牙得來又唔會

🍽️ 前菜
有牛蒡、蒜、溫室青瓜、紫蘇同蘿蔔,顏色配搭望落去好豐富。

🍽️鱈魚白子
酸酸甜甜,幾特別。

🍽️螢光魷魚
好有口感!

🍽️北海道牡蠣
鮮甜得嚟又夠creamy,上面仲有橘子啫喱,好清新。

🍽️真鯛

🍽️拖羅蓉•鱈魚棒•左口魚
用咗鱈魚棒做底,配埋拖羅蓉同鮮甜嘅左口魚,好有口感同層次!

🍽️澳洲龍蝦

🍽️法國鵝肝

🍽️美國牛柳

🍽️黑松露蟹肉炒飯
用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。

🍽️黑糖蕨餅
日本必食甜品,彈牙得來又唔會太甜。

🍽️炒雜菜

🍽️麵豉湯

宴.鐡板燒
📍天后電氣道54號亨環‧天后24樓
2024-03-28 51 views
📍宴.鐡板燒 (亨環‧天后) (天后)天后電氣道54號亨環‧天后24樓🌸環境🌸係24/F 可以睇到維港夜景同銅鑼灣維園景色🔻1. 季節前菜(3款)馬糞海膽 湯葉 清新你嘅味蕾✨沖繩縣水雲 靜岡縣蕃茄 酸酸味味開胃 螢光魷魚麵豉醬 濃味嘅爆汁 內外夾攻🔻2. 季節刺身(2款)拖羅真鯛 ✨白松露油 所以唔使豉油同Wasabi兩者本身都已經夠入口即溶,再加上農鄉嘅白松露油更加帶出嗰種香味同魚油嘅鮮味🔻3. 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷✨用燒香嘅鱈魚片做底,咁就唔會有好似紫菜咁樣會林。燃燒香碟魚嘅油就會流落啲飯度令到整體更加香,上面嘅拖羅帶嚟嗰種層次感嘅享受,由於影條曬命,所以都係可以唔使囉豉油同Wasabi🔻4. 漬物✨用糖水浸嘅沖繩苦瓜 走咗好多苦味 帶回甘牛蒡🔻5. 帆立貝配鮮海苔✨燒北海道帶子係鮮海苔湯 上面有魚子旁邊既都食得,用沙律豉油🔻6. 鐵板銀鱈魚✨燒銀鱈魚 魚皮分開上 首先單獨食 然後再食銀鱈魚 成隻碟嘅所有嘢都食得🔻7. 澳洲龍蝦✨半隻龍蝦 用龍蝦膏做個汁 師傅話如果嫌太濃味嘅話,可以逐啲逐啲咁加啲檸檬汁上去。不過我個人覺得好求,所以唔需要。🔻8. 宮崎和牛(厚燒 或 薄燒)✨
📍宴.鐡板燒 (亨環‧天后) (天后)
天后電氣道54號亨環‧天后24樓

🌸環境🌸
係24/F 可以睇到維港夜景同銅鑼灣維園景色

🔻
1. 季節前菜(3款)

馬糞海膽 湯葉 清新你嘅味蕾✨
沖繩縣水雲 靜岡縣蕃茄 酸酸味味開胃
螢光魷魚麵豉醬 濃味嘅爆汁 內外夾攻

🔻
2. 季節刺身(2款)

拖羅真鯛 ✨
白松露油 所以唔使豉油同Wasabi

3. 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷✨

4. 漬物✨

糖水浸嘅沖繩苦瓜 走咗好多苦味 帶回甘
牛蒡

5. 帆立貝配鮮海苔✨

燒北海道帶子係鮮海苔湯 上面有魚子
旁邊既都食得,用沙律豉油

6. 鐵板銀鱈魚✨

燒銀鱈魚 魚皮分開上 首先單獨食
然後再食銀鱈魚 成隻碟嘅所有嘢都食得

7. 澳洲龍蝦✨

8. 宮崎和牛(厚燒 或 薄燒)✨

宮崎和牛 西班牙豬柳 已經調好晒未 不過都有啲玫瑰鹽同埋蒜片,值得一提和牛十分出色,一咬就出哂牛嘅油香,肉質都好嫩滑!

9. 香蒜蟹肉炒飯✨

飯粒粒分明 沾滿蛋漿同蟹肉黎炒,飯食到落底蟹肉都仲有好多

10. 季節吸物✨

濃稠嘅白色魚湯 上面有層薄薄嘅魚油

11. 焦糖多士✨

井字形咁擺盤 ,旁邊sum滿海苔粉
師傅問我地點完海苔粉嘅焦糖多士似咩
我覺得就似細個食嘅動物餅

12. 黑豆綠茶布甸+厥餅✨

綠茶回甘,厥餅清香
2024-03-28 25 views
🎉終於有機會可以黎到位於天后•亨環頂樓既「宴 • 鐵板燒」,呢度可以望哂灣仔、中環同埋尖沙咀一帶海景🌊今次一於決定試下佢地既Lunch Special Meal套餐($448)😙兩個人就可以試哂唔同款式♡季節前菜螢光魷魚係Gavin媽最愛既日本料理季節前菜,魷魚經師傅特別炮製過,口感彈牙鮮嫩軟腍🥹♡季節刺身▶系撚鯛◀比較清淡既鯛魚,味道更鮮甜,肉質結實有彈性😚配搭師傅炮製既蘿蔔辣椒汁,味道反而唔算辣,完全食唔到辣既我都接受到▶油甘魚腩◀食落更充滿水份,入口即溶🤤就算配埋師自家製既洋蔥紫蘇葉汁一齊食,都唔會影響鮮味♡是日精選壽司▶池魚◀肉質緊實而爽口,略帶啲啲油香~味道比較鮮甜😌▶黑目魚◀肉質細緻又好味,第一次食✨有驚喜!!!♡沙巴虎蝦呢個真心不得了,蝦肉非常爽口彈牙,醬汁係由師傅將蝦膏慢慢烹煮而成既,非常惹味!係完全充分利用哂成隻蝦製作而成🦐♡帆立貝配解海苔大大粒新鮮帆立貝鮮甜爽,鋪上滿滿三文魚子,配上師傅自家製海苔調味好特別啊😙♡美國頂級牛肉牛肉可以揀厚燒或者薄燒🥩今次餐廳店員比哂兩款我地試,薄燒配埋師傅自家製既蒜~好香呀😌厚燒都好有口感,我地order左五成熟,岩岩好♡香煎鵝肝配藍

♡季節前菜

♡季節刺身

♡是日精選壽司
▶池魚◀肉質緊實而爽口,略帶啲啲油香~味道比較鮮甜😌

▶黑目魚◀肉質細緻又好味,第一次食✨有驚喜!!!

♡沙巴虎蝦

♡帆立貝配解海苔

♡美國頂級牛肉

♡香煎鵝肝配藍莓醬
Gavin媽好鍾意食鵝肝(但唔可以食太多)😆口感好肥美而且煎到好香!係入口即溶既感覺,藍莓醬都係師傅自家製架,加埋兩粒黑豆,可以消膩~

♡鐵板炒飯配海帶面豉湯
蝦全部都係蝦🦐全部都係櫻花蝦~炒飯加埋好多櫻花蝦,成碗飯真係好香呀,係每一啖都可以食到滿滿既櫻花蝦🦐

🎈另加$220可升級日本宮崎A4和牛
  • 野生大虎蝦
  • 北海道帆立貝
  • 香草牛油帆立貝
  • 季節前菜
每次想揀返間餐廳chill下既時候,第一時間都會諗起去食鐵板燒,我鍾意鐵板燒嘅視覺加嗅覺享受,而且食材都會有一定水準。所以每次想犒賞自己辛勤工作既日子都會考慮左食鐵板燒先。今次是天后嘅呢間宴 鐵板燒,其實係因為之前都去過佢哋同集團嘅瀧宴,覺得水準好高,跟住留意到呢邊嘅宴 喺餐牌上邊有少少嘅改動,加上呢度可以睇到日落,所以決定過泥試下!首先上左前菜,用左爽甜既日本白粟米配一粒螺肉,師父已經好貼心咁拮起左粒漬煮既螺肉!跟住一人一隻日本生蠔,配左啲類似柑橘啫喱係的確帶出到生蠔既鮮味同時可以突顯到生蠔既creamy之後有季節刺身同埋一份手卷,今次我唔食魚生,師傅亦都安排咗全部火炙處理俾我,逼出咗魚油更加香。手卷嗰度用咗漢字金黃香脆嘅鱈魚乾取代一般嘅紫菜,好有新鮮感!之後師傅俾咗今日嘅食材我哋打卡~整體都好有光澤,睇落好新鮮❤️同時亦都俾咗一個醃漬物拼盤俾我哋鮮膩,當中我特別推介山藥同埋沖繩苦瓜🤣首先上咗帆立貝配海苔高湯帆立貝生熟到控制得剛剛好突顯咗師傅嘅功架,而且我特別想稱讚上面嘅三文魚籽,師傅話特別醃製過,所以更加鮮甜,而且唔會過咸,口感亦都係好彈L彈L咁😝沙巴虎蝦大虎蝦用咗牛油黑椒同埋鹽去煎

首先上咗帆立貝配海苔高湯

沙巴虎蝦
大虎蝦用咗牛油黑椒同埋鹽去煎香,睇住師傅三幾下就可以將大虎蝦起肉,然後用蝦頭膏煮汁,成件事行雲流水,真係視覺享受!蝦肉爽甜彈牙,回味呀😘

香煎鵝肝多士伴黑醋汁
呢個都係發揮到高水準,芳香肥沃,另外我特別鍾意呢度配咗兩粒黑蜜豆,好綿密,亦都同鵝肝入口則用嘅口感有啲對比,好得意!

美國牛柳
呢度滿足咗貪心嘅我,因為佢有齊厚燒薄燒,2款都可以食晒🤣 厚燒5成熟剛剛好,配埋炸蒜片一齊食!不過我個人更加鍾意薄燒,配埋入面嘅香蔥蒜咬入口係可以做到爆汁!

黑松露蟹肉炒飯
炒飯亦都唔係一貫平時常見嘅和牛炒飯,呢度係用咗一絲絲嘅蟹肉配埋黑松露去炒,一上枱真係香到一個點,炒得粒粒乾身,好食!

炒雜菜可以幫到大家清下味蕾,爽脆嘅口感,亦都可以幫助解膩。魚湯入口溫順,濃郁得嚟唔會腥,而且食完咁多嘢飲一碗暖笠笠嘅湯暖胃係好舒服!甜品係抹茶奶凍Nice ending!

呢度嘅廚師同埋staff都10分專業,亦都好有禮貌,每次上菜都會介紹菜式有咩特別之處同埋食用嘅方法次序,整體係食得好舒服同埋味道好出色嘅晚餐,推介大家都嚟試吓!
生蠔
薄燒牛肉
黑松露炒飯
抹茶奶凍
2024-03-20
$1380 (Dinner)
Celebration
抹茶奶凍
  • 鵝肝多士伴黑醋汁
  • 帆立貝配海苔高湯
2024-03-21 33 views
今日同朋友嚟咗景色醉人位於亨環.天后24樓嘅宴. 鐵板燒吃了一頓豐富嘅午餐。食得好開心同埋滿意。鐵板燒師傅好細心咁向我哋解說每一道菜嘅來源同埋烹調方法,用料上乘,性價比高,味道一流!前菜係兵庫縣嘅螢光魷魚,師傅用日本麵豉醬烹調,冰冰凍凍,口感特別又清新。我們好欣賞佢嘅刺身,係真鯛和油甘魚,好鮮甜美味!尤其真鯛掃上了一層薄薄嘅白松露汁,而且灑上一片片雪白嘅真雪鹽,齒頰留香🥰。壽司就係用上左深海池魚同埋小池魚,兩款壽司,口感各有不同,別具風味!廚師用沙巴虎蝦頭的膏造成一個美味嘅醬汁跟蝦肉一起烹調,真係好鮮甜,好好味!蝦肉係比較爽嘅,可以同啲蝦膏汁一齊食或者分開食,吃出不同嘅層次。香煎鵝肝拌藍莓醬係一個令我比較印象深刻而且特別欣賞嘅菜式。香煎嘅鵝肝醬跟多士一起食,配以黑醋藍莓汁,熱熱的好夾味。擺盤嘅黑豆精美,黑豆係用日本甘露煮嘅,煙煙韌韌,好特別。巧手廚師嘅烹調下,吃到美味新鮮又精心配搭嘅菜式,加上餐廳嘅環境舒適,景色怡人,我們今天享受了一頓很豐富嘅午餐😍🥂

2024-03-21 30 views
Mon 18th May good day to dine細個喺天后長大,而家偶然都會入呢區食嘢。每 次嚟都覺得佢變咗一次天,新舊香港嘅大熔爐。地鐵A1出口直行3分鐘,呢個building 對我嚟講係「新」嘅,入口、left lobby、left 細細,觀光lift一直上到頂樓。加少少幻想就去咗東京咁。佢有個細細balcony,我早到咗少少到,可以喺嗰度睇住日落,都幾chill。佢哋啲地方食嘢就係可以唔使點諗,摸吓個銀包有幾多錢,然後隨便點個大中細餐,Chef 隨便問吓你有乜嘢敏感?唔食?然後就可以躺平等食。回味重點:- 生蠔。鮮甜爽口大隻+啫喱汁冇得輸。- 唔記得乜嘢魚生片。口感好Firm、味帶清甜。- 帶子。鐵板燒+帶住個 鮮海苔 魚湯 上,做得好。其他嗰10樣8樣嘢水準都幾好。
Mon 18th May good day to dine

回味重點:
- 生蠔。鮮甜爽口大隻+啫喱汁冇得輸。
- 唔記得乜嘢魚生片。口感好Firm、味帶清甜。
- 帶子。鐵板燒+帶住個 鮮海苔 魚湯 上,做得好。

其他嗰10樣8樣嘢水準都幾好。
2024-03-18
Type of Meal
Dinner
  • 帆立貝配鮮海苔
久違嘅鐵板燒,係為咗見外國返來嘅朋友,今次特登由大西北大長征,出到去天后食🫣環境估唔到係大廈最頂樓,對住成個維港景,仲有日落睇😳超靚!餐牌有唔同價位嘅Omakase,今日我地食Dinner Lobster and Beef Set $1680! 季節前菜(3款) 分別係蕃茄水雲、海膽腐皮、螢光魷魚。水雲又可以叫做海髮菜,係昆布同屬褐藻類,食落有啲似蒟蒻麵嘅質感,配蕃茄酸酸甜甜咁幾開胃;腐皮本身又係淡口味,用海膽做配搭就可以更突出奇鮮明;螢光魷魚口感些少煙韌。 季節刺身(2款) 左邊係深海池魚,入口質感爽脆,右面就係燒過嘅吞拿魚腩,近乎入口即化,燒過表面降低油膩度。 燒左口魚邊身金槍魚腩手卷 吞拿魚蓉、左口魚,以魷魚脆片代替一般用海苔做手卷好特別,已經調好味,就咁食就得,魷魚脆片甜甜地同吞拿魚蓉、左口魚又幾夾。 帆立貝配鮮海苔 三文魚籽係師傅自己醃製,煎香兩邊嘅剌身級帆立貝,配木魚清湯及新鮮海苔,三樣一齊食,本身新鮮海苔嘅咸香令木魚清湯更鮮香,亦可夾側邊嘅雞冠草解油膩。 鐵板銀鱈魚 無用立鱗燒嘅方式,而係煎脆魚皮插係上面銀鱈魚,銀鱈魚好嫩滑,亦有魚油滲出。 澳洲龍蝦 主角之一澳洲龍

估唔到係大廈最頂樓,對住成個維港景,仲有日落睇😳超靚!

餐牌

季節前菜(3款)

季節刺身(2款)
季節刺身(2款)

澳洲龍蝦

主角之一澳洲龍蝦,鍾意食鐵板燒其中一個原因就係可以望住師傳嘅刀工同即席處理嘅技巧,食材新鮮,只用本身嘅蝦膏煎,龍蝦彈牙,基本上蝦膏都包裹住啲蝦肉,用埋牛油煎香,簡單好食!

宮崎和牛(厚燒 或 薄燒)

我地厚燒、薄燒各一,和牛當然油脂感高,但又不乏咬口,薄燒入面會包左香蒽同蒜片,就會大大降低油膩感,味道亦豐富啲,但鍾意有咬口就一定係厚燒。

香蒜蟹肉炒飯配炒什菜
香蒜蟹肉炒飯配炒什菜

炒飯唔簡單,係蟹肉炒飯,用鐵板方式做到粒粒分明,但就會偏乾身一啲,所以炒什菜跟上用薑蔥醬麻油芝麻嘅醬,一齊食就無咁Dry。

季節吸物

唔係麵豉湯,而係魚湯,味道夠濃郁而又不膩不咸。

焦糖多士&甜品

必有焦糖多士&雪糕做結尾,特別在加咗紫菜粉,食落好似紫茶味魚仔餅咁。另外仲有綠茶黑豆布甸配黃豆粉蕨餅,甜品都有兩份❤️ 美中不足係呢個價位如果想食鮑魚要另外加錢。